29 de gener del 2005

Les imatges dels lectors



Pots enviar-nos les teues imatges a marfanta@marfanta.com i veure-les totes aquí.

Especial: Ascó i l'MTC

25 de gener del 2005

[Àudio] Bernat Pellisa diu que no contemplen un altre escenari que no siga una marxa enrera per part de l'alcalde d'Ascó




[marfanta.com]

[Àudio] El president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre celebra el pronunciament de Montilla contra l'MTC





[marfanta.com]

[Vídeo] El govern de la Ribera d'Ebre es tanca al Consell Comarcal i reclama la rectificació de l'alcalde d'Ascó




[marfanta.com]

[Nota de premsa] Afecció de trànsit a la N-420 al terme municipal de Caseres

Segons ens informa la Unitat de Carreteres del Ministeri de Foment a Tarragona, del 25 al 29 de gener de 2010 les obres que es porten a terme al accessos dels parcs eòlics, entre els punts quilomètrics 787 a 791, al terme municipal de Caseres, comportaran les següents afeccions al trànsit. Es circularà amb pas alternatiu i es poden produir talls puntuals. L’horari de treball serà de 7:00 a 18:00 h fins el dijous i de 7:00 a 13:00 h el divendres. Les obres es portaran a terme si ho permet la situació meteorològica i amb la senyalització corresponent.

Tarragona, 25 de gener de 2010

[Nota de premsa] Satisfacció al PSC de l'Ebre pel no del president Montilla al magatzem nuclear

El PSC de l'Ebre vol manifestar la seva satisfacció per les declaracions realitzades avui pel president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, en què assenyala que no és partidari de la instal·lació del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus nuclears a Catalunya concretant que no vol, per tant, un magatzem nuclear a Ascó. Així, han titllat de molt important aquest pronunciament clar del president Montilla que reforça la posició contrària del PSC de l'Ebre a la instal·lació d'aquest equipament. Tal com ja van manifestar la setmana passada, els socialistes ebrencs consideren que el nostre territori ha complert amb escreix suportant bona part de les intal·lacions energètiques del nostre país.


D'altra banda, el primer secretari de la federació, Antoni Sabaté, visita aquest matí els representants del consell comarcal de la Ribera d'Ebre, que realitzen una tancada a la seu de l'ens de rebuig al magatzem, per tal de mostrar el suport del PSC de l'Ebre a aquesta acció.


Tortosa-Terres de l'Ebre, 25 de gener de 2010

[Nota de premsa] Alternativa Verda demana a ERC i ICV que abandonin el govern tripartit

Davant l'agressió ecológica i social que representa per a Catalunya un magatzem de residus nuclears d'alta activitat, la organització cívico-política ecologista Alternativa Verda ha adreçat sengles cartes als secretaris generals d'Esquerra i d'Iniciativa demanant-los que abandonin ael govern.


Més info a: http://www.verds-alternativaverda.org/sec1.asp?id_link=192&id_up=165

[Previsió] Joan Francesc Mira, al Club de Lectura de Tortosa

Aquest dilluns, 25 de gener, a les 19.30, comptarem amb la presència de Joan Francesc Mira al Club de Lectura de la Biblioteca de Tortosa, per comentar el seu llibre Purgatori.


És un honor comptar amb la presència d'una personalitat de la cultura dels Països Catalans com Joan Francesc Mira, premi Joan Fuster, Crítica Serra d'Or, Joan Crexells, Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians, Premi Nacional de la Crítica de la Literatura catalana, premi Sant Jordi de novel·la, Creu de Sant Jordi... entre altres.

[Document] MANIFESTACIO D’ASCÓ 24/1/2010 / COORDINADORA ANTICEMENTIRI NUCLEAR DE CATALUNYA

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha convocat aquesta manifestació per la intenció de l’Ajuntament d’Ascó de presentar-se com a candidat per acollir els residus radioactius de tot l’Estat espanyol. Així ho ha manifestat l’ajuntament, convocant un ple per al proper dimarts 26 de gener a les 11 del matí.


Però aquesta manifestació d’avui no va en contra del poble ni la gent d’Ascó, per a qui demanem el màxim respecte, sinó contra el seu alcalde i l’AMAC, que en nom de l’ajuntament han ocultat informació fins a l’últim dia i han prioritzat els interessos econòmics per sobre d’un poble i d’un territori.

És més, ens solidaritzem amb els ciutadans d’Ascó que s’oposen al cementiri de residus radioactius i amb aquells ciutadans d’Ascó que demanen més informació i democràcia participativa.

Ara, tant el president Montilla, el PSC i el propi alcalde d’Ascó, demanen respecte per la sobirania municipal. Però qui li ha preguntat al poble d’Ascó si vol ser candidat a acollir els residus radioactius de tot l’Estat espanyol!?!?

A les eleccions municipals de 2007, cap partit polític amb representació a l’Ajuntament d’Ascó feia referència al cementiri de residus radioactius en el seus programes electorals. Així doncs, quina legitimitat té l’Ajuntament d’Ascó per demanar el cementiri en nom del municipi!?!?!?

Tal com ahir a la nit l’alcalde i el regidor socialista en un comunicat emès per la TV local d’Ascó deien “que aquesta és la decisió més important que ha de prendre el poble d’Ascó”, com és que la prenen d’esquena als seus propis convilatants?!?!?

L’alcalde d’Ascó i els seus regidors ni tant sols tenen el recolzament del seu partit, CiU, que els ha amenaçat d’expulsar del partit si presenten candidatura a acollir el cementiri de residus radioactius.

És més, ahir dissabte, dos regidors de CiU a l’Ajuntament d’Ascó van demanar a l’alcalde que anul·li el ple de dimarts, i que el municipi no presenti candidatura.

El que està clar, doncs, és que tot plegat es tracta d’una decisió personal de l’alcalde d’Ascó, que està defensant uns interessos particulars per sobre dels interessos del seu propi municipi.


L’any 2006, tant el president del Govern espanyol, José Luis Rodriguez Zapatero, com l’aleshores ministre d’Indústria, i actual president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, sempre van manifestar que per a que un territori acollís el cementiri de residus radioactius hi hauria d’haver un ampli consens territorial, social i polític, més enllà de la decisió d’un sol municipi.

En la present convocatòria per a la selecció de l’emplaçament del cementiri de residus radioactius, s’han conculcat tots els drets bàsics d’informació i de participació ciutadana i no es reconeix el dret del territori a expressar la seva opinió. Allò que a Holanda, el model de referència que ha agafat l’Estat espanyol per a la gestió dels residus radioactius, han tardat quinze anys en consensuar, aquí s’ho volen ventilar en un mes i ho volen deixar en mans d’un sol ajuntament, o d’una persona com és el cas d’Ascó.

Aquí a Catalunya el posicionament del territori és unànime contra el cementiri de residus radioactius. Així ho han posat de manifest les mocions aprovades contra el cementiri per part de 62 ajuntaments de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, i per part de 7 Consells Comarcals, així com per la Resolució del Parlament de Catalunya aprovada per majoria (amb els vots favorables d’ERC, ICV, i CiU, i en contra, del PSC i PP).

I així ho han posat de manifest més de 100 entitats i organitzacions socials i econòmiques de Catalunya que s’han posicionat en contra del cementiri de residus radioactius, igual que ho han fet diversos càrrecs electes, regidors, alcaldes, diputats, i senadors de tots els colors polítics del territori.

Per tot això, la CANC:

- Denunciem l’actitud de total inhibició del PSC i especialment del President de la Generalitat, José Montilla, que miren cap un altre cantó i menyspreen l’opinió majoritària del territori clarament contraria al cementiri de residus radioactius.

- Exigim al President Montilla que deixi de fer de Ministre d’Industria d’Espanya i faci de President de la Generalitat de Catalunya, posant-se al costat del poble i del territori.

- Exigim a ERC i ICV, com a socis del Govern, que siguin conseqüents amb la resolució del Parlament de Catalunya, i exigeixin al Govern de la Generalitat un pronunciament clar i contundent contra la instal·lació del cementiri de residus radioactius a Catalunya.

- Demanem a CiU, que s’ha posicionat en contra del Cementiri Nuclear a Catalunya, que compleixi amb l’amenaça d’expulsió del partit de l’Alcalde d’Ascó i els seus 3 regidors, si aquests aproven presentar-se com a candidats al cementiri de residus radioactius.

- Així mateix, demanem al PSC, que expulsi del partit el seu únic regidor al govern de l'Ajuntament d'Ascó, si aquest dona el seu vot favorable en el plenari de dimarts vinent.

- Encoratgem als 4 regidors de la FIC a l’Ajuntament d’Ascó, així com als dos de CiU que ja s’hi han pronunciat, a exigir a l’alcalde l’anul·lació del ple del proper dimarts 26 de gener.

- I si l’alcalde no els fa cas, que votin en contra del cementiri, i deixin en mans d’una sola persona (el vot de qualitat de l’alcalde), una decisió d’aquestes característiques amb conseqüències per tot el SUD de Catalunya i per tot un país.

- Comminem a l'Alcalde d'Ascó que recapaciti, i que desconvoqui el ple del dimarts dia 26 de gener. No té cap autoritat moral per aprovar la candidatura d’Ascó al cementiri, perquè no sap si la majoria dels seus veïns ho volen, perquè està aïllat pel seu partit, i perquè té la comarca de la Ribera d’Ebre, les Terres de l’Ebre, i tot un país en contra.

SI L’ALCALDE D’ASCÓ NO DESCONVOCA EL PLE DE DIMARTS VINENT, LA CANC CONVOCA A TOTS ELS CIUTADANS QUE ESTEU AQUÍ PRESENTS I ALTRES QUE ES PUGUIN AFEGIR, EL PROPER DIMARTS DIA 26 A LES 11 DEL MATÍ AQUÍ DAVANT, A LA SALA DE PLENS D’AQUEST AJUNTAMENT, PER MOSTRAR EL REBUIG UNÀNIM AL CEMENTIRI DE RESIDUS RADIOACTIUS.

Convocatòria Anticementiri Nuclear a Barcelona, el proper dimecres 27 de gener a les 20 de la tarda davant el Palau de la Generalitat.

Visca Ascó!!! Visca la Ribera d’Ebre!!!! Visca les Terres de l’Ebre!!! i Visca Catalunya!!!!

Ascó, 24 de gener de 2010

[Nota de premsa] Catalunya té “més que coberta” la quota d’instal·lacions nuclears, afirma el president Montilla

Convé també que altres territoris que només són consumidors d’energia, però que no tenen instal·lacions d’aquestes característiques, les puguin tenir, per allò de la cohesió i la solidaritat, que de vegades tant se’n parla”


La quota d’instal·lacions nuclears “està més que coberta” a Catalunya, ha afirmat el president de la Generalitat, José Montilla, en referència a la possible candidatura del municipi d’Ascó a acollir al seu terem el magatzem temporal centralitzat (MTC) que promou el Govern d’Espanya. Per tant, “convé també que altres territoris que només són consumidors d’energia, però que no tenen instal·lacions d’aquestes característiques, les puguin tenir, per allò de la cohesió i la solidaritat, que de vegades tant se’n parla”.

El cap del Govern, en una entrevista al programa Espejo Público d’Antena 3, ha dit que "no vull un magatzem nuclear a Ascó" i ha defensat que aquesta instal·lació “s’ha d’ubicar allà on hi pugui haver consens social i territorial, i això no es dóna a Catalunya en aquests moments”. L’altre argument, ha reiterat, és el de “l’equilibri territorial”, i, en aquest aspecte, cal tenir present que “Catalunya té centrals que produeixen més del 40% de l’energia nuclear de tota Espanya”.

En canvi, a l’Estat hi ha territoris “que només consumeixen i no produeixen res, no tenen cap central, no tenen cap magatzem” i “s’ha de tenir en compte, a l’hora d’ubicar instal·lacions, un cert equilibri, per allò de la solidaritat”.

25-01-2010

[Nota de premsa] Els càrrecs electes tancats al Consell comarcal reclamen evitar una fractura social amb la instal·lació de l’MTC

Una trentena de càrrecs electes de la Ribera d’Ebre estan tancats al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre des de les cinc de la tarda d’aquest diumenge, 24 de gener. El President del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, ha anunciat aquest tancament de càrrecs electes per a fer la màxima pressió possible davant la convocatòria del Ple que ha fet l’Ajuntament d’Asco per aprovar la candidatura del municipi asconenc per albergar el cementeri nuclear.


Els electes tancats al Consell Comarca de la Ribera s’han mostrat molt satisfets per la mobilització d’aquest matí a la vila d’Ascó en contra del magatzem de residus radiocatius. I han coincidit en afirmar que faran la màxima esforç possible per evitar la fractura social i territorial que pot suposar la instal·lació de l’MTC a la comarca.

22 de gener del 2005

[Nota de premsa] CiU rebutja la instal·lació d'un magatzem de residus nuclears a les Terres de l'Ebre i emplaça el President Montilla a pronunciar-se

Xavier Pallarès i Francesc Sancho remarquen que la federació sempre ha mantingut el mateix posicionament i que “hi ha una Resolució del Parlament que entenem que és d'obligat compliment”


“CiU sempre, i en tot moment, ha mantingut el seu posicionament, tant a nivell territorial com nacional, i és el d'estar totalment en contra de la instal·lació d'aquest cementeri nuclear a Terres de l'Ebre, i per extensió, a tota Catalunya”. Amb aquesta rotunditat Xavier Pallarès, diputat de CiU i president de la Federació de CDC de Terres de l’Ebre, explicava el posicionament de la federació en relació a la possible instal·lació d'un magatzem temporal centralitzat de residus nuclears a Ascó.

En una roda de premsa amb diversos responsables de la Federació de CiU de les Terres de l'Ebre, Pallarès ha recordat que la posició de la federació nacionalista ja va quedar fixada “en la Resolució 150/VIII del Parlament de Catalunya, aprovada l'11 de març del 2008 i en la qual CiU, conjuntament amb ERC i ICV, van rebutjar aquesta instal·lació, sent el PSC i PP qui va acabar votant favorablement al magatzem de residus".

Després de recordar la posició de CiU, Pallarès ha reclamat "saber què diu el Govern del país, per què s'haurà de pronunciar en un tema tant important com aquest".

En la mateixa línia s’ha expressat Francesc Sancho, diputat de CiU, qui ha assenyalat que "al Parlament les decisions es prenen per majories i hi ha una Resolució que entenem que és d'obligat compliment”. Per tant, “el Govern de la Generalitat està obligat a complir i fer complir aquesta Resolució, i quan dic Govern són el President Montilla, i cadascún dels seus Consellers".

Per la seva banda, Ferran Bel, Alcalde de Tortosa, ha volgut denunciar "la clara manipulació per part d'algunes formacions polítiques en aquesta qüestió”. “Quan surt un diputat d'ICV, quan surt un altre diputat d'ERC, demanat responsabilitats a CiU, no em produeix cap sorpresa, perquè ja no em sorprèn res, però algú li ha comentat a aquests senyors que estan governant Catalunya? El Sr Herrera sap que el seu partit està governant el país? Els Srs. d'ERC saben que fa 7 anys que estan governant el país?" ha afegit Bel. L’alcalde de Tortosa ha continuat preguntant: “Què ha fet el Govern? Montilla ha anat a parlar amb el President Zapatero? li ha plantejat aquest tema? Què han fet els senyors d'ICV a les reunions de Govern? Què ha fet el Sr. Carod o el Sr. Saura al Consell de Govern?".

Finalment, l'Alcalde d'Amposta, Manel Ferré, ha remarcat que “els alcaldes tenim molts problemes per a dur a terme certs projectes i hem de passar per molts filtres, per molts Departaments de la Generalitat, per què al final no ens aprovin el que demanem”. Per això, “us imagineu que un alcalde pugui decidir sobre una instal·lació com aquesta?"

Divendres, 22 de gener de 2010

[Nota de premsa] La Lira presenta la novena temporada de concerts “Amposta de banda a banda”

La societat musical "La Lira Ampostina" presenta una nova temporada de concerts "Amposta de Banda a Banda" dedicada a les bandes i a la seva música. Aquesta activitat està organitzada amb la il·lusió d’apropar al públic d’Amposta i de les ciutats veïnes cinc realitats emergents dintre del panorama musical de les agrupacions de vent i percussió, i a la vegada, oferir una oferta cultural autòctona, original i de qualitat.


Seguint la iniciativa encetada la passada edició, i desprès d’haver copsat l’opinió i aprovació del públic assistent, els concerts començaran a les 20,00 h., com de costum a l'Auditori-Teatre, cada dissabte últim de mes, tret el del mes de març, ‘Dijous Sant’, tradicionalment a càrrec de la Banda de Música de la Societat.

El preu de l’entrada és de 4€, i l’abonament per a tota la Temporada 12€. Els abonaments poden adquirir-se adreçant-se a la Secretaria de l’Escola (c/ Francesc Casanovas, 44 d’Amposta. Tel. 977 70 10 04; laliraampostina@telefonica.net). Els socis i sòcies de l’Entitat els rebran a domicili.

La programació d’aquesta novena Temporada acull, majoritàriament, bandes de la Comunitat Valenciana on, sense dubtes, es troben les més prestigioses de l'Estat i d'Europa, bandes experimentades en certàmens i guanyadores de premis i distincions, a nivell nacional i internacional.

Societat Musical “La Lira Ampostina”

Amposta de Banda a Banda (9na edició – 2010)
(20,00 h. Auditori-teatre)

Dissabte 30 de gener
Banda Simfònica l’Harmònica de Sant Antoni de Requena (València)
Director: Manuel Godoy Mesas

Dissabte 27 de febrer
Banda de la Unió Musical de Carlet (València)
Director: Roberto Forés Asensi

Dijous Sant 1 d’abril (aquest concert començarà a les 22,30 h.)
Banda de la Societat Musical “La Lira Ampostina”
Director: Octavi Ruiz Gisbert


Dissabte 24 d’abril
Banda de l’Associació Musical “Ciutat de Benicarló” (Castelló)
Director: Pablo Anglés Galindo


Dissabte 29 de maig
Banda Simfònica la Primitiva de Rafelbunyol (València)
Director: Àngel Martínez Escútia

22-01-2010

[Nota de premsa] Reunió amb l’alcalde d’Horta de Sant Joan per parlar de l’adequació ambiental de la mina de bauxita del municipi

Representants del Departament de Medi Ambient i Habitatge es reuniran la setmana vinent amb l’alcalde d’Horta de Sant Joan (Terra Alta), Àngel Ferràs, per intercanviar punts de vista, informar-lo de la situació administrativa, i aclarir els termes de l’adequació ambiental de la mina de bauxita “La Puríssima”, ubicada al seu terme municipal. La trobada estarà presidida pel secretari general del Departament, Eduard Pallejà, i hi assistirà la directora general de Qualitat Ambiental, Maria Comellas. En els propers dies també es parlarà amb les altres parts interessades, el titular de l’activitat extractiva i la Plataforma per a la Defensa de la Terra Alta.

22-01-2010

[Nota de premsa] Unió de Pagesos se suma a la manifestació de la CANC a Ascó contra la instal·lació del cementiri nuclear a les Terres de l’Ebre

Unió de Pagesos de Catalunya es suma a la convocatòria de manifestació de la Coordinadora Anticementiri Nuclear (CANC) ja que considera que la instal·lació d’un cementiri nuclear, a Ascó o a qualsevol municipi de les Terres de l’Ebre, suposaria una agressió inadmissible pel conjunt del territori i va en una línia diametralment oposada a un model de desenvolupament sostenible, equilibrat i diversificat.

En la línia de la Coordinadora Anticementiri Nuclear (CANC), el sindicat considera que aquesta instal·lació comportaria un greuge més per unes comarques que han patit “amb escreix amb la seva quota de nuclearització respecte a la resta de l'estat” (...) “Catalunya és la comunitat amb més reactors nuclears, i les comarques de les Terres de l'Ebre el territori amb més instal·lacions energètiques de Catalunya i de l'Estat espanyol”.

22-01-2010

[Nota de premsa] Josep Poblet visita la Pobla de Massaluca i Gandesa

Seguint amb les visites habituals que el president de la Diputació realitza arreu del territori, Josep Poblet es va desplaçar ahir a la Terra Alta, acompanyat del diputat de la Diputació de Tarragona Juan Josep Malràs i del diputat al Parlament de Catalunya, Xavier Pallarès.


En primer lloc, va visitar la Pobla de Massaluca, on va ser rebut per l’alcalde del municipi, Joan Lluís Cuadrado, i la resta de la corporació. Acte seguit, es van desplaçar al Casal municipal, on Josep Poblet va fer lliurament al president de la cooperativa, Antoni Llop, d’un ajut econòmic destinat al finançament d’una màquina d’etiquetatge que impulsa la comercialització dels vins que s’elaboren a la cooperativa.

Amb aquesta concessió econòmica, la Diputació de Tarragona pretén estimular la producció, en un moment en què l’agricultura viu una realitat difícil, motivada per la crisi econòmica general. En aquest sentit, Josep Poblet va destacar durant el seu parlament, que la Diputació, encara que no té competències en matèria d’agricultura, està al costat del sector i dels municipis de la demarcació. No obstant això, va assenyalar que la crisi s’ha de solucionar entre tots: entre les administracions, els polítics, els ciutadans i els agents del territori.

Al Casal municipal es van reunir, no només els membres de la junta rectora de la Cooperativa, sinó una gran quantitat de públic. Precisament, l’alcalde va explicar als veïns la tramitació d’aquests ajuts, que es van gestionar a través de l’Ajuntament. Juan Lluís Cuadrado va fer esment, així mateix, a la propera inauguració del càmping fluvial d’aquesta població, que es farà realitat al mes de març, data en què s’espera aconseguir el permís definitiu de la Generalitat.

Per la seva part, el president de la Cooperativa, Antoni Llop, va assenyalar que totes les ajudes rebudes són “bones i necessàries”, fent esment a la greu situació que viu la pagesia d’aquestes poblacions de l’interior. Així mateix, va fer saber el projecte que té l’entitat d’adquirir una màquina envasadora que permet emmagatzemar el vi a través del sistema Bag in Box. Aquest nou format, de 3 i 5 litres, millorarà la comercialització del producte i en garantirà la qualitat quan arribi al consumidor. En aquest sentit, Josep Poblet es va comprometre a donar l’ajut econòmic necessari per a l’adquisició d’aquesta màquina, donant suport, d’aquesta manera, als productes del territori.

Visita a la Societat Unió Gandesana

Seguidament, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, es va desplaçar a Gandesa, on es va reunir amb la Societat Unió Gandesana, entitat cultural amb 1650 socis –dels 3.000 habitants que té el municipi-, fet que la converteix en la societat cultural, social i recreativa més important de la població.

El seu president, Francisco Tomàs Vilafranca, i la resta de la junta rectora van explicar a Josep Poblet tota l’activitat que porta a terme l’entitat, que enguany celebra el 75è aniversari. A més, va sol·licitar l’ajut de la Diputació per continuar duent-les a terme.

Josep Poblet va fer saber a la Societat Unió Gandesana la voluntat de la Diputació de donar el màxim suport a les entitats culturals del territori, que serveixen per enriquir els pobles de la demarcació i garantir-ne el seu benestar.

[Nota de premsa] La CUP de Tarragona, contra el cementiri nuclear d'Ascó

La CUP de Tarragona dóna suport a la manifestació que es farà aquest diumenge 24 a les 11 del matí davant del Casal Municipal a Ascó en contra de la construcció d'un cementiri nuclear.

Creuen que “la construcció d'aquests cementiris nuclears són una evidència més que l'energia nuclear no és una alternativa de futur ja que implica hipotecar la salut i la seguretat de moltes generacions”. A més a més, han declarat que aquests cementiris “posen en perill una població molt més àmplia que la del poble on s'ubiquen”.

Les energies alternatives i el model econòmic actual també són en el punt de mira de la Candidatura. Troben que “ja existeixen alternatives energètiques molt més sostenibles amb l'entorn i la salut pública que poden donar sortida a l'actual dependència del petroli però que els interessos econòmics no permeten desenvolupar-se adequadament”.

Així, tant plenaris municipals com comarcals tant del Camp de Tarragona com de les Terres de l'Ebre s'han posicionat en contra d'aquest MTC, fet que, sumant-hi el posicionament del Parlament de Catalunya, diuen, “faria que es vulnerés altre cop el principi democràtic en què es basa el sistema actual”.

Per tot això, encoratgen a la gent de Tarragona a sumar-se a aquesta manifestació en un assumpte que afecta a tots.

Pàgina web: http://cuptarragona.cat/

21 de gener del 2005

[Previsió] La Coordinadora Anticementiri Nuclear 'rebrà' el president Montilla al Priorat

Dia: divendres 22 de gener
Lloc: davant l’Ajuntament de Capçanes (Priorat)
Hora: 12 hores
Motiu: Rebuda al President de la Generalitat, José Montilla, per exigir-li que faci de President i acati la resolució del Parlament de Catalunya en contra de la instal·lació del cementiri de residus radioactius a Catalunya, i expressar-li el rebuig a que un sol ajuntament pugui decidir presentar candidatura a acollir el cementiri de residus radioactius, en contra de la majoritari del territori tal com ho posen de manifest les 62 mocions aprovades pels ajuntaments, les mocions aprovades pels 7 consells comarcals (4 comarques de les Terres de l’Ebre, Priorat, Baix Camp, i Alt Camp), i la mateixa resolució del Parlament de Catalunya, que s’han posicionat en contra del cementiri de residus radioactius enlloc de Catalunya.

[Nota de premsa] Esquerra denuncia que CiU s’alia amb el PSOE per evitar que Sebastián doni explicacions sobre el cementiri de residus nuclears

Joan Ridao, portaveu del grup d’Esquerra al Congrés de Diputats, havia demanat a la diputació permanent la compareixença urgent del ministre

El portaveu d’Esquerra al Congrés dels Diputats, Joan Ridao, ha reclamat aquest matí la compareixença dels ministre d’Indústria al Congrés dels Diputats per tal que Miguel Sebastián expliqui la modificació de la normativa per a centrals nuclears i la convocatòria per emplaçar el cementiri de residus nuclears, una compareixença que finalment s’ha desestimat gràcies als vots de PSOE i CiU.

Ridao ha exigit la presència del ministre Miguel Sebastián al Congrés abans que acabi el període perquè els municipis interessats a acollir el cementiri de residus nuclears presentin les seves candidatures, és a dir, abans del 29 de gener. Ridao ha insistit que Catalunya, i sobretot les Terres de l’Ebre, amb tres centrals nuclears en funcionament, “ja han assumit amb escreix un compromís solidari més que proporcional” pel que fa a “l’assumpció de riscos per a la salut pública i per al medi ambient”. Ridao considera que “una instal·lació d’aquestes característiques pot condicionar de forma crítica el futur de la comarca i de la resta de territoris veïns’.

Per a Esquerra, la decisió d'instal·lar el cementiri de residus nuclears no pot ser adoptada en exclusiva per l'administració municipal, per això Joan Ridao ha manifestat que “cal consensuar aquesta instal·lació amb l’administració local i autonòmica”. Aquesta posició també ha estat compartida pel PP, el BNG i el PNB, que han donat suport a la compareixença del ministre; CIU, en canvi, ha optat per votar amb el PSOE i evitar la compareixença de Sebastián. Esquerra demanarà que la compareixença de Sebastián es produeixi en el període ordinari de sessions i doni les oportunes explicacions.

Des de les Terres de l'Ebre, el senador republicà i regidor de Flix, Pere Muñoz, ha demanat a CiU “la màxima coherència perquè ens hi juguem tant i és tan seriós el problema que calen compromisos ferms i coherents". Per acabar, Muñoz ha recordat que “anem a contrarellotge i, per tant, és incomprensible que es pugui ajornar una compareixença sobre un tema en el qual el ministeri ha de prendre una decisió de manera imminent”.


21-01-2010

[Nota de premsa] Jornada informativa sobre residus municipals a Terres de l’Ebre

L’Agència de Residus de Catalunya, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, ha organitzat una jornada informativa sobre gestió dels residus municipals a Terres de l’Ebre.

La trobada ha servit per facilitar informació i eines als ens locals en relació a la gestió dels residus municipals

L’Agència de Residus de Catalunya ha organitzat aquest matí una Jornada sobre gestió de residus municipals a la seu dels Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge a les Terres de l’Ebre. L’Agència de Residus ha impulsat la trobada amb l’objectiu de donar suport als ens locals en les seves competències en matèria de residus municipals, facilitant-los informació i eines per a l’exercici de les seves funcions.

Un dels temes tractats en la Jornada ha estat informar dels criteris per al retorn del cànon sobre la deposició dels residus municipals per a l’exercici 2010. Aquest cànon és un impost ambiental que grava els residus que es porten a dipòsit o incineradora, i que té per objectiu incentivar la recollida selectiva dels residus, especialment la fracció orgànica (restes de menjar i vegetals de mida petita), en els municipis catalans. També s’ha explicat la situació actual de l’extensió territorial de la recollida separada de la matèria orgànica i el seguiment que farà l’Agència de Residus per garantir el compliment de la planificació que ha fet cada municipi, donat que la normativa preveu el pagament d’un cànon addicional de 10 euros per tona per aquells municipis que no compleixen la planificació aprovada.

Durant la Jornada també s’ha informat als ens locals sobre el conveni marc de residus d’aparells elèctrics i electrònics (televisors, ordinadors, petits electrodomèstics, etc.), per tal d’assegurar la seva recollida i correcte tractament; així com del paper protagonista de les administracions municipals per garantir una correcta gestió dels residus de la construcció, exigint les fiances que la normativa preveu a aquest efecte i perseguint les activitats il·legals que actuen sense llicència en el seu terme municipal.

La gestió dels residus municipals a Catalunya de forma moderna i sostenible és una tasca que porten a terme els ens locals d’acord amb la planificació del Govern, i on la ciutadania té un paper protagonista indispensable, per això l’Agència de Residus organitza trobades com aquesta de forma anual per recolzar les actuacions en matèria de residus a escala local.

21-01-2010

[Previsió] La consellera de Salut visita les Terres de l'Ebre

La consellera de Salut, Marina Geli, visitarà els propers dies, 22 i 23 de gener, diverses poblacions de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre.

Divendres, 22 de gener

Inauguració de l’ Àrea d’Obstetrícia de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta

El proper divendres 22, a les 13 hores,  Marina Geli arribarà a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta ( C/ Esplanetes, 14) on inaugurarà la nova àrea d’Obstetrícia de l’Hospital.

La consellera de Salut visitarà les noves instal·lacions de l’àrea d’Obstetrícia  i un cop acabat el recorregut atendrà als mitjans de comunicació.

Aquesta nova àrea permetrà donar resposta al creixement de la població en aquest territori. Les noves instal·lacions ocupen una superfície de 400 m2 estructurats en 3 zones: atenció a les urgències, zona de control de gestants i una destinada a les sales de parts. Aquests nous espais han suposat una inversió de 2.124.208,40 €.

Inauguració de l’ampliació del CAP Gandesa

A les 19 hores, Marina Geli es traslladarà a la població de Gandesa per inaugurar l’ampliació i la remodelació del CAP Gandesa ( C/ Joan Perucho, s/n).

L’ampliació i remodelació d’aquest CAP suposa un increment de la seva zona assistencial en 5 noves sales de consulta, una nova sala de rehabilitació, una complerta sala d’atenció a la dona i espais polivalents.
Les noves instal·lacions representen un increment de superfície útil ampliada de 310,m2, amb una inversió total de 1.825.297,00 €.


Dissabte, 23 de gener

Inauguració del consultori local de la Palma

Dissabte 23, a les 12.15 hores la consellera de Salut inaugurarà el nou consultori local de La Palma, a la població de la Palma d’Ebre ( C/ Major, 26).

El nou consultori local té una superfície construïda de 162,45 m2 i amb una inversió de 212.681,76 €

[Nota de premsa] Hèctor Méndez marxa del CD Tortosa

El CD Tortosa i el fins ara jugador roigiblanc, Hèctor Méndez han arribat a un acord per rescindir el seu contracte que el lligava amb l’entitat tortosina.

El que és el màxim golejador del primer equip aquesta temporada ja s’ha acomiadat dels seus companys i dels xiquets a qui entrena.

El jugador se’n va perquè ha rebut una oferta d’un club pròxim a la localitat on viu la seua família.

Des del club, se li agraeix la dedicació i se li desitja sort en el seu futur.

D’altra banda, el club ja s’ha posat a treballar en la recerca d’algun davanter que substitueixi a Hèctor i en breu podrien haver notícies.

21-01-2010

[Nota de premsa] ERC demana al PSC que faci rectificar al seu regidor d'Ascó

Avui, Joan Ridao, portaveu del grup d’Esquerra al Congrés de Diputats, demanarà la compareixença urgent del ministre d’Indústria, Miguel Sebastián

El president de la Federació de l’Ebre d'Esquerra Republicana de Catalunya, Gervasi Aspa, ha valorat molt positivament l’èxit de l’Assemblea d’ahir a Móra d’Ebre: “La gran assistència i la unitat que s’hi van demostrar deixen clar que hi ha un consens molt ampli a les Terres de l’Ebre contra la instal·lació del cementiri de residus nuclears a Ascó, i esperem que es confirmi encara més amb una gran participació el proper diumenge a la manifestació a Ascó”. D’altra banda, Aspa ha felicitat el PSC de les Terres de l'Ebre per la seva posició valenta en contra de la seva direcció nacional, i del mateix Montilla, per la possible instal·lació del cementiri nuclear a Ascó. Tanmateix, Aspa els demana que siguin coherents al màxim.

Marta Cid, diputada d’Esquerra del Parlament de Catalunya, en la mateixa línia, ha afirmat que “no estem davant d'un tema menor, tot al contrari, és un tema absolutament estratègic. Només cal que o bé facin recapacitar al seu regidor a l'Ajuntament d'Ascó o bé li exigeixin disciplina de vot”. A més, ha afegit que “si el PSC és coherent amb el que diu, el seu regidor hauria de votar-hi en contra. Si no és així, el PSC de les Terres de l'Ebre i CiU seran els responsables que Ascó esdevingui el candidat oficial de l'AMAC”. Cid ha recordat que els 4 regidors independents de l'Ajuntament d'Ascó no votaran a favor del cementiri, mentre que els 4 de CiU hi votaran a favor, per la qual cosa el vot del regidor del PSC és important. La diputada republicana ha afirmat “que els càrrecs PSC a les Terres de l’Ebre haurien de ser coherents amb el seu plantejament, així que el regidor d’Ascó cal que també ho sigui i voti no al cementiri”.

D’altra banda, i tal com ahir va anunciar a l’assemblea informativa contra el cementiri nuclear el diputat d’Esquerra al Congrés de Diputats, Joan Tardà, aquest matí el portaveu del grup parlamentari d’Esquerra, Joan Ridao, demanarà en la reunió de la diputació permanent del Congrés de Diputats la compareixença del ministre d’Indústria, Miguel Sebastián, per demanar-li explicacions. El diputat republicà espera aconseguir els suports suficients perquè prosperi la compareixença.

21-01-2010

[Document] Carta de la plataforma Salvem Lo Canalet als diputats i senadors de les Terres de l'Ebre

Senyor diputat, davant la immediatesa del debat sobre el Pla Territorial de les Terres de l’Ebre, ens volem adreçar a vostè com a ciutadans aplegats en la Plataforma Salvem lo Canalet. La nostra voluntat és explicar-li les raons que ens porten a demanar un canvi de traçat del projecte de desdoblament de la C-12 al seu pas pels termes municipals de Tortosa i Roquetes —cosa que fins ara hem fet, aprofitant tots els terminis que se’ns han conferit mitjançant els anuncis als butlletins oficials, en el procediment administratiu d’aquest pla territorial i en l’específic de l’estudi informatiu del desdoblament de la Direcció general de carreteres— i, sobretot, sol·licitar la seua intervenció en l’esmentat debat; en primer lloc, per modificar el projecte i, en segon lloc, i el que és més important, en defensa del territori, que resultarà esquarterat de fer-se realitat el desdoblament tal com ara està projectat.

La nostra demanda es basa primerament en la consideració del bé comú i del bé públic, que sempre s’esgrimeixen com a arguments definitius i inqüestionables per portar endavant infraestructures que lesionen els interessos dels ciutadans particulars en nom de l’interès general i que, en el present cas, creiem que s’han interpretat de forma abusiva. Entenem que només seria justificat actuar d’aquesta manera quan no existeixi cap altra possibilitat ni cap altra alternativa viable i acceptable, i sempre que la utilitat compensi en escreix els perjudicis causats.

Pensem que, respecte al projecte que ens ocupa, no s’ha demostrat la necessitat absoluta de portar a cap aquesta infraestructura, el desdoblament de la C-12 a l’alçada de Tortosa i Roquetes, en el sentit que fins ara ha plantejat i vol desenvolupar l’administració. El desdoblament és necessari, això resulta indubtable, però també és indubtable que el traçat plantejat per la Direcció general de carreteres resulta inútilment perjudicial i fins i tot forassenyat perquè no assolirà els objectius per als quals s’ha dissenyat.

En primer lloc, la idea inicial del projecte és portar a terme un desdoblament de la C-12 des de Lleida fins a Alcanar, desdoblament necessari en el que tothom coincideix. D’aquest projecte no s’ha fet fins ara cap estudi en conjunt de tot el recorregut, només estudis parcials i sectoritzats que no contemplen una visió conjunta, com d’altra banda seria lògic.

Dins d’aquesta manca de planificació s’emmarca el desdoblament del tram que passa per la conurbació de Tortosa i Roquetes i que dissenya no un desdoblament de la C-12, sinó una circumval·lació de l’esmentada conurbació. Es perd així de vista el conjunt general i s’oblida que la conurbació tortosina no necessita una circumval·lació per a descongestionar-se, sinó un tercer pont que alliberi de vehicles el vell pont de l’Estat. En realitat, els embussos no es produeixen al pas de la C-12 a l’alçada de la cruïlla de Quatre Camins, sinó en els carrers que enfilen aquest pont. No és, per tant, el trànsit de llarg recorregut el que col·lapsa la zona, ans ben al contrari, són els mateixos habitants de l’aglomeració tortosina els causants, en el seu anar i venir diversos cops al dia d’una banda a l’altra del riu, i és evident que no deixaran de fer-ho malgrat existir una circumval·lació, ja que per a la immensa majoria significaria fer un tomb innecessari. En definitiva, el projecte actual no resultarà eficient ni per als habitants de la zona ni per als viatgers en trànsit.

Al costat de la falta d’eficiència i la quantiosa despesa que significarà, cal afegir la destrossa territorial que comportarà el projecte en el seu estat actual, tant a nivell de paisatge com de conreus i propietats. En aquest sentit restaran segregades i destrossades les zones urbanes del Canalet i el barri de Vinallop, afectades pels pas de la carretera d’una banda i per l’efecte muralla que comportarà per l’altra, fet que ha posat en relleu també l’Entitat Municipal Descentralitzada de Jesús en els escrits que ha adreçat a l’administració competent.

A partir d’aquestos pressupostos, que es poden demostrar palpablement, cal plantejar-se la idoneïtat d’un traçat que comportarà la desaparició de mig barri de Vinallop i el trossejament de zones fortament habitades del Canalet i Roquetes. Això comportarà per a l’administració, a banda de la despesa inherent a la construcció de la carretera, l’haver d’indemnitzar els propietaris lesionats per les seves vivendes, la major part primeres residències, i les seves propietats, horts, plantacions d’arbres fruiters, arbres singulars... juntament amb totes les infraestructures de regadiu habilitades durant anys, com pous, canalitzacions, etc.

En definitiva, s’origina la desaparició de tot un paisatge humanitzat, treballat des d’antuvi, generació rere generació, amb el greu perjudici que això significa, no tan sols a nivell econòmic, sinó sobretot a nivell paisatgístic i humà. Es trenca així una forma de vida secular i peculiar de la ruralia tortosina i s’esquartera infructuosament un paisatge característic de la comarca.

Pensem que hi ha alternatives més respectuoses amb les persones, l’entorn, el paisatge i les propietats, que alhora poden resultar més idònies, eficients i adequades per aconseguir els objectius proposats. En l’estudi presentat fins ara no s’ha plantejat cap traçat realment alternatiu; els manifestats com a tals no passen de ser simples formulismes per cobrir la legalitat, ni tampoc no s’ha escoltat ni els veïns ni els ajuntaments afectats, que han transmès el seu desacord i les seves alternatives sense que se’ls hagi tingut en compte ni a uns ni als altres. L’actuació de la Direcció general de carreteres de la Generalitat de Catalunya ha estat unilateral i desconsiderada enfront els ciutadans i les institucions del territori.

Recentment, el senyor conseller Joaquim Nadal ha anunciat que, per fi, es portarà a terme l’estudi íntegre de l’Eix de l’Ebre, des d’Alcanar a Lleida. Per tant, entenem que seria legítim i desitjable esperar el resultat del referit estudi abans de tirar endavant cap iniciativa respecte al desdoblament de la C-12. D’altra banda, creiem que aquest estudi demostrarà la incongruència del traçat de la variant de la C-12 plantejada fins al moment.

Finalment, i el que és més greu, la Direcció general de carreteres ha manifestat la seva decisió de desestimar en bloc les al·legacions presentades tant pel propi Ajuntament de Tortosa, com l’E.M.D. de Jesús, els veïns de Vinallop, Roquetes i Jesús i la Plataforma Salvem lo Canalet; amb el doble greuge comparatiu d’acceptar fer modificacions al traçat per salvaguardar el patrimoni arqueològic del Pla de les Sitges (Vinallop) i rebutjar les al·legacions per salvaguardar el patrimoni humà, social, històric i paisatgístic de la zona del Canalet, Vinallop i Roquetes. Això d’una banda, i de l’altra, enfront d’una situació anàloga,el desdoblament de la C-31 al seu pas per l’Empordà, haver acceptat les justes demandes de les plataformes empordaneses i no fer ni cas de reivindicacions paregudes, i també justes, de les Terres de l’Ebre respecte al desdoblament de la C-12.

És, en definitiva, per tot això abans exposat perquè ens dirigim a vostè, com a representant del territori, per a què el defensi i ens defensi, enfront d’una actuació que pensem que trenca els propòsits bàsics per als quals es va elaborar el Pla Territorial de les Terres de l’Ebre, que ara es va a debatre i actualitzar.

Estem a disposició de vostè per si considera necessari rebre informació més detallada i concreta del nostre posicionament, tot esperant i confiant en la seva comprensió de la qüestió que plantegem com a ciutadans que som de la circumscripció que vostè representa.

PLATAFORMA SALVEM LO CANALET
20-01-2010

[Nota de premsa] Amics dels Castells lamenta que el FEIL no incorpori cap projecte per impulsar l’economia tortosina a través del turisme

Amics dels Castells i Nucli Antic de Tortosa ha efectuat avui una roda de premsa per mostrar la seua “decepció i indignació” pel fet que l’Ajuntament de la ciutat no hagi escollit cap projecte relacionat amb el patrimoni i el turisme dels gairbé 4 milions d’euros extraordinaris que la ciutat disposarà gràcies al FEIL promogut pel Govern central.


De fet, Amics dels Castells va proposar cinc actuacions al respecte: la creació d’un gran centre interpretatiu al voltant de les Avançades de Sant Joan per posar-les en valor i promoure’n les visites; la il·luminació dels edificis històrics de la ciutat com la Catedral, els Palaus, les muralles, etc; la reparació del Balneari del Porcar, que l’Ajuntament haurà de conservar com a bé patrimonial tot i els intents de destruir-lo; la rehablitació de l’emblemàtic Portal del Romeu; i finalment, la continuació de la rehabilitació de la muralla tortosina, en concret la medieval del Rastre i el baluard de Bonete.

Amb tot, l’Ajuntament no ha acceptat cap proposta, per la qual cosa, Jordi Jordan ha afirmat que “Amics dels Castells pensem que s’ha perdut una oportunitat única per a impulsar l’economia de Tortosa a través del turisme tal i com estan fent poblacions molt més petites i amb menys patrimoni que nosaltres” referint-se a la veïna localitat de Morella. “L’excusa que sempre posen són els diners, i ara que en rebem tants, com mai, els destinem per a altres coses que pensem que no preparen la ciutat per al futur des d’un punt de vista econòmic”. De fet, el president dels Amics dels Castells ha recordat que “el sector productiu que creix als països europeus és el terciari en detriment del secundari i primari, i concretament, el turisme podria generar molts més llocs directes i indirectes a Tortosa amb el comerç i la restauració si hi hagués voluntat política real i fos vist com un projecte central de ciutat, i no pas secundari”.

D’atra banda, Amics dels Castells ha valorat el recent inaugurat centre d’interpretació a les Avançades, tot reclamant més ambició i planificació i que es tingui en compte a l’entitat que porta més de 14 anys reclamant l’ús de les mateixes “ja que ens vam assabentar per la premsa i no ens han preguntat absolutament res de com pensàvem que hauria de ser”. A la vegada, tot i la bona qualitat dels 6 plafons de que consta aquest “centre”, Amics dels Castells considera que és del tot insuficient, que no presta els serveis mínims d’obertura al públic i que hauria de centrar-se en una temàtica de caire més general per poder atreure més turistes (ara només parla de les pròpies Avançades) a més de ampliar-se als 15.000m2 que té el recinte ja que l’esmentat centre tan sols ocupa una desena de metres quadrats.

20-01-2010

[Previsió] Lliurament de la Medalla d'Or de Tortosa a La Mercè

Nom: Lliurament de la Medalla d'Or de Tortosa a La Mercè


Data i hora d'inici: dissabte, 20 / febrer a les 11:00

Dia i hora de finalització: dissabte, 20 / febrer a les 12:30

On: Espai Sant Domènec

Per veure'n més detalls i respondre, segueix l'enllaç inferior:
http://www.facebook.com/n/?event.php&eid=278615899046&mid=1c1d256G2ec69698G4aef1fbG7

[Nota de premsa] El DAR convoca l’ajut als plans de reestructuració i reconversió de la vinya per a la campanya 2009-2010

El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha convocat l’ajut als plans de reestructuració i reconversió de la vinya per a la campanya 2009-2010, i ha aprovat les corresponents bases reguladores, com publica avui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). El termini de presentació de sol·licituds per a l’esmentada campanya és el comprès entre l’endemà de la publicació de l’ordre i el 19 de febrer de 2010 inclòs.

Les mesures de reestructuració i reconversió de la vinya tenen com a finalitat augmentar la competitivitat dels productors vitivinícoles, i afavorir la modernització de les explotacions vitícoles, així com l’adequació varietal a les noves tendències del mercat, per tal de reforçar l’estructura del sector vitivinícola.

Podran acollir-se a l’ajut les persones titulars de vinya de raïm per a vinificació integrades en un pla col·lectiu o titulars d’un pla individual aprovat a l’empara de l’Ordre AAR/62/2009, de 18 de febrer. Els viticultors que presentin una sol·licitud d’ajut per la campanya 2009/2010 hauran de presentar la DUN 2010.

Les accions admissibles seran les que s’hagin previst en el pla aprovat. La superfície màxima per sol·licitud d’ajut i any és de 3 hectàrees. El percentatge màxim de finançament serà del 50% del cost en plans col·lectius i del 42,5% en plans individuals. Es compensarà els viticultors per la pèrdua d’ingressos derivada de l’aplicació del pla que es fixa en: 1.700 euros/ha, en el cas de mesures de reestructuració que incloguin arrencada; i 850 euros/ha, en el cas de les accions de transformació de vas a emparrat i reempelt.

Es podrà fer sol·licitud d’ajut per mesures finalitzades durant la campanya o per bestreta. En el cas de bestreta s’ha de constituir una garantia per un import igual al 120% de la bestreta. L’ajut per mesures finalitzades es pagarà un cop comprovada l’execució de la mesura. La bestreta s’abonarà una vegada s’hagi comprovat que les mesures s’han iniciat. En el cas de sol·licitar ajut per bestreta és obligatori executar les mesures abans de la segona campanya següent a la seva concessió. No es tindrà dret a l’ajut quan no s’executi almenys el 80 per cent de la superfície sol·licitada.

Pel que fa al pagament de l’ajut, s’abonarà en primer lloc les sol·licituds d’ajut per bestreta i les d’ajut per mesures finalitzades certificades abans del 15 de juny; en segon lloc s’atendrà les mesures certificades posteriorment. Val a dir que s’estableixen els següents grups de prioritat:

Grup 1: Les sol·licituds d’ajut presentades per joves agricultors, ATP i/o EAP d’un pla col·lectiu.
Grup 2: Les sol·licituds d’ajut presentades per joves agricultors, ATP i/o EAP en un pla individual i la resta de sol·licituds d’un pla col·lectiu.
Grup 3: La resta de sol·licituds presentades en un pla individual.

En funció de les sol·licituds i de les disponibilitats pressupostàries, es determinarà els percentatges d’ajut per a cada grup de prioritat tenint en compte que:
- el percentatge d’ajut de cada grup serà com a mínim una quarta part del grup anterior en ordre de prioritats.
- quan els recursos pressupostaris no permetin finançar les sol·licituds d’un grup de prioritat en el percentatge màxim (50% en plans col·lectius i 42,5% en plans individuals), els grups de menor prioritat es finançaran amb el percentatge mínim.

Les superfícies de vinya han de romandre en cultiu durant un període mínim de deu anys, i han de complir amb els compromisos de la condicionalitat.

Per a determinar l’ajut a que té dret el viticultor es tindrà en compte la superfície vitícola finançable, mètode que estableix l’article 75 del Reglament (CE) núm. 555/2008 (perímetre extern dels ceps més un marge l’amplada del qual correspon a la meitat de la distància entre fileres).

Relació de costos màxims per acció:

· Arrencada: 421 euros/ha.
· Plantació: Planta (unitat): 2,07 euros/planta.
Plantació: 2.254 euros/ha.
· Emparrat: 3.500 euros/ha.
· Formació de vas a emparrat: 3.649 euros/ha.
· Desinfecció del terreny: 2.104 euros/ha.
· Despedregat: 391 euros/ha.
· Anivellació del terreny: 601 euros/ha.
· Abancalament: 18.752 euros/ha.
· Abancalament amb murs de pedra en pendents superiors al 30%: 30.000 €/ha
· Reposició, terra i lapil·li: 5.050 euros/ha.
· Murs de pedra tallavents: 10.000 euros/ha.
· Protecció de planta jove: 1.202 euros/ha.
· Reempelt: Empelt (unitat): 0,60 euros/planta.
Altres costos reempelt: 1.202 euros/ha.

20 de gener de 2010

20 de gener del 2005

[Nota de premsa] Joan Herrera emplaça totes les forces polítiques catalanes a fer un pronunciament contrari al cementiri nuclear a les Terres de l'Ebre

El secretari general d’ICV i diputat al Congrés, Joan Herrera, ha emplaçat avui a totes les forces polítiques catalanes amb representació parlamentària a fer un pronunciament contrari a la ubicació del cementiri nuclear a les terres de l’Ebre. Herrera ha fet aquestes declaracions durant l’acte de proclamació d’Hortènsia Grau com a candidata d’ICV per la demarcació de Tarragona a les pròximes eleccions catalanes.

“Estem segurs que aquells que volen una opció de futur per al territori no es poden quedar de braços plegats davant del cementiri nuclear”, ha dit Herrera, alhora que ha manifestat que la postura de la seva formacio es “inequivoca”. Herrera ha afegit que “ara esperem un pronunciament clar de totes les forces politiques des del PP passant per CiU i PSC”.

El dirigent ecosocialista ha fet incicidència en CiU i en els ajuntaments que tenen alcalde d’aquesta formació i que poden ser candidates a acollir a aquesta infraestructura. “Esperem que les localitats de CiU diguin clarament que no acolliran el cementiri”, ha dit Herrera, que ha recordat que la formació nacionalista va votar en contra d’ubicar aquesta infraestructura a Catalunya en una resolució del Parlament de Catalunya el març del 2008.

Falta de rigor de Zapatero
Herera ha qualificat de “disbarat” la possibilitat que “el territori més nuclearitzat de tot espanya hagi de pagar ara la hipoteca de tenir un magatzem de residus nuclears” i ha estat especialment crític amb la “falta de rigor” del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero perquè “vol instal.lar un cementiri nuclear sense saber quant de temps haurà de continuar acollint aquest tipus de residus ja que no existeix un calendari de tancament de les nuclears”.

Hortènsia Grau, candidata d’ICV per Tarragona
El secretari general d’ICV ha estat present aquesta tarda a Tarragona en la proclamació d’ Hortènsia Grau com a nova candidata de la formació ecosocialista per la demarcació de Tarragona a les pròximes eleccions catalanes. Grau ha estat escollida per un procés de primaries amb un 73,6 per cent de vots favorables, 14,2% en contra i un 12,2% en blanc.

20-01-2010

[Nota de premsa] El Consell de l'Audiovisual de Catalunya celebra el ple a Tortosa

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha realitzat avui, 20 de gener, el Ple a Tortosa. Així mateix, el CAC s’ha reunit amb els prestadors de televisió pública i privada de les Terres de l’Ebre (el Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta) per tal d’analitzar conjuntament la situació del sector de l’audiovisual en aquest territori.


El president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Ramon Font, ha explicat en roda de premsa, al Parador de Tortosa, les conclusions de les reunions. El president ha remarcat que l’objectiu principal de les trobades amb els prestadors de serveis de comunicació audiovisual local “és conèixer des del mateix territori la realitat comunicacional del país i apostar per la consolidació de la comunicació de proximitat”.

Font s’ha referit a les dificultats que tenen determinats prestadors de TDT local per desplegar els seus projectes i ha destacat que, de les dades analitzades pel Consell, es desprèn que l’èxit en la posta en marxa depèn més de l’arrelament del prestador al territori que de la densitat demogràfica de la demarcació.

Per la seva banda, la consellera Dolors Comas ha assegurat en la roda de premsa que el mapa definitiu serà substancialment diferent al mapa original. Comas ha dit que determinats prestadors de l’àrea metropolitana de Barcelona han retornat les seves concessions i ha afegit que “és millor que tornin les concessions a que les coses es facin malament”.

El president i altres membres del Consell s’han reunit amb els responsables dels prestadors de televisió digital terrestre de les Terres de l’Ebre. El CAC s’ha entrevistat amb el director general del grup multimèdia La Veu de l’Ebre, al qual pertany L’Ebre TV, Josep Maria Arasa; amb el director de Tortosa TV, Mariano Lalana, i amb el representant de Canal 21 Ebre, Albert Roba.

La jornada també ha comptat amb una trobada amb l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó; el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Castor; el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Daniel Andreu; el vicepresident del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Josep Solé, i el vicepresident del Consell Comarcal de la Terra Alta, Pere Royo. Finalment, ha tingut lloc una reunió de treball amb els alcaldes i els regidors que integren el consorci públic.

La reunió entre el Consell, els prestadors i els responsables institucionals respon a la voluntat del CAC d’incrementar la seva presència arreu de Catalunya, amb l’objectiu d’afavorir el coneixement adequat del sector i de millorar els canals d’interlocució. Aquesta és la setena jornada de treball del Consell amb els diferents prestadors d’arreu de Catalunya, i la segona que té lloc a les Terres de l’Ebre.

[Nota de premsa] ERC de l'Ebre celebra dissabte una conferència territorial a Tortosa

Constarà de diferents taules de debat i d’una ponència sobre el futur de les Terres de l’Ebre. La clausura de l’acte anirà a càrrec de Joan Puigcercós, president del partit


Jesús Auré, responsable de la Secretaria d’Acció Política de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, i Josep Maria Sáez, coordinador de la Conferència Territorial de les Terres de l’Ebre d’Esquerra, han presentat aquest matí en roda de premsa el contingut i els objectius de la Conferència esmentada, que estarà oberta a tothom i tindrà lloc el proper dissabte, 23 de gener, a partir de les 16 h i a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa. La Conferència comptarà amb la presència de diferents càrrecs i personalitats del partit. Auré ha afirmat que l’objectiu de la Conferència “és donar a conèixer les polítiques que Esquerra ha implementat al territori, la feina feta a les institucions i, sobretot, el model de gestió dels reptes de futur per a les Terres de l’Ebre”. D’altra banda, Auré ha destacat que “es farà especial incidència en els temes que Esquerra està liderant, com ara la vegueria, la Universitat i la millora del benestar de la ciutadania, entre d’altres”.

La Conferència tindrà dos àmbits ben diferenciats. Després de la inauguració amb l’obertura a càrrec de la diputada del Parlament, Marina Llansana, i la conferència de l’Eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, amb el títol “Els reptes de l’Ebre i Catalunya a Europa”, es donarà pas a quatre taules de debat. Segons Auré “les taules, que seran bàsicament de temes d’àmbit territorial, fomentaran la participació de les persones que hi assisteixin”. Els títols i els participants de les taules són: “Nouvinguts, nous catalans”, amb Oriol Amorós, Adam Tomàs i Marta Cid; “El català, a primera files dels cinemes”, amb Eduard Voltas, Xavier Vega i Pere Muñoz; “Construïm les Terres de l’Ebre, construïm la vegueria”, amb Jaume Oliveras, Carles Pasqual i Josep Maria Sáez, i “Universitat i economia: un territori amb un futur ambiciós”, amb Enric Aloy, Josep Felip Monclús i Jesús Auré.

Després d’un descans, hi haurà l’element central: la Conferència Territorial amb la ponència “Estem construint les Terres de l’Ebre”, a càrrec de Lluís Salvadó, delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre. És un document que, segons Josep Maria Sáez, “s’ha estat treballant durant els darrers mesos i fixa les línies mestres i les propostes de futur d’Esquerra per a les Terres de l’Ebre, com també els principals reptes que cal assumir els propers anys”. Segons Sáez, “la ponència sintetitza els eixos que es consideren bàsics per apuntalar l’esforç del nostre partit de cara el proper cicle electoral, com també el model de gestió des d’una visió allunyada del pessimisme, perquè som un territori emergent i amb grans potencialitats”.

20-01-2010

[Nota de premsa] Tortosa talla la circulació de vehicles al carrer Enric Bayerri

Amb motiu de les obres de reforma de l'edifici de l'Ajuntament, a partir d'avui i fins al proper mes de juny aproximadament, queda tallat a la circulació de vehicles el carrer Enric Bayerri. L'Ajuntament ha senyalitzat degudament tota la zona afectada, la plaça Ramon Cabrera i la plaça Emili Sanz, per tal de facilitar el trànsit de vehicles.

20-01-2010

[Nota de premsa] La Diputació difon els atractius de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre a Fitur

Els patronats i oficines de turisme de la demarcació es promouen al certamen sota el paraigua de la institució intercomarcal

Els patronats i oficines municipals i comarcals de turisme del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, a més de PortAventura, són presents a la 30a edició de la Fira Internacional de Turisme FITUR de Madrid sota el paraigua que els ofereix la Diputació de Tarragona. Així doncs, en aquesta època de crisi econòmica global, la institució intercomarcal aposta fort per la promoció turística de la demarcació per tal de potenciar aquest sector productiu en benefici del territori i de les persones. El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, acompanyat pel president del Patronat de Turisme de la institució, Joan Aregio, i representants d’aquest organisme, ha visitat l’estand de la Diputació i ha mantingut contactes professionals amb diverses empreses turístiques –Barceló Viatges, Orizonia, Vremia Tour, entre altres– per tal de difondre els atractius culturals, paisatgístics i monumentals de les nostres comarques, així com l’àmplia oferta d’allotjament i restauració.

A la zona promocional de la Diputació de Tarragona s’hi mostren les marques turístiques Costa Daurada i Terres de l’Ebre, gestionades per l’ens intercomarcal, a més dels patronats i oficines que participen en el programa córner de promoció conjunta. De la Costa Daurada, hi participen Calafell, el Vendrell/Coma-ruga, Roda de Barà, Creixell, Torredembarra, Valls, la Ruta del Cister, Montblanc, Altafulla, Tarragona, Vila-seca/la Pineda Platja, PortAventura, Reus, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp/Miami Platja, Priorat, l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors. Pel que fa a les Terres de l’Ebre, hi assisteixen Ascó, Tortosa, Sant Carles de la Ràpita, la Terra Alta i el Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre. L’estand de la Diputació de Tarragona ocupa un espai a la zona de Turisme de Catalunya.

Josep Poblet: “Suma d’esforços”

Durant l’estada a FITUR, Josep Poblet ha ressaltat la importància de l’acció de promoció conjunta que representa l’acord córner: “En aquests moments, la suma d’esforços és de màxima importància per tal de difondre el turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre en aquest marc expositiu, un dels més importants del món”. El president de la Diputació també ha destacat la necessitat de diversificar el turisme a la demarcació per tal de desestacionalitzar-lo i crear nous al·licients i visitants a part del sol i platja, tal com ja s’està fent potenciant àmbits com la cultura, la natura, l’enologia i la gastronomia en general. En aquest sentit, Josep Poblet s’ha referit a atractius com la Ruta del Cister, la del Modernisme, Tàrraco i els parcs naturals dels Ports o del Montsant. Tot plegat, ha afegit, ajudarà el sector a ser més fort davant la crisi econòmica, que si bé no afecta directament al turisme, sí que ho fa de manera indirecta.


Tant Josep Poblet com Joan Aregio han ressaltat la consolidació de la marca Costa Daurada i el creixement que experimenta la marca Terres de l’Ebre. També han apostat per continuar donant suport al turisme, i han mostrat el seu desig que el Govern català també aposti fort per aquest sector. En aquest sentit, la Diputació ha demanat una trobada amb la Generalitat per tal de tractar estratègies per reforçar l’aeroport de Reus davant la possibilitat que Ryanair operi des de Barcelona. El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat, Josep Huguet, ha visitat avui l’estand de la Diputació acompanyat del director general de Turisme, Joan Carles Vilalta.

Promoció conjunta Salou-Cambrils-la Pineda-Reus-PortAventura

D’altra banda, Josep Poblet i Joan Aregio han participat en un acte de promoció conjunta dels municipis de Salou, Cambrils, Vila-seca/la Pineda i Reus, junt amb PortAventura. L’alcalde salouenc, Pere Granados, i el regidor de Turisme d’aquest municipi, Alberto del Hierro, hi han destacat els avantatges d’unir esforços entre tots aquests nuclis turístics, i han assenyalat que un dels principals objectius en l’àmbit turístic és recuperar els turista anglès i francès i buscar altres mercats nous. A continuació, la regidora de Turisme de Cambrils, Anna López, ha destacat els atractius gastronòmics de Cambrils, entre altres, i s’ha referit a la celebració enguany de la 4a jornada gastronòmica Fòrum del Mar. De la seva banda, la directora de PortAventura, Mercedes de Pablo, ha fet esment al 15è aniversari del parc i ha anunciat que aquest se celebrarà amb festa grossa. Pel que fa a la regidora reusenca Martina Garcia, ha ressaltat el patrimoni modernista de Reus i el seu atractiu per als turistes que s’estan als diferents indrets costaners. Finalment, Josep Poblet, alcalde de Vila-seca, s’ha referit a la important unió del sector privat i públic per potenciar el turisme: “Un somni de Jaume Ferrer que s’ha fet realitat”, en referència al qui va ser empresari hoteler i president de la Cambra de Comerç de Tarragona, ja desaparegut. Josep Poblet s’ha referit al paper cabdal de la URV a través de l’Escola Universitària de Turisme i Oci de la URV, i ha destacat així mateix la importància del món del coneixement per millorar en competitivitat.

Un certamen de referència

Inaugurat avui pels Reis Joan Carles i Sofia, FITUR se celebra fins el 24 de gener al Parque Ferial Juan Carlos I de Madrid. Durant aquests dies, el certamen esdevé un gran aparador turístic i centre de negocis on es desenvolupen relacions comercials i es presenten novetats a l’entorn d’aquest important sector econòmic. Es tracta, doncs, d’una de les millors eines per a la promoció i comercialització dels productes turístics d’arreu del món, amb una gran qualitat i diversitat de l’oferta: 170 països i 11.000 empreses dels cinc continents, una àmplia oferta que es reparteix en 75.000 metres quadrats de superfície expositiva. FITUR aplega anualment uns 180.000 visitants, entre professionals, periodistes i públic en general.

20-1-2010

[Nota de premsa] El PSC de l'Ebre es manifesta contrari a la ubicació del magatzem de residus nuclears

La Federació del PSC de l'Ebre vol manifestar el seu posicionament contrari a la instal·lació del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus nuclears a les Terres de l'Ebre. Els socialistes ebrencs consideren que el nostre territori ha complert amb escreix suportant bona part de les intal·lacions energètiques del nostre país. Per aquest motiu, consideren que aquesta mostra de solidaritat històrica ha de permetre que ara no siguin les Terres de l'Ebre les que hagin d'acullir aquest nou equipament, tot i que comparteixen el criteri del ministeri de treure els residus enmagatzemats a les centrals nuclears entre elles, les d'Ascó i Vandellòs, i depositar-los en un magatzem temporal centralitzat que garanteixi al màxim la seguretat.


Amb tot, els socialistes de l'Ebre han insistit que respectaran la posició de les institucions municipals i càrrecs electes del PSC que veuen favorable aquesta instal·lació.

Tortosa-Terres de l'Ebre, 20 de gener de 2010

[Nota de premsa] Esquerra desmenteix que estigui bloquejant el mapa eòlic

La diputada Marta Cid afirma que intenten posar una mica de racionalitat a algunes implantacions eòliques concedides amb l’anterior marc jurídic

Arran de la informació apareguda a La Vanguardia on s’acusa Esquerra Republicana de Catalunya de bloquejar la implantació del mapa eòlic de Catalunya, la diputada republicana Marta Cid ha volgut negar aquesta acusació afirmant que “a banda de desvelar continguts de reunions entre Govern i representants parlamentaris, no s'ajusten ni als posicionaments ni a la feina feta per Esquerra en aquesta qüestió”. Segons Marta Cid “Esquerra vam impulsar i pactar el Pla de l’energia i hem treballat de manera activa i decidida en la redacció del decret eòlic i fotovoltaic de Catalunya que es va aprovar el setembre de 2009. Un decret que, entre altres coses, ha d’endreçar el desgavell i la massificació eòlica produïda durant el període de Govern de CiU”. Cid ha deixat clar que “Esquerra estem per afavorir la implantació eòlica, però eliminant problemes greus heretats de l’any 2000, com per exemple el parc de Prat de Comte que situa molins a 500 metres del nucli urbà”. La diputada ha recordat que des de l’any 2004 Esquerra ha posat solucions per resoldre problemes de parcs com aquest que, amb el decret consensuat de l’any 2009, no complirien la legalitat i no haguessin aconseguit de cap manera tenir llicència. Marta Cid ha afirmat que “creiem que els 3.000 megawats del mapa eòlic s’ha d’implementar sobre el territori de forma equilibrada i, per tant, assumir el 35 % de la potència total planificada a Catalunya és excessiu per a les Terres de l’Ebre. Tot i reconèixer que hem avançat respecte al 50 % que teníem instal·lat de fa uns anys”.

La diputada Marta Cid ha afirmat que, d’acord amb la filosofia del decret eòlic de l’any 2009, Esquerra està posant “damunt la taula la necessitat d’una reflexió sobre les conseqüències derivades del desgavell i la massificació eòlica hereva dels processos de tramitació dels parcs sense transparència ni planificació global de país de l’època de CiU”. Cid ha recordat que “la normativa aplicada pels governs de CiU provocà que s’autoritzessin potències i instal·lacions en punts del nostre territori, com per exemple la Terra Alta, que ara tirar-les enrere amb les normes legals vigents no és possible”. Per això, segons la diputada Marta Cid “Esquerra, mitjançant propostes i diàleg, estem intentant la manera de reconduir-ho a partir de la delimitació de zones d’implantació eòlica que està fent el Govern.”

La diputada republicana ha advertit que “amb les propostes d’Esquerra no es vol conculcar cap dret sinó de reubicar i trobar solucions al resultat d’un procés de principis de l’any 2.000 que no és ni racional ni territorialment just”. Cid ha conclós “no entenc que buscar una solució a problemes reals com aquest es pugui dir que no és obligació d'un polític”.

Paral·lelament, Esquerra demana al Departament d’Economia de la Generalitat que un territori que produeix bona part de l’energia del país no és de rebut que tingui problemes en les xarxes de distribució interna d’electricitat, tot posant com a exemples que en aquest moment estan aturades línies de distribució com les de Prat de Comte – Gandes o Ascó –Tortosa, per exemple.

20-1-2010

[Nota de premsa] El DPTOP aprova el traçat de la variant desdoblada de la C-12 a Tortosa

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha aprovat el traçat de la variant desdoblada de la C-12 (Eix de l’Ebre) al seu pas per Tortosa i Roquetes, un cop completades la informació pública i la tramitació ambiental. Així, el DPTOP manté fonamentalment el traçat considerat més adient en els estudis informatiu i d’impacte ambiental, tot incorporant algunes millores per evitar afectacions en habitatges de Roquetes i al Pla de les Sitges de Tortosa. La nova via tindrà una longitud de 12 quilòmetres i la seva construcció suposarà una inversió estimada en 72 MEUR.


La carretera C-12 (Eix de l’Ebre) configura un important eix viari que comunica el Mediterrani amb la plana de Lleida tot seguint el riu Ebre. Per tal de potenciar i millorar aquestes comunicacions, el Govern de la Generalitat ha inclòs el desdoblament de la C-12 en el segon Pla d’eixos viaris.

Al seu pas per Tortosa, l’Eix de l’Ebre té unes característiques molt urbanes; amb l’objectiu d’afavorir la seguretat i fluïdesa viàries en aquest àmbit, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha previst la construcció d’una variant que permeti evitar el pas dels vehicles per l’interior del nucli urbà.

Ara, el DPTOP ha aprovat definitivament l’estudi informatiu i l’estudi d’impacte ambiental corresponents a aquesta actuació, un cop ha completat el procés d’informació pública, anàlisi de propostes i declaració d’impacte ambiental. A partir d’aquest moment, s’impulsarà la redacció del projecte constructiu, que desenvoluparà el traçat aprovat.

El traçat aprovat

El DPTOP ha mantingut, fonamentalment, el traçat considerat més adient pels estudis informatiu i d’impacte ambiental, que desenvolupa les reserves urbanístiques ja previstes en el pla territorial parcial de les Terres de l’Ebre i el Pla general de Tortosa.

A aquest traçat, s’han introduït, a més de les mesures d’integració ambiental, algunes millores; entre aquestes, cal remarcar uns ajustos puntuals per evitar afectacions en uns habitatges al terme de Roquetes i al Pla de Sitges de Tortosa, considerat bé cultural d’interès local.

D’altra banda, s’ha segregat d’aquest projecte l’enllaç previst amb la T-331 perquè el seu disseny sigui analitzat dins del segon tram del desdoblament de l’Ebre, fins a Sant Carles de la Ràpita, actualment en fase de redacció i que sortirà a informació pública aquest primer semestre de 2010.

Autovia de 12 quilòmetres

El traçat de la variant ara aprovat correspon a una via desdoblada de 12 quilòmetres de longitud que comprèn els termes municipals de Tortosa i Roquetes i, en un petit tram final, al terme d’Aldover. S’inicia a l’actual C-12, a prop del nucli de Vinallop (terme municipal de Tortosa), que es desdobla en un tram d’uns tres quilòmetres.

A partir d’aquest punt, el traçat se separa de l’actual C-12 i comença, pròpiament, la variant. La via discorre cap al nord-oest fins a l’encreuament amb la T-342 (de Roquetes als Reguers). A partir d’aquesta zona, el traçat discorre cap a l’est, fins a enllaçar novament amb l’actual C-12, a l’inici del terme municipal d’Aldover.

La carretera projectada està formada per dues calçades amb dos carrils de circulació cadascuna, separades per una mitjana de 2 metres d’amplada. Cada calçada compta amb voral exterior de 2,5 metres i interior d’1,5 metre. En determinats trams del recorregut, es construiran camins de servei que permeten la connectivitat de les parcel·les travessades per la carretera.

La variant ara aprovada preveu quatre enllaços:

Enllaç amb la C-12: Connectarà la variant amb l’actual C-12 cap al nucli urbà de Tortosa. Aquest enllaç a diferent nivell permetrà tots els moviments; els girs a l’esquerra s’efectuaran per mitjà d’un pas superior.

Enllaç amb la TV-3421: Un enllaç format per dues rotondes i un pas inferior permetran la connexió amb la carretera TV-3421 (Roquetes – Mas de Barberans)

Enllaç amb la T-342: Dues rotondes unides per un pas superior permetran fer tots els moviments entre la variant i la T-342 (de Roquetes als Reguers).

Enllaç final amb la C-12: La variant connecta novament amb la C-12 actual a Tortosa, prop del terme d’Aldover, mitjançant un enllaç a diferent nivell que permet tots els moviments i es complementa amb una rotonda sobre l’actual C-12 costat est per als canvis de sentit i la connexió amb diverses finques.

Dos túnels artificials

El projecte inclourà la construcció de dos túnels artificials que permetran minimitzar l’impacte acústic i visual de la carretera en habitatges i de facilitar la permeabilitat viària a costat i costat de la via. El primer túnel se situa a la zona de l’enllaç amb la T-342 a Roquetes i té una longitud de 200 metres; el segon, es construirà a la zona de Jesús (Granges del Ballester) i té també 200 metres de longitud.

Al llarg del seu recorregut, la variant ha de travessar diversos barrancs; per exemple: els de Roer, de Sant Antoni, de la Servera, dels Molins, de Jesús o del Riu Sec. Entre les estructures previstes, cal remarcar el viaducte de 165 metres de longitud i format per tres trams, per a superar el barranc de la Servera, al límit entre els termes municipals de Roquetes i Tortosa.

Més informació sobre l'actualitat del DPTOP a http://blocs.gencat.cat/ptop

[Nota de premsa] Interior presenta el procediment de prevenció i atenció policial dels matrimonis forçats a Terres de l’Ebre

Els Mossos d'Esquadra són la primera policia d'Espanya que elabora un procediment de matrimonis forçats


El procediment l’ha impulsat el Programa de Seguretat contra la Violència Masclista del departament d'Interior i estableix els passos a seguir quan els indicadors fan sospitar possibles casos de matrimonis forçats i com s'ha de tractar el cas quan s'ha detectat

En cas que els mossos detectin cas imminent, ho comunicarà amb urgència a la fiscalia perquè es prenguin mesures cautelars

La directora del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista, Alba Garcia, acompanyada de la directora dels serveis territorials del DIRIP a Terres e l’Ebre, Pilar Andreu, han presentat avui el procediment de prevenció i atenció policial dels matrimonis forçats a la seu dels Serveis territorials del DIRIP a Tortosa.
Es tracta del primer procediment policial sobre matrimonis forçats de l'Estat Espanyol. Des de la posada en marxa d’aquest procediment el passat mes de juny, a tot Catalunya s’han detectat 13 casos amb 14 dones i nenes implicades.

Objectiu del procediment

S’entén per matrimoni forçat aquell que es produeix sense el consentiment vàlid de com a mínim un dels contraents per la intervenció de terceres persones de l’entorn familiar que s’atorguen la facultat de decisió i pressionen perquè aquesta pràctica es produeixi. Quan un dels contraents del matrimoni forçat es una persona menor de 18 anys també se’l denominamatrimoni prematur.

Les grans dificultats per a la detecció dels matrimonis forçats poden deixar en situació de vulnerabilitat població jove, major o menor d’edat, que es pugui trobar en un nucli familiar de risc. L’objectiu principal de l’abordatge integral és protegir un nombre important de nenes i dones sent conscients que es tracta de visibilitzar una pràctica fins ara difícilment detectable i que pot tenir incidència entre determinades comunitats d’origen estranger i d’ètnia gitana que viuen a Catalunya.

Detecció dels matrimonis forçats a Catalunya

Tot i que el Codi Penal actual no recull una figura delictiva tipificada com a "matrimoni forçat", a Catalunya s’estima que es detectaran cada any de l’ordre d’una vintena de casos. Resulta pràcticament impossible xifrar amb fiabilitat aquesta pràctica al nostre territori. L’única dada objectiva que es pot aportar és la dels casos coneguts per part d’aquells organismes i professionals que s’han trobat amb casos concrets, que constitueixen un atac directe als drets més fonamentals de les persones que en són víctimes, en la seva majoria menors d’edat i dones. La pràctica dels matrimonis forçats està geogràficament molt estesa a l'Àfrica, subsahariana, al nord d’Àfrica, al Pròxim Orient i Orient Mitjà, a l'Àsia Meridional, a l'Amèrica Llatina i també entre col·lectius d’ètnia gitana de diversa procedència. Els fluxos migratoris han permès que persones d’aquestes procedències desenvolupin el seu projecte de vida a Catalunya i a països del context europeu on aquesta pràctica no es coneixia.

Els matrimonis forçats detectats s'han produït a Catalunya o a l’estranger amb persones que han estat forçades o enganyades a sortir de Catalunya.

Procediment : abordatge i actuació dels cossos de seguretat

Malgrat són pocs els casos que s’han abordat arran de denúncies interposades per les mateixes víctimes o per persones del seu entorn, la vulneració tan greu d’un dret fonamental i les seves conseqüències obliguen a promoure un treball de sensibilització i formació a les comunitats afectades i la recerca d’estratègies que possibilitin la detecció de casos de risc i el seu abordatge. L’objectiu de l’abordatge ha de ser protegir la menor o dona.

A l'estat espanyol, el Codi Civil, s’especifica que no poden contraure matrimoni els menors d’edat no emancipats. No obstant, els matrimonis forçats no estan tipificats com a delicte en el Codi Penal, tot i que alguns dels delictes que poden anar vinculats a un cas de matrimoni forçat poden ser molt greus i diversos: delictes contra la llibertat (detencions il·legals i segrestos, amenaces, coaccions), tortures i altres delictes contra la integritat moral, delictes contra la llibertat i la indemnitat sexuals, delicte de lesions, homicidi i assassinat per part d’una figura masculina propera a la víctima que pertany al seu entorn familiar o comunitari. És el que s’anomena “crim d’honor”.

En el cas dels matrimonis forçats la jurisdicció espanyola no seria competent en cas que el delicte es produís fora de les nostres fronteres, encara que la nena tingués la nacionalitat espanyola, per això és fonamental treballar de manera preventiva. Malgrat que hi ha nenes que ja han estat pactades en matrimoni des que eren molt petites i, fins i tot, en alguns casos la família ha pagat diners durant anys, la situació arriba al seu punt àlgid de risc quan es planifica un viatge a l’estranger en el qual la jove hi participa.

Per abordar amb èxit aquesta pràctica és fonamental la formació, la informació, la sensibilització i el treball en xarxa amb la resta de professionals de tots els àmbits.

Des de les Oficines de Relacions amb la Comunitat i des dels Grups d’Atenció a la Víctima de la Policia de la Generalitat Mossos d’Esquadra s’iniciarà tot un seguit d’accions:

De formació per als professionals, d’informació i sensibilització adreçades a persones, entitats o grups dels propis col·lectius dedicats a combatre aquestes pràctiques buscant més eficàcia i legitimitat.

De prevenció entre líders comunitaris; representants d’associacions i associacions de veïns i veïnes; escoles: professorat de secundària, associacions de pares i mares d’alumnes, alumnes de secundària; personal sanitari, treballadors i treballadores socials, agents d'acollida, mediadors i mediadores comunitaris i personal tècnic en immigració.

De sensibilització i formació adreçades als membres dels Mossos d'Esquadra de les oficines d’atenció al ciutadà, oficines de relacions amb la comunitat, grups d’atenció a la víctima, i a membres del cos policial de diferents categories amb responsabilitats de comandament.

És molt important obtenir la màxima informació de cada cas, elaborar-la i contrastar-la per tal d’efectuar una bona valoració, atenció i poder establir el grau de risc en cada cas.

En tots els casos, s'ha de fer un seguiment i control del cas fins que es consideri una total recuperació. El treball efectuat en xarxa ha de servir per prevenir altres possibles casos similars en l’entorn sobre el que s’ha actuat.

Programa de Seguretat contra la Violència Masclista

El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació disposa del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista per orientar, proposar, impulsar, dirigir i portar a terme accions estratègiques en matèria de violència masclista des del marc de la seguretat pública.

Les actuacions es concentren en primer terme en l’assoliment, a partir de la identificació de bones pràctiques, d’un model d’intervenció estandarditzat i únic per a tot el territori català pel que fa al sistema d’atenció i protecció de les dones i nenes que pateixen violència masclista.


A la presentació també hi han assistit el sotscap de l’ABP del Baix Ebre, Dani Aleixendri, i el caporal de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC) , Manel Carbó.

[Previsió] El Consell de l'Audiovisual de Catalunya celebra el seu ple a Tortosa

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) realitzarà el proper Ple, el 20 de gener, a Tortosa. Així mateix, el CAC es reunirà amb els prestadors de serveis de ràdio municipal i de televisió pública i privada de les Terres de l’Ebre (el Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta) per tal d’analitzar conjuntament la situació del sector de l’audiovisual en aquest territori.


A les 16.30 hores, el president del CAC, Ramon Font, explicarà en roda de premsa l’objectiu i els elements més destacats de la jornada de treball.

La jornada també inclourà una trobada amb l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó; el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Castor; el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Daniel Andreu; el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Bernat Pellisa, i el president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Àngel Ferràs.

La reunió entre el Consell, els prestadors i els responsables institucionals respon a la voluntat del CAC d’incrementar la seva presència arreu de Catalunya, amb l’objectiu d’afavorir el coneixement adequat del sector i de millorar els canals d’interlocució. Aquesta serà la setena jornada de treball del Consell amb els diferents prestadors d’arreu de Catalunya, i la segona que té lloc a les Terres de l’Ebre.

Acte: roda de premsa del Consell de l’Audiovisual de Catalunya

Dia: dimecres, 20 de gener de 2010

Hora: 16.30 hores

Lloc: Sala Polvorí del Parador de Tortosa Castell de la Suda (Tortosa)

19 de gener del 2005

[Comunicat] LA PDE dóna suport a la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya

La Plataforma en Defensa de l’Ebre manifestem el nostre total suport a les iniciatives de la Coordinadora Anti-cementiri Nuclear de Catalunya en la seua lluita per impedir que en les Terres de l’Ebre es fique un cementiri per a tots els residus nuclears generats en l’estat espanyol. Animen a la població a que estigue alerta i participe activament en les mobilitzacions i actes que es proposen des de la CANC.

El cementiri nuclear, igual que les centrals nuclears, representa hipotecar el nostre territori per milers d’anys, no sols per les instal·lacions existents, sinó per qualsevol altra futura instal·lació nuclear que sempre serà plantejada de ficar-se en els mateixos llocs on ja hi ha instal·lada alguna altra instal·lació nuclear.

Si Vandellòs i Ascó no tinguéssem en aquests moments centrals nuclears, ara no es plantejaria ficar-ne un cementiri.

Diem NO AL CEMENTIRI i SI AL TANCAMENT PLANIFICAT DE LES CENTRALS NUCLEARS EXISTENTS, com a primer pas per treure’ns de damunt les Terres de l’Ebre l’hipoteca nuclear.


Terres de l’Ebre, 19 de gener 2010
Us recordem la convocatòria del dimecres 20 de Gener a Mora d’Ebre

[Àudio] Manolo Tomàs diu que la moció de la PDE ha de mobilitzar les institucions del territori

[Àudio] Joan Antoni Panisello explica la moció popular que ha presentant la PDE a l'Ajuntament de Tortosa

[Àudio] Xavier Monclús explica a la premsa els seus objectius com a nou intendent dels Mossos a l'Ebre

[Àudio] Primeres paraules del nou intendent en cap dels Mossos d'Esquadra a l'Ebre, Xavier Monclús

[Àudio] Paraules de comiat del fins ara intendent dels Mossos d'Esquadra a l'Ebre, Joan Figuera

[Nota de premsa] Governació compromet 265 noves actuacions que suposaran una inversió de més de 112 milions d’euros a les Terres de l’Ebre

El conseller Jordi Ausàs analitza la repercussió econòmica de les inversions del departament al món local davant els empresaris a la Cambra de Comerç de Tortosa


El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha realitzat la conferència amb el títol “Inversió local, compromís de govern” a la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa (el Baix Ebre), avui dimarts, 19 de gener.

Acompanyat pel president de la cambra, José Luis Mora, i davant els responsables de les empreses dedicades al sector de les obres i els equipaments públics, el conseller Jordi Ausàs ha presentat els diferents programes d’actuació del Departament de Governació i Administracions Públiques i els projectes compromesos als municipis de les Terres de l’Ebre, que estan pendents de licitació.

El conseller Jordi Ausàs ha destacat que “el Departament de Governació i Administracions Públiques s’ha compromés amb un total de 265 noves actuacions als municipis de les Terres de l’Ebre per als propers dos o tres anys, depenent del programa”. Segons ha explicat, “aquestes actuacions suposaran un total de 112 milions d’euros d’inversió al territori, 49 dels quals es realitzaran directament a través de les subvencions que atorga el departament als ens locals”.

El conseller Jordi Ausàs ha explicat que “amb la voluntat de potenciar la inversió pública, el Departament de Governació i Administracions Públiques també ha mantingut clarament uns nivells d’inversió molty potents respecte els anys anteriors”, i que “aquesta és una eina per fer front a la crisi econòmica i contribuir al sosteniment de l’activitat i la recuperació de diferents sectors”.

265 noves actuacions a les Terres de l’Ebre

Durant la seva intervenció, el conseller Jordi Ausàs ha detallat que el Departament de Governació i Administracions Públiques s’ha compromés amb un total de 216 noves actuacions a través del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) a les Terres de l’Ebre. Aquestes actuacions realitzades a través del principal instrument de cooperació local de la Generalitat suposaran una inversió total de 95,3 milions d’euros en aquest territori fins al 2012.

Pel que fa als Fons Europeus de Desenvolupament Regional (Feder), que tenen com a objectiu incrementar la competitivitat econòmica i el foment de l’ocupació, el Departament de Governació i Administracions Públiques realitzarà un total de 20 nous projectes que suposaran una inversió de 11,6 milions d’euros els propers dos anys.

A través del programa Viure al Poble, per a municipis de fins a 2.000 habitants per millorar la qualitat de vida i el benestar de la població de les zones rurals, a les Terres de l’Ebre s’hi invertiran 1,2 milions d’euros a Corbera d’Ebre i 1,1 milions d’euros a Masdenverge amb l’objectiu d’afavorir l’activitat econòmica i les iniciatives emprenedores per a la dinamització i el desenvolupament local.

El conseller Jordi Ausàs també ha parlat de les actuacions en els equipaments cívics i les actuacions per al desplegament de les infraestructures de telecomunicacions per al desenvolupament de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Un cicle de trobades a tot el territori

La conferència de Tortosa ha comptat amb l’assistència del delegat de Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Josep Lluís Salvadó; el director territorial de Governació a les Terres de l’Ebre, Carles Pascual; així com representats dels ens locals de la demarcació.

Amb aquesta conferència, el conseller Jordi Ausàs ha iniciat un cicle de trobades territorials per a explicar amb detall les previsions d’inversió del Departament de Governació i Administracions Públiques per al 2010. A més, amb la voluntat de proporcionar informació pràctica per a les empreses interessades, s’hi ha repartit una relació detallada dels projectes i les actuacions previstes per als proper anys.

19-01-2010

Disqus for Marfanta