4 d’agost del 2006

Tortosa deixarà obertes les avançades de Sant Joan

Les avançades de Sant Joan, que formen part de l’ampli conjunt fortificat de Tortosa, estaran obertes al públic durant tot l’estiu. Sens dubte, una bona notícia pels amants del patrimoni històric i també pels turistes, que així podran visitar un dels elements més destacats de la Tortosa emmurallada. Amb motiu del concert de la cantant Maria del Mar Bonet durant la Festa del Renaixement, els alumnes de l’escola-taller municipal El Cos de Guàrdia van arranjar els accessos i van ampliar el nombre de focus per il·luminar l’espai. Un cop realitzat el concert i fruit de l’èxit obtingut, l’Ajuntament de Tortosa ha decidit mantenir obert aquest espai al públic durant tot el mes d’agost i setembre, i podrà ser visitat també a la nit. Ara només cal començar a planificar quin ús donarem a les avançades de Sant Joan, un cop estiga enllestida la feina de restauració del conjunt. Segons han manifestat en diferents ocasions experts en turisme cultural, el recinte té unes possibilitats enormes des del punt de vista turístic i lúdic. Que no ens passi com sempre a Tortosa, que rehabilitem un espai i després no sabem què hi posarem, o simplement el deixem buit...
Segons l'Ajuntament, l’escola-taller reprendrà al setembre els treballs de recuperació del cos de Guàrdia, el baluard cobert, el pati d’armes, el fossat interior i els accessos de les Avançades de Sant Joan. Mentrestant, però, el conjunt restarà obert al públic perquè tothom pugui visitar-ho. El millor accés per visitar les Avançades són les escales situades al costat del Parador.
Tortosa, amb uns sis quilòmetres de muralles, compta amb un dels recintes emmurallats més llargs i importants de Catalunya, tant pel que fa al seu estat de conservació com per les fortificacions construïdes entre els segles X i XVIII que mostren l’evolució dels diferents sistemes defensius. El conjunt defensiu de les avançades de Sant Joan té els seus orígens dins de la segona meitat del segle XVII. El conjunt té dos cossos de fortificació i el tram defensiu del segle XIV al que s’uneix tot el complex militar que corresponen a fases constructives successives.
A més del treball de l’escola-taller, l’Ajuntament ha rebut també enguany 120.000 euros de l’1 per cent cultural de la Generalitat per a la redacció del pla director de les muralles i 240.000 euros del conveni de col·laboració entre l’Institut Català del Sòl i la direcció general del Patrimoni Cultural, per a la restauració de la muralla medieval, concretament del tram de muralla des de la Torre del Célio fins les Avançades de Sant Joan.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta