30 d’abril del 2006

El Xerta-Sénia, a debat a Expoebre

La Fundació Nova Cultura de l'Aigua-Casa de l'Aigua de Tortosa, que té un estand al pavelló del nou saló Ebreambient, va organitzar ahir una xerrada sobre els nous regadius a la Llotja del parc tortosí, en el marc de la fira multisectorial Expoebre. Hi havia Manolo Tomàs, de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, que va oferir una mirada crítica al canal Xerta-Sénia; Carles Ibáñez (UEA-IRTA) que moderava el debat; Antoni Canício (Seo-Birdlife/Riet Vell), que va advertir dels possibles efectes de l'actual política de regadiu; Lluís Cortiella (comunitat de regants Xerta-Sénia), que va explicar el canal Xerta-Sénia com a exemple de bona política de regadiu a les Terres de l'Ebre, i Miguel García (CHE), que va parlar de l'estat dels aqüífers a la conca de l'Ebre. Tot i que no el vam seguir de cap a fi, podríem dir que l'acte va ser un èxit, amb una important assistència de públic. Totes les parts van poder exposar les seues tesis, i el debat sempre és enriquidor. Amb tot, l'alcalde de Roquetes, Mariano Gil, que era al públic i va defensar el Xerta-Sénia en nom dels alcaldes de les poblacions interessades en el projecte, va acusar alguns membres de la taula d'atacar només el canal Xerta-Sénia, mentre al territori s'estan impulsant altres projectes de regadiu, com el reg de la Terra Alta o el canal de regadiu Aldea-Camarles.

"Bolem + vous i cambornigen" (les fotos de l'ampostí Josep Torta a Flickr)

L'ampostí Josep Torta, el bloc del qual us recomanem, té penjades una sèrie de fotos molt interessants a Flickr. Així, si entreu a l'adreça http://www.flickr.com/photos/joseptorta descobrireu una pila de racons del Delta i de la mateixa ciutat d'Amposta, que Torta ha sabut capturar amb una gràcia especial, i amb un interès gairebé antropològic pel detall... Hi ha fotos del tipus de paviment utilitzat en les diferents places i voreres dels carrers, i detalls de portes antigues, però també portes i finestres que algú va tapiar amb un criteri estrany. D'altra banda, també és molt inquietant el cap d'una nina antiga, arrencat i llançat al mig del carrer. Hem rigut molt amb els cartells escrits a mà i plens de faltes d'ortografia que Torta ha trobat i immortalitzat durant les seues passejades urbanes i rurals. El més divertit, aquell que diu "Bolem + vous i cambornigen", que és una sensacional declaració de principis sobre la voluntat ebrenca de conservar la festa dels bous... Tot seguit, us adjuntem algunes de les millors imatges capturades per Torta:

Alta tecnologia a la Terra Alta

El proper dimecres, 3 de maig, la companyia R&B Energy, SL presentarà el seu projecte per a la futura d’instal·lació d’una empresa d’alta tecnologia a la Terra Alta, dedicada a la fabricació de plaques termosolars. L’acte serà a partir de les vuit del vespre al centre polivalent del Pinell de Brai. R&B Energy és una companyia amb seu a València, integrada al Grup Roig. El seu president, l'arquitecte Enrique Roig, també ha estat vicepresident de Bancaja, vicepresident de la Caja de Castellón i president de la companyia d'assegurances Aseval. El Grup Roig, que ja és molt actiu en l’entorn de les energies renovables a l’Estat espanyol, té diferents parcs eòlics i projectes hidràulics. Amb tot, Enrique Roig s'ha vist implicat en algunes polèmiques mediambientals, com les múltiples denúncies d'ecologistes i d'agents forestals per la transformació de 245.000 metres quadrats de terrenys forestals i agrícoles als pobles valencians de Pedralba i Bugarra (veure notícia).
R&B Energy ha establert recentment el seu centre de R+D, dirigit per Cristoforo Benvenuti, a Ginebra (Suïssa), on es desenvolupen totes les activitats dirigides al desenvolupament de tecnologies i productes innovadors del grup.
R&B Energy s’ha fixat com a objectiu primari comercialitzar ràpidament un innovador col·lector d’energia solar tèrmica per a la generació d’electricitat, inventat al CERN (Centre Europeu d’Investigació Nuclear), que tindrà a la vegada un cost competitiu i proporcionarà fiabilitat a llarg termini, amb grans perspectives en el mercat de l’energia solar.

-Web de l'empreesa R&B Energy
-Web del Grup Roig

Precarietat i avaries constants a la línia de tren Barcelona-Tortosa

Una avaria en l’estesa elèctrica en una catenària de Renfe, entre Salou i Cambrils, va deixar fora de servei ahir al matí un total de 12 trens, durant més de tres hores. L'incidient va provocar que més de 200 persones s'acumulessin a l’estació de Tarragona. L’avaria va detectar-se cap a les deu del matí, i la circulació de les línies no va restablir-se fins poc abans de les dues del migdia, un cop reparats els desperfectes. L'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) desconeixia ahir quines eren les causes de l’incident, i va obrir un procés d’investigació. Però el més curiós és que, dijous, una altra averia en una catenària (van caure 500 metres de línia en el tram entre Tortosa i l'Aldea), també va provocar que els trens no poguessin ni entrar ni sortir de l'estació tortosina. L'avaria va afectar la circulació de 14 trens, i la situació va provocar petits retards.
Els que som usuaris habituals de Renfe coneixem la precarietat i les avaries constants de la línia Barcelona-Tortosa. Per què cap dels nostres polítics i governants no fa res per millorar la situació del transport de viatgers per ferrocarril a les nostres terres? A Ascó, van dir-me divendres, ja s'han quedat sense cap d'estació. De veritat confia ICV que algú ens farà una línia de tren entre Tortosa i Móra la Nova, amb diferents ramals a les capitals de comarca, al port de la Ràpita i al polígon de Camposines?
Mentrestant, i com ens recordava recentment el nostre company Josep Baubí en un article, l'estació de Tortosa va crèixer un 10,66% durant el 2005, convertint-se en l'estació que més creix en número de passatgers a la demarcació de Tarragona. Segons Adif, l'estació tortosina va superar els 422.000 clients (el terme "clients" és de Renfe, nosaltres hauríem dit "viatgers", "passatgers" o simplement "persones"). Cada mes del 2005, per l'estació de Tortosa van passar unes 35.000 persones, que és més o menys la seua població censada, segons l'últim padró municipal. Imagineu-vos que, cada mes, tots els tortosins anessin a comprar a la vostra botiga, anessin a dinar al vostre restaurant o compressin un producte de la vostra empresa... Veritat que els tractaríeu millor, ni que fos per no perdre la clientel·la?

Notícies relacionades:
-Una avaria en una catenària de Renfe inutilitza durant més de tres hores la línia Barcelona-Tortosa
-Problemes de la catenària a l’Ebre
-ICV proposa una xarxa ferroviària de rodalies que connecte les quatre comarques de l’Ebre

29 d’abril del 2006

Vázquez Figueroa destapa la corrupció eòlica, aquesta tarda a la Ràpita

La plataforma Salvem la Mar de l’Ebre organitza aquesta tarda, a partir de les sis de la tarda i al saló d’actes de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, una conferència a càrrec de l'escriptor, inventor i crític eòlic Alberto Vázquez Figueroa. De fet, Vázquez Figueroa ja va visitar la veïna ciutat de Vinaròs, l'any 2005, per fer una crida a la població a manifestar-se contra un parc eòlic marí similar al que es vol instal·lar ara davant les costes del Delta de l’Ebre. L’objectiu de la plataforma és informar a la població de la Ràpita, i per extensió a totes les Terres de l’Ebre, de les conseqüències negatives que podria comportar la massificació eòlica al territori. I en el cas del parc eòlic marí, amb afectacions perjudicials per a sectors vitals com són la pesca, el turisme i l’ecologia d’un dels paratges de més valor a Europa, el delta de l'Ebre.
....
Nota a peu de pàgina: Vázquez Figueroa va fer pedagogia contra el transvasament de l'Ebre amb la seua novel·la "Todos somos culpables", en què advertia d'un possible atemptat terrorista contra el transvasament. La seua empresa per fer plantes dessaladores tenia projectes en comú amb el Ministeri de Medi Ambient, i creiem que Vázquez Figueroa va rebre pressions per modificar i suavitzar l'eix argumental d'aquella novel·la d'intriga i política-ficció internacional.

Vídeo exclusiu dels ducs de Palma a la fira multisectorial Expoebre de Tortosa

Presenten la nova imatge de l'Ajuntament de Tortosa a l'estand d'Expoebre

Avui al matí, a partir de les 11.30 hores, es presenta oficialment la nova imatge corporativa de l'Ajuntament de Tortosa, concretament a l'estand informatiu que el consistori ha instal·lat al pavelló cobert de la fira multisectorial Expoebre. La nova imatge de l'Ajuntament té el lema "Tortosa Somriu" com a element principal, i es donarà a conèixer a través d'una campanya publicitària que té dos xiquets i una xiqueta com a protagonistes, així com quatre persones més (una noia immigrant, un home adult, un jove i una senyora gran). A més, l'estand de l'Ajuntament també inclou plafons amb informació sobre les obres del pla integral del nucli antic (Pincat), la nova campanya de neteja (Nett), l'increment i millora de la plantilla de la policia local, la Festa del Renaixement o la situació de les obres dels grans equipaments que està construint Tortosa (com el nou pavelló del futur recinte firal Remolins o el Centre Cultural l'Escorxador).

Expoebre obre portes i renova el discurs amb el nou saló Ebreambient

Els ducs de Palma protagonitzen la jornada inaugural, en resposta a la invitació de Fira de Tortosa

Els ducs de Palma, Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin, van ser els encarregats d’inaugurar ahir al migdia la 62a edició d’Expoebre, amb una visita al recinte firal del parc municipal. De fet, aquesta podria ser l’última edició d’Expoebre que té el parc municipal com a escenari, ja que l’Ajuntament preveu acabar les obres del nou pavelló firal al desembre. La visita dels ducs de Palma va animar l’assistència de públic a la fira, i en alguns moments la princesa Cristina i el seu marit van trencar el protocol per saludar la gent que s’acostava per saludar-vos o per fotografiar-se amb ells. L’alcalde va destacar l’acollida «càlida» dels tortosins.

Abans de visitar la fira Expoebre, els ducs de Palma van arribar a l’ajuntament de Tortosa, on van ser rebuts per l’alcalde, Joan Sabaté, i la resta de membres de la corporació. Els únics que havien anunciat oficialment que no assistirien als actes presidits per la parella reial van ser els representants dels grups municipals d’ICV i ERC, en desacord per la invitació formulada per Fira de Tortosa. A l’Ajuntament, els ducs de Palma van fotografiar-se al costat dels gegants de Tortosa i amb alguns treballadors municipals, i tot seguit Sabaté va lliurar a Cristina de Borbó una insígnia de l’Orde de l’Atxa, que simbolitza la resistència que van protagonitzar les dones tortosines durant un setge dels sarraïns, quan els homes eren fora de la ciutat amb l’exèrcit de Ramon Berenguer IV. «Només em faltava una destral, a casa», va ironitzar Urdangarin, segons va dir un regidor.
En realitat, el marit de la princesa Cristina va protagonitzar dues anècdotes més, ja que va parlar català amb la gent de l’estand del Consorci de Normalització Lingüística. L’exjugador del Barça també va signar un autògraf en què desitjava sort a l’equip cadet d’handbol femení del CE Tortosa, que avui ha de disputar la tornada de la final de la copa catalana. De fet, Sabaté va destacar «la simpatia i l’extrema amabilitat dels ducs de Palma», així com la resposta acollidora de la ciutat i la gent de Tortosa.

> També a la Festa del Renaixement

L’alcalde tortosí, Joan Sabaté, va confirmar que va aprofitar la visita dels ducs de Palma per explicar-los l’abast de la fira Expoebre, així com la projecció econòmica de Tortosa i la seua aposta pels temes mediambientals, a partir del nou saló Ebreambient. De fet, l’Ebreambient aplega una vintena d’expositors d’un sector nou i innovador, el de les empreses i serveis destinats a millorar la gestió dels recursos naturals, el seu aprofitament sostenible i la nova cultura de l’aigua.. «També els hem explicat les raons de la nostra oposició al transvasament, i crec que després han entès millor casa nostra», va afegir Sabaté, que també va animar els ducs de Palma a visitar la Festa del Renaixement, «encara que siga de manera privada». D’altra banda, al nou estand de l’Ajuntament, Sabaté va detallar als seus convidats alguns aspectes del pla integral del nucli antic (Pincat).

El Punt (29-04-06)

Optimisme després dels primers resultats del tractament pilot contra la mosca negra de l’Ebre

El vicepresident de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece), Miquel Castelló, va valorar ahir molt positivament els primers resultats del tractament pilot contra la plaga de la mosca negra de l’Ebre, que va començar dijous a la zona de l’embarcador de Ginestar. «Els tècnics havien calculat que el producte BTI podria obtenir una certa efectivitat en un tram d’uns deu quilòmetres, però la veritat és que han detectat que els resultats són realments bons encara més enllà dels deu quilòmetres», va confirmar Castelló. En aquest sentit, el vicepresident de l’Idece va reiterar l’aposta de la Generalitat per combatre la plaga d’una manera ràpida, efectiva i respectuosa amb el medi ambient, i va destacar les dificultats que s’estan trobant per aconseguir una quantitat important de BTI. Segons Castelló, el BTI és car i només el produeix un únic fabricant dels Estats Units, però la Generalitat ja té més litres del producte que han arribat fa poc al port de Barcelona.
Tenint en compte les recomanacions del fabricant del BTI i altres experiències de tractament, els tècnics del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i del Montsià (Code) i de la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA van abocar al riu uns 400 litres. La quantitat del producte va calcular-se d’acord amb el cabal que l’Ebre tenia dijous al matí, que era d’uns 120 metres cúbics per segon. Els tècnics van fer prospeccions per comprovar la densitat de larves de mosca negra que hi havia a les plantes aquàtiques, abans i després del vessament de BTI. L’objectiu era conèixer l’efecte concret del BTI sobre la població larvària, la distància sobre la qual el producte presenta efecte i el període de recolonització que demostra la mosca negra a l’Ebre.

El Punt (29-04-06)

28 d’abril del 2006

Vídeo de la prova pilot de mosca negra a l'Ebre

Vídeo de la concentració antimonàrquica d'ahir a Tortosa

Urdangarin parla sense vergonya, parla en català...

Una de les primeres imatges que us oferim de la visita dels Ducs de Palma a Tortosa, amb motiu de la inauguració de la fira Expoebre, és la curiosa estada de Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin a l'estand del Consorci per a la Normalització Lingüística. El primer en arribar-hi va ser l'Urdangarin, que va estar comentant en català amb la gent de l'estand que ell, la carrera (i també els apunts!), va fer-la en català. Després, quan la princesa ja va situar-se al costat del seu marit, el director del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre, el nostre company Jordi Duran, va aprofitar el moment per obsequiar la parella reial amb dues miniatures de la Queta, aquesta simpàtica mascota de la campanya perquè la penya parli sense vergonya i en llibertat... Per cert, si amplieu la fotografia (que no trobareu enlloc més, ja que és exclusiva de La Marfanta) veureu que el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Josep Solé Arnal, també estava intentant fer una foto amb el telèfon mòbil.

Tortosa s'ha despertat amb cartells antimonàrquics

Tot i l'escassa assistència a la cassolada que ahir al vespre havia organitzat el Comité Popular de Benvinguda, Tortosa s'ha despertat avui amb cartells antimonàrquics en alguns punts molt visibles de la ciutat. Per exemple, a la cartellera publicitària que hi ha a la cantonada de l'església del Roser, pujant pel pont de l'Estat des del barri de Ferreries, la coalició ICV-EUA ha aprofitat aquesta nit per penjar una sèrie de cartells que combinen la bandera catalana i la bandera de la Segona República, amb un lema en favor de la recuperació de la memòria històrica. De fet, cal recordar que el grup municipal d'ICV ja va manifestar la seua intenció de no assistir avui als actes oficials de la inauguració d'Expoebre, que estaran presidits pels Ducs de Palma. També han aparegut cartells contra la visita de la princesa Cristina i Urdangarin a la cantonada de l'antic Bar Chicote, al carrer Cervantes. Són les primeres anècdotes d'un dia que se'ns presenta molt farcit i complicat...

Escassa participació en l’acte antimonàrquic per la visita dels ducs de Palma d’avui a Tortosa

La princesa Cristina i Urdangarin arribaran en cotxe i no faran cap discurs

Una trentena de persones van participar ahir al vespre a la concentració que diferents entitats havien convocat per rebutjar que l’Ajuntament de Tortosa haja convidat enguany els ducs de Palma per inaugurar la fira Expoebre. L’assemblea d’estudiants, el Casal Popular Panxampla i Maulets, agrupats en l’anomenat Comitè Popular de Benvinguda, van denunciar que s’ha produït «control social» entre els treballadors de l’Ajuntament, així com la despesa de diners públics per la visita d’avui.

Un dels portaveus del Comitè Popular de Benvinguda, Josep Sabaté, va afirmar ahir que treballadors de l’Ajuntament han estat interrogats sobre les seues idees polítiques, amb motiu de la visita que Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin faran avui a Tortosa. A més, Sabaté va denunciar la despesa pública que representarà la visita dels ducs de Palma i les millores que s’han fet durant els últims dies a la ciutat, «com si la gent que viu sempre a Tortosa no fos prou important». Els manifestants, que van rebre el suport d’alguns militants d’ERC, van assumir amb resignació l’escassa assistència a l’acte.
D’altra banda, tot fa preveure que la visita dels ducs de Palma comportarà un fort desplegament de mesures de seguretat. Cristina de Borbó i el seu marit arribaran a Tortosa en cotxe, i no en helicòpter com havia previst inicialment la Casa Reial. Els ducs de Palma seran rebuts per l’alcalde, Joan Sabaté, i a les dotze del migdia sortiran al balcó de l’ajuntament per saludar els ciutadans que s’hagin aplegat a la plaça d’Espanya. De fet, Sabaté ha emès aquesta setmana un ban en què convida tots els tortosins a mostrar la seua simpatia cap als representants de la família reial. Després de signar al Llibre de la ciutat, els ducs de Palma deixaran l’Ajuntament i es dirigiran, també en cotxe, fins al parc municipal Teodor González. Amb tot, Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin només visitaran el recinte d’Expoebre, i no tallaran la cinta de rigor ni faran cap discurs inaugural.

El Punt (28-04-06)

El govern vol convèncer els alcaldes de la Ribera que ja actua contra la mosca negra

La Generalitat inicia a l’embarcador de Ginestar la prova pilot per reduir la plaga amb un producte que ataca les larves

L’embarcador de Ginestar, la població de la Ribera d’Ebre més castigada per la mosca negra, va ser ahir l’escenari escollit per iniciar la prova pilot amb què la Generalitat preveu combatre una plaga que afecta les persones, però també l’agricultura i el turisme del tram inferior del riu. El govern va convertir l’acte en un gran esdeveniment institucional, ja que el delegat Lluís Salvadó va estar acompanyat per molts alcaldes de la comarca i pels tècnics de la comissió de seguiment de la plaga. L’inici de la prova pilot va consistir en l’abocament al riu dels primers 400 litres de BTI, un producte que ataca mortalment el sistema digestiu de les larves de la mosca negra. Els tècnics esperen que el tractament amb BTI serà efectiu, però recorden que eliminar la plaga serà impossible.

L’abocament del producte BTI va fer-se finalment des de la zona de l’embarcador de Ginestar, i no a l’altura de Móra la Nova, després que els tècnics comprovessin que la densitat de larves era més elevada en el tram del riu que va de Miravet a Benifallet. El delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, va seguir de prop l’inici de la prova pilot, i l’empresa Copisa va habilitar una plataforma amb què alguns alcaldes de la Ribera d’Ebre i altres autoritats també van comprovar com treballaven els tècnics. «L’objectiu de la prova pilot és atacar directament la població de larves de mosca negra que tenim al riu», va remarcar Salvadó. En aquest sentit, el delegat va recordar que al juliol del 2005 va constituir-se la comissió de seguiment de la plaga, com a conseqüència de l’aparició d’una població molt important de mosca negra, «d’una manera relativament sobtada». De fet, Salvadó va destacar la bona feina de la comissió de seguiment, així com de la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA i del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i del Montsià (Code).
Salvadó va afegir que les pròximes setmanes iniciaran el tractament regularment, si les proves amb el producte BTI són positives. Finalment, va agrair la cooperació de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per haver autoritzat l’avinguda controlada del riu que, a finals de març, va servir per arrossegar els macròfits, ja que les plantes aquàtiques són l’hàbitat ideal de reproducció de la mosca negra. «El compromís de la CHE és que anirà realitzant altres desembassaments, d’acord amb la capacitat dels pantans i de les previsions de pluges», va afegir Salvadó. En aquesta línia, el delegat també va destacar que la CHE havia permès que ahir l’Ebre només tingués un cabal de 120 metres cúbics per segon, «cosa que facilita la prova pilot, i que els tractaments posteriors puguin ser més eficients». Amb tot, Salvadó va advertir que l’objectiu del tractament és controlar la població de mosca negra, i que els ciutadans de les Terres de l’Ebre hauran d’assumir que no queda altre remei que conviure amb l’insecte. «Ens trobem amb un problema similar al que tenim amb el mosquit al delta de l’Ebre, però aquí també podem controlar la plaga», va precisar.

> 50 larves de mosca per cada quilo d’algues

El delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, va recordar que el pressupost anual del tractament biològic és inicialment de 120.000 euros, i que els resultats de la prova pilot condicionaran les mesures posteriors. Hi ha diferents hipòtesis, ja que els tècnics i els fabricants del producte BTI calculen que tindrà una eficiència de deu quilòmetres. Salvadó va avançar que la setmana que ve hi haurà una nova reunió de la comissió de seguiment de la plaga, per valorar els primers resultats de la prova pilot i debatre què caldrà fer durant la resta de l’estiu. L’efectivitat del tractament biològic es començarà a comprovar en les pròximes hores, segons va confirmar el cap de la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA, Carles Ibàñez. El biòleg va detallar que el primer que faran serà constatar el nombre de larves mortes per efecte del BTI, tenint en compte que als mostrejos previs van localitzar fins a 50 larves per quilo d’algues, a la mateixa zona de Ginestar.

> «A Barcelona o a la Costa Brava haurien actuat abans»

Ginestar va ser durant l’estiu passat la població més afectada per la plaga de la mosca negra, i la primera que va alertar la Generalitat de la necessitat d’emprendre mesures urgents. L’alcalde de Ginestar, Josep Brull, va valorar molt positivament l’inici del tractament biològic en la fase de proves. «Però jo només represento els veïns de Ginestar», va precisar Brull amb humilitat, abans de recordar que l’Ajuntament va adreçar-se als departaments de Salut i Agricultura perquè les «mossegades» de la mosca negra perjudicaven Ginestar i la Ribera d’Ebre en diferents aspectes. «La prova pilot és un primer pas, però de vegades cal actuar amb més rapidesa», va lamentar. En aquest sentit, Brull va afirmar que si la plaga s’hagués detectat «al Baix Camp, en alguna comarca propera a Barcelona o a la Costa Brava», l’actuació hauria estat més ràpida.
La mosca negra, a diferència dels mosquits, és un insecte que està present tot l’any, tot i que la primavera i l’estiu són els moments de màxima eclosió de les larves. La picada de l’insecte, que segons els experts pot arribar a volar uns trenta quilòmetres, és molt molesta i també pot provocar reaccions al·lèrgiques. El Departament de Salut ja ha elaborat un mapa per localitzar les diferents poblacions afectades, a partir dels casos de picades de mosca negra que s’han atès als consultoris i als centres d’assistència primària entre juny i febrer. A les Terres de l’Ebre es van atendre més de 2.000 casos, el 62% dels quals només a la Ribera d’Ebre, però el nombre total de persones afectades és molt superior.

El Punt (28-04-06)

27 d’abril del 2006

Més de 40 periodistes acreditats per informar de la visita de la Infanta i Urdangarin a Expoebre

Més de 40 periodistes d’arreu de l’Estat ja s’han acreditat, a través de la Delegació del Govern estatal a Catalunya, per cobrir informativament la visita de Cristina de Borbó i el seu marit, Iñaki Urdangarin, a la fira multisectorial Expoebre. De fet, l'estada de la parella reial serà estrictament una visita a l'Ajuntament i al recinte firal del parc Teodor González, ja que no hi haurà ni cap tallada de cinta ni cap parlament inaugural. Per la seua banda, el president de la Generalitat ha designat el nou conseller d’Agricultura, Jordi William Carnes, perquè acompanyi els Ducs de Palma en representació del govern català. Coses del protocol...

CiU acusa el govern de Tortosa de retardar l’inici d’obres per poder inaugurar-les abans d’eleccions (inclou vídeo)

Ferran Bel ridiculitza la situació amb una visita a la rotonda de la Simpàtica

El grup municipal de CiU va simular ahir una visita d’obres a la rotonda de la carretera de la Simpàtica, el principal accés a l’hospital de Tortosa, per tornar a criticar el retard que acumula el projecte. De fet, el portaveu, Ferran Bel, va recordar que les obres de la rotonda havien de començar abans que s’acabés el 2005, i va acusar el govern de Joan Sabaté de retardar les obres «deliberadament», perquè la inauguració de la nova rotonda i d’altres projectes siga poc abans de les eleccions municipals.

«Havia de ser una obra emblemàtica i prioritària, però el govern de Sabaté encara no ha fet res», va lamentar Ferran Bel, que hi va afegir que el projecte de la rotonda de la Simpàtica no ha sortit formalment a concurs públic, encara que enguany continua tenint consignació pressupostària. El portaveu de CiU va especular que el govern tortosí començarà els treballs de la rotonda després de l’estiu, perquè el termini d’execució del projecte els permeti inaugurar les obres «un o dos mesos abans de les eleccions». Bel també va recordar que el butlletí municipal també havia anunciat en diferents ocasions la posada en funcionament de la nova biblioteca comarcal, i que l’alcalde també havia suggerit que la diada de Sant Jordi passada seria la data ideal per fer-ho.
En aquesta línia, Bel va acusar Sabaté d’estar «obsessionat per la imatge, pel quedar bé i pel que diran». Segons el convergent, l’Ajuntament tornarà a instal·lar un estand informatiu a Expoebre, en què a més dels projectes del pla integral del nucli antic (Pincat) també podran incloure les «millores a corre-cuita» que ha fet per la visita dels ducs de Palma, que demà seran a Tortosa per inaugurar la fira.

> «La ciutat està paralitzada»

«Si Mariano Curto va portar els Reis d’Espanya, Joan Sabaté no podia passar a la història de Tortosa sense convidar algú de la família reial», va ironitzar ahir el portaveu de CiU. Ferran Bel va qualificar de «grotesc» i d’«imperdonable» que l’Ajuntament s’haja plantejat pagar la compactació del camp de terra de l’estadi municipal, que la Casa Reial havia demanat per garantir un bon aterratge de l’helicòpter. Finalment tot sembla indicar que Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin arribaran a Tortosa per carretera. «Però el drama és que el Patronat d’Esports només té 50.000 euros per mantenir les instal·lacions esportives de tot el municipi», va dir Bel, que va acusar el govern de Sabaté de no tenir cap model d’instal·lacions esportives. El portaveu de CiU, que va tornar a lamentar el possible enderrocament del velòdrom, també va reclamar que l’Ajuntament porti d’una vegada el pla d’ordenació urbana municipal (POUM) perquè siga aprovat a la comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre. Bel va anunciar que el POUM difícilment podrà aprovar-se en la sessió prevista per al 8 de maig, i va afirmar que Tortosa està «absolutament paralitzada».

El Punt (27-04-06)


Si voleu veure el vídeo de la visita de CiU a la rotonda de la Simpàtica, cliqueu aquí mateix o al símbol de "Play" (triangle) que hi ha al mig del requadre:

Interior busca terrenys a Tortosa per fer la caserna regional dels Mossos

El sotsinspector en cap dels Mossos d’Esquadra, Ricard Robles, va anunciar ahir que el Departament d’Interior ja està negociant amb l’Ajuntament de Tortosa la cessió dels terrenys on haurien de construir la futura caserna regional de la policia catalana a les Terres de l’Ebre. En declaracions a la Cadena Ser, Robles va precisar que la nova caserna hauria de ser «un edifici emblemàtic, adaptat a l’entorn», i amb un accés ràpid a l’autovia Tortosa-l’Aldea. Així mateix, va indicar que els responsables d’Interior ja han visitat uns terrenys prop de la plaça del Bimil·lenari, La regidora de Governació, Consol Cordero, va confirmar els contactes amb Interior, i va detallar que Tortosa passarà a tenir dues comissaries dels Mossos d’Esquadra, ja que mantindran com a caserna comarcal la que funciona actualment al sector de Ferreries Nord. Per la seua banda, el regidor d’Urbanisme, José Martín, va explicar que fa pocs dies Robles i un responsable d’Interior van visitar un solar que l’Ajuntament podria rebre quan s’aprovi i desenvolupi el pla parcial Portal de Tortosa. «Encara estem negociant l’ordenació d’aquest sector amb la promotora Subirats Berenguer, per saber quins seran els terrenys que rebrem per poder destinar-los a equipaments», va concloure Martín.

El Punt (27-04-06)

El web de Tortosa incorpora l’espai de detecció d’incidències a la via pública

El web de l’Ajuntament tortosí (www.tortosa.info) ha incorporat fa poc una secció que permet que els ciutadans tinguin un nou mitjà de comunicació directe amb els serveis municipals, amb l’objectiu d’informar el consistori de qualsevol incidència que detectin a la via pública. El nou espai digital, al qual es pot accedir des d’un lloc preeminent de la portada, inclou la plantilla d’un formulari que els ciutadans, les entitats, les associacions de veïns o les empreses poden omplir per fer arribar a l’Ajuntament les seues queixes o els suggeriments que estiguin relacionats amb l’àmbit de la via pública (carrers, places, camins rurals, zones verdes, enllumenat, senyalització viària, mobilitat, neteja viària, mobiliari urbà o serveis). En primer lloc, el formulari permet concretar el lloc exacte de la incidència, en qualsevol dels barris o partides del nucli urbà de Tortosa i els diferents nuclis de població del terme municipal. De fet, el sistema de localització encara pot ser més precís, ja que també facilita camps de consulta com una completa guia de carrers, les referències cadastrals i les coordinades al mapa, que qualsevol pot consultar a través del sistema d’informació geogràfica (SIG) de Tortosa. En aquest sentit, l’Ajuntament i el consorci Localret van organitzar ahir unes jornades tècniques sobre la utilització dels SIG per a la gestió del territori, els serveis municipals i la participació ciutadana.

El Punt (27-04-06)

26 d’abril del 2006

Toni Espanya s'afegeix a la blocosfera ebrenca

El director dels serveis territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP), Antoni Espanya, fa molts pocs minuts que s'ha donat d'alta a Blogger, i ja té operatiu el seu bloc. En la seua primera entrada, el també candidat del PSC a l'alcaldia d'Amposta afirma que ha decidit crear un bloc en resposta a una invitació de Miquel Iceta, que sens dubte és el blocaire polític de referència a Catalunya... De fet, tot i que admet que el seu és un "perfil inevitablement polític", Toni Espanya afirma que no voldria que el seu bloc tingués únicament aquest objectiu. "M'agradaria que les meves opinions s'anessen actualitzant de forma regular", afegeix el socialista ampostí, que continua amb la declaració de principis del seu bloc: "Tinc per tant dos reptes, intentar desconnectar, almenys un cop a la setmana de la meva agenda diària per tal d'escriure i a la vegada que els continguts vagin més enllà d'allò estrictament polític i local". El bloc de Toni Espanya inclou, de moment, enllaços al PSC d'Amposta, Ciutadans pel Canvi, l'Ajuntament d'Amposta, el DARP i el Parc Natural del Delta de l'Ebre. La Marfanta, com sempre, vol donar la benvinguda a aquest nou membre de la blocosfera ebrenca...

L’arribada dels ducs de Palma a Tortosa farà tancar l’estadi municipal (inclou vídeo)

L’Ajuntament accelera els preparatius

La Casa Reial ha sol·licitat la utilització de l’estadi municipal perquè puga aterrar l’helicòpter que portarà Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin fins a Tortosa. L’arribada dels ducs de Palma, que divendres inauguraran la fira Expoebre, obligarà a tancar les instal·lacions esportives durant tot el matí, per motius de seguretat.

El regidor d’Esports, Sisco Lahosa, va confirmar ahir la voluntat de la Casa Reial d’utilitzar l’estadi municipal com a punt d’arribada de l’helicòpter dels ducs de Palma, que divendres al matí han d’i naugurar la fira Expoebre de Tortosa. Segons Lahosa, inicialment l’helicòpter havia d’aterrar al camp de gespa artificial, però l’Ajuntament va desaconsellar-ho perquè l’herba s’hauria pogut incendiar, per la seua composició sintètica. Per tant, si l’helicòpter aterra a l’estadi municipal, ho faria al camp de terra, si bé Lahosa va precisar que la Casa Reial i l’Ajuntament encara estan negociant, per tant, no hi ha cap decisió definitiva. «Si finalment aterren a l’estadi, haurem de tancar les instal·lacions esportives durant el matí», va lamentar Lahosa, que va afegir que el patronat d’esports ja ha informat de la situació als dos instituts de secundària que utilitzen l’estadi municipal divendres al matí. «Però l’Ajuntament és el titular de les instal·lacions, i si no hi ha altre remei haurem de cedir l’estadi a la Casa Reial», va resignar-se Lahosa.
El regidor d’Esports va detallar que la Casa Reial hauria descartat un aterratge a l’heliport de l’hospital de Tortosa «per qüestions de seguretat». Lahosa no va voler posar en dubte els criteris dels serveis de seguretat, però va advertir que el camp de terra hauria de quedar en condicions per a la pràctica esportiva, quan marxin els ducs de Palma. El regidor també va afirmar que el patronat d’esports no té partida consignada per compactar la terra del camp, mesura necessària per facilitar l’aterratge de l’helicòpter.

> Reaccions polítiques i socials

«No sóc gaire monàrquic, però tampoc m’agrada exagerar les situacions», va dir ahir el regidor Sisco Lahosa, que també és portaveu del grup municipal d’ICV. Lahosa va relativitzar l’impacte de l’arribada de Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin sobre les instal·lacions esportives, i va sentenciar que la visita dels ducs de Palma «només serà un accident en la llarga història de Tortosa». L’ecosocialista també va refermar la voluntat dels dos regidors d’ICV de no assistir als actes presidits pels ducs de Palma. Per la seua banda, qui també ha excusat ja la seua absència ha estat el portaveu de CiU, Ferran Bel, que va enviar un fax a l’Ajuntament per anunciar que divendres serà fora de la ciutat per les seues obligacions professionals, concretament a Itàlia. Bel, que no critica que l’Ajuntament haja convidat els ducs de Palma per inaugurar Expoebre, sí que ha lamentat que el govern municipal haja netejat, repintat o condicionat els escenaris de la visita oficial de Cristina de Borbó i el seu marit. De fet, Tortosa ha accelerat els últims dies els preparatius per rebre els ducs de Palma, amb la pintura de les primeres plantes de l’ajuntament, el condicionament de la zona enjardinada de la plaça d’Espanya o la millora general del parc municipal i del passeig de la Ribera, llocs on des de fa dies s’estan muntant els pavellons i els estands dels expositors d’Expoebre.
Al marge de les reaccions polítiques, diferents entitats han convocat per demà al vespre una casserolada de protesta a la plaça d’Espanya. Les entitats convocants són l’Assemblea d’Estudiants de Tortosa, el Casal Popular Panxampla, i l’organització independentista Maulets, que integren l’anomenat Comitè Popular de Benvinguda.

El Punt (26-04-06)

Si voleu veure el vídeo dels preparatius, cliqueu aquí mateix o damunt del símbol de "Play" (triangle) que hi ha damunt del següent requadre:

La Plataforma Salvem la Mar de l’Ebre es reunirà amb Bargalló perquè s’aprovi el nou decret eòlic

La Plataforma Salvem la Mar de l’Ebre ha demanat reunir-se amb el conseller primer de la Generalitat, Josep Bargalló, per conèixer de primera mà el procés de redacció del decret amb què el govern català preveu regular la implantació territorial de l’energia eòlica. De fet, un dels portaveus de Salvem la Mar de l’Ebre, Ramon Cruelles, va explicar que Bargalló ja els hauria concedit l’entrevista, si bé encara cal concretar l’hora i el lloc de la trobada. Cruelles va detallar que han fet la gestió a través del delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó. El portaveu va afegir que a la reunió amb Bargalló també assistirà la plataforma de la Terra Alta, que s’ha associat amb Salvem la Mar de l’Ebre en el marc de la Coordinadora de Defensa del Territori contra la Massificació Eòlica. «Volem saber exacta ment en quin punt es troba el decret, sobretot tenint en compte els canvis que s’han produït en el govern de la Generalitat», va remarcar Cruelles.
En aquest sentit, el portaveu de Salvem la Mar de l’Ebre va valorar positivament les destitucions de Josep Maria Rañé i Salvador Milà com a consellers d’Indústria i de Medi Ambient. «Esperem que els nous consellers no segueixen la mateixa línia que els seus predecessors, en relació amb la implantació sense límits de l’energia eòlica i l’ambigüitat sobre el caràcter compatible dels espais inclosos a la Xarxa Natura 2000», va afegir Cruelles. El portaveu va remarcar que permetre la instal·lació del parc eòlic marí davant de la costa del Delta és «una barbaritat».

Xarxa Natura 2000
De fet, Cruelles va confirmar que Salvem la Mar de l’Ebre presentarà al·legacions a la proposta d’ampliació de la Xarxa Natura 2000 que ha fet la Generalitat, ja que reserva un reclau davant del Delta, amb l’objectiu de permetre la instal·lació dels 144 aerogeneradors projectats per Capital Energy. A més, la plataforma rapitenca ha aconseguit més signatures amb què avalar les seues al·legacions, i ja ha superat les 7.000 signatures. Finalment, Salvem la Mar de l’Ebre també estudia denunciar el cas a Brussel·les si la Generalitat no inclou a la Xarxa Natura 2000 l’espai marítim en què Capital Energy projecta fer el seu parc eòlic marí.
De moment, Cruelles va destacar el compromís verbal del director dels serveis territorials de Medi Ambient, Víctor Gimeno, que va afirmar que la Generalitat acceptaria les al·legacions de Salvem la Mar de l’Ebre si durant el període d’informació pública l’empresa no presenta l’estudi d’impacte ambiental del parc eòlic marí, o si l’estudi no inclou prou garanties mediambientals. De fet, Gimeno ja va assenyalar que la situació del parc eòlic marí de Capital Energy és la pitjor de la costa catalana, unes declaracions que serveixen perquè Salvem la Mar de l’Ebre doni un «marge de confiança» al delegat de Medi Ambient. «Nosaltres no defallirem», va advertir Cruelles, que va afegir que Salvem la Mar de l’Ebre també ha penjat un web a Internet, amb l’objectiu d’aconseguir més suports. A més, per dissabte han organitzat una conferència de l’escriptor Alberto Vázquez Figueroa, força crític amb la «corrupció eòlica» de Canàries.

El Punt (26-04-06)

25 d’abril del 2006

Qui rebrà Rafel Ribó, que demà visita Amposta?

Com que algú ens ha dit que parlem molt poc d'Amposta, aquí va una marfantada ampostina. Demà dimecres, el síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, i altres membres del seu equip seran a Amposta per atendre les persones que vulguin fer-li consultes o exposar-li les seves queixes de les administracions públiques. També visitaran diferents centres sanitaris i socials. Tenint en compte que Ribó és membre d'ICV, qui anirà a rebre'l? El rebrà la nostra amiga Francesc Valldepérez, tenint en compte la seua renúncia als càrrecs polítics que ocupava? El rebrà el candidat de CiU, Manel Ferré? O també podrem veure el candidat del PSC, Antoni Espanya, a les fotografies? Ningú més es va sorprendre de l'aparició d'Espanya i de la diputada Lizárraga (PSC-PSOE) a les fotos de la visita que Abelló va fer dilluns al Pont Penjat? Sincerament, creiem que ERC està fent tard a la batalla de la propaganda fotogràfica que ja ha començat a Amposta...

Convocat el concurs de cartells de la XIII Mostra de Jazz de Tortosa

El festival de Jazz de Tortosa ja ha convocat el concurs anual de disseny de cartells del festival. La XIII Mostra de Jazz de Tortosa tindrà lloc del 4 al 12 de juliol de 2006, organitzada per Acadèmic i l’Institut Municipal d’activitats Artístiques, Culturals i Turístiques (IMACT) de l’Ajuntament de Tortosa. Els concursants hauran de lliurar els seus dissenys abans del 20 de maig a la seu de la Mostra de Jazz de Tortosa (avinguda Remolins, 5-7) i el jurat farà públic el resultat el dia 25 de maig. A banda del cartell guanyador, que rebrà un premi en metàl·lic de 600 €, una selecció dels millors cartells presentats formarà part, també, d’una exposició pública durant el dies de celebració de la XIII Mostra de Jazz de Tortosa. El festival, que enguany celebra la seva tretzena edició, s’inclou dins de la programació musical estable de Tortosa i és un referent entre els amants de jazz del territori, però també atreu públic del nord del País Valencià i de la Franja. En els darrers anys, han actuat en el marc del festival artistes de prestigi internacional com Chick Corea, Tete Montoliu, Michel Camilo, Arturo Sandoval o els Yellowjackets.

Per a més informació, podeu consultar les bases del concurs a www.jazztortosa.com.

La plataforma Salvem la Mar de l'Ebre ja té web

Lluís Comí, activista de la plataforma Salvem la Mar de l'Ebre i també membre de la llista de correu d'Ebrencs, ens ha donat a conèixer el nou web del moviment social que pretèn aturar la construcció del macroparc eòlic marí davant de la costa del delta de l'Ebre. "Hi ha un problema i al problema se li ha de buscar solució", diu Lluís, que afegeix: "Se pot tardar més o se pot tardar menos però és importantíssim que tothom sàpiguen de quin problema parlem, lo problema nostre. Ficar aerogeneradors davant mateix d'un ecosistema tant fràgil com és lo Delta de l'Ebre és molt més que una barbaritat!!! És un absurd, un crimen, un atemptat a... la mateixa mare Natura. Des de la Plataforma, natros, la mateixa gent estem construïnt una pàgina Web. Volem fer arribar esta problemàtica a la resta del món, que ho sàpiguen en àmbit mundial, per totes parts se'n parle i ho volem fer ben fet, molt ben fet, contant com sempre, la veritat: Com mos volen fotre lo pèl, ni més ni menos. És així, les veritats suren a la llarga i les mentides s'afonen". Per cert, la plataforma Salvem la Mar de l'Ebre ha organitzat per dissabte que ve una conferència de l'escriptor Alberto Vázquez Figueroa, que s'ha manifestat molt crític amb la indústria de l'energia eòlica.

Rafel Lluís aposta per crear l’EMD de Campredó abans de les eleccions municipals

La seu administrativa podria ser l’edifici de l’estació

L’entitat municipal descentralitzada (EMD) de Campredó podria ser l’única que es creï a Tortosa abans de les eleccions municipals del 2007. Les previsions del govern de Joan Sabaté són que el poble de Campredó puga constituir-se com a EMD en els pròxims mesos, com a culminació d’un procés que ja negocia l’alcalde pedani de Campredó, Rafel Lluís.

El delegat de l’alcalde de Tortosa al poble de Campredó, Rafel Lluís, va explicar que el procés per crear l’EMD segueix els terminis previstos, i que la voluntat del govern municipal és enllestir els diferents tràmits abans que s’esgoti l’actual legislatura. Lluís va concretar que l’EMD de Campredó és la que té el procés més avançat, i que també podria ser la més viable econòmicament, segons va explicar el tinent d’alcalde d’Hisenda, Josep Maria Franquet, amb motiu d’una conferència que van organitzar fa poc per informar els veïns. Amb tot, Lluís va advertir que les negociacions amb l’Ajuntament tortosí hauran de fer-se amb la calma necessària, ja que el seu objectiu és aconseguir un bon sistema de finançament per a l’EMD. «No volem córrer ni precipitar-nos, i que ens passi com a l’EMD de Jesús, que ara s’ha vist obligada a revisar el seu conveni amb l’Ajuntament», va precisar. Lluís va recordar que l’Ajuntament hauria d’acceptar que la futura EMD de Campredó puga participar, amb una fórmula justa, dels beneficis dels polígons industrials Baix Ebre i Catalunya Sud. «Durant molts anys, la gent de Campredó només ha vist l’impacte negatiu del polígon», va lamentar. A més, Lluís va destacar que Campredó és la pedania tortosina en què hi ha un sentiment més fort de poble, i va recordar la importància del moviment segregacionista durant els anys noranta.
En aquesta línia, l’alcalde pedani va remarcar que la constitució d’una EMD podria ser «una sortida molt digna per a Campredó», tenint en compte que ja no podrà convertir-se en un municipi independent. Finalment, Lluís va avançar que voldrien que la seu administrativa de l’EMD puga instal·lar-se a l’edifici de viatgers de l’estació de Campredó. Un equipament que Renfe preveu cedir a l’Ajuntament, junt a l’antic pont del ferrocarril, en el marc del conveni per desafectar els terrenys de Renfe al centre de Tortosa.

> CiU critica el retard

El representant de CiU al consell assessor de Campredó, Joan Sanahuja, va lamentar que el govern municipal haja retardat el procés de creació de l’EMD per «interessos polítics», ja que el PSC no tindria garantida la presidència per la dificultat d’assolir un pacte amb ERC. Sanahuja també va dir que han presentat al·legacions al model de finançament que ha preparat l’Ajuntament. Segons el portaveu de CiU a Tortosa, Ferran Bel, la proposta preveu que les noves EMD contribueixin a la despesa municipal segons el nombre d’habitants, sense tenir en compte si els veïns aprofiten realment alguns serveis com el transport públic urbà o els equipaments culturals. Bel va lamentar que el govern tortosí no tinga ni voluntat política ni temps material per crear l’EMD de Campredó en menys d’un any.

El Punt (25-04-06)

Els nous parcs eòlics de Tortosa posen en funcionament els primers 14 aerogeneradors

Els dos nous parcs eòlics que s’han construït a Tortosa, amb 60 aerogeneradors en total, estaran en ple funcionament d’aquí a un mes. El parc emplaçat al coll de l’Alba ja en té vuit en marxa, i ens dues setmanes activaran els 15 molins restants. La central eòlica de la serra del Boix també havia començat a fer rodar sis aerogeneradors, però actualment estan aturats per aplicar-hi els últims ajustaments tècnics. Els 37 molins del parc eòlic del Boix també estaran en ple rendiment a finals del mes de maig.
La posada a punt dels parcs eòlics va començar fa un mes, segons van informar responsables de les dues empreses propietàries, però el seu funcionament no s’ha fet clarament visible fins aquest passat cap de setmana. El director del projecte del coll de l’Alba, Xavier Gásquez, va explicar a l’Agència Catalana de Notícies que la previsió és posar en marxa un aerogenerador cada dia. Així, en unes dues setmanes s’activaran els quinze molins que encara no han començat a girar. Tots els aerogeneradors tenen un altura d’uns 90 metres. El parc eòlic del coll de l’Alba, propietat de Corporació Eòlica SA (Cesa), empresa que va fusionar-se amb Terranova Energy i que pertany a la constructora Acciona, ha costat uns 22 milions d’euros, i tindrà una potència instal·lada d’uns 26 megawatts, segons Gásquez.
L’altre parc eòlic, instal·lat a la veïna serra del Boix, té 37 aerogeneradors d’uns 60 metres d’altura, i tindrà una potència instal·lada de 48 megawatts. La promotora Ecovent, propietat d’una filial del grup ACS de Florentino Pérez, hi ha invertit 36 milions d’euros. Segons les promotores, els dos parcs eòlics que s’estan acabant de construir a Tortosa podran generar electricitat per cobrir el consum de 50.000 famílies.

El Punt (25-04-06)

Abelló afirma que la rehabilitació del pont Penjat d’Amposta començarà abans de final d’any

La rehabilitació i millora del pont Penjat d’Amposta començarà abans de final d’any, segons va confirmar ahir el subdelegat del govern estatal a Tarragona, Joan Maria Abelló. El subdelegat va afirmar que ens pocs dies adjudicaran l’obra, que té un pressupost de 3,5 milions d’euros. A més, les obres inclouran reformes de patologia estructural que permetran garantir la perdurabilitat del pont Penjat, una de les obres més significatives de l’enginyeria civil de l’Estat espanyol, i tot un símbol de la ciutat d’Amposta des del 1915. La rehabilitació del pont Penjat comportarà que l’Ajuntament executi una gestió més acurada del trànsit rodat. El primer tinent d’alcalde, Manel Ferré, va assegurar que prohibiran la circulació de vehicles de gran tonatge. Abelló també va anunciar la cessió a l’Ajuntament de l’antiga carretera N-340.

El Punt (25-04-06)

Casserolada contra la visita dels ducs de Palma a Tortosa

L'anomenat Comitè Popular de Benvinguda, que integren l’Assemblea d’Estudiants de Tortosa, el Casal Popular Panxampa i l’organització independentista i juvenil Maulets, ha organitzat una casserolada contra la visita dels ducs de Palma a la ciutat. Amb tot, la casserolada no es farà divendres, durant la inauguració de la fira multisectorial Expoebre a càrrec de Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin, sinó dijous, a partir de dos quarts de nou del vespre, a la plaça de l’Ajuntament. En qualsevol cas, l’objectiu de l’acte és mostrar el rebuig d’una part dels ciutadans a la invitació del govern municipal perquè els ducs de Palma inaugurin l’edició d’enguany de la fira de Tortosa.

El Punt (25-04-06)

La policia esperava ahir actes de protesta davant de les seus del PSC i del PP de Tortosa

La policia investigava ahir la possible realització de dues protestes simultànies davant de les seus oficials del PSC i del PP a Tortosa, a partir de les 18.30 hores. De fet, més o menys a aquesta hora, es van poder veure policies a la zona de la plaça Alfons XII i al carrer Gil de Frederich, així com diferents periodistes i fotògrafs que també feien guàrdia... Segons sembla, la policia hauria interceptat un missatge de l'organització independista Maulets, que proposava concentracions de protesta a les seus del PP i del PSC, coincidint amb l'arribada del text de l'Estatut al Senyat espanyol. Fonts de Maulets van aclarir a la premsa que no hi havia cap concentració prevista, en el cas de Tortosa...

Tu també pots fer un Codi Da Vinci

Ara que ha passat Sant Jordi, i que ja haureu comprat o regalat els vostres llibres, us donem a conèixer una proposta molt interessant. El nostre amic Jordi Irazuzta va enviar-nos ahir l'enllaç d'un bloc sensacional, molt divertit i realment addictiu, probar.blogspot.com. El bloc us permetrà crear una sinopsi d'una novel·la personalitzada, seguint l'estil i l'estructura de les trames pensades per Dan Brown, autor d'èxits internacionals com El Codi Da Vinci, Àngels i Dimonis, o La Fortalesa Digital. Cada vegada que actualitzeu la pàgina al vostre navegador, un programa informàtic genera un títol diferent, amb una nova sinopsi i el disseny de la portada, així com les crítiques (fictícies) que farien diaris de prestigi internacional. Un exemple és El Secreto Rafael (Durante cientos de años, la gente ha especulado con la existencia de El Hatajo de los Defensores del Gañán, provocando tensiones entre los estudiosos. Como todo el mundo sabe, El Hatajo de los Defensores del Gañán es un temible lobby oculto. El secreto de las corrientes telúricas ha sido guardado por este siniestro grupo durante siglos, aunque se puede descifrar en un boceto bien conservado de Leonardo da Vinci. Un novelista psicópata lo ha encontrado de pura suerte, cuando estaba repitiendo interiormente la letra de una canción de El Canto del Loco. Tras una acalorada discusión académica acerca de si realmente en Sevilla los hospitales huelen a desodorante de neoyorquino, sobreviene una encarnizada batalla en los montes de Toledo, mientras lo poco que queda de dignidad en el mundo está claramente en peligro). I cada vegada que renoveu la pàgina, tindreu una novel·la-enigma més...

Ferran Bel no assistirà a la recepció als Ducs de Palma durant la seua visita a Tortosa

Ferran Bel (CiU) ha comunicat a l'Ajuntament tortosí que no assistirà a la recepció oficial que el consistori farà als Ducs de Palma. Amb tot, per evitar equívocs o interpretacions interessades, Bel va precisar que divendres serà fora de Tortosa, concretament a Itàlia, per motius de feina, ja que personalment no té res en contra d'Iñaki i Cristina, representants de la monarquia espanyola...
Siga com siga, el bloc del portaveu de CiU a Tortosa inclou des d'ahir al vespre una crítica plena de mordacitat a la rentada de cara, sobretot la pintura, que l'Ajuntament està aplicant a tots aquells espais per on passaran els Ducs de Palma durant la seua visita oficial. De fet, Bel explica que només estan pintat l'entrada, les escales, els passadissos i les portes per on passaran Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin. "Jo podria entendre que es pintés tot l'edifici", polemitza Bel, "però limitar-se a pintar només el lloc de pas de tant dignes autoritats em sembla un comportament més propi d'un Ajuntament del segle passat". Bel insisteix que "el curiós és que també es pinta la paret (hi passaran per davant), que per cert estava bastant bruta, davant la qual el nostre Alcalde va penjar la bandera republicana -en compliment del mandat del Ple- i va posar al costat un bust de Marcel·lí Domingo".

La millor novetat és La 2 de Viladrich

Rosa Cubeles i Fina López recuperen l’esperit de la llibreria tortosina que va tancar portes només fa quatre mesos

La nova llibreria La 2 de Viladrich no serà plenament operativa fins a la segona setmana de maig, però Rosa Cubeles i Fina López no han volgut faltar a la cita de Sant Jordi. Així, amb el taulell al xamfrà del carrer Ramon Berenguer IV amb el carrer Cristòfol Despuig, Tortosa va començar a recuperar diumenge l’esperit de l’antiga llibreria Viladrich. Serà la «presentació en societat» de La 2 de Viladrich, quatre mesos després del dolorós tancament de la mítica llibreria, que havia dinamitzat la cultura tortosina durant dècades. Cubeles i López, treballadores de la desapareguda Viladrich, s’han associat i han aprofitat el traspàs d’una altra llibreria, l’antiga Berenguer, per obrir el seu negoci. El llibreter Jordi López Viladrich també ha volgut participar en el nou projecte.

Si voleu llegir el reportatge complet, cliqueu aquí mateix.

24 d’abril del 2006

Una parada programada de Blogger ha afectat avui les actualitzacions de La Marfanta

Una parada programada de Blogger, amb l'objectiu de realitzar diferents tasques de manteniment al servidor, ha afectat durant tot el dia d'avui, 24 d'abril, les actualitzacions de La Marfanta. Us demanem disculpes per aquest incident completament aliè a la nostra voluntat. Ens llegim...

El PSC d’Amposta reclama un accés de vianants a Tosses des de l’eix de l’Ebre

El grup municipal del PSC d’Amposta ha presentat, amb motiu del ple extraordinari de demà, una moció en què reclama l’habilitació d’un nou accés al polígon de Tosses des de l’eix de l’Ebre (C-12). Els socialistes consideren que el nou vial hauria de tenir el mateix rang que l’accés actual, situat a la carretera entre Amposta i Masdenverge, amb l’objectiu de dotar la zona de Tosses de dues entrades i sortides. Segons el portaveu del PSC, Antoni Espanya, la nova connexió hauria d’incorporar un lateral per a l’ús dels vianants, com a alternativa al transport motoritzat, «especialment necessari en algunes franges horàries, com ara quan se surt de la discoteca, quan ja no funciona el transport públic». El PSC també ha presentat una moció perquè es condemni el cop militar de fa trenta anys a l’Argentina, i una altra en què instarà el govern municipal a fer les gestions necessàries per resoldre els problemes de connexió a Internet i de subministrament elèctric que actualment es registren al polígon industrial de Tosses. «Hem pogut constatar un mal servei de connexió a Internet, per la precarietat de la línia que dóna servei al polígon i per les deficiències de la connexió elèctrica, que obliga a tenir un manteniment dels equips informàtics gairebé en totes les empreses, especialment en dies de fort vent i de pluja moderada o intensa», va confirmar el portaveu del PSC.

El Punt (23-04-06)

22 d’abril del 2006

La PDE debat avui la nova línia d’actuació contra els nous regadius i el minitransvasament

La Cambra de Comerç de Tortosa és l’escenari de la vuitena assemblea general

La sala d’actes de la Cambra de Comerç de Tortosa serà avui al vespre l’escenari de la vuitena assemblea general de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE). Més de dos anys després de l’última assemblea general, el moviment social té l’objectiu d’alertar els ciutadans de les noves amenaces per al riu. Així, la PDE preveu aprovar el nou calendari de mobilitzacions contra els grans embassaments, els nous regadius o les obres per reforçar el minitransvasament al Camp de Tarragona.

«Tenim molt clar de què hem de parlar a la vuitena assemblea general, perquè hem d’explorar quina és la situació de l’Ebre dos anys després de la derogació del gran transvasament», va afirmar ahir Manolo Tomàs. En aquesta línia, el portaveu de la PDE va avançar que l’assemblea general estarà estructurada perquè parlin quatre activistes i quatre membres de la comunitat científica, que alertaran els ciutadans de les Terres de l’Ebre dels nous projectes que amenacen el riu. Així, noms com Antonio Estevan, Luis Solana, Jordi Sabat, Carles Ibáñez o Pedro Arrojo parlaran dels possibles efectes nocius de projectes com el canal regadiu Xerta-Sénia, els nous regadius dels Monegros, els grans embassaments previstos a la capçalera del riu, o les obres de reforçament del minitransvasament. De fet, la PDE preveu establir la nova línia d’actuació del moviment social, així com el calendari de possibles mobilitzacions, amb l’objectiu d’aturar o modificar els diferents projectes. «Serà un acte clàssic de la PDE, en què analitzarem la situació del minitransvasament, dels grans embassaments i dels nous regadius, per tot seguit plantejar possibles accions», va concloure Tomàs.

> No malbaratar l’èxit de la gent

L’assemblea començarà a dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de la Cambra de Comerç. El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va detallar que reservaran un espai perquè qualsevol dels assistents puga opinar o preguntar els seus dubtes als científics. Amb tot, Tomàs va advertir que durant l’acte només es debatran els temes previstos a l’ordre del dia. El missatge és tota una declaració d’intencions als membres del sector crític, que ja van advertir que no assistirien a l’assemblea perquè acusen el sector partidari de Tomàs d’apropiar-se indegudament el nom i els comptes de la PDE. De fet, l’esperit de «refundació», resistència i reconciliació interna de la setena assemblea general ja queda molt lluny. El 21 de febrer del 2004, els dos sectors de la PDE van fer un esforç per plantar cara a les primeres pedres i les expropiacions electoralistes del govern del PP. «Si ara no som capaços d’afrontar les amenaces conjuntament amb la gent de tota la conca, malbaratarem quatre anys de mobilització i èxits», va dir Tomàs.

El Punt (22-03-06)

> Els cossos policials no han detectat cap increment en la venda de droga a Tortosa

El delegat del govern esspanyol a Catalunya, Joan Rangel, va presidir ahir la junta de seguretat local de Tortosa. Rangel, que va destacar l’alt grau de cooperació entre els quatre cossos policials, va refermar que Tortosa és una ciutat «segura». En aquest sentit, Rangel va assegurar que els últims controls de tràfic de drogues que s’han realitzat als centres escolars i a les zones d’oci nocturn de la ciutat han estat negatius, ja que no s’ha detectat cap incident ni s’han aixecat actes per tinença de substàncies estupefaents. «És important que s’esvaeixin determinades llegendes urbanes», va remarcar. Rangel també va intentar desmitificar que el delta de l’Ebre siga la principal porta d’entrada de droga a Catalunya, si bé va admetre que la intensificació dels controls policials ha desplaçat els intents d’entrada de droga al litoral del nord del país.
D’altra banda, el tinent d’alcalde de Presidència, Jordi Bonilla, també va constatar que Tortosa està en un bon moment en matèria de seguretat ciutadana, i que el Cuerpo Nacional de Policía, la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra tenen el nombre d’agents que els pertoquen. Rangel va remarcar que només en casos excepcionals ha estat necessari recórrer a dispositius especials o a la intervenció de cossos especialitzats, i va recordar el cas de l’assassinat d’un ciutadà magrebí al nucli antic de Tortosa, l’estiu de l’any passat, o la convocatòria frustrada per organitzar un macrobotellón al parc municipal, fa molt poques setmanes. A la reunió no va ser present l’alcalde, Joan Sabaté, que va absentar-se per malaltia. Sí van assistir-hi el subdelegat del govern estatal a Tarragona, Josep Maria Abelló, i la regidora de Governació, Consol Cordero, així com els comandaments policials.

El Punt (22-04-06)

21 d’abril del 2006

La Batalla de l'Ebre, aquesta nit a La 2

Va ser la Guerra Civil espanyola, i en concret la Batalla de l'Ebre, una guerra d'extermini? D'això tractarà avui el programa El laberinto español, que el periodista i historiador Jorge Martínez Reverte presenta i dirigeix cada divendres a la nit, a La 2 de TVE (23.30 hores). De fet, al marge d'una tertúlia amb especialistes, el programa emetrà la primera entrega del documental “La batalla del Ebro", que ha dirigit el mateix Jorge Martínez Reverte.
“La Batalla del Ebro I” és un documental en dues parts, construït a partir de la mirada personal dels combatents, i no des d'una anàlisi sociopolítica de la contesa. La sinopsi és la següent: al juliol del 1938, la República espanyola ja semblava condemanda a la derrota, mentre l'exèrcit de Franco assetjava València. Però la nit del 25 de juliol, després d'una intensa i ràpida preparació, l'exèrcit de la República executava el pla que havia concebut el general Vicente Rojo. Uns 100.000 soldats republicans van creuar l'Ebre i van sorprendre les tropes nacionals que dirigia el general falangista Juan Yagüe. L'efecte sorpresa va durar poc més d'un dia, però va ser suficient per aturar durant un temps les posteriors ofensives de Franco.
El primer capítol recorda aquest xoc de trens amb què la República va intentar guanyar temps, mirant de reüll la tensa situació europea i l'imminent esclat de la Segona Guerra Mundial, i detalla com van ser els primers trenta dies de lluita. En concret, el documental també remarca les díficils condicions amb què van lluitar els homes que s'havien fet forts a les serres de Cavalls i Pàndols, i la terrible carnisseria que castigava els soldats atacants.

Els convidats al debat posterior seran:
-Carlos Blanco Escolá, coronel de cavalleria, llicenciat en Història i autor dels llibres "La Academia General Militar de Zaragoza" (1928-1931); "El general que humilló a Franco: Vicente Rojo” y "La incompetencia militar de Franco".
-El periodista i articulista Miguel Ángel Aguilar, redactor del diari "Madrid" fins el tancament del rotatiu pel govern deCarrero Blanco i exdirector del "Diario 16", l'agència "Efe" i "El Sol”. Actualment és columnista al diari “El País” i també ha estat autor dels llibres “Las últimas Cortes del Franquismo”, “El vértigo de la Prensa” i “Terrorismo y sociedad democrática”.
-Julián Casanova Ruiz, catedràtic d'Història de la Universitat de Saragossa, ha fet i publicat diferents investigacions com “La República abatida” i “Choque entre católicos y republicanos”.

Toni Espanya aconsegueix que el primer acte del conseller Jordi William siga a les Terres de l'Ebre

El director dels serveis territorials d'Agricultura, Antoni Espanya, ha aconseguit que el primer acte del nou conseller d'Agricultura, Jordi William, siga la inauguració de les obres del reg de la Palma d'Ebre. Inicialment, la inauguració havia d'anar a càrrec del cessat Antoni Siurana. Després del relleu al capdavant del DARP, però, va anunciar-se que William assumiria el que ja estava previst a l'agenda del conseller, i que per tant avui seria a la Ribera d'Ebre. Però més tard, tenint en compte que William jurava el càrrec a les deu del matí, i que després havia d'anar a Lleida per oficialitzar el traspàs de cartera a la seu del departament, el DARP va decidir que William no inaugurés el reg de la Palma, sinó que ho fes el mateix Toni Espanya. En aques punt, l'ampostí va insistir perquè el flamant conseller William vingués a Terres de l'Ebre avui mateix, i finalment el DARP va córrer la inauguració del reg fins a les cinc de la tarda, per guanyar temps i fer possible la vinguda de William. Llàstima que el servei de premsa de la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre no estava gaire informat dels diferents tràmits i canvis d'agenda: a primera hora d'avui, al matí, encara trametia una convocatòria que afirmava que el reg de la Palma seria inaugurat per Toni Espanya, al migida...

L’última edició d’Expoebre al parc farà una aposta clara per la sostenibilitat

Fira de Tortosa organitza el primer saló Ebreambient i espera superar la barrera dels 300 expositors

El regidor de Promoció Econòmica, Rafel Lluís, va ser l’encarregat de presentar ahir el programa d’actes d’Expoebre 2006, la Fira Multisectorial de les Terres de l’Ebre. Lluís va explicar que la d’enguany podria ser l’última edició d’Expoebre al parc municipal, ja que les obres del nou pavelló firal haurien d’estar enllestides cap al desembre. Lluís també va refermar l’aposta de Fira de Tortosa per Ebreambient, el nou Saló del Medi Ambient i la Sostenibilitat. L’objectiu és convertir Ebreambient en el referent català per a les institucions, entitats o empreses vinculades a la protecció mediambiental i a les energies renovables.

Els ducs de Palma, Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin, seran els encarregats d’inaugurar el 28 d’abril la 62a edició d’Expoebre, que enguany durarà fins a l’1 de maig. El regidor de Promoció Econòmica i vicepresident de Fira de Tortosa, Rafel Lluís, va destacar que la presència dels ducs de Palma donarà una rellevància especial a la fira, però sobretot va remarcar «l’aposta de futur» que representa l’organització del primer saló Ebreambient. «Volem donar un discurs nou a Expoebre, apostant per la sostenibilitat, la sensibilització mediambiental i la difusió de la nova cultura de l’aigua, en què Tortosa i les Terres de l’Ebre han estat capdavanteres», va remarcar Lluís. El regidor va afegir que el saló Ebreambient aplegarà al «pavelló verd» una vintena d’expositors d’un sector molt nou i innovador, el de les empreses i serveis destinats a millorar la gestió dels recursos naturals, el seu aprofitament sostenible i la nova cultura de l’aigua.
El pavelló verd ocuparà un espai preponderant al passeig central del parc municipal Teodor González, en la que podria ser l’última edició d’Expoebre al recinte actual. Lluís va detallar que, a més de les empreses, també hi seran presents diferents institucions i organismes públics com els departaments de Medi Ambient i d’Indústria, l’Agència Catalana de l’Aigua, la Fundació Nova Cultura de l’Aigua o Aquamed. Segons Lluís, Fira de Tortosa confia que el saló Ebreambient puga esdevenir, com a mínim, el referent firal a Catalunya per al sector de la sostenibilitat. «Per nosaltres és un èxit començar, perquè ja tenim garantits molts més expositors pel 2007», va avançar Lluís.

> El moment de créixer

El vicepresident de Fira de Tortosa, Rafel Lluís, i el director d’Expoebre, Ramon Ferrando, van coincidir que la fira tortosina té el creixement garantit, amb la nova aposta pel saló Ebreambient i l’acabament del nou pavelló firal. Enguany, Fira de Tortosa espera superar la barrera històrica dels 300 expositors, un nombre que es multiplicarà quan estiguin comptabilitzades les diferents empreses representades. El recinte firal té 61.000 metres quadrats, amb una superfície ocupada de 14.000 metres quadrats, dels quals 2.800 metres quadrats seran coberts. La previsió és superar els 50.000 visitants.

>El més destacat del programa d'Expoebre 2006

Divendres, 28 d’abril
A les 9.45 hores, IV Jornades Citrícoles
d’Expoebre
A les 12.30 hores, inauguració a càrrec dels ducs de Palma
A les 18.30 hores, presentació del congrés Delta+10

Dissabte, 29 d’abril
A les 13.30 hores, recepció oficial als expositors d’Expoebre
A les 18.00 hores, jornades sobre regadiu de la Casa de l’Aigua

Diumenge, 30 d’abril
A les 10.30 hores, recepció d’autoritats i convidats al Dia de les Terres de l’Ebre
A les 18.00 hores, signatura d’autògrafs a càrrec de Víctor i presentació del seu concert a les festes de la Cinta

Dilluns, 1 de maig
A les 11.30 hores, presentació dels cursos de la UETE
A les 12.30 hores, tast popular de vins de la Terra Alta
A les 18.00 hores, lliurament dels premis del 24è concurs de novetats

El Punt (21-04-06)

------------
Si voleu saber més coses sobre l'Ebreambient, cliqueu aquí mateix.

La X Diada d’Amics dels Castells proposa que la gent faci fotos del nucli antic per editar un DVD

L’entitat Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa ha convocat per diumenge la desena edició de la seua diada, que enguany convidarà els ciutadans a recórrer els barris del Garrofer, Santa Clara, Rastre, Castell i Sant Jaume, així com la fortificació de Tenasses. De fet, el president de l’associació, Xavier Rollan, va explicar ahir que la principal reivindicació de la diada serà que les administracions comprin el fortí de Tenasses, perquè la fortificació deixi d’estar en mans privades. A més, Amics dels Castells ha proposat enguany que els participants en la diada portin càmeres de fotos, preferentment digitals, amb l’objectiu de crear un fons fotogràfic sobre els elements positius i negatius del nucli històric de Tortosa. «La nostra intenció és poder editar un DVD amb totes les imatges, l’any que ve», va detallar Rollan, que també va confirmar que abans les fotografies podrien formar part dels primers continguts del nou portal digital Soctortosa.net, que impulsa l’àrea de Participació Ciutadana i Societat de la Informació de l’Ajuntament tortosí. D’altra banda, els participants en la diada hauran de localitzar diferents elements del nucli antic, com baranes i escuts, que els Amics dels Castells els mostraran en una sèrie de fotografies.
La diada, que també inclou una paella popular al fortí de Tenasses, començarà a dos quarts de nou del matí a la plaça de l’Ajuntament i, després de visitar el restaurat Centre del Comerç i la Cambra de Comerç, els participants també recorreran espais com la plaça Metge Franquet, el Calvari, les obres d’obertura del nou vial de Santa Clara o el portal de la Bassa. Finalment, els Amics dels Castells no han obtingut el permís per visitar el Palau Abària o les excavacions arqueològiques del carrer Montcada.

El Punt (21-04-06)

Més de 200 inscrits en els cursos de cuina de Tortosa

L’Escola Municipal de Cuina del Centre de Formació Ocupacional de l’Ajuntament de Tortosa ha organitzat entre els mesos de febrer i juny un total de 12 cursos monogràfics, amb l’objectiu d’apropar les diferents especialitats a totes les persones interessades a augmentar els seus coneixements sobre el món de la cuina. Els cursos monogràfics, en què de moment ja han participat unes 90 persones, han rebut un total de més de 200 inscripcions si tenim en compte la resta de cursos programats i que s’impartiran fins al juny. De fet, ja s’han realitzat els primers cursos sobre nous plats tradicionals; tast de vins; esmorzars i berenars saludables i deliciosos; mones de Pasqua casolanes, i cuina de Quaresma (cuina de l’abadejo). Per tant, encara és oberta la inscripció per als cursos pendents, que són els següents: arrossos del món; pastisseria per a principiants; el pa fet a casa, postres de fruita (mousses i semifreds), entrants de primavera (terrines i patés de verdures) i microcuina (aperitius originals per a les festes).

El Punt (21-04-06)

20 d’abril del 2006

L'Ajuntament ja té el domini Soctortosa.net

Marfanta power! Este dematí us informàvem que l'Ajuntament encara no havia reservat el domini per al portal www.soctortosa.net, l'eina que permetrà als ciutadans participar en la gestió integral del coneixement del municipi, gràcies a la incorporació de les opinions, aportacions i experiències personals als sistemes d'informació geogràfica (SIG) i les noves tecnologies. Pos bé, al migdia hem estat informats que este mateix matí l'Ajuntament tortosí ha fet l'últim tràmit (és a dir, pagar) per contractar el domini, que té una caducitat d'un any. Ara només esperem que el domini no acabe caducant, i que el portal siga operatiu en poques setmanes... La iniciativa val la pena.

Diari de Tarragona parla avui de La Marfanta i de la resta de la blocosfera ebrenca

Les Terres de l’Ebre s’enganxen a la revolució dels blocs a Internet
Nombrosos càrrecs polítics del territori pugen al carro per fer difondre les seves idees a la xarxa

Com ja és habitual, ha costat una mica més de temps que en altres contrades, però les Terres de l’Ebre estan en el camí de construir un univers de blocs propi. L’expansió de la cobertura d’Internet al territori ha contribuït decisivament a la proliferació dels blocs (blog, en anglès), una espècie de dietaris d’autor que s’actualitzen regularment a la xarxa i permeten recollir les opinions dels lectors. La iniciativa, impulsada des d’un primer moment per la societat civil, ha trobat ja al territori nombrosos adeptes en el món de la política.

J.M./Tortosa
jordimarsal@diaridetarragona.com
«Ja era hora que passés», sosté l’ampostí Manel Zaera, pioner ebrenc en el món dels blogs i Internet. El seu (http://manelzaera.blogspot.com) és un dels primers blocs ebrencs accessible des d’Internet (actualitzat gairebé diàriament amb les reflexions sobre l’actualitat política i del territori de l’autor), des d’octubre de 2003, després d’haver estat un dels impulsors del portal Ebrencs, reconvertit ara també en un bloc obert als seus usuaris.
La necessitat de «pocs coneixements informàtics» per crear-lo i mantenir-lo i la voluntat d’oferir informació actualitzada, directa, amb la possibilitat de trobar i emetre opinions, han estat, en la seva opinió, algunes de les claus de l’èxit durant els darrers mesos de la iniciativa. «Cada cop hi ha més gent que s’apunta a la moda del bloc. Entre nosaltres ens enllacem. Tot i que no tenim una pàgina web amb una llista ens convertirem en una blogosfera (univers de blocs, en català) ebrenca», apunta Zaera.
La societat civil ha estat la primera a captar el concepte. El periodista tortosí del diari El Punt Gustau Moreno manté des de fa uns mesos obert el seu propi bloc: La Marfanta (http://lamarfanta.blogspot.com). Tot i que reconeix que, inicialment, no tenia massa clars els objectius, el seu bloc pretén oferir «una visió més personal dels temes», donant sortida a «notícies, confidències o opinions que al meu mitjà no hauria pogut treure així», al costat de les notícies que ell mateix publica al diari on treballa.
Amb actualitzacions regulars i entre 100 i 150 visites diàries (des del Marroc fins a l’Argentina), el bloc de Moreno és un dels més visitats del territori (i, especialment, segons ha constatat, per nombrosos càrrecs polítics). En la seva opinió, la possibilitat que els lectors puguin aportar i deixar els seus comentaris ha estat essencial. «La rèplica és immediata. És un mitjà molt participatiu i directe», argumenta. Però, tot i els alts índexs de visites, resulta encara difícil trobar opinions dels lectors, reconeix el periodista.
La iniciativa de la societat civil, de fet, ja ha quallat també entre la classe política, tot i que, segons Moreno, «encara no han descobert el sentit últim del bloc», a diferència dels Estats Units, on s’han utilitzat com a fil directe amb els votants en campanya electoral. «Han vist que l’opinió arriba més aviat des d’Internet que des d’un altre canal», puntualitza Zaera.
Un dels que millòr ho han entès és l’advocat rapitenc i secretari coordinador de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre (antic Cpide), Josep Canicio. «Ha de ser tan complicat? Em vaig preguntar. Tècnicament no és difícil i, a més, m’agrada dir què penso i explicar coses», diu. En marxa des del 23 de març, el bloc de Canicio (http://pepcanicio.blogspot.com) és actualitzat regularment: «Cada dos o tres die», diu. «El fet que em llegeixin, com a mínim els amics, m’hi obliga», precisa.
Allí hi aboca les seves opinions i reflexions sobre l’actualitat política, social o cultural, del territori i de més enllà. «Escriure així representa sincerar-te. Pel contrari, llegint-te poca gent, no té raó de ser», explica, satisfet de poder discutir amb fills i amics els comentaris publicats. Probablement, aquesta sinceritat, diu, a «la majoria dels polítics no els agrada, perquè volen mantenir una imatge i procuren no moure’s per sortir a la foto».
Molt menys dinàmics quant a actualitzacions, informació i opinió, però ja registrats i accessibles a Internet, són els del portaveu de CiU a Tortosa, Ferran Bel (http://ferranbel.blogspot.com), el mateix alcalde de Tortosa, Joan Sabaté (http://joansabate.blogspot.com), amb només la transcripció d’un discurs protocol·lari) o el del militant del PSC tortosí Manel de la Vega (http://maneldelavega.blogspot.com).
Lluny de la política, destaquen el del periodista Oriol Gracià (http://oriol-gracia.blogspot.com), el blog d’un tortosí Expatriat (http://expatriat.blocat.com), el d’un altre veí de Tortosa al Marroc (http://catalankabyl.blogspot.com), Jordi Perales (http://jperales25.blogspot.com), Josep Torta (http://joseptorta.blogspot.com), el Basar de les Espècies (http://_basar.blocat.com), el dels serveis informatius de Ràdio Flix (http://inforadioflix.blogspot.com), Canareus.net (http://canareus.blogspot.com) o Godall (http://godall.blogspot.com).

Diari de Tarragona-edició Terres de l'Ebre (20-04-06)

El tortosí Andreu Castro, a la nova comèdia de Telecinco

L'actor tortosí Andreu Castro serà un dels personatges de Tirando a dar, la nova sèrie que Telecinco estrenarà la nit del diumenge, 23 d'abril, per substituir 7 Vidas. De fet, Tirando a dar, també és una comèdia coral, però ambientada en una companyia d'assegurances. La sèrie, que està protagonitzada per Àlex Angulo (El día de la Bestia, Periodistas), Fernando Guillén Cuervo (Airbag, Javier ya no vive solo) y Pablo Puyol (Un paso adelante) serà la nova incursió d'Andreu Castro a la televisió, després d'haver passat per Ala...Dina (TVE), però sobretot després d'aconseguir un èxit notable com a director del curtmetratge Flores para Maika (amb Eva Amaral) i com a actor a la pel·lícula Slam (2003) i al musical Hoy no me puedo levantar (2005).
Andreu Castro interpretarà Hugo, un dels més de 20 personatges fixos de la sèrie. Hugo és l'informàtic de l'oficina, xafarder i una mica violent i sobrat. La seua màxima aspiració és sortir a a tele, i el seu lema, "ser el puto amo".
D'altra banda, Tirando a dar està escrita per un grup d'exguionistes de la sèrie Aquí no hay quién viva, que van abandonar la productora Miramon Mendi, la de José Luis Moreno, i que després de fundar la seua productora pròpia s'han posat a treballar en col·laboració amb l'empresa Neovisión, que va fundar l'amo de la consultora PSG (la mateixa que s'anuncia a la samarreta del Getafe i a l'equipació de Fernando Alonso). Per tant, fins a cert punt és normal que la sèrie estiga ambientada en una oficina...
Tirando a dar s'estrenarà a les 22.00 hores, just abans de la repetició dels dos capítols de Mentes criminales, la interessant sèrie que Telecinco haurà estrenat també la nit de demà divendres.

Pep Canício parla del cessament del conseller Milà

El coordinador de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, Pep Canício, dedica una interessant entrada del seu bloc per valorar el cessament de Salvador Milà al capdavant de la conselleria de Medi Ambient i Habitatge. Canício explica que va conèixer la notícia per telèfon, poc després que TV3 interrompís l'emissió per anunciar que Maragall tenia la intenció de modificar el govern de la Generalitat avui mateix. "Hi haurà temps per a l'anàlisi política, però a cop calent em dol l'anunciat cessament d'en Salvador Milà, el conseller del govern a qui he tingut més ocasió de tractar", confirma Canício. Segons el rapitenc, "Milà és un home honest i amb una capacitat de treball impressionant, que ha posat en la funció per a la què va ser nomenat tot l'esforç de què és capaç". Canício també destaca la voluntat del conseller d'ICV per aconseguir que el territori participés activament en el nou pla de protecció integral de l'Ebre, i remarca les importants "inèrcies i realitats de difícil superació" que ha hagut d'afrontar Milà per tirar endavant les seues polítiques de protecció mediambiental. En aquest sentit, Canício recorda que Milà s'ha trobat molt sovint "entre dues incomprensions: la dels que consideren que no es fa tot el que s'hauria de fer i la dels que entenen que s'obstrueix el desenvolupament i el creixement".

L'Ajuntament encara no havia reservat el domini Soctortosa.net

La regidora de Participació Ciutadana i Societat de la Informació, Amparo Moreno, va explicar dimarts que l'Ajuntament de Tortosa presentarà en els pròmis mesos el portal de ciutat www.soctortosa.net, una eina que permetrà als ciutadans participar en la gestió integral del coneixement del municipi, gràcies a la incorporació de les opinions, aportacions i experiències personals als sistemes d'informació geogràfica (SIG) i les noves tecnologies. Però el nostre amic Mario, moderador de la llista de correu d'Ebrencs, ens ha advertit avui que l'Ajuntament encara no reservat el domini www.soctortosa.net, i que encara està disponible per només 8.95 euros a l'any. A més, també estan disponibles els dominis www.soctortosa.com, www.soctortosa.org, www.soctortosa.info, www.soctortosa.biz i www.soctortosa.us. Podria ser que la regidora s'equivoqués a l'hora d'informar els periodistes de quin era exactament el domini reservat, però també que algú de l'Ajuntament que s'havia d'encarregar de reservar el domini no ho hagués fet. D'altra banda, Moreno va dir també que si el portal no estava encara operatiu era perquè estaven esperant perquè els atorguessen el domini www.soctortosa.cat.

Tortosa expropiarà els terrenys de Renfe però pacta el preu de l’operació

El conveni inclou la cessió del pont del ferrocarril i l’edifici de viatgers de l’estació de Campredó

L’Ajuntament de Tortosa té previst expropiar els terrenys de Renfe al centre de la ciutat, però negociarà el preu de l’operació amb l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif). De moment, l’esborrany del conveni ja estableix que Renfe assumirà el cost de l’adaptació de l’estació de Tortosa, però que l’Ajuntament pagarà uns 3 milions d’euros quan haja revenut els terrenys o haja realitzat la futura promoció immobiliària. A més, també falta per definir el preu d’uns terrenys que estan encastats en una de les millors zones de la ciutat. El conveni inclourà la cessió del pont del tren i l’edifici de viatgers de l’estació de Campredó.


El regidor d’Urbanisme, José Martín, va confirmar ahir que l’Ajuntament està «molt a prop» de tancar amb Renfe l’alliberament dels terrenys que la companyia ferroviària ocupa actualment al centre de la ciutat. L’Ajuntament està ara a l’expectativa de rebre l’esborrany del conveni amb Adif, després de l’última visita que el director general de Patrimoni de Renfe, Javier Fernández, va fer a Tortosa el 4 d’abril. Amb un símil ferroviari, Martín va concretar que el conveni està «encarrilat», ja que Adif ja hauria assumit el cost de les obres per adaptar l’estació de Tortosa i garantir el manteniment dels serveis ferroviaris, amb la condició que l’Ajuntament abonarà els 3 milions d’euros després d’haver propiciat l’aprofitament urbanístic i immobiliari dels terrenys. En aquest sentit, el regidor va precisar que les parts encara han d’acordar el preu de compra dels terrenys, una quantitat que podria ser milionària, però que el consistori també abonarà a Renfe en la fase final de l’operació. Així, en el moment de signar el conveni amb Adif, l’Ajuntament només haurà de pagar uns 96.000 euros per una altra expropiació que Tortosa va fer a Renfe el 1997, i que el consistori encara tenia pendent. «Ara l’Ajuntament també actuarà pel sistema d’expropiació, però pactarem el preu de l’operació amb Renfe», va dir el regidor d’Urbanisme. A més, la companyia ferroviària també cedirà a Tortosa l’ús de l’antic pont del ferrocarril, que es convertirà en una passarel·la per a vianants, i l’edifici de viatgers de l’estació de Campredó, on s’instal·larà algun equipament per a la pedania.
La nova planificació urbanística i comercial de Tortosa ja preveu l’aprofitament dels terrenys de Renfe, i estableix que el sector té una superfície de 56.196 metres quadrats. Amb tot, «l’aprofitament lucratiu» seria de 22.295 metres quadrats, amb uns 6.000 metres quadrats de zona comercial i un màxim de 150 habitatges.

> El pàrquing i el mercat del peix

L’empresa Infraestructures Comercials Tortosa SL, la mateixa que va presentar l’única oferta per fer-se càrrec de la recuperació i explotació comercial de l’antic mercat del peix, ja ha fet saber a l’Ajuntament el seu interès per assumir també la construcció del pàrquing subterrani del centre de la ciutat. Un dels empresaris i comerciants associats, Joan Caballol, va afirmar ahir que fa dos mesos que van fer arribar a l’Ajuntament la documentació tècnica del projecte, que podria costar uns 9 milions d’euros. El regidor d’Urbanisme, José Martín, va admetre els contactes amb els comerciants locals, però va negar que hi haja cap retard a l’hora de convocar el necessari concurs públic. Martín va aclarir que els empresaris han contractat l’enginyeria Blau Tàrraco per fer un estudi de viabilitat tècnica, i que l’Ajuntament està esperant a rebre la documentació que falta.

El Punt (20-04-06)

Disqus for Marfanta