31 d’octubre del 2006

La Marfanta ja té un any

Avui el bloc La Marfanta compleix un any, com la infanta Leonor. El 31 d'octubre del 2005 vaig penjar els primers comentaris i notícies al bloc, amb l'objectiu d'establir una relació més directa amb els lectors i saber què penseu realment de l'actualitat informativa de Tortosa i les Terres de l'Ebre. En un any, moltes coses han canviat i altres continuen igual. Un any després, només puc tenir paraules d'agraiment pels centenars de persones que cada dia llegiu La Marfanta, així com per la resta de membres de la blocosfera ebrenca que hem aconseguit crèixer junts. De fet, només des del gener d'enguany, La Marfanta s'ha carregat més de 83.000 vegades als vostres ordinadors, i els serveis estadístics que utilitzo han registrat gairebé 42.000 visites úniques per hora.
D'altra banda, per commemorar el primer aniversari de La Marfanta, he volgut posar-vos un dels dissenys que ja ha preparat l'amic Jaume Llambrich per difondre la trobada de blocaires ebrencs que farem al febrer del 2007. Per seguir els preparatius de la trobada i aportar les vostres opinions i idees, podeu visitar el bloc temàtic Blocaires de l'Ebre, així com el seu fòrum.

Uns joves passen l'avorriment fabricant bombes casolanes als afores de Tortosa

No he pogut identificar el lloc en què va enregistrar-se el següent vídeo que he trobat a You Tube, però diria que deu ser prop de la zona d'indústries aparador de l'autovia Tortosa-l'Aldea. Amb tot, no recordo cap pas subterrani o cap desguàs com el que surt a les imatges. En qualsevol cas, el que m'ha preocupat és la manera com gasten aquests joves les tardes dels diumenges. Fer una "bomba casolana" no és la millor manera de fer passar l'avorriment. Crec que tots estarem d'acord que tenim un problema si hi ha joves que pensen que això és divertit, però també hauríem de reflexionar si Tortosa ofereix prou alternatives d'oci per a la gent més jove.

L'alcalde de Caseres lamenta la política "sectària, carronyera i deslleial" del PSC a la Terra Alta

L'alcalde de Caseres, Josep Maria Peris (CiU), ha escrit una carta oberta als votants caserols, que avui hem pogut llegir al web Caseres.net. A l'escrit, signat el passat 25 d'octubre, Peris afirma que "l'última legislatura ha estat un malson i una veritable vergonya". En aquest sentit, i suposo que fent un comentari d'abast comarcal i referit a l'alcalde de Batea, Joaquim Paladella (PSC), l'alcalde de Caseres afirma que la gent que els ha representat al Parlament és "sectària, carronyera i deslleial". Segons Peris, "no ha importat la manera ni la legalitat, tot valia amb tal de matxucar als que no hem doblegat el genoll per posar-nos als seus peus". L'alcalde de Caseres també afirma que la falta d'inversions a la comarca "ha clamat al cel", i que la desatenció ha estat permanent, fet que ha provocat que el desenvolupament de la Terra Alta hagi sofert "un retrocés sense precedents". Segons Peris, el PSC no pot demanar la confiança de la gent de la comarca perquè els han "trepitjat sense cap mena d’escrúpol" i perquè els "ho han negat tot". L'alcalde afegeix que la passada legislatura Caseres va rebre uns 200 milions de pessetes per a diferents obres públiques, mentre que l'actual govern de la Generelitat no hauria donat ni un cèntim. Peris, que demana el vot per a CiU, reclama que Caseres i la Terra Alta, no tornin a ser desplaçats "per gent que mai ha cregut amb nosaltres".

Tortosa tanca la jornada de reflexió amb castanyada i concert d'U2

Tortosa esgotarà avui la jornada de reflexió amb una nit de castanyada molt especial, ja que l'àrea de Joventut ha programat un concert de rock a la plaça de l'Ajuntament. Els encarregats d'animar la castanyada seran els Please, els clons oficials d'U2 a l'Estat espanyol. El concert començarà a les dotze de la nit, i l'entrada és gratuïta. Please és la banda seleccionada pel mateix Bono per defensar amb actuacions en directe, arreu d’Espanya, la promoció del darrer disc d’U2, How dismantle an atomic bomb. No són U2 ni tampoc valen el que U2, però segons diuen són una garantia de bon so i posada en escena impecable. D’aquesta forma, la formació s'ha convertit en una Banda Tribut amb una qualitat similar a la d'U2. Amb només dues guitarres acústiques i dues veus, la prova ha obtingut un èxit fulgurant en les seves primeres setmanes de rodatge, tant que els Please van decidir repetir l'experiència realitzant tota una gira per sales d'hivern i teatres. Algú que ja els ha vist m'ha dit que els Please estan força bé, encara que va dir-me que els clons de The Police eren una mica millors.

Cossetània publica un llibre del riberenc Joan Ramon Vinaixa sobre Tortosa a la guerra de Cabrera

Una de les novetats de l'octubre a l'editorial Cossetània és el llibre Tortosa en la guerra dels Set Anys (1833-1840), l'obra que va guanyar la X Beca Pepita Martí de Duran. L'autor és l'historiador riberenc Joan Ramon Vinaixa, que ja havia fet una aproximació a les conseqüències de la Guerra de Cabrera al primer volum del llibre El Carlisme al Territori de l'Antiga Diòcesi de Tortosa. Aquest nou llibre, amb 344 pàgines i 40 il·lustracions, intenta copsar el batec de la ciutat de Tortosa durant un dels períodes més desconeguts de l'època contemporània: la guerra dels Set Anys o Primera Guerra Carlista. A l’inici d’aquell conflicte, Tortosa no solament era la població més important de l’àrea de l’Ebre i de l’entorn proper, sinó també una de les capdavanteres de Catalunya. Segons la sinopsi difosa per l'editorial, és un greu error d'apreciació pensar que aquesta ciutat de l’Ebre —pel fet que va lliurar-se dels reiterats atacs amb què els carlistes castigaven altres poblacions del territori ebrenc (Gandesa, Móra d’Ebre, Amposta...) i que mai no va ser ocupada pels revoltats— no va experimentar els efectes i tota la cruesa d'aquella guerra civil. Ben al contrari, el cost humà, econòmic i social que per a la ciutat va suposar aquell conflicte va acabar convertint-se en un pesat llast per a la seua història posterior. A l'àrea de l’Ebre, Tortosa va esdevindre el bressol del primer carlisme, no solament pel considerable nombre de veïns que li donaren suport —entre els quals destaca el cabdill Ramon Cabrera—, sinó perquè des d'un principi va ser el rovell de l'ou on es coïen tots els plans d'aquesta alternativa dinàstica. Per això, un dels objectius de l'autor ha estat estudiar i analitzar l'aparició i l'arrelament inicial del carlisme a Tortosa durant aquell període històric, no solament per al coneixement de la mateixa història de la ciutat, sinó també dels orígens d'aquesta opció política en aquest territori i la seua importància en el context general de Catalunya.

Els regants de l'Esquerra de l'Ebre negociaran amb els ajuntaments per evitar conflictes urbanístics

La comunitat calcula quant li ha de pagar Fadesa per la urbanització de l'Aldea

El president de la Comunitat General de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, Lluís Pegueroles, va explicar ahir que estan a punt de signar un acord amb Fadesa, en què s'establiran les compensacions econòmiques que rebran els regants pel fet que les obres de la urbanització de l'Aldea estan afectant la parcel·la del canal. De fet, Pegueroles va anunciar que la comunitat vol negociar amb els sis ajuntaments de la zona regable, per conèixer els planejaments urbanístics i evitar més conflictes.

La Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre ha encarregat un informe a un gabinet d'advocats per determinar quina és la compensació que hauria de rebre de Fadesa. La constructora va començar la seua urbanització de l'Aldea, amb 1.000 habitatges, sense tenir en compte que el projecte afectava la parcel·la del canal. De fet Lluís Pegueroles va recordar que Fadesa figura com a propietària única de tot el sector al pla parcial, que ja ha estat aprovat per la comissió d'urbanisme de les Terres de l'Ebre. «Però el canal és una finca autònoma des de fa cent anys, i per això quan la nova junta vam prendre possessió dels càrrecs vam iniciar converses amb Fadesa i amb l'Ajuntament de l'Aldea», va detallar el president. Així, Pegueroles hi va afegir que estan a punt de tancar un acord que regularà la nova situació i garantirà que no es vulneraran els drets dels regants. De fet, va afirmar que només queden alguns «serrells pendents», i que el conveni amb Fadesa i el consistori de l'Aldea tindrà tres eixos bàsics.
El primer eix serà deixar clar que les parts reconeixen que la parcel·la del canal és propietat de la comunitat de regants de l'Esquerra. El segon, garantir la seguretat del canal, perquè les obres de la urbanització no afectin negativament la infraestructura hidràulica, però tampoc la seguretat de les persones que visquin a la promoció de Fadesa. «Hem de pensar que a la urbanització hi podran viure entre 3.500 i 4.000 persones, i que algú ha de garantir la responsabilitat civil», va afegir-hi. El tercer eix del conveni és l'establiment de la quantitat econòmica que haurien de rebre els regants, pels «drets urbanístics» del canal. Pegueroles no va concretar quin és el cànon que podria cobrar la comunitat, ja que els seus advocats encara estan calculant-la, i després encara caldria posar-se d'acord amb Fadesa. Amb tot, el president dels regants de l'Esquerra va avançar que amb el cànon esperen eixugar una part dels 1,5 milions d'euros de deute que preveuen tenir en l'exercici del 2007. De fet, el deute acumulat de la comunitat és d'uns 6 milions d'euros, segons ha confirmat l'auditoria encarregada per la junta. Per a l'any que ve, la comunitat preveu uns ingressos de 2 milions, mentre que la despesa serà d'uns 3,6 milions d'euros.

> Problemes a Tortosa

El president dels regants de l'Esquerra, Lluís Pegueroles, va explicar que en l'assemblea general de dissabte es va aprovar el conveni marc que regularà les relacions amb els sis ajuntaments de la zona regable: Tivenys, Tortosa, l'Aldea, Camarles, Deltebre i l'Ampolla. «Tenim 47 quilòmetres de canal i totes les sèquies, i seria bo que els ajuntaments ens comuniquessin tots els seus nous planejaments urbanístics, quan afectin el funcionament o el manteniment del canal, i les llicències d'obres que s'atorguin a les finques properes», va precisar. A canvi, la comunitat facilitaria els tràmits als ajuntaments. Pegueroles va revelar que fa tres mesos que esperen la informació de l'Ajuntament de Tortosa sobre la canalització del barranc de Caputxins, unes obres que van començar ahir i que han de travessar el canal de l'Esquerra. El president també va dir que es produeix una situació semblant, però des de l'abril, amb la construcció dels petits ponts que uniran el recinte firal amb el futur campus de la URV, per damunt del desguàs de Remolins.

El Punt (31-Octubre-2006)

Més obres a l'entrada de Tortosa











L'inici de les obres de canalització del barranc de Caputxins no van agreujar ahir els talls de trànsit que fa dies que es registren a l'avinguda Generalitat de Tortosa, per les obres de Carreteres. Els nous treballs encara no van afectar la calçada, sinó un solar proper a la plaça del Bimil·lenari.

El Punt (31-Octubre-2006)

Marxa lenta de la PDE contra el Xerta-Sénia

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha convocat pel 5 de novembre una marxa lenta de vehicles per demanar la retirada del projecte del canal de regadiu Xerta-Sénia. El punt de trobada serà la benzinera de la Galera, a partir de dos quarts d'onze del matí. Tot seguit, els activistes faran la marxa lenta pel camí de l'antic canal Xerta-Càlig. Un dels portaveus de la PDE, Joan Antoni Panisello, va remarcar que la Generalitat ha tramitat les obres de l'estació de bombament i de l'adequació del vell canal molt de pressa, sense convocar la plataforma per facilitar-li la documentació que demostra que es regaran 16.000 hectàrees amb el Xerta-Sénia. El també portaveu Manolo Tomàs va afirmar que la PDE sap que a mitjà termini no es regarà tanta superfície, i que l'excedent d'aigua de la concessió del Xerta-Sénia voldrà enviar-se a Castelló. «Per tant, a partir d'ara ja passarem a anomenar-lo transvasament Xerta-Castelló», va anunciar Panisello. La PDE també va presentar ahir la jornada que han preparat totes les entitats i plataformes cíviques de la conca de l'Ebre pel 19 de novembre a Saragossa. En l'assemblea, les entitats reclamaran una moratòria de grans embassaments i nous regadius, fins que estiga aprovat el nou pla de conca i s'hagi fixat un règim hídric pel tram final del riu.

El Punt (31-Octubre-2006)

30 d’octubre del 2006

La porra electoral d'Andreu Carranza només dóna més diputats a CiU i Iniciativa

Si l'altre dia us transcrivia la porra electoral del portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, avui us comento la travessa que va fer-me l'escriptor riberenc Andreu Carranza, autor de la novel·la L'Hivern del Tigre. Per Carranza, les dues úniques formacions que pujaran seran CiU (que passrà de 46 a 50 diputats) i ICV (ara en té 9 i pujaria un diputat, i per tant es quedaria amb 10). Per contra, el PSC baixaria a 40 diputats, ERC a 21, i el PP a 14 diputats. Podeu seguir les diferents porres electorals, cada dia, a les pàgines de la política d'El Punt. Avui, per exemple, publiquen la travessa de l'escriptora Rosa Regàs, directora general de la Biblioteca Nacional, que pronostica una davallada de CiU, ERC i PP, acompanyada d'una lleugera pujada del PSC i ICV.

FOTO: www.vallibona.net

Tortosa, Catalunya en miniatura

Després de les eleccions municipals del 2003, a Tortosa es va formar un govern antitransvasament i d'esquerres, integrat pel PSC, ERC, ICV i els independents. L'acord consolidava el socialista Joan Sabaté a l'alcaldia, i una vegada més Tortosa tornava a convertir-se en un laboratori del que podia passar en la política catalana mesos després. De fet, just abans de les eleccions catalanes, les esquerres van signar a Tortosa el Compromís per l'Ebre, un document que alguns situen com un precedent legítim del Pacte del Tinell. El juny del 2005, Sabaté expulsava ERC del govern de Tortosa, i el maig del 2006, el president Maragall feia el mateix amb els seus socis republicans a la Generalitat. Però ara l'avançament de les eleccions al Parlament ha trencat aquest cicle natural, i a Tortosa tot és una incògnita.

Presència (29-Octubre-2006)

FOTO: www.tortosa.cat

Tortosa recupera la milla urbana i la plaga d'estornells del parc municipal

L'avinguda Generalitat va ser dissabte l'escenari d'una nova edició de la tradicional milla urbana de Tortosa, que va organitzar el club d'atletisme. Aprofitant que sortia a fer una volta pel centre, vaig posar-me la càmera a la butxaca i us he fet aquest vídeo. A les imatges podreu veure alguns dels moments de la cursa de veterans, amb l'inefable Manolo, que rebia la majoria dels crits d'ànim per part del públic assistent.
També comprovareu que ja ha tornat la molesta plaga d'estornells que des de fa un parell d'anys afecta els arbres del parc municipal. El que em va estranyar és que no funcionés el sistema electrònic que va comprar l'Ajuntament per foragitar els ocells, ja que havia demostrat ser molt eficaç.


Piqué diu que la prioritat d'un govern amb el PP seran les Terres de l'Ebre

Amb aquest article s'acaba la sèrie de La Marfanta dedicada als candidats de les diferents formacions polítiques a la presidència de la Generalitat. Com ja sabreu, ahir Josep Piqué (Vilanova i la Geltrú, 1955) va oferir el míting de tancament de campanya del PP a la demarcació de Tarragona, i ho va fer a Tortosa, just a la mateixa hora en què el socialista José Montilla aconseguia aplegar unes 1.200 persones al pavelló poliesportiu de la ciutat. Tinc la sensació que Piqué ha assumit el seu paper de personatge secundari durant aquesta campanya. Tothom diu que ningú vol pactar amb ell, i Artur Mas (CiU) fins i tot va anar al notari per deixar-hi fe. Però a Piqué també li han fet ombra la gent del seu propi partit: les visites de Rajoy a Catalunya li han acabat restant molt de protagonisme, i crec que li han fet més mal que bé. En el cas concret de Tortosa, va haver-hi més expectació per la visita d'Ángel Acebes que pel míting del mateix Piqué. Res a veure amb aquella visita d'un Piqué ministre que, per donar suport a Joaquim Fabra i Joan Bertomeu a les municipals, va prometre la gran inversió textil al cor del Delta. O amb aquella altra visita de Piqué, en què centenars de membres de la Plataforma en Defensa de l'Ebre van escridassar-lo a l'entrada de l'auditori. En fi, ara Piqué ha dit (ho he sentit aquest matí a Ràdio Ebre) que les Terres de l'Ebre seran una "prioritat" si el PP governa. I suposo que ens ho hem de creure perquè ho diu un dels ministres del govern de José Maria Aznar que va imposar el Plan Hidrológico Nacional (PHN) i el transvasament. No sé si Piqué ho diu de guais o de mal rotllo...

FOTO: arxiu El Mundo

Tortosa forada l'entrada a la ciutat

Els talls de trànsit a l'avinguda Generalitat s'agreugen avui amb l'inici de la canalització de Caputxins

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) té previst començar avui les obres de canalització del barranc de Caputxins, que començaran per l'avinguda Generalitat, a l'alçada de la plaça del Bimil·lenari. L'objectiu d'iniciar els treballs en aquest punt és fer coincidir la construcció dels calaixos de la canalització amb la millora de l'avinguda Generalitat, que el servei territorial de Carreteres ja està executant. Les obres es faran en dues fases, per evitar el tall permanent de la principal entrada a Tortosa, però l'Ajuntament ja ha advertit que hi haurà «fortes restriccions de trànsit»; de fet, ja ha dissenyat un pla amb itineraris alternatius.

L'Ajuntament de Tortosa ha volgut recomanar, a través d'un comunicat, que els conductors segueixin a partir d'avui totes les instruccions dels agents de la policia local que regularan el trànsit a l'entrada de la ciutat. De fet, el consistori ha dissenyat un pla especial amb dos itineraris alternatius per entrar a la ciutat, a través dels carrers Ferran Arasa i Ronda Docs, o bé pel pont Tirant Lo Blanc i el carrer Barcelona. Per sortir des del Temple, la ruta alternativa serà a través del carrer Enric d'Ossó. En aquest sentit, l'Ajuntament ha volgut demanar disculpes per endavant als veïns i visitants, per les molèsties que els puguin ocasionar les obres en els pròxims dies. A més, ha agraït la col·laboració i la comprensió dels ciutadans, ja que és molt previsible que la perforació de l'avinguda Generalitat pugui provocar «fortes restriccions de trànsit».
De fet, els talls s'afegiran als que ja es produeixen a Tortosa des de fa dies per les obres que el servei de Carreteres executa a les principals artèries viàries, però sobretot a la mateixa avinguda Generalitat i a l'antiga carretera de València. Les obres que comencen avui formen part del projecte de canalització del barranc de Caputxins, que l'ACA ha desencallat després dels desperfectes causats pels aiguats del setembre. Les obres de la canalització de Caputxins començaran per la plaça del Bimil·lenari, a l'inici de l'avinguda Generalitat, per aprofitar els treballs de millora i d'asfaltat que realitza el servei de Carreteres, i per evitar que s'hagi d'aixecar el ferm i tornar a asfaltar posteriorment. Els treballs consisteixen en la perforació de la carretera per construir-hi dos calaixos de canalització, de dos per tres metres. L'ACA confia que podrà fer les obres del tram de l'avinguda Generalitat en un parell de setmanes.

> 5,4 milions d'euros a càrrec de l'ACA i Carreteres

Un cop enllestides les obres a l'avinguda Generalitat, l'ACA continuarà la canalització de tot el barranc de Caputxins, des de la raval de Sant Llàtzer fins al riu Ebre. En total, el projecte afecta un tram d'un quilòmetre, ja que comença a la zona afectada per les pluges del setembre i travessarà les vies del tren i el canal de l'Esquerra. Després, la canalització resseguirà l'avinguda Ferran d'Aragó i el carrer Ferran Arasa, fins encarar l'avinguda Generalitat i les terrasses del pont del Mil·lenari, ja que el desguàs al riu es farà per la part dreta del pont. L'ACA espera que les obres durin sis mesos, i ha previst destinar-hi 4,5 milions. Una quantitat que caldrà sumar als 945.000 euros que Carreteres gastarà en la millora de l'avinguda Generalitat, l'antiga carretera de València, el carrer Tarragona, l'avinguda Colom i la rambla Catalunya.

El Punt (30-Octubre-2006)

28 d’octubre del 2006

El comerç de Tortosa avança el Nadal

Aquesta fotografia vaig fer-la ahir al migdia, i us ho prometo: jo anava amb màniga curta. És l'aparador d'una botiga de llums i complements per a la llar, a l'avinguda Generalitat de Tortosa, que ja mostra els primers articles i guarniments nadalencs. Papanoels, ninots de neu i altres ornamentacions que fan que sembli que a Tortosa comencem el Nadal cada any més aviat. En els darrers anys, la dinàmica de la societat de consum ha avançat les festes de Nadal als primers dies de desembre, i només en alguns casos després de Tots Sants ja es comença a respirar l'esperit (comercial) nadalenc. Però si Maragall avança les eleccions i les posa quan ell vol, per què no poden els comerciants avançar la campanya de Nadal? Ahir era 27 d'octubre i la temperatura a Tortosa era d'uns 25 graus, però no passa res... El que em sap greu és que l'Ajuntament havia assegurat que intentaria que les obres de Carreteres no afectessen la campanya comercial de Nadal, perquè esperaven tenir-les acabades abans del 8 de desembre. Però si els comerciants avancen l'ornamentació dels seus aparadors, ara segur que les obres i la campanya de Nadal sí coincidiran.

Troben a Vilalba el primer voltor mort pels parcs eòlics de la Terra Alta

El Gepec també alerta de la desaparició d'una àguila cuabarrada al coll de l'Alba de Tortosa

El grup ecologista Gepec va denunciar ahir la troballa del primer voltor que hauria mort per haver impactat amb les pales del parc eòlic de Vilalba dels Arcs. El primer examen visual va determinar que el voltor tenia el coll trencat, però l'entitat va advertir que el cos del rapinyaire encara resta a l'estació biològica del Delta, en espera d'una necròpsia que ajudi a confirmar les causes de la mort. El Gepec també ha alertat de la desaparició del mascle de la parella d'àligues cuabarrades que niava a prop de la central eòlica del coll de l'Alba, a Tortosa. L'entitat diu que cal demanar responsabilitats civils i penals a Ecotècnia i Terranova.

«Malauradament, el temps ens ha donat la raó, però això només és el principi», va afirmar el portaveu del Gepec. L'entitat ecologista va denunciar ahir la mort a la Terra Alta del primer voltor per l'impacte amb les aspes d'un dels dos únics aerogeneradors del parc eòlic de Vilalba dels Arcs. Fa uns dies, el Gepec va rebre la denúncia d'un veí que havia localitzat el cos d'un voltor comú, molt a prop d'un dels molins del parc de Vilalba, el primer que s'ha construït i ha entrat en funcionament a la Terra Alta. Tot seguit, els ecologistes es van posar en contacte amb els agents forestals, que van retirar el cos de l'animal i van aixecar l'acta corresponent. De fet, l'advocat del Gepec, Albert Calduch, va explicar que estan en espera de rebre una còpia de l'informe de Medi Ambient per presentar la seua denúncia a la fiscalia. El voltor és el rapinyaire més gran del territori, a més d'una espècie protegida. Els dos aerogeneradors del paratge de les Comes tenen uns 60 metres d'alçada, i és per això que el Gepec alerta que moriran més aus si no s'evita la implantació «massiva i abusiva de vora 200 aerogeneradors gegants, molt més alts que els instal·lats a Vilalba». L'altiplà de la Terra Alta està entre les dues colònies de voltors més importants del sud de Catalunya, on s'apleguen unes 200 parelles, la dels Ports i la dels canons de l'Ebre, a la Pobla de Massaluca i Faió.

> Acció judicial i cartells «electorals»

Al marge de la mort del voltor que ha aparegut al costat del parc eòlic de Vilalba dels Arcs, el Gepec també va alertar ahir de la desaparició del mascle de la parella d'àguiles cuabarrades que niava a prop de la central del coll de l'Alba, a Tortosa. Un fet «preocupant», segons els ecologistes, ja que les parelles d'aquesta espècie són estables fins que se'n mor un dels membres. A la seua denúncia, el Gepec demanarà al fiscal que investigui la desaparició «més que sospitosa» de l'àguila cuabarrada. Per l'entitat, caldria demanar responsabilitats civils i penals a Ecotècnia, per la mort del voltor; i a Terranova, si es demostra la seua culpabilitat en la desaparició de l'àguila cuabarrada. El Gepec i la plataforma de la Terra Alta també van explicar ahir que han fet una campanya d'enganxada de cartells i pancartes contra la massificació eòlica, per fer-les coincidir amb els cartells de la campanya electoral.

El Punt (28-Octubre-2006)

Tortosa convenç l'Estat perquè condicioni els marges de l'Ebre

L'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, ha confirmat aquesta setmana el compromís assolit per la direcció general de Costes, que hauria acceptat el condicionament de tots els marges i les baranes de l'Ebre al seu pas per la ciutat. Segons explicava Sabaté en una entrevista publicada ahir pel setmanari La Veu de l'Ebre, les obres representaran una despesa d'uns 3,5 milions d'euros, que pagaria íntegrament el Ministeri de Medi Ambient. Amb tot, Sabaté va afegir que l'Ajuntament encarregarà la redacció del projecte, per avançar els terminis i aconseguir que les obres a la façana fluvial puguin començar els primers mesos del 2008. La setmana passada, l'alcalde va presentar la memòria valorada del projecte al director general de Costes, aprofitant el viatge a Madrid per parlar del port fluvial i la marina seca. Al marge esquerre, la previsió és refer el talús de l'avinguda de Lleida, així com el mur i la barana de l'avinguda Felip Pedrell, fins a l'embarcador de l'Escorxador. L'actuació es repetirà al marge dret, amb la renovació de la barana del passeig de l'Ebre, entre el pont del tren i el sector Ferreries Nord.

El Punt (28-Octubre-2006)

CiU de Tortosa insisteix que té indicis d'«escàndol urbanístic» i Bel lamenta l'actitud de Sabaté

El portaveu del grup municipal de CiU, Ferran Bel, ha volgut contestar a les dures acusacions de l'alcalde de Tortosa, que dimecres va lamentar la «indecència i la falta d'honestedat política» del convergent. El motiu va ser la denúncia d'un presumpte «escàndol urbanístic» al pla parcial de l'horta de Sant Vicent. Bel va remarcar que la possible revenda dels terrenys del grup LV Salamanca seria una operació «perfectament legal», però va afegir que el desmentiment de l'empresa no ha esvaït els «indicis» que continua tenint el grup municipal de CiU. «Sabem que una revenda seria legal, però pensem que algú haurà de donar explicacions polítiques si es confirmen les nostres sospites», va afegir-hi. Així, Bel va instar l'alcalde a «acabar el seu mandat amb dignitat» i a «deixar d'insultar l'oposició i els presidents de les entitats de Tortosa, com el president de la penya ciclista Baix Ebre i d'alguna associació de veïns». «Entenem que Joan Sabaté passa una etapa personal i política molt difícil perquè el PSC l'ha deixat a l'estacada, però hauria de cuidar el seu comportament i no perdre els nervis», va dir. «Si l'alcalde no té cap escàndol urbanístic no hauria de patir tant», va insistir Bel.

El Punt (28-Octubre-2006)

27 d’octubre del 2006

L'IES Joaquim Bau inaugura la nova biblioteca

Ahir vaig poder assistir a la inauguració de la nova biblioteca de l'IES Joaquim Bau de Tortosa. L'antiquada biblioteca de l'institut, que molts encara recordareu, s'ha convertit en una bona biblioteca escolar, en el marc d'un projecte conjunt amb el CEIP Ferreries, el CEIP Cinta Curto i la ZER Riu Avall. La inauguració va coincidir amb la presentació, al saló d'actes de l'IES, del llibre Blanc sobre negre, en què he participat amb un relat. Als actes van assistir alumnes, exalumnes, exprofessors i professors del centre, així com membres de l'AMPA i el regidor d'Educació, Sisco Lahosa, i el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Ferran Bel. En acabar la presentació del llibre i la inauguració de la biblioteca, els alumnes de l'escola d'hosteleria de l'IES Joaquim Bau van servir un pica-pica excel·lent. Tot seguit, podeu veure un vídeo amb imatges de la inauguració de la biblioteca...

Tortosa estudia renovar la pista d'atletisme de l'estadi municipal

L'Ajuntament de Tortosa es va comprometre ahir amb el Club d'Atletisme de les Terres de l'Ebre que estudiarà, des del punt vista tècnic i econòmic, la possibilitat de construir una pista d'atletisme de tartan a l'estadi municipal. El president de l'entitat, Xavier Guarner, va presentar una proposta a l'alcalde, Joan Sabaté, i al regidor d'Esports, Francesc Lahosa. Així, el Club d'Atletisme Terres de l'Ebre proposa construir una pista d'atletisme d'entrenament al voltant del nou camp de futbol de gespa artificial, que l'Ajuntament impulsa a l'actual camp de terra de l'estadi municipal. «En assabentar-nos que l'Ajuntament tenia previst fer una remodelació de les instal·lacions esportives, i que construirà un camp de gespa artificial a la zona on ara ens entrenem, hem vist l'oportunitat de fer-hi també una pista d'entrenament perquè els atletes de Tortosa puguin gaudir d'un espai digne per entrenar-s'hi, fins que es construeixi la pista d'atletisme de Jesús», va dir Guarner. L'alcalde i el regidor d'Esports van acollir amb bons ulls la proposta, i es van comprometre a estudiar la viabilitat del projecte. «Creiem que la proposta és bona, i que té cabuda dins del projecte de remodelació integral de les instal·lacions esportives que hem projectat a l'estadi municipal», va dir Lahosa. Així, el regidor d'Esports va afegir que miraran de tirar endavant el projecte amb la màxima celeritat, i que intentaran renovar la pista d'atletisme de manera paral·lela a la construcció del camp de gespa artificial. Segons l'avantprojecte presentat pel club d'atletisme, al voltant del camp de futbol es podria construir una pista de tartan d'entre dos i quatre carrils. La pista no tindria els 400 metres reglamentaris per fer-hi competicions nacionals, però suposaria una instal·lació apropiada per entrenar-s'hi i també donaria servei als escolars dels centres educatius i als altres usuaris de l'estadi. Per la seua banda, el govern municipal considera que la proposta encaixa perfectament dins del projecte de reforma integral de les instal·lacions esportives, que inclou també el nou camp de gespa artificial, pistes de tennis i pàdel, i les noves piscines cobertes. Lahosa i Guarner van anunciar la possible construcció de la pista d'entrenament durant la presentació de la Milla Urbana Ciutat de Tortosa, que serà demà a partir de les cinc de la tarda. La cursa es farà a l'avinguda Generalitat, entre el carrer Rosselló i el pont del tren. L'organització confia aplegar uns 300 esportistes, però la inscripció encara és oberta.

Benifallet obre el Festival del Riu amb un altre premi per a «Contracorrent», de Mario Pons

La producció Contracorrent, segon documental del realitzador ebrenc Mario Pons, ha obtingut el premi La Força del Riu de la setena edició del Festival del Riu, que ahir va començar oficialment amb motiu d'un acte inaugural a Benifallet. De fet, el casal municipal de Benifallet va ser ahir al vespre l'escenari de la primera de les tres projeccions que es faran de Contracorrent en el marc del festival, a més de la projecció simultània que va fer-se a Deltebre i del que s'ha programat per dissabte a la nit a Tortosa. Així, la projecció del documental de Pons es farà al centre cultural L'Escorxador a partir de les deu de la nit, amb la presència confirmada del realitzador de l'Ampolla.
En aquest sentit, Pons va manifestar ahir la seua satisfacció pel fet d'haver rebut el reconeixement del Festival del Riu. «Ja fa sis anys que treballo en el camp del documental i parlo de temes mediambientals, i per mi és molt important rebre un premi d'un festival que parla dels rius», va dir Pons. El director va admetre que tenia «una espina clavada» pel fet que el seu primer documental, Aigua, la font de la vida, no rebés cap guardó a les edicions anteriors del Festival del Riu, encara que sí va ser projectada l'any passat. «Amb Contracorrent hem fet un salt de qualitat important, i ja hem guanyat altres premis, com la menció especial del Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient de Catalunya i el premi a la millor pel·lícula documental de l'últim festival de cinema de Girona», va dir Pons. Amb tot, el director va afegir que seria molt positiu que els premis anessin acompanyats de dotacions econòmiques o d'altres tipus de suports, ja que els realitzadors novells tenen molts problemes per tirar endavant els projectes. El Festival del Riu continuarà avui amb més projeccions a Benifallet i Deltebre, on a 2/4 de 9 del vespre es farà el monogràfic Rius i llibres. Així, es presentaran el llibre L'Ebre. Lo riu és vida i un altre volum sobre els rius de València, i es farà la presentació del projecte Ran del riu. Tancarà els actes, previstos a l'hotel Rull, la projecció del documental La Camarga, del director ampostí Santi Valldepérez, que ha estat guardonat amb el guardó especial Terres de l'Ebre del festival.

El Punt (27-Octubre-2006)

175 anys de fira a Móra la Nova

La població estrena el nou pavelló firal i espera rebre més de 50.000 visitants

El president de la Diputació de Tarragona, Joan Aregio, va ser l'encarregat d'inaugurar ahir al vespre la 175a edició de la Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova, que durarà fins diumenge. Enguany, la novetat més destacada és l'estrena del nou pavelló firal, en què Móra la Nova ha invertit més d'un milió d'euros des de l'inici de les obres, al febrer. L'organització de la fira, que enguany ha guanyat 3.000 metres quadrats i tindrà 400 expositors i firaires, espera rebre 50.000 visitants.

El director de la fira de Móra la Nova, Josep Pasqual Bellmunt, va explicar que enguany esperen rebre uns 50.000 visitants, i que al marge de la inauguració del nou pavelló el més important és que la fira continua creixent, amb més superfície d'exposició, més expositors i més firaires. Bellmunt també va destacar la «coincidència feliç» del fet que l'estrena del nou pavelló firal pugui fer-se amb motiu del 175è aniversari del certamen. «Fa temps que volíem un pavelló firal amb les millors condicions, per organitzar tot tipus d'esdeveniments, i ara tenim un gran equipament amb totes les innovacions tecnològiques i diferents serveis, com oficines, magatzems i lavabos», va explicar. Bellmunt va afegir que l'obertura del nou recinte firal els ha permès reubicar la Fira del Vi, que ha quedat emplaçada a la part del darrere del pavelló, amb una sèrie de veles de lona blanca i «un ambient més acollidor i humà». «Els expositors de la Fira del Vi estan molt satisfets, i nosaltres també, perquè com que el pavelló té les parets de vidre la Fira del Vi també queda a la vista», va remarcar el director. «Dins del pavelló hem situat els expositors més especialitzats i el comerç local, i al recinte exterior hi haurà la gran maquinària agrícola, els cotxes i els vehicles industrials», va precisar.
De fet, amb la construcció del nou pavelló firal i la urbanització de l'entorn, Móra la Nova ha guanyat més de 3.000 metres de zona d'exposició, encara que enguany la fira no ocuparà els espais de la nova zona verda. De fet, l'Ajuntament ha pogut habilitar una nova zona d'aparcament, amb unes 80 places. A més, Bellmunt va insistir que Móra la Nova ha aconseguit bastir un pavelló «singular» des del punt de vista arquitectònic, en què es podran fer altres fires; certàmens monogràfics, com una fira del vehicle d'ocasió i una altra d'artesania, i altres actes, com balls i revetlles.

El Punt (27-Octubre-2006)

Les obres i les televisions en temps d'eleccions

Pels vostres comentaris a les entrades del bloc, he pogut veure que majoritàriament considereu que Tortosa està immersa en obres perquè estem en campanya electoral. Que jo sàpiga, no hi ha cap llei que impedeixi començar o fer obres durant un període de campanya electoral, només faltaria... Amb tot, sí que està regulat el fet d'inaugurar obres noves o posar primeres pedres, encara que és molt difícil que la junta electoral estiri de les orelles als que manen (com recordareu amb el cas de la ministra Elvira Rodríguez amb aquella primera pedra del transvasament a Vinaròs). Per això, alguns partits polítics, alguns governants i alguns mitjans de comunicació aprofiten que la línia entre la legalitat i l'ètica és molt gruixuda. Tenim el cas de les obres als carrers de Tortosa (que no paga l'Ajuntament, sinó Carreteres de la Generalitat), i també la difusió del DVD de CiU a través de Tortosa Televisió. És cert que les obres de Carreteres estaven programades des de feia molt de temps, però he de confessar que tinc els meus dubtes sobre si calia executar els treballs en plena campanya electoral. També és cert que Tortosa Televisió és un canal privat que si vol pot emetre íntegrament Confidencial CAT, però les freqüències de ràdio i televisió són una concessió de l'Estat -a Catalunya, a través de la Generalitat-, que és l'encarregat de regular les emissions i hauria de vetllar per garantir uns mínims de pluralisme polític. En el cas de Tortosa Televisió, això no s'està complint, encara que en les últimes hores ja he vist mítings d'ERC i d'ICV, al marge dels de CiU.

26 d’octubre del 2006

Amposta també organtitza una festa FireFox 2.0

Com ja sabreu, arreu del món s'està celebrant la publicació del FireFox 2.0, l’última versió del navegador lliure. Fa uns dies us comentava que una representació de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa participarà a la festa FireFox que es farà dissabte a Barcelona. Doncs bé, l'amic Jesús Ferré, de l'entitat Internautes d'Amposta, em comunica que a les Terres de l’Ebre no som menys que en altres llocs, i que també hi ha gent que vol celebrar l'esdeveniment. Així, han convidat a tothom qui vulgui a la Festa Firefox 2.0 – Amposta, que consistirà en un sopar informatiu i d’agermanament entre usuaris de software lliure, i una visita als locals de moda de la ciutat d’Amposta. Tots els que estigueu interessats només heu d'acudir dissabte, a partir de les 22.30 hores, al restaurant Xiribecs. Un cop allà, un representant de l'organització exposarà les novetats més significants d'aquesta nova versió del navegador FireFox; tot seguit, els assistents coneixeran en què consisteix “Nits a l’àtic”, el nou projecte dels Internautes d’Amposta, que és l'associació que organitza l'esdeveniment. Finalment, per completar la nit, la festa acabarà en un pub de la ciutat d'Amposta. Els organitzadors només demanen que els interessats s'inscriguin prèviament al web de la festa, atic2.cat/festafirefox.

Franquet recorda que IPE va ser l'únic a Tortosa que va defensar el traçat més interior de l'autovia

El portaveu del grup municipal d'Independents per l'Ebre (IPE) a l'Ajuntament de Tortosa, Josep Maria Franquet, va celebrar ahir que el Ministeri de Foment haja aprovat el traçat de l'autovia de l'interior que més s'apropa als criteris defensats per IPE fa un any. De fet, Franquet va recordar que IPE va ser l'únic grup de l'Ajuntament que el 28 d'octubre del 2005 no va votar a favor de les al·legacions que la taula de partits de les Terres de l'Ebre, formada per PSC, CiU, ERC, ICV i PP, va consensuar presentar al traçat de l'estudi informatiu de l'autovia, que els que havia presentat Foment. De fet, Franquet va lamentar que IPE fos menyspreada per la resta de partits del territori, ja que els seus representants només van ser convocats a l'última reunió, on va assistir l'alcalde de Gandesa. «Els que van prendre les decisions polítiques sobre les al·legacions que s'havien de presentar des del conjunt del territori no en tenien ni la més petita idea o no es van assessorar des del punt de vista tècnic», va dir el portaveu d'IPE. Franquet també va remarcar que els regidors tortosins tenien l'obligació de defensar els interessos de Tortosa, i que només IPE ho va fer. «El més greu del cas és que el traçat proposat a les al·legacions del territori tampoc beneficiava els pobles del litoral, ja que la proximitat de l'autovia al Delta podia tenir efectes nocius sobre el medi ambient i l'agricultura, i no afavoria l'equilibri territorial», va dir. Franquet, que va deixar entreveure el seu desig de reeditar una candidatura independent a les properes eleccions municipals, va fer una crida al consens de la resta de partits. «Només vull demanar que no facin més el ruc, i que acceptin ja el traçat de Foment si no volen que ara perdem l'autovia», va dir Franquet.

El Punt (26-Octubre-2006)

L'alcalde acusa Bel (CiU) de ser un «indecent» per buscar escàndols urbanístics a Tortosa

Sabaté garanteix que el projecte de l'horta de Sant Vicent tirarà endavant

L'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté (PSC), va comparèixer ahir per replicar al portaveu de CiU a l'Ajuntament, Ferran Bel, que aquesta setmana va denunciar que tenien indicis d'un possible «escàndol urbanístic» al pla parcial de l'horta de Sant Vicent. Sabaté va acusar Bel de ser un «indecent» i de tenir «molt poca honestedat política», per haver fet «imputacions que no responen a la realitat». A més, l'alcalde va recordar que si el grup LV Salamanca hagués revenut els seus terrenys seria legal.
«Si fos cert que el grup LV Salamanca ja ha venut els seus terrenys, això seria perfectament legal», va recordar ahir l'alcalde de Tortosa. En aquest sentit, Joan Sabaté va remarcar que el més important és que els convenis urbanístics signats entre l'Ajuntament i la societat Desarrollos Inmobiliarios La Horta de San Vicente obligarien «qualsevol persona física i jurídica» que comprés els terrenys a fer el que s'havia acordat per al pla parcial de l'horta de Sant Vicent. Així, Sabaté va afegir que la comissió d'urbanisme de les Terres de l'Ebre va instar l'Ajuntament a introduir al text refós del nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM) els convenis signats amb les diferents promotores, «perquè també tinguin caràcter normatiu». «Per tant, no anem bé si Bel es dedica a llançar imputacions falses, per intentar provocar escàndols polítics amb declaracions infamants», va dir Sabaté.
L'alcalde va lamentar la «indecència i la falta d'honestedat política» del portaveu de CiU, a qui va acusar d'actuar per electoralisme «i de convertir les eleccions catalanes en unes primàries de les municipals a Tortosa». De fet, Sabaté va recordar que ell és l'alcalde perquè va guanyar les últimes municipals, mentre que Bel «les va perdre». L'alcalde va ser encara més dur i va afegir que Bel havia dit «mentides i difamacions» quan va afirmar que CiU té indicis d'un possible escàndol urbanístic a l'horta de Sant Vicent. «Però és paradoxal que Bel després reconegui que si l'empresa ha revenut els seus terrenys seria una operació perfectament legal», va concloure Sabaté. Per la seua banda, el regidor d'Urbanisme, José Martín, va animar el portaveu de CiU a portar el cas a la fiscalia si realment té indicis que s'ha produït un «delicte urbanístic». «Estem farts d'aquesta política a l'estil del PP, que Bel i CiU han instaurat a Tortosa», va remarcar Martín. El regidor d'Urbanisme va precisar que els convenis i la tramitació del POUM s'han fet «amb total transparència». A més, Martín va assenyalar que Tortosa ha aconseguit 1.500 pisos de protecció oficial, terrenys d'ús públic i importants ingressos econòmics per les plusvàlues. «En canvi, ningú sap què passava quan governava CiU, ni on són aquelles plusvàlues», va sentenciar Martín.

> Martín diu que el nou hospital cabrà a la Farinera

L'alcalde de Tortosa va detallar que s'havia posat en contacte amb el president del grup LV Salamanca, Lorenzo Víctor Salamanca, qui li va garantir que mantenen el seu compromís amb l'Ajuntament, i que no s'han revenut els terrenys. Sabaté també va lamentar que CiU critiqui tots els projectes que ha impulsat el govern municipal, com el recinte firal, el centre lúdic, el complex ciclista de Vinallop, la biblioteca, la marina seca o el nou hospital. En aquesta línia, el regidor d'Urbanisme, José Martín, va acusar Ferran Bel de no haver fet els deures, ja que fa uns dies va fer «malament» els càlculs quan va afirmar que el nou hospital no cabria al pla parcial de la Farinera. Segons Martín, el convergent «no sap llegir bé la fitxa urbanística» ni té en compte que la llei d'urbanisme diu que quan s'ha de construir un hospital es poden reservar i agrupar més terrenys d'ús públic. «Com a mínim, l'Ajuntament rebrà 37.000 metres quadrats, i no 15.000 com ha dit Bel», va concloure Martín.

El Punt (26-Octubre-2006)

L'alcalde de Gandesa reclama la prolongació de l'autovia d'Alcanyís per la Terra Alta fins al litoral

L'alcalde de Gandesa, l'independent Miquel Aubà, va reclamar ahir al Ministeri de Foment que estudiï seriosament la prolongació de l'autovia que pretén connectar l'Aragó amb la costa mediterrània, i que hauria d'arribar-hi d'Alcanyís per Gandesa i la Terra Alta. Aubà, que ja s'ha reunit amb alcaldes de la província de Terol amb l'objectiu de formar un front comú, va plantejar la necessitat de perllongar l'autovia aragonesa durant una reunió que va mantenir a Gandesa amb el subdelegat del govern central a Tarragona, Josep Maria Abelló. Així, Aubà va remarcar que la planificació del traçat de l'autovia per Gandesa i el conjunt de la Terra Alta fins a la costa mediterrània seria una gran aposta per millorar les comunicacions de la comarca i potenciar el futur polígon de Camposines, actualment vinculat a la carretera N-420. Abelló, que també va anar a Gandesa per visitar les diferents millores a l'N-420, es va comprometre a trobar solucions per obrir accessos en algunes finques del terme municipal que han quedat afectades per les obres de la variant de l'N-420 al coll del Moro.

El Punt (26-Octubre-2006)

Endesa ja ha gastat 1,6 milions per combatre el musclo zebrat i prova nous sistemes contra la plaga

Fecsa Endesa va informar ahir que la companyia ha desenvolupat durant els últims quatre anys diferents mesures destinades a evitar l'arribada i la consolidació del musclo zebrat a la península. La companyia va recordar que el musclo zebrat és una espècie invasora que procedeix dels mars Negre i Caspi, que amenaça l'ecosistema i les espècies autòctones de la conca de l'Ebre, així com l'economia de les zones afectades. Segons l'empresa, la colonització del musclo zebrat ha perjudicat el correcte funcionament de les centrals hidroelèctriques que Endesa té a la conca de l'Ebre, concretament les centrals de Flix, Riba-roja d'Ebre i Mequinensa, ja que els mol·luscos obstrueixen les canonades de captació d'aigua de les instal·lacions. En aquest sentit, Fecsa Endesa calcula que el musclo zebrat ha provocat a la companyia una despesa d'1,6 milions d'euros, només en aquests quatre anys. Després d'alguns estudis, Fecsa Endesa ha començat a utilitzar un producte «ambientalment amigable» que elimina la presència del mol·lusc a les canonades de captació d'aigua i als circuits interiors de les centrals. Paral·lelament, Endesa ha adoptat altres mesures a la central de Riba-roja, on ja ha substituït les reixes de les preses d'aigua, que fins ara eren fixes, per unes altres reixes extraïbles que permeten la seua neteja periòdica fora de l'aigua. Així, durant el període 2002-2006, Fecsa Endesa calcula que ha invertit uns 450.000 euros destinats a la recerca i a la investigació contra la plaga. D'aquesta manera, la companyia ha organitzat diferents jornades informatives i ha participat en diferents grups de treball, i també a congressos nacionals i internacionals.
A més, l'empresa també ha donat informació a altres usuaris afectats de la conca de l'Ebre, per donar a conèixer l'expansió de la plaga i acordar noves mesures per frenar la seua proliferació. En aquesta línia, Fecsa Endesa té el primer i fins ara únic centre de recerca específic per al musclo zebrat, on s'han projectat una desena d'assajos sobre tècniques per eradicar l'espècie invasora, tant en espais naturals com en llocs tancats. A més, l'empresa ha finançat quatre convenis d'investigació amb les universitats de Lleida i Saragossa.

El Punt (26-Octubre-2006)

25 d’octubre del 2006

La porra electoral de Manolo Tomàs ho deixa tot més o menys igual i només fa crèixer PP i ICV

L'altre dia vaig haver de trucar el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, per demanar-li que es mullés i em pronostiqués un possible resultat electoral als comicis catalans de l'1 de novembre. No sé si ho heu vist, però és una sèrie de porres electorals que estem publicant des de fa uns dies al diari El Punt. Doncs bé, la porra electoral de Manolo Tomàs ha sortit publicada avui, i remirant-la ara em fixava que segons la intuïció del portaveu antitranvasament només creixeran dues formacions, el PP i ICV.
Així, Tomàs creu que CiU baixarà un diputat i es quedarà amb 45; el PSC també en baixarà un i es quedarà amb 41 diputats; ERC també en baixarà un i es quedarà amb 22 diputats; mentre que el PP pujarà un diputat i es quedarà amb 16, i ICV en pujarà 2 i es quedarà amb 11 diputats. Aquestes són les dades fredes, però Manolo Tomàs va detallar-me amb una mica més de profunditat quins són els seus pronòstics. Pensa que tot quedarà més o menys igual, i que si res no ho evita l'abstenció serà molt alta.

Tortosa continua sense tenir skate park

La construcció d'un skate park és una reivindicació molt antiga dels patinadors de Tortosa, i una de les assignatures pendents de l'Ajuntament. L'àrea de Joventut ha anat canviant de mans i a Tortosa s'han fet diferents diades d'skate, sempre amb promeses que estava a punt de decidir-se un emplaçament per a la pista. Amb tot, crec que una de les entitats convidades a la reunió de presentació de l'avantprojecte del complex ciclista de Vinallop va ser Skatosa, que agrupa els patinadors de la ciutat. Vol dir això que la pista d'skate es podria fer al centre de tecnificació de Vinallop, o que es farà a l'estadi? Mentrestant, els skaters tortosins han de continuar patinant al carrer, sobretot a la plaça del Carrilet, a la plaça del Temple i al passeig de l'Ebre, com podem veure en aquest gran vídeo que hem trobat a You Tube.

El grup LV Salamanca nega que hagi revenut els seus terrenys a Tortosa

L'empresa manté el seu projecte per construir el centre lúdic i 1.450 pisos a l'horta de Sant Vicent

El grup LV Salamanca, propietari majoritari de la societat Desarrollos Inmobiliarios La Horta de San Vicente, va emetre ahir un comunicat per assegurar que manté els seus compromisos amb l'Ajuntament de Tortosa. Segons la nota, el grup LV Salamanca «en cap moment ha venut cap de les seues participacions» en la societat que ha de gestionar el desenvolupament del pla parcial de l'horta de Sant Vicent, on s'han de construir 1.450 nous habitatges i el centre lúdic i comercial de Ferreries. Amb tot, el portaveu del grup municipal de CiU, Ferran Bel, va assegurar que continuaran investigant per saber si l'empresa ha revenut els terrenys.

El comunicat que va difondre el grup LV Salamanca donava resposta a la notícia publicada ahir pel diari El Punt, en què s'informava que el grup municipal havia començat a investigar la possible revenda dels terrenys que l'empresa havia adquirit al pla parcial de l'horta de Sant Vicent. De fet, el portaveu de CiU, Ferran Bel, va afirmar que l'operació s'ajustaria a la legalitat, però que en cas de confirmar-se «seria un escàndol urbanístic», tenint en compte que l'empresa hauria revenut els terrenys per un preu molt superior al seu valor inicial, i que el govern de Joan Sabaté va fer una aposta política del projecte. Però a la nota enviada ahir, el grup LV Salamanca, «propietari de Desarrollos Inmobiliarios La Horta de San Vicente SA», afirma que manté els seus compromisos amb l'Ajuntament. En la mateixa línia, l'empresa també manifesta que «en cap moment ha venut cap de les seues participacions en el projecte». A més, hi afegeix que Desarrollos Inmobiliarios La Horta de San Vicente s'encarregarà de desenvolupar, «junt amb la resta dels propietaris del sector», el projecte que representarà la urbanització de 258.802 metres quadrats.
L'empresa recorda que el desenvolupament del pla parcial de l'horta de Sant Vicent és «un dels plans urbanístics més rellevants dels que s'han executat a la capital del Baix Ebre», i que Desarrollos Inmobiliarios La Horta de San Vicente té al voltant del 60% dels terrenys. En aquesta línia, el comunicat conclou que la societat «lidera i coordina les accions perquè el projecte puga ser una realitat, sense que haja venut ni directament ni indirectament cap de les seues participacions en el projecte». Finalment, la nota també desmenteix que el grup LV Salamanca estigués associat amb les promotores Promodeico i Decotasa en la construcció del Parc Central de Tarragona, sinó que va participar en el projecte com una «empresa d'enginyeria». Així, el portaveu de CiU havia vinculat el grup LV Salamanca al Parc Central de Tarragona, durant la construcció del qual va haver-hi problemes per la revenda dels terrenys.

> CiU insisteix que continuarà investigant

El portaveu del grup de CiU a l'Ajuntament de Tortosa, Ferran Bel, va afirmar ahir que continuaran investigant per esbrinar si s'ha produït un «escàndol urbanístic» amb els terrenys que el grup LV Salamanca havia adquirit a l'horta de Sant Vicent. Bel va insistir que tenen indicis d'un possible canvi d'accionariat a la societat Desarrollos Inmobiliarios La Horta de San Vicente. Per la seua banda, fonts del govern tortosí van destacar la difusió del desmentiment del grup LV Salamanca, que El Punt va sol·licitar a l'empresa dilluns, com una mostra del «joc brut» que estaria practicant l'oposició de CiU. A més, l'Ajuntament va anunciar ahir al vespre que l'alcalde de Tortosa i el regidor d'Urbanisme han previst comparèixer avui davant de la premsa, per parlar d'aquest i d'altres temes urbanístics.

El Punt (25-Octubre-2006)

La plataforma es tornarà a mobilitzar per evitar la demolició del velòdrom de Tortosa

El president de la Penya Ciclista Baix Ebre, Adolfo Giné, i altres membres de la Plataforma Salvem lo Velòdrom van recordar ahir que continuen oposant-se a l'enderrocament del velòdrom actual. A més, van posar en dubte que el complex ciclista que l'Ajuntament impulsa a Vinallop acabi tenint un velòdrom. «Amb 1,3 milions d'euros no hi ha prou pressupost per fer totes les instal·lacions ciclistes de Vinallop, ja que només un velòdrom nou costaria uns 4 milions», va advertir Giné. De fet, el president va advertir que tant la penya ciclista com la plataforma donen suport al centre de tecnificació de ciclisme, però va insistir en la necessitat de conservar i millorar el velòdrom de l'estadi municipal. Així, Giné va reiterar que el que hauria de fer l'Ajuntament és «buscar més diners» per cobrir el velòdrom, «ja que Tortosa aconseguiria un altre pavelló poliesportiu al centre de la ciutat». En aquesta línia, un dels portaveus de la Plataforma Salvem lo Velòdrom, Manolo Gamundi, va avisar que en cap cas admetran que s'enderroqui el velòdrom actual mentre es construeix el complex ciclista de Vinallop. A més, Gamundi va criticar «la falta de diàleg» de l'alcalde, Joan Sabaté, i dels regidors d'Urbanisme i d'Esports, José Martín i Sisco Lahosa. De fet, la penya i la plataforma van advertir que no tornaran a reunir-se amb l'alcalde de Tortosa si no és amb la presència dels portaveus de la resta de grups municipals. Segons Gamundi, l'última reunió amb Sabaté va ser «molt desagradable», i Sabaté hauria insultat Giné dient-li dos cops «antidemocràtic» i «feixista». Gamundi va afegir que la plataforma tornarà a convocar «concentracions i manifestacions» durant la tardor, per evitar la demolició del velòdrom.

El Punt (25-Octubre-2006)

La fiscalia demana un any de presó per a un tortosí que caçava ocells protegits «per menjar»

El fiscal va demanar ahir un any de presó i una multa de 3.600 euros per a un veí de Tortosa, Juan Antonio Guàrdia Llatse, que els agents forestals van enxampar, en una finca de la seua propietat, capturant diferents espècies d'ocells protegits amb un filat prohibit. Els fets es remunten als dies 28 i 29 de gener del 2005, quan els agents van detectar una desena de rateres parades a la finca, prop del barranc del Torrent. Els agents van afirmar que havien enxampat Guàrdia «manipulant» les rateres i caçant amb una xarxa, però no van poder assegurar que fos ell qui havia posat els paranys. La defensa va advertir que les rateres podien ser de qualsevol, ja que la finca no tenia cap tanca. Amb tot, Guàrdia va dir que tenia algunes rateres a la caseta de camp, però que eren d'un familiar. De fet, Guàrdia va afirmar que mai havia caçat abans, que capturava els ocells «per menjar» i que no sabia que estava prohibit.

El Punt (25-Octubre-2006)

24 d’octubre del 2006

CiU té indicis d'«escàndol urbanístic» a l'horta de Sant Vicent de Tortosa

El grup LV Salamanca podria haver revenut els terrenys on s'ha de fer el centre lúdic i 1.450 pisos

El grup municipal de CiU ha començat a investigar les condicions de la possible revenda dels terrenys que el grup LV Salamanca havia adquirit al pla parcial de l'horta de Sant Vicent de Tortosa. Segons el portaveu de CiU, Ferran Bel, l'operació s'ajustaria a la legalitat, però seria un «escàndol urbanístic» tenint en compte que l'empresa hauria revenut els terrenys pel doble del seu valor inicial, i que el govern de Joan Sabaté va fer una aposta política del projecte. L'Ajuntament i la societat impulsada pel grup Salamanca van signar al juny del 2005 dos convenis, per construir el complex lúdic i comercial de Ferreries i 1.450 nous habitatges.

Diferents fonts del govern de Tortosa van afirmar que a l'Ajuntament no tenien «cap constància» de la revenda dels terrenys que el grup LV Salamanca havia adquirit a l'horta de Sant Vicent. Per la seua banda, El Punt va adreçar-se també al gabinet extern que gestiona la comunicació de la promotora, sense obtenir cap resposta concreta. Només el principal grup de l'oposició, CiU, ha pogut confirmar les sospites que tenien alguns veïns de l'horta de Sant Vicent. Es tracta de propietaris que encara no havien accedit a vendre els seus terrenys al grup LV Salamanca, i que quan finalment s'han posat en contacte amb la promotora només han trobat silenci o maniobres dilatòries a l'altra banda del telèfon. Després, els veïns van constatar que la principal promotora del pla parcial ja hauria marxat de Tortosa.
Així, el portaveu de CiU, Ferran Bel, va explicar ahir que han començat a investigar, entre altres llocs, al registre de la propietat, per saber les condicions de l'operació i determinar si la promotora estava obligada a comunicar una possible revenda dels terrenys a l'Ajuntament. El grup LV Salamanca va arribar a Tortosa l'any 2003, quan l'Ajuntament va presentar el complex lúdic i comercial que havia de fer-se a l'estadi municipal. Després, la promotora va aconseguir el trasllat del projecte a l'horta de Sant Vicent, així com la signatura de dos convenis que reservaven una zona lúdica de 22.000 metres quadrats i la construcció de 1.450 nous habitatges.
«Però en el moment de signar els convenis amb el consistori es va crear una altra societat, Desarrollos Inmobiliarios de la Horta de San Vicente SA, i el més probable és que el grup Salamanca hagi venut les seues accions», va recordar Bel. De fet, el convergent va precisar que en aquest cas continuaria figurant la mateixa persona jurídica al registre de la propietat. «A simple vista això no implica cap il·legalitat, però algú haurà de donar explicacions polítiques», va remarcar. Bel va reiterar que el govern de Tortosa va convocar diferents reunions entre el grup Salamanca i els propietaris dels terrenys, «fent una aposta política i també apadrinant l'operació». El portaveu de CiU va afirmar que de moment no pensen fer cap acusació «pujada de to», però va recordar que els 4,4 milions que l'empresa havia de pagar en concepte de cànon havien de servir per millorar les instal·lacions esportives i el comerç tradicional. «CiU ja va advertir que el conveni no incloïa prou garanties, i ara la nova propietària dels terrenys voldrà imposar unes condicions urbanístiques encara més avantatjoses», va pronosticar Bel.

> El precedent del Parc Central de Tarragona

El grup Salamanca controlava més del 60% dels 258.803 metres quadrats del pla parcial de l'horta de Sant Vicent, on havia començat a pagar uns 55 euros el metre quadrat. Segons el portaveu de CiU, ara hauria revenut els mateixos terrenys per més del doble del seu valor inicial. Ferran Bel va recordar que el grup LV Salamanca, associat amb la constructora Promodeico dins de la societat Desarrollo Comercial y Urbano de Tarragona (Decotasa), també hauria fet una operació semblant al Parc Central, on van revendre els seus terrenys durant els anys 1994 i 1995. Decotasa va arribar a denunciar l'Ajuntament de Tarragona per haver perjudicat els seus beneficis potencials en la revenda dels terrenys a les firmes Eroesmer i ING, ja que el consistori va aprovar abans una rebaixa de l'índex d'edificabilitat.

El Punt (24-Octubre-2006)

Les obres de Carreteres a la xarxa urbana de Tortosa provoquen retencions puntuals del trànsit

La pluja i l'inici de la part més important de les obres que Carreteres està realitzant a les principals artèries viàries de la ciutat van provocar ahir retencions puntuals del trànsit a Tortosa. L'inspector en cap de la policia local, Jesús Fernández, va explicar que els problemes més greus van registrar-se a les hores d'entrada i sortida a les escoles, coincidint amb l'obertura dels comerços, i en diferents punts de l'avinguda Generalitat. En aquest sentit, els punts més complicats van ser la cruïlla del carrer Rosselló, l'avinguda Generalitat a l'altura del mercat i l'entrada al barri de Ferreries pel pont de l'Estat. La previsió de la policia local és que el trànsit siga més fluid els propers dies, quan els conductors coneguin els talls, els desviaments i rutes alternatives.

El Punt (24-Octubre-2006)

23 d’octubre del 2006

La Colla Jove de Dolçainers de Tortosa actua dissabte a la Festa Barcelona 2.0 de Firefox

La Colla Jove de Dolçainers de Tortosa participarà aquest dissabte, a partir de les vuit del vespre, a la Festa Firefox que se celebrarà al Centre Comarcal Lleidatà, al número 592 de la Gran Via de les Corts Catalanes, a Barcelona. A més de l'actuació de la Colla Jove, també hi participaran Narcís Perich i Shitting Milks. La festa està organtizada per Softcatalà, Vilaweb, Racó Català i Mozzila Europe, amb l'objectiu de celebrar el llançament de la nova versió del Firefox, la 2.0, que s'anunciarà demà. De fet, l'acte començarà amb la presentació de les novetats que incorpora aquesta nova versió del navegador de Mozilla, i es continuarà amb una festa on hi haurà les actuacions dels diferents grups convidats. La festa a la capital catalana s'afegeix a les moltes altres celebracions d'arreu del món, que s'esperen al llarg d'aquesta setmana.

El web nacional del PSC també parla del nou complex ciclista que Tortosa impulsa a Vinallop

Avui m'he portat una sorpresa quan he entrat a la pàgina web del PSC, i he vist que dedicava un espai de la seua portada a parlar del nou centre de tecnificació de ciclisme que l'Ajuntament de Tortosa impulsa a la pedania de Vinallop. En concret, la notícia diu que el complex tindrà un velòdrom, una pista de BMX i BTT i un circuit d'entrenament. També que l'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, acompanyat pel regidor d'Esports i el d'Urbanisme, ja ha presentat l'estudi previ que defineix com serà el centre de tecnificació de ciclisme de Tortosa. El nou complex esportiu es construirà a Vinallop, en un solar de propietat municipal de 32.000 metres quadrats situats a la vora de la carretera T-331, de Tortosa a Ulldecona.
D'altra banda, avui he penjat a You Tube un vídeo amb un fragment de la roda de premsa en què Sabaté, amb José Martín i Sisco Lahosa, van presentar l'avantprojecte de l'àrea ciclista de Vinallop. Si el voleu veure, cliqueu aquí mateix.

Medi Ambient porta el musclo zebra a Europa

El musclo de zebra s'ha convertit en un problema d'Estat, i això quedarà absolutament confirmat avui, quan la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, faci arribar la preocupació per la plaga a les més altes instàncies de la Unió Europea. D'aquesta manera, el mol·lusc bivalve d'origen asiàtic, que va ser localitzat per primera vegada al pantà de Riba-roja d'Ebre l'any 2001, haurà assolit la mateixa categoria que altres problemes estatals que recentment han arribat a Europa, com el procés de pau al País Basc o el debat sobre la immigració. El més trist, però, és que en aquests cinc anys la plaga ha arribat a extrems que fan difícil el seu control, i que la CHE no ha fet pràcticament res fins que el musclo zebra no ha començat a colonitzar Saragossa i més amunt. Amb tot, no és la primera vegada que a Brussel·les sentiran parlar dels problemes d'Espanya amb el musclo zebra. Quan encara es discutia si Europa havia de cofinançar el transvasament, els tècnics enviats pel govern del PP van afirmar que la plaga no era un problema greu, i que eliminarien el musclo zebra després d'enviar l'aigua per tot l'arc mediterrani. Els experts diuen que el musclo zebra colonitzarà altres conques en uns cinc anys, però si els pares del transvasament haguessin fet el que pretenien, la plaga s'hauria expandit amb molta més rapidesa. Una advertència que gent com el Grup de Natura Freixe, de Flix, ja va fer a l'informe que va redactar per al Ministeri de Medi Ambient l'any 2001, i que algú va deixar dormir al calaix.

Forés (ERC) proposa carrils bici als nous vials dels terrenys de Renfe al centre de Tortosa

El candidat d'ERC a l'alcaldia de Tortosa, Ricard Forés, ha publicat avui un nou article al seu bloc, dedicat al projecte per urbanitzar els terrenys de Renfe al centre de la ciutat. Forés, que considera "abusiu" el preu de 4 milions d'euros que haurà de pagar l'Ajuntament per aconseguir l'alliberament dels terrenys (tenint en compte el greuge històric de Renfe amb Tortosa), afirma que es tracta d'una magnífica notícia i felicita els integrants de l'equip de govern municipal per haver aconseguit finalment la cessió del sector. A partir d'aquest punt, el republicà afegeix que el disseny de l'aprofitament dels terrenys de Renfe serà una feina llarga i complexa, que haurà de fer l'Ajuntament que surti de les properes eleccions. Però potser perquè durant la campanya de les municipals sentirem tot tipus de propostes, el candidat d'ERC ja ens avança la seua visió sobre quin hauria de ser el futur d'aquesta zona tan cèntrica de la ciutat. Així, Forés proposa una solució que s'apropa molt a la que ja ha predissenyat l'actual govern de PSC, ICV i IPE. Extreure les vies des del pont del tren fins a l'estació, per connectar Cervantes amb Ronda Docks, amb la qual cosa quedaria una gran avinguda amb els seus passeigs des de Sant Blai fins al canal de l'Esquerra. Crec que la gran diferència és que Forés hi afegeix l'existència de carrils bici. I això em fa pensar en el fet que, en cadascun dels plans urbanístics que ens ha presentat l'Ajuntament, ningú ha parlat d'incorporar carrils bici als nous vials. Només sabem que l'edificabilitat sempre s'incrementa, i que l'Ajuntament aconsegueix terrenys d'equipaments i diners per les plusvàlues. Si no es planifiquen els carrils bici des del principi, qualsevol experiència posterior està condemnada al fracàs.

CiU dóna suport al projecte del port fluvial i de la marina seca de Tortosa

El portaveu de CiU a l'Ajuntament de Tortosa, Ferran Bel, ha volgut donar suport al projecte per construir un port fluvial, una marina seca i la nova seu del Club de Rem al pla parcial de l'Horta de Sant Vicent. Bel va afegir que el grup de CiU coneix el projecte des de fa mesos, però va revelar que no ha estat el govern tortosí qui els ha informat dels diferents detalls, sinó el mateix Club de Rem de Tortosa. «És un projecte que ens sembla molt correcte i li donarem tot el nostre suport, però abans hem de tenir en compte que primer s'ha de fer tota l'actuació urbanística i que l'Ajuntament haurà d'aconseguir la cessió dels terrenys», va advertir Bel. El portaveu de CiU també va recordar que, al marge del finançament per part de Costes, Tortosa hauria de negociar amb les administracions superiors altres aspectes, com ara el manteniment d'un bona làmina d'aigua. «Ens podem trobar amb el problema que tinguem un port fluvial, però no prou cabal per navegar pel riu», va afegir-hi. D'altra banda, Bel va recomanar una implicació més directa del Consell Català de l'Esport, si bé va lamentar que el projecte no s'ha pogut veure al Patronat Municipal d'Esports. De fet, Bel va posar en dubte que el regidor d'Esports, Sisco Lahosa, estiga al corrent del projecte. «En la propera comissió d'Urbanisme demanarem tota la informació sobre el tema», va dir.

El Punt (23-Octubre-2006)

22 d’octubre del 2006

Premi de 'Contracorrent" al festival de Girona

El documental Contracorrent, dirigit pel realitzador ebrenc Mario Pons, ha tornat amb premi del 18è Festival de Cinema de Girona. El passat 14 d'octubre, Abel Moreno, productor executiu del documetal, en nom del director del film i de la resta de l'equip de Produccions A Salto de Mata, recollia el premi a la millor pel·lícula documental del festival de Girona. L'entrega de premis va tenir lloc a l'hotel Meliá de la capital gironina. De moment, Contracorrent -que fa un recorregut per la història recent de la corrupció hidràulica a l'Estat i ens mostra les víctimes de la política d'embassaments i transvasaments- compta amb la menció especial del jurat del Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient de Catalunya, celebrat entre d'altres ciutats catalanes a Tortosa, i també ha estat seleccionada per a la secció concurs del Festival del Riu 06 (http://www.elriu.com/) i al festival de cinema documental del Mediterranean Environmental Awards 06 (www.medaward.eu). Ahir dissabte, Contracorrent es va poder veure en format panoràmic a la sala de plens de l'Ajuntament de l'Aldea. A la imatge, l'equip de Contracorrent el dia de la seua estrena al festival de cinema de Medi Ambient, al Teatre Modern d'El Prat de Llobregat.

21 d’octubre del 2006

Ràdio Tortosa retransmetrà en directe els partits del Club Deportiu Tortosa a partir de demà

El programa “Diumenges en roig-i-blanc” de Ràdio Tortosa (103.3FM) oferirà en directe els partits del CD Tortosa

A partir de demà, diumenge, l'emissora municipal, Ràdio Tortosa, retransmetrà en directe tots els partits que disputi el CD Tortosa, a través del nou programa “Diumenges en roig-i-blanc”. Les retransmissions començaran aquest proper diumenge, amb el partit que enfrontarà l’equip roig-i-blanc amb el Tàrrega a l’estadi municipal tortosí.
Tot i que aquesta serà la segona temporada en què Ràdio Tortosa ofereix en directe els partits de l’equip tortosí de la Primera Catalana, enguany el nou programa “Diumenges en roig-i-blanc” serà conduït per Jordi Pérez, Albert Masià i Marc Pelejà, des del terreny de joc, i per Carlos Martorell en el control tècnic des dels estudis. El programa s’iniciarà sempre mitja hora abans del començament del partit, i finalitzarà mitja hora després. A més, s'oferiran entrevistes amb els protagonsites del partit, informació detallada sobre l’equip contrari i dades d’interès relacionades amb el futbol i l’esport en general; i en la recta final, es farà una balanç del partit i entrevistes amb els entrenadors i jugadors. El programa “Diumenges en roig-i-blanc” és fruit de l’estreta col.laboració entre el CD Tortosa i l’emissora municipal, que es va iniciar la temporada passada, amb la voluntat de donar un servei perquè seguidors i aficionats al futbol puguin seguir les evolucions dels partits que disputa l’equip roig-i-blanc.

Incertesa sobre la suspensió d'un míting del PSC amb Joaquim Paladella i Miquel Castelló a Arnes

El PSC va haver de suspendre dijous a la nit un acte de campanya que havia previst celebrar a Arnes. Segons una primera versió dels fets, que ens va arribar via SMS amb una certa ironia implícita, l'acte va representar un "èxit del PSC-PSOE a Arnes. Míting amb Paladella i Castelló. Assistència una persona. No el van convèncer. Era l'agutzil..." Diferents fonts socialistes van confirmar, més tard, la poca capacitat de convocatòria de l'alcalde de Batea i candidat al Parlament, Joaquim Paladella, al poble on és alcalde el seu rival a les llistes de CiU, Xavier Pallarès. Amb tot, les mateixes fonts van assegurar que alguns veïns haurien rebut pressions perquè ningú assistís a l'acte, situació que no s'hauria produït quan CiU va organitzar un acte de campanya a Batea. En aquesta línia, van explicar que el delegat de la Generalitat, Miquel Castelló, havia estat convidat per Palladela perquè expliqués la política de repartiment "gens sectària" que el govern català ha fet de diferents ajuts, com el PUOSC del 2007 que s'ha presentat recentment. Paladella i Castelló van entrar en territori hostil, però les coaccions són difícils de demostrar si els que han rebut pressions no denuncien la situació. Com a mínim, el resultat de les eleccions ens dirà si a Arnes hi ha votants del PSC...

L'autovia de l'interior ja té traçat

El delegat de la Generalitat convocarà la taula de partits després de l'1-N, per refer el consens viari a les Terres de l'Ebre

El delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Miquel Castelló, va anunciar ahir que convocarà la taula de partits quan passin les eleccions de l'1 de novembre, amb l'objectiu d'analitzar amb serenitat el traçat de l'autovia de l'interior que el Ministeri de Foment ja ha aprovat. Segons Castelló, cal renovar el consens viari assolit l'octubre del 2005 i decidir si el territori dóna per bo el traçat, que recull gairebé totes les al·legacions consensuades pels partits i les institucions de les Terres de l'Ebre. Així, el traçat aprovat per Foment travessa el riu a l'altura d'Amposta i millorarà les comunicacions dels polígons Baix Ebre i Catalunya Sud, però no s'acostarà al Delta tant com volien alguns municipis, i l'autovia anirà paral·lela a l'autopista AP-7 i a la carretera N-340.

«Foment ha acceptat en bona part les al·legacions al traçat que havíem presentat els partits i les institucions de les Terres de l'Ebre», va confirmar ahir el delegat de la Generalitat. Miquel Castelló (PSC) va destacar que l'autovia de l'interior entrarà a Catalunya per sobre de Sant Rafel del Riu, com volia el sector del moble de la Sénia, i que el traçat no afectarà una zona protegida per la Xarxa Natura 2000 ni el futur aeròdrom, que es podria construir a Santa Bàrbara. De la mateixa manera, el delegat va trobar «raonable» que finalment l'autovia no passi dos cops per damunt de l'AP-7, com volien alguns municipis per fer-la passar més a prop de Deltebre, Camarles i l'Ampolla. «Hem de reconèixer que aquesta proposta no era factible des del punt de vista econòmic i tècnic, ja que no era gens aconsellable haver de travessar l'AP-7 dues vegades», va remarcar Castelló.
Amb tot, el delegat va recordar que l'autovia sí que travessarà l'Ebre a l'altura de la torre de la Carrova, a Amposta, i que caldrà construir un altre pont, paral·lel al de l'autopista. En aquesta línia, Castelló va detallar que el traçat continuarà cap al nord entre els polígons Baix Ebre i Catalunya Sud, i que més o menys en línia recta arribarà fins al Perelló, on s'unirà a l'N-340. Des d'aquest punt, l'autovia encara no té un traçat definit, ja que es podria desdoblar l'N-340 entre el Perelló i l'Ametlla de Mar, o bé aprofitar l'antic traçat de l'N-340. Així, Castelló va assegurar que després de les eleccions tornarà a convocar la taula de partits, ja que entén que és necessari debatre amb serenitat el traçat aprovat per Foment, després que el PP haja proposat recuperar l'antic projecte de desdoblament de l'N-340, i que «la filtració a un mitjà de comunicació» del traçat definitiu no agradés gens a CiU i ERC. De fet, l'alcalde de l'Ampolla, Francesc Sancho (CiU), va anunciar que reclamaran la convocatòria d'una reunió per «refer el consens viari al territori». Sancho també va lamentar que el PSC «esbombés» el traçat aprovat per Foment a través de la premsa i en plena campanya electoral, sense parlar abans «amb els altres partits, amb institucions com ara la Cambra de Comerç i els ajuntaments».

> Satisfacció a Tortosa

«El traçat aprovat per Foment ens satisfà pràcticament al 100%», va afirmar ahir l'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté (PSC), que va dir que la decisió del ministeri «recull majoritàriament les demandes del territori». En aquesta línia, Sabaté va opinar que no creu necessària la convocatòria de la taula de partits, ja que només han quedat pendents «alguns serrells» del traçat. Per Sabaté, «és una gran notícia que l'autovia de l'interior ja estiga en marxa, perquè deixarà molt ben comunicada la ciutat de Tortosa i serà un veritable eix vertebrador del conjunt del territori». De fet, Sabaté va recordar que l'autovia de l'interior articularà les comunicacions dels pobles de l'interior del Baix Ebre i del Montsià, però també de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, ja que es connectarà amb l'eix de l'Ebre (C-12), que també quedarà desdoblat i perllongat fins a Alcanar.
Per la seua banda, el traçat aprovat per Foment no acaba d'agradar a la zona del Delta, segons l'alcalde de l'Ampolla. Amb tot, Francesc Sancho (CiU), que va advertir que només coneixia el traçat pels plànols que ahir reproduïa La Veu de l'Ebre, va garantir que volen afrontar la situació amb consens.

El Punt (21-Octubre-2006)

Medi Ambient expedienta la pedrera del Perelló que va ampliar la seua explotació a Tivissa

El Departament de Medi Ambient ja ha començat a tramitar l'expedient sancionador contra l'empresa Àrids el Català, amb seu al Perelló, per l'ampliació sense permís de la seua explotació al terme municipal de Tivissa. Segons informava ahir el setmanari La Veu de l'Ebre, l'empresa s'haurà d'enfrontar a una multa d'entre 100.000 euros i un milió d'euros, per haver explotat sense l'autorització mediambiental tres hectàrees de terrenys municipals, catalogats d'utilitat pública i com a àrea forestal protegida. El director dels serveis territorials de Medi Ambient, Víctor Gimeno, va explicar que la infracció és «molt greu», ja que per poder executar l'activitat l'empresa hauria d'haver sol·licitat la descatalogació de la zona i demanar un altre permís al Departament d'Indústria. De fet, Indústria també podria sancionar l'empresa per haver ampliat l'explotació sense autorització. Finalment, l'empresa podria rebre una tercera multa per desobediència, ja que al mes de gener va ser advertida de la «il·legalitat» de l'ampliació. Els veïns d'aquesta zona del terme municipal de Tivissa van crear el novembre del 2005 una plataforma per denunciar la situació i reclamar la intervenció de l'Ajuntament, que acabava de signar un conveni per allargar la relació amb l'empresa Àrids el Català.

El Punt (21-Octubre-2006)

20 d’octubre del 2006

Mas farà un tren que unirà Tortosa i Tarragona en 20 minuts, i Tortosa i Barcelona, en 50 minuts

Penúltim capítol de la sèrie de La Marfanta dedicada als candidats a la presidència de la Generalitat. Una de les coses que més m'ha agradat del programa d'Artur Mas (CiU) és que assegura que farà un tren de rodalies entre Tortosa i Ulldecona, però sobretot, que impulsarà els trens regionals d'alta velocitat de Catalunya. Segons el document, això vol dir que hi haurà un tren que unirà Tortosa i Barcelona en només 50 minuts, i Tarragona i Barcelona, en només mitja hora. Això ìmplicarà, per tant, que anar de Tortosa a Tarragona només ens costarà 20 minutets. Qui voldrà anar per l'AP-7, amb uns serveis així? De totes maneres, Mas remarca que CiU impulsarà el desdoblament de l'N-340 entre Barcelona i Castelló...
Artur Mas va nàixer a Barcelona fa 50 anys, en una família "estretament relacionada amb el món de la indústria i l'empresa". Potser per això, el candidat de CiU vol autoritzar 8 noves centrals de cicle combinat en els propers quatre (no diu on), i "anular la moratòria eòlica i desenvolupar 3.000 megawatts d'energia eòlica", també en quatre anys. De fet, Mas afirma que CiU promourà els "grans parcs de Girona-Nord-Est, Terres de l'Ebre, Prelitoral Catalunya Sud i Catalunya Central". El convergent també parla de construir l'aeròdrom de les Terres de l'Ebre, l'anella viària del Delta i reclamar el traspàs de la gestió del tram català de l'Ebre a la CHE. Com ja vaig comentar, el programa de Mas també preveu el transvasament del Roine i la interconnexió de xarxes.

Sabaté fa una crida al consens per impulsar l'àrea ciclista de Tortosa

El complex de Vinallop costarà 1,3 milions d'euros i podria ser operatiu a la primavera del 2008

L'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, va fer ahir una crida al consens dels grups de l'Ajuntament i de les entitats ciclistes del territori, amb l'objectiu de tirar endavant el nou centre de tecnificació de ciclisme que es construirà a la zona esportiva de Vinallop. En aquest sentit, Sabaté va presentar ahir la memòria valorada del projecte, que costarà 1,3 milions d'euros i podria ser operatiu a la primavera del 2008, si es compleixen els terminis previstos. L'alcalde va afirmar que el complex inclourà un velòdrom, i que la seua construcció anirà en paral·lel a la reforma de l'estadi municipal, on l'actual velòdrom serà substituït per les noves piscines.

La presentació de la memòria valorada del centre de tecnificació de ciclisme de Vinallop, ahir a la tarda, va ser només unes hores després que l'alcalde de Tortosa presidís, dimecres a la nit, una reunió amb diferents entitats ciclistes del territori. «Fins ara, el que hem volgut saber era si als terrenys municipals de Vinallop hi havia prou lloc per encabir-hi les diferents instal·lacions, així com si l'Ajuntament té prou disponibilitat pressupostària per afrontar-les», va explicar Joan Sabaté. L'alcalde va recordar que l'Ajuntament ja té la documentació preparada per acceptar la subvenció de 550.000 euros que ha atorgat el Consell Català de l'Esport, i va anunciar que el consistori incrementarà la part que tenia previst assumir amb fons propis. Així, Sabaté va explicar que finalment el consistori aportarà més de 800.000 euros, perquè siga viable la totalitat de l'àrea ciclista, que segons els últims càlculs podria costar uns 1,3 milions d'euros.
El complex, que dependrà del Centre de Tecnificació de Ciclisme de les Terres de l'Ebre, amb seu a Amposta, serà gestionat pel municipi en un primer moment. Amb tot, la previsió és que tant la programació com l'assessorament tècnic es facin sota el paraigua del Consell Català de l'Esport i la Federació Catalana de Ciclisme. «Ja hem presentat el projecte en junta de portaveus i a les entitats del sector, i en quinze dies tornarem a fer una reunió per prendre una decisió definitiva», va dir Sabaté. En aquest sentit, va remarcar que l'equip de govern ha trobat «una sortida molt positiva» al conflicte per l'enderrocament de l'actual velòdrom. «Però el que no entendríem és que ara algú s'entestés, per raons polítiques, a voler mantenir el velòdrom actual, quan tenim la possibilitat de tenir tot un complex de tecnificació de ciclisme a Vinallop», va advertir Sabaté. L'alcalde va afegir que, si en les properes setmanes es tanca un acord en ferm, l'Ajuntament encarregarà el projecte, amb l'objectiu de tramitar en paral·lel la construcció de l'àrea ciclista i la reforma de les instal·lacions de l'estadi. «El que no tindria sentit és tenir dos equipaments ciclistes, ja que a l'estadi hem de construir les noves piscines i el nou camp de gespa artificial, que ja està aprovat», va insistir Sabaté per justificar la demolició del velòdrom actual. «Som conscients que hi ha opinions per a tots els gustos, però com a alcalde vaig assumir el compromís d'aconseguir el màxim consens possible, amb el món del ciclisme i també dins de l'Ajuntament», va afegir-hi. Sabaté va concloure que el projecte podria estar enllestit a la primavera, i que el complex podria ser operatiu a principi del 2008, si es compleixen els tràmits i el calendari de les obres.

> Una gran zona poliesportiva

El complex ciclista de Vinallop es construirà en uns terrenys municipals de 32.000 metres quadrats, situats a la vora de la carretera de Tortosa a Ulldecona. La proposta preveu tres equipaments centrals: un velòdrom descobert, una pista de BMX i un circuit de rodament, amb una longitud de 700 metres, que tindrà diferents desnivells i curvatures, i on també es podrà fer fúting. El nou velòdrom tindrà 250 metres de corda, amb paviment de formigó i dues grades que tindran una capacitat aproximada de 1.300 persones. El circuit de BMX, paral·lel al velòdrom, tindrà una longitud de 250 metres i una amplada mínima de 6 metres, amb 8 metres a la rampa de sortida. A la vora es reservarà una zona d'influència, en què es podran instal·lar grades per als espectadors, en cas de competició. Els vestidors, que ocuparan 197,34 metres quadrats, incorporarien uns banys exteriors, un magatzem i una sala d'instal·lacions, així com dependències administratives. El complex es completarà amb el camp de tir annex i amb la pista poliesportiva que ja existeix a Vinallop, i que l'Ajuntament ha previst cobrir al desembre.

L'Ametlla de Mar incrementa les principals taxes municipals un 3%

El ple de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar ha aprovat fa poc, en el marc d'una sessió extraordinària, l'increment de l'import vigent de quatre taxes municipals en un 3%, corresponent al creixement previst de l'índex de preus al consum (IPC). L'aprovació ha estat possible amb els vots favorables de l'equip de govern (CiU i ERC), a més del PP, a l'oposició, ja que el grup del PSC va votar-hi en contra. En concret, l'Ajuntament ha previst incrementar per l'exercici del 2007 les taxes de gestió i recollida de residus, d'estacionament i de retirada de vehicles abandonats o estacionats defectuosament, així com l'expedició de llicències municipals. Mentrestant, la resta de taxes i preus públics es mantindran congelats. En aquest sentit, l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí, va explicar que la mesura «respon a l'excel·lent situació econòmica de les arques municipals». Segons Martí, «el cost de la vida puja i algunes taxes no poden girar l'esquena a aquest factor». L'alcalde va afegir que és per aquest motiu que s'han compromès a augmentar les principals taxes municipals segons l'IPC, encara que alguns serveis continuen sent «deficitaris». L'Ajuntament també va recordar que l'acord se sotmetrà a exposició pública durant 30 dies, i que després serà publicat al Butlletí Oficial de la Província. Si no es presenten al·legacions, l'acord restarà aprovat definitivament.

El Punt (20-Octubre-2006)

19 d’octubre del 2006

El debat electoral d'Imagina Ràdio, per internet

Si avui heu sentit el debat electoral amb els cinc candidats ebrencs que ha emès Ràdio Ebre (Cadena Ser) i no heu tingut prou, ara també podeu escoltar per internet el debat que va emetre una altra emissora privada del territori, Imagina Ràdio. Però no us emocioneu, que el web de la ràdio de La Veu de l'Ebre encara no està activa. Si voleu sentir el programa, haureu de descarregar-vos els tres arxius de so que trobareu a l'Ebredigital, als quals accedireu directament clicant aquí mateix. Com podreu comprovar, si al debat de Ràdio Ebre el representant d'ERC va ser l'ampoostina Marta Cid, al debat d'Imagina Ràdio estava el tortosí Josep Felip Monclús. Segons els butlletins informatius de la cadena, la construcció del nou hospital de Tortosa va centrar bona part del debat.

Disqus for Marfanta