30 de novembre del 2006

Roig proposa a l'alcaldable Manel Ferré un pacte preelectoral CiU-ERC a Amposta

L'alcalde d'Amposta, Joan Maria Roig, no té previst presentar-se a les properes eleccions municipals, però ja ha llançat la primera bomba de la campanya. Segons ha avançat avui al vespre l'edició electrònica de La Veu de l'Ebre, Roig ha donat instruccions a l'alcaldable de CiU, Manel Ferré, perquè explori la possibilitat de concòrrer a les municipals amb un pacte de govern aparaulat amb ERC, i que aquesta opció siga explicada prèviament a l’electorat. D'alguna manera, Roig proposa arribar a les eleccions amb un pacte CiU-ERC tancat, encara que està convençut que CiU pot guanyar les municipals per majoria absoluta. Segons l'Ebredigital, Roig va fer les declaracions -que formen part d'una entrevista que demà publica íntegrament La Veu de l'Ebre- el passat dijous 23 de novembre, quatre dies abans que Marta Cid anunciés que seria la candidata d’Esquerra a Amposta. En qualsevol cas, cal recordar que fa tres anys Roig va ser un dels homes forts de CiU que va apostar clarament per aconseguir un pacte nacionalista amb ERC a la Generalitat. En qualsevol cas, caldrà veure si ERC troba convenient fer públic un acord preelectoral, ja que l'estratègia podria treure'ls credibilitat i reforçar el candidat socialista, Antoni Espanya, com l'única possibilitat de canvi i renovació a l'Ajuntament d'Amposta.

Ferrocates ebrencs

Llegia l'altre dia que la Generalitat vol posar en funcionament unes noves línies de trens de rodalies, que aprofitant el traçat del tren d'alta velocitat uniria les quatre capitals catalanes. Amb això s'entèn que els nous ferrocates uniran Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona. Tortosa no és, fins ara i sembla que la cosa va per a llarg, una de les quatre capitals catalanes. Per tant, oblidem-nos d'aquesta història, ja que ni sortim al mapa de capitals catalanes ni al mapa de planificació ferroviària de la Generalitat. Això em fa pensar en una de les propostes electorals d'ICV -un dels socis del govern d'Entesa- que es comprometia a unir les quatre capitals de les Terres de l'Ebre amb una xarxa de rodalies. I tornem al de sempre: perquè una cosa així ens sembla sempre de ciència ficció? La vegueria està molt bé, però un senyor de Flix, pel fet de ser ebrenc, si vol venir a Tortosa a fer alguna gestió ha de tenir cotxe, perquè els transports públics fan pena. Els flixencs i la gent de les dues Móres ho tenen més fàcil per anar en tren a Reus, per exemple, i és normal que alguns no se sentin identificats amb la idea de Terres de l'Ebre, si ser ebrencs no els posa la vida més fàcil.

El Més Ebre millora la pàgina web

El periòdic Més Ebre ha aprofitat la seua transformació en bisetmanari gratuït per optimitzar el seu web, cosa que celebrem. La versió digital del Més Ebre permet consultar íntegrament les notícies que el periòdic publica cada dimarts i cada divendres, amb la visualització en pantalla de les pàgines senceres, que podem anar passant i llegint arrossegant-les amb el ratolí, o simplement fent un clic. D'altra banda, fa dies que vull felicitar els companys del Més Ebre per la feina que estan fent des de la sortida del gratuït, perquè adaptar-se a un canvi de periodicitat i de format no sempre és fàcil, i crec que el resultat és prou bo. D'altra banda, totes les pàgines són a color, i la informació esportiva dels dimarts és molt completa, cosa que els permet centrar-se els divendres en les prèvies de la jornada següent, que és el més lògic. A més, cal dir que estan fent una distribució del producte excel·lent, perquè és fàcil trobar els exemplars de Més Ebre en qualsevol lloc, almenys a Tortosa.

Tots els regidors socialistes de Tortosa són ja tinents d'alcalde, excepte Consol Cordero

Encara que el web municipal encara ens diu, avui al matí, que la regidora Amparo Moreno és la sisena tinent d'alcalde i la responsable de Societat de la Informació, Participació Ciutadana, Estudis Universitaris i Servei d'Atenció al Ciutadà (SAC), la realitat és que ahir mateix l'alcalde va cessar-la de totes les seues funcions i va reestructurar el cartipàs municipal. Després dels últims canvis, tots els regidors del PSC són tinents d'alcalde, ja que Rafel Lluís ha assumit la sisena tinença d'alcaldia i també ha passat a ser membre de la junta de govern local. He dit tots? No, l'excepció socialista és la regidora Consol Cordero, tot i que porta àrees tan importants com Governació i Personal, amb totes les seues ramificacions. Cordero -que és la portaveu municipal del PSC- i la regidora Jana Muñoz (ICV) són les úniques membres del govern que no són tinents d'alcalde. Per tant, la proporció homes-dones ha tornat a quedar descompensada: sis homes tinents d'alcalde i una única dona tinent d'alcalde (Dolors López, que en realitat és la setena tinent d'alcalde).

Lluís Martín, al llibre 'L'altre Nadal'

El portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Lluís Martín, és un dels 14 autors ebrencs que han participat en el llibre de relats L'altre Nadal, que avui presenta l'editorial Aeditors en un acte públic a la nova biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. Personalment, celebro la tornada de Lluís Martín a la literatura des del punt de vista editorial. De fet, vaig conèixer Lluís Martín durant la presentació del recull de poemes L'orgull de ser pocs, quan jo encara era un estudiant de secundària que volia ser escriptor i no sabia res de periodisme ni de marfantes. Al marge del republicà, la resta d'autors que han col·laborat a L'altre Nadal són Emigdi Subirats, Vicent Pellicer, Jesús M. Tibau, Rafel Duran, Tomàs Camacho, Vicent Sanz, Josepa Vilurbina, Francesca Aliern, Albert Guiu, R. Àngel Garcia Pech, Mireia Giné, Judith Ortiz i Regina Bladé. La presentació del llibre començarà a dos quarts de vuit del vespre. El recull de contes també es presentarà a la biblioteca d'Amposta, el 21 de desembre, juntament amb el llibre Postres de músic, de Jesús M. Tibau.

Sabaté vol repetir com a alcaldable del PSC

Abans de saber que aquesta setmana hauria de prendre una decisió que deixaria el govern municipal en minoria, l'alcalde de Tortosa tenia una entrevista concertada amb Ràdio Ebre (Cadena Ser), d'aquelles en què qualsevol veí pot fer una pregunta a Joan Sabaté. Però una de les coses més interessants de l'entrevista és que Sabaté va anunciar per primer cop en públic que farà saber al PSC la seua voluntat de presentar-se novament com a cap de llista. Sabaté va tancar d'aquesta manera una sèrie de rumors i interpretacions interessades sobre la reincorporació de l'alcalde al món docent i diferents moviments del PSC per proposar un altre candidat. Mai he donat crèdit a aquests comentaris, encara que el PSC de Tortosa ha donat grans sorpreses, altres vegades.

El govern de Tortosa es queda en minoria per la destitució de la regidora Moreno

L'alcalde signa el decret de cessament i reestructura el cartipàs municipal, però manté Franquet (IPE) als seus càrrecs

Si no hi ha més sorpreses, el govern municipal de Joan Sabaté (PSC) acabarà la legislatura amb 10 dels 13 regidors que l'any 2003 van constituir el govern antitransvasament i de progrés a Tortosa. Sabaté va signar ahir el decret de cessament de la regidora independent Amparo Moreno, que dimarts va qüestionar la gestió i la influència política de l'alcalde en els tràmits per aconseguir una subvenció. Així, l'alcalde ha hagut de reestructurar el cartipàs per segona vegada durant l'actual legislatura, ja que el juny del 2005 ja va expulsar els dos regidors d'ERC perquè el portaveu Lluís Martín va qüestionar el lideratge de Sabaté durant la polèmica sobre la capitalitat. De fet, Martín va instar el portaveu d'IPE, Josep Maria Franquet, a dimitir per solidaritat amb Moreno.

L'Ajuntament de Tortosa va informar de la destitució de la regidora Amparo Moreno ahir al matí, a través d'un breu comunicat que incloïa els dos decrets signats per l'alcalde. La decisió estava motivada per la «falta de coherència i de suport a l'actual govern» de la regidora, que dimarts va fer unes declaracions «en què demostrava falta de sintonia i d'acord amb la gestió i els objectius de l'equip de govern sense, però, que la seua crítica anés acompanyada de la seua dimissió». Així, Joan Sabaté va decidir assumir les competències de l'àrea Societat de la Informació, i va nomenar el també socialista Rafel Lluís com a sisè tinent d'alcalde i membre de la junta de govern local. D'altra banda, la regidoria d'Estudis Universitaris ha recaigut ara en el regidor d'Educació i Esports, Sisco Lahosa (ICV); mentre que les socialistes Dolors López i Consol Cordero assumiran l'àrea de Participació Ciutadana i el Servei d'Atenció al Ciutadà (SAC), respectivament.
Segons van explicar fonts municipals, la primera opció era que el regidor d'Hisenda, l'independent Josep Maria Franquet, assumís les competències de Societat de la Informació. Però aquesta opció va descartar-se, ja que Franquet no hauria volgut fer-se càrrec de l'àrea que ha provocat l'enfrontament definitiu entre Moreno i Sabaté, per la subvenció del projecte Tortosa, ciutat singular. De fet, Franquet es mantindrà dins del govern, i ahir ja va precisar que no comparteix les crítiques de la número dos d'Independents per l'Ebre (IPE). «Respecto les seues declaracions i crec que ha pres una opció molt democràtica, que és dir realment el que pensa; però jo sento que tinc el suport de l'alcalde, i crec que el govern de Tortosa ho està fent bé», va remarcar Franquet. El portaveu d'IPE va admetre que tots sabien que Moreno «no estava a gust» a l'equip de govern, i va lamentar que novament Tortosa no puga acabar la legislatura amb el mateix govern que va iniciar el mandat, «cosa que no s'ha aconseguit mai des de la recuperació de la democràcia». De fet, el portaveu d'ERC, Lluís Martín, que Sabaté també va expulsar del govern per haver qüestionat la seua capacitat de lideratge, va instar Franquet a abandonar el govern municipal per «solidaritat» amb la seua companya de grup. «Franquet sempre ha estat el salvavides de Sabaté, i en els últims mesos ha tingut signes preocupants d'incoherència, com el fet d'haver votat a favor del camp de golf de Vinallop», va recordar Martín. En la mateixa línia, el portaveu de CiU, Ferran Bel, també va qualificar de «sorprenent» que Franquet vulga continuar a l'equip de govern després de la destitució de Moreno. «La gent d'IPE hauria de reflexionar sobre quin és el missatge que està donant amb vista a la pròxima legislatura», va dir Bel, que va tornar a culpar Sabaté de les crisis internes del govern municipal.

LES REACCIONS

Joan Sabaté (alcalde de Tortosa): En declaracions a Ràdio Ebre, Sabaté va dir que les paraules de la regidora «responen a raons personals i polítiques». L'alcalde hi va afegir que dimarts Moreno no va voler presentar-li la seua dimissió

Josep Maria Franquet (portaveu d'IPE):
«El govern de Tortosa es queda en una situació de minoria majoritària, però a l'oposició també hi ha molta dispersió. Sabaté pot buscar suports puntuals, que també són bons en democràcia»

Amparo Moreno (regidora d'IPE):
«Sabaté s'ha limitat a fer oficial la situació que jo denunciava, perquè em negava els recursos i em volia fora de l'equip. No trobo malament que Franquet continuï al govern»

Sisco Lahosa (portaveu d'ICV):
«La situació ha estat inevitable, però no com a conseqüència d'un fet puntual, sinó per una trajectòria de tensions entre la regidora Moreno i l'equip de govern. La minoria actual és relativa i còmoda»

Ferran Bel (portaveu de CiU):
«Un altre cop, les crítiques a Sabaté no provenen de l'oposició, sinó de dins del govern. L'alcalde resol les discrepàncies internes a cop de decret, i ara no podrà dir que l'oposició posa pals a les rodes»

Lluís Martín (portaveu d'ERC):
«Sabaté haurà de recórrer a la seua majoria de govern fictícia. Els ciutadans haurien de veure el munt d'oportunitats que estem perdent per culpa d'un alcalde ineficaç, que no sap liderar la ciutat»

El Punt (30-Novembre-2006)





29 de novembre del 2006

Preocupació per la desaparició de les tanques a les rampes d'accés del pont de Tortosa

Diferents persones m'han fet arribar la seua preocupació per la desaparició, de moment sembla que provisonal, de les tanques de seguretat que separen les voreres i la carretera a les rampes d'accés al pont de l'Estat. Crec que la idea és posar unes baranes més urbanes i modernes, tant a la banda de dins Tortosa com a la part de Ferreries, o com a mínim construir un petit mur per evitar que els cotxes puguin envair les zones reservades als vianants. Ara ja m'he acostumat, però els primers dies feia impressió caminar pel pont i veure els cotxes passant pel costat, de vegades a velocitats excessives i sense tenir cap tanca de protecció. Pel que veig, a la gent que m'ha parlat li passa el mateix. Personalment, també trobo a faltar que no s'hagi repintat el pas de vianants que hi havia just davant de la farmàcia Gamundi, a la cruïlla de la baixada del pont amb el carrer Llarg de Sant Vicent. La majoria dels cotxes paren i cedeixen el pas als vianants, però d'altres no. En aquest sentit, recordem que la setmana passada una moto va atropellar un ancià per la desaparició temporal d'un pas de vianants a l'avinguda Colom.

Vídeo de les declaracions d'Amparo Moreno

En el següent vídeo podreu veure i escoltar un fragment de les declaracions que va fer ahir la regidora de Participació Ciutadana i Societat de la Informació, Amparo Moreno, i que han provocat una nova crisi al govern de Tortosa. La Marfanta us demana disculpes perquè el so no és gaire bo, però crec que val el document val la pena...

La regidora Moreno qüestiona la gestió i influència política de l'alcalde de Tortosa

Sabaté es reuneix amb Franquet (IPE) i Lahosa (ICV), i avui anunciarà si pren mesures per les paraules de la independent

La regidora de Participació Ciutadana i Societat de la Informació, Amparo Moreno, va precipitar ahir una nova crisi al govern de Tortosa, després de qüestionar la capacitat de gestió i d'influència política de l'alcalde, Joan Sabaté, i d'afirmar que la majoria socialista de l'equip de govern havia posat «entrebancs» a la realització d'alguns projectes de la seua àrea. Moreno és regidora del grup Independents per l'Ebre (IPE), junt amb Josep Maria Franquet, i una de les veus més crítiques sobre el funcionament de l'equip de govern dins del mateix govern de Sabaté (PSC). De fet, Sabaté va convocar ahir al vespre una reunió amb Franquet i el portaveu d'ICV, Sisco Lahosa, per analitzar la situació del govern tortosí i prendre una decisió, que podria fer pública al llarg del dia d'avui.

Moreno va fer les declaracions durant la presentació del projecte Tortosa, ciutat singular, que l'Ajuntament impulsarà amb un pressupost de 470.000 euros, en què la subvenció més important seran els 235.000 euros que li acaba d'atorgar el Ministeri d'Indústria. Amb tot, la regidora va fer un joc de paraules i va aprofitar el nom del projecte per criticar les gestions polítiques realitzades per l'Ajuntament. Segons Moreno, Tortosa «també és una ciutat singular pel funcionament del mateix govern», i pel «poc suport» que hauria rebut per tirar endavant el projecte. «M'agradaria no tenir un govern i un alcalde tan singular, perquè així jo no hauria de ser una regidora tan singular», va remarcar Moreno. La regidora va afirmar que Tortosa hauria pogut engegar un projecte «molt més ambiciós», i va lamentar que no ha tingut «ni les eines ni els recursos econòmics» per desenvolupar el pla director de la societat de la informació, aprovat pel consistori el 2002 i revisat quan va accedir al càrrec.
De fet, Moreno va revelar que al govern tripartit de Tortosa hi ha una «majoria socialista» que imposa els seus criteris, i va lamentar que l'Ajuntament no puga impulsar un projecte més important, «com el que ja s'està fent a Amposta». Segons la regidora, «un any electoral és per fer balanç», i en aquesta línia va detallar que s'ha produït una «desproporció» entre la seua feina per rebre millors subvencions, el que Tortosa hauria pogut aconseguir, i les «dificultats» amb què s'ha trobat per tirar endavant els projectes. A més, Moreno va recordar que el ministre d'Indústria era el socialista José Montilla.

>
«Dimitir? Si algú no em vol al govern, que m'ho digui»

La regidora independent Amparo Moreno va lamentar que impulsar la societat de la informació no formi part de la «política majoritària» del govern tortosí. Segons Moreno, fa temps que havia pensat en la possibilitat de renunciar al càrrec, però va advertir que ara no es planteja la dimissió. «Si algú no em vol al govern, que m'ho digui», va manifestar la regidora, que va valorar que el més coherent és continuar dins del govern i continuar treballant per la ciutat, «tot i les dificultats». Moreno, que ahir va confirmar per primer cop que no té previst integrar cap llista a les eleccions municipals del 2007, va recordar que havia decidit formar part de la candidatura de Josep Maria Franquet (IPE) «perquè no volia haver de votar Sabaté». Durant la legislatura, la regidora ja ha protagonitzat altres enfrontaments amb Sabaté i regidors del PSC, per temes com el procés de participació ciutadana durant la redacció del pla integral del nucli antic (Pincat), i el fet que Tortosa no aspirés a la primera convocatòria de la llei de barris.

>
Trucades al mòbil i gabinet de crisi

Les paraules de la regidora de Participació Ciutadana i Societat de la Informació van provocar ahir la reacció de l'alcalde, Joan Sabaté. De fet, el portaveu del grup municipal d'ICV, Sisco Lahosa, va confirmar ahir al matí que ja havia tingut una primera conversa amb Sabaté, sobre la situació que s'havia produït per les declaracions d'Amparo Moreno. «Hem quedat que en parlaríem al llarg del dia, però no puc dir res més perquè no seria ètic que valorés el contingut d'unes declaracions que encara no conec», va afirmar Lahosa. El portaveu d'ICV també va declinar revelar el contingut de la conversa amb Sabaté, i no va aclarir si l'alcalde li havia manifestat la necessitat de reestructurar el govern. «Hi haurà més contactes i crec que la voluntat de tots és continuar treballant, però sense córrer riscos», va avançar Lahosa. De fet, fonts municipals van confirmar que Sabaté va convocar el mateix Lahosa i el portaveu d'IPE, Josep Maria Franquet, al vespre, per analitzar la situació i prendre una decisió, que es podria fer pública avui. En el més extrem dels escenaris, Sabaté podria expulsar del govern els dos regidors d'IPE, com fa un any va fer amb ERC quan el republicà Lluís Martín va qüestionar la capacitat de lideratge de l'alcalde. Amb tot, Sabaté perdria la majoria, quan falten pocs dies per al ple en què se sotmetrà a aprovació el pressupost del 2007.


>
El projecte «Tortosa, ciutat singular»

La regidora de Participació Ciutadana i Societat de la Informació, Amparo Moreno, va fer les seues declaracions per sorpresa, durant la presentació de Ciutats Singulars, un programa del Ministeri d'Indústria que té un pressupost global de 20 milions d'euros. Finalment, el Ministeri d'Indústria ha concedit a l'Ajuntament de Tortosa una subvenció de 235.000 euros. L'objectiu fonamental del programa Ciutats Singulars és afavorir i promoure la societat del coneixement al municipi, amb la implantació de noves tecnologies per millorar l'administració local i la relació de l'Ajuntament amb altres administracions. A més, el projecte també preveu l'extensió de la banda ampla i dels serveis digitals, perquè els ciutadans i els sectors educatius, culturals i econòmics puguin integrar-se plenament en la societat de la informació. En aquest sentit, el programa Ciutats Singulars és una continuació del programa Ciutats Digitals, que al territori ja està executant Amposta, amb un ajut de 886.000 euros.

El Punt (29-Novembre-2006)

Tortosa se suma a la campanya d'estalvi «Gota a gota s'esgota»

El regidor d'Educació, Sisco Lahosa, va ser l'encarregat ahir de presentar l'adhesió de l'Ajuntament de Tortosa a la campanya de sensibilització Gota a gota s'esgota, que promouen la Diputació de Tarragona i el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT). L'objectiu de la campanya és fer arribar a tots els ciutadans els criteris d'eficiència i responsabilitat en l'ús dels recursos hídrics, des que l'aigua surt de l'aixeta fins que s'aboca a l'aigüera. Així, Lahosa va explicar que l'Ajuntament ha enviat a tots els veïns una carta en què s'explica la campanya i també el díptic informatiu que han editat la Diputació i el consorci del minitransvasament. A la carta, els ciutadans podran saber els diversos punts d'atenció al públic repartits per tot el terme municipal, en què podran informar-se durant deu dies amb l'assessorament d'un educador mediambiental. Així, la campanya arribarà a Tortosa entre els dies 11 i 22 de desembre, i els punts d'atenció s'instal·laran a les oficines municipals de les pedanies, al mercat central, als col·legis públics i als centres comercials Sabeco i Carrefour. En aquest sentit, la responsable tècnica de la campanya, Isabel Ayala, va explicar que cada persona que porti els dos últims rebuts de l'aigua podrà adquirir, per només cinc euros, un equip d'estalvi d'aigua, amb dos airejadors per instal·lar a les aixetes del lavabo i de la cuina, i un limitador de cabal per a la dutxa. Segons Ayala, els educadors ensenyaran la gent a calcular el consum domèstic d'aigua, que no hauria de superar els 100 litres per persona i dia. La tècnica va detallar que els airejadors estalvien fins a 4 litres per minut, quan una aixeta normal pot rajar fins a 12 litres per minut. Quant a l'aigua de la dutxa, el limitador de cabal permet estalviar uns 8 litres per minut, mentre que una dutxa pot gastar uns 20 litres per minut. Ayala va recordar que la gent podrà recuperar els cinc euros que costa l'equip si, quan acabi la campanya, demostren que han estalviat aigua.

El Punt (29-Novembre-2006)

28 de novembre del 2006

Bloc del canal Aldea-Camarles

El president del projecte de regadiu del canal Aldea-Camarles i regidor de l'Aldea, Joaquim Vilagrassa, va ser un dels primers polítics del territori que va obrir un bloc a internet. Avui, Vilagrassa ens ha fet saber de la posada en funcionament d'un altre bloc específic per informar d'aquelles qüestions relacionades amb el projecte del reg Aldea-Camarles. De fet, al nou bloc podreu llegir una notícia recent, sobre l'anunci que el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) de la Generalitat ampliarà la taca de regadiu del projecte del canal Aldea-Camarles perquè pugui cobrir també les zones de reg previstes als termes municipals de l'Ampolla i el Perelló. Prop d'unes 400 hectàrees d'aquests termes municipals no van ser incloses finalment al projecte perquè queden fora de la conca de l'Ebre, per evitar que el canal es veiés com un transvasament. De fet, ja hi ha membres de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) que han vist amb preocupació l'ampliació de la taca regable de l'Aldea-Camarles, que actualment és d'unes 6.000 hectàrees, perquè consideren que algun dia es podria connectar amb la xarxa del minitransvasament a Tarragona. Siga com siga, la posada en marxa d'aquest bloc és una eina d'informació més sobre l'actualitat de la comunitat de regants de l'Aldea-Camarles, que el 15 de desembre celebra una junta general ordinària.

Enllaç: http://canalaldeacamarles.blogspot.com/

Els joves de Tortosa podran rebre tot tipus d'informació a través de missatges de mòbil

La regidora de Joventut, Jana Muñoz, va presentar ahir el nou portal d'internet que l'Ajuntament de Tortosa ha dissenyat específicament per als ciutadans més joves. El web inclou tot tipus d'informació sobre concursos i premis, treball, habitatge, participació, subvencions a entitats, formació alternativa, festivals i altres activitats organitzades per als joves, que també es podran rebre directament al telèfon mòbil. El nou web ja està actiu a l'adreça www.puntjove.tortosa.cat, amb un disseny molt visual i intuïtiu, que segons Muñoz servirà per fidelitzar l'interès del sector jove. «Pensem que és una eina absolutament útil, i ens estranya que no hi hagi més webs com aquesta», va remarcar la regidora, que va explicar que per l'àrea de Joventut és «fonamental» tenir una manera de connectar directament amb els joves».

El Punt (28-Novembre-2006)

La Diputació premia la feina ambiental del Consell del Montsià i de Tarragona, Cambrils i Mont-roig

El Consell Comarcal del Montsià, amb el projecte L'aposta del Montsià en gestió de residus: contenidors soterrats i comunicadores ambientals, ha estat l'entitat guanyadora del segon premi Iniciativa de Medi Ambient 2006, que concedeix la Diputació de Tarragona. De fet, l'objectiu del concurs és reconèixer els projectes innovadors i capdavanters orientats a potenciar el desenvolupament sostenible dels municipis del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. El lliurament del premi va fer-se ahir al matí, coincidint amb l'acte de cloenda d'una jornada de formació sobre el nou reglament de la llei d'urbanisme. El premi a la millor iniciativa de Medi Ambient està dotat amb 8.000 euros, però el jurat va decidir lliurar tres accèssits de 1.000 euros, i és per això que el Consell Comarcal del Montsià finalment rebrà 5.000 euros. Així, el jurat ha fet una distinció especial per al projecte de millora de la gestió de residus a Cambrils, que havia presentat l'Ajuntament cambrilenc; per al projecte del pla d'ordenació urbanística municipal 2006, presentat per l'Ajuntament de Mont-roig del Camp, i també per a l'Ajuntament de Tarragona, pel projecte Protecció del litoral de Tarragona, patrimoni de la Mediterrània.
Els premis van ser recollits pel president del Consell Comarcal del Montsià, Alfons Montserrat; pel regidor de Medi Ambient de Tarragona, Agustí Mallol; pel regidor de Medi Ambient de Cambrils, Salvador Matas, i per l'alcalde de Mont-roig del Camp, Miquel Anguera. A l'edició d'enguany s'havien presentat un total de vuit ajuntaments i dos consells comarcals. Les iniciatives presentades tractaven temes diversos, com la pràctica del planejament sostenible, la protecció del paisatge urbà i els residus.

> Fòrum de sostenibilitat

El president de la Diputació de Tarragona, Joan Aregio, presentarà dijous a Tortosa el Fòrum de la Sostenibilitat, una nova eina de treball que lidera la Diputació, per donar veu pròpia al territori del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. Així, es preveu tractar dels temes clau que afecten els municipis a l'hora d'avançar cap a la sostenibilitat, tot fent-ho «des del territori i amb el territori», amb la participació del món educatiu i universitari, les entitats locals, la societat civil i les empreses compromeses amb la responsabilitat social i corporativa. L'acte tindrà lloc a la sala d'actes del conservatori de la Diputació. Aregio ja va presentar el fòrum a Tarragona, en un acte al qual van assistir els diputats que integren el ple de la Diputació, els mitjans de comunicació i també els portaveus de tots els grups polítics.

El Punt (28-Novembre-2006)

Tortosa continua la millora de l'enllumenat públic als carrers del Rastre

La junta de govern local de l'Ajuntament de Tortosa ha adjudicat a l'empresa local Muntatges Llangostera SL les obres de millora de l'enllumenat públic dels carrers Callao, Méndez Núñez, Ros de Medrano i altres carrers del barri del Rastre, al nucli antic de la ciutat. De fet, l'actuació forma part de les accions previstes al pla integral del nucli antic de Tortosa (Pincat), i té l'objectiu d'instal·lar mig centenar de nous fanals elèctrics per millorar la il·luminació exterior en aquest sector del nucli històric. La instal·lació permetrà substituir l'enllumenat actual, que ha quedat obsolet, però també servirà per reduir la contaminació lluminosa, estalviar en consum energètic i incrementar la seguretat contra contactes indirectes. Així, el nou sistema d'enllumenat garantirà una correcta il·luminació viària, i té un pressupost d'adjudicació de 57.278 euros. Fa uns dies, el barri del Rastre ja va estrenar el nou enllumenat públic del Pincat, quan van entrar en funcionament els nous fanals del carrer Providència, en el tram situat entre la plaça Mossèn Sòl i el carrer Portal del Rastre. Les obres van consistir en la col·locació de 12 llums en forma de columna cilíndrica, que van costar 49.000 euros.

El Punt (28-Novembre-2006)

Arxiven el «cas Leader», que inculpava exdirigents del consell de la Terra Alta

El gabinet jurídic de l'empresa Clase Rústica SA va lamentar ahir l'arxivament del cas contra els exdirigents del Consell Comarcal de la Terra Alta, denunciats pels delictes de falsificació de documents, tràfic d'influències, malversació, prevaricació i frau en l'atorgament de subvencions del fons europeu Leader. Entre els inculpats hi havia l'expresident comarcal Francesc Bové i l'exgerent Pere Roda, que segons l'empresa denunciant havien afavorit projectes amb participació de consellers comarcals, alcaldes i regidors. Segons fonts de l'acusació, l'Audiència de Tarragona considera que la majoria de delictes, relacionats amb una incorrecta gestió de les subvencions, ja han prescrit; i que la resta queden arxivats de manera provisional. L'advocat de l'acusació va afirmar que acaten la decisió judicial, però que discrepen sobre alguns aspectes que consideren erronis, com que el jutge doni validesa a un únic informe jurídic, signat per un advocat «vinculat al Consell Comarcal». Així, l'informe conclou que els càrrecs públics podien rebre ajuts del Leader, però no valora si els membres de la comissió que atorgava les subvencions també els podien rebre. «Que els membres d'una comissió que aprova la concessió i la quantitat d'una subvenció puguin adjudicar-la a ells mateixos o a persones properes xoca amb la legislació europea i espanyola», va sentenciar l'advocat.

El Punt (28-Novembre-2006)

27 de novembre del 2006

Conferència sobre els blocs a Amposta

Quan fa poc més d'un any vaig començar a fer La Marfanta, l'última cosa que pensava era que algun dia em convidessin a fer una conferència sobre el fenòmen dels blocs. Però la realitat és que una entitat tan activa com Internautes d'Amposta m'ha convidat a participar en el cicle de conferències de l'Àtic2ª (que organitza conjuntament amb la UOC, la URV i Ciutat Digital), amb una xerrada en què intentaré analitzar l'impacte que ha tingut l'expansió de la blocosfera en l'opinió pública de les Terres de l'Ebre. La conferència serà el proper divendres, 1 de desembre, al casal d'Amposta (carretera de la Simpàtica, 6). Serà la segona xerrada, després de la que va pronunciar fa unes setmanes el professor Robert Rallo. No cal dir que tothom esteu convidats a assistir-hi i també a participar-hi. Pocs abans també farem un sopar de germanor al frankfurt que hi ha al costat del casal. No em direu que no és una bona setmana, per anar a Amposta i parlar d'internet i de notícies...

Marta Cid serà l'alcaldable d'ERC a Amposta

Ja és oficial. Marta Cid tornarà a ser la candidata d'ERC a l'alcaldia d'Amposta. Fa un parell d'hores, l'exregidora, exconsellera d'Educació i actual diputada al Parlament de Catalunya ha revelat un dels secrets polítics menys secrets de la política ebrenca: la seua tornada a l'Ajuntament. De fet, ahir mateix ens plantejàvem que el canvi de candidat d'ERC-EA era la primera opció que calia tenir en compte. La sensació és que ERC-EA es va precipitar ara fa uns mesos, quan va proclamar que Carles Gonzalez seria el seu candidat. En principi, els republicans ho tindran fàcil per justificar el seu canvi de plans, però als altres partits els faltarà temps per dir que Cid ha forçat la màquina per treure's de davant Gonzalez i posar-se ella, un cop ha vist que no repetirà com a consellera. Com a mínim, Cid ha estat prou hàbil i ha anunciat el seu futur polític abans que José Montilla fes públic el noms dels nous consellers i conselleres. Ara caldrà veure com mouen fitxa la resta de partits ampostins, sobretot CiU i el PSC.

Jesús juga net amb Tortosa

Els carrers principals de l'EMD de Jesús tenen des de fa dies les banderoles de la campanya de conscienciació cívica "Juga net amb Tortosa". Una campanya que, com la famosa "Tortosa Somriu", he criticat alguna vegada perquè considero que és excessiva i fins i tot contraproduent per a la imatge de l'Ajuntament, que encara no ha fet la feina que havia de fer per rentar i millorar la cara de la via pública. En el cas de Jesús, crec que no deixa de ser irònic que Tortosa demani als jesusencs que juguin net amb la metròpoli. Sobretot, quan fa mesos que la junta veïnal reclama que es revisi d'una vegada el conveni entre l'Ajuntament tortosí i l'EMD, per millorar el seu finançament. Per no parlar de la situació amb el traçat de la variant de l'eix de l'Ebre (C-12), que si res no ho impedeix travessarà una de les poques zones de creixement urbà que Tortosa ha previst per a l'EMD de Jesús al nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM). La pregunta que jo faig és si Tortosa juga net amb els seus barris, pobles i pedanies...

Enquesta telefònica per esbrinar les causes de l'alta abstenció a les passades eleccions

L'altre dia, mentre encara estava treballant, van trucar-me per telèfon per fer-me una enquesta de política general catalana, encara que bona part de les preguntes estaven relacionades amb qüestions com la participació en entitats cíviques, l'interès per la política i l'abstencionisme. De fet, el primer que va preguntar-me l'enquestadora va ser quina em pensava jo que era la causa de l'alta abstenció a les últimes eleccions autonòmiques. Evidentment, li vaig contestar que no ho sabia... La veritat és que no ho he reflexionat a fons, i per contestar-li amb exactitud potser hauria de fer una enquesta com la que ella m'estava fent a mi. Les altres preguntes sí vaig contestar-li, perquè sempre intento respondre aquest tipus d'enquestes, que acostumen a fer llicenciats en periodisme o de ciències polítiques, que no han trobat una feina millor. Entre d'altres, les preguntes eren si havia anat a votar o no; a qui havia votat; si havia votat el mateix a les autonòmiques que a les municipals; si tornaria a votar el mateix partit; que posés nota als diferents partits; que em situés a la dreta o a l'esquerra de l'espectre polític, i que em definís sobre la qüestió nacional... En total, gairebé deu minuts d'enquesta telefònica, que vaig resistir valent i sense defallir, com un corredor de la marató. Però quan no vaig aguantar-me el riure va ser quan va preguntar-me si utilitzava internet, i si usava internet per informar-me de política...

170 persones a la presentació de la plataforma Sobirania i Progrés a Móra d'Ebre

L'actor Joel Joan, president de la plataforma Sobirania i Progrés, va ser l'encarregat ahir de conduir la presentació pública del col·lectiu al teatre La Llanterna de Móra d'Ebre, en un acte en què van assistir unes 170 persones. Ho llegim avui a l'informatiu electrònic Ribera On Line. A més del director de la sèrie Porca misèria, també hi van intervindre l'empresari Ramon Carranza i el professor universitari i historiador Oriol Junqueras. Entre els assistents hi havia l'alcalde de la Fatarella, Josep Suñé, així com diferents representants i dirigents d'ERC a les Terres de l'Ebre. De fet, Suñé hauria fet una de les intervencions més aplaudides pels assistents. Sobirania i Progrés ja compta amb més de 6.000 adhesions, i proposa impulsar des de la societat civil un projecte sobiranista, perquè esdevingui majoritari a la societat catalana. De fet, la plataforma afirma que donarà suport a totes aquelles iniciatives polítiques i socials que reforcin i difonguin un projecte sobiranista, i que participarà activament en la definició d'una estratègia global per a l'exercici de l'autodeterminació.

Foto: Riberaonline

26 de novembre del 2006

Marta Cid aclareix el seu futur polític

La política ampostina podria canviar en qüestió d'hores. Demà al matí, l'exregidora, exconsellera d'Educació i actual diputada al Parlament de Catalunya, Marta Cid (ERC), ha convocat una roda de premsa al local d'ERC d'Amposta, per informar sobre el seu "futur politic". Quin futur polític té algú que acaba de ser investida com a diputada, al marge de fer de diputada al Parlament? La pregunta té múltiples respostes, ja que durant les últimes setmanes han aparegut tot tipus d'especulacions al voltant de la figura de Cid. En primer lloc, l'ampostina podria anunciar que torna a la vida municipal, i que es presenta a les eleccions com a alcaldable d'ERC-EA, encara que aquesta formació ja havia proclamat Carles Gonzalez com a candidat. Això seria una veritable sorpresa, però Cid podria dir que torna a l'Ajuntament perquè la política ampostina està molt agitada per les últimes polèmiques urbanístiques, i perquè la ciutat necessita un nou rumb després de la marxa anunciada de Joan Maria Roig... L'altra opció seria que Cid digués que confia en el candidat González, i que renuncia a presentar-se a l'alcaldia. D'altra banda, l'exconsellera també podria dir que serà la futura delegada del Govern a l'Ebre, o com a mínim que li agradaria ser-ho... En aquest sentit, no hem d'oblidar que el setmanari La Veu de l'Ebre també la situava divendres com a secretària general de l'Esport. El que està clar és que allò que Marta Cid diga demà serà un dels temes de la setmana.

Les escales mecàniques de l'hospital

No sé si, ara que l'hospital de Tortosa s'ha de fer al sector de la Farinera, l'Ajuntament encara voldrà instal·lar les escales mecàniques que havia previst per millorar l'accés als barris del Garrofer i Santa Clara, així com al mateix Verge de la Cinta, dins del pla integral del nucli antic (Pincat). Us ho comento perquè divendres al migdia vaig pujar per les escales actuals per dinar amb Manel Zaera a la cafeteria de l'hospital. I una mica més i m'han d'ingressar d'urgències, quan arribo a dalt de tot. Potser estic en baixa forma, però no he fumat mai i, quan ja havia pujat totes les escales, els meus pulmons estaven al llindar del col·lapse i no em quedava gens d'alè... La construcció d'unes escales mecàniques entre l'inici del carrer Cervantes i l'esplanada de l'hospital, resseguint la murada de Sant Joan, és una de les obres que Tortosa ja hauria d'haver realitzat fa anys. Molts dels problemes de falta d'aparcament que hi ha avui a l'hospital s'haurien resolt, ja que molta gent pujaria per les escales mecàniques i no els caldria agafar el cotxe. Però per què a Tortosa encara hi ha coses que, quan es plantegen, ens semblen de ciència ficció?

Tortosa perd la franquícia de Mango

A l'entrada anterior, em preguntava si, cada vegada que tallem un arbre a Tortosa, algú s'encarrega de plantar un altre. Això m'ha fet pensat en la denúncia que ahir feia al seu bloc La Comedianta Tortosina, sobre la tala d'uns arbres al raval de Sant Llàtzer. De fet, els tortosins a cada bugada perdem un llençol, no? Ha tornat a passar ara, amb el tancament de la franquícia de Mango que hi havia al carrer De'n Carbó. Primer va tancar amb el típic cartell de "per reformes", i després s'hi va instal·lar la botiga Forès Dona, que fins fa poc hi havia a l'avinguda Generalitat. Llavors, van començar obres en aquell local, i la gent es pensava que simplement traslladarien de lloc la franquícia de Mango. Finalment, als baixos de l'avinguda Generalitat s'ha instal·lat una sucursal de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM). Voleu que us expliqui un altre cas? En l'últim any, perquè tinguem una nova llibreria, Viladrich 2, hem perdut abans la llibreria original, Viladrich, i ara perdrem la llibreria El Temple. Alguna cosa ens passa...

Tortosa talla l'arbre del mercat del peix

L'altre dia vaig caure en què l'Ajuntament havia tallat l'arbre que hi havia a la plaça Barcelona, just davant de l'antic mercat del peix. Anys enrere, havia estat un arbre majestuós, que fins i tot es guarnia per Nadal amb llumenetes de colors. Però darrerament havia agafat una malaltia, i havia entrat en un procés de degradació semblant al de la mateixa plaça. La decrepitud del mercat del peix potser va acabar contagiant tot l'entorn... La regidoria de Serveis, Dolors López, va explicar-me divendres que havien decidit tallat l'arbre perquè estava malalt, i per evitar que algun dia caigués i pogués fer mal a algú. Els últims anys, l'arbre també s'havia convertit en el cau de centenars d'estornells, els mateixos que després envaïen el parc municipal. Ja està bé que l'hagin tallat, si estava malalt; de la mateixa manera que trobo bé que (d'una vegada) algú arrangi l'antic mercat del peix. Però algú ens hauria de garantir que cada vegada que es talla un arbre a la ciutat, l'Ajuntament en planta un altre...

El Museu del Vent de l'Aldea prepara una exposició sobre els penells de les Terres de l'Ebre

El Museu del Vent de l'Aldea està preparant una exposició sobre els penells, els senyals del vent a les Terres de l'Ebre, que s'inaugurarà a mitjans de gener del 2007. Actualment, el Museu del Vent es troba en la fase de disseny i gestió del projecte museogràfic, i encara està buscant penells en edificacions, en algun museu, al fons d'alguna entitat o en alguna col·lecció privada, per poder implementar l'exposició. Així, el Museu del Vent està interessat en conèixer diferents tipus de penells del territori, però també voldria tenir accés a tot tipus d'il·lustracions i referències sobre aquests artefactes. Per descomptat, qualsevol aportació serà reconeguda als crèdits de l'exposició. Podeu posar-vos en contacte amb el Museu del Vent a través del web o escrivint un correu electrònic a un dels seus responsables, Edmon Castell.

25 de novembre del 2006

Un pla estratègic per a Tortosa

Hi ha una opinió força generalitzada sobre el fet que Tortosa necessita un pla estratègic de ciutat. De fet, la conclusió final de moltes polèmiques que durant els últims mesos han sacsejat l'opinió pública i la batalla política és que, a Tortosa, no tenim un model clar. Una prova d'això són els continus canvis de rumb i les improvisacions constants que, durant l'última dècada, hem vist en projectes tan importants com el nou recinte firal, la implantació universitària, la millora de l'atenció hospitalària, els creixements urbans, la reforma de les instal·lacions esportives i la construcció de grans equipaments comercials. El nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM) no sembla el millor instrument per afrontar tots els nous reptes que té Tortosa. Sobretot, perquè el mateix POUM també ha estat objecte de canvis i noves improvisacions. Mentrestant, Reus va viure ahir un punt d'inflexió amb la presentació del balanç dels resultats del pla estratègic Reus Impuls 2005. Segons podreu llegir avui al diari El Punt, l'avaluació fa un repàs de l'aplicació de les 372 línies d'actuació del programa que va orientar fa cinc anys el futur de la ciutat, i assenyala alguns dels nous horitzons que ha d'assolir en la nova etapa. No dic que el nostre model hagi de ser Reus. Només que potser Tortosa també necessita un pla estratègic, com a mínim per saber cap a on hem d'anar sense perdre el rumb...

Els rovellons de la Casa del Rei

El bloc Lo Morter ja ha publicat l'esperada recepta amb els rovellons que un grup de periodistes vam buscar dimecres a la zona de la Casa del Rei, al parc natural dels Ports. Com podeu veure, va ser un plat ben senzill, ràpid de fer però deliciós. Una simple truita de rovellons amb què vam sopar mentre miràvem la segona part del partit entre el Barça i el Levski de Sofia. Això sí, els ous eren completament ecològics, regalats per un veí de Roquetes que es diu Andreu, i que té gallines criades a casa. Els rovellons, com us deia, són de la Sénia i els vam buscar mentre els delegats territorials celebraven l'últim consell de direcció del Govern de les Terres de l'Ebre, abans del canvi de legislatura. No em direu que la truita no tenia bona pinta. És curiós, però els caps de setmana pugen les visites al bloc Lo Morter, que fa la meua dona, potser perquè la gent surt a fer rovellons i busca a internet noves receptes. Ella diu que potser s'està fent pesada, amb tants de rovellons... La pròxima recepta, em sembla, serà la coca de recapte. Mmmm...

Les obres de desdoblament de l'N-340 provoquen una fuita al minitransvasament

El CAT aprofita l'incident per defensar els nous dipòsits i la canonada doble

Els operaris del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) van haver de treballar ahir durant hores, ja que les obres del desdoblament de la carretera N-340 van provocar la ruptura de la canonada del minitransvasament de l'Ebre, al terme municipal de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Els danys no van afectar el subministrament d'aigua als ajuntaments i indústries consorciades, i el CAT va aprofitar la situació per defensar l'ampliació dels dipòsits i el projecte de la doble canonada.

El CAT va detallar que a un quart de set del vespre es va reprendre el bombament de l'aigua del minitransvasament des de les estacions de bombament del punt de captació, a Campredó; de la planta potabilitzadora de l'Ampolla, i de les instal·lacions del coll de Balaguer. La previsió era que al cap de poques hores es restablís la pressió a tota la conducció del CAT, així com els nivells habituals als dipòsits d'emmagatzematge, que ahir van haver de posar-se en marxa per garantir el subministrament d'aigua a tots els ajuntaments i a les empreses consorciades.
La ruptura de la canonada va passar a les onze del matí, per la perforació accidental de la conducció durant les obres que s'estan realitzant al terme de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant per desdoblar l'N-340. Segons fonts del CAT, qualsevol situació d'alarma va ser «totalment infundada», ja que les reserves del consorci i l'actual capacitat d'emmagatzematge van permetre garantir els «compromisos de subministrament». De fet, el CAT va aprofitar per remarcar que l'incident va servir per demostrar la viabilitat dels últims projectes aprovats, amb l'objectiu de «millorar les infraestructures, incrementar les garanties de subministrament i ampliar la capacitat d'emmagatzematge, d'acord amb la política impulsada en la línia d'una gestió eficient de l'aigua». En línies generals, el CAT projecta construir una altra canonada, al costat de la conducció actual, per practicar enllaços d'emergència i evitar la interrupció del subministrament en cas d'algun incident com el d'ahir. El consorci també preveu construir noves línies de decantadors de reserva i dipòsits d'aigua crua, que podrien entrar en funcionament abans de l'estiu del 2007.

El Punt (26-Novembre-2006)

Tortosa estrena «Som aigua»

La tinent d'alcalde de Participació Ciutadana i Societat de la Informació, Amparo Moreno, va ser l'encarregada d'inaugurar ahir al vespre l'exposició Som aigua. La nova cultura de l'aigua, que es podrà veure fins al 21 de gener a la Casa de l'Aigua de Tortosa. La mostra és una coproducció de l'Obra Social de Caixa Sabadell i de la Fundació Cassa, que la Fundació Nova Cultura de l'Aigua, la Plataforma en Defensa de l'Ebre, l'Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP) i l'Ajuntament de Tortosa han volgut portar a l'edifici de l'antiga estació del Carrilet. Som aigua és una proposta didàctica i interactiva, que busca la complicitat dels ciutadans. Per això, la mostra comença informant els visitants sobre una realitat biològica: el 70% del cos humà està format per aigua. Tot seguit, l'exposició fa un recorregut pel cicle de l'aigua, i entra a fons en l'anàlisi del clima mediterrani. Un clima que, tenint en compte les seues irregularitats en el règim de pluges, obliga els països de la conca a fer una gestió correcta dels recursos hídrics. Els visitants de l'exposició, que remarca la responsabilitat ciutadana de fer un ús racional i solidari de l'aigua que raja per l'aixeta, també tindran accés a unes pantalles interactives, amb un mapamundi que els permet desplaçar-se per tots els racons de la Terra, amb informacions insòlites sobre l'aigua de cada continent. A més, també podran entrar en jocs amb refranys populars sobre l'aigua i en apartats que expliquen altres aspectes de l'aigua, com a vehicle de salut i també de malalties. Som aigua es podrà visitar de dilluns a divendres, a partir de dos quarts de deu del matí i fins a dos quarts d'una del migdia; i dissabte i diumenge, en horaris de matí i de tarda.

El Punt (25-Novembre-2006)

Tortosa aconsegueix controlar l'increment de la plaga d'estornells

La regidora de Serveis, Dolors López, va confirmar que l'Ajuntament de Tortosa ja ha aconseguit reduir i controlar la plaga d'estornells que afectava el parc municipal. López va explicar que havien detectat un increment important en les últimes setmanes, i que els serveis tècnics municipals havien estat avaluant si els altaveus instal·lats al parc ja no eren suficients, o si els estornells ja s'havien acostumat al soroll electrònic. Segons López, les proves han confirmat un canvi d'hàbits dels ocells. Per tant, l'Ajuntament ha modificat el lloc d'algun dels altaveus i n'ha ampliat el nombre, amb una millora immediata de la situació.

El Punt (25-Novembre-2006)

24 de novembre del 2006

La fotografia de Maragall

Poc abans que comencés el ple d'investidura d'aquesta tarda, el president en funcions, Pasqual Maragall, ha provocat una de les imatges de la jornada. I no ha estat per cap maragallada. O potser sí, vosaltres mateixos... Maragall i Joan Saura han demanat una càmera a un dels fotògrafs, i el president de l'antic tripartit ha decidit prendre una instantània dels fotoperiodistes que cobrien el ple del Parlament. De fet, el servei de premsa del Parlament ha difòs la imatge, realment curiosa, avui mateix al vespre. Per mi, ja és la imatge de la jornada, sobretot perquè homenatja un col·lectiu (els fotoperiodistes) que sovint és oblidat (fins i tot pels mateixos periodistes). També perquè em recorda l'afer de la corona d'espines, amb Maragall fotografiant Carod a Terra Santa. Aquell va ser un dels moments més divertits i genials (perquè era políticament incorrecte) de la presidència de l'exalcalde de Barcelona i del futur vicepresident.

Front comú per aconseguir que l'autovia de l'Aragó continuï per la Terra Alta, la Ribera i el Priorat

Gandesa, Móra d'Ebre i Falset proposen el desdoblament de la carretera N-420

Gandesa, Móra d'Ebre i Falset ja lideren un front comú per aconseguir que l'autovia de Burgo de Ebro i Alcanyís continuï per les comarques de l'interior de la demarcació fins al litoral, amb un desdoblament de la carretera N-420. Gandesa va ser ahir l'escenari de la primera trobada d'aquesta nova mesa territorial, en què a més dels ajuntaments van assistir-hi representants del sindicats la UGT i CCOO, i de les organitzacions empresarials del territori, l'Aece, la patronal Cepta i Pimec.

El portaveu del front comú i alcalde de Gandesa, l'independent Miquel Aubà, va afirmar que la proposta perquè l'autovia d'Alcanyís continuï per la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Priorat no ha de plantejar-se com una demanda política, «sinó del conjunt del territori i amb el suport de tota la població». Aubà va reiterar que el futur polígon industrial de les Camposines necessita que l'actual N-420 es convertisca en una autovia, amb l'objectiu de connectar també l'Aragó amb l'aeroport de Reus i el port de Tarragona. De fet, abans de final de mes, hi haurà una altra reunió amb les cambres de comerç de Tortosa, Tarragona i Reus; i abans de Nadal, una altra amb representants del port de Tarragona, l'aeroport de Reus i les empreses petroquímiques i del sector turístic. A principi d'any, la mesa territorial ja hauria de tenir un traçat consensuat.
L'objectiu del calendari fixat ahir és evitar que la proximitat de les eleccions municipals puga enverinar el bon clima necessari per assolir un acord, i preparar una última reunió amb la Generalitat abans d'anar a Madrid, perquè el Ministeri de Foment puga incorporar la proposta a la seua planificació per al període 2007-2015. Així, els tres ajuntaments consideren que la millor opció és desdoblar l'N-420 per l'interior. Aubà va explicar que l'alternativa seria plantejar un desdoblament de l'N-420 fins a Gandesa, però fer baixar l'autovia per l'actual C-43 fins a la cruïlla amb l'eix de l'Ebre, a l'altura de Benifallet. Una proposta que agradaria als ajuntaments situats més al sud, com ara Tortosa, però que segons Gandesa, Móra d'Ebre i Falset representaria un fort impacte mediambiental sobre les serres de Pàndols i Cavalls. En aquesta línia, el portaveu institucional va avançar que també convocaran diferents entitats i col·lectius ecologistes. En aquest sentit, Aubà va recordar que l'N-420 no travessa cap zona d'alt valor ecològic. «Potser el punt més delicat seria el coll de la Teixeta, que està obert des de fa uns anys», va matisar. L'alcalde de Gandesa va explicar que el front territorial haurà de fer força per convèncer Foment, ja que els municipis de les comarques dels Ports i el Baix Maestrat, al País Valencià, també estan oferint una sortida al mar per a la nova autovia d'Alcanyís. «Creiem que tenim més possibilitats ja que Foment entendrà que el port de Torremiró haurà d'estar tancat per les nevades durant molts dies a l'any, i que fer passar l'autovia de l'Aragó per la zona de Morella tindria un gran impacte ambiental», va remarcar Aubà. L'alcalde va detallar que ja s'ha reunit amb l'alcalde d'Alcanyís, i que coneixen quines són les «preferències dels municipis aragonesos».

El Punt (24-Novembre-2006)

Salvem lo Canalet aconsegueix el suport de la junta de l'EMD de Jesús

La Plataforma Salvem lo Canalet ja té el suport institucional de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Jesús, després de la reunió de dimecres al vespre amb tots els grups polítics de la junta veïnal. Segons una de les portaveus del col·lectiu, el ple de l'EMD aprovarà una moció unitària, amb l'objectiu d'intentar modificar el traçat de la variant de l'eix de l'Ebre (C-12) que Carreteres està estudiant, tot i l'afectació de la zona de xalets del Canalet i altres sectors limítrofs. A més, l'EMD també enviarà una carta al director general de Carreteres, Jordi Follia, perquè la Generalitat recuperi el traçat més proper a l'antic canal Xerta-Càlig, que l'Ajuntament de Tortosa havia programat en les aprovacions inicials i provisionals del nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM).La plataforma ha obert també contactes amb els diferents grups de l'Ajuntament, alguns dels quals no havien estat informats dels canvis introduïts en el traçat durant la fase final de l'aprovació del POUM. El portaveu d'ICV, Sisco Lahosa, va confirmar que havia conegut el canvi de traçat després que Salvem lo Canalet fes públic el seu manifest de protesta. Lahosa, membre del govern de Joan Sabaté, va mostrar-se partidari de celebrar una junta de portaveus abans del ple ordinari del 4 de desembre, amb l'objectiu de valorar la situació i redactar una moció amb el consens de tots els grups municipals.

El Punt (24-Novembre-2006)

Vídeo del consell de direcció a la Casa del Rei

La Marfanta us ofereix avui aquest vídeo musical amb imatges del tancament relaxat de la legislatura a la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, amb una sessió de treball i germanor a la Casa del Rei, al parc natural dels Ports. A més, alguns podreu veure per primera vegada com és l'interior del xalet que l'actual monarca espanyol utilitzava durant les seues llargues jornades de cacera al Port, quan encara era príncep i solter. Si algun dia voleu la clau, pregunteu a la delegació de Medi Ambient...

23 de novembre del 2006

Espanya: "CiU a Amposta és alguna cosa més que un partit, i Roig alguna més que un alcalde"

El portaveu del PSC a Amposta, Toni Espanya, ha tornat a escriure avui al seu bloc, després de sis setmanes sense activitat. El socialista ampostí analitza la formació del nou tripartit després de les eleccions de l'1 de Novembre, però el que més m'ha interessat han estat les seues reflexions sobre les diferents polèmiques urbanístiques que durant les últimes setmanes han esquitxat l'alcalde d'Amposta, Joan Maria Roig. Segons Espanya, té una sensació agredolça. "Vaig tenir la mala sort d'estrenar-me políticament a l'oposició, sense cap tutor polític proper, i peleant amb el sector més fòssil i reaccionari de CiU de l'Ebre i possiblement de Catalunya", confessa Espanya. El portaveu del PSC afirma que, gràcies a la seua vocació política, ha aguantat "tres anys i mig de pressió, amenaçes de querelles, actituds prepotents i desafiants, negació de la salutació de gent anònima pel carrer i moments d'amenaces velades i insults". El socialista afirma que atrevir-se a questionar l'acció de govern municipal era tabú, perquè "CiU a Amposta és alguna cosa més que un partit i Roig alguna cosa més que un alcalde". Amb tot, Espanya conclou que "el temps ha acabat posant a cadascú al seu lloc i el desvetllament públic de la xarxa empresarial que pivota al voltant diversos càrregs públics de l'ajuntament ha commocionat la ciutat i l'electorat convergent".

La desaparició temporal d'un pas de vianants propicia l'atropellament d'un veí a Tortosa

La veritat és que és un fet gens habitual. Els serveis territorials de Carreteres van realitzar dimarts a la nit els treballs de renovació de l'asfalt de l'avinguda Colom, al barri de Ferreries, i ahir pel matí es va produir un atropellament per la desaparició temporal d'un pas de vianants. Molts coneixereu el pas de vianants que hi ha a l'altura de l'oficina de Caixa Tarragona, just davant de la botiga de mobles d'Alado. La renovació del paviment va fer desaparèixer la senyalització horitzontal, però tècnicament crec que el pas de vianants continuava habilitat, ja que a una banda i a l'altra encara del carrer encara hi havia els senyals verticals que adverteixen de la proximitat d'un pas de vianants. Un home d'avançada edat va voler travessar l'avinguda Colom per aquest mateix punt i una moto li va passar literalment per damunt, així que l'ancià va haver de ser traslladat i ingressat d'urgències a l'hospital Verge de la Cinta. Després van dir-me que ahir van produir-se altres situacions perilloses, ja que alguns cotxes circulaven a gran velocitat per l'avinguda Colom renovada, i no respectaven el pas de vianants. Com que sóc així, vaig decidir provar-ho per mi mateix i a la nit, tornant cap a casa, vaig estar una estona per travessar el carrer, ja que cap cotxe va cedir-me el pas. En línies generals, l'incivisme dels conductors tortosins és molt alt. Sort que ara els nous passos de vianants, pintats amb pintura nova al damunt del quitrà nou, es veuran molt bé i ja ningú tindrà cap excusa.

La deslocalització del grup Faiges deixarà sense feina una vintena de treballadors a Tortosa

El diari El Punt publica avui una informació, redactada per Lurdes Moreso, en què s'avança que el trasllat de la planta envasadora del grup Ideal SA a la població de Daimiel (Ciudad Real) representarà una retallada de personal d'un 40%. Així, l'empresa de la família Faiges ha comunicat als 20 treballadors eventuals que no els renovarà, segons el sindicat USOC, majoritari al comitè d'empresa. A més, l'empresa ha començat a negociar directament amb altres empleats les prejubilacions i també els trasllats voluntaris a Castella-la Manxa. Actualment, la plantilla d'Ideal SA és de 78 persones. Un altre sindicat, CCOO, diu que fa molts anys que Faiges no inverteix ni un euro a la fàbrica de Tortosa. Però el grup es deslocalitzarà només en part, ja que encara no ha descartat la possibilitat de mantenir una refineria d'oli a Tortosa... Però no als terrenys del sector Ferreries Nord, sinó al nou polígon industrial Catalunya Sud. El que jo puc afegir és que als terrenys de Ferreries Nord s'ha planificat un nou eixample urbà, i que el mateix grup Faiges - que també té una constructora- negociava amb l'Ajuntament tortosí un canvi en els criteris d'edificabilitat. L'empresa també negocia amb l'Ajuntament la cessió de terrenys al Catalunya Sud, encara que Amposta els hauria ofert uns terrenys gratuïts per forçar el trasllat del complex oleícola a la capital del Montsià. Segons la notícia d'El Punt, Ideal SA farà una inversió de 20 milions d'euros a la província de Ciudad Real i crearà uns 50 llocs de treball, en una primera fase. Pel que fa a la capacitat de la planta de Castella-la Manxa, serà de 80 milions de litres d'envasat cada any, enfront dels 30 milions de litres que té la de Tortosa.

Per llegir la notícia completa a El Punt, cliqueu aquí mateix.

L'últim consell de direcció, a la Casa del Rei

la crònica

Tortosa encara conserva algunes llegendes urbanes sobre les mítiques festes campestres organitzades a la Casa del Rei, un refugi de muntanya que l'actual monarca espanyol utilitzava durant les seues llargues jornades de cacera als Ports, quan encara era príncep. El refugi és un xalet d'estil alpí, de dues plantes i teulada a dues aigües, a la vora de la pista que puja de la Sénia i de Fredes, però a pocs quilòmetres del cim de Caro, a Roquetes. Però ahir la Casa del Rei no va ser l'escenari de cap bacanal aristocràtica, sinó la sala de treball de l'últim consell de direcció del govern que es farà aquesta legislatura a les Terres de l'Ebre. Potser va ser una coincidència, però la realitat és que la Casa del Rei es troba a mig camí entre els territoris de Miquel Castelló (PSC), roquetenc i delegat de la Generalitat; i de Víctor Gimeno (ICV), senienc i director dels serveis territorials de Medi Ambient.
Tots dos se sentien com a casa. Gimeno va fer de guia turístic i va ensenyar els millors racons per trobar rovellons, però Castelló va ser l'amfitrió indiscutible d'una jornada de treball i germanor en què els representants de la premsa també havíem estat convidats. El dinar va ser a base d'entrepans, cerveses i refrescos. Imaginem que res a veure amb el sopar de germanor per celebrar els 25 anys de la llei del minitransvasament, a Port Aventura, en què els periodistes van ser seleccionats. Tot i estar pocs mesos al càrrec, Castelló ha sabut imprimir un to més relaxat a la Delegació del Govern, i ha trencat alguns tòpics sobre el seu caràcter. El mateix personal de la Delegació ho comentava obertament ahir, aprofitant la complicitat amb els periodistes. De fet, els treballadors tenien molt d'interès per saber què sabíem els periodistes sobre qui serà el futur inquilí o inquilina del despatx noble del carrer Montcada.
El consell de direcció va ser gairebé intranscendent des del punt de vista informatiu, si no fos pel balanç «enormement positiu» que Castelló va fer de la gestió del tripartit durant la legislatura que ara s'esgota. En aquesta línia, el delegat de la Generalitat també va recordar en diferents moments «els companys d'ERC, que ara es tornaran a reincorporar al govern». Castelló va remarcar que el tripartit ha desencallat diferents projectes que eren vitals per al territori, i va afirmar que el més important és «la continuïtat dels nous projectes, al marge de les individualitats i allò que ens porti el futur». De fet, ja a la sobretaula, Castelló va demanar calma sobre la incertesa que plana sobre el despatx principal del Palau Abària i la resta dels serveis territorials. L'hermetisme continua sent absolut, i fins a la setmana que ve no s'espera que comencin a saber-se els noms dels diferents consellers i els possibles canvis a les delegacions. Segons van assenyalar, sembla que José Montilla vol fer de «president de tot el govern», i això potser té alguna cosa a veure amb l'acabament dels rumors i la publicació de noves travesses sobre els nous consellers i delegats.
Un dels que té més números per repetir és Ismael Roldán, encara que fonts socialistes situen el director territorial de Salut en un lloc destacat de la llista del PSC a Tortosa per les properes eleccions municipals. El doctor Roldán està «acostumat a tractar amb malalts a la UCI», i pel que sembla l'Ajuntament tortosí està considerat un «pacient crític». El futur immediat és una incògnita, però un altre que és molt possible que continuï al seu càrrec és Víctor Gimeno. El delegat de Medi Ambient no ha pogut tancar diferents fronts polèmics oberts al territori i ha tingut veritables mals de caps en qüestions com la caça amb barraca; però ahir va mostrar orgullós la seua feina al parc natural dels Ports. És el cas del xalet del Rei, que va passar a ser competència del parc natural a mitjan 2002, i on ja s'han fet algunes reparacions exteriors i canvis a la teulada. Ara la Casa del Rei és de tots i forma part de les instal·lacions del parc natural dels Ports, juntament amb els centres d'informació i interpretació de Roquetes i la Sénia, l'ecomuseu d'Horta de Sant Joan i altres refugis i casetes forestals. Avís: a la Casa del Rei, els mòbils no tenen cobertura i el llit reial és molt flonjo...

El Punt (23-Novembre-2003)

El debat sobre el traçat de l'eix de l'Ebre arribarà al ple de l'Ajuntament de Tortosa

La Plataforma Salvem lo Canalet ha intensificat durant els últims dies els contactes amb els diferents grups polítics de l'Ajuntament de Tortosa, amb l'objectiu d'aconseguir una posició oficial del consistori sobre el traçat de la variant de l'eix de l'Ebre (C-12) que projecta la direcció general de Carreteres. Segons un portaveu del moviment veïnal, la plataforma ja ha parlat amb tots els grups municipals excepte amb l'independent Vicent Lluesma. De fet, el mateix portaveu va explicar que ja tenen el compromís d'algun dels grups municipals, i que hi haurà una moció per forçar el debat institucional sobre el millor traçat del desdoblament de l'eix de l'Ebre. A més, la Plataforma Salvem lo Canalet tenia previst reunir-se ahir a la nit amb tots els grups de l'entitat municipal descentralitzada (EMD) de Jesús, per intentar que la junta veïnal també reclamés de manera unitària un traçat més a l'oest, paral·lel a l'antic canal Xerta-Càlig, que no trinxés la zona de xalets del Canalet. Finalment, la plataforma ja ha sol·licitat una entrevista amb el director general de Carreteres, Jordi Follia, mentre que la reunió amb el delegat del govern a l'Ebre, Miquel Castelló, s'ha ajornat fins dilluns.

El Punt (23-Novembre-2006)

La Palma d'Ebre torna a tenir aigua potable amb la connexió a l'embassament de Margalef

El delegat de Salut a les Terres de l'Ebre, Ismael Roldán, va confirmar ahir que la població de la Palma d'Ebre ja va poder beure aigua de les aixetes a partir de dimarts al migdia. Segons Roldán, les analítiques del Departament de Salut han certificat que l'aigua de la nova connexió a l'embassament de Margalef és potable. En aquest sentit, cal recordar que l'Ajuntament de la Palma d'Ebre va haver de buidar, la setmana passada, els dipòsits d'aigua provinents del pou d'abastament del riu Montsant, després que Salut hi detectés restes de pesticides durant una analítica rutinària. De fet, des de divendres passat, els veïns de la Palma d'Ebre van haver de beure i cuinar amb aigua embotellada. Després de buidar els dipòsits, el consistori va optar per connectar la xarxa de subministrament d'aigua de la població a la canonada alternativa que arriba des del pantà de Margalef. «És una aigua totalment renovada, no n'hi ha ni una gota de l'altra», va afirmar l'alcalde, Gil Martí.
Però, arran de la incertesa que l'aigua de l'embassament fos apta també per beure, ja que l'aigua sí que era apta per a la resta d'usos, com el regadiu, els veïns es van veure obligats a beure i cuinar amb aigua embotellada. La prova analítica de l'aigua del pantà de Margalef va ser encarregada d'urgència, i de fet els resultats no s'esperaven fins ahir al migdia. Però Salut ja va autoritzat, dimarts al migdia, que l'Ajuntament de la Palma d'Ebre permetés el consum de l'aigua de l'aixeta als veïns. «Ens havíem d'assegurar, ja que podia ser que el focus de contaminació es trobés en algun punt de la xarxa de distribució», va dir Roldán. De fet, continua la incògnita sobre l'origen exacte de la contaminació detectada al riu Montsant.

El Punt (23-Novembre-2006)

Tortosa tindrà l'hospital per a malalts d'Alzheimer després de les festes de Nadal

El director dels serveis territorials de Salut, Ismael Roldán, va anunciar ahir a la Sénia, després de la celebració del consell de direcció del Govern a les Terres de l'Ebre, que Tortosa tindrà a partir del gener un hospital de dia per atendre persones amb malalties neurodegeneratives. Segons Roldán, la direcció general de Recursos Sanitaris ja ha «desencallat» els diferents problemes que impedien la posada en funcionament del centre, i va assegurar que l'hospital de la Santa Creu de Jesús ja té l'acreditació necessària per posar en marxa l'hospital de dia per als malalts d'Alzheimer i altres tipus d'afeccions neurodegeneratives. Roldán va recordar que el centre de dia estarà situat en unes instal·lacions que la societat municipal Gesat i l'empresa Sagessa ja han habilitat a l'hospital de Jesús, amb l'objectiu de millorar l'atenció diürna als pacients de Parkinson, Alzheimer, altres malalties senils i esclerosis múltiples. El director dels serveis territorials de Salut va detallar que el projecte és fruit de la col·laboració amb el Departament de Benestar i Família, i va avançar que avui es reunirà una comissió tècnica, formada íntegrament per professionals: neuròlegs, treballadors socials i psicòlegs. La comissió s'encarregarà de marcar les pautes i la distribució dels pacients, i el calendari a seguir. El següent pas serà constituir una comissió de seguiment, en què participaran les associacions de malalts, amb la finalitat d'aportar millores i propostes a la comissió tècnica. Roldán va mostrar-se confiat que el nou hospital de dia, que tindrà una vintena de places, puga entrar en funcionament després de les festes de Nadal. «Creiem que és una aportació positiva per a les Terres de l'Ebre», va afirmar Roldán, que va destacar que el pla director sociosanitari proposarà vint places més a la Ribera d'Ebre, i que ja es preveuen divuit places més a la Terra Alta i vint més al Montsià.
De fet, l'Ajuntament d'Amposta ja està treballant per enllestir amb Benestar i Família un conveni que permetrà la instal·lació d'un centre de dia a la capital del Montsià. La proposta sorgeix després del compromís assolit entre l'Ajuntament ampostí i l'Associació de Familiars d'Alzheimer del Montsià (Afam). El centre s'emplaçarà en un local de 300 metres quadrats al carrer Buenos Aires, i tindrà fins a 30 places, concertades amb la Generalitat. Per la seua banda, l'Ajuntament es farà càrrec de cedir l'equipament i d'un 50% de l'obra civil. El pla funcional del centre de dia preveu una inversió de 320.000 euros, segons el regidor de Governació, Manel Ferré.

El Punt (23-Novembre-2006)

22 de novembre del 2006

Roig i Rius es defensen i neguen qualsevol il·legalitat urbanística a l'Ajuntament d'Amposta

Diferents mitjans de comunicació recullen avui la compareixença conjunta que l'alcalde d'Amposta, Joan Maria Roig, i el regidor d'Urbanisme, Daniel Rius, van fer ahir al vespre per desmentir públicament les informacions sobre presumptes escàndols urbanístics en què han aparegut implicats. Roig va assegurar que la seua actuació com a alcalde sempre s'ha emmarcat en la legalitat, i va reiterar que mai ha format part de l'antiga promotora Montsianell Residencial SL, que volia impulsar la polèmica urbanització amb la construcció de 89 xalets a la falda del Montsià. L'alcalde i Rius van mostrar-se convençuts que al darrere de tot aquest afer s'hi amaguen «clares intencionalitats polítiques», i van anunciar una querella criminal contra el diari El Mundo, per les diferents informacions publicades durant l'última setmana. Per llegir la notícia completa, aquí teniu un enllaç amb l'article del diari El Punt.

El pont de Deltebre i Sant Jaume es farà al mateix temps que l'anella viària

El projecte vol respectar el paisatge del Delta i està pensat com una prolongació dels carrers

El delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Miquel Castelló, va assegurar ahir que el nou pont entre Deltebre i Sant Jaume d'Enveja es construirà al mateix temps que la futura anella viària del Delta. Castelló va advertir que el pont i l'anella viària són dos projectes que es tramitaran de manera paral·lela, però va dir que la Generalitat intentarà que la tramitació i el calendari de les obres es programin de manera complementària, per fer coincidir les obres. El delegat del govern, que ahir va comparèixer amb els alcaldes de Deltebre i de Sant Jaume d'Enveja, va recordar que les obres del pont podrien començar durant la tardor del 2007.

Miquel Castelló va destacar que la construcció del pont entre Deltebre i Sant Jaume i les obres de l'anella viària del Delta són dos projectes que van en paral·lel, però que comparteixen un important nexe d'unió. Així, el delegat del govern a les Terres de l'Ebre va detallar que el pont entre Deltebre i Sant Jaume és la «peça clau» que unirà la futura anella viària per damunt del riu, i que per tant la Generalitat té previst encarregar la redacció dels projectes a la vegada, i també treure'ls a concurs de manera simultània. «Són dos projectes que han d'anar complementant-se i amb uns terminis d'execució bastant coincidents, per intentar fer coincidir també les dues obres», va afegir Castelló. El delegat va reiterar que les obres del pont podrien començar durant la tardor del 2007, i que la inversió prevista per la Generalitat és de 9,8 milions d'euros. Castelló va concloure que el termini d'execució és de 18 mesos, i que per tant el pont podria estar fet en dos anys i mig.

> Un passeig fluvial penjant

Un dels responsables del projecte guanyador, l'enginyer Diego Cobo, va reiterar que el nou pont penjant està emmarcat en la futura anella viària del Delta, i va detallar que tindrà dues rotondes que l'enllaçaran amb els carrers de les dues poblacions. De fet, Cobo va explicar que han volgut integrar el pont al paisatge del Delta, però que per a l'enginyeria Tec-4 i el projectista Jiri Strasky també ha estat important que El Passador fos una prolongació dels carrers i dels passejos fluvials de Deltebre i Sant Jaume d'Enveja. Així, a l'interior del pont hi haurà dos vials per a vehicles de motor, però també un passeig amb un carril bici, zona de vianants i també uns bancs per descansar.

El Punt (22-Novembre-2006)

Tortosa subvenciona en un 70% la instal·lació de plaques solars al nucli antic

L'Ajuntament de Tortosa va anunciar ahir que subvencionarà en un 70% la instal·lació de sistemes d'obtenció d'energies alternatives, com plaques d'energia solar o tèrmica, així com també els sistemes de millora d'aïllament tèrmic i acústic, en aquells habitatges situats a l'àrea d'actuació del pla integral del nucli antic de Tortosa (Pincat). Els ajuts podran ser d'un màxim de 3.000 euros per habitatge, tenint en compte que les subvencions són acumulables entre si i amb altres que puguin oferir altres administracions. D'altra banda, l'Ajuntament també subvencionarà la millora d'infraestructures de telecomunicacions i noves tecnologies en els elements comuns dels edificis que també formin part de l'àmbit d'actuació del Pincat. Així, el consistori oferirà ajuts de fins al 50% per a les actuacions que tinguin com a objecte l'adaptació d'antenes per rebre la televisió digital terrestre, i també per incorporar les noves tecnologies a les empreses instal·lades al nucli antic de Tortosa. És el cas, per exemple, de la instal·lació d'un cablejat estructural o de la creació de xarxes WiFi. Els ajuts pretenen afavorir la rehabilitació del nucli antic i la millora de la qualitat de vida dels veïns.

El Punt (22-Novembre-2006)

Carreteres iniciarà aquesta nit l'asfaltatge de tota l'avinguda Generalitat de Tortosa

La direcció general de Carreteres té previst iniciar avui a la nit l'asfaltatge de l'avinguda Generalitat, la principal artèria viària de la ciutat. Un cop finalitzades les obres de millora en algunes cruïlles, als guals i en l'eixamplament de les voreres entre el carrer Llotja i la pujada del pont de l'Estat, Carreteres iniciarà ara l'asfaltatge de la via. L'actuació afecta un tram de més d'un quilòmetre i s'executarà per fases, i sempre de nit. Mentre durin les obres, el trànsit serà desviat i quedarà prohibit estacionar els vehicles als trams afectats, i en hores diürnes es farà la pintura de la senyalització horitzontal. A la vegada, també s'acabarà l'asfaltatge de la rambla Catalunya, el carrer Tarragona i l'avinguda Colom, al barri de Ferreries. L'Ajuntament espera que aquestes obres i els treballs a l'antiga carretera de València acabin la primera quinzena de desembre.


El Punt (22-Novembre-2006)

Primera reunió per demanar el pas de l'autovia d'Alcanyís per la Terra Alta

La sala d'actes de l'ajuntament de Gandesa serà demà l'escenari de la primera reunió entre els sindicats i els alcaldes de Gandesa, Móra d'Ebre i Falset, amb l'objectiu d'iniciar una tanda de contactes i fer un front comú per fer possible que l'autovia d'Alcanyís tinga continuïtat per les comarques de l'interior de la demarcació de Tarragona. L'esperit de la reunió és «reforçar» la petició que es farà arribar al Ministeri de Foment, perquè l'enllaç de l'autovia Burgo de Ebro-Alcanyís amb la costa mediterrània passi per la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Priorat. Segons els alcaldes de Gandesa, Móra d'Ebre i Falset, aquesta nova infraestructura representaria una garantia per al desenvolupament econòmic de la zona. És per això que, al marge de representants dels sindicats Unió de Pagesos, UGT i CCOO, també s'espera la presència de membres destacats de l'Associació d'Empresaris de les Comarques de l'Ebre (Aece), de la patronal tarragonina, Cepta, i de Pimec. El programa de la tanda de contactes també preveu reunions dels alcaldes amb les empreses més representatives del Camp de Tarragona, les autoritats del Port de Tarragona i l'aeroport de Reus, i les cambres de Reus i Tortosa.

El Punt (22-Novembre-2006)


Dos treballadors cauen al riu durant el desembassament, prop de la central d'Ascó

Dos treballadors de la central nuclear d'Ascó es van precipitar ahir a l'Ebre des d'una barca, durant uns treballs relacionats amb el desembassament controlat d'aigües que està realitzant la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), des del pantà de Flix, per netejar el riu d'algues. De fet, l'incident va produir-se mentre els dos operaris treballaven des d'una barca especialitzada, per impedir l'entrada de les algues arrossegades pel cabal al punt de captació d'aigua del sistema de refrigeració de la central. Així, un dels treballadors va poder sortir de l'aigua sense l'ajuda de ningú, però l'altre va estar uns cinc minuts a l'aigua, encara que fonts de la central d'Ascó van assegurar que havia estat rescatat pels bombers sa i estalvi, tot i que amb alguns símptomes d'hipotèrmia.
D'altra banda, l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) va explicar que l'incident no va representar cap complicació per al desenvolupament del desembassament controlat, que la CHE efectua dues vegades a l'any per reduir la presència de macròfits al riu Ebre. La central d'Ascó ha pres les mesures cautelars pertinents, com la reducció en un 25% de la potència en cadascun dels grups de producció, per reduir el cabal derivat cap a la captació de la central. La reducció de la potència provocarà unes pèrdues d'uns 300.000 euros. El desembassament va iniciar-se a primera hora del matí, i la previsió era que durés unes 12 hores, amb un cabal màxim de fins a 1.350 metres cúbics per segon. Així, les puntes de cabal es preveien sobretot als pobles de la Ribera d'Ebre, mentre que aigües avall la làmina d'aigua havia d'anar-se reduint. De fet, ahir a la tarda encara no hi havia cap símptoma visible del desembassament a l'altura de Tortosa.

El Punt (22-Novembre-2006)

21 de novembre del 2006

Hermetisme absolut sobre els canvis a la Delegació del Govern a l'Ebre

La versió oficial i extraoficial és que ningú sap res, ni aquí ni a Barcelona, sobre els canvis que poden haver-hi a la Delegació del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. Sembla clar que ERC tornarà a ocupar el despatx principal del Palau Abària, però si no hi ha sorpreses d'última hora i al marge d'això, l'hermetisme és absolut. També hi ha molt poca informació sobre els relleus als diferents serveis territorials, encara que hi ha alguns directors que saben que no continuaran al seu lloc (pel nou repartiment de carteres entre el PSC, ERC i ICV).
Com a periodista, trobo a faltar el suquet, les filtracions, les confidències i les travesses que van fer-se ara fa tres anys, amb la primera edició del govern entre PSC, ERC i ICV. Però he de reconèixer que la discreció actual és millor per a la imatge d'un govern que molts vigilaran amb lupa, esperant que cometi qualsevol errada. D'altra banda, potser és veritat que els periodistes no hem pressionat tant com fa tres anys, per saber qui ocuparà la delegació i cadascun dels despatxos dels serveis territorials. La reedició del tripartit no ha generat tantes espectatives de canvi com la sortida de CiU del govern de la Generalitat. De fet, hi ha alguns directors dels serveis territorials, designats en el seu moment per ERC, que no han arribat a abandonar el seu càrrec.
Demà es farà l'últim consell de direcció del Govern a Terres de l'Ebre abans de la formació del nou govern. Com que sembla que la cosa no es decidirà fins el proper cap de setmana, la trobada de demà amb la premsa potser serà massa precipitada per endevinar, per les cares de la gent, qui marxarà, qui continuarà i qui només canviarà d'aires.

Els veïns del Canalet es reuniran amb diferents càrrecs públics per canviar el traçat de l'eix de l'Ebre

Els veïns que formen la Plataforma Salvem lo Canalet tenen previst reunir-se durant tota la setmana amb diferents càrrecs públics, amb l'objectiu de forçar un canvi en el traçat de la variant de l'eix de l'Ebre (C-12) que ha previst la direcció general de Carreteres. En primer lloc, la plataforma té previst reunir-se avui amb l'alcalde roquetenc, Mariano Gil, ja que Roquetes és un dels termes municipals que travessa el traçat del desdoblament de l'eix de l'Ebre. Demà al vespre, els veïns es reuniran amb tots els grups polítics representats a la junta veïnal de l'entitat municipal descentralitzada (EMD) de Jesús, amb motiu d'una reunió convocada pel president, Pere Panisello. Per dijous, la Plataforma Salvem lo Canalet té una cita amb el delegat de la Generalitat de les Terres de l'Ebre, Miquel Castelló. D'altra banda, la plataforma va informar divendres passat, en el marc d'una assemblea en què van participar una vintena de veïns afectats, que durant els caps de setmana faran grups de treball i es repartiran pels camins de la partida del Canalet, per informar la resta de veïns de la zona.

El Punt (21-Novembre-2006)

Tortosa estudia privatitzar l'enllumenat i el manteniment de la via pública

L'Ajuntament pot optar per l'externalització o l'ús de l'Empresa Municipal de Serveis Públics

La regidora de Serveis, Dolors López, va confirmar ahir que l'Ajuntament de Tortosa està estudiant la possibilitat d'externalitzar els treballs de manteniment de la via pública i de l'enllumenat. De fet, actualment ja hi ha una empresa privada que s'encarrega del manteniment de l'enllumenat del polígon industrial Baix Ebre i de les pedanies, amb uns resultats que l'Ajuntament valora molt positivament. Amb tot, López va advertir que encara no hi ha cap decisió presa, i va garantir que els treballadors de la brigada municipal no han de patir pel seu lloc de treball. «El que volem és optimitzar els recursos dedicats al manteniment», va dir.

«El que estem fent és estudiar la manera d'optimitzar al màxim els recursos que cada any Tortosa destina al manteniment de la via pública», va afirmar ahir la regidora de Serveis, Dolors López. «Amb tot, abans de prendre qualsevol decisió hem d'analitzar les coses bones i dolentes de la mesura», va afegir López abans de manifestar que el personal de la brigada no hauria d'inquietar-se pels comentaris que puguin sentir durant els propers mesos. «El problema principal és la falta de personal, ja que la brigada d'obres ha de fer molt sovint altres tasques que no són pròpiament la millora de la via pública, com ara muntar escenaris, penjar banderoles i fer altres tasques de suport als actes organitzats per les entitats i les associacions de veïns», va remarcar. De fet, López va detallar que enguany ha aconseguit mantenir un mínim de tres membres de la brigada per fer obres de manteniment de carrers i places. «Reconec que tres persones és una xifra insuficient per al manteniment que necessita una ciutat com la nostra, però no hem pogut fer res més», va dir López. La regidora va afegir que si l'Ajuntament externalitza les obres de manteniment de la via pública podrà exigir a l'empresa privada, per contracte, un nombre mínim de treballadors al carrer. «Si es produeixen baixes o si els treballadors han de fer vacances, l'empresa hauria de garantir les substitucions i les noves contractacions, i ho podrà fer més fàcilment i més àgil», va concloure la regidora.
López va explicar que també tenen molts problemes per fer un bon manteniment de l'enllumenat públic, i va avançar que estudien externalitzar el servei. «Els electricistes de l'Ajuntament farien la feina pròpia dels edificis i instal·lacions municipals, i l'empresa s'encarregaria de l'enllumenat de la via pública», va proposar. Segons López, el sistema ja funciona amb bons resultats al polígon industrial Baix Ebre i a les pedanies.

>
L'EMSP preveu la transferència del servei als seus estatuts

La regidora de Serveis, Dolors López, va posar l'exemple de la neteja viària i la recollida de residus, així com del manteniment de les zones enjardinades, que han millorat molt amb l'entrada en vigor dels nous contractes. D'altra banda, López va dir que encara no han parlat sobre la possibilitat que l'Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP) assumeixi el manteniment de la via pública. Però el president de l'EMSP, Josep Maria Franquet, va recordar ahir que els estatuts de l'antiga empresa d'aigües preveuen la transferència d'aquesta gestió. «Els beneficis se'ls emportaria el mateix Ajuntament, i no una empresa privada, però també caldria fer un estudi per determinar si fer el manteniment de la via pública podria ser rendible», va precisar Franquet.


> Obres a la xarxa d'aigua

L'Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP) va començar ahir les obres de millora de la xarxa d'abastament entre l'avinguda Felip Pedrell i el pont de l'Estat. El president de l'EMSP, Josep Maria Franquet, va explicar que les obres consisteixen en la substitució d'una canonada de 20 metres, que posteriorment es connectarà amb una nova canonada que millorarà la interconnexió de la xarxa del centre urbà amb la del barri de Ferreries, a través del pont de l'Estat. Les obres a l'avinguda Felip Pedrell, que podrien tenir lleus afectacions en el trànsit, tenen un pressupost d'uns 25.000 euros.

El Punt (21-Novembre-2006)

Disqus for Marfanta