31 de maig del 2007

Primera reunió entre CiU i ERC per dissenyar el nou govern de Tortosa

L'alcalde electe de Tortosa, Ferran Bel, va preferir ahir no fer declaracions, amb motiu de la primera reunió entre CiU i ERC per definir el nou govern municipal. Bel i el cap de llista d'ERC, Ricard Forés, van reunir-se a primera hora de la tarda i la trobada va durar com a mínim un parell d'hores, sense que transcendís el contingut de la reunió. La intenció de Bel és portar la negociació amb la màxima discreció, per evitar que el procés quedi condicionat per l'intercanvi de declaracions als mitjans de comunicació. Bel només va limitar-se a dir que continuarà la tanda de contactes amb altres formacions polítiques, i va ironitzar sobre el rumor que ahir circulava per Tortosa, i que assenyalava que hi havia un intent per configurar un pacte entre el PSC, ERC, ICV i el PP, que faria alcalde el conservador Antonio Faura per evitar l'accés de CiU al govern. Una possibilitat que abans-d'ahir va negar el cap de llista d'ICV, Jaume Forcadell. En aquest sentit, Forcadell va recordar que durant la campanya va excloure expressament el PP de les seues preferències. «La gent ha parlat clar i Bel ha de ser el nou alcalde», va precisar Forcadell, que també va manifestar la bona predisposició d'ICV de participar en un govern amb ERC, liderat per CiU. Amb tot, altres fonts han explicat que CiU s'està plantejat la possibilitat de governar en solitari, fent valer els 10 regidors i assolint acords puntuals amb l'oposició. En aquesta línia, les mateixes fonts han detallat que Bel ja estaria dissenyant el repartiment de responsabilitats del seu govern en minoria, sense comptar amb ERC o ICV per a cap de les regidories.

El Punt (31-Maig-2007)

Aubà buscarà un pacte amb els partits d'esquerres al nou govern de Gandesa

L'alcalde independent de Gandesa, Miquel Aubà, va confirmar ahir que buscarà un acord entre la FIC-APG i els dos partits d'esquerres. «Encara no hi ha res tancat, però el més lògic seria intentar un pacte d'esquerres, amb el PSC i ERC, tenint en compte que la candidata del PP ja va manifestar durant tota la campanya la seua predisposició a no pactar amb nosaltres», va dir Aubà. A Gandesa, la llista independent ha aconseguit tornar a ser la candidatura més votada, i manté els cinc regidors que va assolir fa quatre anys, tot i perdre 45 vots. D'altra banda, ERC també ha aconseguit mantenir la representació a l'Ajuntament, i Joaquim Pedrola podria entrar al govern si prospera la iniciativa d'Aubà. També ho podria fer Fermin Andrés, després que el PSC haja recuperat el regidor perdut fa quatre anys. D'aquesta manera, Aubà formaria una majoria de govern amb set regidors, quan a Gandesa la majoria absoluta està fixada en sis regidors. A l'oposició es quedaria el PP, que amb la candidata Joana Jornet havia decidit canviar la seua política de pactes, i els tres regidors de CiU. En aquesta línia, CiU ha estat la gran perjudicada de les eleccions, ja que va perdre 164 vots i un regidor.

El Punt (31-Maig-2007)

ERC ja té mig tancat l'acord amb CiU a Móra d'Ebre, i ara espera l'oferta del PSC

Convergència acceptaria compartir l'alcaldia amb Duran

El candidat d'ERC a l'alcaldia de Móra d'Ebre, Joan Josep Duran, va confirmar ahir que ja han iniciat la tanda de contactes amb CiU per formar govern, i que l'equip de Manel Saltor ja hauria acceptat compartir l'alcaldia amb els republicans. Ara Duran espera reunir-se amb el PSC, que s'ha mostrat «molt convençut» de poder reeditar el pacte de progrés amb ERC.

«Ja hem iniciat la tanda de contactes, i dimarts vam tenir la primera reunió amb CiU», va explicar ahir el candidat republicà. Joan Josep Duran va detallar que la reunió amb Manel Saltor havia estat molt cordial, i que CiU havia acceptat compartir l'alcaldia de Móra d'Ebre amb ERC. «Aquesta és una de les condicions que nosaltres hem volgut introduir a les negociacions per signar qualsevol pacte, perquè després de quatre anys al govern estem molt satisfets de la nostra feina», va afegir-hi. Duran, que encara té pendent la reunió amb el PSC, va explicar que l'acord amb CiU ja està força avançat. «A l'hora de posar en comú els programes no hem de tenir problemes, perquè tant el PSC com CiU havien assumit moltes de les nostres propostes», va dir Duran. El candidat d'ERC va valorar molt positivament que CiU arribés a la reunió i li oferís l'alcaldia, però va aclarir que no tenen pressa per tancar un acord definitiu. A més, el republicà va matisar que havia rebutjat l'oferiment de CiU per negociar conjuntament les alcaldies de Móra d'Ebre, Flix i el govern del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.

> Confiança socialista

Els contactes formals entre ERC i el PSC podrien retardar-se fins dilluns de la setmana que ve, ja que l'actual alcalde, Josep Solé Biosca, es troba aquests dies a Barcelona per motius familiars. Tot i això, el també socialista Josep Solé Arnal va refermar ahir la voluntat del PSC de renovar el pacte de progrés a Móra d'Ebre. «Estic convençudíssim que ens entendrem amb ERC», va dir Solé Arnal, referint-se a la necessitat que té el PSC, amb cinc regidors, de sumar els dos regidors d'ERC per fer front a la majoria simple de CiU (sis regidors). Per la seua banda, Solé Arnal va apostar per aprofitar l'experiència dels quatre anys al govern, i reorganitzar l'Ajuntament morenc amb la contractació d'algun càrrec de confiança i més personal tècnic.

El Punt (31-Maig-2007)

L'encàrrec de l'estudi de l'autovia de l'Aragó no preveu la sortida per Tortosa fins al port dels Alfacs

Foment només analitzarà els traçats per l'N-420 i per la carretera de Morella

El Ministeri de Foment va anunciar ahir l'adjudicació de l'estudi previ de la connexió entre Valdealgorfa, on ara acaba l'autovia de l'Aragó, i el corredor del Mediterrani. Així, l'estudi haurà de definir les alternatives viables millorant les carreteres que existeixen actualment, però Foment només ha tingut en compte l'N-420 fins al nord de Tarragona i l'N-232, que passa per Morella fins a Vinaròs. De fet, no preveu la sortida per Tortosa fins al port dels Alfacs, que demanava la Generalitat.

Foment va detallar que l'estudi previ de la connexió entre Valdealgorfa, a Terol, i el corredor del Mediterrani per les comarques de Tarragona i Castelló té un pressupost d'adjudicació de 650.000 euros. Segons Foment, l'actuació té l'objectiu de recopilar i analitzar les dades bàsiques necessàries per definir les diferents «alternatives viables» per connectar l'autovia de l'Aragó (A-68) amb el litoral mediterrani. Així, quant a les característiques tècniques, Foment descriu que actualment hi ha dues opcions: a través de la carretera N-420 cap al nord de Tarragona, amb una longitud de 120 quilòmetres, i a través de l'N-232 per Morella i Vinaròs, amb uns 100 quilòmetres. En aquest sentit, Foment adverteix que l'actuació recollirà el conjunt de possibles corredors entre l'Aragó i el corredor del Mediterrani, «amb una longitud d'entre 75 i 100 quilòmetres», però en cap moment parla de l'aposta de la Generalitat perquè l'A-68 desemboqui als Alfacs.

Fa unes setmanes va transcendir el contingut d'una carta del secretari per a la Mobilitat, Manel Nadal, en què la Generalitat es comprometia a defensar un corredor intermedi. La proposta era que Foment planifiqués el desdoblament de l'N-420, i que a partir de Gandesa el corredor resseguís la carretera C-43, per enllaçar amb la C-12 (eix de l'Ebre). Aquest itinerari enllaçaria amb l'eix de l'Ebre desdoblat per la Generalitat, passant per Tortosa i Amposta. Però Foment no ha previst l'acord amb la Generalitat, i es limita a assenyalar que es mantindrà la «coordinació adient» amb els governs autonòmics i altres agents que puguin aportar dades d'interès per a l'estudi.

> Satisfacció a Gandesa


L'alcalde de Gandesa, Miquel Aubà, que va liderar el front institucional per aconseguir el desdoblament de l'N-420 i la continuïtat de l'autovia de l'Aragó, va fer ahir una valoració molt positiva de l'anunci fet pel Ministeri de Foment. «Si finalment només hi ha dues opcions, hem de fer tota la força des de Catalunya, per aconseguir aquest corredor tan important», va afirmar. Aubà, que al juliol té previst viatjar a Madrid per continuar els contactes polítics, va destacar la importància que el pas de l'autovia pel territori estiga dintre de la planificació de Foment. El Ministeri va detallar ahir que analitzarà el trànsit actual i futur, així com els moviments en les àrees d'influència dels trams i les actuacions previstes, abans de decidir si fa una carretera convencional o bé una via de gran capacitat.

El Punt (31-Maig-2007)

30 de maig del 2007

ERC i ICV estan oberts a participar al nou govern de Bel (CiU) a Tortosa

Aquesta setmana ja hi haurà contactes amb CiU per comparar programes

Els candidats Ricard Forés i Jaume Forcadell van assenyalar ahir la bona predisposició d'ERC i ICV per negociar la seua possible participació en el nou govern de Tortosa, que presidirà Ferran Bel (CiU). Forés, que ahir a la tarda esperava la trucada de Bel per establir el calendari de reunions, va detallar que primer intentaran comparar els programes electorals. Per la seua banda, Forcadell va destacar la «bona sintonia personal i programàtica» amb Bel, i va afirmar que pot haver-hi una entesa.

A Tortosa pot haver-hi un tripartit amb CiU, ERC i ICV, que deixi el PSC i el PP a l'oposició. Això és el que a partir de dilluns va començar a plantejar-se en algunes tertúlies polítiques, i ahir va prendre forma amb la bona predisposició de Ricard Forés (ERC) i Jaume Forcadell (ICV). Però tot i que ahir encara no s'havia produït l'esperada trucada de Ferran Bel al cap de llista d'ERC, Forés no es mostrava gaire impacient. «La predisposició és bona per començar a parlar, però hem de mirar els programes i fer una cosa després de l'altra», va assenyalar. Amb tot, Forés va destacar algunes qüestions que seran «irrenunciables» per a ERC en les negociacions, com ara l'aplicació d'un pla de xoc per als carrers de Tortosa i la construcció de llars d'infants públiques, així com avançar en la creació de les entitats municipals descentralitzades (EMD) als pobles del municipi. De fet, tres àmbits que CiU també havia inclòs al seu programa electoral.
La incorporació dels dos regidors d'ERC al govern de Bel representaria l'assoliment d'una majoria absoluta de 12 regidors, als quals també es podria afegir l'únic regidor que ICV ha aconseguit en els comicis de diumenge. Així, Forcadell també va manifestar obertament la seua predisposició a participar en un govern presidit per Bel, que també integrés ERC. «Encara no hem rebut cap trucada de Bel per oferir-nos res, però la realitat és que durant la campanya hem tingut més coincidències programàtiques i més bona sintonia personal que amb el candidat del PSC», va recordar. Segons Forcadell, ICV podria arribar a algun tipus d'entesa amb CiU, «que en alguns aspectes portava un programa electoral més d'esquerres que els socialistes». Forcadell, que va reiterar que amb l'única formació que ICV descarta arribar a algun acord és amb el PP, va precisar que la gent de Tortosa «ha parlat clar, i per tant Bel ha de ser el nou alcalde». Així, Forcadell negava un possible pacte entre ICV, ERC, PSC i PP, que evités l'accés de Bel a l'alcaldia.


RICARD FORÉS
Candidat d'ERC
«Estic pendent de parlar amb Ferran Bel per establir un calendari de reunions. Primer intentarem posar els programes en comú. I si superem aquesta etapa, ja parlarem sobre la nostra participació al nou govern»

JAUME FORCADELL
Candidat d'ICV
«A la campanya hem tingut més coincidències programàtiques i més bona sintonia personal amb Bel que amb el candidat del PSC. El programa de CiU era més d'esquerres que el dels socialistes»

El Punt (30-Maig-2007)

ERC es consolida com a tercera força a l'Ebre

El secretari d'organització d'ERC a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, va confirmar ahir que s'havien iniciat els contactes perquè els dos regidors republicans s'integrin al nou govern de Ferran Bel a Tortosa. «La negociació està oberta, i ara només fa falta veure si arriba a bon port», va dir. Salvadó, que va valorar molt positivament que Forés aconseguís mantenir la representació d'ERC a l'Ajuntament, va comparèixer per fer una valoració dels resultats electorals al conjunt del territori. Així, Salvadó va destacar que ERC s'haja consolidat com a tercera força a l'Ebre, tot i que va admetre que no s'havien assolit tots els objectius fixats per Esquerra abans de la campanya. Salvadó va detallar que ERC ha assolit 97 regidors, quan s'havia fixat arribar al centenar; ha aconseguit cinc majories absolutes, quan esperava tenir 10 alcaldies, i ha aplegat el 19,45% dels vots totals, quan volia arribar al 20%. «No podem amagar el nostre desencís perquè no som la força més votada a Flix, o per no haver pogut trencar la majoria absoluta de CiU a Amposta», va dir. «Però estem contents pels bons resultats a Deltebre, així com per haver sigut la força més votada a nou municipis en total», va assenyalar. Finalment, Salvadó va dir que ERC tindrà llibertat per lligar pactes en cada municipi, i que seran decisius als consells de la Ribera d'Ebre, Baix Ebre i Montsià.


El Punt (30-Maig-2007)

Cid garanteix als votants d'ERC que es quedarà a l'oposició d'Amposta

La cap de llista d'ERC-EA, Marta Cid, va manifestar ahir el seu compromís per quedar-se a l'oposició d'Amposta durant els propers quatre anys, tot i els sondejos que s'haurien produït des de CiU, amb l'objectiu d'integrar els republicans en un govern que ja té la majoria absoluta. «Fins ara no m'ha arribat cap proposta formal, com les que ja van produir-se durant el mandat anterior», va dir Cid. «Si és veritat que CiU té un equip fantàstic, que governin Amposta el millor que puguin, perquè nosaltres ens hem de quedar a l'oposició, amb tota la força que tenim», va assenyalar. Cid va destacar que ERC ha crescut fins als 2.200 vots, i que ara farà una oposició «constructiva, molt rigorosa i expectant», per ser l'alternativa al nou govern de Manel Ferré. De fet, Cid va negar que els rumors d'un possible pacte entre CiU i ERC hagin perjudicat els republicans, i va atribuir l'agrupament del vot de dreta a Amposta al «festeig insistent del PSC». En aquest sentit, Cid va tenir paraules dures per als socialistes, els quals va culpar de no haver enfocat correctament l'oposició i la campanya. D'altra banda, el també republicà Gervasi Aspa va dir que no descarta governar en solitari a Deltebre.

El Punt (30-Maig-2007)

29 de maig del 2007

Carles Ibañez arriba a la blocosfera

El biòleg Carles Ibañez ens ha donat a conèixer avui l'aparició del seu bloc a internet, a través del diari independent Directe.cat. Segons diu, al bloc anirà posant els seus articles d'opinió i també altres informacions d'interès sobre temes relacionats amb el medi ambient, l'energia i la sostenibilitat. De fet, el primer dels articles que he llegit al bloc de Carles Ibañez m'ha semblat molt interessant, ja que relaciona la crisi energètica amb l'evolució dels estats-nació, i assenyala que els Països Catalans hauríem d'iniciar el debat energètic com una oportunitat per avançar cap a la sostenibilitat i la sobirania (llegiu-ho aquí). Carles Ibañez és investigador i l'actual director de la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA, un centre de recerca situat al delta de l’Ebre. Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona, Ibañez també és membre de la Junta Directiva de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua i de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, així com de diferents entitats ecologistes.

Ferran Bel: «Vull que el nou govern siga eficaç i proper a la gent, sòlid i estable»

El guanyador de les eleccions a Tortosa vol un traspàs de poders «assenyat i transparent», no ha descartat governar en solitari i anuncia que les noves piscines seran una prioritat

Ferran Bel explicava ahir que ja havia assimilat la victòria electoral, ja que feia dies que pronosticava el triomf de CiU a Tortosa. Bel ha aconseguit deu regidors i aquesta setmana començarà els contactes per lligar el nou govern tortosí, «segons les coincidències programàtiques, les visions sobre la política municipal i les afinitats amb altres formacions polítiques». Amb tot, Bel no va concretar si prefereix formar govern amb ERC.


-Ha parlat ja amb l'alcalde en funcions?
-«Vam parlar la nit electoral breument. Em va felicitar i vam quedar que ens tornaríem a parlar.»

-Com voldria que fos el traspàs de poders?
-«Amb la màxima normalitat possible, assenyat, clar i transparent, i amb la màxima col·laboració.»

-Què és el primer que pensa fer quan s'assegui al seient de l'alcaldia?
-«Hem d'acabar de meditar algunes mesures. A més, signarem els decrets pendents i reorganitzarem alguns àmbits de l'Ajuntament, però sobretot farem un repàs de tots els temes. Alguns ja els coneixem, però segur que altres hauran de ser atesos de manera urgent o concreta.»

-S'ha plantejat governar en solitari?
-«No ens esperàvem un escenari tan bo, i aquesta és una possibilitat que no ens havíem plantejat. Al Consell Comarcal hem governat quatre anys sense majoria absoluta, i el 99% dels projectes s'han aprovat per unanimitat. La nostra preferència és formar un govern més ampli, sòlid i estable.»

-Però ERC no està d'acord amb el complex turístic de Vinallop. Com els convencerà?
-«No només intentaré convèncer ERC, també ICV. El projecte té un gran consens a la ciutat, i també al nou consistori.»

-Què demanarà als regidors del nou govern?
-«Una implicació màxima, proximitat a la gent i a la realitat de la ciutat. També una gestió eficient i eficaç, com ja sé que saben fer. I els diré que hem de governar per a tota Tortosa, perquè ens ha votat gent de tot el municipi.»

-Fins a quin punt caldrà retocar el nou pla d'ordenació urbana?
-«Caldrà fer modificacions puntuals, però farem tot el possible per desenvolupar-lo el més ràpid possible. És un instrument imprescindible.»

-Hi haurà nous centres comercials als terrenys de Renfe i Ferreries?
-«Això és el que se'ns permet. Però el projecte a l'horta de Sant Vicent està en un moment delicat, i encara no tenim el coneixement exacte de la situació, tot i que la nostra voluntat és tirar-lo endavant. Als terrenys de Rente plantegem una zona comercial.»

-Tindrem llars d'infants públiques?
-«Aquest mandat serà un dels nostres objectius, i la intenció és que hi hagi tres escoles bressol, una a Ferreries, una altra al marge esquerre, i l'altra a Campredó. Seran llars d'infants públiques, amb preus i gestió públics.»

-Com planificarà la millora de les instal·lacions esportives?
-«La prioritat serà la reforma de les piscines. Tot seguit, o potser simultàniament, farem el cobriment del velòdrom, perquè caldrà fer un pla especial de reforma per saber com s'han de fer les obres, i el pàrquing subterrani a la plaça Joaquín Bau. L'altre serà a la zona del mercat, perquè el pàrquing ha de tenir un accés directe si no volem que el mercat desaparega en cinc anys.»

-El nou hospital es farà a la Farinera?
-«Explicarem les nostres consideracions, però si la consellera de Salut i el departament ens diuen que hi ha prou terrenys, no perdrem ni un minut.»

El Punt (29-Maig-2007)


Rècord de visites a La Marfanta l'endemà de les eleccions municipals

L'interès pel seguiment de la jornada electoral va disparar ahir l'activitat a la blocosfera de les Terres de l'Ebre. En el cas de La Marfanta, aquest bloc va doblar la seua audiència habitual, assolint les 2.726 pàgines vistes i les 1.767 visites úniques per ordinador cada hora. Fins ahir, el dia del mes de maig en què havíem rebut més visites havia estat divendres passat, just abans de la jornada de reflexió, amb 1.445 pàgines vistes i 898 visites úniques per ordinador cada hora. En el cas d'ahir, les puntes de visites van produir-se entre les deu del matí i la una del migdia, però sobretot a les cinc de la tarda. L'entrada més llegida va ser Missatges de mòbil demanaven el vot de càstig per a Sabaté a Tortosa. Una altra curiositat és que ahir 16 lectors van accedir a La Marfanta des del bloc de Ferran Bel, el candidat guanyador de les eleccions municipals a Tortosa. D'altra banda, altres blocaires ebrencs com Jesús Ferré o Pere Muñoz també han parlat de l'increment en el número de visites als seus blocs. Finalment, Manel Zaera ha escrit avui que el bloc col·laboratiu Les Municipals 2007 a l'Ebre va rebre 433 visites úniques el dia de les eleccions, i 690 ahir, l'endemà dels comicis.

28 de maig del 2007

Missatges de mòbil demanaven el vot de càstig per a Sabaté a Tortosa

Dissabte al vespre vaig rebre un missatge curt de mòbil que instava a practicar el vot de càstig en contra de la llista de l'alcalde i candidat socialista a la reelecció, Joan Sabaté. Concretament, al missatge es podia llegir "Sabate mai + vot de kstig". El més significatiu del cas és que el missatge m'arribava des del telèfon mòbil d'una de les persones que va votar a favor de Sabaté en el ple d'investidura, ara farà quatre anys. Personalment, crec que la gran victòria de CiU s'explica per la molt bona campanya que la candidatura de Ferran Bel ha dut a terme, però també per la gran onada de vots descontents amb la gestió del govern del PSC, ICV i els independents de Franquet. El govern de Sabaté havia arribat a les eleccions podent presentar grans realitzacions com el nou pavelló firal, però el sentiment generalitzat de la gent del carrer és que l'Ajuntament anava per un costat i la ciutat per un altre. En la recta final del mandat, el govern de Sabaté es va entestar en acabar el pavelló i tenir aprovat el POUM, i va treure el peu de l'accelerador en qüestions com la rehabilitació del nucli antic, el manteniment de la via pública, la reforma de les instal·lacions esportives o les millores als barris i les pedanies de Tortosa. El pitjor d'això és que parlaves amb molta gent del PSC i no ho veien...

Les eleccions d'Amposta a través dels blocs

Un dels resultats que més m'ha sorprès ha sigut la capacitat de CiU de conservar la majoria absoluta a Amposta, després de la retirada política de l'actual alcalde, Joan Maria Roig. Bé és cert que Roig ha estat molt present durant tota la campanya, i que gairebé sempre ha eclipsat el candidat Manel Ferré, però de vegades això és bo si vols mantenir-te al poder... D'altra banda, entenc que el PSC haja perdut pistonada, perquè l'oposició de Toni Espanya va anar de més a menys. Però no m'acabo d'explicar els pobres resultats de l'exconsellera Marta Cid. Què hagués fet ERC si Cid no hagués tornat a Amposta? Així, com que tinc la sensació d'haver entès molt poc la psicologia electoral ampostina, aquest matí he anat als meus blocs de referència per poder fer-ho. El company blocaire Manel Zaera, que anava a la llista del PSC i sempre s'havia posat en el pitjor dels escenaris evitant eufòries excessives, escriu avui que "si fa quatre anys el PHN no va influir en els resultats electorals, ara era més difícil que afectés cap altra cosa". Zaera també analitza els resultats inesperadament baixos d'ERC: "Una sorpresa potser gran haurà estat per a la gent d'EA-ERC. La sensació que tenien era la d'estar a les portes d'un gran èxit electoral -les sensacions no són bones conselleres- i s'han quedat amb 4 regidors igual. És cert que han quedat per davant del PSC en vots però, una candidatura que tenia clar una pujada de regidors suposo que ha tingut una decepció considerable, sense amagar que jo, com membre de la llista del PSC, també he tingut la meva part de decepció."
Per la seua banda, el també blocaire Jesús Ferré, que ha donat suport a la llista d'ERC, ha interpretat els resultats d'Amposta amb un sentiment agredolç. "El poble ha parlat i el consistori ampostí ha quedat tal i com estava fa quatre anys. Esquerra hem passat de ser la tercera força a ser el cap de l'oposició. es barreja la sensació de derrota amb el cansament de la campanya, tot i el creixement consolidat. Avui s'enceten quatre anys a la oposició." També he visitat el bloc del també republicà Marc Ferreres: "En general, CiU s'ha mantingut a Amposta amb un descens irrisori, quasi emperceptible. ERC ha crescut de forma molta destacada si bé no s'ha traduït en escons, però seguint la trajectòria ascendent i consolidant-la com a segona força política. El PSC, per contra, ha perdut un important suport. Dels qui han perdut molt suport, haurien de fer un pensament sobre la seva forma de fer política municipal, en ser els grans perdedors." En una entrada més recent, Ferreres denuncia que a les taules electorals hi havia membres de CiU amb accés al cens, que apuntaven les persones que anaven a votar. Segons Ferreres, això representaria una "pressumpta inducció al vot", que coartaria la llibertat democràtica dels ciutadans.

CiU guanya les eleccions a Tortosa i el PSC no podrà reeditar-hi el tripartit

El transvasament de l'Ebre ja no condiciona el vot de l'electorat i Bel pot pactar amb ERC o el PP

CiU ha aconseguit a Tortosa el millor resultat de la història dels ajuntaments democràtics, amb deu regidors i quedant-se a només un de la majoria absoluta; mentre que el PSC ha perdut prop d'un miler de vots i manté els set regidors. Tot i que a molta distància dels socialistes, ERC es converteix en la tercera força a l'Ajuntament tortosí, i manté els dos regidors. ICV i PP han perdut cadascun un regidor i es queden amb un, mentre que els independents es queden sense representació. Queda clar que el transvasament ja no ha condicionat el vot i que el tripartit no suma per formar govern, mentre que CiU pot elegir per pactar entre ERC i el PP.

La seu de CiU va ser ahir una festa, sobretot a partir de les nou del vespre, quan es començaven a conèixer els resultats de les primeres taules i es confirmava la victòria de Bel. El convergent va atribuir el seu triomf electoral al treball de CiU durant els últims quatre anys a l'oposició, així com a la campanya «a peu de carrer» que ha fet durant les últimes setmanes. «Hem estat molt propers i molt conscients dels problemes i de les necessitats de la gent», va afegir-hi. Bel va admetre que CiU ha superat les expectatives, i va remarcar el seu compromís per formar un govern sòlid i estable. Així, el convergent va afirmar que durant la propera setmana es reunirà amb les diferents formacions, amb l'objectiu de buscar les «coincidències programàtiques». D'altra banda, Bel va afirmar que no el preocupa ser l'alcalde de Tortosa mentre el tripartit governa a la Generalitat.

L'alcalde de Tortosa i candidat socialista a la reelecció, Joan Sabaté, va atribuir anit el mal resultat electoral a la baixa participació, cinc punts inferior a la de les darreres eleccions municipals. «No hem aconseguit el resultat que volíem, i és just reconèixer la victòria de CiU», van ser les primeres paraules de Sabaté després de conèixer el resultat. «Tot i que mantenim el nombre de regidors, no assolim els objectius polítics», manifestava un Sabaté visiblement afectat per la derrota. El socialista també va lamentar el mal resultat d'ICV, que ha perdut un regidor, i dels independents de Josep Maria Franquet (UPE-FIC), que han quedat sense representació. «S'ha activat el vot descontent amb l'acció de govern, que ha permès a CiU amb 5.900 vots obtenir deu regidors», va afegir-hi Sabaté.

L'ambient estava més animat a la seu d'ERC, ja que tot i el canvi de candidat i de la crisi interna, han conservat els dos regidors i és molt probable que formen part del govern de Bel. «Vist el resultat estem raonablement satisfets, perquè hem aguantat els dos regidors en una campanya que s'ha bipolaritzat», va dir el candidat d'ERC, Ricard Forés, que va afegir: «CiU ha estat capaç de mobilitzar tot el seu electorat i ha agafat vots de tot arreu, mentre que l'abstenció ha perjudicat als partits progressistes.» Pel que fa a possibles pactes postelectorals, Forés va recordar la seua voluntat de pactar amb qui guanyés les eleccions, una predisposició que manté. «He parlat amb Ferran Bel per felicitar-lo pel resultat aconseguit, i mantinc la predisposició per formar un govern estable amb CiU», va assenyalar Forés.

Jaume Forcadell (ICV) va interpretar que els votants de Tortosa han «penalitzat» les forces del govern de l'Ajuntament (PSC, ICV i els independents). «Al principi de la nit aguantàvem el segon regidor però després l'hem perdut», va dir. «La gent ha parlat de forma clara, però l'abstenció ha perjudicat clarament els partits d'esquerra», va dir Forcadell. Finalment, el cap de llista del PP, Antoni Faura, va ser contundent en les seues declaracions: «Hem perdut les eleccions, Tortosa ha votat CiU castigant al PP i els independents.»

El Punt (28-Maig-2007)
Notícia escrita conjuntament amb Lurdes Moreso.

PSC i ERC podrien tornar a governar Móra d'Ebre

Manel Saltor (CiU) va ser ahir el candidat més votat a Móra d'Ebre (1.237 vots), però els sis regidors que va aconseguir podrien no ser suficients per evitar la repetició del pacte de govern entre el PSC i ERC, que han aconseguit cinc i dos regidors, respectivament. De fet, el pacte de progrés ja va apartar CiU de l'alcaldia fa quatre anys. Abans de les eleccions, Saltor era conscient que, si podien, el PSC i ERC apostarien un per un govern d'esquerres. Així, el socialista Josep Solé Biosca (960 vots) podria mantenir-se com a alcalde de la capital riberenca, però tot dependrà del candidat d'ERC, Joan Josep Duran (417 vots).


El Punt (28-Maig-2007)

Sabanza (CiU) manté la majoria a Móra la Nova

L'alcalde més veterà de les Terres de l'Ebre, Joan Manel Sabanza (CiU), va conservar ahir la majoria absoluta (888 vots), tot i que la seua candidatura va perdre dos regidors. Així, CiU s'ha quedat amb sis regidors, mentre que la gran sorpresa ha estat la irrupció d'ERC, que s'ha convertit en la segona força amb tres regidors (517 vots). Finalment, la llista unificada que enguany havien presentat el PSC i els Independents de Móra la Nova (IMNOVA), ha estat la gran derrotada de les eleccions, ja que no ha aconseguit conservar els tres regidors que va assolir fa quatre anys, i s'ha quedat amb només dos regidors (317 vots).

El Punt (28-Maig-2007)

Bosch (PSC) guanya a Flix per un centenar de vots

El candidat del PSC a l'alcaldia de Flix, Òscar Bosch, va guanyar ahir les eleccions municipals amb 964 vots i cinc regidors. Els mateixos regidors que la candidatura d'ERC, tot i que la llista liderada per l'actual alcalde, Pere Muñoz, va aconseguir 116 vots menys. Amb un regidor s'ha quedat CiU, que enguany havia presentat la candidata Montserrat Canals. Així, CiU va aplegar 270 vots, mentre que les llistes d'ICV i del PP no van aconseguir representació municipal. Però a Flix la principal incògnita és si les diferents formacions voldran reeditar el govern d'unitat de fa quatre anys, ja que la correlació de forces ha canviat.


El Punt (28-Maig-2007)

Aubà guanya a Gandesa però haurà de pactar

L'alcalde independent de Gandesa, Miquel Aubà (ApG-FIC), va tornar a guanyar ahir les eleccions municipals, i va aconseguir conservar els cinc regidors que ja tenia. Així, tot i que la formació independent ha perdut 45 vots, Aubà va ser novament el candidat més votat (689) i s'ha vist beneficiat per la baixada de la candidatura de CiU (482 vots). De fet, amb Pere Royo, CiU ha perdut 164 vots, i ha baixat de 4 a 3 regidors. El PSC torna a l'Ajuntament gandesà, i Fermin Andrés serà regidor. També torna a tenir representació el PP, amb la candidata Joana Jornet. El republicà Joaquim Pedrola podria tenir la clau del govern.

El Punt (28-Maig-2007)

Paladella manté la majoria absoluta a Batea

L'alcalde independent Joaquim Paladella (UPTA-PM) va arrasar ahir en les eleccions municipals de Batea, amb 853 vots i vuit regidors. Paladella s'ha vist beneficiat per la unificació de la Unió per la Terra Alta (UPTA) i del PSC. La candidatura de CiU, tot i pujar 23 vots, s'ha quedat amb els tres regidors de fa quatre anys.

El Punt (28-Maig-2007)

27 de maig del 2007

La URV és vida

El director del campus de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a les Terres de l'Ebre, Azael Fabregat, va presentar aquesta setmana a Tortosa el vídeo promocional i la imatge gràfica que identificarà el campus de Remolins. El vídeo, que formarà part d'una campanya publicitària per donar a conèixer el nou campus a tots els sectors de la població, pretén tocar la fibra identitària i ens recorda el lema Lo riu és vida que la Plataforma en Defensa de l'Ebre va utilitzar durant la mobilització contra el transvasament. La URV, com "riu de coneixement, també és vida", conclou l'anunci del campus de les Terres de l'Ebre. Una mica sobat, la veritat...

El web municipal de Tortosa facilita el seguiment en línia de les eleccions locals

El web de l'Ajuntament de Tortosa facilitarà avui el seguiment en línia de les eleccions locals. A la columna dreta de la pàgina trobareu un banner amb la llegenda "Eleccions municipals 2007", on ja podeu consultar les dades històriques de les diferents eleccions municipals i autonòmiques, així com les comparatives per meses electorals, districtes, participació... D'altra banda, el servei de premsa de l'Ajuntament té previst oferir dades de participació a les dues del migdia, a les sis de la tarda i a les vuit del vespre. La regidora de Governació, Consol Cordero, serà l'encarregada de comentar les dades de participació a les hores esmentades, així com qualsevol incidència que es puga produir durant la jornada electoral d'avui. A més a més, al saló verd de l'Ajuntament hi haurà un dispositiu especial perquè la gent de la premsa puguem fer el seguiment de la jornada electoral, amb pantalles, ordinadors, televisions i telèfons. En aquest sentit, es podran veure els resultats a mesura que vagin arribant, taula per taula, i la seua automàtica reproducció en número de regidors per a cada candidatura. De fet, tota aquesta informació es podrà consultar a través del web municipal, on es veuran les dades a temps real a mesura que es vagin introduint.

26 de maig del 2007

Una campanya molt a la tortosina

Els candidats no s'han deixat influir per la política nacional i han repartit milers de baldanes

Els candidats a l'alcaldia de Tortosa van tancar ahir la campanya amb diferents festes, gairebé simultànies. Finalment, la campanya tortosina s'ha desenvolupat amb més tranquil·litat de l'esperada, amb debat de propostes, i sense la crispació i el soroll mediàtic de la política nacional. De fet, la campanya ha estat tan tortosina que les baldanades populars han estat la gran arma secreta de la majoria d'actes polítics. Només el PP, que va iniciar l'estratègia, ha repartit unes 1.500 baldanes. A Tortosa demà s'instal·laran 45 taules electorals, cinc més que en els comicis passats, i els cens és de 24.717 electors, que hauran de triar els 21 regidors.

El candidat de CiU, Ferran Bel, va assegurar que estan «molt satisfets» del desenvolupament de la campanya a Tortosa, que la federació ha plantejat «més com una cursa de fons que com un esprint final». De fet, CiU va començar a explicar les seues propostes ja durant la precampanya, amb una estratègia de proximitat que ha volgut assemblar-se a la forma de governar que Bel ha promès si arriba a l'alcaldia. El convergent s'ha reunit amb les associacions de veïns i amb entitats de tots els àmbits, i durant la campanya encara ha hagut de moure l'agenda per trobar-se amb associacions i col·lectius que volien conèixer les seues propostes. Segons Bel, CiU ha pogut copsar una bona rebuda de les seues propostes, i té bones perspectives. «Esperem que aquestes bones sensacions es tradueixin en una sorpresa molt agradable, i que guanyem les eleccions a una certa distància de la segona força.» L'optimisme creixent de Bel contrasta amb la moderació amb què Joan Sabaté (PSC) ha acabat la campanya. Sabaté va començar signant la majoria absoluta, però segons Bel ha acabat «suplicant» la repetició d'un pacte tripartit amb ERC i ICV.

En aquest sentit, Bel va remarcar ahir que la força guanyadora és la que hauria de «vertebrar» el futur govern de Tortosa, i que CiU es compromet a impulsar l'acord de govern «més ampli i estable possible». De fet, va precisar que tenen indicis clars per pensar que CiU serà la força més votada, i que com més participació hi hagi més bons seran els seus resultats. Així, Bel va presumir de la seua candidatura i del seu programa de govern, i va afegir-hi que Sabaté «ha amagat» la gent de la seua llista durant la campanya, i que encara no ha enviat el programa electoral a les cases de Tortosa.

Però no serà fins diumenge a la nit quan es confirmarà, si és el cas, el possible ascens de CiU, que ara només té cinc regidors a l'Ajuntament, enfront dels set del PSC. És probable que socialistes i convergents obtinguen un empat tècnic, en nombre de regidors, i llavors l'alcaldia dependrà de quina de les dues formacions sigui capaç d'establir aliances de govern. Tant Sabaté com Bel han demostrat ser bons estrategues en aquest camp. En el cas de Sabaté, va lligar el 1999 un pacte amb el PP per deixar CiU a l'oposició després de vint anys de govern, i el 2003 va formar un govern quadripartit amb ERC, ICV i IPE, que ha arribat escapçat al final del mandat. Per la seua banda, l'alcaldable de CiU va aconseguir un pacte amb els independents i el suport del PP per governar el Consell Comarcal del Baix Ebre. Tot i que uns i altres han tingut contactes amb la resta de candidats, i que Sabaté manifesta públicament la seua preferència per un tripartit, totes les formacions deixen la porta oberta a possibles pactes.


> Porta oberta per pactar

Pel que fa a possibles pactes l'endemà de les eleccions, Bel va afirmar que tenia clares les seues preferències, però que encara no podia fer-les públiques. En aquesta línia, el candidat de CiU només va afirmar que no tindria problemes amb alguns grups que han estat al govern de Sabaté. En el cas del PP, que durant la campanya ha dit que se sent més proper a CiU que al PSC, Bel va recordar al candidat Antonio Faura que Sabaté va poder aprovar el pla d'ordenació urbana municipal gràcies als vots del PP. «Des que estic en política, el PP sempre ha donat suport a Sabaté, i fins i tot l'ha fet alcalde», va dir.

Per la seua banda, el cap de llista d'ICV, Jaume Forcadell, va valorar positivament el to distès de la campanya electoral: «Ens ha permès contraposar arguments i qüestionar propostes que no només s'allunyen del nostre model sinó que van clarament en contra del sentit comú.» El candidat d'UPE-FIC, Josep Maria Franquet, creu que socialistes i convergents han exclòs el tema de l'aigua del debat per evitar sortir-ne perjudicats.

El Punt (26-Maig-2007)

25 de maig del 2007

Una obra acabada quatre anys després

Potser us penseu que exagero, i ho reconec, perquè en part és així... Però aquest és el pensament que he tingut quan avui al migdia he vist que l'Ajuntament havia instal·lat aquests pilons a la vorera del carrer Marquès de Comilles, al barri de Ferreries. El consistori va iniciar la reforma integral d'aquest carrer, un dels més degradats del barri, fa quatre anys, just abans de les eleccions. Evidentment, les obres van acabar en qüestió d'un parell de mesos, tot i que no va ser fins fa un parell d'anys que va completar-se la millora de l'enllumenat públic (per cert, molt bo). El projecte va representar també la plantació d'aquests arbustos, que crec que són llorers, i que a més de fer bonic també havien de servir per evitar que els conductors estacionessin damunt de les voreres. Però alguns veïns van continuar aparcant al damunt de la vorera, entre llorer i llorer... Finalment, l'Ajuntament ha instal·lat aquests pilons, i jo que me n'alegro.

Les opcions de RC i Ciutadans a Tortosa

Un dels enigmes de les eleccions municipals a Tortosa és el paper que poden fer les candidatures del Partit Republicà Català (RC) i de Ciutadans. José Vicente Ferrer (Ciutadans) espera donar la sorpresa i traure entre dos i tres regidors. "Somos caras nuevas en la política tortosina, y la gente siente que la ciudad no puede perder más cosas", va dir-me. Per la seua banda, la candidata del RC, Núria Menasanch, va preferir no mullar-se i no dir una xifra. "Anem a trencar els números. Ningú té enquestes sobre natros. El que ja podem dir és que no pactarem amb cap partit que tinga la seu a Madrid", va assegurar Menasanch, que l'altre dia també em va fer unes declaracions contundents: "La gent d'ERC no hauria de votar Ricard Forés, perquè hi ha un pacte tàcit per convertir Sabaté en l'alcalde, de la mateixa manera que ERC va fer Montilla president de la Generalitat". Més clar, l'aigua... Per la seua banda, Menasanch va explicar-me que per ella el més important és Catalunya, al marge de les dretes i les esquerres. Tot i així, les grans línies del seu programa per a Tortosa són les següents:
-Donar suport a la PDE, segons la qual hi ha quatre transvasaments encoberts en marxa, a partir de la nova llei d'aigües.
-Impulsar la vegueria de Tortosa, que no va quedar gens clara amb l'Estatut
-Apostar pel transport públic, gratis per als jubilats.
-Privatitzar la gestió i el manteniment del parc municipal. Eliminar els aparcaments de l'avinguda de Lleida i fer un veritable passeig de les Bicicletes. Construir-hi una àrea de serveis per a les famílies, amb pistes d'oci i poliesportives.
-Afrontar el fenomen de la immigració, que segons Menasanch "no s'ha portat bé des de l'Ajuntament".

Bugs Bunny és el meu alcalde

Sabia que havia d'anar a Sevilla, però fer també un profund i tumultuós viatge interior, per saber qui vull que siga el nou alcalde de Tortosa. Finalment, vaig veure la llum i el meu candidat és Bugs Bunny, amb qui vaig trobar-me en un centre comercial. No em va repartir propaganda electoral i, a més, va quedar-se així de quiet perquè em pogués fer una fotografia amb ell. Després, em va pegar una besada als morros, com sempre fa... Bugs Bunny és un dels herois de la meua infància, un conill antropomòrfic, esvelt i gris, que apareix a les sèries d'animació Looney Tunes i Merrie Melodies, així com en pel·lícules de la Warner Bros. Segons la seua biografia que podem llegir a la Wikipèdia, Bugs Bunny va néixer el 1940 a Brooklyn, Nova York, essent el producte de diferents pares: Ben "Bugs" Hardaway (que va crear la versió prototípica del caràcter anomenat Happy Rabbit el 1938 a Porky's Hare Hunt), Bob Clampett, el gran mestre Tex Avery (que varen desenvolupar la seva personalitat definitiva el 1940), Robert McKimson (que va crear el disseny definitiu d'en Bugs Bunny), Chuck Jones i Friz Freleng. Segons Mel Blanc, l'actor de doblatge original, el seu accent es troba a mig camí entre el del Bronx i el de Brooklyn. Alguns crítics han afirmat que Bugs Bunny és una caricatura de les preocupacions de la classe mitjana-baixa, en què els ciutadans han d'enfrontar-se amb el poder de les grans corporacions i els abusos dels poderosos. En algun moment també he llegit que la personalitat de Bugs Bunny està inspirada en l'humor transgressor de Groucho Marx, i que el paral·lelisme entre la carlota de Bugs i el cigar de Groucho és evident.
Aquesta entrada és la contribució de La Marfanta per commemorar el Dia de l'Orgull Friki.

Baldanes, camps de golf i «tortosaurius»

El candidat d'ICV a l'alcaldia de Tortosa, Jaume Forcadell, no va tenir més remei que dedicar una part del discurs d'ahir al vespre a aclarir la seua política de pactes. Forcadell, que havia convidat el diputat Joan Herrera a la festa de final de campanya, va dir que han estat unes setmanes «una mica estranyes, amb el PSC parlant de concertar places amb les llars d'infants privades, en lloc de proposar escoles bressol públiques». Un argument que Joan Sabaté ha utilitzat durant la campanya, però que Forcadell no hauria d'haver aprofitat per desmarcar-se del candidat socialista, ja que l'actual portaveu d'ICV a l'Ajuntament, Sisco Lahosa, havia dit el mateix a la roda de premsa en què va fer balanç de la seua acció de govern com a regidor. Forcadell va estar més encertat quan va assegurar que ICV només pactarà «amb els partits d'esquerres que proposin polítiques d'esquerres». Mentre la gent engolia els entrepans de baldana i esperava l'actuació dels Quicos i de Pepet i Marieta, tant Forcadell com Herrera van criticar durament el PSC perquè defensa el projecte del complex turístic de Vinallop. De fet, l'oposició al camp de golf ha estat un dels temes estel·lars de la campanya d'ICV, que segons Herrera ha confirmat Forcadell com el «candidat revelació». Després de criticar la nova ordenança de civisme, Forcadell va garantir que ICV és la millor aposta per renovar l'Ajuntament i per desterrar els «tortosaurius», és a dir, els grans dinosaures de la política municipal.

El Punt (25-Maig-2007)

Sabaté aposta pel tripartit, però no exclou cap partit abans d'hora

L'alcalde de Tortosa i candidat del PSC a la reelecció, Joan Sabaté, va afirmar que la ciutat no pot desaprofitar la «bona sintonia» política amb els governs de la Generalitat i de l'Estat, que tenen «una sensibilitat especial» per Tortosa i les Terres de l'Ebre. «Per això és el moment de revalidar el pacte de progrés», va dir Sabaté sense embuts. La reedició del tripartit serà la seua «opció preferent», però Sabaté va advertir que no exclourà cap força democràtica dels futurs pactes de govern. De fet, Sabaté va afirmar que no li preocupa la indefinició que han demostrat els candidats d'ERC i d'ICV fins ara. En la mateixa línia, Sabaté va insistir que, al marge de possibles acords de govern, el PSC també està disposat a arribar a acords puntuals per prendre les decisions estratègiques per a la ciutat. Però va ironitzar sobre la crida que feia dimarts el candidat de CiU. Així, mentre Ferran Bel va proposar un pacte de ciutat en qüestions com ara les infraestructures, la immigració i els serveis, Sabaté va respondre que li sobtava la proposta del convergent, tenint en compte que Bel havia estat el «més negatiu» dels portaveus dels grups de l'oposició.

Llegiu la notícia completa a El Punt

Sabaté i el somni de ser ministre

L'alcalde de Tortosa i candidat del PSC a la reelecció, Joan Sabaté, sempre ha dit que Marcel·lí Domingo (1884-1939) és un dels seus referents polítics. Sabaté també ha admès que és un amant de l'alta política, i que se sent molt còmode en les seues etapes a Madrid. Els seus rivals afirmen que el seu somni és arribar a ser ministre de l'Estat, just com Marcel·lí Domingo. Deixaria Sabaté l'alcaldia, a canvi de substituir gent com ara Alfredo Pérez Rubalcaba?

El Punt (25-Maig-2007)


Infografia: El Punt

L'alcalde afirma que té por que a Ginestar puga passar el mateix que a Fago

L'alcalde de Ginestar, Josep Bru (CiU), va reiterar ahir que no pensa dimitir com dimarts va exigir-li CDC, i va negar que haja utilitzat el seu càrrec per fer negocis immobiliaris. «La meitat del que se sent en les imatges no ho vaig dir, perquè avui hi ha molts mitjans per manipular els vídeos», va afegir-hi. A més, Bru va confirmar que ha enviat una carta als veïns del poble per explicar-los els motius del seu enfrontament amb Gilbert Gil, l'empresari que ha destapat el presumpte cas de corrupció urbanística de Ginestar. «El que hauria de fer és una fotografia de la seua masia il·legal, que nosaltres ja hem denunciat a Urbanisme», va dir Bru abans d'anunciar que dilluns pensa difondre «una notícia bomba que farà molt de mal a Gil i la seua família». «Jo també l'he denunciat per amenaces, perquè fa un any va dir en una caixa del poble que jo era un malvat i que em volia liquidar; sé que té una pistola i tinc por, perquè a Ginestar podria passar el mateix que a Fago», va advertir Bru.

El Punt (25-Maig-2007)

Sabanza anuncia una inversió industrial de 15 milions als terrenys de l'estació de Móra la Nova

L'alcalde de Móra la Nova, Joan Manel Sabanza (CiU), va anunciar ahir que l'empresa Administradora d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) ha adjudicat per 1,3 milions d'euros els terrenys de l'estació en què hi havia els antics tallers i el dipòsit de màquines de l'estació. Segons Sabanza, l'empresa administradora de Renfe va treure a subhasta els terrenys després de gairebé un any de negociacions, ja que l'Ajuntament havia atret l'interès inversor d'un grup empresarial català. L'alcalde, que va precisar que no podia donar més detalls sobre el grup inversor, va detallar que els terrenys tenen més de 64.000 metres quadrats, i que la inversió final podria ser superior als 15 milions d'euros. «Ara han adquirit els terrenys i volen instal·lar-hi una part de les seues empreses, ja que és un grup força diversificat», va dir Sabanza. Segons l'alcalde, dues de les empreses del grup, Vibloc i Vilaroch, ja han començat a redactar el pla parcial per poder urbanitzar els terrenys. «Si la tramitació amb la Generalitat és àgil i es compleixen els terminis previstos, les obres podrien començar en menys d'un any», va afegir-hi. Sabanza va remarcar que la intenció del grup és invertir, i que només té previst llogar l'edifici d'oficines que construirà en una part dels terrenys. A la resta de la parcel·la, el grup instal·laria les seues empreses vinculades amb els sectors metal·lúrgics, els prefabricats de formigó i els serveis ferroviaris. «Estem molt contents perquè hem lligat una inversió molt important, que ajudarà a dinamitzar Móra la Nova i la seua zona d'influència; i també perquè els terrenys feia més de 30 anys que no s'utilitzaven», va concloure Sabanza.

El Punt (25-Maig-2007)

24 de maig del 2007

L'ebresfera es prepara per celebrar la segona edició del Dia de l'Orgull Friki

Demà és un gran dia. El 25 de maig, només dos dies abans de les eleccions municipals, és el Dia de l’Orgull Friki, i celebrarem els primers 30 anys de l’estrena de la primera pel·lícula de La Guerra de les Galàxies. L’any passat, Jaume Llambrich i jo mateix ens vam sumar a la celebració que diferents blocs frikis organitzaven a nivell estatal, i enguany també us volem proposar que celebrem junts aquesta diada. Com que no hem tingut gaire temps per preparar una trobada, us proposem una cosa més senzilla: que feu un article especial i que el pengeu als vostres blocs. Això sí, l'entrada commemorativa ha d'estar relacionada amb la cultura freak. De moment, ja han confirmat la seua participació un bon grapat de blocs ebrencs, com el Daniel Gil de Bauen Blog, la Carme Pla, el Cau del Plany i del Dolor, Lo Buscall, Lo meu raconet i LinQ. La meua intenció és penjar una entrada molt friki tant a La Marfanta com a l'Ebremedia, i si puc també algun vídeo, com l'any passat. Per acabar-ho de rematar, també estrenaré una camiseta freak, com l'any passat. Fa un any em vaig presentar a la presentació de Miquel Castelló com a delegat de la Generalitat amb una camiseta que portava la cara de l'Epi de Barri Sèsam. El president del consell del Baix Ebre, Ferran Bel, em va preguntar per la camiseta i li vaig explicar que era el Dia de l'Orgull Friki, jeje... Enguany tinc dues camisetes per estrenar: la de Mazinger Z i una altra del monstre de Frankenstein. Quina em poso?

El dia només té 24 hores

Els candidats a l'alcaldia de Tortosa amplien les agendes per fer lloc a entrevistes i tres debats electorals en la recta final de la campanya

«A l'hora de fer festes no ens guanya ningú», deia ahir a la tarda el candidat Jaume Forcadell per vendre la festa amb què ICV avançarà el final de la campanya a avui al vespre. Hi haurà baldanada popular, menjar ètnic i les actuacions dels grups Pepet i Marieta i Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. El fet que Forcadell ja pensés a celebrar el final de la campanya no era casual, ja que ahir va tenir una de les agendes més atapeïdes dels candidats tortosins. De fet, els alcaldables van haver de modificar les seues agendes de campanya per poder assistir a les últimes entrevistes de televisió, però sobretot per participar en tres debats electorals diferents, en poc menys de 24 hores. Per poder assistir al debat electoral organitzat per la cadena privada Canal Terres de l'Ebre (TE), Ferran Bel (CiU) va ajornar fins avui la compareixença prevista per explicar les seues polítiques d'habitatge, que havia convocat davant de l'antic col·legi Sant Josep. No va fer el mateix Joan Sabaté (PSC), i el debat es va enregistrar amb la seua cadira buida, ja que l'alcalde va preferir explicar la proposta socialista per reformar les instal·lacions de l'estadi municipal.

Sabaté va reiterar que la reforma integral de l'estadi serà una qüestió «irrenunciable» per al pròxim mandat. El candidat socialista a la reelecció va insistir que necessita «més força» per poder completar la reforma de les instal·lacions esportives, que continuarà les pròximes setmanes amb la construcció del camp de gespa artificial i la pista d'atletisme d'entrenament. Però Sabaté va tornar a prometre la construcció de la nova zona d'aigua a l'espai de l'actual velòdrom, així com el pàrquing subterrani de 600 places a la plaça de l'Estadi i el nou complex ciclista a Vinallop. De fet, són les deu del matí, i només dues hores més tard presideix un ple extraordinari en què arrenca el suport de l'oposició per sol·licitar una subvenció per finançar la nova zona ciclista. Per l'alcalde, les crítiques de l'oposició i d'alguns membres del govern a l'enderrocament del velòdrom són electorals. Segons diu, ho demostra que al ple hagin donat suport a la proposta del PSC per traslladar el velòdrom a Vinallop. En el ple també hi és el candidat d'UPE-FIC, Josep Maria Franquet, que aprofita la situació per parlar amb Vicent Lluesma, que tanca la candidatura unificada dels independents. Franquet, que abans i durant la campanya s'ha oposat a la demolició del velòdrom, explica que té previst acabar la jornada amb un míting a la pista d'hivern dels Reguers.

Però ahir les agendes més atapeïdes van ser les agendes del candidat d'ICV i la del convergent Ferran Bel. Al marge d'atendre els seus compromisos mediàtics, Forcadell va explicar les seues propostes en educació i universitats, amb l'aposta d'ICV per ampliar l'oferta del nou campus de l'Ebre amb els estudis de ciències ambientals. Forcadell només va haver de suspendre la visita al casal d'avis de Ferreries, però va aprofitar la tarda per descansar de la marató electoral i preparar els parlaments polítics de la festa d'avui. Per la seua banda, Bel va començar a primera hora amb una reunió de campanya i tenia previst acabar, ja de nit, amb un míting al casal Francesc Llop de Campredó. Bel, que també havia participat en el debat enregistrat al matí, va dinar en petit comitè amb un grup de veïns i comerciants de Ferreries. Després, va enregistrar una segona entrevista a Tortosa Televisió, va reunir-se amb venedors del mercat central, i va tancar la tarda amb una trobada amb el sindicat USOC.

>Un dia atapeït<

JOAN SABATÉ (PSC) - A les 10, presentació de la proposta per reforma les instal·lacions de l'estadi municipal. A les 11, cafè a Ferreries i una hora més tard passejada pel centre comercial. A les dues, ple extraordinari. A les nou del vespre, míting a Bítem.

FERRAN BEL (CiU) - A les 9, reunió de campanya a la seu de CiU. A les 11, debat al Canal TE. A les dues, dinar amb veïns i comerciants de Ferreries. A la tarda, entrevista a Tortosa Televisió, reunió amb els venedors del mercat i porta a porta a Sant Llàtzer. Al vespre, reunió amb la USOC i a les nou, míting a Campredó.

JOSEP MARIA FRANQUET (UPE-FIC) - A les 11, debat al Canal TE. A les dues, ple a l'ajuntament. A la nit, míting als Reguers.

ANTONIO FAURA (PP) - A les 11, debat al Canal TE. Arriba a l'ajuntament quan el ple extraordinari ja ha acabat, però es troba amb el regidor Carlos Curto. Està ocupat tota la tarda atenent altres obligacions.

RICARD FORÉS (ERC) - A les 11, debat al Canal TE. A la tarda, passejada i porta a porta per Sant Llàtzer.

JAUME FORCADELL (ICV-EUA) - A les 9.30, entrevista a Tortosa Televisió. A les 11, debat a Canal TE. A les cinc, roda de premsa davant del CEIP El Temple per presentar les propostes en educació i universitats. A la tarda, reunió per preparar els parlaments de la festa d'avui.

ICV es desvincula de la denúncia contra l'alcalde tivissà per «agressió» a un noi

El candidat d'ICV a l'alcaldia de Tivissa, Fermí Pallisé, va desvincular-se ahir amb contundència de la denúncia interposada contra l'alcalde de Tivissa i candidat de CiU a la reelecció, Jordi Jardí. «No vull aprofitar la situació per fer política i per tant no carregaré contra ningú, però la veritat és que ja estic prou acostumat a tenir la culpa de tot el que passa a Tivissa», va lamentar Pallisé. Durant tot el mandat, el portaveu d'ICV a Tivissa ha protagonitzat diferents enfrontaments amb Jardí, que fa quatre anys el va apartar de l'alcaldia.

Per la seua banda, Jardí va afirmar que la denúncia que una família de Móra d'Ebre ha presentat contra ell només respon a interessos electorals. Segons els denunciants, Jardí va agredir el seu fill, de 15 anys, després de ser increpat per un grup de joves a la sortida del concert que la Companyia Elèctrica Dharma va fer divendres a Tivissa. Segons diferents versions, l'adolescent hauria intentat tornar el cop de puny a Jardí, però els seus companys van evitar-ho i van avisar la Guàrdia Civil, així com als pares del noi. La família hauria traslladat el menor a l'hospital de Móra d'Ebre, on el jove va ser atès per una ferida sagnant entre la cella i l'ull, però que no va necessitar punts de sutura. Jardí va negar els fets, però va declinar fer més declaracions fins dilluns, quan hagin passat les eleccions municipals. «Només puc dir que és evident que algú ha fet enquestes, i que no li han sortit els números que esperava», va afegir-hi el candidat de CiU, en clara referència a Pallisé. Però Pallisé va valorar que fins aquest moment la campanya a Tivissa estava sent molt correcta, ja que tant ICV com ERC havien pogut explicar «d'una manera molt correcta i amb molta tranquil·litat» les seues propostes de govern. «En canvi, CiU s'ha limitat a traure algunes pancartes que tenia al bagul i ha començat a repartir el programa electoral aquesta setmana», va concloure.

El Punt (24-Maig-2007)

L'empresari que ha destapat l'escàndol urbanístic de Ginestar també acusa Bru per amenaces

Gilbert Gil afirma que l'alcalde el va empentar i que li va dir que el «faria pelar»

L'empresari que ha destapat l'escàndol urbanístic de Ginestar, Gilbert Gil, va explicar ahir que també ha denunciat l'alcalde Josep Bru per un presumpte delicte d'amenaces. Segons Gil, l'alcalde el va sorprendre fent unes fotografies d'uns abocaments de runa. «Em va empentar i em va dir que em faria pelar», va dir. Per evitar la permanència de Bru a l'Ajuntament, l'empresari ha difós un vídeo enregistrat amb càmera oculta, per demostrar que Bru feia «negocis immobiliaris» a l'alcaldia.

Segons Gil, no tenia intenció de difondre el vídeo fins després de les eleccions, ja que Bru havia anunciat la seua intenció de no aspirar a la reelecció. «Però quan vaig veure que no anava de cap de llista, però sí de número dos, vaig decidir-me per evitar que continués manipulant l'Ajuntament, i perquè Ginestar torni a respirar», va dir l'empresari. Gil va remarcar que l'alcalde té un perfil «poc clar», i va revelar que havia utilitzat tàctiques «mafioses» per intimidar-lo. «Un dia em va enxampar fent unes fotografies a uns abocaments incontrolats de runa, i després d'empentar-me va advertir-me que em faria pelar», va afirmar. Gil va explicar que aquests fets havien ocorregut feia aproximadament un any i que, tot seguit, s'havia desplaçat a la caserna de la Guàrdia Civil de Móra d'Ebre per denunciar l'alcalde per presumptes amenaces de mort. En aquest sentit, Gil va detallar que fa anys que està enfrontat amb Bru, després que l'alcalde posés «moltes dificultats» perquè l'empresari pogués construir-se una casa.

De fet, Gil ha dedicat molt de temps i diners per denunciar les diferents irregularitats urbanístiques que s'haurien comès a Ginestar, fins que va contactar amb un gabinet de detectius que es van fer passar per una parella interessada a comprar uns terrenys. Segons la filmació feta amb càmera oculta al despatx d'alcaldia, Bru va recomanar-los com havien de construir un xalet fent-lo passar per un magatzem agrícola, i també s'hauria ofert a fer d'intermediari immobiliari a canvi d'una comissió. L'empresari va valorar positivament que CDC haja decidit expulsar Bru, «perquè això beneficiarà la gent de Ginestar».

El Punt (24-Maig-2007)

Foto: Televisió de Catalunya

La URV presenta el vídeo i el logotip del nou campus de les Terres de l'Ebre

El director del campus de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a les Terres de l'Ebre, Azael Fabregat, va presentar ahir a Tortosa el vídeo promocional i la imatge gràfica que identificarà el campus de Remolins. Fabregat va explicar que el vídeo formarà part d'una campanya publicitària per donar a conèixer el nou campus a tots els sectors de la població. «Hem d'anar creant universitat de mica en mica», va indicar Fabregat, que va destacar que els elements que integren el logotip contribuiran a difondre els valors del nou campus de la URV. «Al logo hi surten representats el riu, la terra, el pont, la URV i la planta de l'edifici del campus», va assenyalar Fabregat, que va comparèixer acompanyat pel dissenyador Ignasi Barrera, de l'empresa tortosina Saeta Comunicació. En aquest sentit, Barrera va detallar que van dissenyar una imatge minimalista, ja que el campus també conservarà el conegut logotip que va crear Tàpies.

D'altra banda, Fabregat va confirmar que el finançament per construir el campus de Remolins està garantit, i que l'assumpte està «ben encarrilat». Així, el director del campus va anunciar que en les pròximes setmanes hi haurà una reunió entre els arquitectes que redacten el projecte executiu i els responsables de l'empresa pública GISA, que finalment podria ser l'encarregada de fer les obres de l'edifici per encàrrec de l'Institut Català de Finances.


El Punt (24-Maig-2007)

23 de maig del 2007

CDC expulsa l'alcalde de Ginestar per la difusió d'un vídeo en què s'oferia com a agent immobiliari

Bru rebutja deixar el càrrec i es defensa de les acusacions d'un empresari

El vicesecretari general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Lluís Coromines, va anunciar ahir a Tortosa que han iniciat l'expulsió de l'alcalde de Ginestar, Josep Bru. Coromines va explicar que havien pres la decisió després que Televisió de Catalunya difongués al migdia un vídeo enregistrat amb càmera oculta a l'alcaldia per un gabinet de detectius, en què Bru s'hauria ofert com a intermediari immobiliari en la venda d'uns terrenys a Ginestar, a canvi de diners.

Tot i que l'existència de la filmació va ser avançada diumenge pel Diari de Tarragona, i que dilluns alguns càrrecs de CiU havien donat suport a l'alcalde de Ginestar, la difusió del vídeo per televisió va provocar que CDC reclamés la dimissió de Bru. Coromines va dir que, «davant de l'evidència», també van exigir que renunciés al segon lloc que ocupa a la llista de CiU. «Com que s'hi ha negat, hem iniciat el procés per expulsar Bru com a militant del partit», va afegir-hi llegint un comunicat. De fet, en el cas que Bru no renunciés abans de les eleccions de diumenge, Coromines va aclarir que el partit forçaria la seua expulsió del futur grup municipal de CiU. A més, va assegurar que CDC hauria actuat «igual» si el cas hagués transcendit en un context no electoral. Finalment, va animar els altres partits a actuar «amb la mateixa contundència i celeritat davant de casos que posin en dubte el comportament de càrrecs públics i el funcionament de les institucions».
L'origen del vídeo és l'enfrontament entre Bru i l'empresari Gilbert Gil, que durant els darrers mesos havia acusat reiteradament l'alcalde de permetre irregularitats urbanístiques en terrenys agrícoles. Per demostrar les seues acusacions, Gil va contractar un gabinet d'advocats, que van fer-se passar pels compradors d'uns terrenys a Ginestar. Segons la filmació, que Gil ja ha fet arribar als jutjats de Tortosa, Bru s'hauria ofert a fer d'intermediari immobiliari a canvi d'una comissió. L'alcalde de Ginestar va limitar-se ahir a emetre un comunicat per negar les acusacions de corrupció urbanística realitzades per Gil. Segons Bru, es tracta de «manipulacions interessades i tretes de context», després que l'alcalde «informés» sobre la normativa i vengués una finca de la seua propietat. «Tot plegat són acusacions malicioses, malintencionades i tergiversades amb un clar interès electoral», va afegir-hi. Bru va concloure que havia posat el cas en mans d'advocats, per querellar-se amb Gil per un presumpte intent de xantatge.

El Punt (23-Maig-2007)

La notícia del cas Ginestar, a You Tube

Bel (CiU) proposa als altres candidats un «pacte per Tortosa»

El candidat de CiU a l'alcaldia de Tortosa, Ferran Bel, va oferir ahir a la resta de forces polítiques un «pacte de ciutat», al marge del pla estratègic que necessita el municipi. Bel va anunciar que proposarà consensuar les polítiques d'immigració, infraestructures i serveis, «tres àmbits en què caldria deixar de fer polèmiques i partidismes». De fet, també va lamentar la falta d'acord que hi ha hagut durant la legislatura en algunes infraestructures i serveis de gran importància per al municipi, com ara el campus de la URV, les instal·lacions esportives i la variant de l'eix de l'Ebre. «Hem de pactar sense fer polèmiques, com vam ser capaços de fer quan vam aprovar el projecte del camp de golf de Vinallop», va destacar.

D'altra banda, el convergent va tornar a criticar la política amb què el govern de Joan Sabaté (PSC) ha gestionat l'acolliment dels nouvinguts. Bel va recordar que Tortosa té 40.000 habitants, i que en vuit anys ha incrementat el padró en 10.000 persones, tot i que el cens electoral ha disminuït en uns 700 electors. El candidat va dir que poques ciutats tenen un 25% de població nouvinguda, i que Tortosa no té ni les infraestructures ni els serveis necessaris per poder acollir «dignament» els immigrats. El convergent, que va triar la plaça de Montserrat per fer les seues declaracions, va alertar que al nucli antic hi ha pisos sobreocupats i sense els serveis bàsics, en què els nouvinguts són víctimes de lloguers abusius. «A Tortosa no estem fent bé les coses, i l'Ajuntament i tots els tortosins som responsables que aquestes persones estiguin vivint sense dignitat», va denunciar. «Caldria afrontar aquesta realitat i pactar polítiques entre tots», va afegir-hi Bel, que va advertir que «les potes de l'estat de benestar» s'han ressentit també per a la població autòctona. Bel va admetre que l'Ajuntament ha fet «molts esforços», però va insistir que Tortosa no pot tolerar «per acció o per omissió» situacions d'explotació laboral, d'absentisme escolar i lloguers abusius. En aquesta línia, Bel també va dir que «Tortosa s'ha tapat els ulls davant de situacions que estan vivint algunes dones, i que no són lògiques en una societat civilitzada».

El Punt (23-Maig-2007)

Disqus for Marfanta