31 d’agost del 2009

La reina de les festes d'Alcanyís, ni al pregó ni al programa de la Cinta 2009

Un dels inconvenients d'haver avançat una setmana el pregó de les festes de la Cinta, amb la tradicional proclamació de les pubilles, és no poder disposar de la visita de la Dama d'Honor de les festes d'Alcanyís, ciutat agermanada amb Tortosa. De fet, enguany la representant d'Alcanyís no apareix ni a les fotografies del programa de la Cinta 2009. Per segon any consecutiu, la pubilla major de la ciutat del Baix Aragó no ha pogut compartir escenari amb les representants de la societat civil tortosina. En aquest sentit, dissabte es feia també l'acte de proclamació de les dames d'honor d'Alcanyís, que celebrarà la seua festa major del 8 al 13 de setembre. Sheila Foz, Laia Forner, Marta Paricio, Ana Vílchez, Ana Celia Panadés, Ángela Molías, Alina Nicol y Zahra Lazrak tindran l'honor de representar Alcanyís durant tot l'any. Així, a Alcanyís enguany tenen una dama marroquina i una altra romanesa, ja que l'àrea de Festes del consistori, governat per IU, ha pensat que seria una bona forma d'afavorir la convivència i la integració d'aquests col·lectius d'immigrants que viuen a la població. A Tortosa, les nascudes fora de la ciutat sí que poden ser pubilles, però no reines de la festes.

Foto: Diario de Teruel

+També pots llegir:
-El Ayuntamiento de Alcañiz reduce el presupuesto de sus fiestas patronales para hacer frente a la crisis económica (Europa Press)
-La presentación de las Damas de Fiestas tendrá carácter intercultural (Población Press)

El pregó i més actes de la Cinta, en directe i per internet a través del portal Viulebre.com

El portal Viulebre.com, dedicat a la informació cultural i turística, ha esdevingut aquest cap de setmana una plataforma de televisió local en directe per internet. El web dirigit pel nostre company Joan Salvatella va estrenar-se dissabte amb la retransmissió en línia de l'acte de proclamació de la Reina i de la Reina Infantil de les festes de la Cinta, i del pregó a càrrec de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Així, molta gent, sense moure's de casa o molt lluny de Tortosa, van poder seguir la proclamació de les pubilles i el pregó en directe, des del parc municipal Teodor González. A més, també han penjat al web el vídeo complet de l'acte, que ara ja podeu veure sota demanda, en diferit. "La nostra pretensió és poder apropar al màxim la realitat dels nostres pobles als ciutadans que consultin Viulebre, fins al punt de poder-los oferir el moment, en directe", diuen els responsables del portal. "Per a nosaltres, aquest només és un punt de partida que ens ha de servir, d’ara en endavant, per començar a fer emissions en directe dels diferents actes i esdeveniments importants que tenen lloc als nostres pobles, i que són el principal atractiu de molts turistes que ens visiten cada any". Les properes emissions de la Cinta 2009 a Viulebre.com seran l'arribada al parc de la tradicional Ofrena de Flors i Fruits a la Verge de la Cinta, dissabte 5 de setembre; i la missa a la catedral i la processó pels carrers de Tortosa, l'endemà, diumenge 6 de setembre.

La Llotja: una concentració massa silenciosa?

La concentració silenciosa i pacífica contra la decisió municipal de no deixar que diversos col·lectius de joves -entre els quals, l'Associació Musical Black Fly- organitzessen una festa de comiat a la Llotja, va passar excessivament desapercebuda. Dissabte al vespre, qualsevol observador una mica perspicaç va poder comprovar que, efectivament, al parc hi havia més joves que en una proclamació de pubilles qualsevol. Però ni hi havia pancartes o qualsevol altra mostra visible de protesta, ni es van produir gaire crits ni xiulets durant els discursos de l'alcalde o del regidor de Festes. De fet, si hi ha un lloc en què el poble té l'oportunitat i el dret de protestar contra una determinada política municipal, o contra un programa de festes insatisfactori, aquest és el moment del pregó. Hi havia moltes maneres de fer-ho d'una forma més efectiva, sense perdre el respecte a les pubilles, a la Banda Municipal de Música o a l'Orfeó Tortosí. En aquest sentit, els promotors de la protesta van pecar d'inexperiència. No per fer-se sentir durant el pregó o els discursos, la seua protesta hagués quedat desligitimada. Ho hem vist en moltes altres festes majors, arreu de la geografia del país. En una societat democràtica, els ciutadans tenen, com a mínim, el dret a protestar quan creuen que ho han de fer.

Aquests grups de joves es queixaven del fet que no se'ls havia escoltat. Però van optar per una protesta silenciosa. S'havien fet sentir amb força a través d'internet, i de retruc als mitjans de comunicació, però en el moment de fer-se sentir directament al carrer, les seues queixes van de ser fogueig. Creiem que la seua reivindicació era justa i racional, perfectament assumible per part d'un Ajuntament que proclama unes festes "populars i participatives". També important perquè, encara que siga per demanar un acte determinat a la Cinta, segur que per molts joves significa la seua primera intervenció en la política local, en la vida de la ciutat. A més, si el govern de CiU i ERC considerava que no era viable fer un concert de comiat a la Llotja, pels motius que siguen, el que hauria d'haver fet és posar-se en contacte amb els promotors de la campanya i, amb diàleg, fer-los comprendre la situació. Aquests joves també són ciutadans i es mereixen, encara que potser no hagin fet la seua petició per la via ni els terminis oficials, una resposta educada de l'administració. Amb quina cara anirà després l'Ajuntament a demanar-los participació cituadana o implicació en la vida local? A més, tot aquest afer també ha servit per deixar en evidència quina és la capacitat de rectificació del govern de Ferran Bel, fins i tot en una qüestió en què fer-ho no li hauria suposat gaire desgast polític.

+També pots llegir:
-Tortosa enceta les festes de la Cinta (El Punt)
-Silenci Estrepitós (Fotolog Estimo Tortosa)
-Polèmica a Tortosa amb la Llotja (Manel Zaera)

L'oratori de Tortosa es muda a Remolins durant el mes sagrat del ramadà

Els veïns del Nucli Antic volen que la mesura siga definitiva

La comunitat musulmana de Tortosa celebra el ramadà en un local llogat recentment al carrer Jaume Tió i Noè del barri de Remolins. El local que tenen a la plaça de Montserrat al desembre farà nou anys queda encara més petit durant el mes sagrat dels musulmans. L'Ajuntament no els ha pogut cedir enguany cap pavelló de l'antic escorxador, que està en obres.

L'oratori que la comunitat musulmana ha habilitat al barri de Remolins és un magatzem antic d'uns 600 metres quadrats situat als números 17 i 19 del carrer Jaume Tió i Noè, a la cruïlla de l'avinguda Felip Pedrell. En l'oració de divendres al migdia, tot i la gran afluència de fidels, el local va superar la prova amb molt bona nota, i en cap moment no es van produir aglomeracions, ni a l'interior ni al carrer. Res a veure, per tant, amb el local que els musulmans de Tortosa tenen com a mesquita des de l'any 2000.

Situat a la plaça de Montserrat, l'oratori té una capacitat per a un centenar de persones, i va quedar menut molt aviat. De fet, l'any passat la comunitat musulmana va xifrar en 4.500 el nombre de fidels que viuen a Tortosa i l'entorn més proper, i calculava que ja necessitaven una mesquita per a 600 fidels, tan gran com la que s'ha projectat a Lleida. En realitat, la mesquita tortosina queda petita un divendres qualsevol, cosa que obliga desenes de fidels a resar a la mateixa plaça i amb catifes esteses al carrer Gil de Frederich. Per això el local de la plaça de Montserrat encara resulta més insuficient durant els dies del mes de dejuni. Durant els últims anys, l'Ajuntament tortosí havia propiciat diverses solucions. Així, durant un parell d'anys als musulmans se'ls va cedir el solar de l'antic institut del carrer Montcada, però les excavacions arqueològiques del futur edifici de les delegacions de la Generalitat els va obligar a buscar una alternativa. Després, el consistori els ha cedit, també uns anys, diversos pavellons a l'antic escorxador. Però les obres d'urbanització que s'hi fan enguany, a càrrec del fons estatal d'inversió local (FEIL), també han foragitat la comunitat musulmana del que serà el centre cultural L'Escorxador, a Remolins. En principi, el local del carrer Jaume Tió i Noè també té data de caducitat: el contracte és per un mes i mig, i per assumir el cost del lloguer els fidels faran una col·lecta.

Una solució permanent

En qualsevol cas, ni els representants de la comunitat musulmana ni l'associació de veïns del Centre-Nucli Històric no han renunciat a trobar una solució permanent per al trasllat de la mesquita. Per això, l'entitat veïnal té previst reunir-se, després de les festes de la Cinta, amb l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que al març s'havia compromès a tancar un acord amb els musulmans «en pocs mesos». De fet, l'Ajuntament no ha informat l'associació del procés de negociació amb la comunitat musulmana, ni tampoc de la solució adoptada pels fidels durant el ramadà, tot i que l'entitat havia ofert «diàleg» per trobar una solució de consens. «Si ara no tenen problemes d'espai al local nou, el més normal seria que es quedessin a Remolins», van valorar fonts de l'associació de veïns Centre-Nucli Històric. «Però el problema és que, després de la manera com s'ha portat aquest tema, a Remolins tampoc no els voldran», van dir.

La impressió que tenen a l'associació de veïns Centre-Nucli Històric és que els responsables de l'oratori de Tortosa no tenen la voluntat real de traslladar-se de la plaça de Montserrat –fa uns mesos haurien rebutjat l'oferiment municipal de buscar-los un local al poble de Campredó, pel fet que seria massa lluny–, i que l'alcalde tampoc vol arriscar-se a canviar el conflicte de barri: «Traslladar la mesquita, com havia promès, li donaria molts rèdits electorals, però també és cert que provocaria les queixes d'altres veïns.»

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 31-08-2009 Pàgina 10

+Més informació a El Punt:
-Tortosa intenta sense èxit el trasllat de la mesquita al polígon de Campredó
-
«Que tallin mitja hora el carrer»
-
Tortosa descarta la cessió de terrenys d'equipaments per a la nova mesquita
-
Els veïns del nucli històric ofereixen diàleg per traslladar la mesquita de Tortosa

29 d’agost del 2009

Salut ha atès a l'Ebre més de 2.200 picades de mosca negra aquest estiu

Els tractaments al riu han estabilitzat la plaga, però la setmana vinent es podria decidir fer-ne més

Els centres d'atenció primària (CAP) de la regió sanitària de les Terres de l'Ebre han atès aquest estiu 226 casos més de picada de mosca negra que durant el mateix període del 2008. En concret, entre el 16 de juny i el 15 d'agost, l'àrea de gestió de riscos dels serveis territorials de Salut han registrat un total de 2.220 picades de mosca negra, una xifra que indica una certa estabilització, tot i l'increment en el nombre de casos. El director tècnic del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (Code), Raül Escosa, va confirmar que està sent un final d'agost «molt tranquil», però va dir que podrien fer un nou tractament.

El nombre de picades de mosca negra que Salut ha atès a l'estiu, tot i que s'ha estabilitzat si el comparem amb l'increment espectacular del 2008, ha continuat pujant. Per primer cop s'han superat els 2.200 casos atesos entre el 16 de juny i el 15 d'agost, tot i que la xifra és força semblant al registre del mateix període de l'any passat, en què els CAP de les Terres de l'Ebre van atendre 1.994 picades de mosca negra. El director dels serveis territorials de Salut, Ismael Roldán, ha explicat que enguany s'ha produït una certa estabilització en la incidència de la mosca negra, però que els bons registres del principi de l'estiu, sobretot a la Ribera d'Ebre (la zona més calenta de la plaga), s'han anat complicant a mesura que l'estiu ha anat avançant. «Els primers dies d'estiu hi havia moltes picades ateses als CAP del Baix Ebre i del Montsià, però després les dades han baixat en aquestes comarques i la Ribera d'Ebre ha tornat a ser la comarca amb més picades», va remarcar.

De fet, fins la segona quinzena d'abril, hi havia tantes picades de mosca negra ateses al Baix Ebre com a la Ribera d'Ebre (22). Però a principi de maig, la Ribera d'Ebre ja tenia més picades (61) que el Baix Ebre i el Montsià junts (52). De fet, va ser a l'abril quan el Code va haver d'interrompre els tractaments al riu, ja que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) va mantenir un cabal excessivament alt per garantir que el producte antilarvari BTI tingués la màxima efectivitat. «Ens hauria agradat fer el tractament al mes d'abril, però hi ha elements aliens que no depenen de nosaltres», va lamentar ahir el director tècnic del Code, Raül Escosa. Al maig, els CAP de les Terres de l'Ebre ja van atendre 311 picades, i la xifra va arribar a 400 només en la primera quinzena de juny. Com altres anys, la situació va agreujar-se amb l'arribada de la calor, i especialment durant els primers quinze dies de juliol, en què van registrar-se 824 picades de mosca negra (508 de les quals, a la Ribera d'Ebre). Durant la mateixa primera meitat del juliol, a l'estiu del 2007, va haver-hi 445 picades ateses, 258 de les quals, a la Ribera d'Ebre. Amb tot, l'estiu passat el pitjor període va ser durant la segona quinzena de juny, amb 551 picades.

Per la seua banda, Escosa va detallar que la setmana que ve es repetiran les prospeccions per quantificar les larves de mosca negra que hi ha als diferents punts de l'Ebre, ja que amb les últimes proves han obtingut registres que podrien ser incorrectes. En aquest sentit, el director tècnic del Code va avançar que, en funció dels nous resultats, la setmana que ve decidiran un nou tractament antilarvari al riu.

LES DADES

Any 2009

Baix Ebre: 672
Montsià: 444
Ribera d'Ebre: 1.889
Terra Alta: 154
Total de l'1 de gener al 15 d'agost: 3.158
Total del 16 de juny al 15 d'agost: 2.220

Any 2008

Baix Ebre: 616
Montsià: 317
Ribera d'Ebre: 1.943
Terra Alta: 112
Total de l'1 de gener al 15 d'agost: 2.988
Total del 16 de juny al 15 d'agost: 1.994

Any 2007

Baix Ebre: 70
Montsià: 6
Ribera d'Ebre: 1.807
Terra Alta: 27
Total de l'1 de gener al 15 d'agost: 1910
Total estiu: 1.315


Petita riuada a Flix

Endesa va realitzar ahir un vessament extraordinari d'aigua des de la presa de Flix, amb l'objectiu de renovar l'aigua circulant pel meandre de l'Ebre al pas per aquesta població. La companyia hidroelèctrica va precisar que es tracta d'una actuació amb finalitats mediambientals que ajudarà a eliminar bona part de les plantes aquàtiques i altres macròfits que es localitzen en aquest tram del riu, i que són l'hàbitat en què es reprodueix la mosca negra. Així, a les vuit del matí van obrir la presa de Flix, que va deixar anar un cabal d'uns 150 metres cúbics per segon. Una hora després, van aturar-se els grups de la central hidràulica, de manera que la instal·lació no va produir energia elèctrica fins al migdia. A banda, la CHE va recordar que la crescuda seria molt inferior a les que es fan a la tardor i la primavera per frenar el desenvolupament de vegetació al riu, i que arriben als 1.350 metres cúbics per segon.

Publicat a
El Punt Barcelona 29-08-2009 Pàgina 7
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 29-08-2009 Pàgina 9

L'alcalde d'Horta, nou president del Consell Comarcal de la Terra Alta

L'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs (CiU), va ser designat ahir nou president del Consell Comarcal de la Terra Alta, durant un ple extraordinari celebrat ahir al matí. Ferràs, que substitueix en el càrrec l'alcalde del Pinell de Brai, el també convergent Pere Martí, arriba a la presidència de l'ens comarcal per un «pacte intern de rotació en la presidència comarcal», que s'hauria ajornat a causa de l'incendi d'Horta. Ferràs va tenir paraules d'agraïment per al seu predecessor, i va anunciar que Martí passarà a ocupar una vicepresidència molt rellevant, per aprofitar «la gran experiència política acumulada» en els seus dos anys al càrrec. L'elecció de Ferràs va tenir el suport d'onze consellers comarcals (nou de CiU, un del PP i un altre de l'oposició, mentre que vuit més es van abstenir). Durant el seu discurs, Ferràs va agrair el suport rebut i va oferir «esforç, dedicació, diàleg i un compromís radical amb la Terra Alta». A més, va anunciar que els objectius del seu mandat seran dinamitzar l'economia i activar noves polítiques socials a la comarca. Abans, també va tenir lloc un ple ordinari on Fermí Ruana va substituir el conseller Aquilino Conesa (CiU).

Recuperació del paisatge calcinat


Un mes després del foc que va arrasar més de 1.100 hectàrees als Ports, i que va costar la vida a cinc bombers, a Horta de Sant Joan han començat la neteja i restauració del bosc. L'Agència Catalana de l'Aigua està centrant els treballs en la zona més propera al riu Canaletes, per evitar que les pluges de la tardor provoquin una erosió de la zona calcinada que acabi contaminant el riu i malmetent la fauna i la vegetació del bosc de ribera.

Publicat a
El Punt Barcelona 29-08-2009 Pàgina 7
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 29-08-2009 Pàgina 9

Foto: Consell Comarcal de la Terra Alta

El PSC farà arribar al ple la polèmica sobre el concert de comiat a la Llotja

El PSC va anunciar ahir als joves que promouen la campanya per fer un concert de comiat a la Llotja que demanaran explicacions al govern per la seua negativa, en el marc del ple del 14 de setembre. De fet, diversos col·lectius juvenils han convocat per avui una concentració silenciosa al parc, durant la proclamació de les pubilles, en què també protestaran perquè el concert de Manel serà de pagament.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 29-08-2009 Pàgina 9

Microcosmos: la ceba de la plaça de l'Ajuntament

El bar La Tertulia, a la plaça d'Espanya de Tortosa, exposava aquests dies una sèrie de fruites i hortalisses criades "amb molt de carinyo" a l'hort del propietari del local, el benifalletenc Jaume Trilla. Així, més enllà del meló de moro que pesava més de 22 quilos, el que més ens ha cridat l'atenció és aquesta ceba que pesava 950 grams. Com veieu, era tan gran com una ampolla d'aigua amb gas. És la ceba de la plaça de l'Ajuntament.

28 d’agost del 2009

Activitat màxima al parc de Tortosa per enllestir el passeig abans de la Cinta

Convoquen una «concentració silenciosa» per la negativa municipal a fer un concert a la Llotja

Les obres al passeig central del parc municipal Teodor González, en el marc d'una reforma integral que costarà més de 687.000 euros, es confonien ahir amb el tràfec de la brigada municipal, que muntava la Barra Tortosina i l'escenari per al pregó i la proclamació de les pubilles. Al parc, l'activitat era frenètica per tenir a punt un espai tradicional de les festes, però amb menys temps del que seria habitual perquè enguany han tornat a avançar una setmana el pregó i la proclamació de la reina i la reina infantil. També ha començat el tancament amb vidres de la Llotja, una decisió que ha provocat la convocatòria d'una concentració silenciosa.

El govern de Tortosa no vol que les obres de rehabilitació del parc municipal Teodor González siguen un obstacle per al desenvolupament dels actes tradicionals de la Cinta. Tampoc en el cas de la proclamació de les pubilles i del pregó, que demà al vespre pronunciaran el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Però aquest acte, tot i les crítiques de l'any passat –algunes famílies de les pubilles tenien altres compromisos, i d'altres encara eren de vacances–, s'ha tornat a avançar una setmana, ja que les festes de la Cinta començaran el 5 de setembre. Així, aquest avançament ha deixat la brigada amb menys marge de maniobra. A més, el muntatge de la Barra Tortosina i de l'escenari coincidia ahir amb l'activitat frenètica de les màquines excavadores i dels operaris de l'empresa Urbaser, que acceleraven els treballs al passeig central i en altres espais representatius del parc, com ara la zona de jocs infantils o el llac modernista.




Sense comiat a la Llotja

En canvi, a mig matí no hi havia ningú treballant a la Llotja, tot i que el recinte ja estava precintat amb tanques de filferro. A més, l'interior de la Llotja ja tenia els marcs metàl·lics que seran l'esquelet del tancament de vidre. De fet, la instal·lació de les cucaferes i els gegants de Tortosa a la Llotja també ha d'estar enllestida abans de la Cinta, però la mesura no ha agradat al grup de joves que havien reclamat a través d'internet la celebració d'un concert de comiat a l'edifici durant les festes. De fet, ahir el fotobloc Estimo Tortosa va anunciar la convocatòria d'una concentració de protesta durant la proclamació de les pubilles, tot aprofitant que les autoritats municipals visitaran el parc municipal demà al vespre. Amb tot, els promotors reclamen que la concentració siga «pacífica» i «silenciosa», per respecte a les pubilles, els pregoners, l'Orfeó Tortosí i la Banda Municipal de Música. A més a més, el portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, amb un escrit al seu bloc, també va lamentar ahir la negativa del govern de CiU i ERC a les peticions dels joves.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-08-2009 Pàgina 10

+Més informació a El Punt:
-Tortosa vol recuperar l'esplendor del parc amb una actuació intensiva i sostenible
-Els gegants i les cucaferes de Tortosa «viuran» a la llotja del parc
-Forcadell (ICV) se suma a la campanya d'internet per fer una festa de comiat a la Llotja de Tortosa
-L'Ajuntament talla el debat sobre el concert a la Llotja, que es tancarà abans de la Cinta

Les festes de la Cinta i Facebook

Manel i Gossos seran enguany els únics concerts de la Cinta. El regidor de Festes va dir que havien contractat Manel després d'escoltar alguns joves, que també havien suggerit Love of Lesbian i Mishima. Una petició que coincidia amb la d'un grup de Facebook que superava les 200 adhesions; just el mateix nombre que el grup que, a la mateixa xarxa social, reclama un concert de comiat a la Llotja. Algú hauria d'explicar als joves per què hi ha causes a Facebook que són escoltades pel govern de Tortosa, i d'altres no. D'altra banda, la rehabilitació del parc i la recuperació de la Llotja és una actuació molt necessària i celebrada, però hauria estat bé fer alguna consulta ciutadana sobre l'ús d'un edifici tan emblemàtic.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-08-2009 Pàgina 10

Repartiment del programa en 12 punts del municipi

Ja ha arribat a la majoria de les bústies de Tortosa la targeta que, a partir d'avui i fins al 4 de setembre, les famílies podran bescanviar per un exemplar del programa d'actes de la Cinta 2009. L'àrea de Festes ha preferit optar enguany per aquest sistema, després de comprovar que alguns exemplars desapareixien de les bústies, i que d'altres apareixien a les papereres o trencats al carrer. Per poder tenir el programa, serà «imprescindible» presentar la targeta enviada als punts de distribució que s'instal·laran a l'Ajuntament de Tortosa, la plaça dels Dolors, l'oficina de turisme del Carrilet, davant del CAP Baix Ebre (Ferreries), la plaça de la Immaculada, la seu de l'associació de veïns de Sant Llàtzer, l'EMD de Jesús i les oficines municipals de Bítem, Campredó, els Reguers i Vinallop.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-08-2009 Pàgina 10

L'Ajuntament de Tortosa reactiva la comissió de l'EMD de Campredó

L'Ajuntament de Tortosa ha tornat a convocar una reunió de la comissió mixta per constituir la futura entitat municipal descentralitzada (EMD) al poble de Campredó. La reunió ha estat convocada per al dimarts 1 de setembre, a les vuit del vespre. El grup de suport a ERC a Campredó ja ha manifestat que espera que els responsables municipals arriben amb una proposta en ferm sobre la creació de l'EMD, ja que el temps per aprovar-la «s'està esgotant». En els dos anys de mandat s'han fet quatre reunions de la comissió mixta, la darrera de les quals va ser el 2 d'abril. La comissió ja va acordar el document de competències i la delimitació territorial, i només calia tancar el model de finançament.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-08-2009 Pàgina 10

+Més informació a El Punt:
-Tortosa enllesteix el document de la futura EMD de Campredó, que inclou una part del Catalunya Sud
-
Delimitació i futura seu
-
ERC de Campredó demana que l'EMD no siga una renúncia a la segregació
-
Tortosa farà una proposta comuna de finançament a Campredó, Jesús i Bítem

La Cambra de Tortosa dóna suport a Horta, on comença la neteja de la zona afectada per l'incendi

Una delegació de la Cambra de Comerç de Tortosa, encapçalada pel seu president, José Luis Mora, es va reunir dimecres amb l'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs. L'objectiu de la trobada era analitzar la situació després de l'incendi forestal que va cremar més de 1.100 hectàrees al massís dels Ports, així com establir àmbits de promoció i col·laboració. En la reunió també hi van participar la regidora de Serveis Socials i Festes d'Horta, Sònia Carbó, i el president de l'associació local d'empresaris, així com alguns empresaris representatius del comerç i del turisme de la població. Alguns dels acords destacats de la trobada van ser la necessitat de treballar per coordinar totes les actuacions que les diferents administracions i institucions fan al municipi, per potenciar tots els actius turístics i comercials d'Horta de Sant Joan. D'una manera especial, es va remarcar la importància del ressò nacional i internacional de les activitats organitzades amb motiu del centenari de la segona estada de Picasso a Horta. Durant la reunió també es va constatar que el paisatge del municipi no ha canviat per l'incendi, i es va acordar que l'edició d'enguany de la Baixada a Pedal i Rem, que promou la Cambra de Comerç de Tortosa a finals de setembre, tindrà un protagonisme especial a Horta. Així, abans de la sortida, l'alcalde farà una recepció als participants, i Ferràs i Mora donaran la sortida oficial de la prova.

D'altra banda, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va informar ahir que ja han començat els treballs per retirar la vegetació cremada a la zona del riu Canaletes i als barrancs. L'actuació, que durarà tres mesos i tindrà un cost de 80.000 euros, preservarà la vegetació que pot rebrotar i servirà per restaurar espais fluvials.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-08-2009 Pàgina 10

Tres dies de dol oficial a Flix per la mort de la regidora Montse Canals

L'Ajuntament de Flix va decretar dimarts, en un ple extraordinari, tres dies de dol oficial per «la mort sobtada, per malaltia greu», de la regidora Montse Canals (CiU). La notícia de la mort de Canals, que tenia 48 anys i era regidora d'Educació i Protecció Civil en el govern d'unitat format per ERC, el PSC i CiU, ha trasbalsat el poble. De fet, ni l'alcalde, Òscar Bosch, ni la resta de regidors i companys de partit sabien que estigués malalta. En una nota oficial, l'Ajuntament ha manifestat el seu respecte «més absolut i afecte» cap a la regidora, que va desenvolupar la seua tasca municipal amb «fermesa, il·lusió i una actitud que l'honora». El funeral en memòria de Canals va fer-se ahir al matí a la parròquia de Flix.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-08-2009 Pàgina 10

Foto: Bloc de Pere Muñoz
+També pots llegir:
-Montse en el record (Bloc d'Òscar Bosch, alcalde de Flix)
-Bloc de Montse Canals

L'Ajuntament d'Amposta comença la millora dels carrers del nucli antic

L'Ajuntament d'Amposta i l'empresa municipal Gursam tenen previst iniciar al setembre les obres del carrer Sant Isidre i la travessera de Sant Isidre, a la zona més antiga del nucli urbà, en el marc del pla de millora de la imatge dels carrers del nucli antic. Les obres convertiran els dos carrers en zona de vianants, si bé l'Ajuntament permetrà l'accés als vehicles dels veïns. El carrer Sant Isidre i la travessera de Sant Isidre són carrers de poca amplada, i per tant s'ha dissenyat una secció única amb llambordins. El projecte preveu la renovació de la xarxa de subministrament d'aigua potable i una nova canalització de les aigües pluvials. El regidor ampostí d'Urbanisme, Pere Vidal, va afirmar que la reforma dels carrers del nucli antic és «prioritària», per evitar situacions de degradació «extrema» del patrimoni cultural. Vidal també va anunciar la reforma integral del passatge Conca.
Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-08-2009 Pàgina 9

Recurs de l'oposició de Deltebre perquè l'alcalde evita un ple extraordinari

Els grups de l'oposició a Deltebre (CiU, PSC i PP) han presentat un recurs de reposició a la decisió de l'alcalde de no celebrar un ple extraordinari, el 2 de setembre. El 3 d'agost, l'oposició havia forçat la celebració d'un ple per anul·lar els convenis amb la UPC, que consideren «una fugida endavant» del govern de Gervasi Aspa (ERC) per tancar la polèmica per la redacció del pla urbanístic. Aspa els va comunicar dimarts que desestimava la convocatòria del ple, tot i que per llei està obligat a convocar-lo en un termini de 15 dies.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-08-2009 Pàgina 9

+Més informació a El Punt:
-La Universitat Politècnica torna a l'Ajuntament de Deltebre 169.479 euros del polèmic POUM
-
L'oposició de Deltebre demana un ple per anul·lar el conveni amb la UPC

27 d’agost del 2009

Microcosmos: el tito del parc de Tortosa

Al parc municipal Teodor González de Tortosa hi ha un tito que va solt. Un gall d'indi que ens fa patir, ara que aquests dies hi ha obres al parc i diverses màquines excavadores aixecant el passeig central. Fins fa uns anys, els titos estaven tancats a les gàbies que algun brètol va cremar de matinada. De vegades, els titos també desapareixien... Ara, hi ha dies que aquest gall d'indi prefereix deixar el parc, potser una mica espantat pel soroll de les obres, i fer una volta pels carrers del centre de Tortosa. Ens diuen que l'han vist, algun dia, mirant els aparadors de les botigues, com si anés de rebaixes. Animalet.

Xiquetes buscant menjar dins d'un contenidor, al barri tortosí de Ferreries

Si teniu fills o néts, intenteu fer-vos la següent pregunta, després de veure la imatge que hem captat avui. Els posaríeu dins d'un contenidor, en ple mes d'agost, per regirar la brossa i buscar alguna cosa de menjar? La resposta dependrà, de ben segur, de quina siga la vostra situació econòmica i familiar, però també de la vostra cultura i de la vostra escala de valors. Siga com siga, aquesta imatge es repeteix en aquest contenidor de la cruïlla del carrer Alfara de Carles amb el carrer València, al barri tortosí de Ferreries. Una àvia utilitza tres xiquetes (la tercera és la més menuda, i no es veu perquè és la que es posa dins del contenidor) per regirar la brossa. Fa un parell de dissabtes, també les vam trobar i vam advertir la dona que potser avisaríem la policia, si continuava posant les xiquetes a rebuscar les escombreries. Després, vam parlar amb les xiquetes, que entenien millor l'idioma, i els vam dir que no entressin als contenidors, i menys si només portaven unes sandàlies als peus, perquè podien fer-se mal i agafar una infecció molt greu. Després de demanar-nos perdó, com si el contenidor fos nostre, les xiquetes ens van dir que no ho farien més. Però aquest matí han tornat al mateix contenidor...

Armando Vericat guanya el 27è Premi de Narrativa Ribera d’Ebre amb un thriller ambientat al segle XVI

Armando Vericat Climent, un autor Traiguera (el Baix Maestrat), ha guanyat el 27è Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre amb l’obra La vall del miracle, un "thriller històric" que s’ambienta al segle XVI, al nord del País Valencià. Durant el sopar en què es va lliurar el guardó, ahir a la nit, al casal municipal de Vinebre, Vericat va parlar sobre l’elaboració de la seva obra: “La novel·la l’he escrit, en part, gràcies a la crisi econòmica, ja que vaig perdre la feina i això em va deixar temps per poder escriure, cosa que no feia desde força temps enrere”. Segons Núria Grau, editora de Cossetània i membre del jurat del premi, La vall del miracle es pot emmarcar dins el gènere del thriller històric i està ambientada en unes terres dominades per l’orde militar de Montesa. El protagonista és un capellà, una mica faldiller, que sana miraculosament d’una ferida mortal al santuari de la Font de la Salut i, en agraïment, s’hi queda a fer d’ermità. L’autor coneix molt bé l’entorn en què se situa la història i els personatges de la comunitat religiosa estan molt ben definits i caracteritzats. Hi ha elements interessants i molt ben lligats en la trama que fan que el lector s’hi enganxi: relacions amoroses prohibides, homes llop, assassinats, interrogatoris, miracles...

Prèviament al lliurament del Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre del 2009, també va presentar-se l’obra que va guanyar l’edició de l’any passat, La veïna i altres animals domèstics, de Rosa Pagès. La presentació va anar a càrrec de l’escriptora Mariona Quadrada, que va destacar que l'autora “és una dona rigurosa, com ho són les històries que explica en el llibre. A més, l’autora fa literatura de veritat. Converteix la quotidianitat en lletres, paraules i frases, i ens fa entrar a les històries a través dels sentits i de les emocions”. Quadrada també va dir que en La veïna i altres animals domèstics “hi ha ironia amagada sota imatges romàntiques, amb personatges que són vius i que es troben reaccions inesperades que els fan reaccionar.” A més, va destacar que l’autora “té una llengua rica que no és mai ni carrinclona ni carregada. En definitiva, és un llibre suggerent, emotiu, entretingut, que provoca somriure o fins i tot riure, i que no baixa el to en cap moment”.

Foto: Cossetània Edicions

+També pots llegir la notícia a El Punt:
-Un escriptor del Baix Maestrat s'endú el premi de narrativa Ribera d'Ebre

Recta final a les obres del nou passeig de Tortosa i Roquetes

Alguns veïns lamenten l'eliminació de places d'aparcament

Les obres de millora de la carretera de Tortosa a Roquetes han entrat en la seua recta final, i la previsió de la Diputació de Tarragona és poder inaugurar el passeig a finals de setembre. La carretera T-341 passarà a tenir quatre carrils, unes voreres amples i un carril bici. Però les obres també han suposat l'eliminació dels aparcaments de l'avinguda dels Ports.

Ahir al matí, els responsables tècnics de la millora de la T-341, la carretera de Tortosa a Roquetes, supervisaven sobre el terrenys els últims detalls de l'obra, en què la Diputació de Tarragona ha invertit més d'1,3 milions d'euros. El projecte consisteix en el desdoblament d'un tram de 400 metres, entre la plaça Corona d'Aragó i el límit amb el terme municipal de Roquetes. En aquest punt també s'està construint una rotonda per distribuir el trànsit cap a la zona lúdica de Roquetes i el pla parcial del Camí de Roquetes; el nou hospital de Tortosa i el pla parcial de la Farinera, i el viver d'empreses que l'Ajuntament ha previst construir a les dependències de les antigues indústries Fabra.

En aquest sentit, fonts de la Diputació van confirmar ahir que l'obra està gairebé acabada, però que la inauguració oficial encara no té data. En qualsevol cas, serà «a finals de setembre o principis d'octubre», si bé el nou passeig s'obrirà completament al trànsit uns dies abans. De fet, els treballs s'han fet de manera que no ha estat necessari tallar del tot la circulació entre Tortosa i Roquetes. Durant la major part dels cinc mesos amb obres, els vianants i els vehicles han pogut passar per una de les dues parts de les calçada. I ara que ja han acabat l'asfaltatge de la carretera i les dues voreres, ja són hàbils un dels dos carrils en cada direcció.

La renovació de la carretera de Tortosa a Roquetes, que fins al gener del 2007 era de la Generalitat, és una obra molt esperada a les dues poblacions. Tot i així, ja s'han deixat sentir les primeres crítiques, ja que la vorera més ampla, de 9 metres i que incorpora un carril bici, ha suposat l'eliminació dels aparcaments en bateria del tram de l'avinguda dels Ports. «Com a mínim haurien pogut deixar una bona filera d'aparcaments fins arribar a Roquetes, ja que no calien unes voreres tan amples, i en aquesta zona no anem gens sobrats d'aparcaments», va lamentar un veí. Un altre veí va assenyalar que els quatre carrils, separats per una mitjana, seran massa estrets.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 27-08-2009 Pàgina 10

Tres dies d'actes per la inauguració de la seu de la Diputació a Tortosa

La Diputació de Tarragona està enllestint el programa d'actes per la inauguració de la seua nova seu a Tortosa, que s'ha instal·lat a la Casa Climent del carrer Montcada. De fet, seran tres dies d'actes oficials. Així, el 16 de setembre es farà una presentació de la nova seu a la premsa i l'obertura del registre permanent de la Diputació a les Terres de l'Ebre, que permetrà atendre totes les gestions administratives i les tramitacions oficials. De fet, aquella mateixa tarda començaran les visites dels alcaldes, regidors i presidents comarcals del Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d'Ebre, i els dies 17 i 18 hi haurà recepcions institucionals amb els representants de la societat civil del territori. En la mateixa línia, la inauguració oficial de la seu de la Diputació serà el 18 de setembre, a les 20.00 hores.

La creació d'aquest nou servei descentralitzat –el primer d'una diputació a Catalunya, i també un cas únic a l'Estat– forma part del pla estratègic que la Diputació ha aprovat aquest mandat, potser l'últim abans de la creació de les vegueries, el 2011. La Casa Climent és un edifici modernista amb una façana esgrafiada i un mirador. A la planta baixa ja hi ha els serveis territorials d'Innovació, Universitats i Empresa.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 27-08-2009 Pàgina 10

L'Ajuntament talla el debat sobre el concert a la Llotja, que es tancarà abans de la Cinta

El tancament amb vidres de la Llotja, que forma part del projecte de reforma integral del parc municipal Teodor González, estarà a punt «la propera setmana, abans de l'inici de les festes majors de la ciutat». Així ho va anunciar l'Ajuntament de Tortosa ahir al vespre, en un comunicat, poc després que es filtrés que l'equip de govern havia donat instruccions per accelerar les obres i tancar la Llotja «per la via d'urgència». També després de saber-se que el portaveu del PSC, Joan Sabaté, amb un escrit al seu blog d'internet, també ha donat suport a la campanya impulsada pel grup de joves que reclamaven l'organització d'un concert de comiat a la Llotja durant les festes de la Cinta. Prèviament, el portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, també havia donat suport a la campanya, que ja havia aconseguit més de 200 adhesions a la xarxa social de Facebook. Per la seua banda, el govern assegura que els treballs al parc municipal no es podien ajornar, i que no interferiran en el desenvolupament normal dels actes festius, «especialment la proclamació de les pubilles i el pregó», segons va remarcar la regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé. Així, ja s'han enllestit el drenatge del passeig central i dels laterals, i la substitució dels jocs infantils. També s'ha fet el repintat i reparació de diferents espais, com ara el llac modernista i els accessos.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 27-08-2009 Pàgina 10

Organitzen el primer Concurs de Sirgadors de l'Ebre

El Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE) ha impulsat la primera edició del concurs de sirgadors de l'Ebre, que es farà dissabte en la festa del riu de Móra d'Ebre. La idea del CERE és potenciar tot allò que té l'Ebre com a eix central, com ara la recuperació de la figura dels antics sirgadors, i crear una activitat lúdica i cultural vinculada a les festes del riu. Els participants hauran d'estirar amb una corda una pontona carregada amb mercaderies i persones, des de l'antic camí de sirga a la vora del riu.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 27-08-2009 Pàgina 10

+Més informació:
-Web del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE)

26 d’agost del 2009

Tortosa ordena l'enderroc urgent d'un edifici a la plaça de Sant Joan

L'Ajuntament assumeix l'obra perquè no troba la propietària, al contrari que a la plaça dels Dolors

La plaça de Sant Joan és una de les més representatives del nucli antic de Tortosa, però també una de les més degradades. Un exemple és la situació de l'immoble del número 2 d'aquesta plaça del barri del Rastre, que l'alcalde ha declarat en estat de ruïna imminent. De fet, l'Ajuntament ha instal·lat unes tanques per impedir l'accés a l'edifici, i ha intentat contactar amb l'última propietària per ordenar-li que faci l'enderrocament controlat de la casa, en el termini màxim d'una setmana. Però com que no ha estat possible entregar-li la notificació, el consistori ha optat per assumir els treballs i els ha adjudicat per la via d'urgència.

El número 2 de la plaça de Sant Joan és un immoble en estat ruïnós, de planta baixa més dos plantes i terrat, que està al costat del solar resultant de l'enderrocament d'un altre edifici que feia cantonada amb el carrer Replà. El 4 d'agost, una resolució signada per la tinenta d'alcalde d'Urbanisme i Obres Públiques, Meritxell Roigé, adjudicava a l'empresa Becsa, amb caràcter d'urgència, la realització dels treballs de l'enderroc total i controlat de l'immoble. Això, després de no haver pogut localitzar l'última propietària coneguda de l'edifici, per notificar-li un decret d'alcaldia de l'1 de juliol. En la resolució es declara en estat de ruïna imminent l'immoble i se n'ordena l'enderrocament en el termini màxim d'una setmana, tenint en compte «la urgència i perill» que provocaria el retard de la intervenció.

Les obres d'enderroc a la plaça de Sant Joan encara no havien començat ahir, però l'inici dels treballs és qüestió de dies. Des de final del 2008, l'alcalde ha incrementat el nombre de decrets per ordenar als propietaris d' immobles en mal estat, sobretot a la zona del nucli antic, que prenguen les mesures necessàries per rehabilitar els habitatges o enderrocar els que es troben en estat de ruïna. De fet, des de l'aprovació del registre municipal de solars sense edificar, l'Ajuntament pot actuar de manera subsidiària i assumeix els treballs quan els edificis són un perill per a la seguretat de les persones. Al cap de dos anys, si els propietaris no han assumit el cost de la intervenció, el consistori pot expropiar el solar o bé vendre'l en subhasta pública. La mesura afecta també els solars dels propietaris que incompleixen una ordre de tancament.

Cas oposat a la plaça dels Dolors

La situació de degradació de la plaça de Sant Joan va fer que l'Ajuntament decidís traslladar, ja l'any 2008, els actes de la Festa del Renaixement que es feien a la plaça i al Casal Tortosí. Però el govern de Tortosa va decidir ajornar la millora integral de la plaça de Sant Joan, una actuació inclosa en l'anualitat del 2009 del pla integral del nucli antic (Pincat) amb un pressupost de més de 410.700 euros, fins que no es resolgués la situació d'algunes de les cases (en estat de ruïna) de la plaça.

Un cas oposat, per tant, al que s'ha produït a la plaça dels Dolors, amb les dues cases afectades per l'ensorrament que es va produir el 25 d'abril al carrer de Sant Antoni. Així, l'Ajuntament va poder contactar, al cap de pocs dies, amb els propietaris dels immobles, que van acceptar fer-se càrrec de l'enderrocament dels edificis. En aquest sentit, la setmana passada van començar els treballs per enderrocar de manera controlada els números 4 i 6 del carrer Sant Antoni. Les obres han obligat a tallar una part de la plaça dels Dolors i a regular el trànsit al carrer Gil de Frederich.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-08-2009 Pàgina 9

Més de sis mesos amb una barana provisional al pont de Tortosa

Ja han passat més de sis mesos des que un conductor va perdre el control del vehicle i va arrencar de soca-rel sis metres de la barana de la rampa d'accés al pont de l'Estat. Per tant, ja fa més de mig any que la part del pont reservada als vianants té la tanca provisional que van col·locar els operaris de la brigada municipal. En aquell mateix punt i amb menys d'un any de diferència, un altre individu havia tingut un accident gairebé idèntic, la nit del 15 de febrer del 2008. En els dos casos, els vehicles van caure des d'uns 1,80 metres, però la principal diferència de l'accident del 6 de febrer és que el conductor, després de trencar la barana i aixafar tres cotxes que hi havia estacionats al carrer Pintor Gimeno, va abandonar el vehicle i va fugir del lloc del sinistre.

Després de l'accident del 2008, l'Ajuntament va instal·lar unes tanques d'obres durant tres mesos, fins que Carreteres va reposar el tram de barana afectat. De fet, es va reposar només la barana –que s'ha de fer per encàrrec i és molt costosa, ja que pertanyia al pont de l'Estat anterior a la Guerra Civil–, però no la barra cilíndrica que protegia els vianants.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-08-2009 Pàgina 9

Sant Josep de la Muntanya i el Rastre s'afegeixen a la regata Senyera de Tortosa

Dues tripulacions formades per veïns de Sant Josep de la Muntanya i del Rastre s'afegiran enguany a la segona edició de la cursa de muletes de la Senyera de Tortosa, que tindrà lloc la tarda del 7 de setembre. A més, també hi participaran representants dels barris i associacions de veïns de Sant Llàtzer, el Temple, Horta de Pimpí, Remolins, Simpàtica, Nucli Antic, Bítem, Ferreries i EMD de Jesús, els vencedors de l'any passat.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-08-2009 Pàgina 9

+També pots llegir:
-Victòria dels remers de Jesús

Un pagès de Campredó de 72 anys mor en bolcar el tractor que conduïa

José Valldepérez Melich, un veí de Campredó de 72 anys, va morir ahir al matí en un accident de trànsit mentre conduïa un tractor agrícola. L'home va quedar atrapat sota el vehicle, després que sortís de la via per la qual circulava, el camí de Salva Aigües al seu pas per la finca del Mas de la Missa. L'autòpsia permetrà saber si l'accident ha estat la causa directa de la mort, o bé si prèviament la víctima havia sofert algun tipus d'anomalia física que va provocar el sinistre.

Publicat a
El Punt Barcelona 26-08-2009 Pàgina 22
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-08-2009 Pàgina 22

La Fatarella es queixa pels llums de les obres del parc eòlic de Vilalba dels Arcs

L'alcaldessa de la Fatarella, Carme Pelejà (ERC), va exigir ahir una solució als problemes i molèsties que provoquen als veïns els focus de llum instal·lats a les obres del parc eòlic de Vilalba dels Arcs. «Contínuament, cada dos o tres segons, aquests potents llums blancs instal·lats als aerogeneradors fan pampallugues, fet que provoca molèsties als veïns més propers al parc, sobretot de nit, i una important contaminació lumínica», va dir Pelejà. «És com si cada pocs segons es disparés un flaix», va precisar.

Pelejà ja ha adreçat dues cartes (amb dates del 14 i 24 d'agost) a l'empresa NEO Energia-EDP Renovables, que és la propietària del parc de Vilalba, del parc que s'està construint a Corbera d'Ebre, i també del que s'ha de fer a la Fatarella. A les cartes, l'alcaldessa reclama que els focus deixen de funcionar mentre es troba una solució, ja siga canviar els llums, reduir-ne la intensitat o bé modificar-ne l'emplaçament. Per Pelejà, la presència dels aerogeneradors hauria de ser compatible amb la qualitat de vida dels veïns, «com passa en altres llocs on hi ha parcs eòlics». L'alcaldessa, que es va manifestar «decebuda» per l'actitud i el silenci de l'empresa, va advertir que, quan entrin en funcionament els tres parcs, «la Fatarella pot ser l'únic municipi de Catalunya on no es faci mai de nit». Pelejà també ha fet arribar les seues queixes a la Generalitat i a l'Ajuntament de Vilalba dels Arcs.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-08-2009 Pàgina 8

Foto: ERC

Comencen les curses tradicionals de cavalls al Pla de Roquillo de la Sénia



L'hipòdrom del Pla de Roquillo és l'escenari de les curses tradicionals de cavalls, que van començar ahir i es repetiran demà i dissabte. Els tres dies competeixen cavalls encreuats, angloàrabs i àrabs, i dissabte hi haurà dues curses amb pura sangs anglesos. La cursa de 1.600 metres té un primer premi de 2.400 euros, i la de 2.400 metres, una dotació de 4.800 euros.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-08-2009 Pàgina 9

Vídeo: SéniaTV

Els dolços, novetat en la V Jornada Gastronòmica de la Baldana d'Arròs

Els dolços tradicionals que es degustaven durant la preparació del típic mondongo de les baldanes seran la principal novetat de la V Jornada Gastronòmica de la Baldana d'Arròs, que Camarles celebra el 29 d'agost. A més, hi haurà vuit establiment del municipi que elaboraran diferents receptes amb baldana d'arròs, com ara samfaina amb baldana, baldana amb rovellons o pizza.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-08-2009 Pàgina 9

Foto: Ajuntament de Camarles

25 d’agost del 2009

Tortosa destina més d'un milió d'euros a les obres de l'edifici de l'Ajuntament

La reforma concentrarà l'atenció als ciutadans a la planta baixa i inclou la instal·lació un ascensor

Aconseguir que els ciutadans puguen fer totes les gestions i tràmits des de la planta baixa de l'ajuntament, sense haver de pujar a les plantes superiors ni haver de recórrer els passadissos del consistori. Aquest és el principal objectiu de les obres de reforma i de millora de l'accessibilitat de l'edifici de l'Ajuntament, que costaran més d'un milió d'euros, i que inclouen la instal·lació d'un ascensor i d'una estació elèctrica transformadora. A més, també renovaran la climatització i tota l'àrea d'Urbanisme, a la tercera planta. La regidora Meritxell Roigé va explicar ahir que les obres començaran a la tardor i duraran uns cinc mesos.

L'Ajuntament de Tortosa va traure ahir a concurs les obres de la reforma parcial de l'edifici consistorial i la millora de l'accessibilitat, un projecte que ha estat redactat per l'empresa municipal de gestió urbanística (Gumtsa). Així, l'anunci va ser publicat ahir pel Butlletí Oficial de la Província (BOP), i la previsió és que l'Ajuntament puga adjudicar les obres a finals de setembre, perquè els treballs comencen a l'octubre. La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va assenyalar que l'objectiu principal és millorar els serveis municipals, amb l'ampliació del Servei d'Atenció al Ciutadà (SAC), que passarà a ocupar tota la planta baixa.

L'altre aspecte important del projecte és la instal·lació d'un ascensor, que resoldrà un dèficit històric de l'edifici. Segons Roigé, l'ascensor ocuparà l'espai alliberat amb el trasllat de la policia local a la nova caserna de Remolins. A més, l'ascensor facilitarà l'accés a totes les plantes, tot i que les més afectades per les obres seran la primera (a la zona de gerència) i la tercera. En aquest sentit, l'Ajuntament refarà els serveis d'Urbanisme, aprofitant aquestes obres i el trasllat recent de la Gumtsa a unes oficines externes.

Tortosa va començar fa més de dos anys la supressió de les barreres arquitectòniques de l'ajuntament, amb la instal·lació d'unes rampes d'accés i una porta automàtica. A més, ja ha modernitzat alguns procediments interns, per concentrar els tràmits a la planta baixa i agilitzar la gestió dels ingressos municipals. En aquesta mateixa línia, a finals d'abril va entrar en funcionament un caixer automàtic, que permet als ciutadans fer el pagament instantani de taxes i alguns impostos municipals.

Fer obres sense alterar el funcionament del consistori

La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va detallar que han previst un pla perquè les obres siguen compatibles amb el funcionament habitual de l'Ajuntament. Així, algunes de les obres es faran a les tardes, i cap dels departaments municipals no es traslladarà fora de l'edifici (la Gumtsa ja s'havia traslladat a una oficina del carrer Llotja, i l'àrea de Serveis Socials marxarà a les dependències de l'antiga comissaria quan s'acaben les obres). «Sabem que serà complicat, però tenim l'experiència d'haver viscut la rehabilitació de la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre», va recordar l'antiga gerent de l'ens. Roigé va dir que les obres permetran millorar la climatització i renovar la instal·lació elèctrica i la resta de cablejat de l'edifici, preparant l'ajuntament per a l'arribada de la fibra òptica i l'adjudicació del nou sistema de telefonia. A més, la nova estació transformadora permetrà prescindir del generador elèctric que, en els últims estius, l'Ajuntament instal·lava a la travessia de Santa Teresa per poder tenir aire condicionat.

Plaça de vianants

La reforma parcial i la millora de l'accessibilitat de l'edifici de l'ajuntament de Tortosa té un pressupost de poc més d'un milió d'euros, si bé el projecte té una subvenció de 446.916 euros del pla d'acció municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona. «El més important és la instal·lació de l'ascensor perquè, tot i que concentrem l'atenció al ciutadà a la planta baixa, sempre hi haurà gent amb problemes de mobilitat que necessitarà pujar a les plantes superiors», va dir la regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, que va explicar que en ocasions ha hagut de baixar a peu de carrer per atendre visites. Roigé va assenyalar que el govern tortosí no descarta reformar també, amb un altre projecte, la plaça d'Espanya, per convertir-la en zona de vianants.

Forcadell (ICV) se suma a la campanya d'internet per fer una festa de comiat a la Llotja de Tortosa

El portaveu d'ICV a Tortosa, Jaume Forcadell, va sumar-se ahir a la campanya d'internet iniciada a la xarxa social de Facebook, en què un grup de joves reclamen a l'Ajuntament l'organització d'una festa de comiat a la Llotja, en el marc de les festes de la Cinta. Un altre suport polític a la proposta és el de Miquel Àngel Monllau, número 2 del PP a les últimes eleccions municipals, que va quedar-se fora del consistori. L'objectiu dels promotors de la campanya, que ja compta amb unes 180 adhesions a Facebook, és que els joves puguen acomiadar-se de la Llotja, que durant les últimes dècades havia esdevingut un dels escenaris habituals de concerts i sessions de discoteca, sobretot durant festes de la Cinta. Però en el marc de les obres de reforma integral del parc municipal Teodor González, la llotja gòtica es tancarà amb vidre i es convertirà en un centre d'interpretació amb una exposició permanent de les cucaferes, els nans, els gegants i altres elements del bestiari festiu.

La campanya també ha estat avalada pel fotobloc Estimo Tortosa, que ha esdevingut un dels espais de debat dels joves tortosins a la xarxa. En concret, es demana una festa de comiat amb grups tortosins. De fet, enguany la Nit Black Fly, amb tres grups locals, tindrà lloc al pavelló de Remolins, el 12 de setembre. «És una bona idea», va escriure ahir Forcadell al seu bloc. «Em sembla una gran proposta, i demano al govern municipal que sigui receptiu amb aquesta demanda», va afirmar. El portaveu d'ICV creu que «no aniria malament» incloure alguna actuació més «al trist programa» de festes. «És clar que hi ha crisi i ens hem d'estrènyer el cinturó, però continuem sense revisar un model de festes que està esgotat i que no il·lusiona ningú», va concloure.

Publicat a

+També pots llegir:

El Camp Nou de Deltebre estrena gespa artificial i noves torres de llum

L'Ajuntament de Deltebre va inaugurar dijous, 20 d'agost, la gespa artificial i les noves torres de llum del Camp Nou, l'estadi on s'entrenen i juguen el CD La Cava i la UE Deltebre. La reforma ha tingut un pressupost de més de 532.000 euros, si bé el projecte tenia una subvenció de 108.800 euros de la secretaria general de l'Esport. Deltebre ja havia instal·lat gespa artificial al camp de l'Aube, on juga la UD Jesús i Maria.

Sabaté es cola a les festes majors de Deltebre amb un salt espai-temps

El portaveu del PSC de Tortosa, Joan Sabaté, va colar-se aquest cap de setmana al programa de televisió de Canal TE que repassava el més important de les festes majors de Deltebre. A més a més, Sabaté estava força més jove i encara era l'alcalde de la capital del Baix Ebre. Evidentment, però, es tractava d'una errada tècnica en les emissions, i no d'un salt temporalt a l'estil de Perdidos, si bé a Deltebre hi ha l'epicentre del fans d'aquesta sèrie de televisió, el grup Delta Dharma. Pel que sembla, els companys de Canal TE van enregistrar les festes de Deltebre al damunt d'una cinta amb imatges del 4 de gener del 2005, quan Sabaté va fer una roda de premsa al Saló Blau de l'Ajuntament, per fer una crida als ciutadans amb l'objectiu de reduir els accidents de trànsit. De fet, aquell mateix dia va haver un accident a la cruïlla de l'avinguda de la Generalitat amb el carrer Argentina, com també ens va mostrar Canal TE amb unes imatges de recurs, no editades. D'altra banda, va ser curiós recuperar aquest document, ja que durant la compareixença Sabaté va assegurar que la rotonda de la Simpàtica es començaria durant el 2005 perquè l'obra s'havia inclòs al pressupost, cosa que finalment no va ser així. Després d'algunes imatges més per al record, Canal TE sí que va passar a oferir la programació de les festes de Deltebre.

+També pots llegir:
-Crida a la conscienciació ciutadana per reduir el nombre d’accidents de trànsit

24 d’agost del 2009

La parada de taxis del CAP Baix Ebre torna a existir

La brigada municipal ha reposat aquest matí el senyal de la parada de taxis del CAP Baix Ebre, al barri tortosí de Ferreries. El senyal havia caigut i, durant molts mesos, havia estat acumulant fullaraca, excrements d'ocells i altres tipus de brutícia en una de les jardineres de l'avinguda Colom. La situació era preocupant, ja que a més de faltar el senyal, les marques horitzontals que hi ha al terra estan pràcticament esborrades, i algú que no ho sabés difícilment podia intuir que estava estacionant en una parada de taxis. De fet, aquest era un dels temes que teníem pendents de denunciar en aquest bloc, des de fa unes setmanes. Però l'Ajuntament se'ns ha avançat. Hem vist quan els operaris reposaven el senyal, i curiosament aquest moment ha coincidit amb un taxi (una furgoneta de color blanc) que estava esperant-se a la parada. Només ho apuntem pels que diguen que les parades de taxi no s'utilitzen mai...

Dos cotxes patrulla dels Mossos, mal estacionats dissabte a la nit al centre de Tortosa

A partir d'aquest senyal de l'avinguda de la Generalitat, al centre de Tortosa, està prohibit aturar-se i estacionar. Bàsicament, perquè a partir d'aquest senyal comença un carril que permet els conductors col·locar-se correctament al semàfor i girar cap a la dreta, en direcció al carrer Rosselló i la zona de l'auditori. Però un lector habitual ens envia aquesta imatge, presa poc després de les dotze de la nit de dissabte, per denunciar la infracció comesa per dos cotxes patrulla dels Mossos d'Esquadra, que no van respectar el senyal de trànsit. Segons aquest lector, que estava prenent la fresca en una terrassa d'un dels bars de l'avinguda, va ser "indignant" veure que un cotxe dels Mossos estacionava a uns 10 metres després del senyal de prohibit aturar-se i estacionar. "La parella de Mossos va baixar i va entrar al bar a prendre alguna cosa. Fins aquí anecdòtic, però quan ja ens vam indignar va ser quan poc després una nova parella de Mossos, en veure que hi havia el cotxe d'uns companys allà aturat, va aparcar al davant (a uns 15 metres) de la senyal i van entrar també al bar, quedant els dos cotxes mal estacionats", ens explica aquest lector (que prefereix no revelar la seua identitat) en un correu electrònic. "No volem jutjar el fet que, dues parelles de Mossos d'Esquadra que estaven patrullant, les dues estiguessin prenent alguna cosa al mateix moment a un bar, sinó que tots dos van estacionar malament aprofitant la seua posició d'autoritat", conclou al mateix missatge.


*Recorda que pots enviar les teues imatges i denúncies a marfanta@marfanta.com.

Dediquen un museu al poeta tortosí Francesc Vicent Garcia, el Rector de Vallfogona

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va inaugurar dissabte al migdia, a Vallfogona de Riucorb, el museu dedicat al capellà i poeta Francesc Vicent Garcia, conegut popularment com el Rector de Vallfogona. Aquest espai pretén reivindicar la figura del Rector, considerat un dels escriptors més destacats del barroc català, així com impulsar el turisme en aquesta localitat de la Conca de Barberà. L’obertura del museu ha estat possible gràcies a l’empenta de la parròquia de Santa Maria, l’arquebisbat de Tarragona, les donacions de particulars i entitats, i la col·laboració de la Diputació, que hi ha aportat 15.051 euros mitjançant el Pla d'Acció Municipal (PAM). El centre conté diversos plafons i elements informatius amb l’obra i biografia de Francesc Vicent Garcia, a més d’escultures del Rector i el seu escolà. També s’hi projecta un audiovisual que mostra els moments destacats de la vida del capellà i literat. Situat a l’interior de l’església, el museu permet a estudiosos, escolars i visitants en general acostar-se a la persona i l’obra de Francesc Vicent Garcia, nascut a Tortosa el 1579 i mort a Vallfogona el 1623.

+També pots llegir:
-Francesc Vicent Garcia, a Beaba.info
-Francesc Vicent Garcia, el Rector de Vallfogona, a l'Enciclopèdia

Foto: Diputació de Tarragona

La Viladrich, en línia i més gran

La llibreria de Tortosa amplia les instal·lacions i obre una botiga a internet que permet encarregar obres descatalogades i exemplars dedicats

La 2 de Viladrich, al carrer Despuig de Tortosa, ha sabut mantenir l'esperit de l'antiga llibreria Viladrich i adaptar-se als nous temps del sector. Així, gairebé alhora que les obres de reforma que han servit perquè La 2 de Viladrich dobli l'espai i haja habilitat una petit racó per fer exposicions, la llibreria també ha obert una botiga a internet. La llibreria en línia està especialitzada en autors locals, i ja tenen un catàleg amb més de 440 obres de novel·la, poesia, teatre, història, ciències, viatges, llengües, gastronomia i assaig. A més, la botiga virtual també fa possible, a través d'un formulari, encarregar obres descatalogades, així com sol·licitar exemplars dedicats per autors ebrencs, sense cap cost addicional.

Per tant, poc després d'apostar per les noves tecnologies (per Sant Jordi també van començar a comercialitzar els llibres digitals), La 2 de Viladrich també ha ampliat les instal·lacions. «L'espai ens havia quedat menut, vam veure que calia créixer i vam tenir l'oportunitat de disposar del local del costat», ha explicat una de les propietàries, Rosa Cubeles. Amb el canvi, no cal dir-ho, tant el negoci com els clients hi han sortit guanyant. Així, al local que tenien fins ara han mantingut la papereria i la venda de material escolar, revistes i diaris. A la part nova, per tant, han pogut condicionar «l'espai digne que es mereixen els llibres», i exposar una bona part del fons que, fins ara, quedava a la rebotiga. La idea, com comenten, era tenir un espai perquè els clients poguessen veure i tocar molts llibres, triar-los i fullejar-los sense cap pressa, i deixar que els llibres triessen els lectors des de les taules o des de les lleixes. La part de la llibreria, a més, està separada en diferents àmbits, tot destacant la col·lecció local, la zona infantil i juvenil, el còmic occidental i el manga, la narrativa actual i els clàssics, els llibres de gran format... A més, hi ha taules i cadires per poder seure-hi tranquil·lament, i fins i tot la zona infantil, on els més menuts també poden fullejar els llibres mentre els grans fan la tria i acaben de decidir-se.

D'altra banda, un altre atractiu del local nou és el passadís petit que comunica la papereria amb la llibreria ja que, durant la reforma, han localitzat un antic trull d'oli amb un pou. Per fer-lo visible, al terra del passadís, hi han instal·lat un vidre circular, i han decorat el trull amb algunes obres d'art. De fet, el passadís també ha esdevingut una petita sala d'exposicions amb obres dels artistes locals que van participar en la inauguració de la reforma, el 30 de juliol. Finalment, cal destacar que la reforma s'ha fet sincronitzadament, quasi sense alterar el funcionament de la llibreria.

El tancament de la Viladrich, el 31 de desembre del 2005, va deixar Tortosa sense la seua llibreria més veterana, hereva de l'antiga Llibreria Religiosa que va regentar Francesc Mestre i Noé, i que ja existia l'any 1760. Però el que havia de ser una pèrdua irreparable en el teixit cultural de Tortosa va ser només una pausa, ja que quatre mesos després del tancament, pel dia de Sant Jordi del 2006, Rosa Cubeles i Fina López van decidir associar-se i crear La 2 de Viladrich. A més, per obrir el seu negoci, les antigues treballadores de la Viladrich van aprofitar el traspàs de la llibreria Berenguer, que també havia tancat portes. Així, tres anys després de la reobertura, l'espai de La 2 de Viladrich ja havia quedat menut, i tant Cubeles com la seua nova sòcia, Imma Casademunt, van decidir que calia fer un pensament i escometre l'ampliació.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-08-2009 Pàgina 31

+També pots visitar:
-Web de La 2 de Viladrich i botiga en línia

Disqus for Marfanta