30 de setembre del 2009

Tortosa té les pantalles tàctils apagades


Tortosa va instal·lar, a finals de l'agost del 2004, les dues primeres pantalles tàctils d'un sistema d'informació multimèdia d'informació turística. Crec que també van ser les últimes. En concret, l'Insitut Municipal d'Activitats Culturals i  Turístiques (IMACT) que presidia el republicà Lluís Martín Santos va instal·lar una pantalla tàctil als porxos de l'Ajuntament i una altra a Quatre Camins, al costat de l'entrada de l'Hotel Corona. També havien d'instal·lar una tercera a l'oficina de turisme del Carrilet, però em sembla que no va arribar a veure la llum... Siga com siga, la pantalla tàctil de la plaça Corona d'Aragó fa mesos que està espatllada, i la de la plaça d'Espanya ha acabat d'apagar-se aquest estiu.

Tortosa no va sobrada de punts públics d'informació cultural i turística, i per tant no s'entèn que el municipi estiga deixant perdre un recurs tan innovador i fàcil d'utilitzar com útil. De fet, a les pantalles no només es podien consultar els atractius turístics, sinó l'oferta cultural, festiva i lúdica de la ciutat, amb menús disponibles en cinc idiomes. A més, les pantalles també estaven destinades a millorar la comunicació de l'Ajuntament amb els tortosins, ja que una de les finestres era d'informació municipal. Un altre aspecte interessant és que incorporaven un plànol de Tortosa, una guia de serveis, i els telèfons i les adreces d'hotels, hostals i restaurants. I tot de manera gratuïta per als usuaris, sense haver d'enviar cap missatge SMS amb el telèfon mòbil per accedir a la informació...

[Microcosmos] Optimització de l'espai urbà a Tortosa


Aquesta petita terrassa, que forma un curiós microcosmos tortosí, va ser fotografiada fa uns dies al carrer d'Arturo Anguera, a pocs metres del parc municipal Teodor González. Els propietaris d'un local de restauració havien aprofitat el reclau de vorera que va quedar al costat de les tanques de les obres del parc per instal·lar tres taules amb les seues respectives cadires. A més, la mateixa lona de la tanca també va servir per enganxar els cartells amb la carta de menús. A banda, hi havia cartells al mur del parc. Travessaves el pas de vianants i inevitablement et trobaves amb la terrassa, una immillorable estratègia per captar clients. És de suposar que la policia local o algú de l'Ajuntament ha degut intervenir, ja que no hem tornat a trobar-nos amb aquesta escena.

La mesquita tortosina no es quedarà a Remolins perquè el lloguer és molt car

Les negociacions entre l'Ajuntament i els musulmans pel trasllat de l'oratori actual estan bloquejades

La comunitat musulmana de Tortosa no ha tornat a l'oratori de la plaça de Montserrat un cop finalitzat el mes sagrat del ramadà, però ho farà d'aquí a menys de quinze dies. El local que havien llogat al barri de Remolins ha funcionat perfectament durant aquest període, però falten pocs dies perquè el contracte expiri. A més, la comunitat musulmana ja ha descartat la possibilitat d'intentar establir-hi el centre de culte durant tot l'any, ja que el lloguer anual els resultaria prohibitiu. Els musulmans continuen buscant una alternativa que rebi el llum verd de l'Ajuntament, després d'haver rebutjat l'oferiment d'un permís al polígon de Campredó.

En pocs dies, la comunitat musulmana de Tortosa té previst marxar del local que han llogat durant el ramadà al barri de Remolins, i tornaran al local de la plaça de Montserrat. Una opció que fa anys que no convenç l'Ajuntament ni l'Associació de Veïns del Centre-Nucli Històric, però tampoc els musulmans, que creuen que l'oratori actual és insuficient. «Tots volem una solució, però ningú accepta les condicions de l'altra part; això ha fet que la negociació vagi ara molt lenta, però no s'ha trencat», ha explicat un portaveu. Els responsables de la comunitat musulmana calculen que Tortosa necessitaria una mesquita per a uns 600 fidels, tan gran com la projectada a Lleida. Si el centre de culte de la plaça de Montserrat es queda petit en un divendres qualsevol, amb gent resant a la mateixa plaça i amb catifes esteses al carrer Gil de Frederich, la situació encara s'agreuja més durant el mes sagrat del ramadà.

Enguany, l'Ajuntament no els ha pogut cedir cap pavelló de l'antic escorxador, a causa de les actuals obres de rehabilitació, però tampoc cap altre edifici municipal, ja que el ramadà ha coincidit amb les festes de la Cinta. Això va obligar la comunitat a organitzar una col·lecta per poder llogar el local de Remolins, un antic supermercat amb més de 600 metres quadrats a la cruïlla del carrer Jaume Tió i Noè amb l'avinguda Felip Pedrell. Però el preu del lloguer per tot l'any els resulta del tot inassumible, i el possible manteniment de la mesquita a Remolins ha estat descartat per motius econòmics. Tot i així, el local ha funcionat perfectament i els musulmans només l'han desbordat durant la festa final del ramadà, com ja estava previst. Per celebrar el final del dejuni, l'Ajuntament els va poder cedir el recinte de La Nau, al parc municipal.

«No demanem diners ni terrenys»

L'Associació de Veïns Centre-Nucli Històric ja ha demanat oficialment una reunió amb l'alcalde de Tortosa, encara sense data, per saber en quin punt es troben les negociacions amb la comunitat musulmana pel trasllat de la mesquita. Ferran Bel, que va declinar parlar amb El Punt sobre aquest tema, també té la pressió de la comunitat musulmana, que no renuncia a trobar un local al nucli urbà, o bé una nau industrial o uns terrenys que puguin satisfer el govern municipal. «Ho hem mirat tot; locals, solars i naus a Ferreries, al raval de la Llet, a la carretera de Bítem, a la carretera de València i al polígon de la Ravaleta, entre Tortosa i Roquetes, però a l'Ajuntament ens diuen que no ens poden donar permís perquè no ho permet el pla d'urbanisme», va dir un portaveu de la comunitat musulmana. «No estem demanant ni una ajuda econòmica ni uns terrenys, només permís per instal·lar el centre en algun lloc», va afegir. «Si no ens poden donar permís per motius urbanístics, l'Ajuntament podria fer una modificació del pla, com s'ha fet en altres casos», va concloure. D'altra banda, el mateix portaveu ha lamentat que no prosperés la solució estudiada fa uns mesos, quan l'Ajuntament va proposar donar-los un permís en uns terrenys al polígon de Campredó. Els dirigents haurien acceptat, però la resta de la comunitat musulmana va rebutjar el lloc, massa lluny de Tortosa.


Tortosa inicia les obres de millora del pavelló poliesportiu de l'estadi municipal, a Ferreries


El regidor d'Esports de Tortosa, Pere Panisello, va presentar ahir les obres de millora que ja s'han fet al pavelló poliesportiu de l'estadi municipal, al barri de Ferreries. Així, l'Ajuntament ha renovat i millorat el vestidor dels abonats del gimnàs, i també ha desdoblat un altre vestidor del pavelló. En aquest sentit, s'han equipat i s'ha instal·lat el mobiliari dels tres vestidors resultants, en què també s'han renovat les dutxes, els serveis i el sistema de ventilació. Panisello va dir que l'Ajuntament havia descuidat el manteniment del pavelló molts anys, però que, a més, han fet una sèrie de millores i altres obres necessàries per satisfer les demandes dels usuaris del pavelló i del gimnàs municipal.

A banda d'això, Panisello va remarcar que també han repintat l'exterior del pavelló i que han construït una vorera en tot el perímetre de les instal·lacions. A més, l'Ajuntament ha instal·lat bancs al carrer Alcanyís i ha habilitat una zona de pàrquing a l'avinguda Marcel·lí Domingo. En els treballs, que han costat 60.000 euros i que tindran continuïtat l'any que ve, també han participat els alumnes de l'escola taller Coll de l'Alba.

La URV prepara la primera pedra del campus a l'Ebre i posa en marxa el Centre en Canvi Climàtic


El director del campus de la URV a les Terres de l'Ebre, Azael Fabregat, va confirmar ahir que divendres al matí tindrà lloc la col·locació de la primera pedra del nou edifici del campus, al parc de Remolins de Tortosa. A banda, la directora del nou Centre en Canvi Climàtic (C3), Manola Brunet, va anunciar la presentació pública del centre, que serà el 8 d'octubre en el marc una jornada científica a l'auditori.

29 de setembre del 2009

Cartells de l'Ebre Musik en una cartellera 'il·legal'


Aquest matí ens hem trobat amb uns cartells del concurs Ebre Musik, que organitza l'Ajuntament de Tortosa, enganxats en una de les cartelleres il·legals que encara funcionen a la ciutat, tot i que ja han passat més de quatre mesos de l'entrada en vigor de l'ordenança de civisme. En concret, els cartells estan a la façana d'una casa a la plaça de l'Àngel. En aquest sentit, era una cosa que havia de passar, gairebé inevitablement: és a dir, que una activitat organitzada o promoguda per l'Ajuntament no complís aquest punt de l'ordenança de bon ús de la via pública. És evident que ni el govern municipal ni tot l'Ajuntament poden vigilar les 24 hores del dia perquè els seus treballadors i col·laboradors respecten la normativa. Però sí que poden donar instruccions precises per evitar aquest tipus de situacions que donen una molt mala imatge del consistori, i també poden ordenar que els cartells siguen retirats i enganxats en un altre lloc. També és cert que, segons l'ordenança, l'Ajuntament pot autoritzar a penjar determinats cartells o pancartes fora dels llocs expressament habilitats. Però crec que en aquest cas estem parlant d'una propietat privada, ja que aquesta façana té amo.

D'altra banda, el concurs Ebre Musik Ciutat de Tortosa arriba enguany a la vuitena edició, la qual està a punt d'engegar motors amb vuit concerts que tindran lloc entre el 2 d'octubre i el 27 de novembre a la sala Cool. Aquesta edició incorpora, com a principal novetat, la retallada dels grups finalistes dels dotze habituals als vuit actuals, amb la voluntat de millorar encara més la qualitat dels concerts. Així, els vuit concerts amb els finalistes seran Mighty Toxic Boy (2/10), Suite Diablo (9/10), La Son de la Chama (16/10), Sal 150 (23/10), La Troupe (6/11), Ego (13/11), Kill Me Later (20/11), i Main Road (27/11).

+També pots llegir:
-Tortosa tolera almenys cinc cartelleres il·legals, quatre mesos després de l'ordenança de civisme

Cotxes aparcats a l'antic parc infantil de trànsit del parc municipal de Tortosa


La imatge va ser feta durant les últimes festes de la Cinta, i mostra tres vehicles aparcats en l'esplanda del que va ser l'antic parc infantil de trànsit. Un dels cotxes pertany a una persona que ocupa un important càrrec públic, i que hauria de tenir més respecte per un espai que encara s'està rehabilitant amb diners del fons estatal d'inversió local (FEIL), també conegut com Plan E o pla Zapatero. Les obres de reforma del parc municipal Teodor González no han conservat el parc infantil de trànsit dissenyat l'any 1965 per l'arquitecte Federico Llorca. Considerat un dels arquitectes tortosins més destacats de la segona meitat del segle XX, Llorca va ser també l'autor del projecte de l'estadi municipal i de l'hospital de la Santa Creu de Jesús. 

El parc infantil de trànsit presentava un estat de degradació crònic, primer per una evident falta d'ús però també per una falta de manteniment alarmant. Potser l'Ajuntament hauria pogut arranjar el parc infantil de trànsit, tenint en compte la importància de l'arquitecte i, també, que cada vegada hi ha més sensibilitat per fomentar la millora de l'educació viària entre els més menuts. En aquest sentit, algú hauria de tornar a les classes d'educació viària, i saber en quins llocs es pot estacionar i ens quins llocs està prohibit fer-ho.

Siga com siga, durant l'últim any els Mossos d'Esquadra i la Policia Local han visitat 13 escoles de primària i secundària de Tortosa, on han impartit classes d'educació viària a uns 1.350 alumnes. El parc infantil de trànsit hauria estat un bon complement, sobretot per fer situacions pràctiques amb els més petits. Però també és cert que aquesta zona de la ciutat està mancada de pistes poliesportives, i que el projecte de reforma del parc hi preveu una actuació força interessant.

Demanen a qui vagi a fer rovellons als Ports que extremi les precaucions


La directora dels serveis territorials d'Interior, Pilar Andreu, i el sotsinspector de la unitat territorial de les Terres de l'Ebre dels Bombers de la Generalitat, Carmel Expósito, van fer ahir una crida a extremar les precaucions si es va a fer rovellons al massís dels Ports. Tot i que la temporada acaba de començar, els bombers ja han rebut un total de 21 avisos de boletaires perduts, i en 11 d'aquests casos han hagut d'intervenir. De fet, cap d'aquests avisos s'ha produït a l'Ebre, on l'any 2008 hi va haver dues de les 66 recerques de boletaires perduts. Segons Andreu, el coneixement del territori pot explicar el baix nombre de boletaires perduts a l'Ebre.


Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 29-09-2009 Pàgina 9

Més informació a El Punt:
-Una mitjana de 220 serveis diaris
-L'atur incrementa el nombre de buscadors de bolets als boscos del Pirineu
-Interior admet que el nombre de rescats que cobrarà per negligència serà irrisori
-Els boletaires preparen el cistell per una bona temporada
-Les previsions apunten enguany a una bona temporada de bolets

28 de setembre del 2009

Doble 'atracament' al CD Tortosa

El CD Tortosa està tenint un inici de temporada molt complicat, una situació encara més preocupant si tenim en compte que enguany és l'Any del Centenari. A més dels pobres resultats esportius (en quatre jornades, els tortosins només han sumat un punt dels 12 possibles, i és segon per la cua), cal afegir-hi els incidents que van haver a l'estadi municipal durant el partit amb la Gimnàstica Iberiana. Per acabar-ho d'adobar, també hi ha el doble robatori que van patir alguns jugadors del primer equip aquest diumenge, durant l'enfrontament amb el CD Banyoles. En acabar el partit, els jugadors del Tortosa es van trobar amb una sorpresa molt desagradable, ja que l'encarregat de les claus s'havia deixat el vestidor obert, i alguns jugadors tortosins van denunciar el robatori de peces de roba i de diners. Per sort, la directiva del Banyoles va esmenar l'errada abonant la quantitat de diners que havien robat als jugadors del Tortosa.

Però el que no van poder esmenar va ser l'atracament al terreny de joc. El Banyoles havia remuntat un gol de Mar que havia avançat els roig-i-blancs en la primera part, però l'àrbitre suplent no va gosar pitar un penal a favor del Tortosa en l'últim minut. De fet, tot i assenyalar la falta dins de l'àrea i d'haver mostrat una targeta groga al jugador del Banyoles, l'àrbitre va optar per concedir una falta per lloc perillós, i per un tant un lliure indirecte en lloc de penal. Una mala sort que no pot servir per amagar uns resultats en un inici de temporada molt decebedor.

+També pots llegir:
-CD Banyoles 2 - CD Tortosa 1 (Lo Bloc del Tortosa)

Reparacions a la façana de la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa

Després d'algunes setmanes amb unes tanques grogues que impedien el pas dels vianants per l'estreta vorera del carrer del Vall, ja han començat les obres de reparació de la façana de la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. Es tracta d'una bona notícia, ja que s'actua sobre l'estat d'un edifici municipal que posava en perill la integritat de les persones. Les plaques de la façana s'havien esberlat i la veritat és que feia por pensar en les possibles conseqüències d'un desprendiment.

En canvi, costa d'entendre que un edifici que té poc més de tres anys ja haja començat a presentar aquests tipus de problemes. A primera vista, sobta que es triessen aquestes plaques tan pesades per revestir la façana, però aquest és un tema tècnic i suposem que l'arquitecte ja sabia què es feia. En qualsevol cas, no estaria de més que l'Ajuntament revisés l'estat de la resta de plaques, per comprovar si els usuaris de la biblioteca Marcel·lí Domingo i els vianants en general podem estar tranquils, a l'hora d'entrar a l'equipament o de caminar per les voreres del carrer del Vall i del carrer de la Mercè. La biblioteca va costar uns 3,7 milions d'euros i, després de més de set anys d'obres, va ser inaugurada el 20 de juliol del 2007 per qui en aquella època era el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell.

El tortosí Joan Caballol passa a presidir el Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals


El regidor de cultura de Tortosa, Joan Caballol, és el nou president del Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals. De fet, l'Ajuntament tortosí agafa el relleu a Sant Cugat i al seu regidor de Cultura, Xavier Escura, que han ostentat la presidència rotatòria del consorci durant els darrers sis mesos. Tot i que no s'ha sabut fins aquest cap de setmana, el relleu en la presidència va tenir lloc el 23 de setembre al monestir de Sant Cugat, en la trobada bianual del consell directiu del consorci. La Xarxa Transversal està integrada per les poblacions de Reus, Olot, Sant Cugat, La Seu d’Urgell, Mataró, Manresa, Lleida, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Girona, Figueres, Vic, Tortosa, Perpinyà i Tarragona. En acceptar aquest nou càrrec, Caballol va destacar l’oportunitat que representa la presidència de Tortosa per acostar Transversal als altres territoris que formen part de la zona de parla i cultura catalanes. A més, en la conjuntura econòmica actual, la Xarxa és una oportunitat per sumar recursos, apostar per la intermunicipalitat i donar una altra dimensió a les activitats que es realitzen en cada municipi. Durant la seua presidència de Tortosa, es treballarà per a la consecució i consolidació d’aquest objectiu, així com a afavorir i impulsar el treball amb les noves tecnologies de la informació i el coneixement en el terreny cultural municipal.

+Més informació a El Punt:
-Tortosa assumeix la presidència rotatòria del Consorci Transversal Xarxa d'Activitats Culturals

La pedània dels Reguers, protagonista de la diada del militant de CiU de Tortosa celebrada a Jesús


Unes 350 persones van participar ahir en la diada del militant de CiU de Tortosa, que va celebrar-se a l'EMD de Jesús. El president de la federació de CiU i secretari general de CDC, Artur Mas, va presidir la trobada, que va incloure un dinar de germanor a la Pèrgola. Durant l'acte va tenir un homenatge a l'alcaldessa pedània dels Reguers, Esther Vidal, pels seus gairebé 30 anys de militància a Convergència. Artur Mas li va lliurar la insígnia d'or de la formació, com a reconeixement per la seua trajectòria política i "per la seua implicació amb Tortosa i amb el poble dels Reguers". Vidal, que anava de número 10 a la llista de CiU a les eleccions municipals, va preferir renunciar al seu càrrec abans de prendre possessió com a regidora, per dedicar-se a la tasca de delegada de l'alcalde als Reguers i a la seua empresa. Així, el seu lloc al consistori va ser ocupat per Joan Sanahuja, que va ser nomenat alcalde pedani de Campredó. L'acte d'ahir va finalitzar amb els parlaments de l'homenatjada, del mateix Mas, i de l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel.

Foto: CiU de Tortosa

+També pots llegir:
-Artur Mas: “Apujar els impostos ara és com treure sang d’un malalt que està anèmic” (Web d'Artur Mas)

[MarfantaTV] L'escultor Acosta neteja l'estàtua de la fundadora de les Germanetes dels Pobres

L'escultor canari Ángel Acosta, fill adoptiu de Tortosa, neteja en aquest vídeo exclusiu l'estàtua de Joanna Jugan, fundadora de les Germanetes dels Pobres, als jardins de la residència Sant Miquel Arcàngel. Sor Jugan serà canonitzada a Roma el proper 11 d'octubre de 2009. Però abans, el 29 de setembre (demà al migdia) es col·locarà la primera pedra de les obres d'ampliació de la residència, l'antic asil de las Hermanitas.

La nova senyalització turística de la catedral de Tortosa pateix els primers actes vandàlics


Dos mesos després de la instal·lació dels nous plafons turístics amb informació sobre el patrimoni de Tortosa, ja podem veure els primers actes vandàlics soferts pel plafó del monument més visitat de la ciutat. El punt d'informació de la catedral ja presenta aquest aspecte que podeu veure a la imatge, amb les restes d'un adhesiu just al damunt del logotip de Tortosa Turisme i un gargot fet amb alguna cosa que guixava de color blanc. La resta de les taques del plafó són les gotes de la pluja de fa uns dies, barrejades amb la pols del carrer. En aquest sentit, no sé quina imatge donem del patrimoni de Tortosa als turistes, si no fem un manteniment mínim dels plafons, però sobretot si són els mateixos veïns els que es dediquen a malmetre uns elements informatius que van instal·lar-se fa relativament poc, els primers dies d'agost. L'Ajuntament va clavar senyals d'acer inoxidable a les proximitats de 36 elements patrimonials de Tortosa, amb informació bàsica de l'edifici (nom, segle de construcció, corrent arquitectònic-artístic i ús actual). D'altra banda, cal destacar que el nou portal de Tortosa Turisme a internet ja està accessible en tres llengües, català, castellà i anglès. En aquest sentit, també s'havia anunciat la seua versió en francès i en alemany.

+També pots llegir:
-La nova senyalització del patrimoni de Tortosa, tapada una setmana després de la presentació
-Tortosa oferix informació turística dels seus monuments a través del mòbil (El Punt)
-Comentari: Tortosa ofereix informació turística a través del mòbil (Manel Zaera)
-L'Ajuntament de Tortosa posa en marxa una nova web turística i senyalitza el patrimoni monumental de la ciutat (Ajuntament de Tortosa)

La TDT no va


Nivell de senyal insuficient o Emissora no disponible són algunes de les frases més odioses dels últims anys. Si em permeteu l'acudit fàcil, la nova TDT no va. Falten poc més de tres mesos perquè la televisió analògica deixe de funcionar al territori -a partir del 31 de desembre del 2009 els ebrencs només podrem veure les emissions en televisió digital terrestre-, i la impressió general és que l'invent no acaba de rutllar. En un país amb una orografia tan complicada com la nostra, és complicat garantir la bona recepció tècnica dels canals emesos en  TDT. Per exemple, a casa fa poc que vam adaptar l'antena comunitària, i no havíem tingut cap problema fins que es van produir aquells dies amb tant de calor, i sobretot les tempestes dels últims dies de l'estiu. Pel que diuen, la TDT dóna problemes quan fa molt de sol, però també quan fa mal temps. En concret, quan feia molta calor vam deixar de veure Antena 3 i els seus canals temàtics més GolTV, al múltiplex 69 (la part bona de la història és que ens hem estalviat el mal de cap i l'odissea d'haver de buscar les targetes per veure el futbol de pagament). Però després de l'última tronada, també hem perdut els del múltiplex 64, és a dir, La 1, La 2, Clan i el 24 Horas de TVE. Pel que he vist, el fenomen no és aïllat, ja que més gent de Tortosa també ha perdut canals de TDT. A casa dels pares, per exemple, no veuen Telecinco i els seus temàtics més Disney Channel, al múltiplex 68, però tampoc Cuatro, La Sexta, 40 Latino i CNN+, al múltiplex 67. Per tant, cal veure si les antenes s'han desajustat o si és cosa dels repetidors que han perdut potència. En qualsevol cas, la conclusió és que la TDT és un sistema excessivament fràgil, i que cada vegada falta menys temps per solucionar els problemes.

+Més informació:
-El Camp i l'Ebre es quedaran sense televisió analògica aquest 31 de desembre (El Punt)

27 de setembre del 2009

Horta de Sant Joan no té dret a decidir


Els veïns d’Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, es pregunten aquests dies com es mesura el dret a decidir d’un poble. El virus de la consulta d’Arenys de Munt s’ha contagiat arreu del país, tot esdevenint l’epicentre de les reivindicacions sobiranistes i de radicalitat democràtica. Però a Horta de Sant Joan recorden que, el març del 2008, el 77,6% dels veïns van acordar en referèndum rebutjar la instal·lació d’un parc eòlic a la serra dels Pesells. El delegat de la Generalitat, Lluís Salvadó (ERC), va dir que el referèndum d’Horta era un simple sondeig d’opinió i que el Govern no valorava ni el procediment ni el resultat de la consulta. De fet, la Generalitat ja ha declarat l’interès públic del projecte eòlic.

Publicat a la revista Presència, el 27 de setembre de 2009

Foto: Plataforma d'Horta de Sant Joan

Comunicat del Col·legi de Periodistes a l'Ebre sobre als incidents al CD Tortosa-Gimnàstica Iberiana


La junta directiva de la Demarcació de les Terres de l’Ebre del Col.legi de Periodistes de Catalunya, davant els greus incidents ocorreguts el dia 20 de setembre, durant el partit de futbol corresponent a la tercera jornada de la Primera Catalana i disputat a l’Estadi Municipal de Tortosa entre el CD Tortosa i la Gimnàstica Iberiana, en las seua reunió del mes de setembre va acordar redactar un escrit amb els punts següents:


1.- Lamentar l’actitud violenta d’alguns seguidors i les greus amenaces, per part també de directius de la Gimnàstica Iberiana, als components de la premsa local, que cobrien com és habitual les incidències del partit, des de la seia ubicació a la tribuna reservada exclusivament als mitjans de comunicació.

2.- Demanar a la Federació Catalana de Futbol que prengue les mesures oportunes, per evitar que en el futur es repeteixin aquest tipus d’incidents, amb perill per a la integritat física dels representants de qualsevol mitjà d’informació, que a més impedeixen el desenvolupament de la seua feina amb normalitat.

Tortosa, 25 de setembre de 2009

Foto: Gimnàstica Iberiana a Picassa

26 de setembre del 2009

Tortosa tolera almenys cinc cartelleres il·legals, quatre mesos després de l'ordenança de civisme


L'Ajuntament ha imposat més d'un centenar de sancions per accions incíviques

El compliment de l'ordenança del bon ús de la via pública de Tortosa, més coneguda com a ordenança de civisme, ja ha generat més d'un centenar de denúncies des del 16 de maig, que és quan va entrar en vigor. La policia local ha imposat sancions per comportaments incívics com el consum d'alcohol a la via pública molestant els veïns o la venda ambulant. Però han passat més de quatre mesos i l'Ajuntament encara no ha pogut posar fi a l'enganxada de cartells en llocs no autoritzats.

Evitar l'enganxada de cartells en llocs no autoritzats continua sent una assignatura pendent a Tortosa, tot i que l'Ajuntament ja ha imposat més d'un centenar de sancions per diferents actituds incíviques. Més de quatre mesos després de l'entrada en vigor de l'ordenança de civisme, a Tortosa es continuen enganxant de manera irregular, cada setmana, desenes de cartells d'entitats, associacions, clubs esportius i empreses privades, sobretot de negocis relacionats amb l'oci nocturn.

En aquesta línia, les principals cartelleres il·legals són les mateixes que ja existien abans de l'aprovació de l'ordenança, i n'hi ha tantes com cartelleres públiques. Així, és habitual veure cartells en llocs com la plaça de l'Àngel, la porta tapiada d'un edifici del carrer Sant Blai, la façana d'un local abandonat de la rambla de Catalunya, i als aparadors d'una botiga que va tancar fa uns mesos a l'avinguda Colom. A banda, altres casos notoris són els cartells enganxats al petit porxo de l'edifici de Telefónica, a la plaça de l'Ajuntament, i la cartellera habilitada des de fa anys al mur del solar de la cruïlla del carrer Comte de Bañuelos amb l'avinguda de la Generalitat.

L'ordenança de civisme de Tortosa, que va entrar en vigor al maig, preveu sancions econòmiques de 50 a 750 euros per la penjada de cartells en llocs no autoritzats. De fet, una de les actituds incíviques que volia frenar l'ordenança –i que més oposició social van generar– és la col·locació incontrolada de cartells, tanques, rètols, pancartes, adhesius o papers publicitaris o propagandístics, «sense l'autorització expressa de l'Ajuntament», a les façanes dels edificis o a les instal·lacions municipals, així com en qualsevol espai públic o element del paisatge i del mobiliari urbà. En aquest sentit, l'ordenança no permet penjar cartells ni enganxar adhesius publicitaris a les parades de l'autobús, als fanals o als arbres.





Cinc cartelleres públiques «insuficients»


El Casal Popular Panxampla és un dels col·lectius que més crític ha estat amb l'ordenança de civisme de Tortosa. De fet, va fer una campanya de cartells per denunciar les sancions anunciades per l'Ajuntament amb les noves restriccions. Un dels portaveus del casal Panxampla, Josep Sabaté, va explicar ahir que han notat més pressió de la policia local des de l'entrada en vigor de l'ordenança, però que encara no els ha arribat la notificació de cap sanció pel fet d'enganxar cartells. Sabaté va reiterar que els cinc monòlits d'expressió ciutadana que va instal·lar l'Ajuntament tortosí són «insuficients», i que l'objectiu d'aquest tipus d'ordenances és «criminalitzar l'ús dels cartells, dels fulls volants o de les parades al carrer».

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-09-2009 Pàgina 9

L'acabament dels enderrocs al carrer de Sant Antoni canvia la imatge de la plaça dels Dolors



La finalització dels treballs d'enderrocament de les dues cases del carrer de Sant Antoni, afectades per l'ensorrament del 25 d'abril, ha canviat la imatge de la plaça dels Dolors. L'Ajuntament va poder contactar amb els propietaris dels immobles, que van acceptar fer-se càrrec de l'enderrocament urgent dels edificis. Els treballs per enderrocar de manera controlada els números 4 i 6 havien començat a finals d'agost.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-09-2009 Pàgina 9

Tortosa es compromet a continuar modernitzant i ampliant la policia local


L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va aprofitar ahir el seu discurs durant la festa de la policia local per renovar el seu compromís amb l'ampliació de la plantilla i la modernització del cos. «Volem una policia local que siga un referent al territori i al país», va dir Bel, que va remarcar que l'esforç que fa l'Ajuntament «no serviria de res» sense la feina dels agents. Per la seua banda, el regidor de Seguretat, Jordi Folqué, va anunciar que l'any 2010 la plantilla, que ara ja té 63 policies, podria arribar als 70 agents. L'inspector en cap, Jesús Fernández, també va valorar molt positivament el primer any a la caserna de Remolins.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-09-2009 Pàgina 9

El PSC s'absté a l'Ebre en les mocions als ajuntaments sobre la independència

Les mocions sobre el dret a decidir que ja s'han aprovat a les Terres de l'Ebre, als ajuntaments de l'Aldea i Camarles, han tirat endavant amb els vots a favor de CiU i ERC, i amb l'abstenció del PSC. La regional d'Esquerra ha decidit presentar mocions en 33 dels 52 municipis ebrencs, per estendre «l'esperit d'Arenys de Munt» i amb l'objectiu que siguen un «termòmetre» de quina és la situació política i social al territori. ERC ha designat la diputada ampostina Marta Cid com a portaveu i coordinadora del procés. De fet, el ple de l'Ajuntament d'Amposta serà el proper a votar la moció, dilluns que ve. Després serà el torn de Tortosa.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-09-2009 Pàgina 8

+Més informació a El Punt:
-L'Espluga és el primer municipi del Camp i l'Ebre que s'organitza per fer una consulta sobre la independència

25 de setembre del 2009

Primers moviments a Tortosa per convocar una consulta ciutadana sobre la independència


Diferents col·lectius sobiranistes de Tortosa estan estudiant «seriosament» la convocatòria d'un referèndum al municipi sobre l'autodeterminació de Catalunya. La presidenta d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre, Caritat Garcia Celma, va confirmar ahir que ja s'han produït els primers contactes, però que el procés encara està en una fase molt inicial. Abans de fer un pas endavant, volen mesurar les forces, «veure com funcionen les consultes en llocs més petits que Tortosa», on caldria habilitar més d'una taula electoral, i veure quina és la posició de l'Ajuntament, governat per CiU i ERC. De fet, el grup d'ERC ha presentat una moció per fer arribar al ple de Tortosa «l'esperit d'Arenys». «Iniciatives com la consulta popular per la independència d'Arenys de Munt són la demostració del compromís i la participació de la ciutadania en la definició de Catalunya», ha valorat la secció local d'ERC. La moció, que en principi es debatrà al ple ordinari del 5 d'octubre, defensa «el dret del poble català a decidir lliurement el seu futur sense traves ni limitacions de cap mena», felicita Arenys de Munt per la iniciativa i encoratja els ajuntaments dels Països Catalans a donar suport a consultes similars. Finalment, exigeix al govern espanyol «el respecte més escrupolós al dret dels municipis catalans» a celebrar «consultes populars per la independència». ERC d'Amposta també ha presentat una moció en la mateixa línia, que el ple debatrà el 28 de setembre. «No només defensem el dret a decidir, sinó l'exercici de fer-ho, i això inclou celebrar consultes com la d'Arenys», va dir la seva portaveu, Marta Cid.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-09-2009 Pàgina 8
 
+Més informació a El Punt:
-Montblanc aprova, amb el suport del PSC, la moció de suport a la consulta popular sobre la independència

El PSC critica el retard en la recuperació de la campanya «Comerç segur», iniciada el 2006


El PSC de Tortosa ha criticat que el govern de Ferran Bel (CiU i ERC) haja trigat més de dos anys a posar en marxa la campanya A Tortosa, comerç segur, que va ser iniciada per l'antiga regidora de Governació, la socialista Consol Cordero, durant la campanya de Nadal del 2006. Dimecres, Bel va presentar la campanya adreçada als comerciants del municipi, que es basa a explicar-los mesures d'autoprotecció i de prevenció, com ara fer els recomptes en llocs tancats i observar bé l'entorn abans de traure els diners de la caixa. Segons el PSC, Bel va incloure la campanya en el pla d'acció municipal (PAM) i després «la va oblidar»; però ara l'ha recuperat «després que s'ha produït una de les pitjors etapes en inseguretat ciutadana al centre comercial».

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-09-2009 Pàgina 9

+També pots llegir:
-La policia de barri de Tortosa explicarà mesures d'autoprotecció per evitar robatoris als comerços
-Tortosa posa en marxa la campanya nadalenca 'Comerç Segur'
-Una campanya que hauria hagut d'arribar abans (La Rosa de Tortosa)

L'alcalde de Tortosa rebutja que la ministra d'Economia demane més sacrificis als ajuntaments


L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), va rebutjar ahir les manifestacions de la vicepresidenta d'Economia del govern estatal, Elena Salgado, en què demanava «més sacrificis als ajuntaments» per fer front a la crisi econòmica. «Demanar més sacrificis als municipis demostra un desconeixement absolut de la realitat dels ajuntaments, i és una mostra més de la política erràtica del govern del PSOE», va dir Bel, que també és president de la comissió d'hisendes locals de l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Segons Bel, els ajuntaments fa temps que suporten la crisi per la reducció d'ingressos i per l'increment de la despesa social, i que l'Estat es plantegi reduir les seues aportacions és «intolerable».

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-09-2009 Pàgina 9

La plataforma de la Terra Alta critica les respostes «cíniques i prepotents» de Nadal


La visita que el conseller Joaquim Nadal va fer dimecres a Horta de Sant Joan ha provocat la indignació de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta. El col·lectiu va criticar ahir les respostes «cíniques i prepotents» del conseller de Política Territorial a les preguntes dels veïns que van rebre'l amb una casserolada. Segons la plataforma, Nadal va preguntar als veïns el motiu de la protesta, tot i el desplegament de pancartes contra la massificació eòlica i el projecte de parc eòlic dels Pesells. La plataforma lamenta que Nadal preguntés «amb to sarcàstic» si tota la gent que era a la plaça era el 80% dels veïns que van rebutjar el parc en el referèndum, i que acabés el diàleg dient: «A mi ningú em crida.»


Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-09-2009 Pàgina 9

Foto i vídeo: Plataforma Horta de Sant Joan

24 de setembre del 2009

[Bloc del dia] 'Fan Cine Blog', cinema a l'ebresfera


Avui no recomanarem un article d'un bloc concret, sinó tot un bloc. Fan Cine Blog és el nou espai de crítica i recomanació cinematogràfica que ha arribat a la blocosfera ebrenca, molt interessant perquè repassa l'actualitat del setè art (un aspecte una mica descuidat a l'ebresfera) i perquè està escrit per diferents autors. El bloc està escrit en castellà i sense excessives floritures (alguns el trobareu directe, amè i fresc, però d'altres potser penseu que se'l podrien treballar una mica més). En qualsevol cas, el més important és que Fan Cine Blog inclou ressenyes de pel·lícules que just s'acaben d'estrenar al cinema, i per tant les crítiques us poden servir per decidir quin film us podria venir de gust anar a veure. A més, totes les pel·lícules reben una puntuació de 0 a 10, cosa que també ajuda. Finalment, també hi trobareu apunts sobre les últimes novetats en DVD, així com els tràilers de les pel·lícules que s'han estrenat i de les que estan a punt de fer-ho. I evidentment, també podeu deixar els vostres comentaris i discutir amb els crítics de Fan Cine Blog sobre les pel·lícules que vosaltres també hagueu vist.

[El quiosc] Gaddafi i la dona del burka, a les portades dels diaris El Mundo i ABC


Els diaris ABC i El Mundo coincideixen avui en la fotografia de portada, i també en els principals arguments dels titulars. La imatge és de la dona Fátima Hissini, que ahir havia de declarar com a testimoni a l'Audiencia Nacional de Madrid, en un judici contra una presumpta cèl·lula islamista que va enviar el seu germà a immolar-se a l'Iraq. Tendrá que declarar sin "burka", titula El Mundo, mentre que l'ABC opta per un més alarmista El burka entra en la Audiencia. La dona va arribar vestida amb un burka, "la roba ultraortodoxa de les dones afganeses" i el jutge Gómez Bermúdez va voler obligar-la a descobrir-se i ensenyar-li el rostre. Finalment, la dona va accedir a fer-ho, però ensenyant-li "només des de les celles a la barbeta" al seu despatx. La dona tornarà a l'Audiencia dilluns que ve i haurà de descobrir-se el rostre per tornar a declarar, però ho farà en una sala, de forma privada i sense càmeres. Amb tot, el titular gran de portada de l'ABC és per al líder libi Muammar el Gaddafi. Segons aquest rotatiu, el govern espanyol "prepara una visita privada de Gadafi" a l'Estat, que tindrà lloc el proper dimarts. L'ABC subtitula que el dirigent libi arribarà després d'entrevistar-se a Veneçuela amb Hugo Chávez i Evo Morales, i després que ahir afirmés que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides és un "consell del terror". Gaddafi també surt a l'avantítol de la portada d'El Mundo, amb una foto perfilada en què apareix esgarrant la Carta Fundacional de les Nacions Unides.

+També pots llegir:

La residència diocesana de Tortosa guanyarà 40 places amb l'ampliació


El Bisbat comença les obres a l'octubre, amb l'objectiu d'atendre millor els ancians amb demències

La residència diocesana Sant Miquel Arcàngel de Tortosa iniciarà d'aquí a poques setmanes les obres d'ampliació i reforma de l'edifici, amb l'objectiu de millorar l'atenció assistencial i reforçar el servei als ancians amb demències. L'antic asil de les Germanetes dels Pobres, fundat ara fa 130 anys, es renovarà amb un nou centre de dia i un edifici annex que permetrà guanyar 40 places per a residents i 20 places per als usuaris del centre de dia. A més, hi haurà menjadors a cada planta i altres serveis. El Bisbat de Tortosa destinarà més de 2,5 milions d'euros al projecte, tot i que espera tenir el suport de les diferents administracions.

«La nostra vocació és seguir atenent els ancians més necessitats; però volem fer-ho adequant-nos als temps actuals i a la normativa», va explicar ahir el president del patronat de la residència Sant Miquel Arcàngel, mossèn Josep Maria Membrado. En aquesta línia, va remarcar que les instal·lacions actuals són insuficients i que per cada deu persones de la llista d'espera només tenen una plaça disponible. «Després de pensar-hi molt, ja tenim el projecte i les obres podrien començar el mes que ve», va assenyalar Membrado. Així, el vicari episcopal d'economia va detallar que l'actual residència diocesana té 90 places, 30 de centre de dia i 12 de sacerdots. Des del 1997, el centre és col·laborador de la Generalitat, i 70 de les places de residència són públiques. Després de les obres, la residència tindrà 40 places més per a interns i 20 places més per als usuaris del centre de dia, que també es renovarà. «Del total de 150 places que tindrem al final, entre 30 i 35 hauran de ser privades, si volem que la residència siga sostenible», va concloure.

La col·locació de la primera pedra de les obres, així com la presentació del projecte a les autoritats, es farà el 29 de setembre, durant els actes en honor de sant Miquel Arcàngel. El projecte preveu una ampliació de més de 2.600 metres quadrats, fins a arribar a un total de 9.109 metres quadrats edificats. La distribució del nou edifici, amb façana al carrer Barcelona, preveu un semisoterrani, una planta baixa i dues plantes. Hi haurà la nova administració, l'arxiu, els despatxos, la sala d'actes, els vestidors, el nou centre de dia, 24 habitacions dobles, una farmaciola i una sala polivalent. A més, cada planta tindrà un menjador, per no haver de desplaçar els residents. «És més fàcil transportar un carret amb el menjar que 30 persones, algunes amb problemes de mobilitat», va dir Membrado.

L'Alzheimer i els «nous pobres»


L'actual residència Sant Miquel Arcàngel la van crear el 1879 les Germanetes dels Pobres, que van ser a Tortosa fins al 1985, quan van marxar per falta de vocacions. Tot seguit, l'antic asil de les Germanetes va ser assumit i convertit en residència pel Bisbat, que fins al 1997 va tenir la col·laboració de les Germanes de la Consolació. Fa tres anys, el patronat de la residència va encarregar l'atenció dels residents a personal no religiós, i actualment el centre té uns 70 treballadors. «Anem cap a una major professionalització, amb més mitjans tècnics i amb més formació i suport psicològic per als cuidadors», va remarcar el president del patronat de la residència. A banda, Josep Maria Membrado va destacar la funció social del centre, ara que apareixen «nous tipus de pobresa», per l'envelliment de la població i malalties com ara l'Alzheimer. «El més pobre és qui no sap qui és, ni on és», va sentenciar.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-09-2009 Pàgina 8

Afate celebra el Dia Mundial de l'Alzheimer amb una jornada mèdica

L'Associació de Familiars d'Alzheimer de les Terres de l'Ebre (Afate) ha organitzat diversos actes i una jornada mèdica amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer. Les activitats començaran avui a la tarda, amb una missa a l'església dels Dolors, al barri del Temple, en record dels malalts morts durant l'últim any. En acabar hi haurà un berenar, a la seu d'Afate, per a tots els socis i simpatitzants de l'entitat. Els actes seguiran dissabte, 26 de setembre, amb la XIV Jornada sobre la Malaltia d'Alzheimer, que començarà a tres quarts de deu del matí a la sala d'actes de la Cambra de Comerç. Durant la jornada, la presidenta d'Afate, Anna Algueró, farà una valoració de la nova activitat d'atenció fisioterapèutica a domicili. Tot seguit, hi haurà les conferències Reeducació funcional d'una persona amb Alzheimer, a càrrec de Jorge Rolando Medina, i La persona amb malaltia d'Alzheimer a casa i a la institució, per Eulàlia Cucurella. La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, farà la cloenda de la jornada.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-09-2009 Pàgina 8

La policia de barri de Tortosa explicarà mesures d'autoprotecció per evitar robatoris als comerços


La policia local iniciarà a l'octubre la campanya informativa A Tortosa, comerç segur, amb l'objectiu de promoure l'autoprotecció dels comerciants del municipi. Els agents explicaran als botiguers una sèrie de mesures preventives per evitar robatoris, i també de quina manera han d'actuar en cas de ser-ne víctimes. Els agents de la policia de barri seran els encarregats de realitzar la campanya, tot fent visites porta a porta a les botigues dels barris que tenen assignats. «Una de les missions de la policia de proximitat és preventiva», va precisar ahir l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, durant la presentació de la campanya.

De fet, aquesta setmana tots els barris de Tortosa han quedat coberts amb la policia de proximitat, ja que la policia local ha incorporat cinc nous agents. Els policies recomanaran mesures com incrementar l'autoprotecció i fixar un límit de diners a la caixa, i també fer un transport intern i extern dels diners, sense horaris fixos i en quantitats petites. Una altra mesura útil és fer el recompte en un lloc tancat, i observar bé l'entorn a l'hora de traure els diners de la caixa. En cas de robatori, els agents suggeriran als comerciants que seguisquen les instruccions dels atracadors; però també que no toquen res que puga alterar les empremtes o indicis deixats pels delinqüents, així com que truquen ràpidament a la policia i demanen als possibles testimonis que no marxen. A banda, junt amb les recomanacions, la policia entregarà als comerciants uns adhesius amb el telèfon de la policia (092) i un full de descripció de sospitosos. Per la seua banda, l'inspector en cap de la policia local, Jesús Fernández, va recordar que el pla d'acció municipal (PAM) ja preveia que es fes aquesta campanya destinada als comerciants, que són considerats «un grup de risc».

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-09-2009 Pàgina 8

Foto: Ajuntament de Tortosa

Tortosa completa la negociació sobre l'EMD de Campredó i busca la data del referèndum


La comissió mixta entre l'Ajuntament de Tortosa i el consell assessor de Campredó va donar per finalitzada, dimarts al vespre, la negociació per constituir la futura entitat municipal descentralitzada (EMD), i va donar per bona la redacció del conveni. El següent pas del procés serà l'aprovació del conveni per part del ple de l'Ajuntament, en el marc d'una sessió extraordinària que es podria celebrar abans de final de mes. Tot seguit, l'alcalde Ferran Bel fixarà la data definitiva perquè els veïns de Campredó diguen en referèndum si estan d'acord amb la creació de l'EMD. En aquest sentit, diferents fonts properes a la negociació van explicar ahir que ja hi ha dues dates al damunt de la taula per fer la consulta, el proper 25 d'octubre o bé el 8 de novembre.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-09-2009 Pàgina 9

Les obres de la carretera d'Horta s'acabaran del tot aquest hivern, segons el conseller Nadal


El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va visitar ahir les obres de les carreteres que formen l'itinerari entre Horta de Sant Joan i l'eix de l'Ebre (C-12), a l'altura de Xerta. Les obres afecten la T-330, la T-333 i l'N-230b, i bàsicament han consistit en l'eixamplament de la calçada i l'eliminació de revolts, amb un pressupost d'uns 39 milions d'euros. Nadal va visitar els treballs que s'estan fent a la zona del riu Canaletes amb els alcaldes de Paüls, Arnes i Prat de Comte. El govern va reobrir el tram entre Horta i Prat de Comte el 4 de setembre, i tot l'itinerari ja està obert al trànsit, tot i que les últimes obres encara s'allargaran durant tot l'hivern, segons va confirmar Nadal. Així, encara falta estendre l'última capa del paviment, instal·lar barreres de seguretat i acabar el drenatge, l'accés als camins i la senyalització definitiva. A banda, durant la visita que el conseller va fer a l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan, membres de la plataforma de la Terra Alta van rebre Nadal amb una cassolada, en protesta per la massificació de parcs eòlics a la comarca.


Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-09-2009 Pàgina 8

Foto: Generalitat de Catalunya

Muñoz acusa la ministra Espinosa de «tirar pilotes fora» sobre la neteja del pantà de Flix


El senador de l'Entesa Catalana de Progrés per Tarragona, el republicà Pere Muñoz, ha afirmat que se sent «decebut» per la resposta de la ministra Elena Espinosa a la seua pregunta perquè concretés un calendari per a les obres de descontaminació del pantà de Flix. L'exalcalde ha recordat que ja fa cinc anys que es coneix l'informe científic que va revelar la presència de 360.000 tones de sediments tòxics a l'embassament. Així, Muñoz ha tornat a denunciar els continus retards en l'inici de les obres, i ha recordat que l'Entesa ja ha preguntat pel tema tres cops, sense que Medi Ambient haja concretat res. «La ministra es limita a tirar pilotes fora, mentre a l'Ebre creix la incertesa i la incredulitat», ha dit Muñoz.

Publicat a El Punt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-09-2009 Pàgina 9

23 de setembre del 2009

Abocador incontrolat sota el pont del tren a Tortosa




Abans de final d'any haurien de començar a Tortosa les obres de la demaració de Costes del Ministeri de Medi Ambient, amb una inversió de gairebé 6 milions d'euros, que han servir per millorar la façana fluvial i per convertir l'antic pont del ferrocarril en una passarel·la per a vianants i ciclistes. El projecte és molt esperat a Tortosa, ja que connectarà el barri de Ferreries i la zona del parc municipal Teodor González amb un nou pont urbà. Però mentre esperem que comencen les obres -el projecte es va anunciar fa gairebé tres anys, i les obres havien de començar a primers del 2009-, no hauríem de perdre de vista l'estat de degradació dels marges i de les vores del riu, i especialment la brutícia que s'hi acumula des de fa mesos, potser anys. És el cas de la brossa que hi ha just sota el pont del tren, a la banda de Ferreries, com si això fos un abocador qualsevol. En aquesta fotogaleria de denúncia podeu veure tot tipus de residus, i fins i tot un sofà. Una brutícia que només l'Ebre neteja quan hi ha una riuada...

+També pots llegir:
-El nou passeig fluvial de Tortosa, pendent del dictamen de Patrimoni sobre el pont del tren
-Sabaté avança el projecte de millora de la façana fluvial i del pont del ferrocarril de Tortosa
-Tortosa convenç l'Estat perquè condicioni els marges de l'Ebre

[El quiosc] Els informes 'inútils' de la Generalitat copen les portades de La Vanguardia i El Periódico

Els dos principals diaris editats a Barcelona, El Periódico de Catalunya i La Vanguardia, coincideixen avui gairebé amb el mateix titular de portada. El Periódico explica que La Generalitat admet que va pagar informes inútils, mentre que La Vanguardia opta per dir que el Govern admet que va encarregar-los. Hi ha una diferència substancial, entre encarregar i pagar una cosa, ja que també podria ser que el govern català els encarregués però encara no els haja pagat. En qualsevol cas, semblar clar que va fer una cosa i també l'altra... L'oposició ja ha acusat de malbaratar els diners públics i de falta de transparència, cosa que no s'entèn si tot això s'ha sabut a partir d'un estudi fet públic pel conseller Antoni Castells, en què es diu que el 16% dels 300 estudis tenien incidències, i potser no calia encarregar-los. De fet, alguns eren útils i altres els podria haver redactat directament la Generalitat. En concret, l'auditoria ha analitzat 300 dels 2.469 informes que va encarregar el tripartit l'any 2007, sense passar per concurs públic i amb un cost mínim de 12.000 euros cadascun. Almenys, de l'auditoria es desprén que la Generalitat no va pagar mai per un treball que no s'hagués realitzat. Segons Castells, l'auditoria no ha detectat irregularitats. A més, les dades de l'informe serviran per crear un registre de tots els estudis i dictàmens encarregats per la Generalitat, i es limitaran els criteris per encarregar i contractar aquest tipus de treballs.

D'altra banda, caldria veure quines consultores i gabinets van realitzar els estudis, i sobre quins àmbits i temàtiques concretes eren els informes contractats. Per exemple, hi ha un informe encarregat per Medi Ambient que va costar 11.368 euros, que era "innecessari" i que podria haver fet el mateix departament. També es paradigmàtic el cas d'un estudi sobre el deute exterior encarregat per Economia, que va costar 75.400 euros, i que quedar obsolet per la crisi. A banda, CiU ha denunciat l'existència d'un informe encarregat per Presidència, adjudicat per 27.000 euros, que analitza l'actitud i els articles dels periodistes cap a la gestió del tripartit. En aquest sentit, el Col·legi de Periodistes de Catalunya ha difòs aquesta tarda el següent comunicat: "El Col·legi de Periodistes de Catalunya manifesta la seva preocupació pel fet que el Govern de la Generalitat encarregués un informe per analitzar l'opinió de diversos periodistes i articulistes respecte a la seva gestió. Per un necessari exercici de transparència, el Col·legi demana que es faci públic el contingut de l’informe. El sol fet que des d'un Govern es realitzin estudis sobre el treball de periodistes i articulistes és difícilment explicable en una democràcia. Constatem amb inquietud el fet que determinades pràctiques es reprodueixin més enllà del color polític dels governs".

+Més informació:

La grua de Tortosa serà «més ràpida» emportant-se els cotxes aparcats a les parades de l'autobús


L'Ajuntament de Tortosa i l'empresa Hife iniciaran una campanya per ser «més ràpids» a l'hora de retirar els vehicles que estiguen obstruint les parades de l'autobús. Així ho va anunciar ahir el regidor de Mobilitat, Valentí Marín, que va comparèixer per explicar les activitats que s'organitzaran a Tortosa amb motiu de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Segons Marín, l'objectiu d'aquesta campanya és combatre els «conductors incívics» que utilitzen les parades de bus per aparcar-hi el cotxe. L'Ajuntament i l'empresa Hife «posaran en marxa els mecanismes per retirar ràpidament els vehicles».

El regidor de Mobilitat va afirmar que un dels objectius del govern tortosí és fomentar l'ús del transport públic, i que per això han millorat les connexions de Tortosa ciutat amb els pobles de Bítem i els Reguers. A més, Marín va detallar que l'Ajuntament té força avançades les converses amb la Generalitat per millorar el servei de transport públic interurbà entre Tortosa, Roquetes i Jesús (L1). Així, el regidor va concretar que voldrien fer una petita modificació del trajecte actual, i ampliar els horaris i les freqüències de pas.

Arribada del Bicing

D'altra banda, Marín va remarcar que un altre dels reptes de l'Ajuntament és fomentar l'ús de la bicicleta al municipi. De fet, en pocs dies ja serà operatiu el carril bici de la nova carretera de Roquetes, i també el carril bici del barri del Temple, que unirà el passeig de Ribera amb la vora del canal de l'Esquerra, pel carrer Mossèn Manyà i travessant l'avinguda de la Generalitat. També a curt termini, aquest carril bici quedarà unit amb el barri de Ferreries, Roquetes i la via verda del Baix Ebre, a través de l'antic pont del tren. En aquesta línia, Marín va confirmar els contactes amb els responsables del servei de Bicing a Barcelona, que van sondejar l'Ajuntament sobre l'interès de Tortosa en el projecte. «Primer volem tenir a punt la xarxa bàsica de carrils bici; però pensem que podríem implantar un servei d'aquestes característiques en dos o tres anys, tenint en compte l'experiència que tinguen altres ciutats com Vic o Granollers», va dir.

Tortosa no dedicarà cap acte a l'ús de la bicicleta, però l'àrea de Joventut ha organitzat una baixada en bici per la via verda des d'Horta de Sant Joan fins a Xerta, amb autobús gratuït fins a Horta. Els actes de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura comencen avui amb dues taules rodones a la sala multiús de la caserna de la policia local, sobre les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda i sobre els camins escolars segurs. Al vespre, la sala petita de l'auditori serà l'escenari d'un fòrum participatiu sobre la mobilitat ciutadana. Divendres s'inaugurarà un pas elevat de vianants al costat del col·legi Consolació, i durant tota la setmana la policia local farà més controls.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 23-09-2009 Pàgina 9

Disqus for Marfanta