17 de setembre del 2010

[Tribuna] 'Un Pla Tripartit que no respecta Tortosa ni les Terres de l’Ebre', per Meritxell Roigé

Aquest passat dilluns, l’Ajuntament de Tortosa va aprovar en sessió plenària presentar un recurs de reposició contra l’aprovació definitiva del Pla Territorial de les Terres de l’Ebre (PTTE), que va fer el Govern de la Generalitat el passat 19 d’agost, en plenes vacances d’estiu. El recurs està basat en les al·legacions que aquest mateix Ajuntament, amb el suport de tots els grups municipals, exceptuant ICV que es va abstenir, va presentar contra el PTTE. L’única diferència és que en aquesta ocasió, el PSC ha fet marxa enrere, seguint les ordres del PSC-PSOE de José Montilla, i en comptes de ser coherent i tornar a donar suport al recurs, ara ha preferit abstenir-se. Però del trist paper que ha fet el PSC i, en particular, el seu portaveu, Joan Sabaté, en parlaré més endavant. Ara m’agradaria explicar breument per què falseja la realitat el Govern tripartit quan diu que el nou Pla Territorial està consensuat amb el territori.

D’entrada, difícilment poden parlar de Pla consensuat quan aquest té l’oposició frontal de la capital de les Terres de l’Ebre, de la majoria dels ajuntaments, i de la primera força política al Parlament de Catalunya. El Pla Territorial de les Terres de l’Ebre que ha dissenyat el Govern tripartit i que ha aprovat en plena agonia, pel simple fet de presentar-se a les eleccions exhibint alguna cosa tangible –encara que sigui infumable, té moltes mancances. Per a començar, cal assenyalar que estem davant d’un pla extremadament intervencionista, que infringeix el principi de subsidiarietat i que limita de forma agressiva el futur creixement de Tortosa i del territori.

És un Pla que no hi havia cap necessitat de tirar endavant, perquè l’actual està vigent des de fa només 9 anys. Des de l’Ajuntament de Tortosa vam deixar clar de seguida que no calia un nou Pla, tot i que quan vàrem veure el seu redactat vam entendre clarament quin era el motiu que justificava, per al tripartit, la necessitat d’un nou PTTE: exercir un control estricte del nostre territori, posar límits al nostre creixement i limitar de manera abusiva les competències dels ajuntaments, afectant els principis de subsidiarietat i proximitat al ciutadà, eliminant l’autonomia local i complicant encara més la vida al ciutadà.

Entre les perles d’aquest Pla hi ha el manteniment del traçat de l'autovia A-7 que proposa el govern del sr. Zapatero i que suposa, com tothom sap, trinxar el poble de Campredó. Si volíem un exemple clar de submissió als criteris del govern del PSOE, aquest n’és un de molt evident. Més coses. El nou Pla planteja la reserva de sòl, amb les corresponents limitacions, per a un futur tramvia a Tortosa, quan això és una hipòtesi de futur que queda molt lluny. I si ens posen un tramvia que ningú no demana, s’obliden de posar la carretera entre Tortosa i Amposta pel marge esquerre, infrastructura molt important per a la nostra ciutat ja que ens uneix amb el Delta. Continuen apostant per un traçat de la C-12 (eix de l’Ebre) que trenca Jesús i Vinallop, obviant la voluntat del nostre ajuntament. Més oblits encara, que qüestionen encara més el suposat consens amb què el PSC assegura que ha nascut aquest Pla. No contemplen el port fluvial de Tortosa, ni l’anella ciclista, ni l’ampliació del polígon Catalunya Sud. Tampoc el projecte de línia fèrria entre Tortosa i Móra. Han fet cas omís dels suggeriments i de les al·legacions que l’Ajuntament de Tortosa va presentar ara fa un any.

L’Ajuntament de Tortosa ha estat especialment bel·ligerant en allò que fa referència al creixement urbanístic del municipi. En el recurs aprovat dilluns passat tornem a insistir en la necessitat que se suprimeixi el sòl de protecció especial definit als dos marges del riu Ebre. Cap on creu el tripartit que ha de créixer la nostra ciutat? No tenim cap més opció que aquesta.

Fins aquí, res de nou respecte les al·legacions presentades en el seu moment. Bé, sí, una petita novetat. El PSC llavors va votar-hi a favor i ara s’ha abstingut. El motiu? Molt evident. El paper del senyor Sabaté i dels seus sis regidors ha estat molt trist. Davant d’un Pla que ha aprovat el govern Montilla, al regidor Joan Sabaté li han tremolat les cames i ha estat incapaç de posar-se al costat de l’Ajuntament i defensar els interessos de Tortosa.

Meritxell Roigé i Pedrola
és tinent d’alcalde d’Urbanisme i portaveu del grup municipal de CiU.

1 comentari:

  1. Hi haurem de tornar a lleigir aquests panflet d'aqui un messos,a veure si diu el mateix, Marixell!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta