28 de febrer del 2010

[Nota de premsa] Joan Bertomeu: “Les Terres de l’Ebre continuen sent l’assignatura pendent de Catalunya”

Alejandro Fernández: “El polític que vingui a les Terres de l’Ebre i digui que la vegueria és la solució als problemes del territori, menteix. El PP treballa per crear polítiques d’ocupació que ajudin a sortir de la crisi”

Amposta ha acollit una nova edició del cicle ‘Parlem’, coordinat per l’Oficina Parlamentària del Partit Popular de Tarragona, i, en aquesta ocasió, centrat en les ‘oportunitats de lideratge a les Terres de l’Ebre’. Previ a la Taula Rodona, que ha coordinat el diputat autonòmic Joan Bertomeu, han introduït l’acte Guillermo Martínez, president local del PP d’Amposta; Francesc Ricomà, diputat popular tarragoní al Congrés; i Rafael Luna, diputat autonòmic.

Durant la Taula Rodona, que ha comptat amb les intervencions de Federico Tarazcona, exportador d’agris d’Alcanar; Miquel Fàbregas, president de la Càmara Arrossera d’Amposta; Juan José Royo, membre del col·lectiu d’empresaris del moble de La Sènia; Domingo Cid, com a representant de la Federació de Comerciants del moble de La Sènia; i Nestor Soler, membre de l’associació d’empresaris del Montsià; s’han plantejat propostes com “la possibilitat, ja entrada al Parlament, de crear un ‘Plan Renove’ pel sector del moble. No hem d’oblidar que el col·lectiu del moble de La Sènia és un dels més desfavorits i més perjudicats per l’actual context de crisi econòmica”.

Per la seva banda, Joan Bertomeu ha manifestat que “el tripartit presenta la vegueria de Terres de l’Ebre com la solució als problemes del territori. Des del Partit Popular, preferim parlar de crear llocs de treball per sortir de la crisi. Cal un govern que marqui pautes clares de què s’ha de fer i com s’ha de fer”. “Hem vingut a Amposta”, ha explicat Bertomeu, “per conèixer, i escoltar, de primera mà els problemes que pateixen les Terres de l’Ebre. Les Terres de l’Ebre continuen sent l’assignatura pendent de Catalunya”.

El President provincial del Partit Popular de Tarragona, Alejandro Fernández, ha clos l’acte en una intervenció en la que ha remarcat que “el polític que vingui a Terres de l’Ebre i digui que les vegueries ho solucionaran tot, directament menteix. Les vegueries no són la solució pels problemes de manca d’inversió que pateix el territori ni ajudaran a crear més ocupació”. Per Fernández, “és necessari crear polítiques d’ocupació que ens permeti sortir de la crisi”. El President del PP de Tarragona ha declarat que “per Zapatero cobrar 400 euros d’atur és política social i guanyar-ne 1.000 treballant, és precarietat laboral. Si continuem en aquesta línia l’empobriment de la societat espanyola serà una dramàtica realitat”.

[Nota de premsa] Bertran, alcalde de Xerta: ‘Un petit pas d’un petit poble cap a la independència’

El diputat d’Esquerra al Congrés, Joan Tardà, afirma a Xerta que cal arrossegar el catalanisme polític cap a una consulta futura de tot el país.


Passats pocs minuts de dos quarts de deu del matí d’aquest diumenge, l’alcalde de Xerta, Lino Bertran, acompanyat del diputat al Congrés Joan Tardà, del president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, Gervasi Aspa, i del secretari d’organització de la federació del partit i delegat del govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó; votava en la consulta sobre la independència. Bertran s’ha manifestat orgullós de que Xerta sigui la primera població de les Terres de l’Ebre que celebra la consulta. “Som l’Arenys de Munt de les Terres de l’Ebre. És un dia històric per Xerta”, ha afirmat l’alcalde. Segons Bertran “aquest és un petit pas d’un petit poble cap a la independència. Sabem que arribar a la independència és un procés llarg i complex, sabem que ens queden encara molts passos per fer, però amb actes com el d’avui constatem que ja hem començat a caminar i que el procés és imparable”. L’alcalde ha agraït l’esforç que han fet les associacions, entitats i els diversos partits del municipi per fer d’aquesta jornada un èxit de participació i implicació.

El diputat al Congrés, Joan Tardà, s’ha mostrat convençut que totes les consultes que s’estan celebrant, com la d’avui de Xerta “seran determinants per tal que el Parlament de Catalunya i el Govern de Catalunya en un futur proper facin una consulta a nivell de tot el país”. Per això Tardà ha afirmat que “cal arrossegar a tot el catalanisme polític cap a una futura consulta a nivell nacional. Cal que ningú no s’aguanti però tampoc que ningú renegui de la feina que s’està fent, i per tant hem de seguir sumant esforços en la direcció de fer una consulta a nivell nacional”.

En un ambient festiu i d’alegria diferents, militants, representants i càrrecs de la Federació de l’Ebre d’Esquerra han acompanyat l’alcalde a votar i han participat en les diferents activitats socials organitzades avui al municipi.

[Nota de premsa] Jordi Jordan, reelegit president d’Amics dels Castells per unanimitat

Amics dels Castells i Nucli Antic de Tortosa va celebrar ahir divendres la XIV Assemblea General de l’entitat, on el president actual, Jordi Jordan, fou reelegit en el càrrec per unanimitat per als propers dos anys. A més, la nova Junta, que s’amplia de 10 a 15 persones, tindrà ara com a vicepresident el periodista Oriol Gracià, de secretària a Carme Arasa i de tresorera a Maria José Murria.

Jordan ha fet un balanç dels dos anys en què ha estat de president afirmant “que hem renovat l’entitat, l’hem posada al dia i més que ho farem perquè Tortosa, més que mai, necessita un altre cop un moviment social que defensi les agressions que la ciutat històrica i el patrimoni tornen a tenir a principis del segle XXI”.

Així, el president ha recordat que en aquests moments “part del nucli antic s’està transformant gràcies a la Universitat, a l’edifici de les delegacions de la Generalitat , a la Llei de Barris, entre d’altres, però que encara no tenim pla director de muralles, pla local per a la rehabilitació d’habitatges, pla local de turisme ni tampoc s’està complint el pacte pel patrimoni”.

De fet, per als Amics dels Castells, l’actitud de l’Ajuntament “sembla tornar a anar enrere com en època de Vicent Beguer, on es va despoblar i abandonar la ciutat històrica afavorint l’especulació creant nous barris ja que actualment dels 4 milions del pla Zapatero no han invertit ni un euro a la zona i ara surten projectes faraònics com una piscina olímpica que costarà el doble d’allò que l’Ajuntament s’ha gastat en el barri antic”.

Jordi Jordan ha recordat que “Girona va trigar 20 anys per recuperar la seua part antiga i a l’Ajuntament s’ho creien essent una prioritat, Amics dels Castells lluitarem perquè aquí també passi ja que pel que sembla l’equip de Govern prioritza pavellons i piscines faraòniques tot i que la part antiga és una vergonya per als tortosins i per al país tal i com es troba”.

Finalment, el president de l’entitat s’ha marcat com objectiu “fer entendre als tortosins que el nucli antic, arreglat i cuidat ha de ser una fàbrica per fer diners tal i com fan altres ciutats en menys patrimoni i història que nosaltres”. Jordan ha afegit: “el ram de la construcció, de l’oci, del comerç, de la restauració i del turisme creixerien moltíssim si tots hi creguéssim; el nucli antic ha de ser un projecte de ciutat, per això continuarem lluitant fent arribar aquesta visió a la ciutadania esperant que l’Ajuntament ens escolti i actuï en responsabilitat, cosa que ara per ara no està fent”.

Més informació i bases completes: www.amicsdelscastells.cat

[Nota de premsa] Lliuren els guardons del Premi de Fotografia de la Terra Alta


Per primera vegada en els quinze anys d’història del Premi de Fotografia de la Terra Alta, Caseres va acollir el divendres 26 de febrer, a l’espai cultural de Ca la Vila Vella, l’acte de lliurament dels guardons i la inauguració de l’exposició de les obres guanyadores i seleccionades.

El jurat qualificador del certamen es va reunir a Gandesa el dissabte dia 6 de febrer i va triar l'obra Flysh, de Jaume Charles Bernis, com a guanyadora del certamen en categoria lliure. La fotografia finalista va ser Sin dirección, de Carles Verdú Prats. En categoria d'indrets de la Terra Alta, el guanyador va ser Josep M. Toset Roig, amb la imatge Oblit, una vista del Poble Vell de Corbera d'Ebre. El finalista va ser Jaume Estopà Fontanet, amb Faro.

A banda d’aquests premis generals es van atorgar dos accèssits. En primer lloc, a la millor fotografia presentada per un autor comarcal , que va anar a parar a Miguela Maijó Sangenís, per la fotografia Èol, inspirada en una escultura de l'itinerari artístic Art al Ras. El segon accèssit va ser per a Joan Cros Garcia, amb Neu i pedra, va obtindre la menció a la millor fotografia presentada per un autor comarcal jove. Es tracta d'una estampa en blanc i negre del convent de Sant Salvador d'Horta nevat.

Al certamen hi van concórrer un total de 184 fotografies. A banda de les obres guanyadores, el jurat va triar també una selecció d'altres tretze fotografies representatives del conjunt de material presentat al certamen, que amb les guanyadores configuraran una exposició.

El president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Àngel Ferràs, com a organitzador del certamen, va presidir l'acte, acompanyat de Josep M. Perís, alcalde de Caseres.

27 de febrer del 2010

Tortosa abocarà més de 19 milions a fer les noves piscines i el pàrquing subterrani de Ferreries

Aquesta setmana han començat els treballs previs de l'aparcament del Carrilet.

El nou complex d'aigua i salut de l'estadi municipal de Tortosa, més el pàrquing subterrani que també s'ha de construir a la plaça Joaquim Bau, tindran un pressupost global de més de 19,1 milions d'euros. El pàrquing tindrà un mínim de 290 places, i estarà connectat amb la zona esportiva. L'Ajuntament aprovarà dilluns l'estudi de viabilitat de l'aparcament i el projecte executiu de les piscines, per agrupar les dues obres en un únic concurs públic i que es puguen començar d'aquí a pocs mesos.
Aquesta setmana han començat els treballs previs del pàrquing del Carrilet, al barri del Temple, amb 193 places i un pressupost de 2,4 milions d'euros. Però el pàrquing subterrani de la plaça Joaquim Bau i les noves piscines, al barri de Ferreries, van pel camí de convertir-se en el projecte més costós i ambiciós de Ferran Bel. De fet, l'alcalde tortosí va detallar ahir que el complex amb piscines, el nou edifici administratiu i l'aparcament que hi haurà al subsòl de l'estadi tindran un pressupost de 13,6 milions d'euros. Una quantitat a la qual caldrà sumar els 5,5 milions més que costarà el pàrquing subterrani de la plaça Joaquim Bau, i que quedarà connectat amb el de la zona esportiva. En total, més de 19,1 milions d'euros; una xifra que supera lleugerament els 18,9 milions que l'Ajuntament i la Generalitat van acordar destinar al pla integral del nucli antic (Pincat).
De fet, aquest serà un dels retrets que tant el PSC com ICV esperen poder fer a l'equip de govern de CiU i ERC. Afirmen que el projecte de Bel és «faraònic», i que, amb el que costaran les noves piscines i l'aparcament, Tortosa podria fer un segon Pincat per acabar de recuperar el nucli històric. També han dit que el dret de superfície que el govern municipal ha previst sobre l'estadi representa «una hipoteca» sobre els terrenys, i que el projecte s'ha retardat perquè no hi ha cap entitat financera que vulga avalar l'operació. En aquest sentit, Bel va afirmar ahir que els números sí que surten, i va negar qualsevol problema de tipus econòmic. «El projecte continua endavant, tot i que a algú li puga doldre», va etzibar.
En aquesta línia, dilluns s'aprovarà en el ple ordinari l'estudi de viabilitat econòmica i financera del pàrquing de la plaça Joaquim Bau, així com l'establiment del servei públic i el reglament de l'aparcament, que haurà de tenir un mínim de 290 places distribuïdes en dues plantes. La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va afegir-hi que el 65% de les places seran de rotació (la resta es podran vendre o llogar), i que les obres es trauran a concurs quan haja passat el període d'exposició pública. Per la seua banda, Bel va precisar que tècnicament són projectes separats, però que es farà un sol concurs públic per a les dues obres. «El projecte és molt complex i s'ha retardat perquè també calia lligar dos drets de superfície i una concessió administrativa», va dir l'alcalde.
Piscina d'estiu a Jesús
El ple de dilluns també servirà per tirar endavant una altra piscina, però no a l'estadi de Tortosa sinó a l'EMD de Jesús. Així, el ple aprovarà un conveni entre l'Ajuntament i l'EMD, per fer efectiva la disponibilitat d'uns terrenys que el consistori ha expropiat al costat del nou passeig de Jesús a Roquetes. L'Ajuntament va iniciar el procés l'any passat, i ara ja ha formalitzat l'expropiació de la finca. Per tant, l'EMD podrà disposar dels terrenys i aprofitarà una subvenció del pla únic d'obres i serveis de Catalunya per construir-hi la nova zona esportiva, que tindrà una pista poliesportiva amb vestidors i la nova piscina descoberta de Jesús, una de les reivindicacions més antigues del poble. Es tracta d'una peça de terrenys de 9.898 metres quadrats, que forma part de la finca de 43.800 metres quadrats que pertanyia a la promotora immobiliària Sitones SA. Més endavant, l'Ajuntament expropiarà la resta de la finca, per fer-hi la nova pista d'atletisme.
Publicat a ElPunt.cat

La «radicalització» de CiU estronca un govern d'unitat a la Ribera d'Ebre

El govern del PSC i ERC en el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre va iniciar, al setembre, una sèrie de converses amb el grup de CiU, a l'oposició, amb les quals es buscava fixar una política comuna en dinamització econòmica, infraestructures i polítiques socials. Era el primer pas perquè, un cop consensuat i aprovat el pressupost per al 2010, CiU s'incorporés al govern. Així ho va explicar ahir el president del Consell Comarcal, el republicà Bernat Pellisa, que va revelar que les negociacions es van trencar quan CiU va exigir un repartiment de càrrecs abans de tancar el pressupost. Però un altre fet que ha estroncat la formació d'un govern d'unitat ha estat la polèmica per la candidatura d'Ascó al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears, així com els canvis interns a CiU. «La gent de CiU amb la qual vam començar a treballar és la que ha perdut, i a la Ribera d'Ebre ha renascut la CiU d'abans, la dels que estan a favor de l'MTC i la dels que només volen castigar el tripartit», va lamentar.

El president riberenc va destacar la bona relació amb l'actual portaveu de CiU i alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim, però va criticar la «radicalització» imposada «pels que manen a la comarca, els alcaldes de Móra la Nova, Tivissa i Garcia». De fet, en el ple de dijous al vespre va prendre possessió com a conseller l'alcalde de Tivissa Jordi Jardí. «Són els que durant el ple van promoure una manifestació a favor del magatzem nuclear», va dir. En el mateix ple, tots els grups van aprovar una moció, pactada amb CiU, sobre el model de creixement econòmic de la comarca. En realitat, però, va ser una moció consensuada el setembre del 2009, quan van començar les negociacions amb el PSC i ERC. «Havíem esperat a aprovar-la fins que hi hagués un acord en el pressupost, però van ser els de CiU els que es van aixecar de la taula», va dir Pellisa. El clima enrarit per l'MTC tampoc ha ajudat, i finalment CiU va optar per presentar una moció pròpia sobre el model de comarca, però amb cap referència al cementiri nuclear, que va ser rebutjada per la resta de grups.

D'altra banda, el text de la moció consensuada sobre el model de creixement de la Ribera d'Ebre inclou tres eixos que són la dinamització econòmica, les infraestructures i la societat del benestar i serveis. En el camp de la dinamització econòmica, el consell treballarà per rebaixar el preu del quilowatt per a activitats industrials, ja que a la mateixa comarca hi ha diversos centres productors d'energia, i la reestructuració del consorci de residus, per optimitzar-ne el rendiment econòmic. Pel que fa a les actuacions en l'eix de les infraestructures, s'instarà les administracions competents perquè milloren la xarxa de carreteres, amb el desdoblament de la carretera N-420 i la renovació de la via de tren entre Reus i Móra la Nova. Finalment, l'eix de la societat del benestar i serveis inclou la potenciació de l'àrea dels serveis socials, com a factor clau de la minimització dels efectes de la crisi a la Ribera d'Ebre. Segons va dir Pellisa, «la moció concreta quines són les accions polítiques que s'han d'emprendre a la comarca per afrontar un futur complicat, no només per la crisi econòmica, sinó també a causa de la fractura social» per la candidatura d'Ascó a l'MTC. De fet, el mateix dijous, l'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal (CiU), sí que va assistir al ple del Consell Comarcal, ja que al ple del mes passat no ho va fer per evitar la protesta dels contraris al magatzem nuclear. En canvi, el ple d'aquest dijous va ser seguit per una trentena de persones que van estendre pancartes a favor de l'MTC.

Publicat a ElPunt.cat

Foto: Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

26 de febrer del 2010

[Nota de premsa] Nou catàleg de grups culturals de la Terra Alta

El Consell Comarcal de la Terra Alta ha editat el nou catàleg de grups culturals de la Terra Alta per a l’any 2010 del qual en formen part grups i companyies culturals que pertanyen als municipis de la nostra comarca i que desenvolupen la seva activitat en àrees com els espectacles folklòrics, tracionals o pupulars, teatrals, corals, musicals, així com actuacions de colles de grallers, geganters, correfocs, etc.


Amb aquest programa es pretén fomentar i facilitar la contractació de grups locals per part dels municipis de la Terra Alta per tal que es puguin realitzar activitats que permetin dinamitzar la vida cultural dels municipis.


Es presenta com a novetat, que a través de la web del Consell Comarcal de la Terra Alta www.terra-alta.cat, es pot accedir a aquest catàleg i consultar les bases que trobareu dins l’apartat de cultura .

El catàleg es distribuirà als dotze municipis de la comarca, concebut com una eina d’interès per a les àrees de cultura i festes.

Carod-Rovira posa la primera pedra de la nova seu dels serveis territorials de la Generalitat a Tortosa


El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha presidit aquest matí a Tortosa l’acte de col·locació de la primera pedra de la nova seu de la Generalitat a les Terres de l’Ebre. En l’acte, el vicepresident ha destacat que “no assistim a la primera pedra d’un edifici qualsevol sinó a l’inici d’un canvi de model de gestió del govern bolcat al servei del ciutadà”. La construcció de la nova seu ha comptat amb la presència del delegat del Govern, Lluís Salvadó, el president de Gisa, Xavier Casas, i l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel. L’edifici dels serveis territorials de la Generalitat a les Terres de l’Ebre “coincideix, simbòlicament, amb la fi del desplegament competencial de tots els departaments” del Govern en aquest territori, com es va constatar amb la finalització del desplegament dels mossos d’esquadra el novembre del 2008. Un territori que, segons ha expressat Josep-Lluís Carod-Rovira, “existeix i és reconegut com una autèntica realitat institucional perquè la gent i les institucions d’aquest territori ho han volgut així”.

Amb la concentració de tots els serveis de la Generalitat en un mateix espai, “obeïm la voluntat del govern de fer-nos més proper a la gent, a tots els punts del país i des de tots els territoris” i, alhora, “apliquem una política d’estalvi, tant de temps com de diners als ciutadans i a l’administració consolidant una finestreta única” d’atenció i servei públic. El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, ha assegurat que “aquest govern ha contribuït com mai” al desenvolupament de les comarques de l’Ebre i del nucli antic de Tortosa, “un espai degradat però alhora una joia patrimonial” que haurà rebut una inversió de 80 milions d’euros en el període 2003-2013. Salvadó ha destacat que la construcció de la seu de la Generalitat és una obra “amb ànima perquè simbolitza la voluntat del govern de Catalunya de ser a les Terres de l’Ebre i ser-hi amb el màxim reconeixement institucional”.

El nou edifici de la delegació del Govern a Tortosa es construirà en un solar del carrer Montcada, al casc antic de la ciutat, i compta amb un pressupost de total de 20 milions d’euros. La previsió d’execució de les obres és de 18 mesos per al pàrquing i de 30 mesos per a l’edifici. El projecte, “una de les obres més emblemàtiques que aquest govern haurà posat en marxa a les Terres de l’Ebre” en paraules del vicepresident, que és obra de l’arquitecte Carme Pinós, comptarà amb tres plantes subterrànies, dues d’aparcament públic i una dedicada a arxius, i quatre plantes superiors que albergaran quatre-cents funcionaris. Així mateix, la planta baixa acollirà una sala d’actes amb capacitat per a cent cinquanta persones. L’entorn s’urbanitzarà amb un conjunt de places públiques amb la voluntat de “dignificar el barri i oferir el complex a la ciutadania”.

Amb la integració i el trasllat de tots els serveis territorials a la nova seu de la Generalitat a Tortosa s’impulsa i es consolida un nou model d’atenció territorial que s’estendrà arreu del país. Girona, amb la nova seu a l’antic Hospital de Santa Caterina a punt d’estrenar, ha estat la primera consecució d’aquesta concepció d’edificis corporatius i multidepartamentals que agrupen en un mateix espai totes les unitats administratives de la Generalitat. Aquest mateix any, es licitarà també el de Lleida per al conjunt de les seves comarques.

Informació: Generalitat de Catalunya
Foto: Jordi Ruiz

[Previsió] El Partit Popular celebra la jornada de treball “Oportunitats de lideratge de les Terres de l’Ebre” aquest dissabte a Amposta

Entre les activitats previstes hi ha una reunió de treball amb afilitats i simpatitzants a la comarca i una visita de la Delegació del PP a la Fira de l’Oli de Jesús.

El Partit Popular realitzarà dissabte dia 27 de febrer un seguit d’activitats a les Terres de l’Ebre, en el marc del cicle “Parlem” coordinat pel diputat autonòmic, Rafael Luna.

Al matí hi ha prevista una Taula Rodona, amb representants del sector agrícola, empresaris locals, del sector del moble i de la Cambra Arrossaire del Montsià. La taula estarà coordinada pel diputat autonòmic de les Terres de l’Ebre Joan Bertomeu i hi participarà el President Provincial del Partit Popular a Tarragona, Alejandro Fernández.

La Jornada constarà també d’una reunió de treball amb afiliats i simpatitzants de la comarca del Montsià i a la tarda, la delegació del Partit Popular visitarà la Fira de l’Oli de Jesús.

[Nota de premsa] El conseller Llena expressa en el Parlament el ple suport del Departament als tonyinaires del Delta de l'Ebre

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, va mostrar ahir, durant el ple del Parlament de Catalunya, el ple suport del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) als tonyinaires de les Terres de l'Ebre, concretament de l'Ametlla de Mar. Llena va dir que es treballarà per trobar mecanismes que puguin evitar la inclusió de la tonyina vermella com a espècie protegida del comerç internacional a l'annex I del CITES (Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre).

En resposta a una pregunta oral presentada per Esquerra Republicana de Catalunya sobre el capteniment del Govern respecte a la quota pesquera dels tonyinaire catalans, el conseller Llena va explicar que aquest ple suport no és gratuït sinó que està motivat pel volum de negoci d'aquestes embarcacions d'encerclament, pels 400 llocs de feina que generen i per la feina respectuosa que estan fent amb l'espècie. De fet, hi ha treballs i estudis del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) que avalen la feina que estan duent a terme aquestes sis embarcacions amb criteris de sostenibilitat i preservació dels recursos pesquer i del medi marí.

El sector de la tonyina de l'Ametlla de Mar ja fa temps que compleix les dures condicions del pla de recuperació, com va explicar el conseller. Només poden pescar durant un mes a l'any, ja que la resta son de veda; les quotes de captura s'han reduït un 40% respecte l'any 2009, situant-se a 700 tones l'any 2010, i a més, la talla mínima de les tonyines se situa ara en els 30 quilos. El conseller Llena va afegir que és un art respectuós però, en el cas de Catalunya, no està considerat com a artesanal sinó com a industrial.

Pel que fa a les gestions realitzades fins ara, el DAR, com a Administració pesquera catalana, ha assistit a totes les reunions de l'ICCAT i ha mantingit diverses reunions amb el Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM). A més, el conseller Llena s'ha reunit amb els afectats i ha traslladat personalment la seva preocupació a la ministra Elena Espinosa. El futur de la pesca de la tonyina vermella està pendent del posicionament que prengui el Consell de Ministres per temes europeus d'Agricultura i Pesca de la Unió Europea, així com de la pròxima reunió del CITES, que es farà a Qatar a mitjans de març.

D'altra banda, en la mateixa sessió parlamentària, el conseller Llena va contestar ahir va contestar una pregunta sobre les mesures que està aplicant el DAR per front a la crisi del sector agroalimentari, i sobretot per millorar les dificultats dels productors. En aquest sentit, el responsable del Departament va explicar que s'estan duent a terme mesures per donar més transpàrència a la cadena alimentària. Entre aquestes, destaquen la creació de l'Observatori de Preus, reunit recentment per primera vegada, i la constitució d'una Comissió Tècnica de Bones Pràctiques Comercials, amb l'objecttiu que les relacions comercials siguin més beneficioses per a tothom.

Altres iniciatives que ja s'estan aplicant per aportar liquiditat al sector és l'avançament dels ajuts del Pagament Únic i d'altres línies d'ajut, com ara les agroambientals, amb imports superiors als 261 milions de pessetes, i la dotació de crèdits amb interessos bonificats, com el que ja s'ha aprovat per als productors de fruita dolça.

Nou cicle de Cinema Infantil en Català a Roquetes

La pel·lícula d'animació Planet 51, dirigida per Jorge Blanco, obre demà el nou cicle de Cinema Infantil en Català (CINC) que s'allargarà durant tots els dissabtes de març als multicinemes Ocine de Roquetes. El passi serà a les 16.15 hores, i el preu de l'entrada és de 3,50 euros. El CINC és una iniciativa amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat, i s'emmarca dintre de la campanya Encomana el català. Tot i que és una coproducció epsanyola, la versió original de Planet 51 és en anglès, amb les veus dels actors Dwayne Johnson, Jessica Biel i John Cleese. La versió catalana de Planet 51 es va estrenar als cinemes el 27 de novembre del 2009, en 25 sales comercials de Catalunya, una d'Andorra i una de Mallorca. La pel·lícula, amb guió de Joe Stilman, explica la història d'una família d'extraterrestres que viu tranquil·lament en el seu planeta, fins a l'arribada de qui per a ells és un alienígena: un home.

Més informació, tràiler i opuscle amb la resta de pel·lícules, a Pantalla-Completa

[Nota de premsa] Tortosa enceta oficialment els actes amb motiu del seu nomenament com a Ciutat del Bàsquet Català 2010

Els aficionats al bàsquet de Tortosa i de les Terres de l'Ebre s'han citat aquest vespre al Teatre Auditori Felip Pedrell per retrobar-se amb la història d'un esport que ha viscut moments brillants a la nostra ciutat. Amb l'objectiu de potenciar l'afició al bàsquet al municipi i també arreu del país, la Fundació del Bàsquet Català va designar l'any passat Tortosa Ciutat del Bàsquet Català 2010. Durant tot aquest any, l'Ajuntament de Tortosa, l'empresa municipal Tortosasport, junt als Cantaires i a la comissió organitzadora constituïda específicament, impulsen un atapeït programa d'activitats eminentment esportives, però també socials i culturals, on el bàsquet tindrà el principal protagonisme en l'agenda esportiva de la ciutat durant tot aquest any.

La sala petita de l'Auditori tortosí s'ha omplert d'un públic que ha gaudit amb la projecció d'imatges sobre la història del bàsquet a Tortosa. Alguns dels presents, els més veterans, s'han pogut reconèixer en les fotografies i en el vídeo que s'ha projectat. Bona part del material exhibit és inèdit i testimonia la importància d'aquesta disciplina esportiva a la nostra ciutat al llarg de diferents generacions.

En l'audiovisual emès s'han pogut veure i sentir les felicitacions de jugadors, entrenadors i presidents de clubs de bàsquet d'arreu del país, encoratjant la ciutat a promoure l'esport a través dels actes que es faran durant tot aquest 2010. Tancava el vídeo una breu salutació del padrí de Tortosa Ciutat del Bàsquet Català 2010, el blaugrana Joan Carles Navarro.

En el torn dels parlaments, el president de la Fundació del Bàsquet Català, Enric Piquet, ha recordat que ja fa deu anys que aquesta entitat premia una ciutat del país amb la voluntat de "reconèixer aquelles persones per a les quals el bàsquet ha tingut un paper important en la seva vida". "El programa d'actes de Tortosa és ambiciós i cobreix tots els objectius que es marca la Fundació." De la seva banda, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha dit que "la història del bàsquet de la nostra ciutat és també la història del nostre esport a Tortosa i al país". "Volem que el bàsquet recuperi la força que ha tingut en el passat", ha reconegut Bel, després de recordar que "l'esport és una de les principals apostes del nostre Ajuntament", fet pel qual "estem impulsant noves instal·lacions esportives a la ciutat. Volem ser referent de l'esport al nostre país."

L'acte ha acabat amb la inauguració de la nova pista multiesportiva que l'Ajuntament ha instal·lat al parc municipal, amb un llençament d'honor a càrrec de l'alcalde, el president de la Fundació i el regidor d'Esports, i un partit de bàsquet.

[Nota de premsa] El Ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre aprova una moció que estableix les bases de creixement econòmic de la comarca

La moció ha està consensuada i signada per tots els grup polítics presents a l’ens ( ERC, PSC, CiU i la FIC)

La sessió plenària del Consell també ha servit perquè s’aprovessin per unanimitat les declaracions de béns culturals d’interès local de diversos jaciments arqueològics del municipi de Flix i el Pou de Neu, que data de l’època medieval, situat a Ascó.

El gruix del ple l’ha ocupat, la presentació de 2 mocions relatives al futur econòmic de la comarca i els eixos que s’han de potenciar en aquest sentit. La moció que ha presentat CiU ha estat desestimada al rebre només els vots dels consellers de la federació nacionalista. El mateixos regidors però també han donat suport a la moció presentada per l’equip de govern, però signada per tots els partits polítics. El text aprovat inclou tres eixos que són la dinamització econòmica, les infraestructures i la societat del benestar i servies.

Aquests, al seu torn, inclouen, un seguit d’actuacions com per exemple en el cas de la dinamització econòmica, el consell treballarà per tal rebaixa el preu del kW per activitats industrials ( atès que a la mateixa comarca hi han diversos centres productors d’energia) i la reestructuració del Consorci de Residus per optimitzar-ne el rendiment econòmic.
Pel que fa a les actuacions en l’eix de les infraestructures s’instarà a les administracions competents a que millorin la xarxa de carreteres ( amb el desdoblament de la n-420, entre d’altres) i la renovació de la via fèrria entre Reus i Móra la nova. I l’últim del eixos, la societat del benestar i serveis, inclou la potenciació de l’àrea dels serveis socials com a factor clau de la minimització dels efectes socials de la crisi a la Ribera.

El president de l’ens, Bernat Pellisa, destaca que la moció aprovada “ d’alguna manera puntualitzar quines són les accions polítiques que s’han d’emprendre a la comarca per afrontar un futur complicat, no només la crisi econòmica, sinó amb la fractura social de la que avui n’hem tingut una mostra amb una manifestació, com el darrer ple, però avui de sentit contrari”. Pellisa ha afegit que les d’actuacions recollides a la moció “ busquen diversificar l’economia, portant empreses que creïn llocs de treball”.

El ple ha estat seguit per una trentena de persones que han estès pancartes a favor de la ubicació del magatzem temporal centralitzat de residus nuclears d’alta intensitat (MTC) a la comarca. D’aquesta qüestió el grup de CiU ha fet un parell de preguntes referents a l’informe sol·licitat per l’ens comarcal per avaluar jurídicament la possibilitat d’impugnar la votació de la candidatura d’Ascó a instal·lar l’MTC al seu terme municipal que es va aprovar, recordem, en sessió plenària al mateix municipi.

En el ple d’avui també ha pres possessió del càrrec com a conseller comarcal Jordi Jardí pel grup de Convergència i Unió.

[Nota de premsa] Víctor Ortíz, nou jugador del CD Tortosa

El jove jugador Víctor Ortíz i el CD Tortosa han arribat a un acord que el lligarà amb l’entitat tortosina almenys fins al final de temporada.

Aquest jugador, nascut el 10/10/1989, es va formar al juvenil del Reus, l’any passat jugava amb el Morell i aquest any jugava amb el CF Reus.

Aquest diumenge és molt probable el seu debut a causa de les baixes per lesió de Borrull (1 mes) i de David Subirats i la sanció de Recio per 1 partit.

Esquerra confia en Monclús per millorar els resultats electorals a Tortosa

Josep Felip Monclús ja és oficialment el candidat d'ERC de Tortosa per a les eleccions municipals del 2011. Esquerra ha estat el partit més matiner de Tortosa a l'hora de proclamar el seu alcaldable, tot i que la candidatura de Monclús –una aposta del partit per millorar els resultats i superar el sostre dels dos regidors a l'Ajuntament– arriba amb quatre anys de retard. En el procés de primàries per designar el candidat d'ERC a les eleccions del 2007, l'actual director dels serveis territorials d'Innovació, Universitats i Empresa va perdre davant de Ricard Forés per un estret marge de vots. Aquesta vegada, pocs dies després que l'executiva local d'ERC proposés Monclús com a candidat, Forés va al·legar motius personals i va anunciar que deixarà la política municipal al final del mandat. Per tant, Forés renunciava a repetir com a a alcaldable.

Monclús va dir ahir que, tot i la renúncia de Forés, no hi ha hagut polèmica interna per la designació del candidat. De fet, Monclús va rebre un suport unànime de l'assemblea de militants, amb un 91% de vots favorables i un 9% de vots en blanc. En l'assemblea de dimecres a la nit, hi van participar un 72% dels més de setanta militants que ERC té a Tortosa. A més, tot i que no li calia aportar un 20% de signatures perquè ja tenia el suport de l'executiva local, Monclús va reforçar la seua candidatura amb l'aval del 70% de les signatures dels militants. En la mateixa assemblea també es van nomenar les persones que acompanyaran Monclús en el disseny de la llista i de l'estratègia electoral: el seu fill i president d'ERC a Tortosa, Felip Monclús, i Alícia Gamundi, Emili Nieto i Joan Mulet.

«Recuperar l'orgull de ciutat»

Monclús va avançar que la seua estratègia i el futur projecte electoral d'ERC a Tortosa aniran encaminats a «recuperar l'orgull de la ciutat». «Això només serà possible si ens guanyem el paper de líder dia a dia, amb esforç, creant xarxa amb el territori i fomentant la identitat ebrenca», va precisar. El candidat d'ERC va afirmar que ha demanat la implicació de tots els militants en el nou projecte, amb l'objectiu d'impulsar un model de ciutat «compacta i complexa», tot reduint «el creixement radial innecessari» i amb una aposta clara pel nucli històric, el comerç local i els serveis. Monclús també va parlar d'una ciutat «cohesionada socialment», amb uns barris i pobles «reequilibrats», i d'una Tortosa «segura», «neta», «implicada en el desenvolupament econòmic dels seus ciutadans» i que aposte per la nova cultura de l'aigua i les energies renovables.


«Volem que ens caigui la bava de veure Tortosa, i per això ara ens toca treballar molt», va remarcar.Quant a la confecció de la resta de la candidatura, Monclús va assenyalar que primer caldrà escoltar tots els militants i implicar-los en el nou projecte. «Després, tenint en compte les polítiques de paritat, farem una llista amb gent que cobreixi els sectors més amplis de la societat tortosina, per explicar millor el nostre projecte i atraure més vots», va afegir-hi. Finalment, Monclús va afirmar que no descarta cap pacte després de les municipals, però que tot dependrà de la força que tinga ERC l'endemà de les eleccions. En aquesta línia, el candidat d'Esquerra va fer una valoració molt positiva de l'actual pacte de govern amb CiU. «El programa de govern s'està complint en un percentatge molt alt», va remarcar Monclús.


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-02-2010 Pàgina 9

Tortosa incompleix l'Agenda 21 abans d'aprovar-la, segons ICV

El portaveu d'ICV a Tortosa, Jaume Forcadell, va voler refermar ahir el seu compromís amb la nova Agenda 21 Local, un document que va qualificar d'«excel·lent», ja que «va més enllà de la sostenibilitat» i «serveix per marcar el full de ruta» del municipi. Però després de felicitar el regidor de Medi Ambient, Valentí Marín, els tècnics municipals i la consultora Lavola, Forcadell va destapar algunes «contradiccions» entre l'Agenda 21 i l'acció del govern municipal de CiU i ERC. Així, Forcadell va dir que la futura externalització del 49% de l'Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP) tira per terra un dels punts forts de Tortosa segons l'Agenda 21: la gestió pública de l'aigua. A banda, l'Ajuntament encara no té un pla estratègic, tot i que havia d'estar enllestit durant el 2009, i això és un fet que l'Agenda 21 destaca com a punt feble. Forcadell també va remarcar que l'Ajuntament no podrà fer un pla contra l'exclusió social si continua sense empadronar els indigents ni els veïns que no aporten la cèdula d'habitabilitat, i que l'Agenda 21 també demana llars d'infants públics i inversions en el patrimoni.

25 de febrer del 2010

[Nota de premsa] El delegat del Govern destaca la implicació dels professionals en atenció a la infància i adolescència de les Terres de l'Ebre




180 professionals participen en la Jornada “Nois i noies amb dificultats de conducta: un repte a l’educació dels nostres dies”

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, ha fet la cloenda aquest matí de la Jornada de formació “Nois i noies amb dificultats de conducta: un repte a l’educació dels nostres dies” que ha organitzat la Direcció general d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) del Departament d’Acció Social i Ciutadania amb la col·laboració del Departament de Justícia.

Una jornada adreçada a educadors, tècnics d’infància, tècnics de justícia, famílies acollidores, professors d’escoles i instituts, voluntaris que treballen en infants i adolescents en situació de risc i, fins i tot, pares, que ha sobrepassat amb escreix les previsions de l’organització amb uns 180 assistents, la qual cosa ha provocat un canvi d’emplaçament, passant de la seu del centre UNED a la dels Serveis Territorials d’Educació.

En aquest sentit, el delegat del Govern destacava la importància de la implicació dels professionals dedicats a l’atenció d’infants i adolescents del territori i encoratjava els organitzadors a “mantenir la perseverança i la constància per oferir jornades de formació com aquesta a tots els que volen treballar en aquest àmbit que cada dia comporta més exigències socials”. Alhora que valorava aquest tipus de jornades que permeten també desenvolupar polítiques adequades per a l’atenció dels infants i adolescents.

Durant els dos dies que ha tingut lloc la jornada, 24 i 25 de març, han participat en les ponències i taules rodones psicòlegs, mestres i terapeutes, educadors socials i tècnics, entre els quals Jordi Royo, psicòleg clínis i assessors d’Amalgama-7, o Emili Pinto, mestre i terapeuta a més d’autor d’obres com Mueva el aire i La educación de los hijos com los pimientos de Padrón.
Els temes que s’han tractat han estat Com millorar la comunicació i la relació amb els fills adolescents: la mília i la coordinació amb els professionals; les claus per a la intevenció amb els nous adolescents o les experiències per a educar i treballar amb èxit amb els nous adolescents, entre d’altres.

En l’acte de cloenda també hi ha participat el director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Departament d’Acció Social i Ciutadania, Xavier Soley, i el director del centre UNED de Tortosa, Josep M. Franquet.

[Nota de premsa] ICV destaca les contradiccions entre l’acció de govern i l’Agenda XXI de Tortosa

Forcadell valora molt positivament el document i garanteix el suport total d’Iniciativa a les actuacions que proposa. El portaveu del Grup Municipal ha expressat la seva sorpresa per les contradiccions que es poden apreciar entre l’acció de govern i algunes de les actuacions previstes a l’Agenda XXI.

Jaume Forcadell, portaveu del Grup Municipal d’ICV a l’Ajuntament de Tortosa, ha comparegut avui davant els mitjans de comunicació per valorar el contingut de l’Agenda XXI de Tortosa, presentada el passat dimarts pel Regidor de Medi Ambient, Valentí Marín, i que ha d’aprovar el Ple Municipal el proper dilluns, 1 de març.

En opinió del portaveu, el document “és excel·lent, i hem de felicitar la regidoria de Medi Ambient, els seus tècnics i l’empresa Lavola per haver confeccionat, amb participació de la ciutadania, un document que va més enllà de la sostenibilitat ambiental, i constitueix un autèntic full de ruta per millorar Tortosa des del punt de vista econòmic i social”. En aquest sentit, Forcadell ha demanat “el compromís de totes les forces polítiques, totes les àrees de l’Ajuntament i el conjunt de la ciutadania per donar compliment a les previsions de l’Agenda XXI”.

Aquesta valoració positiva, però, contrasta amb la constatació que “en molts aspectes, l’acció de govern va en la direcció oposada a la que marca el document”, i n’ha posat diversos exemples.
- La declaració de sostenibilitat aprecia com un punt fort / oportunitat el fet que la gestió de l’aigua estigui en mans d’una empresa municipal, i ara el govern vol treure a concessió el 49% de les participacions de l’empresa i privatitzar-ne la gestió. Això també posa en qüestió totes les actuacions relacionades amb el cicle de l’aigua, que es proposen partint de la base d’una gestió pública del servei.

- En canvi, s’aprecia com un punt feble / amenaça la inexistència d’un Pla Estratègic. Cal recordar que el Pla Estratègic de Tortosa s’havia d’acabar, d’acord amb el Pla d’Actuació Municipal, l’any 2009, i a hores d’ara sembla poc probable tenir-lo enllestit abans que acabi el mandat.

- Hi ha prevista una actuació consistent en l’elaboració d’un Pla contra l’exclusió social, quan el mateix Ajuntament està generant exclusió social en negar l’empadronament a aquelles persones que no tenen recursos per aconseguir una cèdula d’habitabilitat o són, simplement, sense sostre. Si no els empadronem ignorem la seva existència i, per tant, és difícil planificar com atendre aquestes persones. A Tortosa hi ha pobresa, i molta, encara que el Govern Municipal s’entesti en negar-ho.

- Es preveu un Pla de gestió de barrancs. Un d’ells és el barranc de Sant Antoni, amenaçat per la modificació puntual del POUM que pretén la construcció d’una urbanització de luxe amb camp de golf a la zona. No creiem que aquest sigui un exemple de gestió de barrancs des de la sostenibilitat.

- Quan es parla de reforçar els serveis públics, l’Agenda XXI detecta una greu mancança de places públiques de llars d’infants, però no d’instal·lacions esportives, més enllà de la piscina. En canvi, el govern ha optat per gastar els recursos del FEIL 2010 en la construcció d’un nou pavelló esportiu, i no ha iniciat la construcció de cap llar d’infants. De la mateixa manera, el document preveu una aposta decidida pel patrimoni, mentre que el govern ha optat per obviar-lo en les dos convocatòries de FEIL fetes fins el moment.

Davant d’aquestes contradiccions, Forcadell ha acabat reiterant el seu compromís amb les previsions de l’Agenda XXI, i ha demanat al govern “que no deixi l’Agenda XXI a un calaix i faci el contrari del que preveu”. ICV proposarà, en les properes setmanes, canvis en l’acció de govern per tal que s’adapti a les previsions del document.

[Nota de premsa] Esquerra arrenca el compromís del president de la Generalitat d'escoltar la veu del territori en el desplegament de les ZDP

El Grup Parlamentari d'Esquerra ha demanat al president de la Generalitat que recondueixi el procés de desplegament de les Zones de Desenvolupament Prioritàries (ZDP) que està elaborant el Govern i consensuï el nou pla eòlic amb el territori per garantir-ne l'èxit. La portaveu d'Esquerra al Parlament, Anna Simó, ha manifestat que un dels canvis més importants introduïts a partir del Pla de l'Energia és el canvi de sistema d'autorització de parcs eòlics, com ‘una forma de racionalitzar i consensuar la necessària implantació d'energia eòlica al nostre país, fet positiu i que no només vam impulsar i al qual vam donar i donem suport, sinó que hem estat reclamant del 2006 ençà'. Simó ha recordat al president José Montilla que ‘Esquerra va impulsar ja en el Pacte del Tinell l'elaboració del Pla de l'Energia i es va fixar l'objectiu d'energia eòlica fins els 3.500 MW per al 2015', fita que des d'Esquerra es considera assolible.

Per Simó, aquest canvi de model es va fer per superar tant com fos possible els errors anteriors i ha exposat que, des d'un primer moment, ‘Esquerra hem alertat que una qüestió com aquesta només podia ser desenvolupada des d'una interlocució acurada amb el territori', insistint fins al darrer moment que s'entengués que ‘si aquest desplegament no sortia amb un consens territorial ampli, es posava en entredit el seu èxit' i, per tant, la planificació eòlica del Govern i el compliment dels seus objectius, compartits per Esquerra. Per això, Simó ha lamentat ‘el termini de menys de 10 dies per presentar al·legacions que tenen els ajuntaments, i no és això el que tots els que creiem en l'energia eòlica volem'.

Anna Simó ha recordat que els informes ambientals que acompanyen les ZDP conclouen, com en el cas de la Terra Alta, que l'entorn immediat de la ZDP està afectat per un important nombre de projectes amb autorització administrativa, que coincideix una acumulació d'impactes i projectes en un espai reduït que reclamen la necessitat d'avaluar abans de continuar la tramitació de la ZDP per l'afectació paisatgística i ambiental important per a tota la comarca. Com la Ribera d'Ebre, en què es reclama estudiar detalladament si la comarca pot acollir una càrrega de massificació com la que quedaria d'implementar-se. I això és extrapolable a altres comarques. I ha reclamat que s'escolti el territori: ‘no és el "no", és el "sí" a la implantació eòlica amb propostes alternatives, com ara concentrar els parcs eòlics en el corredor de les infraestructures de l'AP-7 i A-2 per no perjudicar més el territori com han acordat el 75% dels alcaldes de l'Alt Empordà'.

Davant d'aquestes consideracions formulades pel Grup Parlamentari d'Esquerra, el president de la Generalitat s'ha compromès a escoltar els municipis afectats per les ZDP abans de tancar definitivament el mapa de desplegament d'energia eòlica a Catalunya.

[Vídeo] Monclús ja és el candidat d'ERC a Tortosa

[Nota de premsa] Surt a la venda el llibre de David Martí, 'Les bruixes d’Arnes'

Avui, dijous dia 25 de febrer, surt a la venda el llibre de David Martí, Les bruixes d’Arnes, publicat per Edicions 62. Una novel·la ambientada a Arnes que tracta d’unes dones que van viure a aquest poble al voltant de l’any 1550, i que van patir la repressió de la inquisició. El castell de Vall-de-roures, el convent de Sant Salvador d’Horta, el delta de l’Ebre, la ciutat de Barcelona, i sobretot, el poble d’Arnes són els escenaris escollits per l’autor per desenvolupar una novel·la plena d’intrigues, històries fantàstiques, màgia, personatges reals i personatges imaginaris.

La novel·la es presentarà oficialment a Arnes, durant la Festa de la Mel d’enguany que se celebrarà el dia 30 de maig.


Subtítol del llibre


Dues dones, un secret, un únic destí. Una història amb cor i esperança a la Catalunya del segle XVI.

Text de contraportada

Any 1533. Al petit poble d’Arnes, enmig de la bellesa imponent dels boscos i les muntanyes de Tortosa i Beseit, amb el riu Ebre al fons, la Maria, una jove forta i valenta, dóna a llum a la seva primera filla, la Lluna.

Immensament feliç, l’àvia Magdalena, experta llevadora i ferma defensora dels poders benèfics de la natura, ha volgut donar la benvinguda a la seva néta amb una antiga pregària plena de força i saviesa. Però ha tingut un fatídic descuit: el vell mossèn ha escoltat les paraules i està disposat a arribar on sigui per acabar amb aquesta heretgia.

En créixer, la Lluna serà iniciada en la força dels elements de la natura per la Maria i per un text misteriós, el Llibre de les Essències, un compendi de tots els coneixements màgics i naturals que al llarg dels segles ha passat de generació en generació. Ara, però, mare i filla i tota la seva antiga saviesa corren perill. El fanatisme i la incomprensió s’ha estès per la contrada i les acusacions de bruixeria s’apropen al poble.

Com a dignes hereves del seu llinatge, a la Lluna i a la Maria els pertoca protegir aquest llibre secret i continuar la cadena, per molt que en la seva fugida a Barcelona corrin el risc d’acabar cremades a la foguera.

[Document] Agenda cultural d'Amposta per al mes de març

MARÇ 2010

- Dimecres, 3 de març:

Trobada del Club de Lectura “Café-tertúlia”, per comentar l’obra “Charing cross road”, d’Helene Hanff.

Lloc: Sala d'Adults de la Biblioteca.

Hora: 19.30 h.

- Dijous, 4 de març:

Conferència “La pandèmia de grip de 1918 a Amposta”, a càrrec de Mario López Alemany, doctor en medicina i cirurgia i neuròleg, dins el VIIIè Curs d’Història, Cultura Popular i Tradicional del Montsià.

Organitza: Institut d’Estudis Comarcals del Montsià.

Col·labora: Ajuntament d’Amposta, Dep. de Cultura de la Generalitat de Catalunya i IRM.

Lloc: El Casal.

Hora: 18 h.

- Dissabte, 6 de març:

. III Concert Benèfic "La Fila amb... la Creu Roja Amposta", interpretat per la Banda de Música de La Unió Filharmònica.

Organitza: Societat Musical La Unió Filharmònica.

Lloc: Auditori de La Fila.

Hora: 22 h.

- Dilluns, 8 de març: DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

Xerrada-taller “Les més Precioses”, a càrrec de Les 27 Pedres, sentir contemporani, sobre el món de les pedres precioses, el seu significat i les seves propietats.

Organitza: Àrea d’Adults de la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó. Col·laboren: Àrea de Cultura, Pla de Desenvolupament Comunitari i Pla Política de Dones de l’Ajuntament d’Amposta.

Lloc: Sala d’Adults de la Biblioteca.

Hora: 19.30 h.

- Dijous, 11 de març:

. Xerrada “Protocol, una eina imprescindible en la societat actual”, a càrrec de Teresa Valldepérez, tècnica en protocol i relacions institucionals, responsable de Protocol de l’Ajuntament d'Amposta.

Organitza: Associació de Mestresses de Casa d’Amposta.

Lloc: Seu de les Mestresses.

Hora: 17 h.

. Conferència “Els miralls del príncep: el Llibre del rei En Jaume”, a càrrec de Pere Poy, professor d’IES, dins les Aules d’Extensió Universitària de la Gent Gran de la URV a Amposta.

Organitza: Regidoria d’Ensenyament d’Amposta i URV.

Lloc: El Casal.

Hora: 18 h.

- Divendres, 12 de març:

. L’hora del conte, amb “Contes pintats”, a càrrec d’Àngels Querol.

Organitza: Àrea Infantil i Juvenil de la Biblioteca Comarcal.

Lloc: Sala polivalent de la Biblioteca.

Hora: 18 h.

. Presentació del llibre de Teresa Bertran Torres, "La missió secreta", d'Editorial Pagès, a càrrec de Maria-Josep Margalef.

Organitza: Àrea d’Adults de la Biblioteca Comarcal i Àrea de Cultura.

Lloc: Sala d’adults de la Biblioteca.

Hora: 20 h.

.Projecció del documental “20 años no es nada”, de Joaquim Jordà (2005), dins el cicle “Mirades sobre el segle XX”.

Organitza: Associació sociocultural Tarambana.

Lloc: El Casal.

Hora: 21:30 h.

Entrada lliure

- Diumenge, 14 de març:

. Teatre infantil:

“L’inventor d’il·lusions”, a càrrec d’Enric Magoo, dins la Temporada de Teatre de la Xarxa 2009-2010.

Organitza: Associació sociocultural Tarambana i Fundació La Xarxa.

Lloc: Teatre- Auditori La Lira Ampostina.

Hora: 12 h.

- Dijous, 18 de març:

Conferència “La cria de bous braus a la Ribera i el Montsià”, a càrrec de Francesc Palmer Margalef, ramader, dins el VIIIè Curs d’Història, Cultura Popular i Tradicional del Montsià.

Organitza: Institut d’Estudis Comarcals del Montsià.

Col·labora: Ajuntament d’Amposta, Dep. de Cultura de la Generalitat de Catalunya i IRM.

Lloc: El Casal.

Hora: 18 h.

- Dissabte, 20 de març:

TEATRE I DANSA AMPOSTA 2010

EN UN BARQUITO DE VELA. Una història sobre la batalla de l’Ebre

Companyia: Teatre Kaddish

Direcció i dramatúrgia: Pau Bou

Músic: José Gallardo

Intèrprets: Pau Bou, Isabel Núñez-Castro, Arnau Puig i Albert Riballo.

Organitza: Àrea de Cultura de l’Ajuntament d'Amposta.

Lloc: Teatre-auditori de La Lira Ampostina.

Hora: 22 h.

- Dijous, 25 de març:

Conferència “L’alimentació, avui”, a càrrec d’Eva Benet, diplomada en nutrició i dietètica, dins les Aules d’Extensió Universitària de la Gent Gran de la URV a Amposta.

Organitza: Regidoria d’Ensenyament d’Amposta i URV.

Lloc: El Casal.

Hora: 18 h.

- Divendres, 26 de març:

Presentació del llibre “Los Inocentes Hijos de Dios”, de Pere Perellon Roda, a càrrec de Pep Carcellé, professor de llengua i literatura catalanes.

Organitza: Biblioteca Comarcal i Àrea de Cultura.

Lloc: Sala d’Adults.

Hora: 20 h.




VII Jornades Gastronòmiques de la Carxofa

Del 28 de febrer fins al 28 de març, als restaurants d’Amposta.

Concurs de Redacció i Dibuix


L’Escola de Música La Lira Ampostina convoca el 13è Concurs de redacció i dibuix amb el lema : “El Romanticisme” Per re-cordar i commemorar el bicentenari del naixement de Frédéric Chopin (1810-1849).

Adreçat a tots els alumnes dels centres d’educació primària (6-12 anys). Presentació de treballs fins el 31 de març.


Informació: Secretaria de l’Escola de Música “La Lira Ampostina”

C/ Francesc Casanovas, 44. Telèfon: 977 70 10 04

E-mail: laliraampostina@telefonica.net Http://www.laliraampostina.com



SORTIDES


. Camí de Sant Jaume pel Maestrat: Morella-Sorita.

Data: dissabte, 13 de març


. Camí de Sant Jaume francès: Sarria-Compostela.

Del 21 al 27 de març


Organitza: Amics del Camí de Sant Jaume de l’Ebre. Montsià

Cal inscriure’s al tel. 606 616 532 / 977 700 444 o al mail: camisantjaumeebre_montsia@yahoo.es



CURS DE JOTA. INICIACIÓ

Dijous, de 21 a 22 h

Organitza: Grup Paracota.

Informació i inscripcions: paracota@gmail.com

Audicions de l’Escola de La Lira Ampostina


dissabte 6


17,30 h. Audició de piano a càrrec dels alumnes de l’escola.

Lloc: Auditori de l’escola (entrada lliure).


dissabte 13

Trobada–intercanvi de pianistes del Conservatori de la Diputació a Tortosa i de l’Escola de Música “La Lira Ampostina”

17,30 h. Audició de cloenda a càrrec dels alumnes participants a l’intercanvi.

Lloc: Auditori de l’escola (entrada lliure).


dissabte 13

19,30 h. Audició de Flautes i oboès a càrrec dels alumnes de l’escola.

Lloc: Auditori de l’escola (entrada lliure).


dissabte 27

18,00 h. Audició de clarinet a càrrec dels alumnes de l’escola.

Lloc: Auditori de l’escola (entrada lliure).

Audicions de l’Escola de La UNIÓ FILHARMÒNICA


Dilluns, 22 a les 19.00 h. Aula de Sensibilització, Cant Coral, oboè, percussió i Cant Modern.

Dimarts, 23 a les 19,30 h. Aula de Guitarra

Dimecres, 24 a les 19,30 h. Aula de Piano

Dijous, 25 a les 19,30 h. Aula de Flauta, Trompa i Saxo

Divendres, 26 a les 19,30 h. Aula de Clarinet, Trompeta i Trombó.

Totes les audicions es realitzaran a l’auditori de La Fila.

[Nota de premsa] El DAR aprova els ajuts per a la reconversió de plantacions de cítrics corresponents a la convocatòria 2009




El DAR aprova els ajuts per a la reconversió de plantacions de cítrics corresponents a la convocatòria 2009
El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha aprovat els ajuts per a la reconversió de plantacions de cítrics corresponents a la campanya 2009. Així, s'ha aprovat una subvenció d'1.175.538,25 euros per realitzar la reconversió d'un total de 274.92 hectàrees, així com per efectuar actuacions de millora del regadiu en les superfícies de reconversió per un total de 220,16 hectàrees.
La distribució de la superfície reconvertida a Catalunya per a la campanya 2009 és la següent:
Comarca
Superfície plantació
(hectàrees)
Superfície empeltat
(hectàrees)
Superfície regadiu
(hectàrees)
Subvenció (euros)
Baix Camp
1,91
0,00
1,91
10.361,75
Baix Ebre
189,50
21,01
164,79
851.335,25
Montsià
59,82
2,68
53,46
313.841,25
Total
251,23
23,69
220,16
1.175.538,25
El termini per a realitzar les actuacions aprovades en aquests ajuts és fins el 30 de juny de 2010, i per a justificar i presentar la documentació acreditativa de les actuacions és el 31 de juliol de 2010.
Les persones beneficiàries hauran de justificar la despesa efectuada per l'adquisició i l'origen del material vegetal corresponent a la nova plantació mitjançant l'albarà corresponent, el passaport fitosanitari, l'etiqueta certificada, la factura de compra i el seu rebut o acreditació del pagament. Per a la resta d'actuacions corresponents a la plantació o empeltat i les complementàries a aquestes, si escau, la seva justificació es realitzarà amb l'aportació d'una declaració valorada dels costos suportats per la persona beneficiària.
Aquests ajuts es troben finançats pel DAR i amb l'aportació del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Medi Marí (MARM).

[Nota de premsa] I Concurs de treballs de recerca de batxillerat sobre la Ribera d'Ebre

És un plaer per a la Junta Directiva enviar-vos la informació de la nova activitat I Concurs de treballs de recerca de batxillerat sobre la Ribera d'Ebre que impulsarem anualment des del CERE amb la col·laboració dels centres educatius de secundària.

Aquesta iniciativa té com a objectiu fomentar la recerca entre els jóvens sobre qualsevol temàtica de la nostra comarca i premiar-ne aquells treballs que, després d'estar sel·leccionats pels respectius centres educatius, tinguin una qualitat destacada i augmentin el coneixement de la comarca entre la gent.

Us agrairia que en féssiu la màxima difusió entre totes les persones que creieu que pot interessar-li aquesta activitat, així com fomentéssiu entre els més jóvens l'estima per conèixer encara més la nostra Ribera d'Ebre.

Aquest cop comptem amb el suport directe de l'Antena del Coneixement de la URV de Móra d'Ebre, que com sabeu, gestiona el CERE, i que té l'objectiu de realitzar activitats a totes les poblacions de la comarca impulsant accions conjuntes entre la universitat i les entitats.

Com sempre també tenim la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, l'Ajuntament de Flix i l'Ajuntament de Móra d'Ebre.

BASES:

I Concurs de treballs de recerca de batxillerat sobre la Ribera d’Ebre

1. Es poden presentar a aquesta convocatòria treballs de recerca de batxillerat
corresponents al curs 2009-2010 elaborats per alumnes dels centres de secundària.

2. Els treballs que es presentin hauran de ser obres originals i hauran de tenir el vistiplau explícit de la direcció del centre de secundària, el qual presentarà en un cd-rom els treballs que trobi adequats. S’hauran de presentar obligatòriament en format Microsoft Word (.doc) o Open Office Writer (.swx) i en la primera pàgina hauran de constar les dades personals de l’alumne (centre, nom i cognoms, data de naixement, adreça postal, població i adreça electrònica).

3. S’atorgarà un premi al guanyador/a i tres premis més de reconeixement entre tots els treballs presentats.

4. El treball guanyador obtindrà una beca del CERE en una categoria especial juvenil per valor de 200 €, un ordinador portàtil i la subscripció com a soci o sòcia del CERE durant 2 anys, que consisteix a rebre gratuïtament a casa les publicacions que l’entitat editi durant dos anys a partir de la data d’atorgament dels premis. Els tres treballs amb premi de reconeixement rebran un detall d’agraïment i la subscripció com a soci o sòcia del CERE durant 2 anys, que consisteix a rebre gratuïtament a casa les publicacions que l’entitat editi durant dos anys a partir de la data d’atorgament dels premis. Els tutors dels alumnes guardonats rebran un diploma acreditatiu de reconeixement.

5. En la valoració dels treballs presentats el jurat tindrà en compte:

􀂃 El rigor i tractament científic i/o humanístic en el desenvolupament del tema del treball.
􀂃 L’originalitat en el plantejament del tema i en la metodologia emprada.
􀂃 La capacitat per resoldre els problemes presentats, la idoneïtat de les fonts
d’informació i l’ús d’aquestes.
􀂃 L’estructuració adequada del treball escrit, la presentació dels materials i l’ús
adequat de recursos gràfics i multimèdia.
􀂃 L’ús adequat de la llengua catalana i la capacitat de síntesi. Pàgina 2 de 2
􀂃 La contribució a la millora del coneixement d’aspectes relacionats amb el territori, tant en l’àmbit local com comarcal.

6. Els premis s’atorgaran per decisió inapel·lable del jurat, integrat principalment per membres de la junta directiva del CERE i altres persones que es puguin considerar oportunes.

7. El jurat podrà declarar deserts els premis en els quals no s’hagin presentat treballs amb els mèrits suficients.

8. Per facilitar la difusió dels treballs guanyadors, amb l’acceptació del premi l’autor o els autors cediran al CERE el dret a portar a terme la publicació del treball i la seua comunicació pública per la xarxa Internet. En qualsevol cas, en la difusió s’indicarà el nom i cognoms i població de l’autor/a, el nom i la població del centre de secundària que ha presentat el treball i el del tutor de recerca corresponent.

9. Els treballs guanyadors i amb reconeixement es podran consultar al web del CERE (www.riberadebre.org) a partir d’un mes després de l’atorgament dels premis.

10. El termini final d’admissió dels originals a la seu del CERE serà el 30 de març de 2010 a les 23.59 h i els treballs s’hauran de fer arribar amb tota la informació demanada al CERE en cd-rom o per correu electrònic si el format així ho permet.

11. El lliurament dels premis es farà en una data del mes d’abril o maig de 2010 a la seu del CERE (c. Sant Jordi 3, 3r de Flix).

[Previsió] El vicepresident del Govern presideix l'acte de col·locació de la primera pedra de la nova seu de la Generalitat

També hi assistirà el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, presidirà demà divendres, 26 de febrer, l’acte de col·locació de la primera pedra de la nova seu de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, acompanyat del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, i del president de GISA, Xavier Casas.

La visita s’iniciarà a les 11.30 hores amb una explicació de l’obra a càrrec de l’arquitecta de les instal·lacions, Carme Pinós. Tot seguit, es col·locarà la primera pedra de la nova seu de la Generalitat a les Terres de l’Ebre. A continuació, hi haurà parlaments del vicepresident, del delegat del Govern i de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel.

La nova seu de la Generalitat a les Terres de l’Ebre unificarà els serveis territorials del Govern i millorarà així l’atenció als ciutadans. El nou equipament comportarà també un impuls a la revitalització del nucli antic de Tortosa ja que es preveu guanyar una plaça pública.

[Reportatge] El nucli antic de Tortosa serà zona de rehabilitació estratègica de Catalunya

Declararan el nucli antic de Tortosa zona de rehabilitació estratègica de Catalunya

L'Ajuntament i el Departament de Medi Ambient i Habitatge prioritzaran les ajudes directes i les polítiques de reforma
.
El nucli històric de Tortosa és un dels més deteriorats de Catalunya. Així ho ha considerat el Departament de Medi Ambient i Habitatge, que ha proposat a l'Ajuntament la signatura d'un conveni marc que convertirà el nucli antic en una de les zones de rehabilitació estratègica del país. Aquesta figura, que ja tenen altres municipis catalans que també es beneficien dels ajuts de la llei de barris, serveix per agilitar els tràmits de projectes de rehabilitació d'habitatges que promouen els particulars, les comunitats de veïns o les empreses. Però, a més, en el cas de Tortosa, el conveni s'ampliarà a tots els barris del conjunt històric, ja que el pla integral del nucli antic (Pincat) té una àrea delimitada d'actuació que només comprèn 17 hectàrees de les 42 que té la ciutat antiga.

La rehabilitació dels habitatges és la gran assignatura pendent en el procés de recuperació del nucli històric de Tortosa. Per això Tortosa serà la primera població de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona que tindrà una part del nucli urbà –tot el conjunt històric– declarada zona de rehabilitació estratègica de Catalunya. Ja han estat reconegudes amb aquesta figura altres ciutats del país que estan rehabilitant a través de la llei de barris els seus nuclis antics o barris degradats, com ara Olot, Manresa, Lleida, Santa Coloma de Gramenet o Montcada i Reixac. Per esmentar algunes de les ciutats de les dimensions de Tortosa, la direcció general de Qualitat de l'Edificació i Rehabilitació de l'Habitatge ja ha previst una inversió de més de disset milions d'euros a Olot, de més de 8,7 milions d'euros a Igualada i de més de tres milions d'euros a Manresa.

En aquest sentit, la declaració de zona de rehabilitació estratègica va un pas més enllà de la llei de barris. Amb aquesta figura, el Departament de Medi Ambient i Habitatge dóna prioritat a la tramitació dels projectes de rehabilitació i millora que arriben a les seues oficines. I al mateix temps promou una sèrie d'accions conjuntes amb els ajuntaments, les constructores i els particulars per impulsar la reforma dels habitatges. «Amb les obres als carrers o repintant les façanes no n'hi ha prou per resoldre el problema del nucli antic de Tortosa», va assenyalar el coordinador d'Habitatge a les Terres de l'Ebre, David Jarque. En aquesta línia, va remarcar que la declaració de zona de rehabilitació estratègica serà una eina fonamental per impulsar la recuperació dels habitatges del nucli històric. Jarque va explicar que la Generalitat ja ha fet arribar a l'Ajuntament l'esborrany final del conveni que compromet les dues parts.
L'acord es va començar a gestar durant l'estiu del 2009, després d'una visita a Tortosa de la secretària d'Habitatge de la Generalitat, Carme Trilla. Per exemple, la Generalitat es compromet a reforçar les actuacions de mediació o cessió d'habitatge, així com els programes de mediació comunitària destinats als veïns, per fomentar les rehabilitacions. En aquest sentit, un educador s'encarregarà de constituir les comunitats de veïns en aquells edificis que no en tenen. Un cop constituïdes i al corrent de pagament de tots els serveis, l'educador també assessoria els propietaris dels pisos en la sol·licitud de les ajudes per a la rehabilitació, que a les zones prioritàries de Catalunya s'incrementen un 10%.
A banda, els propietaris dels habitatges podran rebre suport tècnic en la redacció d'estudis previs, test de revisió dels edificis (TEDI), projectes i controls pressupostaris de les actuacions. A més, tant l'Ajuntament com les comunitats de veïns rebran assessorament tècnic, jurídic i financer per tirar endavant les obres de rehabilitació. La Generalitat, però, també faria petites promocions d'habitatge al nucli històric, amb pisos protegits o habitatges destinats a l'allotjament social. Finalment, s'intentarà evitar l'especulació immobiliària amb els pisos rehabilitats i protegits, tot declarant tot el nucli històric com a zona de tanteig i retracte. Així, el govern tindria preferència per comprar els pisos rehabilitats.

Tortosa ha de fer un pla local d'habitatge

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va confirmar ahir, en acabar la comissió de seguiment del Pincat, que l'Ajuntament signarà en breu un conveni amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge per dur a terme actuacions al nucli antic. Aquest conveni no és altre que el que permetrà que tot el conjunt històric de Tortosa, comprès entre Remolins i l'antic mercat del peix, siga declarat zona de rehabilitació estratègica de Catalunya. A canvi, un dels compromisos que adquirirà l'Ajuntament serà la realització i l'aprovació d'un pla local d'habitatge. «Abans de començar cal tenir clar què és el que cal fer al nucli antic, per evitar actuacions contradictòries i per fer que cadascuna de les accions que s'emprenguin siga un avenç del que vindrà després», va remarcar el coordinador d'Habitatge, David Jarque. Els altres compromisos que ha d'assumir el consistori són la creació d'una oficina mixta amb la Generalitat, la divulgació de programes de rehabilitació entre els ciutadans i la constitució d'una comissió de seguiment de tot el procés.
D'altra banda, Jarque va detallar algunes de les dificultats que caldrà afrontar a Tortosa per fomentar la rehabilitació. «Al nucli antic hi ha molt poques comunitats de veïns», va assenyalar Jarque. «A més, hi ha molts pisos buits, i la majoria dels propietaris són gent gran, nouvinguts amb pocs recursos o les entitats financeres que han embargat els pisos, i tot això dificulta la rehabilitació», va concloure el coordinador d'Habitatge.

Ajuts per a més de 350 habitatges durant el 2009

D'altra banda, Jarque va fer un balanç força positiu de les actuacions d'Habitatge a les Terres de l'Ebre durant el 2009. Així, el govern ha construït 221 habitatges de protecció oficial, i durant l'últim any també ha promogut la construcció de 565 habitatges més de protecció oficial. A banda, s'han obert oficines locals d'habitatge i s'han estès les borses d'habitatge a tot el territori. A més, s'han posat en marxa el programa de mediació per al lloguer social i el programa de cessió d'habitatges desocupats, que dóna facilitats als propietaris dels pisos perquè els posin al mercat de lloguer, i gestionen un total de 130 adhesions. Però sobretot s'han posat en marxa els ajuts per fomentar la rehabilitació, en què s'inclou el programa d'instal·lació d'ascensors, en què es pot arribar a rebre fins al 60% del cost del projecte. En aquest sentit, Habitatge ha gestionat ajuts per a 350 habitatges. Finalment, també s'han signat convenis amb ajuntaments i comunitats de veïns per a la instal·lació d'ascensors a Flix, Amposta, Batea, Tortosa i Riba-roja d'Ebre. De la mateixa manera, també s'han signat convenis amb Tortosa i Móra d'Ebre per cedir habitatges per a emergències socials; s'ha posat en marxa el registre de sol·licitants a Tortosa i als consells comarcals, i s'han gestionat gairebé 800 ajudes per al pagament del lloguer i de la renda d'emancipació bàsica.

Habitatge projecta rehabilitar la Casa Fustegueras de Tortosa per instal·lar-hi una delegació i pisos de lloguer

La Casa Fustegueras, un dels edificis més característics del nucli antic de Tortosa, és la més ben situada per esdevenir la seu de la delegació d'Habitatge i d'Adigsa a les Terres de l'Ebre. Així ho va avançar el coordinador territorial d'Habitatge, David Jarque, que va precisar que en realitat serà la seu de la futura Agència de l'Habitatge de Catalunya. La rehabilitació de la Casa Fustegueras i d'una casa adjacent, propietat de l'Ajuntament, és un dels compromisos que Medi Ambient i Habitatge adquirirà amb la signatura del conveni, i té un pressupost estimat de quatre milions. Segons Jarque, les converses amb Patrimoni avancen a bon ritme, ja que és el Departament de Cultura qui haurà de donar llum verd a l'operació. La previsió d'Habitatge és rehabilitar tot l'edifici: a la planta baixa s'hi instal·laria la nova delegació i la resta de plantes es destinaria a pisos de lloguer. En aquest sentit, els càlculs són que es podrien fer entre setze i vint habitatges nous.
L'edifici on va nàixer el polític conservador Alberto Bosch i Fustegueras, que va ser ministre de Foment durant la regència de Maria Cristina i alcalde de Madrid a finals del segle XIX, és d'estil neoclàssic i està situat al carrer Taules Velles, tot i que també té vistes a la Porta de Palau, un dels accessos a la catedral. L'últim projecte per recuperar l'edifici pretenia fer-hi un hotel i un restaurant, però no va tirar endavant a causa de la crisi.


Tortosa encara la recta final de les obres al nucli antic i adverteix que provocaran molèsties als veïns

La reforma dels carrers de la Mercè i Montcada s'emprendrà ja fora del Pincat.

Més d'un 90% de les obres del pla integral del nucli antic de Tortosa (Pincat) ja estan del tot finalitzades o en procés d'execució, segons van informar ahir l'Ajuntament i la Generalitat. La comissió de seguiment del projecte de la llei de barris va servir per constatar que durant el 2010 es faran el gros de les obres pendents, com la reforma dels carrers Ciutat, Croera i del Vall. Uns treballs que coincidiran amb l'inici de les obres de l'edifici de les delegacions de la Generalitat, al carrer Montcada.

En acabar la comissió de seguiment del Pincat, l'alcalde de Tortosa va detallar que en aquests moments ja han finalitzat un 46,15% de les obres (8,7 milions), i que també hi ha un 45,53% de les actuacions en execució (8,6 milions). Segons Ferran Bel, només quedaria per iniciar un 8,31% (1,5 milions) del projecte de la llei de barris, que preveia una inversió de 18,9 milions d'euros amb el cofinançament de l'Ajuntament i de la Generalitat. Així, l'alcalde va detallar que els projectes pendents d'iniciar són, bàsicament, la urbanització del carrer Canvis i la il·luminació dels carrers Sant Tomàs i Santa Clara. En canvi, ja estan força avançades les obres de rehabilitació de l'edifici Montcada 27, que podrien acabar-se al juny. A més, al barri de Santa Clara ja han començat a enderrocar les cases que serviran per urbanitzar una nova plaça i construir-hi el nou centre cívic. Un equipament veïnal que, segons va explicar l'alcalde, també serà la seu d'un dispensari mèdic. De fet, el Departament de Salut ha suggerit la possibilitat d'obrir-hi un consultori, per apropar l'atenció sanitària als veïns.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-02-2010 Pàgina 3

Disqus for Marfanta