30 d’abril del 2010

[Tribuna] 'Perquè seguim creient', article de Joan Sabaté

Segueixo creient en Catalunya, és la frase que José Montilla, President de la Generalitat de Catalunya, va pronunciar a Pinós, al Solsonès, al bell mig de Catalunya, en el punt que es considera el centre geogràfic del nostre país, el dia que anunciava la seva intenció de repetir com a candidat a la presidència de la Generalitat. L’acte estava carregat de simbolisme, la centralitat geogràfica era una clara referència a la centralitat política del PSC en el mapa polític català. El PSC ha tingut la Presidència de la Generalitat les dues darreres legislaturas, en l’anterior, el president Pasqual Maragall va impulsar l’elaboració d’un nou estatut que ha significat un fort impuls a l’autogovern de Catalunya i un nou sistema de finançament, que finalment fa justícia amb Catalunya i permet sostenir el nostre estat del benestar alhora que garanteix el volum de d’inversió necessari perquè Catalunya continuï essent el motor econòmic d’Espanya i una de les regions capdavanteres de la Unió Europea.

En l’actual legislatura, el president José Montilla ha tancat aquesta negociació pel finançament i ha iniciat el desenvolupament del nou estatut, amb importants transferències de competències per a Catalunya. A un costat i a l’altre de l’espectre polític tenim a uns que presenten recurs d'inconstitucionalitat contra l’estatut refrendat pel poble de Catalunya, el PP, i a l’altre CiU i ERC impulsant consultes sobiranistes en un viatge cap enlloc, uns i altres allunyats del sentiment i la voluntat majoritària dels catalans.

El president Montilla ha estat clar, és català i catalanista, espanyol però no espanyolista sinó federalista i europeu, i europeïsta i demòcrata, progressista i socialista, amb el que coincideix amb la majoria de la societat catalana, amb una única bandera, la Senyera, i un projecte per al país, l’Estatut, refrendat per la gran majoria dels catalans. Enfront d’això, projectes involutius per un costat i aventurisme amb falses dreceres cap a un país il·lusori, per un altre. Així mateix, a aquesta clara i contundent definició política cal afegir-hi un balanç de govern amb un llistat d’inversions i d’actuacions que no admet comparació amb els governs precedents de CiU.

Aquest projecte de país i aquesta ferma voluntat del president tenen una clara repercussió a les Terres de l’Ebre i a Tortosa amb un volum d’inversió també incontestable i, finalment, amb un projecte de Llei de Vegueries al Parlament, que dóna resposta a la demanda històrica del nostre territori i recull l’aspiració de Tortosa perquè es reconegui el seu paper com a motor i, per tant, capital del territori.

Tortosa ha de tenir un projecte clar de creixement econòmic, que gràcies a les inversions en infrastructures que es fan i que estan compromeses, a l’aposta universitària de la URV i del Govern de la Generalitat, i a les iniciatives de R+D+i que desenvoluparem, li han de permetre liderar el creixement de tota la vegueria de l’Ebre amb voluntat que el creixement beneficiï a tots i cadascun dels nostres municipis. Perquè Som Capital solidària i els socialistes creiem en Tortosa.

Avui el president Montilla assisteix a la inauguració de la fira Expoebre. Ja ho va fer en inaugurar el nou pavelló firal, com un acte simbòlic de renovació del compromís amb Tortosa i les Terres de l’Ebre, com a part important d’aquesta Catalunya en la que segueix creient, una ciutat, una vegueria i un país que estic segur comparteixen la fe i l’ambició del President. Ara de nou Catalunya, després Tortosa.


Joan Sabaté i Borràs és
president del PSC de l'Ebre i senador

Salut lliura la documentació que reclamava la família del veí de la Sénia

Els serveis territorials de Salut a les Terres de l'Ebre, a través de l'oficina d'atenció al ciutadà de l'Institut Català de la Salut (ICS), ja han lliurat als advocats de la família Prades-Pla la documentació que havien reclamat arran de la mort de José María Prades Abella, un veí de la Sénia de 66 anys. L'home va morir a casa seua el 7 de març passat, una hora després d'haver estat donat d'alta pel servei d'urgències de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta. L'home hi havia arribat al matí, en una ambulància, després d'haver tingut un desmai, i amb un traumatisme nasal. Però, després de diverses proves, va ser convidat a deixar el centre en el vehicle d'un familiar.

Ara, un pèrit estudiarà la documentació per determinar si la mort s'hauria pogut evitar, i si la família denuncia el cas per la via penal o administrativa. Els advocats de la vídua, Enriqueta Pla Miró, feia més de 25 dies que esperaven la informació que havien sol·licitat a Salut. En concret, el despatx Fornós Advocats de Tortosa havia tramès un burofax, el 31 de març, en què sol·licitava informació sobre les analítiques, els resultats i el tractament que l'home havia rebut a urgències.

Després que El Punt avancés el cas en l'edició de dimarts, l'hospital de Tortosa es va posar en contacte amb els serveis territorials de Salut per saber els detalls de la reclamació. A més, va comunicar que la comissió de mortalitat investigaria l'estada del pacient a urgències i les possibles causes de la mort. D'altra banda, Salut va confirmar que havia rebut la sol·licitud d'informació, però que havia tramès el burofax a l'ICS, mentre que l'hospital manté que no es va assabentar del cas fins dimarts.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 30-04-2010

Expoebre impulsa l'emprenedoria amb una jornada que aconsegueix 85 inscrits

Tortosa va obrir ahir les portes de la 66a edició de la fira multisectorial Expoebre, que es podrà visitar al recinte firal del pavelló de Remolins fins diumenge, 2 de maig. Els actes més destacats d'avui seran les II Jornades Tècniques Ebreambient (al teatre auditori Felip Pedrell); una jornada tècnica sobre el tractament i l'aplicació de productes fitosanitaris en l'olivera (a la sala d'actes de la cooperativa Soldebre), i la I Jornada d'Emprenedoria a les Terres de l'Ebre (a la sala d'actes de la fira). L'encarregat d'obrir aquesta jornada, en la qual s'han inscrit un total de 85 joves emprenedors, serà el secretari de Joventut, Eugeni Villalbí. Ja a la tarda, es farà la inauguració oficial d'Expoebre, a càrrec del president del Consell General de Cambres de Catalunya, Miquel Valls. L'acte inaugural serà presidit per l'alcalde tortosí, Ferran Bel, i pel president de la Generalitat, José Montilla.

Publicat a El Punt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 30-04-2010

29 d’abril del 2010

Amposta, seu d'un seminari sobre empadronament i immigració

Una cinquantena de responsables polítics i professionals d’ens locals han participat avui a Amposta en el seminari “L’empadronament i la gestió del fet migratori”, que ha organitzat la Secretaria per a la Immigració del Departament d’Acció Social i Ciutadania. La iniciativa s’emmarca en l’oferta formativa anual del Departament, i té per objectiu fomentar la unificació de criteris entre els ajuntaments a l’hora d’empadronar persones immigrades. El director dels Serveis Territorials d’Acció Social i Ciutadania a les Terres de l’Ebre, Adam Tomàs, ha inaugurat aquesta jornada que respon a les mesures establertes en el Pacte Nacional per la Immigració.

Al llarg del seminari, els participants han rebut informació actualitzada sobre el marc normatiu que regula els processos d’empadronament de les persones immigrades, així com sobre les situacions que més freqüentment dificulten la seua aplicació. Durant la jornada, s’ha proposat un conjunt de criteris compartits, amb l'objectiu de disminuir les diferències i les pràctiques diverses que genera aquesta gestió, competència dels consistoris segons marca la Llei de Règim Local.

Les intervencions han posat de relleu la importància del padró com a registre administratiu que permet un coneixement de la població real que viu a cada municipi, fet que facilita la planificació dels serveis i les polítiques públiques, així com determinar de forma acurada el finançament necessari per ajuntaments i comunitats autònomes. S’ha parlat també sobre l’obligatorietat d’empadronar les persones que es troben en situació irregular. Al mateix temps, s’ha insistit en els perjudicis que comporta impedir-ho o posar-hi dificultats, en forma de més exclusió social i major vulnerabilitat de les persones que pateixen aquesta irregularitat.

El president de Ports de la Generalitat visita la reforma de l'embarcador d'Amposta

El secretari per a la Mobilitat i president de Ports de la Generalitat, Manel Nadal; acompanyat per l’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, ha visitat avui l’embarcador d'aquesta població, un cop finalitzades les obres de renovació. L’actuació augmenta la funcionalitat de la instal·lació i permet oferir major servei als navegants. D’aquesta manera, amb l’embarcador remodelat es fa un nou impuls a la navegació per l’Ebre. Aquestes obres han suposat una inversió de 124.000 euros. En aquest sentit, l’embarcador d’Amposta és una infraestructura gestionada per Ports de la Generalitat, que dóna suport a les activitats esportives que s’organitzen al curs baix del riu. Les obres de l’embarcador han comportat la substitució del paviment, l’arranjament de les escales d’accés a primera línia de moll, el canvi de les xarxes de serveis, i la col·locació de la nova senyalització horitzontal i vertical.

A banda, també s’ha substituït l’enllumenat públic per assolir una major eficiència energètica. La zona s’ha enjardinat i s’ha dotat d’una xarxa de reg i una xarxa contra incendis. A la instal·lació, també s’hi ha incorporat una àrea de rentat amb aigua dolça per als vaixells que accedeixen al riu. A més, s’ha equipat amb un control d’accessos. Finalment, s’ha creat un nou accés per als vianants, amb l'objectiu de segregar el fluxos d’entrada i sortida a l’oficina de turisme, ubicada en aquesta zona. De fet, cal recordar que l’embarcador d’Amposta dóna servei d’avarada a les embarcacions i servei d’atrac als creuers turístics locals. La instal·lació, connectada amb el passeig de Ribera del municipi, dóna continuïtat al passeig. L'embarcador disposa d’una línia d’atrac de 75 metres de longitud i té un calat de tres metres de profunditat. A més, té un aparcament per a remolcs i vehicles, així com una rampa d’avarada.

Foto: Generalitat de Catalunya

Tortosa obre avui la fira Expoebre, que Montilla té previst visitar demà

Tortosa obrirà avui les portes de la 66a edició de la fira multisectorial Expoebre i del cinquè saló Ebreambient, que durarà fins al 2 de maig. Tot i que la inauguració oficial no serà fins demà a la tarda, el recinte firal del pavelló de Remolins obrirà al públic avui a partir de les 10.30 h, en una jornada en què l'entrada serà gratuïta. El president de la Generalitat, José Montilla, visitarà la fira divendres a la tarda, coincidint amb la inauguració a càrrec del president del Consell de Cambres de Catalunya, Miquel Valls.

L'Expoebre serà avui l'escenari de la sessió de treball de projectes empresarials Emprèn en femení, i de la reunió del jurat dels I Premis Ebreambient a la Sostenibilitat 2010, una de les novetats. Però l'acte més destacat serà un debat sobre el futur de les Terres de l'Ebre, amb el delegat de la Generalitat, Lluís Salvadó; l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el secretari general de la UGT a l'Ebre, Wifredo Miró, i el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs. El debat ha estat organitzat per Catalunya Informació, que l'emetrà en directe en el programa Esfera pública.

 

L'EMD de Jesús amplia la Pèrgola amb la reforma d'un tram de Daniel Mangrané


Es permetrà el trànsit de vehicles, però els vianants tindran preferència.

L'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Jesús ha acabat la reforma del tram inicial del carrer de Daniel Mangrané, un carrer que amb l'avinguda dels Molins del Comte forma part d'un dels principals eixos viaris de la població. L'obra ha permès habilitar al cor de Jesús una zona prioritària per a vianants, connectada amb la plaça de la Pèrgola, tot i que es permetrà el trànsit de vehicles. L'actuació ha tingut un ajut del programa extraordinari d'inversions i manteniment (PEIM) de la Diputació.

La remodelació del tram inicial del carrer de Daniel Mangrané, a Jesús, ja és una realitat. «Ara només falta instal·lar-hi les jardineres, el mobiliari urbà i la senyalització», va precisar el president de l'EMD, Pere Panisello. El projecte ha tingut un pressupost d'uns 90.000 euros, però l'obra ha estat cofinançada amb un ajut del PEIM de la Diputació, que l'any passat va destinar-hi 40.500 euros. Panisello va detallar que ara han pogut tirar endavant la primera fase de la reforma, just en un punt del carrer de Daniel Mangrané en què tant les voreres com el paviment estaven força malament. En aquest sentit, les obres també han permès habilitar una nova zona prioritària per a vianants al cor de la població, i que l'EMD ha concebut com una continuació natural de la plaça de la Pèrgola. L'actuació ha consistit en la millora de les voreres, que han quedat al mateix nivell que la calçada, tot i que la part del carrer destinada als vehicles ara té un paviment diferenciat de llambordins. De fet, tot i que els vianants tindran prioritat en aquest tram, l'EMD permetrà la circulació de vehicles, ja que el carrer de Daniel Mangrané, la plaça de la Creu i l'avinguda dels Molins del Comte formen un dels principals eixos viaris de Jesús.

D'altra banda, el fet que hagin dissenyat la reforma del carrer com una continuació natural de la plaça de la Pèrgola, on també hi ha l'edifici de la Immaculada i la nova seu de l'EMD, fa que es guanyin metres per a les fires i altres actes a l'aire lliure. «També se'n beneficiarà la parròquia, ja que si cal podrem tallar el carrer per fer-hi casaments i altres celebracions religioses», va assenyalar Panisello.

El PEIM és un pla específic impulsat per la Diputació de Tarragona, amb l'objectiu de millorar els equipaments i els serveis dels municipis i de les EMD de tota de la demarcació. Però el principal objectiu és poder impulsar l'economia i l'ocupació, per contrarestar els efectes adversos de l'actual crisi econòmica. En total, el programa preveu invertir sis milions als municipis i pobles més petits, de fins a 4.000 habitants.

Publicat a ElPunt.cat i a


* El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 29-04-2010 Pàgina 9

Tortosa continua la millora de carrers als barris de Ferreries i Sant Vicent

L'Ajuntament de Tortosa continua la millora d'alguns carrers dels barris de Ferreries i Sant Vicent. En concret, han fet un nou asfaltatge als carrers Illa de Gènova, Marquesa de la Roca i Alcanar, que presentaven un paviment força degradat. També han corregit l'asfalt de la cruïlla del carrer Llarg de Sant Vicent amb l'avinguda Colom.

Publicat a ElPunt.cat 
Foto: Ajuntament de Tortosa

28 d’abril del 2010

El conseller Ausàs inaugurarà divendres la XVII Fira de la Terrissa de la Galera

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, acompanyat per l’alcaldessa de la Galera, Ester Martí, inaugurarà aquest divendres la XVII Fira de la Terrissa. A l’acte també hi participaran el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, el director territorial de Governació a les Terres de l’Ebre, Carles Pasqual, i el president de l’Associació Cultural Lo Cadup, Francesc Gasulla. Ausàs arribarà a l’Ajuntament de la Galera a les 18.00 hores hores, on inaugurarà l’exposició d’obres finalistes al II Premi de Ceràmica i Terrissa Vila de la Galera. Després de signar el llibre d'honor del municipi, el seguici d'autoritzats es dirigirà cap a la fira acompanyat per la Banda de Música Sant Llorenç de la Galera. Finalment, cap a les 19,00 hores, tindran lloc els parlaments a l’estand de la comissió organitzadora.

El president de la Generalitat anuncia de sorpresa la seua visita a Expoebre

El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, ha decidit visitar Tortosa aquest divendres, tot coincidint amb l'acte d'inauguració de la 66a edició d'Expoebre, la Fira Multisectorial de les Terres de l'Ebre. Així, tot i que la fira començarà demà amb una jornada de portes obertes, l'Expoebre d'enguany no serà inaugurada formalment fins divendres a les 18.30 hores, a càrrec del president del Consell General de Cambres, Miquel Valls. En aquest sentit, tot i la visita confirmada d'última hora de Montilla, l'Ajuntament mantindrà el programa previst i l'encarregat d'inaugurar la fira serà Valls. En qualsevol cas, l'acte estarà presidit per l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i pel president del govern català. Serà la segona vegada que Montilla visitarà la fira com a president de la Generalitat, ja que el 2007 també va visitar l'Expoebre tot aprofitant que també s'inaugurava el pavelló firal de Remolins.
PROGRAMA OFICIAL D’ACTES


EXPOEBRE 2010
66a FIRA MULTISECTORIAL DE LES TERRES DE L'EBRE


EBREAMBIENT
5è SALÓ DE MEDI AMBIENT, SOSTENIBILITAT I NOVA CULTURA DE L'AIGUA


DIJOUS, 29 d'abril
Jornada d’inauguració

A les 10.00 hores
A la sala d’actes, inici de la sessió de treball de projectes empresarials “Emprèn en femení”, Concurs de projectes empresarials de les comarques tarragonines de l’Organisme autònom de Desenvolupament Local de la Diputació de Tarragona.

A les 10.30 hores
Obertura al públic del recinte firal.

A les 11.00 hores
Inici de la sessió del Jurat dels I Premis Ebreambient a la Sostenibilitat 2010.

A les 16.00 hores
A l’exterior del recinte firal, Tallers de renovables per a escolars.
Col·labora: Cresol

A les 20.00 hores
A la sala d’actes, en directe el programa-debat Esfera Pública de Catalunya Informació.
Taula-debat sobre “El futur de les Terres de l’Ebre”, amb la participació de Lluís Salvadó, Delegat de l’Ebre; Ferran Bel, Alcalde de Tortosa; Wifredo Miró, Secretari General d’UGT i Manolo Tomàs, Portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre.

A les 21.30 hores
Tancament al públic del recinte firal

DIVENDRES, 30 d'abril
Dia de l’expositor
Jornades de professionals


Durant el mati d’aquesta Jornada tindran lloc les Jornades Tècniques següents:

A les 9.30 hores. Teatre – Auditori Felip Pedrell, inici, II Jornades Tècniques Ebreambient.

A les 9.45 hores. Sala d’actes de Soldebre, inici jornada tècnica, “Regulació d’equips de tractament i aplicació de productes fitosanitaris en olivera”.

A les 9.45 hores. Sala d’actes d’Expoebre, inici, I Jornada d’Emprenedoria a les Terres de l’Ebre.

A les 10.30 hores
Obertura al públic del recinte firal.

A les 13.00 hores
Recepció als expositors d’EXPOEBRE 2010, a càrrec de l’Il·lm. Sr. Ferran Bel, Alcalde de Tortosa, Sr. Ricard Forés, Tinent d’ Alcalde de Promoció Econòmica i President de la Fira, membres de la Junta de Govern de Fira de Tortosa i Corporació Municipal.

A les 16.00 hores
A l’exterior del recinte firal, Tallers de renovables per a escolars.
Col·labora: Cresol

A les 18.30 hores
A l’entrada principal, INAUGURACIÓ OFICIAL D’EXPOEBRE 2010, 66a Fira Multisectorial de les Terres de l’Ebre, EBREAMBIENT, 5è Saló de medi ambient, sostenibilitat i nova cultura de l’aigua, a càrrec de Sr. Miquel Valls i Maseda, President del Consell General de Cambres de Catalunya.

A les 21.30 hores
Tancament al públic del recinte firal



DISSABTE, 1 de maig
Dia de l'agent comercial


A les 10.30 hores
Obertura al públic del recinte firal.

A les 12.00 hores
Davant del Parc Municipal, sortida de la 11a Cursa popular i caminada Ciutat de Tortosa, Gran Premi Pam i Toc.

A les 12.30 hores
A l'entrada principal, recepció d'autoritats i representants dels Col·legis d'Agents Comercials a l'entrada principal de la Fira, i visita a Expoebre i Ebreambient 2010.

A les 17.00 hores
A la sala d’actes, presentació del “Projecte Empremtes de Catalunya”, d’Artesania de Catalunya, a càrrec de la Sra. Gemma Amat, Directora d’Artesania de Catalunya i Sr. Josep Monclús, Director de Serveis Territorials.
Visita a l’exposició d’artesania de les Terres de l’Ebre a Expoebre 2010.

A les 19.00 hores
A la sala d’actes, conferència sobre “Deu anys de plataforma i els transvasaments que venen”, a càrrec dels portaveus de la Plataforma en Defensa de l’Ebre.

A les 21.30 hores
Tancament al públic del recinte firal


DIUMENGE, 2 de maig
Dia de les Terres de l’Ebre
Diada de la Comarca “ Terra Alta ”
Dia de la Creu Roja

A les 10.00 hores
A l'embarcador de Xerta, trobada de les piragües participants a la 4a Piraguada Popular d'Ebreambient.

A les 10.30 hores
Obertura al públic del recinte firal.

A les 11.00 hores
Recepció i enlairament de la bandera de Creu Roja als pals d’honor de la Fira, presidit pel Sr. Josep Marquès i Baró, president de Creu Roja a Catalunya.

A les 12.00 hores
A l'entrada principal, recepció d'autoritats convidades al Dia de les Terres de L'Ebre, i visita al recinte firal. Presidirà l'acte l'Il·lm. Sr. Àngel Ferràs, President del Consell Comarcal de la Terra Alta, en aquesta Diada dedicada a la comarca de la Terra Alta. Visita al recinte firal i xerrada a càrrec de l'autoritat convidada a presidir l'acte.

A les 13.00 hores
A l’embarcador del Club de Rem arribada de la 4ª Piraguada Popular d’Ebreambient.

A les 13.30 hores
A la sala d’actes, presentació dels cursos d’estiu de l’any 2010 de la Universitat d’Estiu URV-UETE a càrrec de Dr. Azael Fabregat, director del Campus Terres de l’Ebre de la URV.

A les 17.30 hores
A la sala d’actes, Lliurament dels Premis Ebreambient a la sostenibilitat 2010 i 28è Concurs de Novetats de Productes i d’Estands d’Expoebre Ebreambient.

A les 19.00 hores
A la sala d’actes, presentació de les bases del “4t Premi Federico Mayor Zaragoza”. Concurs de bones experiències de convivència entre cultures. La diversitat cultural com enriquiment.
Organitza: Associació d’ amigues i amics de la UNESCO de Tortosa.

A les 21.30 hores
Tancament del recinte firal al públic i cloenda d’ EXPOEBRE - EBREAMBIENT 2010.

NOTES DEL PROGRAMA

Dia 1 de maig


A les 14.00 hores, a l’estand de la URV, ACTIVITAT D’ADE i CIÈNCIES EMPRESARIALS, Taller d’anàlisi borsari per gràfics.

De 17.00 a 20.00 hores, a l’estand de la URV, ACTIVITAT DE MAGISTERI, La pissarra màgica.

Dia 2 de maig


De 10.00 a 14.00 hores, a l’estand de la URV, ACTIVITAT D’INFERMERIA, T’ensenyem a tenir cura de la teva salut.

De 16.00 a 20.00 hores, a l’estand de la URV, ACTIVITAT D’INFERMERIA, T’ensenyem a tenir cura de la teva salut.

De 17.00 a 21.00 hores, al recinte exterior karaoke “Encomana el català”. Organitza: Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.


ACTES PARAL·LELS


Dia 29 d’abril


DIA INTERNACIONAL DE LA DANSA
A la plaça Barcelona, a partir de les 19 hores, HIP-HOP DANSA DE CARRER. Companyia Brodas, amb l’actuació de l’alumnat de les escoles de dansa Neus Rodés i Llibertat Curto.
Organitza: Àrea de cultura, Ajuntament de Tortosa.

A la sala Antoni Garcia, de l’Antic Escorxador de Tortosa, Av. Felip Pedrell, 5 EXPOSICIÓ de Construccions Líriques: Man Ray / Leandre Cristofol. L’objecte i l’esperit del dadà.
Horari: 18 a 20 hores.


Dia 30 d’abril


A la sala Antoni Garcia, de l’Antic Escorxador de Tortosa, Av. Felip Pedrell, 5 EXPOSICIÓ de Construccions Líriques: Man Ray / Leandre Cristofol. L’objecte i l’esperit del dadà.
Horari: 18 a 20 hores.

A les 19 hores, a la biblioteca Marcel·lí Domingo, Activitats commemoratives del Dia Mundial de la Dansa.
Presentació del llibre “Memoria pedagógica sobre la danza”, de Bárbara Kasprowicz, professora i pedagoga de l’Institut del Teatre de Barcelona.

Recital de Poesia en moviment. Poetes: Anna M. Bel, Zoraida Burgos, Manuel Pérez Bonfill i Albert Roig. Ballarines de l’escola Ballet Estudi Llibertat Curto.
Organitza: BMD, Ajuntament de Tortosa.

L'hospital de Tortosa investiga el cas del veí de la Sénia mort una hora després de l'alta

La comissió de mortalitat de l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa investigarà el cas del veí de la Sénia que va morir, ja a casa seua, només una hora després que el servei d'urgències li hagués donat l'alta. Tal com va avançar ahir El Punt, José María Prades Abella, de 66 anys, va arribar el 7 de març al matí a l'hospital en una ambulància, després d'un defalliment i amb un traumatisme nassal. Al cap de cinc hores i de diverses proves, va ser convidat a deixar el centre en el vehicle d'un familiar. Quan va arribar a casa, animat i després de donar de menjar als gossos, el veí de la Sénia va morir sobtadament. La família va voler aclarir les circumstàncies de la mort, però només va rebre «respostes evasives». Per això, va posar el cas en mans d'advocats, que el 31 de març van enviar un burofax als serveis territorials de Salut a l'Ebre, per reclamar «tota la informació» abans de presentar una queixa formal i demanar una indemnització.

Fonts autoritzades de l'hospital de Tortosa van comunicar ahir que el centre no va rebre la sol·licitud d'informació fins ahir, i que ja s'ha revisat l'informe clínic del pacient. De fet, van corroborar que, segons les proves fetes durant la seua estada a urgències, el veí de la Sénia no presentava cap símptoma greu ni un aspecte preocupant. En sortir de l'hospital amb l'alta mèdica, l'home va rebre un informe en què es detallaven els resultats negatius d'un electrocardiograma, i els motius del seu ingrés a urgències: un «episodi sincopal» (desmai i pèrdua total de la consciència) i un traumatisme nassal com a conseqüència del mateix defalliment. A banda, li van diagnosticar un «enolisme crònic» i una «intoxicació per alcohol». De fet, ell mateix va admetre que era un «consumidor esporàdic» de begudes alcohòliques, tot i que va dir que aquell dia no havia begut. Prades va ser sotmès a proves cardíaques i respiratòries, així com a una exploració neurològica i a una radiografia abdominal, sense que es detectés cap anomalia que fes preveure la mort posterior del pacient. A banda, li van prescriure l'habitual control mèdic a través del seu metge de capçalera.

«Com en totes les morts inesperades, s'analitzarà el cas a través de la comissió de mortalitat», van afegir-hi les mateixes fonts. És a dir, el centre analitzarà si es va atendre el pacient correctament, i si la mort s'hauria pogut evitar. Les mateixes fonts van aclarir que no és estrany que els advocats de la família recorreguessin als serveis territorials de Salut per sol·licitar la informació, tot i que és un conducte poc habitual. Per rebre qualsevol informació o sol·licitar qualsevol document, els usuaris es poden adreçar personalment, per via telefònica o a través del correu electrònic, al mateix centre hospitalari o a qualsevol oficina d'atenció al ciutadà de la Generalitat. En aquest sentit, molts dels documents sol·licitats es faciliten al moment als pacients o als seus familiars, si la informació es troba accessible dins del sistema informàtic. En altres casos, es concerta una cita i l'hospital prepara la documentació. El termini per fer-ho és de tres mesos, però en casos greus com la mort dels pacients aquest calendari s'accelera i difícilment s'esgota. En qualsevol cas, l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta va assegurar que ni el centre hospitalari ni la seua assessoria jurídica no van rebre la sol·licitud d'informació de la família del veí de la Sénia fins ahir, 27 d'abril, dia en què el Punt va publicar el cas. Amb tot, el burofax dels advocats té una comunicació de rebut de l'1 d'abril, per part dels serveis territorials de Salut.

Més informació:
-Un veí de la Sénia mor una hora després de ser donat d'alta a urgències de l'hospital


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-04-2010 Pàgina 10

La unitat de radioteràpia de l'Ebre ja pot tractar els càncers de pell sense cirurgia

 L'equip d'ortovoltatge té nou pacients, però podria assolir el centenar cada any.

Cada any es diagnostiquen uns 200 casos de càncer de pell a les Terres de l'Ebre. Per això, la unitat de radioteràpia de l'hospital de la Santa Creu de Jesús-Tortosa ha incorporat un equip d'ortovoltatge, un aparell de radioteràpia superficial útil per tractar els carcinomes de pell o les patologies benignes, sense haver d'operar. El nou aparell, que va entrar en servei el 23 de març, ja té nou pacients, però es podria utilitzar en 70 en el primer any, i es podrien vorejar els 100 tractaments anuals. [Àudio: Ismael Roldan diu que el nou equip d'ortovoltatge completa la unitat de radioteràpia de les Terres de l'Ebre].

Amb el nou aparell d'ortovoltatge de la unitat de radioteràpia de les Terres de l'Ebre, un centenar de pacients amb tumors superficials de pell o patologies dermatològiques benignes evitaran haver de passar per la sala d'operacions i les seqüeles que això comporta. A més, també s'estalviaran els desplaçaments a l'hospital de Reus per fer-se les irradiacions. De fet, el director de l'àrea d'oncologia de l'hospital Sant Joan de Reus, Josep Gomà, va explicar ahir que els tractaments radiològics per càncer de pell requereixen un total de 10 sessions, una per dia. «Per als pacients ebrencs, i sobretot per a la gent gran, serà més còmode estalviar-se els viatges», va dir Gomà. El director va aclarir que alguns casos no es tracten perquè els càncers més petits es trauen en el moment de fer la biòpsia. [Àudio: Josep Gomà destaca la importància del nou equipament d'ortovoltatge per combatre el càncer de pell a l'hospital de Jesús].

D'altra banda, tant Gomà com l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el director dels serveis territorials de Salut, Ismael Roldán, van destacar que la incorporació del nou equip d'ortovoltatge completa el projecte global de la unitat de radioteràpia de les Terres de l'Ebre. Una unitat que va començar a funcionar el juliol del 2008, amb l'entrada en servei de l'accelerador lineal de l'hospital de Jesús, i que va tenir uns 260 pacients nous durant l'any 2009. Segons Gomà, la unitat de radioteràpia de les Terres de l'Ebre –que funciona com un satèl·lit del servei d'oncologia de l'hospital de Reus– ja es troba a ple rendiment i ara funciona a un ritme més alt. De fet, Gomà va assenyalar que la unitat de radioteràpia de Tortosa podria arribar a fer el doble de tractaments anuals, si calgués.




El càncer més freqüent

Fins ara, la unitat de radioteràpia de les Terres de l'Ebre no podia tractar els càncers de pell, tot i que són els més freqüents a la demarcació. La mitjana anual és de 447 casos en homes, una cinquena part de tots els càncers en els homes, i de 381 casos en dones, una quarta part de tots els càncers entre les dones. El nou equipament d'ortovoltatge té diferents aplicadors, segons la mida i la localització de la lesió cutània, així com els sistemes més avançats de seguretat i verificació integrada dels tractaments. La medicina opta cada dia més per la radioteràpia en lloc de la cirurgia, però es faran reunions amb els dermatòlegs per prioritzar els pacients.

Publicat a ElPunt.cat i a


El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-04-2010 Pàgina 10

Urbanisme dóna la raó a l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar sobre el nou POUM

L'alcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí, va celebrar ahir la resolució favorable de la direcció general d'Urbanisme, que dóna la raó a l'Ajuntament en el seu litigi amb la comissió territorial d'Urbanisme al voltant del text refós del nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM). El consistori havia presentat un recurs d'alçada contra les recomanacions de la comissió, tot considerant que s'extralimitava amb les modificacions que exigia del POUM, i que envaïa les competències municipals. Per exemple, un dels punts que l'Ajuntament podrà tirar endavant és el conveni amb els propietaris de l'antic hotel Bon Repòs, el 80% del qual es convertirà en un gran parc públic, mentre que en el 20% restant es podran construir un centenar d'habitatges. Ja fora del nucli urbà, el consistori podrà renaturalitzar l'antiga urbanització de Port Olivet, i els habitatges previstos se situaran en un altre lloc del terme municipal.

Publicat a ElPunt.cat i a


El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-04-2010 Pàgina 9

27 d’abril del 2010

Chaves respon a Sabaté que l'Estat esperarà les vegueries abans de fer canvis

El ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, ha afirmat avui que el govern de l'Estat prefereix "esperar" a què el Parlament de Catalunya aprove la nova Llei de Vegueries, i no avançar possibles legislatius, "per respecte a les competències legislatives" de la cambra catalana. Amb tot, Chaves ha reconegut que Catalunya té dret a desenvolupar aquest llei, d'acord amb l'Estatut, i ha remarcat que la Constitució també preveu altres entitats diferents de les diputacions. El ministre ha fet aquestes declaracions en resposta a una pregunta del senador tortosí Joan Sabaté, durant la sesssió de control al Govern del ple del Senat. En concret, el senador socialista de l'Entesa Catalana de Progrés havia preguntat el ministre sobre els canvis necessaris per adaptar l'actual diputació provincial de Tarragona als dos consells de vegueria previstos per al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Sabaté creu que caldria modificar la Llei orgànica de règim electoral general (LOREG) per buscar una solució similar a la dels cabildos insulars, i ha subratllat la filosofia del preàmbul de l'esmentada llei, referida a l'escrupolós respecte a les competències autonòmiques.

Foto: Reuters a El Mundo

[vídeo] La unitat de radioteràpia de l'Ebre ja pot tractar els càncers de pell



La Unitat de Radioteràpia de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús-Tortosa ha adquirit un aparell de radioteràpia superficial, un equipament que rep el nom tècnic d’equip d’ortovoltatge. Aquest matí han presentat el nou aparell l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el director dels Serveis Territorials de Salut, Ismael Roldan; el vicepresident del Consell d'Administració de l'Hospital de la Santa Creu, Pere Panisello; el director de l'àrea d'Oncologia de l'Hospital Sant Joan de Reus, Josep Gomà, i el president de la Lliga contra el Càncer a les Terres de l'Ebre, Francesc Vallespí. Amb la posada en funcionament de l’equip d’ortovoltatge, es donen més opcions de tractament pel càncer de pell a la població de la regió sanitària de les Terres de l’Ebre, ja que els pacients podran evitar la cirurgia i s'estalviaran haver de fer els desplaçaments a Reus per rebre les irradiacions. En aquest sentit, el càncer de pell és el tipus més freqüent al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. L'equip d'ortovoltatge de l'hospital de Jesús ja té nou pacients, però la previsió és que en el primer any en funcionament puga assolir els 60 o 70 tractaments. Cada any es diagnostiquen uns 200 casos de càncer de pell a l'Ebre. Quan el nou equip estiga a ple rendiment, a la unitat de Radioteràpita de les Terres de l'Ebre s'hi podran tractar un centenar.

[Vídeo i àudios] La PDE prepara la manifestació de Barcelona i critica els partits

[Àudio: Manolo Tomàs diu que l'objectiu de la manifestació del 30 de maig a Barcelona és portar la problemàtica de l'Ebre a Europa]
[Àudio: La PDE no veu mala fe en la data del Congrés de Cultura Popular i Tradicional de les Terres de l'Ebre, que coincideix amb la manifestació de Barcelona]
[Àudio: La PDE fa dos mesos que espera una resposta dels partits per celebrar la cimera d'alcaldes, i l'únic dirigent nacional que dóna suport a la manifestació és Joan Herrera, d'ICV]
[Àudio: El portaveu de la PDE lamenta els problemes polítics per convocar la cimera d'alcaldes en defensa del cabal ecològic]

Sabaté demana al govern de l'Estat canvis legislatius per implantar les vegueries

El senador tortosí de l'Entesa Catalana de Progrés, Joan Sabaté, té previst aprofitar avui la sessió de control al govern del ple del Senat per demanar a l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero canvis en la legislació estatal que permetin la implantació de les noves vegueries. Es preveu que la intervenció de Sabaté siga cap a les cinc de la tarda. En concret, Sabaté preguntarà al ministre de Política Territorial i vicepresident tercer, Manuel Chaves,quina és la posició del govern de l'Estat davant la necessitat d'alguna modificació en la legislació, que permeti que l'actual província de Tarragona puga acollir dos consells de vegueria. En aquest sentit, el senador tortosí recordarà que en breu serà aprovada la Llei de vegueries, en desenvolupament de l'Estatut, i que això significarà un canvi geogràfic i administratiu de distribució del territori, ja que Catalunya quedarà dividida en set àrees i això comporta la desaparició de les diputacions.

Foto: Bloc de Joan Sabaté

Acció Social i Ciutadania destina 3,8 milions d'euros a les entitats de l'Ebre


El Departament d’Acció Social i Ciutadania destinarà 3,8 milions d'euros a entitats de les Terres de l’Ebre, per al manteniment de serveis i establiments de serveis socials durant aquest 2010. El director dels Serveis Territorials, Adam Tomàs, ha signat avui convenis amb l’Associació de Famílies amb Disminuïts Psíquics de la Comarca del Montsià (Apasa), Verge de la Cinta, Jeroni Moragues i la Fundació Tutelar de les Terres de l’Ebre. La signatura d’aquests convenis permetrà mantenir places públiques als diferents equipaments destinats a serveis per a persones amb discapacitat intel·lectual. Concretament, 92 places de llar residència, 226 places de teràpia ocupacional, 10 places de centre d’atenció especialitzada i 39 usuaris de tuteles. L’any passat, el mateix departament també va destinar al manteniment de serveis i establiments de serveis socials de les Terres de l’Ebre uns 3,5 milions d’euros.
 

El PSC i ERC bloquegen la cimera d'alcaldes en defensa de l'Ebre

La PDE lamenta el fracàs del front institucional per reclamar el cabal ecològic.

Qui ha de convocar la cimera d'alcaldes per organitzar un front institucional per reclamar el cabal ecològic de l'Ebre? L'Ajuntament de Tortosa s'havia compromès a fer-ho, arran d'una moció popular presentada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), però el PSC i ERC estan dilatant la decisió i bloquejant el procés per diversos motius. El PSC no veu encertat que un alcalde convergent com Ferran Bel lidere el front institucional. En canvi, ERC no veu bé que Tortosa es pose al capdavant.

El PSC no ha amagat mai el seu desacord amb el fet que siga Ferran Bel, de CiU, l'alcalde encarregat de liderar el front institucional en defensa del cabal ecològic. De fet, l'1 de febrer passat, en el ple en què Tortosa va donar suport unànime a la moció de la PDE en defensa del cabal ecològic, el socialista Joan Sabaté va manifestar els seus dubtes sobre un front institucional liderat per un alcalde de CiU, ja que «van donar suport al transvasament» de l'anterior govern del PP. No ha servit de res que Bel digués públicament que convocaria una cimera «sense protagonismes de ningú, buscant la col·laboració de totes les institucions, i per tenir el suport de tot el món local del territori».

De fet, tampoc a ERC han vist mai de bon ull que la PDE busqués el lideratge de l'Ajuntament tortosí. Però no pel seu alcalde, que governa al costat de dos regidors d'ERC, sinó pel fet que l'anterior front institucional –creat durant la polèmica del PHN i també liderat per Tortosa– va servir com a contrapès de la mateixa PDE. És per això que, durant els últims dos mesos, el moviment social ha procurat, sense gaire èxit, buscar una solució que pogués satisfer el PSC, ERC i també CiU. Així, es va intentar la intermediació dels alcaldes de Deltebre i de Sant Jaume d'Enveja, Gervasi Aspa (ERC) i Joan Castor Gonell (PSC), així com del president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Daniel Andreu (ERC). El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va confirmar ahir els contactes, i que l'última opció que hi ha al damunt de la taula és que la cimera siga convocada pels consells comarcals del Baix Ebre (on governen CiU i ERC) i del Montsià (amb govern del PSC i ERC). «Només els preocupa qui prendrà el protagonisme, i no ens han tornat a dir res més sobre això», va lamentar Tomàs.

El 30 de maig, cap a Barcelona

 

La PDE té la certesa que els dirigents polítics del territori han rebut instruccions des de Barcelona, per fer fracassar qualsevol acció o mobilització en defensa del cabal mediambiental. Un exemple, segons Manolo Tomàs, és el bloqueig del PSC i ERC a la cimera d'alcaldes que havia de convocar l'Ajuntament tortosí, ja que s'interpreta que qualsevol moviment a l'Ebre podria «desgastar» el tripartit. «Ferran Bel ens ha dit que no té cap problema que la convoquin uns altres, però els altres ens diuen que s'ho han de parlar i que ja ens diran alguna cosa», va afegir-hi. La situació, però, no ha estranyat gens la PDE, que també ha sabut que els socialistes no autoritzaran la cimera, i que tant el PSC com ERC tenen la consigna de no donar suport a la manifestació del 30 de maig a Barcelona. «Només un dirigent nacional d'ICV ens ha avançat el seu suport a la manifestació», va remarcar Tomàs. La PDE va anunciar que habilitarà autobusos per assistir a la manifestació, els tiquets dels quals ja es posaran a la venda a l'estand que tindran a l'Expoebre.

+Més informació:
-[Opinió] "On estan els nostres representants?", article de Brian Cutts
 
Publicat a ElPunt.cat i a

Tortosa fomenta la rehabilitació de façanes i cobertes d'edificis al nucli antic

L'Ajuntament de Tortosa va anunciar ahir que ja ha aprovat les bases reguladores de les esperades subvencions per fomentar la rehabilitació de façanes i cobertes d'edificis de l'àrea d'actuació del pla integral del nucli antic (Pincat). Amb tot, la línia de subvencions només beneficia les obres que hagin sol·licitat la llicència després de l'11 de desembre del 2009, i que tinguen l'objectiu de rehabilitar totalment les façanes, amb una subvenció del 50% i un màxim de 6.000 euros. A més, seran subvencionables les obres per garantir l'estanquitat de les cobertes, també al 50% però amb un import màxim de 5.000 euros. El Pincat també subvencionarà l'adequació de les instal·lacions comunitàries d'aigua, gas, electricitat o sanejament. En aquest cas, l'ajut serà del 50% i l'import màxim, de 2.000 euros. A banda, també podran rebre subvencions les actuacions per a la millora de l'accessibilitat a l'interior dels immobles (50%, i 9.000 euros d'import màxim), la substitució i unificació d'antenes de ràdio i televisió (50%, i un màxim de 500 euros), i la connexió a internet (50%, i 1.000 euros).
 

La policia local amplia el servei de recollida i tramitació de denúncies a l'EMD de Jesús

La policia local de Tortosa ha posat en marxa el servei de recollida i tramitació de denúncies penals a l'EMD de Jesús. Fins ara, els veïns de Jesús havien de desplaçar-se fins a la comissaria de la policia local, al barri de Remolins, o bé a la dels Mossos d'Esquadra, a Ferreries. Des d'ara, les víctimes de fets delictius podran dirigir-se directament a les oficines de l'EMD, on el personal administratiu els informarà de la possibilitat d'interposar la denúncia de manera immediata, o bé de concertar una cita amb els agents de la policia de proximitat o amb qualsevol altre de la policia local. Amb aquest nou servei, l'Ajuntament tortosí vol donar les màximes facilitats a les víctimes, que seran ateses a les dependències municipals amb comoditat, estalviant-se cues i esperes.
 

La policia de Deltebre recupera material robat quan ja era camí de Romania

La policia local de Deltebre va aconseguir recuperar, la matinada de dissabte a diumenge, diferent material robat que era a punt de ser enviat a Romania. En un control rutinari, els agents van fer aturar una furgoneta d'una empresa de transport de mercaderies, amb placa de matrícula romanesa. Durant l'escorcoll, els policies van veure que el vehicle duia un ciclomotor en un remolc i, en comprovar la placa, van descobrir que havia estat robat el 6 d'abril a Deltebre. Els agents també van decomissar altres paquets amb material robat, com un microones, una radial, una serra mecànica, deu telèfons mòbils i diversos carregadors de marques diferents. La investigació va culminar amb la detenció d'un veí de Deltebre de 22 anys i de nacionalitat romanesa.


Publicat a ElPunt.cat i a


* El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 27-04-2010 Pàgina 10

Un veí de la Sénia mor una hora després de ser donat d'alta a urgències de l'hospital

La família fa 25 dies que reclama informació a Salut i presentarà una denúncia

La família d'un veí de la Sénia de 66 anys, José María Prades Abella, ha decidit aclarir les circumstàncies de la seua mort, el passat 7 de març, només una hora després de ser donat d'alta al servei d'urgències de l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa. L'home va arribar al matí, en una ambulància, després d'un defalliment i d'un traumatisme nassal. Però després de diverses proves, va ser convidat a deixar el centre en el vehicle d'un familiar. Mitja hora després d'arribar a la Sénia, l'home va morir.

Els advocats d'Enriqueta Pla Miró, la vídua del veí de la Sénia, fa més de 25 dies que esperen la informació que han sol·licitat als serveis territorials de Salut. En concret, el despatx Fornós Advocats de Tortosa va trametre un burofax, amb data de 31 de març, en què sol·licitava informació sobre les analítiques, els resultats i el tractament que li havien dispensat durant la seua estada al servei d'urgències, ja que la família considera que «ni les proves ni les atencions van ser les adequades». De fet, la mateixa família també havia reclamat la informació, però només havia rebut «respostes evasives». Així, els advocats van confirmar ahir que no denunciaran el cas per la via penal. En canvi, sí que presentaran una reclamació administrativa contra el centre hospitalari i la facultativa que va atendre José Maria Prades Abella, per aconseguir una indemnització.

El veí de la Sénia es va començar a sentir malament el diumenge 7 de març al matí. «Es va marejar i va caure a casa, però va recuperar la consciència i l'ambulància se'l va endur a l'hospital de Tortosa», va explicar ahir la filla, Margarida Prades. Unes cinc hores després, quan va ser donat d'alta i «enviat cap a casa, però no en l'ambulància», l'home va rebre un informe en què es detallaven els resultats negatius d'un electrocardiograma, i els motius del seu ingrés a urgències: un «episodi sincopal» (desmai i pèrdua total de la consciència) i un traumatisme nassal com a conseqüència del mateix defalliment. A banda, li van diagnosticar un «enolisme crònic» i una «intoxicació per alcohol». De fet, ell mateix va admetre que era un «consumidor esporàdic» de begudes alcohòliques, tot i que va dir que aquell dia no havia begut.

«Volem que els metges vigilin més i que no torni a passar» 

 

«Sobretot, volem que els metges vigilin més quan donin d'alta una persona, i que coses com aquesta no tornin a passar», va valorar ahir Margarida Pla. La filla del veí de la Sénia va explicar que la família ho està passant «molt malament», i que el seu dolor creix per la «falta d'informació» de les autoritats sanitàries. «No volem fer cap atac als metges, sinó que ens donin la informació que ara reclamem, sense resposta», va dir. «Segons l'informe que ens van donar, tot estava bé, i només li van dir que tenia el cor una mica gran, però que això no tenia cap importància», va afegir-hi. Quan va arribar a casa, força animat i després de donar de menjar als gossos, el veí de la Sénia va morir sobtadament.

 
 Foto: Manel Zaera a Flickr

L'Ebre Decideix atribueix la baixa participació a la minsa implicació dels partits

Un dels portaveus de la coordinadora L'Ebre Decideix, Guillem Argelich, va valorar ahir la poca participació de les consultes populars d'Alcanar i Ulldecona, amb un 17,03% i un 9,02%, i també el fet que les dues poblacions, amb Xerta, hagin estat les úniques que fins ara n'han organitzat. Argelich va recordar que la majoria de col·lectius ciutadans tenen altres fronts oberts, com ara la lluita contra el cementiri nuclear o la defensa del territori, però també va trobar a faltar més implicació dels partits. «Per poder recollir, has de sembrar, i a l'Ebre cap partit ho ha fet», va lamentar Argelich, que també va criticar el poc ressò mediàtic. «Que més de 2.000 persones, sense cap ajuda, hagin anat a votar a l'Ebre encara té més mèrit», va afirmar.

Més informació a El Punt:
-Més de 42.000 ciutadans de la demarcació han votat «sí» en les 3 onades de consultes 
-CiU i ERC vindiquen el mèrit dels resultats 
-Aproven els estatuts d'una xarxa pels drets dels pobles
-«Inutilitat informàtica» 
-Un 17% de participació 
-ERC retreu a l'alcalde de Lleida que celebri la baixa participació a la seva ciutat





 

L'alcalde d'Ascó convoca una trobada amb la societat civil catalana per explicar l'MTC

L'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, ha convocat un acte institucional per al proper dijous, 29 d’abril, a les 12 del migdia. Per tant, l'acte serà només set hores abans de la concentració que la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) també ha convocat, aquest dijous, a Barcelona, davant de la seua d'Endesa. L'objectiu del que s'ha batejat com a "Trobada d'Ascó amb la societat civil catalana" és tornar a explicar la candidatura d'Ascó al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears, així com el centre d’investigació i el parc empresarial associats. És a dir, "oferir una visió precisa del projecte i dels efectes que aquest pot suposar per a l’activitat econòmica d’Ascó, de la comarca de la Ribera d’Ebre i de tot el sud de Catalunya". A la trobada han estat convidats representants de les organitzacions empresarials, universitàries, sindicals i institucionals de tot Catalunya, perquè rebin informació de primera mà del projecte i dels reptes de futur, per aconseguir "el millor aprofitament possible d’aquesta inversió". L’acte comptarà amb diverses intervencions destacades i la del mateix Vidal, seguides d’un torn obert de paraules. Tot seguit, també es podrà visitar el possible emplaçament del parc tecnològic i, en acabar, s’oferirà un còctel per a tots els assistents, al casal municipal d’Ascó. Vidal ha animat a tots els interessats en el projecte a participar en aquest acte de caràcter "informatiu i participatiu".

26 d’abril del 2010

CiU d'Amposta reclama l'ajornament de les vegueries perquè a l'Ebre sí hi ha conflicte

El grup municipal de CiU a Amposta ha utilitzar aquest migdia la seua majoria per aprovar una nova moció sobre la vegueria de l'Ebre, en què reclama la cocapitalitat amb Tortosa però també suggerint l'ajornament de la llei en tràmit. Almenys, fins que estiguen clares les competències i el finançament, i fins que se supere el conflicte actual i puguen produir-se els acords necessaris. Així, el portaveu de CiU, Pere Vidal, ha assegurat que el conflicte a l'Ebre "sí que existeix", tot i que la solució no és complicada de resoldre. Només tres mesos després d'una altra moció de CiU en què l'Ajuntament va reclamar la cocapitalitat de la vegueria, la proposta s'ha aprovat amb els vots de l'equip de govern i l'abstenció del PSC i ERC-EA. La nova moció torna a reclamar la capitalitat, però també que la nova llei especifique el contingut polític i el finançament de les vegueries. Però sobretot, exigeix que s’impulsi "un debat territorial previ a l’aprovació de la llei, per consensuar totes les postures". El text de la moció també demana que, tenint en compte que aquest debat previ no s'ha produït, caldria ajornar l'aprovació de la llei “fins que s’hagin sentit totes les veus i s’hagi arribat als acords necessaris”.

Per la seua banda, l’alcalde d’Amposta, el convergent Manel Ferré, ha lamentat que no se'l convidés a comparèixer al Parlament durant la tramitació de la llei, tot i haver-ho demanat reiteradament, fins i tot mitjançant acords del ple de la corporació. Ferré ha recordat que, de les dotze compareixences parlamentàries, quatre estaven a favor de la llei i la resta eren crítiques o molt crítiques amb el text. "Si no hi ha debat no hi pot haver consens, i per això hi ha conflicte a les Terres de l’Ebre”, ha sentenciat Ferré.

El PSC s'ha abstingut en la votació perquè la moció reclama l'ajornament de l'aprovació de la llei, i perquè ja és la tercera vegada que el govern de Manel Ferré porta el tema al ple. A més, tant Antoni Espanya com Marta Cid (ERC) han assenyalat que la capitalit s'exerceix, i que ja fa temps que Amposta està exercint la capitalitat del territori. En canvi, la unanimitat sí que ha estat possible a l'hora de ratificar la candidatura d'Amposta per acollir els estudis universitaris d'educació física (INEF). Tots els grups municipals han coincidit en afirmar que és una aposta estratègica per a Amposta, i que culminarà el projecte esportiu de la ciutat.

Foto: Fira Amposta

Èxit de la diada lúdica i esportiva de Tortosa en favor dels malalts de Parkinson

Més de 2.000 persones es van aplegar ahir diumenge al parc municipal Teodor González de Tortosa, convocades per l'Associació Parkinson Terres de l'Ebre, i amb el suport de diverses entitats esportives, culturals, musicals i de voluntaris. El motiu era participar de la jornada Endavant! Et toca a tu! Corre pel Parkinson, una diada lúdica i esportiva en favor de les persones que pateixen aquesta malaltia, i que també es va fer en altres ciutats d'Espanya, d'Itàlia i dels Estats Units. A Tortosa es van recaptar uns 6.000 euros, arran dels 3.381 quilòmetres que els participants van fer en les diverses curses de relleus (atletisme, ciclisme, rem i bàsquet). Segons l'associació, des de les Terres de l'Ebre es van aportar quasi bé el 50 % dels quilòmetres i de les persones assistents en aquesta diada col·laborativa, de participació i de sensibilització ciutadana. "Des de l'Associació de Parkinson Terres de l'Ebre es vol mostrar l'agraïment a totes les entitats que van participar activament en la jornada", ha manifestat l'entitant a través d'un comunicat, "tot mostrant un cop més la vertebració que existeix al territori a l'hora de lluitar per causes solidàries".

Podeu veure més imatges de la diada en aquest àlbum de Facebook.

Foto: APTE

[Opinió] "On estan els nostres representants?", article de Brian Cutts

El govern espanyol està preparant el nou Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre. Deu ser una cosa “de palacio” ja que porten un any i mig de retard sobre les dates marcades per la Unió Europea. Aquest nou Pla ha de complir els requisits de la normativa europea en aquesta matèria, la Directiva Marc D’Aigües. I, tal com ha confirmat la Comissió Europea, això passa per calcular i assignar un règim de cabals ambientals a l’Ebre.

Cap problema, la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre amb la participació i, més important, l’aprovació, de científics, tècnics, ONGs, moviments socials, i - recordem els noms - el govern català i el Ministeri de MediAmbient del govern espanyol, van invertir molt de temps i esforç per a estudiar el tema abans de publicar el seu règim de cabals al març del 2007. Aquest treball ha sigut aprovat i acceptat pel Parlament de Catalunya en dos votacions, una al novembre del 2007, i l’altra al 2009.
La sorpresa és que, quan, per fi, està començant a circular un esborrany del Pla, només figura com repartiran els usos per a regants i hidroelèctrics, però en cap moment mencionen un règim de cabals per assegurar el futur de l’Ebre. Sorpresa doble en veure que la Generalitat de Catalunya ha posat el seu segell a aquest esborrany, oblidant-se totalment de la decisió del Parlament. La sorpresa va en augment dia rere dia, en veure que ningú diu ni mu sobre el tema, o pitjor, ningú fa res. Els nostres diputats, delegats, consellers, governants, què fan? Un dia ens diuen blanc, un altre negre, o no res mateix. Volen un cabal per al riu o no? Mentrestant l’Ebre continua patint.

Donat que des de Barcelona no hi ha hagut gaire resposta per part dels nostres representants, es va parlar fa uns mesos de que les autoritats locals treballarien en un front comú per exigir l’assignació de un cabal respectant criteris tècnics, i no polítics. Cosa necessària, per a garantir un futur digne per a l’Ebre i la gent que vol viure aquí, sense importar el color polític. Es va dir que aquest front es plasmaria en una cimera d’alcaldes i consells comarcals. Han passat 4 mesos i no he vist res més sobre el tema. Els interessa un cabal pel riu? Mentrestant l’Ebre continua com abans.

Brian Cutts és veí de Tortosa
i membre de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE)

El "sí" a la independència arrasa a Ulldecona i Alcanar, amb un 91,3% i un 89%

Ulldecona i Alcanar van ser els únics municipis de les Terres de l'Ebre en què ahir els seus veïns estaven cridats a votar en les consultes populars sobre la independència de Catalunya. A Ulldecona, la participació va ser força baixa, del 9'02%, però un 91'3% dels votants ho va fer amb la papereta del «sí», i només un 5'4%, amb la del «no». A banda, arran d'una carta enviada per la Subdelegació del Govern de l'Estat a Tarragona, en què es demanava la retirada de les urnes de la Casa de Cultura que s'utilitzaven per al vot anticipat, l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura (PSC), va ordenar la seua retirada dissabte a la tarda. Segons L'Ebre Decideix, el motiu que va al·legar l´Estat Espanyol és que les urnes són propietat seua, i que no les cedeix per dur a terme les consultes sobre la independència.

Per la seua banda, el regidor d’Esquerra d’Ulldecona, Josep Rodrigo, va votar per la independència a la Casa de Cultura, acompanyat de la diputada del Parlament Marta Cid, del secretari d’Organització de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, Lluís Salvadó i del president comarcal del Montsià d’Esquerra, Carles Gonzàlez. Rodrigo va dir que “l’important d’aquesta consulta no és tan la participació, que també, sinó el convertir en un fet normal el dret de poder decidir sobre el nostre futur”. El regidor republicà també va destacar com a significatiu la presència d’una urna on ciutadans del País Valencià podien exercir de manera simbòlica el seu vot.

Per la seua banda, el 17'03% dels veïns d'Alcanar cridats a les urnes van dipositar el seu vot. Un 89% ho va fer a favor de la independència, i un 7'1%, en contra. L'alcalde d'Alcanar, el republicà Alfons Montserrat, va votar al Centre Cívic de la població. En un ambient festiu, Montserrat va destacar la normalitat i la conscienciació que representa aquesta la consulta sobre la independència. “La mobilització ciutadana que ha comportat aquesta consulta sobre la independència i la normalitat i alegria amb la que la ciutadania està participant ens acosta a poder celebrar molt aviat una referèndum nacional per decidir el futur del nostre país”, va dir l'alcalde. Segons Montserrat, que “Alcanar i Ulldecona, dos municipis cruïlla, ubicats al cor dels Països Catalans, hagin celebrat avui la consulta, és una mostra important de la nostra catalanitat i de la voluntat d’avançar junts per assolir la llibertat de la nostra nació”.


Foto: ERC de l'Ebre

Móra d'Ebre prem l'accelerador de la recuperació del seu nucli històric

 
L'Ajuntament adjudica les obres del centre cívic i impulsa les primeres urbanitzacions, però haurà de demanar dos anys de pròrroga.

El projecte de reforma integral del nucli antic de Móra d'Ebre, amb un pressupost de 7,2 milions d'euros, havia entrat en una via morta per les dificultats econòmiques que té l'Ajuntament. L'any 2007, el govern municipal, format pel PSC i ERC, havia concorregut a la quarta convocatòria de la llei de barris amb un projecte força ambiciós, l'actuació més important del qual era la construcció d'un gran equipament polivalent a la Magdalena, a la plaça de la Verge. Però la falta de recursos municipals, i la caiguda dels ingressos arran de la crisi de la construcció, van obligar l'Ajuntament a pactar amb la Generalitat importants canvis en els projectes previstos. La modificació més important afectava el centre polivalent de la Magdalena, i finalment s'ha dissenyat un centre cívic menys ambiciós, tot reduint els 2.500 metres quadrats inicials fins als 450 metres quadrats actuals. També es va pactar una modificació dels terminis programats. «Encara no podem demanar la pròrroga oficialment, però pel 2011tenim pensat sol·licitar una ampliació fins al 2013», va remarcar l'alcalde, el socialista Josep Solé Biosca.

«Els dos primers anys hem estat endormiscats, i mirant d'adaptar els projectes a la nova situació», va assenyalar Solé Biosca. «Però aquest 2010 hem començat a redactar els projectes i ja hem iniciat algunes obres», va corroborar. L'alcalde va afegir-hi que el projecte més important de la llei de barris serà el centre cívic, un cop ajustat a «les necessitats i a les possibilitats» de Móra d'Ebre. En aquest sentit, l'Ajuntament ja ha adjudicat les obres per 650.000 euros, la mateixa quantitat que, amb el projecte anterior, havien de destinar a fer l'expropiació de dues finques que calia enderrocar. Ara, amb un projecte més modest, Móra d'Ebre tindrà al costat de l'Ajuntament un nou edifici de tres plantes, amb una sala polivalent, sales de reunions i despatxos per a entitats. A més, a la Magdalena s'instal·larà l'oficina de la llei de barris, que servirà perquè els ciutadans puguen informar-se sobre els projectes i tramitar els ajuts directes per a la rehabilitació de cobertes i façanes. Segons Solé Biosca, les obres del centre cívic començaran després de la Móra Morisca, amb l'objectiu de no afectar els espais de la festa.

Els altres dos projectes que es faran durant l'actual exercici seran la reforma del carrer Santa Madrona –amb les obres ja iniciades– i la millora del carrer de la Palla. En total, costaran uns 400.000 euros. Per tant, l'objectiu és acabar el 2010 amb una cinquena part del pressupost de la llei de barris invertit. A més, en el cas del carrer de la Palla, l'Ajuntament ha assolit un acord amb dos promotors, que ajudaran el consistori a finançar l'actuació. En aquest sentit, Solé Biosca va destacar la importància del projecte, ja que es millorarà la circulació de vehicles i vianants, així com els accessos a l'hospital.

D'altra banda, amb vista al període 2012-2013, Móra d'Ebre preveu fer una passarel·la de vianants al carrer de l'Ebre; la segona fase dels carrers de la Palla i Santa Madrona, i urbanitzar dues places, una de les quals serà al carrer Vila. «Però, sobretot, volem que la gent s'anime a rehabilitar cobertes i façanes», va dir l'alcalde. «El nucli antic estava molt degradat, i amb algunes actuacions puntuals hem aconseguit aturar el cop», va afegir-hi. «Ara seria bo que els propietaris rehabilitessen les cases, per viure-hi o bé per llogar-les», va dir. Al nucli antic, segons Solé Biosca, ara deuen viure-hi entre 600 i 700 persones. «El problema és que moltes de les cases habitades estan sobreocupades», va advertir.

Per la seua banda, el portaveu de CiU, Joan Piñol, va lamentar el retard en el projecte, i que encara no s'haja posat en marxa l'oficina d'informació de la llei de barris: «Es va fer un gran projecte, que encara no ha servit per a res.»

Entrevista a Clara Rodríguez, presidenta de la Unió de Botiguers de Móra d'Ebre

 «Hem d'afrontar les obres amb paciència»
 Quins problemes considereu que té el nucli antic de Móra d'Ebre?
–«El més greu és l'estat dels carrers i d'algunes voreres, però també els problemes d'accés en alguns carrers, sobretot per a la gent gran, i per pujar a l'hospital des del centre. Ara han començat les obres al carrer de Santa Madrona i al carrer de la Palla. Els treballs ens estan provocant molèsties, però sabem que hem d'afrontar les obres amb paciència. Vam parlar amb l'alcalde i ens va dir que les obres durarien uns dos mesos.»
–Creu que les obres serviran per dinamitzar el comerç local?
–«El centre comercial només abraça una part del nucli antic. Però sempre és important que els carrers estiguen arreglats, si la gent ha de venir a comprar. Ara l'Ajuntament també ha millorat l'avinguda Comarques Catalanes i ha estat un canvi molt positiu, perquè té tota una altra cara.»
–Coneixeu el projecte? S'ha demanat l'opinió de la Unió de Botiguers de Móra d'Ebre?
–«Tot el projecte de la llei de barris no el coneixem. Només participem en la comissió de seguiment de les obres del carrer Santa Madrona. Si no haguessin comptat amb nosaltres, la Unió de Botiguers hauria demanat igualment de participar-hi. D'altra banda, sabem que l'Ajuntament ha anat refent el projecte global, per falta de finançament.»



Governació oficialitza la bandera de l'Ajuntament de Móra d'Ebre

El Departament de Governació i Administracions Públiques ha oficialitzat la bandera de Móra d'Ebre. El director general d'Administració Local, Carles Bassaganya, va signar la resolució el 14 d'abril. En aquest sentit, Governació ha aprovat la bandera després dels informes favorables de l'IEC, del Servei de Relacions amb les Entitats Locals i de l'assessor i expert en heràldica del departament, Armand de Fluvià. Així, l'Ajuntament de Móra d'Ebre ha assumit la bandera municipal, que consisteix en un fons blanc, amb una morera verd fosc fruitada de porpra, senyal tradicional i propi del municipi, i una faixa ondada blau fosc, que representa el riu Ebre.
 

Disqus for Marfanta