30 de setembre del 2010

[Vídeo] La CANC lliura un manifest contra el cementiri nuclear a Montilla




Un grup d'activistes de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha aprofitat aquest migdia la visita del president José Montilla a Tivenys, on ha inaugurat la nova piscina, per lliurar-li un manifest contra la instal·lació del magatzem temporal centralitzat (MTC) a Ascó. La CANC ha enregistrat el moment en vídeo i l'ha penjat a YouTube. Els activistes han demanat al president de la Generalitat un pronunciament contra el cementiri nuclear i Montilla ha afirmat que la seua opinió sobre l'MTC no ha canviat.

[Vídeo] Tortosa congela els impostos municipals i torna a baixar la brossa




L'Ajuntament de Tortosa mantindrà congelats un any més els tributs municipals i abaixa novament un 1% la taxa de recollida de les escombraries. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i la tinent d'alcalde d'Hisenda, Matilde Villarroya, han explicat aquest matí els perquès del manteniment d'aquesta congelació en contraposició a l'increment de la pressió fiscal de les administracions estatal i autonòmica. "No podem incrementar encara més la pressió fiscal sobre la ciutadania en un context de recessió econòmica com el que estem vivint", ha afirmat l'alcalde, qui ha recordat que els ens locals estan patint una important reducció d'ingressos i de la participació dels tributs de l'Estat.

Foto: Ajuntament de Tortosa

Nova sala de premsa a l'Ajuntament de Tortosa


La presentació de les activitats de la primera setmana lúdica i formativa sobre la salut mental a les Terres de l'Ebre i una compareixença per anunciar les ordenances fiscals municipals per a l'exercici del 2011 han servit per donar per inaugurada aquest matí de dijous la nova sala de premsa de l'Ajuntament de Tortosa. Les obres de reforma de l'edifici consistorial han permès habilitar la nova sala de premsa a l'espai que antigament ocupaven les dependències de la policia local, a la planta baixa de l'ajuntament. Fins ara, la majoria de les rodes de premsa es feien al Saló Verd, que no reunia les millors condicions i que ara ha quedat alliberat, amb la qual cosa es dedicarà exclusivament a reunions i actes més solemnes. En canvi, la nova sala de premsa està perfectament equipada per atendre els mitjans de comunicació i facilitar la feina dels professionals, amb endolls i preses del rac d'àudio al costat de les cadires, la qual cosa evitarà l'acumulació de micròfons al faristol. A més, hi haurà una xarxa wifi amb què els periodistes podran connectar-se a internet per treballar. A banda, la sala incorpora una pantalla de televisió que es podrà utilitzar durant les compareixences prescindint d'un projector, tot connectant els ordinadors portàtils per fer presentacions o difonent qualsevol imatge relacionada amb el tema de la roda de premsa.

Montilla inaugura el pont que apropa els pobles del Delta


El president de la Generalitat, José Montilla, ha inaugurat aquest dijous el nou pont sobre l’Ebre, que uneix Sant Jaume d’Enveja i Deltebre. El pont Lo Passador té 250 metres de longitud, 19,3 metres d’ample i un gàlib nàutic lliure de 12 metres en el tram central, i es converteix en alternativa a l’actual pas de barca. A més, també permetrà millorar la mobilitat, potenciar els valors del Delta i afavorir el desenvolupament econòmic de la zona. Les obres han comptat amb una inversió de 17,9 milions d'euros. Montilla ha estat acompanyat durant la inauguració pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, i dels alcaldes de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor, i de Deltebre, Gervasi Aspa.

El nou pont també escurça el recorregut actual per carretera passant per Amposta, de més de 20 quilòmetres. D’altra banda, la nova infraestructura s’insereix en la futura Anella del Delta, una anella viària i de carrils bici concebuda per equilibrar la vialitat dels dos hemideltes, tot dotant-los d’una bona infraestructura de comunicació entre tots els seus nuclis urbans. A més, permetrà crear un itinerari en bicicleta que apropi la natura a la ciutadania.

Foto: Generalitat de Catalunya

El col·lectiu anticementiri nuclear cita Montilla i Mas abans de les eleccions

La CANC reclama a socialistes i convergents una posició clara contra l'MTC amb vista a la propera legislatura · Laporta ha estat l'últim a signar el compromís.

ERC, Reagrupament i Solidaritat Catalana per la Independència ja han signat amb la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) un compromís preelectoral “clar i explícit” contra la instal·lació del magatzem nuclear. Segons la coordinadora, ICV ho farà dilluns vinent, i ja només els faltarà la rúbrica del PSC i CiU. Per això, la CANC ha sol·licitat “formalment” aquest dimarts una reunió amb José Montilla i Artur Mas, amb l'objectiu d'aclarir quina serà la posició del PSC i CiU amb vista a la propera legislatura, sobre la possible instal·lació del magatzem temporal centralitzat (MTC) a Ascó.

La CANC ha recordat que, l'11 de març, tant CiU com el PSC van donar suport a la resolució aprovada al Parlament, la qual demanava que es desestimés “de manera definitiva” la ubicació del magatzem en qualsevol municipi de Catalunya. Però la coordinadora lamenta que les dues formacions mantenen “un silenci preocupant” sobre l'MTC per a després de les eleccions del 28 de novembre. Així, la CANC demanarà tant a Montilla com a Mas que l'oposició al magatzem nuclear formi part del programa electoral del PSC i CiU “de manera clara i inequívoca”. Segons el col·lectiu, “la primera decisió del nou Parlament” que surti dels comicis hauria de ser “el rebuig al cementiri nuclear”. A banda, a Mas se li demanarà per l'expedient que Convergència va obrir a l'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, per haver desobeït el partit i presentat la candidatura a l'MTC. Segons la CANC, Mas hauria d'exigir a Vidal que retiri la candidatura. De la mateixa manera, a Montilla li demanaran que el regidor socialista d'Ascó retiri ara el seu suport a l'MTC.

Laporta ja ha signat

L'últim partit que s'hi ha compromès ha estat Solidaritat, després de la signatura d'un acord entre el candidat Joan Laporta i el portaveu de la CANC, Sergi Saladié. En concret, Solidaritat es compromet a convertir en llei el blindatge de Catalunya a l'MTC. El compromís es va segellar aprofitant la presentació de Solidaritat a la Ribera d'Ebre, davant d'unes 300 persones. A la comarca, el nou partit està encapçalat per Ramon Roig, antic portaveu de la plataforma de la Ribera d'Ebre, que es va dissoldre després de l'entrada en funcionament del macroabocador de Tivissa. Roig va lamentar que Catalunya no tinga competències per decidir si vol o si rebutja el magatzem nuclear.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Barcelona 30-09-2010 Pàgina 25
El Punt Barcelonès Nord 30-09-2010 Pàgina 25
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 30-09-2010 Pàgina 25
El Punt Maresme 30-09-2010 Pàgina 25
El Punt Penedès 30-09-2010 Pàgina 25
El Punt Vallès Occidental 30-09-2010 Pàgina 25


Foto: Periodista Digital

Els sindicats xifren en el 80% el seguiment de la vaga general als polígons de l'Ebre


En el cas de les Terres de l'Ebre, els sindicats valoraven que la vaga havia tingut un seguiment del 80% als principals polígons. “Fent una volta amb cotxe a les deu del matí pel polígon Baix Ebre, la sensació era de tancament total”, afirmava el secretari general de la UGT de l'Ebre, Wifredo Miró. L'acció contundent dels piquets havia estat efectiva, i les barricades als principals accessos va servir “d'excusa” perquè alguns treballadors als quals no es permetia fer vaga poguessin secundar-la, segons Miró. De fet, al polígon Baix Ebre només funcionaven els serveis mínims i de manteniment d'empreses com ara Olisefi, YKK, Rehau o Polialco. Segons els sindicats, l'activitat també era testimonial al polígon electroquímic de Flix, a la nuclear d'Ascó i als polígons del Montsià.

El tema al diari El Punt:
-Vaga industrial

Els piquets informatius segellen l'accés al polígon del Baix Ebre amb barricades


A Tortosa, els piquets informatius van segellar el polígon industrial Baix Ebre per primer cop en una vaga. A les sis del matí, es van fer barricades i van cremar pneumàtics i palets de fusta en els principals accessos. Un representant de la USOC va explicar que havien pactat amb els Mossos d’Esquadra que no hi haurien aldarulls, tot i que es buscava “l’acció sorpresa”. Amb tot, un directiu d’una de les fàbriques més grans del polígon va saltar una barricada en flames amb un vehicle tot terreny. “Ha estat de pel·lícula, amb els Mossos mirant; però això ha estat l’anècdota d’una jornada molt cívica i de la qual estem molt satisfets”, va dir. Els bombers, que també estaven avisats, van arribar cap a les vuit per apagar les barricades. D’altra banda, els piquets també van controlar l’accés al polígon electroquímic de Flix i de la central nuclear d’Ascó, que funcionaven amb serveis mínims. Finalment, van haver-hi moments de tensió a primera hora del matí a l’estació d’autobusos de Tortosa i en alguna gran superfície. Així, al supermercat de Mercadona alguns clients es van encarar amb els piquets.

El tema al diari El Punt:
-Obre bona part del comerç, però més tard per evitar els piquets

Foto: Cedida per la USOC

La vaga general atura el transport públic de viatgers a les Terres de l'Ebre

L'estació de Tortosa es va quedar ahir sense cap tren, ja que a causa de la vaga general no circulava cap comboi de mitjana distància. A la porta de l'estació hi havia un cartell que informava els viatgers de la incidència, i del fet que podien bescanviar el bitllet per a una altra data, sense cap sobrecost. També va haver-hi afectacions importants a l'estació d'autobusos, tot i que la companyia Hife va establir serveis mínims. Amb tot, algun autocar va tenir problemes per sortir de les cotxeres, a causa de l'acció dels piquets. En el cas del transport urbà de Tortosa, hi havia parades precintades pels piquets, però també es van establir serveis mínims. A la línia L-1, que uneix Tortosa, Jesús i Roquetes, el primer bus va sortir a les 6.45 hores i també n'hi havia de programats a les 8.45, a les 14.00, a les 16.00, a les 18.00 i a les 20.00 hores. A les línies L-2 (que puja a l'hospital) i a la L-3 (Remolins-centre-Sant Llàtzer) només hi havia programades cinc sortides fins a les 18.45 i 19.15 hores, respectivament.

El tema al diari El Punt:
-Ni regionals ni camions, i pocs busos enmig de la incertesa

29 de setembre del 2010

[Vídeo] Concentració espontània a Tortosa, el 29-S


Concentració espontània dels sindicats minoritaris davant de la Delegació de la Generalitat a l'Ebre, a Tortosa, amb motiu de la jornada de vaga general del 29 de setembre.
Concentració espontània dels sindicats minoritaris davant d... on Twitpic

Ràdio Tortosa inicia la nova programació l'1 d'octubre

Les principals novetats són el magazine informatiu "La Punta del Diamant", el programa "En clau esportiva", l'espai d'entrevistes "L'hora del vermut", la tertúlia periodístia "Montcada 27", l'agenda cultural "Bufandes grogues", el musical "Ebre Musik" i l'humorístic "La magnitud de la tragèdia".

Ràdio Tortosa comença aquest divendres una nova etapa en la seua història, amb l'estrena de programació, equip humà i noves instal·lacions. Des del carrer Montcada, al cor del nucli antic de la ciutat, els oients descobriran al 103.0 de l'FM i al web http://www.radiotortosa.cat/ la nova emissora municipal de Tortosa. Una edició especial del magazine matinal "La Punta del Diamant", comandat per la periodista Núria Móra, obrirà el foc d'aquest nou camí que emprèn Ràdio Tortosa, deu anys després de la seua creació. L'estudi 1, on s'emetran la majoria dels programes, és a tocar del carrer i els ciutadans podran veure en directe com es fa i com es viu la nova Ràdio Tortosa.

En el marc de la programació d'aquest primer dia d'emissió, s'explicarà quins són els protagonistes de l'emissió regular, que arrencarà dilluns, 4 d'octubre. L'objectiu ha estat consolidar una programació estable, molt centrada en la informació de proximitat i en la potenciació de la identitat cultural i social de Tortosa i de les Terres de l'Ebre. Per a fer-ho possible, es compta amb un equip de professionals i col·laboradors disposats a convertir Ràdio Tortosa en "l'emissora líder a la ciutat i al territori". Al capdavant dels informatius hi ha Maite Ruiz. Núria Móra és la responsable del magazine "La Punta del Diamant". Carlos Martorell és el tècnic de so que farà possible que l'emissora soni "millor que mai". Finalment, Maria Teresa Gilabert és la directora comercial. La programació es completa amb un equip de col·laboradors format per Oriol Gracià, Vicky Maigí, Jesús Ferrando, Josep Baubí, Ignasi Vidal, Montse Castellà, Joan Forcadell, Bendi Suárez, Albert Melero i Alberto Lamote.

La nova programació aposta per l'actualitat, l'entreteniment, els esports, la música i l'humor. De dilluns a divendres, s'emetran dos informatius de 15 minuts de durada, a més dels butlletins horaris, que acostaran als ciutadans l'actualitat de Tortosa i les Terres de l'Ebre. L'actualitat també s'abordarà al programa "La Punta del Diamant", un magazine diari de dues hores de durada que inclourà entrevistes, tertúlies i espais temàtics. A banda, Ràdio Tortosa aposta també per la informació esportiva amb el programa “En clau esportiva”, conduït per Vicky Maigí, on es tractarà l'actualitat esportiva del territori, i amb les retransmissions en directe dels partits del CD Tortosa, que aniran a càrrec de Jesús Ferrando.

La graella inclourà, a més, en la franja del matí, programes que tractaran temàtiques ben diferents. “L'hora del vermut”, amb Oriol Gracià, servirà per acostar a l'audiència, a través d'entrevistes en profunditat, a personatges de les Terres de l'Ebre. A “DO de l'Ebre”, i de la mà d'Ignasi Vidal, es podran conèixer de prop tots els pobles i ciutats del territori. També hi haurà temps per a la bona cuina amb “Lo rustifaci i les pitances”, a càrrec del cuiner Joan Forcadell. A la franja de tarda es combinarà l'opinió amb l'entreteniment i la música. “Montcada 27”, conduït per Josep Baubí, és una tertúlia en què els periodistes de les Terres de l'Ebre debatran sobre l'actualitat de la setmana.

A “Bufandes grogues”, amb Montse Castellà, es parlarà de cultura, de música i de les activitats que s'organitzen a Tortosa i les Terres de l'Ebre. La gent gran també tindrà un espai a Ràdio Tortosa amb “La veu de l'experiència” amb Bendi Suárez. En la nova programació no hi faltarà l'humor amb el programa “La magnitud de la tragèdia”, a càrrec de Carlos Martorell i Alberto Lamote, ni tampoc la música amb el programa "Ebre Musik", conduït per Albert Melero, i que servirà per entrevistar i donar a conèixer els grups finalistes del concurs Ebre Musik. Melero, a més, presentarà les últimes novetats musicals al programa "Zona House". L'emissora també vol fer de plataforma dels discjòqueis del territori amb el programa "Dj Fòrmula". La graella de Ràdio Tortosa es completarà amb diversos programes informatius que ofereixen tant la Federació de Ràdios Locals com el Consorci de Comunicació Local.

Primeres imatges de la jornada de vaga general del 29-S a Tortosa

El mercat municipal de Tortosa tancat del tot, per la vaga general convocada pels sindicats contra la reforma laboral. Una parada de bus del centre de la ciutat, precintada pels piquets. A la zona de vianants del carrer Sant Blai, comerços oberts i d'altres tancats, sota la vigilància dels Mossos d'Esquadra. Un tren aturat a l'estació de Tortosa, ja que aquest 29-S no ha sortit ni arribat cap comboi. Els líders sindicals de l'Ebre valorant molt positivament la jornada de vaga, durant la concentració a la plaça Barcelona de Tortosa. I la concentració espontània dels sindicats minoritaris davant del Palau Abària, la Delegació de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. Aquestes són algunes de les imatges que podeu veure en el compte de La Marfanta a Twitpic, així com al nostre perfil de Twitter, i a les quals també podeu accedir des de la portada del bloc.

Els comerços del centre de Tortosa tanquen tres hores per evitar els piquets

L'Agrupació Centre Comercial Tortosa ha recomanat als comerços associats que tanquen les portes dels establiments durant tres hores, des de les onze del matí fins a les dues del migdia, amb motiu de la jornada de vega general d'aquest 29 de setembre. Dilluns passat, l’entitat va considerar oportú consultar els socis sobre el tancament dels comerços durant la vaga, així com a la Patronal PIMEC, a la qual la entitat està associada. Segons l'Agrupació Centre Comercial Tortosa, el sentiment general del petit comerciant és el de poder mantenir obert els seus negocis durant tota la jornada. Amb tot, i tenint en compte la manifestació que hi ha convocada per a les 12 hores al centre de Tortosa, els comerciants han considerat la possibilitat de tancar les portes durant unes hores, per evitar "incidents innecessaris". En qualsevol cas, l'entitat defensa "la llibertat de qualsevol empresari en quant a les seues pròpies decisions, respecte a obrir o no el seu negoci".

28 de setembre del 2010

Laporta signa el compromís de Solidaritat contra l'MTC a Móra d'Ebre

El candidat de Solidaritat per la Independència (SI), Joan Laporta, visita aquest vespre Móra d'Ebre per presentar el partit a la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. Laporta aprofitarà l'acte per signar un compromís amb la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC). Així, SI es compromet a introduir en el programa el rebuig a l'arribada de l'MTC a Catalunya.

Publicat a ElPunt.cat i a


* El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-09-2010 Pàgina 10

Foto: TarragonaDigital

ERC reclama a CiU i el PSC que deixin d'oferir l'Ebre per fer-hi més abocadors

Salvadó culpa convergents i socialistes de la candidatura de l'MTC a Ascó i del macroabocador de Tivissa, i també dels projectats al Pinell i Riba-roja

El secretari d'organització de la federació d'ERC a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, ha demanat a CiU i el PSC que deixin d'oferir el territori per fer-hi més abocadors. Segons Salvadó, no n'hi ha prou que el PSC reclami a CiU que retiri la candidatura d'Ascó al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears, ja que també va haver-hi un regidor socialista que va aprovar el projecte. “El regidor del PSC és el primer que hauria de retirar el seu suport a la candidatura”, ha argumentat Salvadó.

A més, el també delegat de la Generalitat i número dos de la llista d'ERC per Tarragona ha recordat que van ser els governs de CiU els que van permetre que l'embassament de Flix es convertís en un abocador de residus tòxics, i que fa uns anys també van impulsar el macroabocador de Tivissa. Ara és el torn, segons Salvadó, dels abocadors de residus urbans projectats al Pinell de Brai i a Riba-roja d'Ebre, amb alcaldes de CiU i el PSC.

Salvadó i el senador flixenc de l'Entesa, Pere Muñoz, han criticat les “pressions” al govern espanyol de l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC). “S'han sentit traïts, ja que havien pactat amb el ministeri unes bases a mida d'Ascó”, ha dit Muñoz. Els republicans han afirmat que és “cínic” i “patètic”que l'AMAC no respecti ara les regles del joc i que presenti “contrainformes” per arrabassar a Zarra l'MTC. Una població en la qual creix l'oposició a l'MTC i on Greenpeace ha denunciat la detenció de 25 activistes, entre els quals hi ha l'alcalde d'Aiora.

D'altra banda, el PSC-Imnova s'ha compromès, amb vista a les eleccions municipals del 2011, a fer que Móra la Nova deixi l'àrea cameral de Reus i l'AMAC, tot rebutjant el seu suport a l'MTC.

Publicat a ElPunt.cat i a


* El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-09-2010 Pàgina 10

Alumnes amb karts en classes de seguretat vial, al pavelló firal de Tortosa

L'Ajuntament de Tortosa, la Fundació Mapfre i la Federació Catalana d'Automobilisme van signar ahir un conveni per fomentar la seguretat viària entre els escolars. Així, entre els dies 4 i 9 d'octubre, uns 600 alumnes de cinquè i sisè de primària de Tortosa i Roquetes rebran classes teòriques i pràctiques al pavelló firal de Remolins. A banda, també habilitaran un circuit que servirà perquè els futurs conductors puguin posar a prova les seues habilitats al volant d'un kart. Els cursets es faran en grups de 30 persones, i una part dels alumnes es posaran en la pell dels vianants, per provocar la reacció dels conductors simulant una situació al carrer. La policia local també col·laborarà en les classes, que s'emmarquen en els actes de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura.

Publicat a ElPunt.cat i a


* El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-09-2010 Pàgina 10

Foto: Ajuntament de Tortosa

27 de setembre del 2010

Regal Barça-Assignia Manresa a Tortosa, el dia de la vaga general

El partit Regal Barça-Assignia Manresa portarà a Tortosa el millor bàsquet d'Europa aquest dimecres, dia de la vaga general convocada que han convocat els sindicats contra la reforma laboral. En aquest sentit, la manifestació de l'últim Primer de Maig també va coincidir amb un altre gran esdeveniment esportiu, la XI Cursa Popular i VII Caminada Ciutat de Tortosa, un fet que va molestar alguns sindicalistes.

Aquest 29-S, el pavelló poliesportiu de Ferreries acollirà un matx de primer nivell en el marc dels actes de Tortosa Ciutat del Bàsquet 2010, a partir de les 20.30 hores. Així, els aficionats al bàsquet tindran l'oportunitat de veure en directe alguns dels millors jugadors del moment en un partit que enfrontarà l'actual campió d'Europa, el Regal Barça, amb l'Assignia Manresa. A més, el Regal Barça visita Tortosa només uns dies després d'adjudicar-se la Supercopa i la Lliga Catalana. Les entrades estan a la venda a les oficines de Tortosasport i a les botigues Pam i Toc i Intersport Fevi.

La biblioteca de Tortosa perd algunes lletres de la façana

La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa ha perdut ja tres lletres del rètol de la seua façana al carrer de la Mercè. En concret, hi falten les lletres B, I i N. El rètol de la biblioteca tortosina data de la primavera del 2006, quan l'Ajuntament va substituir el nom que originàriament havia de tenir la biblioteca, Oliver de Boteller, pel del polític republicà Marcel·lí Domingo. En aquest sentit, l’Ajuntament de Tortosa només va poder aprofitar set de les lletres del gran rètol de la biblioteca, una situació que l'aleshores portaveu de CiU, Ferran Bel, va aprofitar per criticar la «improvisació» del govern de Joan Sabaté (PSC). Sabaté va afirmar que canviar el rètol de la nova biblioteca no era "cap barbaritat", i que la despesa era "assumible" tenint en compte la figura de Marcel·lí Domingo, "un dels polítics tortosins més importants del segle XX". A més, Sabaté va negar que el canvi de nom de la biblioteca respongués a cap "cursa per veure qui és més republicà", com l’havia acusat abans l'actual alcalde. Bel, però, va matenir el vot favorable de CiU "per respecte a la memòria de Marcel·lí Domingo".

Dolors Queralt, nova presidenta d'Òmnium Cultural a l'Ebre

La jesusenca Dolors Queralt Moreso ha estat elegida nova presidenta d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre, en el marc de l'assemblea general extraordinària de socis que l'entitat va celebrar divendres passat a  l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa. Queralt, que també és regidora de Cultura a l'EMD de Jesús i una de les impulsores de la fira literària Joan Cid i Mulet, ha substituït en el càrrec Caritat Garcia-Celma. La nova presidenta encapçala una junta directiva formada per Emigdi Subirats, Josep M. Prades, Xavi Blanch, Jordi Duran, Conrad Duran, Jordi Rodríguez, Aitor Pérez i la mateixa Caritat Garcia-Celma.

En aquest sentit, durant l'assemblea la presidenta sortint va presentar l'estat de comptes del 2009 i el pressupost del 2010, així com el pla de treball i les activitats que ha realitzat Òmnium Cultura al territori en els últims mesos. Tot seguit, Queralt va presentar els eixos del seu programa d'actuació a l'assemblea: implementar d'Òmnium Cultural a les quatre comarques de l'Ebre, incrementar la penetració de l'entitat en el teixit social del territori, i dinamitzar les activitats d'Òmnium a les Terres de l'Ebre. A més, la nova junta s'estructurarà en els tres àmbits d'actuació clàssics d'Òmnium: la llengua, la cultura i el país.

També podeu llegir:
-Nova etapa d'Òmnium Cultural a la Ilercavònia (Bloc d'Emigdi Subirats)


Foto: Dolors Queralt a Facebook

26 de setembre del 2010

Puigcercós: ‘Si ERC és forta aturarem el cementiri nuclear com ja vam fer amb el transvasament’


El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha participat aquest diumenge a Miravet en un vermut popular contra el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears a Ascó, que ha aplegat més de tres-centes persones. El candidat republicà ha manifestat que havien organitzat aquest acte reivindicatiu per reafirmar que "Esquerra no vol el cementiri de residus nuclears, ni a Ascó ni al País Valencià". Així, Puigcercós ha destacat que fins ara els republicans han estat un factor important per aturar la instal·lació del cementiri a Ascó, gràcies a "la força que Esquerra té al govern i a les institucions del territori". Puigcercós ha renovat el seu compromís de seguir lluitant contra la instal·lació de l'MTC. "Si Esquerra és forta aturarem el cementiri nuclear, com ja vam fer amb el transvasament; per això necessitem gent valenta com la de les Terres de l’Ebre per canviar el curs de la història, també a nivell nacional", ha afirmat. Finalment, Puigcercós ha acusat el govern espanyol de frívol i de manca de seriositat en aquest tema, per la qual cosa li ha demanat que siga rigorós.

Foto: ERC

Llena diu que Soldebre marca 'una pauta d'èxit' en el món cooperatiu

El conseller del DAR presideix a Tortosa els actes del centenari de la cooperativa del Baix Ebre.

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha presidit aquest diumenge a Tortosa l’acte de commemoració del centenari de la Cooperativa Soldebre i Secció de Crèdit SCCL. L’acte també ha comptat amb la presència de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol. Prop de 1.100 persones han assistit a la celebració, on s’han lliurat els diplomes als presidents de les cooperatives fusionades que configuren l’actual Soldebre. En tots aquests anys, hi ha hagut 60 presidents i 400 directius vinculats a la cooperativa, i avui 14 president han recollit aquest reconeixement.

Tot just aquest diumenge ha fet fa 100 anys que s’iniciava el projecte cooperatiu de la Cooperativa Agrícola de Santiago de Tortosa, que forma part de Soldebre, cooperativa de primer grau que va nàixer l’any 1995 amb la primera fusió de cooperatives agràries de Catalunya, tot unint les de Roquetes, Jesús i Santiago de Tortosa, que s'havia creat l’any 1910. Ara fa onze anys, el 1999, l’entitat també va absorbir les de Tivenys i Aldover. A banda, la cooperativa també forma part del Grup d’ Exportadors de Cítrics del Baix Ebre i Montsià (integrat per cooperatives i sector privat) que té un conveni amb l’IRTA per a la millora de la producció integrada i el control de plagues als cítrics. “No estem en un moment fàcil, però Soldebre ha encertat amb el model, i està marcant la pauta des de fa 15 anys”, ha destacat Llena. Segons ha afegit el conseller, “la única manera de treballar amb èxit és anar junts: administració i sector, només si anem junts hi ha futur”. En aquest sentit, el conseller Llena ha recordat que el DAT ha contribuït en l’ampliació de Soldebre, aportant, a través del Pla Modernització Cooperatives, ajuts certificats entre 2006-2008 de 1,9 milions d'euros (per a una inversió total de 5.7 milions d'euros).

La cooperativa


Soldebre disposa actualment de seccions de cítrics, fruita dolça, fruita seca i garrofa, oli, olives i una agrobotiga. Té 1.400 socis i una plantilla de 35 treballadors fixos, a la qual cal sumar-hi uns 200 treballadors eventuals. L'any 2007 va facturar 11,7M€. Està considerada com una Gran Empresa, oscil·lant la xifra de negoci entre els 12 i 18 milions d’euros.

La cooperativa té en marxa dos projectes d’intercooperació, que reforcen aquesta idea de donar resposta als reptes del sector i dirigir-se al consumidor i el mercat:

• MONTEBRE, SCCL (cooperativa de segon grau): Es vol aprofitar la cooperativa de segon grau creada per les cooperatives de Santa Bàrbara i la Sénia, a la qual s’hi afegeix Soldebre. Aquesta cooperativa de segon grau s’anomenaria MONTEBRE i seria l’entitat que s’encarregaria de la comercialització conjunta de l’oli de les tres cooperatives.

• Cítrics de l’Ebre, SCCL (cooperativa de segon grau): Els socis de les cooperatives de la Sénia i Santa Bàrbara de les seccions de cítrics passarien a comercialitzar la producció a través de Soldebre, que actualment és OPFH (Organització de Productors de fruites i hortalisses) de cítrics.

Pel que fa a la iniciativa conjunta de Soldebre i la Diputació per impulsar un Museu-Centre d’Interpretació de l’Oli a Tortosa, el conseller ha dit que “permet posar en valor la importància de Tortosa en el món de l’oli en els darrers cent anys”. És una eina de promoció turística, de diversificació econòmica i de posada en valor de l’oli, ha afegit Llena.


Fotos: Generalitat de Catalunya

Un home cau a l'Ebre intentant aparcar i mor ofegat a Deltebre

Un home de 82 anys i veí de Benidorm ha mort ofegat aquest dissabte al vespre en caure el cotxe que conduïa al riu Ebre, al terme municipal de Deltebre. Segons ha informat la policia local a l'ACN, l'accident s'ha produït a la carretera de Riumar. Diverses dotacions dels Mossos i dels Bombers s'han desplaçat fins al lloc dels fets per treure el cotxe de l'aigua i poder rescatar la víctima, però ja era massa tard. Les primeres informacions han indicat que la víctima estava fent marxa enrere amb l'automòbil per mirar d'aparcar, i que aleshores ha caigut a l'aigua.

25 de setembre del 2010

Ascó pressiona l'Estat per aconseguir la seu de l'MTC

Ascó pressiona l'Estat per aconseguir la seu de l'MTC · És un informe del Col·legi d'Enginyers Industrials.

L'Ajuntament d'Ascó no dóna per perduda la cursa per aconseguir la seu del magatzem temporal centralitzat (MTC) dels residus nuclears de tot l'Estat. Just una setmana després que el consell de ministres deixés al damunt de la taula la decisió sobre l'emplaçament de l'MTC, el consistori riberenc va trencar ahir el seu silenci tot afirmant que Ascó té la millor candidatura. I per reblar el clau de la reivindicació, l'Ajuntament va entrar al registre de la Moncloa, del Ministeri d'Indústria i del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) un dictamen redactat pel Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC), que situa Ascó com l'emplaçament “tècnicament idoni” per instal·lar-hi l'MTC.

L'estudi és un encàrrec del consistori al col·legi professional, ja que els enginyers industrials han assessorat diverses administracions i la mateixa Generalitat a l'hora de legislar. L'Ajuntament d'Ascó va demanar al COEIC una anàlisi ”objectiva, rigorosa i independent” sobre les característiques tècniques de les diverses candidatures al magatzem de residus nuclears. Amb tot, el Col·legi d'Enginyers Industrials és una de les entitats empresarials catalanes que s'han situat públicament a favor de la candidatura d'Ascó. Així, aquest dijous el COEIC signava un comunicat conjunt amb el Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball, Pimec, la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (Cepta) i Pimec Tarragona, en què manifestaven que Ascó és “la millor opció” per posar-hi l'MTC. De fet, instaven el govern de l'Estat a revaluar les puntuacions atorgades a les diverses candidatures en l'informe interministerial, així com a “decantar-se per Ascó” en la seua decisió definitiva.

Siga com siga, al dictamen s'analitzen les quatre candidatures més ben situades segons l'informe governamental: Zarra, Ascó, Yebra i Villar de Cañas. En aquest sentit, el COEIC conclou que l'informe conté “defectes importants”, i proposa revisar fins a set dels vint paràmetres del document, així com la qualificació dels quatre emplaçaments estudiats. Segons els enginyers industrials, Ascó té la candidatura tècnicament més ben valorada, davant de Yebra, Zarra i Villar de Cañas. Per això, l'Ajuntament demana al govern de l'Estat que tinga en compte “aquestes noves aportacions” per prendre una decisió ajustada “als criteris tècnics, i no a d'altres”.
La Cambra de València demana el magatzem nuclear per a Zarra

El president de la Cambra de Comerç de València, José Vicente Morata, va afirmar ahir que Zarra és “un bon lloc” per instal·lar-hi el magatzem temporal centralitzat (MTC), i que seria “positiu” que el magatzem nuclear s'emplacés en aquest municipi valencià. Morata s'acabava de reunir amb el seu homòleg de la Cambra de Comerç de Conca, territori que té la població de Villar de Cañas com a la seua candidata a l'MTC. “Al marge de la inversió, que és important perquè s'està parlant de 700 milions d'euros, hi ha un centre tecnològic associat que permetria que les universitats valencianes participessin en la investigació de l'energia nuclear, el futur de l'economia”, va afirmar Morata. En canvi, el govern valencià va reiterar ahir que la seua oposició a l'arribada de l'MTC a Zarra és “clara i inamovible”. D'altra banda, el director de la nuclear d'Almaraz, a Càceres, va admetre que li sobta que Zarra siga la millor situada en l'informe interministerial, davant d'alguna de les dues opcions de l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC), és a dir, Ascó o Yebra.
Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Barcelona 25-09-2010 Pàgina 11
El Punt Barcelonès Nord 25-09-2010 Pàgina 11
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-09-2010 Pàgina 10
El Punt Maresme 25-09-2010 Pàgina 11
El Punt Vallès Occidental 25-09-2010 Pàgina 11

La CANC vol “blindar” el territori contra l'MTC


La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha reclamat a CiU i al PSC un “blindatge” del territori per evitar l'arribada del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears durant la pròxima legislatura. La CANC reitera que la filtració que la població de Zarra era la favorita del Ministeri d'Indústria només obeïa a una “estratègia del govern espanyol” per guanyar temps i deixar passar les eleccions catalanes, amb l'objectiu de desmobilitzar els opositors de la candidatura d'Ascó. A més, la CANC lamenta que el Consell de Ministres no decidís ahir l'emplaçament del magatzem nuclear, tot i que el govern estatal ja hauria rebut l'informe jurídic complementari que va requerir la setmana passada. “El cementiri nuclear, malauradament per a Catalunya i les Terres de l'Ebre, cada dia és més a prop d'Ascó”, afirma la CANC. Segons el col·lectiu, el PSC i CiU alimenten els dubtes amb el seu silenci sobre el tema, i a la vegada estan generant “expectatives” favorables en el govern espanyol. Davant d'aquest escenari, la CANC farà un tall de carretera aquest diumenge a la cruïlla de l'eix de l'Ebre amb el vial d'accés a la nuclear, així com una manifestació a Ascó el 7 de novembre.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Barcelona 25-09-2010 Pàgina 11
El Punt Barcelonès Nord 25-09-2010 Pàgina 11
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-09-2010 Pàgina 10
El Punt Maresme 25-09-2010 Pàgina 11
El Punt Vallès Occidental 25-09-2010 Pàgina 11

Ascó II incompleix la ronda horària de vigilància antiincendis

El titular de la central nuclear Ascó II va comunicar al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que ahir al matí va incomplir la ronda horària de vigilància contra incendis en l'edifici auxiliar. Els últims mesos, el sistema antiincendis ha estat objecte d'alguns advertiments del CSN, que el 30 de juny del 2009 ja va detectar un problema semblant. Tot i això, segons el CSN, el titular ja havia restablert al matí les rondes de vigilància contra incendis en aquesta zona de les instal·lacions. L'incident no va suposar cap risc per als treballadors, la població o el medi ambient, i va ser classificat amb el nivell zero en l'escala internacional.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Barcelona 25-09-2010 Pàgina 11
El Punt Barcelonès Nord 25-09-2010 Pàgina 11
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-09-2010 Pàgina 10
El Punt Maresme 25-09-2010 Pàgina 11
El Punt Vallès Occidental 25-09-2010 Pàgina 11

Xarxa Oberta per connectar les Terres de l'Ebre amb fibra òptica


El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha presentat aquest matí a Tortosa el projecte Xarxa Oberta a les Terres de l’Ebre. Amb una inversió prevista de 68 milions d'euros, la fibra òptica connectarà totes les seus corporatives de la Generalitat i els edificis públics de tots els municipis. La Xarxa Oberta havia de ser un projecte per a tot Catalunya, però es desplegarà inicialment només a les Terres de l’Ebre i a la resta de territoris del país que ja tinguen la infraestructura disponible. En total, seran 696 edificis i 95 municipis connectats. Els resultats d’aquest desplegament pilot determinaran com es desenvolupa la resta del projecte, que el farà extensiu a la resta de seus de la Generalitat i municipis de Catalunya. El govern va adjudicar dimecres el projecte Xarxa Oberta a Imagina-Axia.

[Més informació:

En aquest primer desplegament a l’Ebre, la Xarxa Oberta connectarà 52 municipis i 297 seus corporatives de la Generalitat, que inclouen centres docents, equipaments sanitaris, edificis judicials, centres administratius i altres seus públiques. Pel que fa a la resta del territori, es connectaran 44 municipis i 399 seus corporatives. Així, durant la seua intervenció, Ausàs ha destacat l’aposta de Governació “per desplegar xarxes de nova generació que puguin satisfer la demanda creixent d’ample de banda de les administracions públiques, un pas endavant necessari per oferir més i millors serveis a la ciutadania”. “Amb la connexió amb fibra òptica es podran millorar serveis, especialment als camps de la salut, l’educació, la seguretat i la justícia”, ha remarcat. El conseller també ha volgut destacar la importància que la fase inicial es desenvolupi a les Terres de l’Ebre, ja que els seus ciutadans "seran els primers en comprovar les millores que es notaran al seu dia a dia, millores quan vagin al metge o en l’aprenentatge dels nens a lescola".

La Xarxa Oberta prestarà els serveis de connectivitat a les seus actuals i futures. A banda, l’excedent d’ample de banda servirà per la prestació de serveis al mercat majorista, en els termes determinats per la Direcció General de la Competència de la Comissió Europea. Un cop finalitzat el contracte de concessió, de 20 anys de durada, l’empresa explotadora posarà la xarxa a disposició de la Generalitat.

Foto: Generalitat de Catalunya

Només redactar el projecte del nou hospital val 10 milions


El Departament de Salut té previst fer públic el 28 de setembre la idea guanyadora del nou hospital de les Terres de l'Ebre, que s'ha de construir als terrenys del pla parcial de la Farinera, a Tortosa. Ara fa dos mesos, la consellera de Salut, Marina Geli, va presidir l'obertura de les cinc propostes finalistes per al concurs d'idees del nou hospital. Així, un cop elegit l'equip guanyador que s'encarregarà de redactar el projecte definitiu, l'hospital que ha de substituir el Verge de la Cinta entrarà en una fase decisiva. En aquest sentit, només la redacció del projecte del futur hospital té un cost estimat de 10 milions.

El nou hospital de les Terres de l'Ebre preveu una superfície construïda de prop de 54.000 metres quadrats, i un aparcament de 700 places. El pressupost previst per a la seua construcció és de 133,4 milions d'euros, import que inclou les obres i també l'equipament de l'hospital. El nou centre tindrà 40 especialistes i serveis, setze més que l'actual. El Verge de la Cinta té 243 llits, i el nou centre en tindrà 287 i, d'aquests, 236 seran per a malalts aguts, 15 per a psiquiatria i 28 per a cures intensives. A més, es preveu que el nou centre disposo de l'àrea d'urgències, urgències pediàtriques, àrees ambulatòries, una àrea quirúrgica amb unitat de cirurgia sense ingrés, una àrea obstètrica, una àrea de diagnosi per la imatge, i un accelerador lineal. Les últimes previsions de Salut són que el nou hospital de les Terres de l'Ebre puga ser una realitat a partir del 2014. Mentrestant, però, continuaran les millores a l'hospital Verge de la Cinta, com les obres que es fan a les sales d'operacions i a urgències.

Més informació a El Punt:
-Inauguren el nou hospital de Reus, que obrirà a l'octubre

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-09-2010 Pàgina 2


Imatge: Generalitat de Catalunya

Garantir l'aigua durant la neteja del pantà de Flix


Acuamed adjudica per cinc milions les primeres obres del pla de restitució.

La societat estatal Acuamed, que depèn del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, va anunciar ahir que ja ha adjudicat les sis primeres obres del pla de restitució territorial, un projecte complementari a la descontaminació del pantà de Flix. Les obres seran executades conjuntament entre el ministeri i el Departament de Medi Ambient, amb una inversió total de més de cinc milions d'euros. En aquest sentit, l'Estat i la Generalitat van acordar el març invertir a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona un total de 57,3 milions d'euros en 144 obres. A les quatre comarques de l'Ebre i al Priorat, les 58 obres del pla de restitució serviran per garantir l'abastament d'aigua als municipis, en cas de contaminació al riu Ebre durant la neteja de l'embassament de Flix.

De les sis obres, la que té un pressupost més elevat és l'equipament dels pous del barri del Rastre, així com la conducció fins al dipòsit de la Residència, a la part alta de Tortosa. El projecte té un pressupost d'1,17 milions d'euros, i ha estat adjudicat a la constructora Tau-Icesa. Una altra de les actuacions destacades és la millora de la planta de tractament de la mancomunitat que formen la Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs i Batea (POVIBA), i que farà Comsa-Emte Medioambiente SL per 806.000 euros. A més, també s'han adjudicat el nou dipòsit regulador i les conduccions associades de Móra d'Ebre (649.600 euros), el nou dipòsit d'Ascó (595.800 euros), el nou dipòsit de Tivenys (199.500 euros) i la connexió entre els dipòsits de Residència i Migcamí, a Tortosa, per 481.400 euros. Les inversions del pla de restitució territorial beneficiaran una població de 185.000 persones i un total de 71 municipis.


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-09-2010 Pàgina 9

Jornada de portes obertes al futur Museu de Tortosa

Les persones interessades en veure de prop algunes de les peces més interessants del fons patrimonial de Tortosa tenen aquest cap de setmana una oportunitat única, amb l'obertura al públic de la nova sala de reserva del futur Museu de Tortosa, a les instal·lacions renovades de l'antic Escorxador. L'Ajuntament ha organitzat una jornada de portes obertes per aquest cap de setmana, amb motiu de la Jornada Europea del Patrimoni. Així, durant la tarda de dissabte i el matí de diumenge, hi haurà accés lliure a l'interior del conjunt modernista de l'Escorxador, rehabilitat recentment per l'Ajuntament, així com visites guiades a la nova sala de reserva de la col·lecció del Museu de Tortosa. Els actes es complementen amb activitats adreçades específicament al públic infantil durant el matí de diumenge, com ara joc de pistes i un espectacle d'animació amb música i dansa.

En aquests moments, els tècnics de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament estan classificant, ampliant informació, etiquetant i protegint degudament les peces que conformen el fons patrimonial del Museu, que consta d'uns 5.000 registres. Entre els elements més interessants hi ha l'estela funerària (s.II d.C.) que es va trobar al castell de la Suda, l'estela funerària andalusí (s.XII) també localitzada al castell de Sant Joan, o una creu de terme (s.XV). El catàleg inclou també escultures i pintures de diferents artistes com Soriano Montagut, Ferran Arasa o Francesc Gimeno.  L'Ajuntament va encarregar a l'empresa STOA la redacció del projecte museològic i museogràfic del nou Museu de Tortosa. L'alcalde, Ferran Bel, ha avançat avui que en les properes setmanes es disposarà d'aquests documents, que seran la base per poder iniciar el procés de creació del Museu, i que hauria de posar-se en marxa abans d'acabar el mandat municipal.

Foto: Ajuntament de Tortosa

24 de setembre del 2010

El teixit empresarial avala els “avantatges estratègics” de la candidatura d'Ascó

La candidatura d'Ascó al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears consolida la seua acceptació entre el teixit empresarial. El Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya, Foment del Treball, Pimec, la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (Cepta), Pimec Tarragona i l'Associació i el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya van emetre ahir un comunicat conjunt, en què manifesten que Ascó és “la millor opció” per instal·lar-hi l'MTC, “si es tenen en consideració adequadament tots els factors”. Les mateixes entitats ja van acompanyar Ascó el 12 de maig a Barcelona, tot afirmant que l'MTC és una oportunitat que Catalunya “no pot ignorar”.

Així, davant de l'ajornament fa una setmana de la decisió sobre l'MTC, i de l'informe que donava una major puntuació a la població valenciana de Zarra, les cinc entitats van reiterar ahir el seu suport a Ascó: “Demanem al govern d'Espanya que, aprofitant la suspensió, revaluï les puntuacions atorgades i es decanti per l'Ajuntament d'Ascó en la seva decisió final”. A més, segons les entitats empresarials, la percepció social de la candidatura d'Ascó ha millorat gràcies a les “explicacions i actes de difusió” que han proliferat. També creuen que s'accepta millor el projecte a les poblacions veïnes, arran de l'oferiment de gestionar els ajuts de manera consorciada amb els municipis del voltant. De fet, consideren que si es disposés de més temps “s'assolirien tots els suports necessaris per garantir l'èxit de la implantació”. Finalment, les entitats signants demanen al govern de l'Estat que revisi les avaluacions per “tractar d'obtenir una qualificació més ajustada i objectiva”, amb “l'absoluta convicció que Ascó presenta avantatges estratègics inqüestionables”.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Barcelona 24-09-2010 Pàgina 11
El Punt Barcelonès Nord 24-09-2010 Pàgina 11
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-09-2010 Pàgina 9
El Punt Maresme 24-09-2010 Pàgina 11
El Punt Penedès 24-09-2010 Pàgina 11
El Punt Vallès Occidental 24-09-2010 Pàgina 11

Foto: CGCC a Lamalla.cat

Felip Puig: 'L'MTC no ha de venir a Catalunya'

El secretari general adjunt de Convergència, Felip Puig, va afirmar ahir que el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears “no ha de venir a Catalunya”. Puig va remarcar que no és necessari renovar l'oposició catalana al magatzem nuclear, com dimecres reclamava Joan Herrera (ICV) al PSC i CiU, ja que hi ha una resolució del Parlament contrària a la instal·lació de l'MTC. En declaracions al programa L'Oracle de Catalunya Ràdio, Puig va reiterar que el país ja en té prou amb tres centrals nuclears. “Però com que és una decisió que pren el govern espanyol, esperarem tranquil·lament”, va concloure Puig.




Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Barcelona 24-09-2010 Pàgina 11
El Punt Barcelonès Nord 24-09-2010 Pàgina 11
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-09-2010 Pàgina 9
El Punt Maresme 24-09-2010 Pàgina 11
El Punt Penedès 24-09-2010 Pàgina 11
El Punt Vallès Occidental 24-09-2010 Pàgina 11

ERC celebra un vermut anti-MTC a Miravet amb Joan Puigcercós

ERC ha organitzat diumenge a Miravet un vermut popular contra el cementiri nuclear, amb la presència del president del partit i candidat a les eleccions del 28-N, Joan Puigcercós. El vermut començarà a la 1 del migdia a la plaça de l'Arenal, just a la vora del riu, on també hi haurà diversos parlaments. Abans, Puigcercós participarà en la trobada de càrrecs institucionals i orgànics d'ERC a les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona, que es farà al casal de Miravet. El secretari nacional de política territorial i medi ambient d'ERC, Lluís Salvadó, va dir ahir que el partit “no abaixarà la guàrdia” per evitar l'arribada de l'MTC.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Barcelona 24-09-2010 Pàgina 11
El Punt Barcelonès Nord 24-09-2010 Pàgina 11
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-09-2010 Pàgina 9
El Punt Maresme 24-09-2010 Pàgina 11
El Punt Penedès 24-09-2010 Pàgina 11
El Punt Vallès Occidental 24-09-2010 Pàgina 11

Foto: ERC

LA CANC convoca un tall de carretera contra el magatzem nuclear, a Ascó

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) és conscient que el procés per designar la seu del magatzem temporal centralitzat (MTC) es troba en un moment crític. Per això, el col·lectiu manté el calendari de mobilitzacions previstes, i per diumenge a les cinc de la tarda ha convocat un tall de carretera reivindicatiu a la cruïlla de l'eix de l'Ebre (C-12) amb el vial d'accés a la central nuclear d'Ascó. La CANC està organitzant la protesta en col·laboració amb el grup Veïns d'Ascó i amb la Plataforma del Priorat. Els activistes contra l'MTC s'han citat al mateix polígon d'Ascó i volen demostrar l'oposició social a la candidatura fins que siga descartada del tot.


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Barcelona 24-09-2010 Pàgina 11
El Punt Barcelonès Nord 24-09-2010 Pàgina 11
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-09-2010 Pàgina 9
El Punt Maresme 24-09-2010 Pàgina 11
El Punt Penedès 24-09-2010 Pàgina 11
El Punt Vallès Occidental 24-09-2010 Pàgina 11

Foto: CANC

[Tribuna] 'Les pensions ni desapareixerarn ni disminuiran', per Lluïsa Lizàrraga

Quan una mentida es repeteix molts cops gairebé sembla veritat i, precisament, és per aquest “gairebé”que tinc ànims de tornar a explicar que les pensions ni desapareixeran ni disminuiran. Ja n’hi ha prou del “tot s'hi val”, no es pot espantar a la gent que cobra una pensió amb l’amenaça de la retirada de les pensions.

El Govern de Jose Luis Rodriguez Zapatero, és, sense cap mena de dubte, el que més ha pujat les pensions. I un Govern que té acreditat això, només pren una decisió de congelar la pujada de les pensions més altes, durant un any , si és absolutament necessari.

Aquest any 2010 han pujat totes les pensions. Les mínimes i les que no són mínimes. El proper any, les pensions mínimes, les no contributives i les SOVI tornaran a pujar, revaloritzant-se segons la pujada de l’IPC.

Més de tres milions de pensionistes veuran augmentar la seva pensió.
Les pensions contributives que superen la pensió mínima es congelaran al 2011, no obstant, veuran créixer la seva quantia mensual en funció de la que resulti de l’IPC de novembre, segurament més gran que la d’aquest any, i haurem d'esperar a novembre de 2011 per veure si hi ha pèrdua o no en el poder adquisitiu d’aquestes pensions durant l’exercici 2011.

Mestrestant, el Govern ha de fer els deures, que són una reforma del sistema de pensions que sigui coherent i que garanteixi la viabilitat del sistema de pensions a mig i llarg termini i seguir complint amb la reducció del dèficit, que és el que ens permetrà en un futur seguir revaloritzant les pensions i millorant-les com ha fet sempre que s’ha pogut, i amb un esforç molt clar d'aquest Govern i del projecte que represento. Perquè per molt que l’oposició parli de dilapidació en relació als pressupostos de la legislatura anterior, imagino que no adjectiva amb aquest concepte el que va fer el Govern en matèria de pensions, que va ser revaloritzar les pensions mitges en un 15% entre 2005 i 2009 i revaloritzar la pensió mínima en gairebé un 25%; en alguns casos com la pensió mínima de viduïtat , que va passar de ser de 357€ mensuals a ser de 519€, una pujada que no té precedents en tota la democràcia. A tot això, a la llei de la Dependència i a augmentar les beques i les infraestructures, és al que bàsicament ha dedicat el Govern les inversions i les despeses dels bons anys de creixement econòmic.

Per sort, falten poc mesos per cobrar la pensió del mes de gener del proper any, i com “on hi ha papers callen barbes”podrem veure si es paguen totes les pensions i si han disminuït.

Lluïsa Lizàrraga Gisbert
és diputada pel PSC al Congrés

23 de setembre del 2010

L'ulldeconenc Oriol Romeu renova pel Barça i ja val 30 milions d'euros

El migcampista ulldeconenc Oriol Romeu va signar ahir la seua continuïtat amb el FC Barcelona fins al juny de l'any 2012. El jugador del Barça B es va reunir a les oficines del club amb Sandro Rossell per signar el nou contracte, que té una clàusula de rescissió de 30 milions d'euros. El Barça confia en el futur de Romeu, que aquest estiu passat va despertar l'interès d'alguns equips de la Lliga Anglesa, entre els quals es trobava l'Arsenal de Cesc Fàbregas. El futbolista d'Ulldecona ara està lesionat i no podrà jugar diumenge contra el Numància.

El tema al diari El Punt:
-El Barça lliga Romeu fins a l'any 2012

Foto: FC Barcelona

[Vídeo] Nova Unitat Operativa de Suport de la Policia Local de Tortosa



La Policia Local de Tortosa disposarà, a partir del proper 1 de desembre, d'una Unitat Operativa de Suport, formada per deu agents i dos caporals, més la Unitat Canina, que té entre les seves funcions donar suport a la Policia de Proximitat, fer les funcions pròpies de seguretat ciutadana, patrullar les zones comercials de la ciutat i intervenir en les problemàtiques de convivència ciutadana. La nova unitat policial també es diferencia de la resta d'agents en la uniformitat, que és de color blau fosc, i en la capacitat d'intervenció immediata. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, acompanyat del regidor de Seguretat, Jordi Folqué, i del cap de la Policia Local, Jesús Fernandez, han presentat aquest migdia el nou equip de seguretat.

Mou-te: Tortosa-Flix en transport públic?

Us atreviu a anar de Tortosa a Flix en transport públic? I de la Sénia a la Pobla de Massaluca? Amb la finalitat que els ciutadans puguen accedir d’una forma àgil a tota la informació sobre l’oferta de transport públic que opera dins del territori català, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha posat en funcionament el portal Mou-te, un cercador de rutes que permet als usuaris la planificació de viatges amb transport públic des de qualsevol punt. Es tracta d'una aplicació que és consultable via web i també via mòbil, tot oferint la informació conjunta dels serveis urbans i interurbans, tant per carretera com per ferrocarril, al mateix temps que informa de les incidències existents en la prestació dels diversos serveis.

Nosaltres hem fet la prova i li hem dit al cercador que volem anar al carrer Molí de Flix des de Tortosa, per arribar a la població de la Ribera d'Ebre a les 13.40 hores de demà, 24 de setembre. Per ser a Flix en aquesta hora, el cercador ens dóna tres opcions. La primera és sortint de Tortosa per ferrocarril, amb el tren d'avui a les 19.36 hores, i fer un transbordament a Tarragona a les 21.00 hores, per arribar a l'estació flixenca a les 23.08 hores. Evidentment, hauríem de fer nit a Flix, cosa que no ens aniria gaire bé. A més, són 4 hores i tres minuts de viatge, comptant també els minuts que anem a peu. La segona opció, en canvi, ens fa sortir de Tortosa demà a les 07.15 hores des de l'estació d'autobusos, tot arribant a Flix a les 08.35 hores. En total, són 1 hora i 50 minuts de viatge, però encara ens haurem d'esperar unes cinc hores fins a l'hora d'arribada que havíem establert. Amb tot, es tracta de la millor opció. La tercera i última seria sortint en tren des de Tortosa a les 07.48 hores, fer transbordament a Tarragona a les 08.56 hores i arribar a Flix a les 11.44 hores. Al carrer Molí hi seríem cap a les 11.59 hores, i només hauríem d'esperar-nos poc més d'una hora i mitja fins a l'hora establerta. Això sí, a les espatlles tindríem un viatge de 4 hores i 27 minuts, el trajecte més llarg.

Foto: Viatge per Catalunya

Els partidaris de l'arribada de l'MTC a Ascó desafien el govern estatal

L'AMAC acusa Indústria de falsejar l'informe i veïns de la Ribera d'Ebre protesten a Madrid per condicionar la possible decisió de divendres · El ministre respon que el document és “impecable”.

Els partidaris de la candidatura d'Ascó al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears van fer ahir una demostració de força a Madrid. Així, pràcticament al mateix temps que la junta directiva de l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) compareixia per advertir al govern de l'Estat que no acceptarà un emplaçament per a l'MTC que no siga Ascó o Yebra, desenes de veïns de la Ribera d'Ebre es manifestaven a les portes del Ministeri d'Indústria per defensar que el projecte arribe finalment a Catalunya.

En concret, a Madrid es van manifestar el Grup Veïnal de la Ribera d'Ebre i la plataforma Acció, Solidaritat, Compromís i Oportunitat (ASCO). Són dues entitats que, amb altres grups veïnals de la comarca, han advertit que promouran el vot en blanc en les eleccions al Parlament, si finalment no guanya la candidatura d'Ascó. Segons els partidaris de l'MTC, l'informe interministerial que dóna la millor puntuació a la població valenciana és “irreal”, ja que el govern de l'Estat hauria “pervertit” els criteris tècnics amb uns ús “partidista, tàctic i electoral”. Un argument semblant al que va fer servir el gerent de l'AMAC, Marià Vila d'Abadal, que va acusar el Ministeri d'Indústria d'haver “falsejat” l'informe que divendres passat situava Zarra com la millor candidatura per rebre l'MTC.

Possible impugnació

De fet, l'AMAC va anunciar que impugnarà el procés, tot arribant si és necessari els tribunals, si l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero elegeix la candidatura de Zarra. Una decisió que podria prendre demà, un cop analitzat l'informe jurídic complementari que va sol·licitar el consell de ministres. Segons Vila d'Abadal, el ministeri ha aplicat criteris polítics per davant dels tècnics, i per això hauria de reiniciar el procés i preparar un segon informe “imparcial”, ja que el procediment per designar la seu de l'MTC ha perdut “transparència”. Segons l'AMAC, les millors candidatures són les d'Ascó i Yebra, tot i que els governs de Catalunya i de Castella-la Manxa s'hagin oposat al projecte. Així, el gerent de l'AMAC va posar en dubte l'autoria de l'informe que el titular d'Indústria, Miguel Sebastián, va portar a aprovació al consell de ministres de divendres passat. En aquest sentit, ara ha transcendit que l'aprovació de la candidatura de Zarra es va ajornar per l'oposició de Maria Teresa Fernández de la Vega, Carme Chacón i José Blanco, un cop que van poder constatar que la Generalitat Valenciana amenaçava de recórrer contra la decisió.

Vila d'Abadal va dir que l'informe “no s'ajusta a la realitat” i que “només pretén afavorir un candidat”. Així, l'AMAC també va exposar que aquestes són les “principals incoherències i inexactituds existents”, entre les quals destaca que la puntuació atorgada no concorda amb l'anàlisi dels factors de valoració.

“Ja hem fet la feina”

En declaracions a la premsa, el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, es va defensar de les acusacions de l'AMAC. Així, Sebastián va afirmar que el ministeri ha fet la seua feina, i que l'informe és “impecable, públic i transparent”. A més, el ministre va explicar que ja han rebut l'informe jurídic que havien sol·licitat, i que ara correspon al govern de l'Estat prendre la decisió final. Sebastián no va confirmar si la decisió la prendrà el Consell de Ministres en la reunió de divendres, però va advertir que l'Estat no pot demorar més la construcció de l'MTC, ja que el govern francès no vol que es continuïn emmagatzemant al seu territori residus nuclears de tercers països. A partir del gener, l'Estat haurà de pagar a França una indemnització diària de 60.000 euros, i fer magatzems individuals seria “més car i menys segur” que construir un MTC.

Per la seva banda, la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) va recordar a l'AMAC que vuit dels tretze municipis de l'àrea nuclear d'Ascó rebutgen la instal·lació de l'MTC a la Ribera d'Ebre. Finalment, la Cambra de Comerç de Reus va matisar ahir que les cambres de Tarragona i de Valls respecten la seua posició favorable a la candidatura d'Ascó. D'aquesta manera, la Cambra de Reus va voler replicar el comunicat crític emès dimarts per la CANC.


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 23-09-2010 Pàgina 7

Foto: Grup Veïnal de la Ribera d'Ebre i Plataforma ASCO

La plataforma anticementiri de Zarra talla el passeig de la Castellana contra l'MTC

Uns 300 activistes antinuclears van tallar ahir el passeig de la Castellana de Madrid, davant del Ministeri d'Indústria, per rebutjar la possible instal·lació de l'MTC a Zarra. Una vintena d'autobusos havien arribat a Madrid procedents de municipis del País Valencià, però també d'altres territoris de l'Estat.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 23-09-2010 Pàgina 7


Foto: Fèlix Campos a No al cementerio nuclear en Zarra, a Facebook

Greenpeace reclama a Indústria els informes tècnics i de seguretat sobre l'MTC

L'organització ecologista Greenpeace va fer costat ahir als contraris a la instal·lació de l'MTC a Zarra, tot organitzant una manifestació a les portes del Ministeri d'Indústria. De fet, Greenpeace denuncia que el ministeri continua sense enviar a l'Audiencia Nacional els informes tècnics i de seguretat sobre el magatzem nuclear i el seu centre d'experimentació associat. Els ecologistes recorden que ja han passat tres mesos des de la resolució del tribunal, i per això Greenpeace ha presentat un altre escrit a l'Audiencia Nacional en què reclama que Indústria aporti tota la documentació. Segons Greenpeace, el projecte de l'MTC és “il·legal” i “molt perillós”.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 23-09-2010 Pàgina 7

Foto: Greenpeace

Herrera (ICV) insta el PSC i CiU a renovar l'oposició al magatzem nuclear

El candidat d'ICV a les eleccions del 28 de novembre, Joan Herrera, va instar ahir els candidats del PSC i CiU a comprometre's a rebutjar la candidatura d'Ascó a ser seu del magatzem temporal centralitzat de residus nuclears, “ara i després d'eleccions”. Segons Herrera, la indecisió del govern de l'Estat torna a situar Ascó com a candidata. “No sabem si el govern de Zapatero ho ha fet malament expressament o per casualitat, però els seus errors potser els acabarem pagant els catalans”, va alertar. Herrera també va remarcar que a Catalunya i a les Terres de l'Ebre hi ha consens “perquè no vingui el cementiri”, cosa que també s'exigeix en la resolució aprovada al Parlament.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 23-09-2010 Pàgina 7

Foto: ICV

22 de setembre del 2010

El Parlament blinda els correbous amb una àmplia majoria

La llei que blinda els correbous i limita la tradició a 36 municipis ha estat la darrera aprovada pel Parlament de Catalunya aquesta tarda, en la darrera sessió de la vuitena legislatura. Així, només dos mesos després de l'abolició de les corrides, el ple ha aprovat una proposició de llei per ampliar la cobertura de l'actual manual de bones pràctiques dels correbous de les Terres de l'Ebre i regular les festes tradicionals amb bous. El resultat ha estat de 114 vots a favor (tots els de CiU, ERC i el PP, i 32 de diputats del PSC-CpC); 14 en contra (tots els d'ICV-EUiA i 2 de diputats del PSC-CpC, que havia donat llibertat de vot) i  cinc abstencions (del grup mixt i dos diputats del PSC-CpC).

Ha estat un debat molt ebrenc també des del punt de vista polític, ja que en el ple han intervingut Francesc Sancho (CiU), Núria Ventura (PSC-CpC), Marta Cid (ERC) i Joan Bertomeu (PPC). D'altra banda, en nom d'ICV-EUiA ho ha fet el reusenc Daniel Pi, mentre que Albert Rivera ha parlat pel grup mixt. A la llotja i la tribuna del Parlament també hi eren representats d'entitats animalistes i protaurines, el delegat de la Generalitat a l'Ebre, Lluís Salvadó, i alguns alcaldes ebrencs com Gervasi Aspa (Deltebre) o Daniel Andreu (l'Aldea).

La nova llei fixa els requisits que han de tenir aquest tipus de celebracions, en què el bou no mor, els 36 municipis i les dates en què aquesta tradició es podrà celebrar i les seues modalitats. A més, exigeix les condicions per protegir tant els animals com el públic, al qual s'ha d'assegurar assistència sanitària en cas d'accident. En cas d'incompliment, el text estableix sancions de fins a 150.000 euros de multa per als casos més greus.



Foto: Parlament de Catalunya (Xavier Prat)

El blindatge per llei dels correbous fa bullir Twitter

El debat sobre la necessitat de blindar per llei els correbous de les Terres de l'Ebre, només dos mesos després que el Parlament aprovés la iniciativa legislativa popular (ILP) que ha prohibit les corrides a Catalunya, està generat avui una intensa activitat a Twitter. Només cal cercar la paraula "correbous" en aquest servei de microblocs per veure les desenes d'entrades amb opinions sobre el tema que es generen minut a minut. Com ja sabreu, Twitter permet que els usuaris enviïn missatges curts de text amb la finalitat principal de fer immediata la comunicació. Podeu veure l'evolució del debat o donar la vostra opinió sobre els correbous a Twitter, clicant aquí.

La Cambra de Reus reitera que Ascó és la millor opció per a l'MTC

La UGT de l'Ebre també lamentaria que l'MTC es fes a Zarra i critica la candidatura del territori a reserva de la biosfera perquè és massa proteccionista i no aportaria gens de projecció industrial

La Cambra de Comerç de Reus va reiterar ahir la seua aposta en ferm perquè el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears s'instal·li a Ascó, municipi que pertany al seu àmbit cameral. A través d'un comunicat, la Cambra de Reus afirma que Ascó és “la millor candidatura” des del punt de vista tècnic, tot i l'informe interministerial que ha deixat la població valenciana de Zarra en primera posició. Així, la Cambra de Reus recorda que en la seua àrea d'influència ja hi ha tres centrals nuclears i una quarta de desmantellada, i que Ascó té connexions viàries i ferroviàries, a més del suport dels “representants econòmics, empresarials, sindicals i de col·legis professionals de tot Catalunya”. Uns punts a favor que la candidatura de Zarra no té, segons la Cambra de Reus, que qualifica de “perversa” la terminologia dels grups i plataformes contraris a l'MTC, “parlant a tothora de cementiri nuclear”.

Rèplica de la CANC a la Cambra i nou Grup Veïnal del Baix Ebre

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) va respondre ahir mateix la Cambra de Reus. Segons la CANC, la candidatura d'Ascó no té consens social, econòmic ni polític. A més, recorda que les altres tres cambres de la demarcació –Tortosa, Tarragona i Valls– no aproven el projecte, i que Reus no pot acreditar el seu suport “amb cap document”.
D'altra banda, dilluns es va constituir el Grup Veïnal del Baix Ebre. Tot i que serà autònom, el col·lectiu es coordinarà amb altres grups i amb la CANC. Així, el seu objectiu és conscienciar la gent de la comarca “dels perills i els problemes” que comportaria el cementiri nuclear, que consideren una “agressió al territori”. A més, el col·lectiu qualifica de “maniobra de distracció” per desmobilitzar la gent de l'Ebre l'informe que situa Zarra en primera posició, i ha criticat el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, el republicà Lluís Salvadó, per haver caigut en el “parany” del PSC.


Segueix llegint aquest article a El Punt...

Foto: Cambra de Comerç de Reus

Disqus for Marfanta