30 de novembre del 2010

Paladella (PSC) desitja a Facebook 'el millor' per al nou govern

L'alcalde de Batea i diputat del PSC, Joaquim Paladella, ha agrait aquesta tarda a Facebook el suport que van rebre els socialistes en les eleccions de dimenge. De fet, Paladella no repetirà al Parlament perquè el PSC ara  ha aconseguit quatre diputats per Tarragona (l'alcalde de Batea anava de número cinc a la llista), però el seu poble és l'únic de la Terra Alta en què els socialistes van guanyar diumenge. A Batea, el PSC va sumar 441 vots, mentre que CiU va aconseguir-ne 364. Però Paladella ha volgut fer una reflexió més general, i ha escrit que "la gent sempre té la raó", i que, per tant "s'ha de felicitar els guanyadors". Tot seguit, afirma que cal aprendre del que s'ha fet malament, però que l'important és "Catalunya i la seva gent". Finalment, Paladella conclou que desitja "el millor" per al nou govern del país, que liderarà el convergent Artur Mas.


Foto: PSC

[Top Secret] Què sap Rahola sobre el cava que Carod-Rovira hauria comprat dissabte al Delta?

La periodista Pilar Rahola, exdirigent d'Esquerra, ha comentat aquest matí a TV3 els resultats d'ERC a les eleccions al Parlament. Segons Rahola, no pot ser que el candidat Joan Puigcercós no assumisca cap responsabilitat després de la desfeta dels republicans en el 28-N. A més, la tertuliana del programa de Josep Cuní ha especulat sobre com deu haver viscut Josep-Lluís Carod-Rovira la nit electoral. "Carod-Rovira deu haver esgotat tot el xampany de les comarques tarragonines", ha dit. En aquest sentit, potser Rahola sabia més del que deia. Ahir, a la seu de CiU de Tortosa, es comentava que Carod-Rovira (que té casa al Delta) havia estat comprant durant la jornada de reflexió, a la tarda, en un supermercat de Deltebre. I que s'havia gastat 178 euros en ampolles de cava. "Això és una maldat", li ha recriminat Cuní durant la seua intervenció. "T'equivoques tant!", ha replicat Rahola, que ha recordat que ningú ha vist Carod-Rovira durant tota la campanya, ni tampoc la nit electoral a la seu d'Esquerra. "Aquest sí que és un rei destronat més content que un gínjol", ha conclòs Rahola. Finalment, pel seu somriure irònic semblava que Cuní també tenia constància de com havia passat Carod-Rovira la nit electoral, tot i que ha dit que no volia "fer especulacions".



Foto i vídeo: TV3.cat

CiU venç a l'Ebre i reivindica la seua “profecia de Paüls”

Guanya en 47 dels 52 municipis, amb el doble de vots que el PSC · Qui no visita el poble del Baix Ebre no arriba a president.

CiU ha tornat aquest diumenge a ser la força política hegemònica a les Terres de l'Ebre. Considerades tradicionalment com un dels graners de vots de CiU en l'època de Jordi Pujol, la travessia del desert de la gent d'Artur Mas havia estat molt dura, al territori. Ara fa 10 anys, els projectes de transvasament i altres polèmiques mediambientals van provocar una sagnia de militants i la pèrdua de pes polític al territori, tant als ajuntaments com als consells comarcals. La situació per a CiU es va agreujar amb l'arribada del tripartit, el 2003, i només es va frenar a les eleccions municipals del 2007, quan Manel Ferré va aconseguir la majoria absoluta a Amposta i Ferran Bel va recuperar l'alcaldia de Tortosa.

En el seu míting a Tortosa, el 15 de novembre, el mateix Mas es va referir a la “profecia de Paüls”. Segons la seua alcaldessa, Júlia Celma, el candidat de CiU no arribaria a president de la Generalitat fins que hagués visitat el poble del Baix Ebre. La profecia ja s'havia complit amb Pujol, amb Pasqual Maragall i amb José Montilla, i ara s'ha confirmat amb Mas. Francesc Sancho, que ha revalidat la seua acta de diputat per sorpresa –era el número 9 per Tarragona–, va recordar ahir la “profecia de Paüls”. També la seua explicació cabalística sobre el significat de les nou senyeres de Mas. “Són els nou diputats que, segons vaig pronosticar, havíem d'obtenir al Camp i l'Ebre”, va dir Sancho.

CiU no només va guanyar diumenge a Paüls, sinó que també ho va fer en 47 dels 52 municipis de l'Ebre. El PSC només s'ha imposat a Tivenys, Batea, Mas de Barberans i Sant Jaume d'Enveja, mentre que Esquerra ha guanyat els dos a Rasquera. Amb una participació que va apropar-se al 61%, CiU va guanyar les eleccions a l'Ebre amb 6.318 vots més que fa quatre anys, i amb més del doble de sufragis que el PSC. Ha guanyat amb molta diferència a les quatre capitals de comarca. Però, sobretot, ha aconseguit capgirar el mapa polític a Tortosa, on els socialistes s'havien imposat a CiU l'1 de novembre del 2006. Els socialistes ebrencs han perdut 5.662 vots en els últims quatre anys, i més d'una cinquena part d'aquests vots s'han extraviat a Tortosa.

També ha estat important la sagnia de vots a ERC. De fet, la principal conseqüència dels 5.426 vots que han perdut els republicans a l'Ebre és que el seu candidat i número 2 per Tarragona, Lluís Salvadó, s'ha quedat a les portes del Parlament. “Ha estat un cop molt fort”, reconeixia el també delegat de la Generalitat en unes declaracions a Ràdio Ebre. ERC havia dissenyat una campanya diferenciada per al territori, i el seu percentatge és millor a l'Ebre (12,6%) que al Camp (7%), però no ha fet prou perquè Salvadó puga entrar al Parlament, quan això ja es donava matemàticament per fet abans del 28-N. Quan Mas formi el nou govern, Salvadó haurà de deixar la Delegació, però ahir ningú a CiU –tampoc Xavier Pallarès, que figura en la majoria de travesses– va voler apuntar qui podria ocupar el despatx del Palau Abària.

Una part dels vots d'ERC deuen haver anat a Solidaritat, que a l'Ebre ha tingut 2.258 vots. Per la seua banda, el PP ha crescut en 1.562 vots i agafa aire amb vista a les municipals del 2011, després dels mals moments de l'època del transvasament. Finalment, ICV ha perdut 902 vots en relació amb les eleccions del 2006, i el regidor tortosí Jaume Forcadell s'ha quedat lluny de poder entrar al Parlament.

Publicat a ElPunt.ca i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 30-11-2010 Pàgina 4

L'ampostina Annabel Marcos substituirà algun dels quatre diputats electes de CiU a l'Ebre

Xavier Pallarès: “CiU és el partit del poble”.

El president de CiU a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, va assumir ahir “la gran responsabilitat” que suposa la victòria folgada de la federació, tant al territori com en el conjunt de Catalunya. Amb tot, Pallarès va remarcar que CiU accepta l'encàrrec dels ciutadans “amb molta humilitat i vocació de treball”. A més, va destacar que volia “compartir la victòria” amb els ciutadans de l'Ebre, ja que els resultats demostren que CiU “és el partit del poble, de la gent”.

CiU ha obtingut 31.474 vots a les Terres de l'Ebre, que són 6.318 més que els vots aconseguits fa quatre anys, i més del doble que el PSC. “Per primera vegada, el territori tindrà quatre diputats de CiU”, va remarcar la tortosina Meritxell Roigé, que entrarà al Parlament al costat de Pallarès, de la debutant Mila Fernández i de Francesc Sancho, que contra tot pronòstic ha aconseguit revalidar l'acta de diputat. “Cal agrair el suport dels que van creure en nosaltres, sobretot, en els moments difícils”, va dir Sancho, que va garantir que CiU farà “un govern de tots i per a tots”. “Cal agrair aquesta confiança tan rotunda”, va afegir-hi Fernández, que va anunciar que treballaran “dia i nit” per aconseguir tot allò que les Terres de l'Ebre necessiten. També va parlar l'ampostina Annabel Marcos, número 11 en la candidatura per Tarragona, que la federació ebrenca confia que també entrarà al Parlament quan el repartiment de càrrecs de govern al Camp i l'Ebre provoqui un corriment en la llista. “Ens posem a la disposició de tothom”, va concloure.

Per la seua banda, la diputada i candidata del PSC, Núria Ventura, va felicitar CiU per la seua victòria “rotunda” a l'Ebre i a Catalunya. “Al PSC seguirem treballant, ara des de l'oposició, en benefici dels ciutadans de l'Ebre, per aconseguir l'equilibri territorial”, va dir.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 30-11-2010 Pàgina 4

[<] CiU arrasa a Tortosa i situa dues ‘dones de Bel' al Parlament

Són la regidora Meritxell Roigé i la també debutant Mila Fernández, d'UDC.

Ferran Bel va agrair ahir la confiança dels tortosins a la candidatura de CiU, que diumenge va guanyar de forma aclaparadora amb 5.387 vots i gairebé el 40% dels sufragis. Així, CiU va imposar-se en 42 de les 44 meses electorals de la ciutat, i l'alcalde ha fet entrar al Parlament dues persones de la seua confiança plena: la convergent Meritxell Roigé, portaveu de CiU al consistori i regidora d'Urbanisme, i Mila Fernández, d'Unió. CiU ha capgirat els resultats del 2006 i ha doblat el nombre de vots del PSC. Amb 2.549 vots, els socialistes s'ensorren i es queden amb el 18,88%, tot perdent 1.423 vots. El PP puja amb 144 vots més i se situa com a tercera força, amb 1.289 vots; per davant d'ERC, que ha perdut 1.116 vots en relació al 2006. ICV-EUiA, amb el 6,50%, és la cinquena força a Tortosa, amb 878 vots (n'ha perdut 156 en quatre anys).

-Ferran Bel encoratja CiU per repetir els resultats del 28-N a les municipals del 2011




Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 30-11-2010 Pàgina 4

29 de novembre del 2010

Els resultats del 28-N a Tortosa farien perdre dos regidors al PSC, que anirien a PP i PxC

El resultat de les eleccions catalanes a Tortosa no té per què coincidir amb el resultat d'unes hipotètiques eleccions municipals, previstes per al maig del 2011. Però, quina hauria estat la composició del consistori, amb els resultats que les diverses candidatures van aconseguir ahir a Tortosa? Amb l'ajuda d'un simulador electoral, hem extrapolat els resultats de les candidatures més votades, segons l'anomenada Regla d'Hondt. D'entrada, CiU mantindria els 10 regidors que actualment té a l'Ajuntament. El PSC, però, perdria dos dels set regidors que té actualment, i es quedaria amb cinc edils. ERC podria mantenir els seus dos regidors, i també ICV podria revalidar l'acta de regidor per a Jaume Forcadell. Així, un dels dos regidors perduts pel PSC se'l quedaria el PP, que doblaria la seua representació al consistori i passaria a tenir dos regidors. La gran sorpresa, en aquest sentit, seria la possible entrada de Plataforma per Catalunya (PxC) a l'Ajuntament de Tortosa, amb un regidor. La següent candidatura en aconseguir un regidor seria CiU, en lloc del PSC, per uns 221 vots.

Foto: PSC

Més d'un miler de visites durant la nit electoral, a La Marfanta i Twittebre

La Marfanta va registrar més d'un miler de visites (1.052) durant la nit electoral d'ahir, des de les set del vespre fins a la una de la matinada. El punt de màxima audiència es va registrar en la franja horària de les onze de la nit, amb 222 pàgines vistes. Aquest bloc va fer un seguiment de la nit electoral del 28-N a través de la xarxa social de Twitter, amb uns 45 comentaris sense comptar els retweets. I també, de retruc, a través del nou bloc Twittebre, que pretén ser un punt de trobada dels tuitaires de les Terres de l'Ebre. En el cas de Twittebre, el bloc va registrar 58 pàgines vistes durant la nit electoral. Durant tota la precampanya i la campanya electoral, La Marfanta ha publicat uns 130 articles amb l'etiqueta 28N o eleccions.

[<] Núria Ventura afirma que el PSC seguirà treballant per l'Ebre des de l'oposició

Primera valoració del PSC ebrenc després de la contundent victòria de CiU a les eleccions al Parlament, també a les Terres de l'Ebre. Núria Ventura, que serà l'única diputada del territori que el PSC tindrà en la propera legislatura (no repetiran Joaquim Paladella ni Dolors López), va assegurar que els socialistes seguiran treballant per les Terres de l'Ebre, ara des dels escons de l'oposició al Parlament.

[<] Núria Ventura (PSC) felicita CiU per la victòria a l'Ebre i afirma que ara seguirant treballant pel territori des de l'oposició




Foto i so: PSC de l'Ebre

La fibra òptica de Tortosa i Roquetes s'ampliarà a la resta de les Terres de l'Ebre

La Generalitat i l'empresa Mediapro ja han presentat el projecte de la Xarxa Oberta als futurs clients del territori · La inversió prevista és de 54 milions.

La xarxa pública de fibra òptica que durant les últimes setmanes s'està implant a Tortosa i Roquetes també arribarà a la resta del territori. Així ho ha manifestat el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, que dimarts es va reunir amb l'empresa Mediapro a la Cambra de Comerç de Tortosa. De fet, Bosch va destacar la importància que la fase inicial del projecte Xarxa Oberta es desenvolupi a les Terres de l'Ebre com a territori pilot, “perquè els ciutadans del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta siguin els primers a rebre els beneficis de la millor tecnologia de telecomunicacions a través d'uns serveis públics més eficients en aspectes com ara la sanitat, l'educació, la seguretat i la justícia”. Segons Bosch, la fibra òptica continuarà estenent-se en una segona fase a la resta de Catalunya.

Amb Bosch també van visitar Tortosa el director d'operacions de l'empresa Axia, Norbert Blanchard; l'apoderat d'Imagina, Gerard Romy, i Oriol Carbó i Gustau Serra, com a representants de Mediapro. L'objectiu era explicar el projecte Xarxa Oberta als futurs clients del territori, ja que l'excedent de banda ampla servirà per a la prestació de serveis al mercat majorista. En aquest sentit, la Xarxa Oberta connectarà tots els edificis de la Generalitat i dels municipis, amb un pressupost global de 253 milions d'euros en vint anys, moment en què la xarxa ja serà propietat de la Generalitat.

Molèsties per les obres a Quatre Camins

Tortosa Les obres del ramal que ha de fer arribar la fibra òptica a l'escola de Ferreries han provocat la queixa d'alguns veïns del sector de Quatre Camins. Fa setmanes que es va obrir una rasa a la vorera de l'avinguda de Marcel·lí Domingo, i els alumnes que van a peu han de travessar l'eix de l'Ebre si no volen passar per un solar, i després tornar a travessar per la passarel·la de vianants.

LES XIFRES
19,9
quilòmetres més de fibra òptica tindrà la xarxa de Tortosa i Roquetes. A més, aprofita 2,7 quilòmetres existents.

300
edificis públics i polígons de l'Ebre quedaran connectats amb fibra òptica. La inversió és de 54 milions d'euros.
Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 29-11-2010 Pàgina 48

La primera imatge de la victòria de CiU a la seu de Tortosa

Aquesta és la primera imatge coneguda de la victòria de CiU en aquestes eleccions catalanes, a la seu de Convergència a Tortosa. L'hem pogut veure al compte de Twitter de Robert Bellaubí, fa pocs minuts. Hi apareixen les diputats electes Meritxell Roigé, Francesc Sancho i Xavier Pallarès, a més de l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. No hi apareix, en canvi, l'altra nova diputada ebrenca de CiU, la tortosina Mila Fernández. CiU de l'Ebre valorarà els resultats electorals aquest dilluns, també a la seu de Tortosa.

28 de novembre del 2010

El nou Parlament té sis diputats de les Terres de l'Ebre: quatre de CiU, una del PSC i un del PP

CiU ha aconseguit un total de nou diputats per la circumscripció de Tarragona, i això fa que la federació nacionalista puga col·locar quatre diputats ebrencs al Parlament de Catalunya. Són les tortosines Meritxell Roigé i Mila Fernández, com ja estava previst, però també l'alcalde d'Arnes, Xavier Pallarès, i (la sorpresa de la nit), l'alcalde de l'Ampolla, Francesc Sancho, que podrà repetir una altra legislatura com a diputat al Parlament. Per la seua banda, el PSC es queda amb l'alcaldessa i ja diputada Núria Ventura com a única parlamentària, tot perdent l'acta de l'alcalde de Batea, Joaquim Paladella, i de la tortosina Dolors López. Finalment, el sisè diputat ebrenc serà Joan Bertomeu, que repetirà una altra legislatura al Parlament gràcies als bons resultats del PP a la demarcació de Tarragona.

Per la seua banda, la gran decepció de la nit és per a ERC, ja que el seu candidat per a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó -delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, no podrà entrar al Parlament, tot i que semblava que tenia el lloc assegurat anant com a número dos dels republicans per Tarragona. Tampoc ha pogut entrar al Parlament el número dos d'ICV-EUiA, el regidor tortosí Jaume Forcadell, tot i que algunes de les últimes enquestes havien assenyat que els ecosocialistes podien aconseguir el segon diputat a la província.

Podeu veure el  nom dels 135 diputats del nou Parlament de Catalunya clicant aquí.

CiU remata el PSC a Tortosa i el PP puja aprofitant l'ensorrament d'ERC


CiU ha guanyat de forma aclaparadora a Tortosa, amb 5.387 vots i el 39,89% dels sufragis. Fa quatre anys, la federació nacionalista havia quedat en segona posició, per darrera del PSC, però ara ha guanyat 1.696 vots en relació a les eleccions catalanes del 2006. En aquest sentit, amb 2.549 vots, els socialistes s'ensorren a Tortosa i es queden amb el 18,88%, tot perdent 1.423 vots dels 3.972 que havia aconseguit fa quatre anys. Tot seguit, el PP passa a ser la tercera força més votada a Tortosa, i recupera el pes que havia tingut a la ciutat abans de la polèmica pel transvasament de l'Ebre i el Plan Hidrológico Nacional (PHN). Així, el PP ha obtingut el 99,5% dels vots, gràcies a les 1.289 persones que l'han votat (144 més). ERC perd la tercera posició i es queda amb el 9,35% dels vots i 1.263 sufragis, tot perdent 1.116 vots en relació a les eleccions del 2006. ICV-EUiA, amb el 6,50%, és la cinquena força a Tortosa, amb 878 vots (n'ha perdut 156 en quatre anys).

Tot seguit, ens trobem amb PxC, que a Tortosa ha tingut 681 vots, gairebé el doble que Solidaritat per la Independència (373). També 216 persones han votat Ciutadans, mentre que la novena força és la formació Escons en Blanc (65).  Reagrupament ha tingut 63 vots; els antitaurins del PACMA, 49 vots; Els Verd-Grup Verd Europeu, 45, i la CORI, 26. Finalment, els Pirates de Catalunya han tingut 21 vots, i Falange Española, 20 suports. Podeu consultar la resta de dades electorals de Tortosa clicant aquí.

CiU arrasa a Amposta amb el 45,93% dels vots i el 100% escrutat

Amposta ha estat la primera capital ebrenca en tenir el 100% escrutat. CiU ha tornat a ser la força més votada, amb el 45,93% dels vots, molt per davant dels 16,48% del PSC. En tercera posició hi ha ERC, amb l'11,35% dels sufragis. Tot seguit hi ha el PP, amb el 7,35% dels vots, i ICV-EUiA, amb el 4,20% dels vots. Finalment, PxC seria la sisena força a Amposta, amb el 3,76% dels vots. En aquest sentit, CiU ha guanyat més de quatre punts percentuals en relació a les eleccions de fa quatre anys. En el cas d'Amposta, el gran castigat del tripartit ha estat Esquerra, ja que el 2006 va registrar el 19,23% dels vots. Podeu consultar els resultats d'Amposta, amb més detall, clicant aquí.

Tota la jornada electoral del 28-N, amb La Marfanta i el nou Twittebre

Ja som oficialment en la jornada electoral del 28-N. En unes poques hores, els 102 col·legis electorals de les Terres de l'Ebre obriran les seues portes perquè els 128.912 ciutadans que formen part del cens electoral puguen exercir el seu dret democràtic al vot en aquestes eleccions al Parlament de Catalunya. En els 52 municipis de l'Ebre hi ha un total de 227 meses electorals, i 681 persones han estat cridades a formar-ne part com a membres, amb un total de 1.362 suplents. 36 meses electorals estaran provistes de PDAs per transmetre les dades (Amposta, Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Deltebre), mentre que les 44 meses dels 18 col·legis electorals de Tortosa formen part del programa de col·legis administrats electrònicament. En el cas de Tortosa, 22.987 persones tenen dret a vot.

A La Marfanta, a banda de l'Especial 28-N amb les notícies i articles sobre les eleccions que hem anat publicant durant les últimes setmanes, avui estem d'estrena. Tot i que ja fa uns dies que circula per la xarxa, en aquest 28-N us presentem el projecte Twittebre, un bloc en què hem agregat les diverses llistes que tenim a Twitter, amb l'objectiu de ser un punt de trobada per als tuitaires de les Terres de l'Ebre. Durant aquesta jornada electoral, tant a La Marfanta com a Twittebre podreu llegir i seguir el minut a minut de les eleccions al Parlament, amb tot allò que publiquen els ebrencs que tenen un compte a Twitter, però també els principals mitjans de comunicació de Catalunya. De la mateixa manera, amb aquest widget ofert pel diari El País, que hem incrustat a les portades dels dos blocs, podreu seguir les dades de participació i de l'escrutini minut a minut. Finalment, la nova barra social que hem instal·lat a La Marfanta i Twittebre us permetrà connectar-vos a les principals xarxes socials sense abandonar la pàgina, així com fer els vostres comentaris i interactuar amb els vostres amics o amb la resta de lectors. Bona jornada electoral a tothom!

27 de novembre del 2010

El vapor Anita i la Tortosa del 1915, a la pàgina d'inici de Google

Voleu personalitzar la pàgina d'inici de Google, i posar de fons una imatge al vostre gust? Nosaltres ja ho hem fet amb aquesta fotografia antiga de l'avarada del vapor Anita a Tortosa, l'any 1915. La foto és de Gerard Vergés i forma part de l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre. El resultat és impressionant. Per fer-ho, és molt fàcil. A la part inferior de l'esquerra de la pàgina d'inici de Google hi ha un enllaç amb la llegenda "Canvieu la imatge de fons". L'opció apareix tant en Firefox com amb Google Chrome i l'Internet Explorer, però sovint passa totalment desapercebuda. Si hi cliqueu, se us obrirà una finestra en què podreu triar una sèrie d'imatges recomanades de la galeira pública; però tambe hi trobareu l'opció d'escollir un seguit fotografies precarregades, boniques i molt impactants; o bé d'utilitzar les vostres fotos, tant si en teniu al web de Picasa com si voleu pujar-les directament des del vostre ordinador.

Les obres del pont del tren de Tortosa començaran al gener

L'alcalde es mostra confiat que ara l'anunci de l'Estat siga “de debò” i no només una “estratègia electoralista”.

El Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí ja ha encarregat a l'empresa Tragsa les obres del nou passeig fluvial entre l'eix de l'Ebre i l'antic pont del ferrocarril, amb un pressupost de poc més de 5 milions d'euros. Un projecte molt esperat a Tortosa, ja que el govern de l'Estat havia anunciat les obres fa uns dos anys. Ara, segons va anunciar ahir el ministeri, els treballs podran començar durant el gener del 2011, amb un calendari d'execució de 15 mesos. L'obra permetrà allargar la via verda del Baix Ebre a través del pont del tren i fer-la continuar fins al Delta. De fet, el pont es convertirà en una passarel·la per a vianants i ciclistes, i el nou itinerari quedarà connectat amb el pont del Mil·lenari a través del passeig de Ribera. A més, es protegiran els talussos del passeig, es recuperarà el bosc de ribera i s'ampliaran el mur de protecció de l'Ebre i la barana del tipus Tortosa –la que hi ha davant del mercat–, als dos marges del riu.

El portaveu del PSC i exalcalde de Tortosa, Joan Sabaté, va afanyar-se ahir a valorar positivament el desbloqueig de les obres, tot reclamant la paternitat del projecte. Això va fer reaccionar l'alcalde, Ferran Bel (CiU), que inicialment no tenia previst valorar l'anunci fet pel ministeri l'últim dia de la campanya. Així, Bel va celebrar que les obres comencin al gener, però va dir: “Vull pensar que aquesta vegada va de debò i que no és una qüestió merament electoralista”. “Ara només cal demanar que les obres s'executin el més ràpid possible, ja que la inversió arriba tard”, va precisar. Bel també va aprofitar per carregar contra Sabaté, tot criticant el seu “silenci clamorós” quan l'obra es trobava encallada.

Publicat a ElPunt.cat

[<] Tortosa i Montblanc tindran demà col·legis electorals digitalitzats

Les capitals del Baix Ebre i de la Conca de Barberà són els únics municipis de la demarcació en què tot el procés electoral serà administrat electrònicament.

Tortosa i Montblanc són els únics municipis de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona que demà, amb motiu de les eleccions al Parlament, tindran col·legis electorals administrats electrònicament. El Departament de Governació i Administracions Públiques va incloure les capitals del Baix Ebre i de la Conca Barberà en el nou sistema, que també s'implantarà en altres cinc poblacions catalanes: Lleida, Vic, la Bisbal d'Empordà, la Seu d'Urgell i el Prat de Llobregat. En total, set ciutats: una per cadascuna de les set vegueries previstes en la nova ordenació territorial de Catalunya.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va voler explicar ahir els detalls del nou sistema –no és la votació electrònica–, tot destacant-ne els avantatges. Així, hi haurà una major comoditat per als electors, que s'estalviaran les cues, però també més agilitat i fiabilitat per als membres de la mesa electoral. A més, es podran tenir les dades de participació en temps real i es reduirà el temps del recompte, gràcies a la confecció automàtica de les actes i a la transmissió electrònica dels resultats electorals.

Això sí, els electors votaran com sempre, amb l'urna i la papereta, que escolliran d'entre les 30 candidatures que es presenten a la circumscripció de Tarragona. La diferència amb el sistema tradicional és que els membres de la taula hauran d'identificar el votant amb un ordinador portàtil que contindrà totes les dades del cens electoral, inclòs en una targeta de memòria SD. Ja no s'utilitzarà el llistat de paper imprès, en què calia buscar alfabèticament l'elector i marcar-lo amb una creueta. En el moment de votar, només caldrà teclejar el número del seu document d'identitat a l'ordinador, o bé passar el DNI electrònic pel lector que l'ordinador portarà incorporat. El sistema validarà l'elector i el seu nom quedarà bloquejat, per evitar que algú puga votar més d'una vegada. Així, en cada mesa hi haurà un ordinador connectat a internet amb la tecnologia 3G –excepte al col·legi electoral dels Reguers, on per falta de cobertura s'ha instal·lat una línia d'ADSL–, i una impressora. En aquest sentit, fins i tot si algun col·legi es quedés sense les paperetes d'algun partit, també serà possible imprimir-les immediatament.

Finalment, en el cas de Tortosa, per garantir que el sistema funciona correctament a cada taula hi haurà un representant de l'administració. Cada persona ha fet un curs de formació i ha passat un test, per prestar el servei de suport i assessorament als membres de la mesa.

-[<] Ferran Bel explica com serà el dispositiu electrònic dels col·legis electorals de Tortosa

>

Publicat a ElPunt.cat

La ruta dels romeus de l'Ebre, en una guia turística

La Generalitat enllesteix una guia sobre el camí de Sant Jaume entre Tortosa i Batea, que es complementa amb la senyalització de 93,7 quilòmetres i una exposició itinerant.

Acabada de sortir de la impremta, la guia turística El Camí de Sant Jaume de Tortosa a Batea és l'últim producte de l'Agència Catalana de Turisme per recuperar i promocionar una de les rutes jacobees que recorren el país. De fet, el de l'Ebre és un brancal històric del camí català cap a Sant Jaume de Galícia, que també travessa tot Catalunya des de Sant Pere de Rodes fins al límit amb l'Aragó, tot passant per Montserrat i Lleida. Amb tot, aquesta ruta comença a Tortosa, on el caminant passarà per una de les portes medievals de la ciutat, propera a la catedral. És el portal del Romeu o dels Romeus, presidit per un relleu de sant Jaume vestit de pelegrí. Una porta que testimonia la tradició jacobea de Tortosa, pas històric de l'Ebre i lloc de partida o de descans de molts caminants. La ruta tortosina pren rellevància després de la conquesta cristiana, amb un port important a la Mediterrània, connectat amb Terra Santa. En aquest sentit, els romeus eren sobretot els pelegrins que anaven cap a Roma o Terra Santa, però la figura esculpida a la pedra d'aquesta porta també indica que Tortosa era un punt de pas dels pelegrins de camí a Compostel·la.

El camí de Sant Jaume de Tortosa a Batea no comença al Delta per dos motius. Primer, perquè durant l'edat mitjana el delta de l'Ebre no s'havia format; i segon, perquè les comunitats de regants no han autoritzat la Generalitat a senyalitzar alguns trams de l'itinerari. De fet, una gran part d'aquesta ruta jacobea coincideix amb el sender GR 99, que segueix el curs de l'Ebre des del seu naixement fins al Delta. Hauria estat significatiu poder començar la ruta al monticle de les Quatre Verges, el punt més elevat del Delta, una duna natural vetllada per les figures de quatre patrones dels territoris banyats per l'Ebre: santa Anna de Tudela, la Barbanera de la Rioja, l'aragonesa Mare de Déu del Pilar i la Verge de la Cinta, patrona de Tortosa. Però això no ha estat possible, com ha lamentat el director dels serveis territorials d'Innovació.

Josep Felip Monclús ha explicat que la guia El Camí de Sant Jaume de Tortosa a Batea s'emmarca en el pla estratègic de turisme de la Generalitat, que aposta per un turisme “cultural, identitari i diversificat”, tot posant en valor el patrimoni. També s'ha buscat un producte turístic que permeti la desestacionalització. “El camí de Sant Jaume es pot fer tot l'any”, remarca. Durant el 2009, una empresa especialitzada va fer tot l'estudi de traçat, que s'ha complementat enguany. A més, s'ha preparat una exposició itinerant, que just ara es pot veure a Tortosa. La ruta jacobea de l'Ebre s'endinsa cap a l'interior, cap a Gandesa i Batea. Un camí natural, ancestral, que després va aprofitar el ferrocarril de la Vall de Zafan, i que ara és la via verda del Baix Ebre i la Terra Alta. Com s'explica a la guia, els 93,7 quilòmetres del recorregut ebrenc han estat senyalitzats per la direcció general de Turisme. Així, s'han instal·lat pals amb banderoles de color blau, identificatiu de les rutes jacobees d'Europa, i el símbol de la petxina. Alguns trams s'han senyalitzat amb les típiques sagetes grogues. La guia fa recomanacions als caminants i als ciclistes, proposa allotjaments, i inclou un directori telefònic i un índex toponímic. A més, detalla una variant de Gandesa a Batea, per Vilalba dels Arcs. De la guia, se n'han editat 3.000 exemplars, que es podran trobar a les llibreries de la Generalitat, a les oficines de turisme i a les fires. A banda, ja es pot llegir i descarregar lliurement en format electrònic (PDF) des del web del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, en català i en castellà.

Publicat a ElPunt.cat

Núria Ventura (PSC): “No votar diumenge és votar la dreta”

La candidata del PSC per a les Terres de l'Ebre, Núria Ventura, va tancar ahir la campanya al mercat d'Ulldecona, fent una crida a la participació. Segons Ventura, les Terres de l'Ebre s'hi juguen “el futur” aquest diumenge. La candidata socialista va advertir del perill de tornar als governs de dreta de CiU i el PP. De fet, també va concloure que “quedar-se a casa és votar la dreta”.


Publicat a ElPunt.cat

CiU de la Ribera d'Ebre demana la dimissió a Bernat Pellisa (ERC)

El grup de CiU al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha demanat la dimissió del president de l'ens, el republicà Bernat Pellisa. En concret, CiU acusa Pellisa d'“absoluta inacció, deixadesa i falta d'interès per l'economia i l'atur de la comarca”. CiU s'ha ofert a conduir, “des de l'oposició”, la política de desenvolupament econòmic de la Ribera d'Ebre, fins a les municipals.

Publicat a ElPunt.cat

ERC vol fer una àrea logística a la Ribera d'Ebre, a Móra la Nova

El candidat d'ERC a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, va tancar ahir la campanya proposant la creació d'una àrea logística a la Ribera d'Ebre, entre Móra la Nova i Garcia, per diversificar l'economia de la comarca. Salvadó va visitar les obres del polígon industrial del Molló, a Móra la Nova, acompanyat pel número 2 de la candidatura d'ERC per Barcelona, Ernest Benach.

Publicat a ElPunt.cat

Foto: ERC

Troben mort el senglar que dimecres rondava ferit per Tortosa

Un senglar que dimecres al matí va trasbalsar els veïns de Tortosa, i que va aconseguir fugir del dispositiu habilitat per la policia local, la Guàrdia Civil i els agents rurals, va aparèixer mort ahir al matí en una cuneta de l'eix de l'Ebre (C-12). De fet, l'animal ja anava ferit perquè un caçador l'havia atropellat amb el seu vehicle. El senglar també havia caigut al canal de la Dreta i després havia creuat el riu Ebre tres vegades.

Publicat a ElPunt.cat

La Fira de Nadal al Nucli Antic, també a la plaça de l'Absis

L'Ajuntament de Tortosa i l'Associació de Comerciants del Nucli Antic ja preparen la III Fira de Nadal al Nucli Antic, que s'ubicarà al carrer de la Rosa i a la plaça de la Cinta, i que enguany també s'ampliarà a la plaça de l'Absis. La fira tindrà lloc els dies 10, 11 i 12 de desembre, i és per això que l'Ajuntament ha obert el termini per a les inscripcions de persones, entitats, ONG, comerços o estudiants que hi vulguin tenir una parada.

Publicat a ElPunt.cat

26 de novembre del 2010

Artur Mas, comença el canvi: 'Prohibit agafar aigua del canal'

La casualitat ha volgut que CiU pengés aquest pancarta amb el lema "Artur Mas, comença el canvi" al costat d'un cartell de la comunitat de regants en què es pot llegir "Prohibit agafar aigua del canal". Molt s'ha escrit i s'ha comentat aquests dies sobre les polítiques transvasistes de CiU, tot i que la realitat és que la gestió de la sequera del 2008 va demostrar que les forces del tripartit també eren partidàries d'agafar aigua de l'Ebre, i més concretament l'aigua dels canals, per solucionar una emergència a l'àrea metropolitana de Barcelona. Per tant, el missatge antitransvasament serveix per a tots els partits de l'arc parlamentari post-28N. La imatge ens l'ha enviat un amic (ara no sabem si podem dir el seu nom) i ha estat presa al costat del canal de l'Esquerra de l'Ebre, a Tortosa.

El flixenc Ferran Reyes, candidat per a l'Ebre del partit Pirates de Catalunya

El jove Ferran Reyes, de Flix, és el candidat ebrenc del partit Pirates de Catalunya, ja que ocupa el segon lloc a la candidatura d'aquesta formació a la demarcació de Tarragona. Gens afí a la política oficial, Reyes es declara desafecte al sistema polític, com molts dels catalans que s'abstenen de votar cada vegada que hi ha eleccions. En aquest sentit, assegura que Pirates de Catalunya ha nascut per omplir un lloc que encara era buit, el lloc del ciutadà que no es conforma amb el vot cada quatre anys, i que alhora detesta la poca transparència de les administracions i les seuws incongruències. De fet, el Partit Pirata forma part d’un moviment internacional amb força en països com Suècia, Alemanya, Finlàndia o Suïssa. El seu ideari passa per practicar una democràcia real, més participativa. Així, un diputat pirata votarà sempre a favor de la Declaració dels Drets Humans, i a favor de l’ideari pirata, excepte quan entri en conflicte amb el primer punt. En tercer lloc, un diputat votarà sempre segons el que hagin votat les bases, excepte quan entri en conflicte amb el primer o segon punt. A banda, els Pirates de Catalunya propugnen la democràcia directa; la transparència en l’administració pública; el  foment i creació de programari lliure i estàndards oberts a l’administració i PIMEs; la reducció i simplificació de la burocràcia en l'administració; el foment de la cultura i l’accés a ella; la creació de continguts lliures; l'eliminació de l’escletxa digital, i l'oposició a patents en éssers vius i la reforma del sistema de patents.

[Tribuna] 'Que tinguem sort', article de Jaume Forcadell

Diumenge decidim el futur del territori i del país. Passi el que passi, seguirem mantenint el compromís ferm que ens uneix a uns valors i a un territori

Les enquestes projecten quatre anys de govern convergent en solitari, amb recolzaments puntuals del PP o del PSC-PSOE en funció del resultat de les Eleccions Generals. Allò que s’ha denominat “peix al cove”, i que ens condemna a esperar que els resultats de les Eleccions Generals permeti el grup de CiU anar a pactar alguna coseta que ens permeti anar tirant. És probable que del concert econòmic no en tornem a sentir a parlar durant anys, i que l’estat del benestar retrocedeixi a una velocitat vertiginosa en el transcurs d’aquesta legislatura. I és que sembla que el model de CiU en els propers temps serà el que ha aplicat el PP al País Valencià i a la Comunitat de Madrid. Com a mínim, així ho va afirmar la candidata ebrenca de CiU en el transcurs del debat de la Cambra de Comerç de Tortosa.

En aquest context, crec que ERC i el PSC no han estat a l’alçada. Tots coincidim en les bondats de l’obra de govern i en l’alt nivell d’inversió que hem aconseguit per aquestes terres. Tot i això, sembla ser que CiU ha aconseguit que republicans i socialistes entrin en una depressió profunda que ha provocat, en la meva opinió, que hagin perdut completament la dignitat política. Les reiterades ofertes de Puigcercós a Mas sonen a “rebaixes d’hivern”. Però la veritat és que les polítiques impulsades durant aquests anys i defensades aferrissadament pel candidat ebrenc d’ERC són contradictòries i incompatibles amb els plantejaments, més dretaners que mai, que avui fan des de CiU. Montilla, el president del país, “pidola” una segona legislatura mentre renega de la única opció de govern que el podria fer president. Una aposta que no s’aguanta per enlloc i que sona a desesperació.

Per tant, i de manera sorprenent, els únics que defensem la inconveniència que Mas sigui president i el model que ha suposat un salt qualitatiu innegable per a les Terres de l’Ebre i pel conjunt del país som la gent d’ICV i EUiA. La conseqüència lògica d’això és demanar-vos el vot. Cap altra força política pot garantir que no estarà sotmesa a Convergència i Unió durant la propera legislatura. Tots volen o poden acabar pactant amb ells. I us asseguro que la confrontació amb CiU durant aquests quatre anys serà inevitable, i ho serà perquè en política d’aigua volen tornar a la lògica dels transvasaments i pretenen privatitzar la gestió de l’aigua a Catalunya. Ho serà perquè la determinació d’un cabal ambiental per al riu Ebre s’està posposant en espera d’un govern català més dòcil. Ho serà perquè la privatització de la sanitat o dels serveis ferroviaris són clarament perjudicials per aquelles terres que estan poc poblades i, per tant, ofereixen poc negoci als operadors privats. Ho serà perquè, curiosament, la decisió d’on ubicar el cementiri nuclear també s’ha posposat fins després de les catalanes. Davant d’això, us demano que feu que la nostra veu sigui encara més forta, i que tinguem més pes al Parlament.

Des d’una òptica territorial, nosaltres seguirem prioritzant el territori a la lluita partidista. Tant si estem al govern com a l’oposició. Tant si sóc elegit diputat, com diuen algunes enquestes, com si no. Agafo el compromís de seguir treballant intensament durant quatre anys per tal d’aconseguir un territori on la gent pugui viure i treballar en condicions. Que tinguem sort.

Jaume Forcadell
és el número 2 d’ICV-EUiA a la demarcació del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Meritxell Roigé (CiU) aniria a sopar amb Joan Puigcercós (ERC)

La candidata de CiU per a les Terres de l'Ebre, Meritxell Roigé, ha dit aquest migdia que, d'entre els diversos presidencibles catalans, s'emportaria a sopar al candidat d'Esquerra, Joan Puigcercós. Roigé ha fet aquestes declaracions durant una entrevista al programa 'La Punta del Diamant', de Ràdio Tortosa. Segons la número 4 de CiU per Tarragona, no li importaria anar-se'n a sopar amb Puigcercós per xerrar una estona amb ell i analitzar la situació de la política catalana. A l'hora de triar un acompanyant entre els candidats ebrencs ha estat més diplomàtica, i ha afirmat que se'n podria anar amb tots, ja que durant la campanya han tingut una relació personal força cordial. Durant els últims dies, Ràdio Tortosa ha anat entrevistant tots els candidats ebrencs a les eleccions del 28-N. Podeu escoltar tots els programes i les entrevistes gràcies al sevei de podcast.

[Tribuna] 'El vot de l'esperança, garantia de progrés', per Núria Ventura


El proper 28 de Novembre els catalans i catalanes estem cridats a les urnes per elegir el nostre govern. És, per tant, un bon moment per fer un exercici de memòria i passar balanç de la feina feta. La darrera legislatura ens ha servit per construir un territori modern, un territori preparat per al present i futur, un territori competitiu. Ara hem d’aconseguir despegar definitivament i deixar enrere l’oblit al que vam estar sotmesos durant més de vint anys de governs de dretes a la Generalitat (CiU + PP).

Més de 700 milions d’euros d’inversió a les Terres de l'Ebre demostren com es pot iniciar la transformació d’un territori menut com el nostre. Més escoles, més instituts, més llars d’infants, més equipaments esportius i culturals, més consultoris mèdics, més CAP’s, millors hospitals, polítiques de dinamització econòmica, més atenció a les persones depenents, més carreteres, millors xarxes de comunicacions, més respecte al patrimoni, al medi ambient, l’aposta per la universitat.

Aquesta ingent obra de govern, per als socialistes és un estímul per continuar treballant, per continuar interpretant una societat que es transforma dia a dia, per continuar lluitant i aconseguir noves fites, nous objectius, perquè queden qüestions pendents. Volem continuar impulsant polítiques que garanteixin l'equilibri territorial i l'apropament dels serveis als ciutadans i ciutadanes.

Les nostres propostes de futur van encaminades a la sortida de la crisi, a la recuperació econòmica, a la creació d'ocupació i al treball per garantir l'estat del benestar. Les nostres propostes de futur naixen avalades per la feina feta fins avui. Els socialistes volem el vot de l’esperança, el vot del futur, el vot per sortir de la crisi per l'esquerra, amb un concepte de prosperitat.

Tot això serà possible si ens mobilitzem, si anem a votar, perquè quedar-nos a casa és votar la dreta, la dreta de CiU, del PP, la mateixa de sempre. La dreta que aposta per un trencament de la convivència, per una retallada de drets, per la privatització dels serveis públics, per uniformitzar de nou el país.

El poder econòmic està en mans de la dreta, el poder judicial està en mans de la dreta, el poder mediàtic està en mans de la dreta i ara volen el poder polític, l'únic que decideix el poble. El proper dia 28 de novembre, el vot del més ric dels rics val el mateix que el d'una jove, que el d'un jubilat, que el d'un aturat, que el d'una estudiant. El vot del més ric dels rics val el mateix que el del més pobre dels pobres. Esta és la grandesa de la democràcia i si tots i totes anem a votar farem possible una remuntada històrica.

Abans que res, cal anar a votar. Per respecte a les institucions democràtiques que tant ens van costar d’ aconseguir. Per respecte a aquells i aquelles que van morir en la lluita per la democràcia, per fer sentir la nostra veu. De les diverses opcions, els socialistes som la garantia de progrès. Comptem amb tu per continuar avançant i fer avançar els nostres pobles, el nostre país.

Núria Ventura
és candidata PSC eleccions al Parlament de Catalunya

Tortosa i l'ACA canalitzaran el barranc de la Llet per evitar inundacions

L'obra reduirà el risc d'inundació dels terrenys del nou geriàtric de L'Onada.

L'Ajuntament de Tortosa destinarà 300.000 euros a les obres de canalització del barranc de la Llet a la zona de les vies del tren i del canal de l'Esquerra. L'alcalde, Ferran Bel, va dir que el cost de les obres serà finançat a parts iguals per l'Ajuntament i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), segons el conveni aprovat el febrer del 2009. L'objectiu de les obres és minimitzar el risc d'inundació dels terrenys que l'Ajuntament va vendre el 2005 a l'empresa L'Onada, per fer-hi una residència geriàtrica. De fet, va ser l'ACA la que va aturar les obres del geriàtric el febrer del 2007, ja que es va detectar que els terrenys eren inundables. Bel va explicar que en aquest sector no es deixarà estacionar vehicles i que la nova desembocadura del barranc tindrà una amplada de 12 metres.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-11-2010 Pàgina 12

CiU vol fer a Bot el centre neuràlgic de tota la via verda

Pallarès culpa el PSC i ERC del bloqueig a la rehabilitació de les antigues estacions.

El número 6 de CiU per Tarragona i alcalde d'Arnes, Xavier Pallarès, ha assenyalat que Bot hauria de convertir-se en el “centre neuràlgic” de la via verda de la Terra Alta. En aquest sentit, CiU aposta per potenciar la via verda per donar sortida al turisme rural en zones com la Terra Alta i el Baix Ebre. Pallarès ha visitat l'estació de Bot acompanyat pel diputat de CiU al Congrés dels Diputats, Jordi Jané, i pel regidor convergent i exalcalde Andreu Martínez. Segons CiU, el govern de l'Estat està incomplint el seu compromís de rehabilitar les estacions de la via verda de la Terra Alta, després del conveni entre els ajuntaments i Adif per a la cessió de les antigues estacions, a excepció de Bot. “L'actual Ajuntament de Bot, governat pel PSC i ERC [van fer una moció de censura ara fa tres anys], no uneix forces amb la resta d'ajuntaments de la comarca, i no està disposat a promocionar aquesta infraestructura turística”, ha lamentat Pallarès.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-11-2010 Pàgina 5

Foto: CiU

[<] El PSC aposta per enfortir les cooperatives i millorar la comercialització

ERC proposa una agència de promoció de productes agrícoles i pesquers.

El PSC i ERC de les Terres de l'Ebre estan dedicant les últimes hores de la campanya electoral a llançar les seues propostes en l'àmbit de l'agricultura i el sector agroalimentari. Dimecres a la tarda, l'exministre socialista Celestino Corbacho va visitar la Cambra Arrossera d'Amposta, i ahir els candidats ebrencs Núria Ventura i Joaquim Paladella van ser a les instal·lacions de la cooperativa Soldebre, a Tortosa. Paladella va dir que han passat els temps de les grans fusions o grans inversions, i que ara l'objectiu del sector ha de ser la comercialització conjunta: “Hem de vendre el millor possible, tot ajuntant les cooperatives fins i tot amb societats privades”.

[<] Joaquim Paladella diu que el PSC apostarà per enfortir les cooperatives i millorar la comercialització



D'altra banda, el candidat d'ERC a l'Ebre, Lluís Salvadó, va proposar ahir la creació d'una agència de promoció dels productes agrícoles i pesquers de les Terres de l'Ebre. A més, ERC defensarà “preus justos per als pagesos”.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-11-2010 Pàgina 5

Foto: PSC

Carod-Rovira suspèn una conferència a Amposta per evitar problemes

El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, va suspendre la conferència que ahir al vespre havia de pronunciar a la sala Emili Vives del Consell Comarcal del Montsià, a Amposta. El vicepresident ha optat per no participar en la campanya electoral d’ERC, Carod-Rovira suspèn una conferència a Amposta per evitar problemes però la conferència es titulava Un altra política, un altre país. Per això, Carod-Rovira va preferir ajornar-la, per evitar possibles denúncies de CiU davant de la junta electoral de zona. Fonts de CiU i d’ERC han apuntat que, en aquest cas, l’acte no va arribar a impugnar-se.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, plana 2

25 de novembre del 2010

CiU torna a demanar el cessament de Saura i Boada per la imputació de Delta Zero

El portaveu de CiU al Parlament de Catalunya, Oriol Pujol, ha afirmat que la imputació de Delta Zero per un presumpte delicte d'homicidi imprudent per la mort de cinc bombers a Horta de Sant Joan "posa de manifest que el departament d'Interior va amagar informació a la comissió d'investigació al Parlament de Catalunya". Així, Pujol ha demanat al president de la Generalitat, José Montilla, "un primer i últim gest d'autoritat cessant el conseller d'Interior, Joan Saura, i el número 2 del departament, Joan Boada, de la seves funcions". "La imputació, que no vol dir culpabilitat, genera un dubte més que raonable sobre que en cap cas l'actuació del tripartit va ser impecable, com va dir inicialment el departament d'Interior", ha exposat Pujol. Segons el portaveu de CiU, "aquesta imputació evidencia, com a mínim, que el govern va amagar informació a la comissió d'investigació d'Horta de Sant Joan". Pujol també ha recordat que CiU sempre ha manifestat que "la comissió d'investigació era necessària per saber què va passar, perquè fets com aquest, que va acabar amb la tràgica mort de cinc bombers i un bomber ferit molt greu, no es tornin a repetir mai més, i per oferir les màximes garanties de seguretat al cos de Bombers".

La UGT de Bombers defensen el 'treballador' Delta Zero i apunten cap al Departament d'Interior

La secció sindical de la UGT a Bombers de la Generalitat ha demanat que es respecti la presumpció d'innocència de Delta Zero, un cop que aquesta tarda s'ha sabut que la jutge de Gandesa ha decidit imputar el comandament Carles Font per un delicte d'homicidi per imprudència greu en la mort dels cinc bombers a Horta de Sant Joan. "Lamentem que tot el pes de la llei recaigui sobre un treballador, que al marge d'haver complert bé o malament amb el seu treball era un treballador designat per l'administració, amb una trajectòria professional suficientment llarga com perquè l'organització hagués dectectat les seves competències", ha dit la UGT a través d'un comunicat. "Lamentem que no es derivin responsabilitats a aquells que van permetre que responsables poc qualificats es fessin càrrec de la seguretat dels bombers i que van permetre dinàmiques de treball pervertides que anunciaven un desenllaç tràgic", han afegit. Segons el sindicat, l'informe tècnic oficial continua responsabilitzant les víctimes, "sense assumir cap culpa ni responsabilitat", mentre els que ho ven fer segueixen "gestionant impunement el servei de bombers". La UGT també afirma que se'ls ha criminalitzat, i que ara els fets "demostren" que no estaven equivocats. Finalment, diuen que "la UGT de Catalunya s'ha mantingut sempre en el mateix posicionament, denunciant que l'incendi d'Horta de Sant Joan no era un accident inevitable ni imprevisible, sinó el fruit de la deriva política del Departament".

Interior diu que 'respecta' la instrucció judicial sobre l'incendi d'Horta

El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, ha expressat aquesta tarda el seu respecte a la instrucció que la jutgessa de Gandesa està duent a terme, per delimitar les responsabilitats penals de l’incendi d’Horta de Sant Joan. A més, ha dit que continuarà col·laborant plenament amb la Justícia, "com ha fet des del primer dia". La jutgessa de Gandesa ha citat a declarar el 17 de desembre al màxim comandament de l’incendi d’Horta de Sant Joan (Delta Zero) en qualitat d’imputat, “precisamente en aras a garantizar y no mermar los derechos que le asistirán como tal”; és a dir, per tal que així pugui defensar-se d’alguna de les coses que s’han dit sobre ell.

El Departament d’Interior també ha volgut recordar que, segons tots els indicis, l’incendi d’Horta de Sant Joan va ser provocat intencionadament, presumptament per dos persones que van ser detingudes pels Mossos d’Esquadra, i contra les quals la Generalitat exerceix l’acusació particular. Finalment, Interior ha volgut transmetre a tot el cos de Bombers de la Generalitat "l’agraïment i el suport de la societat catalana a la seva tasca, i encoratjar-lo a seguir treballant en totes les emergències amb professionalitat i voluntat de servei públic".

La jutge de Gandesa imputa Delta Zero, el màxim responsable dels bombers a l'incendi d'Horta

Delta Zero, el cap de guàrdia dels bombers durant l'incendi mortal d'Horta de Sant Joan, ha estat imputat en la causa per la seua presumpta implicació en cinc delictes d'homicidi i un de lesions. Segons l'auto signat aquest dimecres per la titular del jutjat de Gandesa, Laura Maria Martínez Salom, el comandament dels bombers haurà d'anar-hi a declarar el proper 17 de desembre, a les deu del matí. Per la seua banda, l'advocat que representa els familiars dels bombers morts, Pau Simarro, ja ha assegurat que la imputació del comandament Carles Font suposa un gir important en la investigació del cas, ja que, fins ara, només hi havia imputats els dos joves que presumptament van provocar el foc. La gestió de l'incendi forestal va situar la conselleria d'Interior, dirigida per ICV, en el punt de mira de les crítiques dels partits de l'oposició. La notícia s'ha conegut aquesta mateixa tarda, quan només falten tres dies per a les eleccions al Parlament.

Durant la seua compareixença a la comissió d'investigació del Parlament, al març del 2010, Delta Zero va negar que hi hagués descoordinació en l'extinció de l'incendi d'Horta de Sant Joan, al juliol del 2009. Amb tot, Font va admetre que, en el moment en què el foc va atrapar els bombers, ell no era al Centre de Comandament Avançat (CCA). Font també va lamentar haver estat "jutjat públicament" i "víctima de cruels mentides que dificulten saber la veritat". A més, va reclamar rigor informatiu i va rebutjar que els mitjans difonguessin imatges i enregistraments que eren "una falta de respecte" a les famílies dels bombers morts.

+Més informació, a El Punt i l'Avui:
-La jutge imputa a Delta 0 per la mort de cinc bombers a l'incendi d'Horta

Foto: Vilaweb

PSC, PP i Ciutadans creuen que el futur govern no hauria d'oposar-se al cementiri nuclear

"Cal eliminar els magatzems [nuclears] que tenim ara. Hi ha partits que protesten contra l'MTC i resulta que en tenim dos que van creixent i en condicions inadequades. Els residus nuclears poden estar millor guardats", afirma el PSC a la pregunta "S'ha d'oposar el govern a un magatzem nuclear a Catalunya?", que publiquen aquest dijous El Punt i l'Avui. Però els socialistes no són els únics que deixen la porta oberta a l'MTC, ja que el PP contesta: "La cultura del no del tripartit ha condemnat la Ribera d'Ebre a la pobresa. El Partit Popular creu en l'energia nuclear i creu que l'MTC és una bona solució, sobretot pel parc tecnològic que porta incorporat". També Ciutadans aposta pel magatzem nuclear: "No, tot i que és una decisió de l'Estat, amb consens social i tècnic. És una instal·lació industrial i científica, amb tecnologia segura. Genera treball i riquesa, i potenciaria la investigació en l'entorn."

Quant a CiU, la resposta de la federació és la següent: "No hem d'admetre aquesta instal·lació al nostre territori, perquè ara ja produïm el 38% de l'energia nuclear de l'Estat; ja hem cobert prou la nostra quota de participació i només falta que ara vagi a un altre lloc". Per la seua banda, ERC es mostra contrària al magatzem nuclear:  "Esquerra es continuarà mobilitzant per fer complir l'oposició contra el cementiri expressada pel Parlament, pel govern de Catalunya i per la majoria social, perquè volem un futur de dignitat per a les Terres de l'Ebre". La resposta d'ICV-EUiA també és clara a l'hora d'oposar-se al magatzem de residus nuclears: "Evidentment. Sobre els residus, se'ns diu que d'aquí a 20 anys ja es trobarà una solució; es perpetua la immaduresa tecnològica pròpia de l'energia nuclear. Demanem una data de tancament abans de parlar del magatzem. De la mateixa manera, Solidatitat i Reagrupament també rebutgen l'MTC. "Sí, s'hi ha d'oposar. I d'acord amb els compromisos adquirits amb la CANC, impulsarem al Parlament una proposta de llei que estableixi la prohibició d'instal·lar cap cementiri nuclear espanyol a Catalunya", afirmen al partit de Joan Laporta. "Ens hem compromès que el cementiri nuclear no estigui ni a Ascó, ni enlloc a
Catalunya. Mentre no siguem un estat de dret independent, la nostra quota de solidaritat energètica està més que saldada", diuen els de Joan Carretero.

Foto: CANC

[<] Bel anuncia un pas de vianants provisional a través del sector de Renfe

Tortosa volia fer també un pàrquing en superfície, però no ha estat possible.

Pas sense retorn perquè Tortosa aprofiti els terrenys que Renfe té en desús al centre de la ciutat. L'alcalde, Ferran Bel, va confirmar ahir l'obertura d'un pas de vianants provisional, que enllaçarà els carrers Ronda Docs i Ronda Reus, i que escurçarà les distàncies entre l'Eixample i el barri del Temple. Les obres començaran a primers del 2011, amb un cost de 70.000 euros. En canvi, l'Ajuntament no ha pogut disposar encara dels terrenys per fer-hi un pàrquing provisional en superfície. Només desmuntar la caseta del punt d'enclavament, que regula el trànsit ferroviari d'entrada i sortida a Tortosa, té un cost de 700.000 euros, i Adif no ha volgut assumir ara les obres. De fet, la presència de tot el cablejat en aquest punt d'enclavament és el que ha impedit que els terrenys es puguessin aprofitar com a pàrquing provisional.

-[<] Ferran Bel presenta el nou pas provisional en els terrenys de Renfe

>

-[<] L'alcalde de Tortosa diu que la urbanització dels terrenys de Renfe marcarà el proper mandat



-[<] Ferran Bel parla de les obres a l'antic pont del tren de Tortosa



Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-11-2010 Pàgina 11

[<] Tortosa avançarà un crèdit d'1,5 milions per fer les obres del 2011

El ple de l'Ajuntament de Tortosa va aprovar ahir, amb l'abstenció d'ICV i el vot en contra del PSC, la modificació del pla de sanejament financer, amb l'objectiu d'adaptar-se a la norma estatal que impedeix a la majoria d'ajuntaments endeutar-se durant el 2011. Així, abans d'acabar l'exercici actual, el consistori podrà contractar un crèdit d'1,5 milions d'euros, per fer front a les obligacions previstes pel 2011, i a algunes inversions. Per exemple, l'acabament de la reforma de l'edifici de l'ajuntament, la canalització del barranc de la Llet, les connexions elèctriques del centre cultural L'Escorxador i la participació municipal en les obres de l'arxiu de la catedral. La regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya, va explicar que la previsió era sol·licitar un préstec de 3 milions el 2011, però va dir que han preferit reduir el crèdit a la meitat, mantenir els compromisos adquirits i retornar 3,9 milions del deute amb els bancs. Segons l'alcalde, Ferran Bel, aquesta amortització se sumarà a la cancel·lació del préstec de 3 milions que tenia Aigües de Tortosa. Bel va dir que, el 2011, el deute municipal passarà a ser d'uns 40 milions.

[<] Joan Sabaté rebutja el nou crèdit de Tortosa que modifica el pla de sanejament




Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-11-2010 Pàgina 11

Salut diu que el nou servei d'urgències té consens a la Ribera d'Ebre

El personal sanitari manté les mateixes condicions a l'hospital de Móra d'Ebre.

El director dels serveis territorials de Salut a les Terres de l'Ebre, Ismael Roldan, ha defensat el nou model d'urgències i emergències al territori, arran de la jornada de vaga que dimarts va fer el personal sanitari de l'àrea bàsica de Móra d'Ebre i Móra la Nova. Roldan va explicar que s'havien fet reunions periòdiques a la Ribera d'Ebre, per “consensuar” la centralització de les urgències de l'atenció primària a l'hospital comarcal de Móra d'Ebre, “a un quilòmetre del CAP de Móra la Nova”. “Ho hem fet per millorar l'eficiència, la qualitat i la resolució, i això és innegociable”, va dir. Segons Roldan, les condicions laborals i econòmiques dels treballadors no han quedat afectades, i l'única diferència és que el personal sanitari i els pacients han de desplaçar-se a Móra d'Ebre.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-11-2010 Pàgina 11

Foto: Antena Caro 

Esquerra reparteix 60.000 tríptics per comparar el model de CiU a l'Ebre

La federació d'ERC a les Terres de l'Ebre ha editat un tríptic per informar de l'acció de govern dels republicans i enumerar els seus 10 compromisos per a les Terres de l'Ebre. En aquest material, que ERC ha fet arribar a 60.000 llars del territori, es contraposen projectes com el campus de Tortosa, el pont de Sant Jaume i Deltebre, la candidatura Ebre Biosfera, la vegueria i la fibra òptica; amb els de CiU: transvasaments, abocadors i cementiri nuclear.

+Més informació:
-Salvadó: “Si el PP condiciona el Govern i el Parlament, les Terres de l’Ebre tornaran al passat , al blanc i negre”

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-11-2010 Pàgina 6

Grup a Facebook per donar suport a Forcadell (ICV)

ICV de les Terres de l'Ebre ha promogut un esdeveniment a la xarxa social de Facebook per donar suport al tortosí Jaume Forcadell, número 2 de la candidatura ecosocialista per Tarragona. La causa té el lema Volem un altre ebrenc al Parlament.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-11-2010 Pàgina 6

24 de novembre del 2010

Montserrat Tura explica a Twitter per què va parlar en tortosí al míting

La consellera de Justícia i número 2 del PSC per Barcelona, Montserrat Tura, ha explicat aquest matí a Twitter com és que va intentar parlar en tortosí durant el míting central dels socialistes a les Terres de l'Ebre, ahir al vespre al pavelló firal de Remolins. El tema havia aixecat una certa polèmica en aquesta xarxa social ja dimarts a la nit. Per exemple, Lluís Sitjes es preguntava per què Tura parlava en tortosí si és de Mollet del Vallès. Arnau Martí deia que Tura es posava a parlar en "subdialecte tortosí" i que li recordava l'accent mexicà d'Aznar. Fins i tot Carmen de Mairena, la número 2 de la CORI per Barcelona, deia a Twitter que li havia encantat l'accent tortosí de Tura, i que el seu partit vol fer del "cavero" idioma oficial del país [com l'aranès]. Finalment, Tura ha contestat un missatge de Twitter de l'usuari Jordi Dorca, que es preguntava per l'accent "postís" de la candidata del PSC en campanya. Així, la candidata socialista ha recordat que va viure a Tortosa. "Quan hi baixo, sense adonar-me sempre canvio la pronúncia de la e", afirma.

Disqus for Marfanta