31 de desembre del 2010

L'Ajuntament de Tortosa també preveu instal·lar gàbies per capturar coloms

Serveis i Medi Ambient duen a terme el pla de xoc per intentar reduir un 80% la presència d'aquests animals, però el 2011 caldrà fer accions complementàries ·

L'Ajuntament de Tortosa va dur a terme ahir el pla de xoc que havia anunciat per reduir un 80% la població de coloms que hi ha al municipi. A primera hora, els tècnics d'una empresa especialitzada, Colomba Control, es van desplaçar al parc municipal Teodor González per fer el primer dels vuit llançaments de xarxa. Finalment, a causa del mal temps i de la presència del gall d'indi que hi ha solt al parc –espantava els coloms–, els tècnics només van capturar una seixantena d'exemplars. Durant els dies previs, els tècnics havien posat menjar al mateix punt del parc, al costat del restaurant, per atraure els coloms i enganyar-los. Però uns dies enrere, a mode de prova pilot, ja havien fet un llançament de xarxa al parc, en què es van capturar uns 150 coloms al costat de la Casa dels Gegants, instal·lada a la llotja medieval.

La previsió era que s'atrapessin fins a 350 o 400 coloms en cadascuna de les vuit captures programades. De fet, el consistori no sap determinar quina és la població exacta de coloms a Tortosa, tot i que han calculat que només al parc municipal podrien haver-hi uns 500 exemplars. El regidor de Medi Ambient, Valentí Marín, va anunciar que durant el 2011 també han previst mesures complementàries a les del pla de xoc; unes accions que seran majoritàriament de tipus “passiu”. “Estem parlant d'instal·lar gàbies en llocs estratègics, perquè hi vagin entrant i es vagin recollint de tant en tant”, va dir.

LA FRASE
"Al parc quedaran alguns coloms, i en aquest cas la gent els podrà seguir donant menjar"
Joan Sanahuja, regidor de Serveis de l'Ajuntament de Tortosa

LA XIFRA
1.200 euros és el pressupost que ha destinat l'Ajuntament tortosí al pla de xoc per reduir la població de coloms.

Frenar els danys en el patrimoni

El regidor de Serveis, Joan Sanahuja, va explicar ahir que l'excés de població de coloms que té Tortosa ha provocat moltes queixes veïnals, ja que ocasionen molèsties i embruten els edificis. Però, a més, els excrements dels coloms, que són molt corrosius, també provoquen desperfectes en el patrimoni i edificis protegits, com ara la catedral o la llotja del parc

Publicat a El Punt

Tortosa, crèdit abans d'acabar l'any

El ple de l'Ajuntament de Tortosa va acomiadar ahir el 2010 amb l'aprovació de la contractació d'un crèdit a llarg termini per un import de 250.000 euros. L'objectiu del préstec és tenir el finançament necessari per fer diverses obres compromeses per al 2011, i es va aprovar amb els vots del govern municipal (CiU i ERC) i del PP, i l'abstenció d'ICV i del PSC. Els socialistes van advertir que el govern de Ferran Bel ha hagut de fragmentar la contractació del crèdit, ja que cap entitat financera els ha volgut fiar tota la quantitat.

Publicat a El Punt

30 de desembre del 2010

L'Onada reprèn les obres i vol obrir a Tortosa d'aquí a un any

Els treballs de la residència geriàtrica al barri de Sant Llàtzer feia unes setmanes que estaven aturats, fins a l'adjudicació de la segona fase · L'Ajuntament i l'ACA canalitzaran el barranc ·

Les obres de la residència geriàtrica que l'empresa L'Onada està construint a Tortosa estan aturades. Amb tot, ara no és a causa de cap problema urbanístic ni per la intervenció de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que va deixar el projecte en suspens durant gairebé tres anys perquè l'Ajuntament havia subhastat el 2005 uns terrenys a la zona d'influència del barranc. La directora general de L'Onada, Cinta Pascual, va explicar ahir que han enllestit la primera fase de les obres, i que, un cop adjudicada la segona fase, els treballs es reprendran després de les festes de Nadal. “Tot està en marxa”, va assegurar Pascual, que va assenyalar que la nova previsió de L'Onada és inaugurar la residència tortosina d'aquí a un any; és a dir, cap al desembre del 2011.

A més, durant el pròxim exercici l'Ajuntament destinarà 300.000 euros a les obres de desguàs del barranc de la Llet, a la zona de les vies del tren i del canal de l'Esquerra. El cost del projecte serà finançat a parts iguals pel consistori i per l'ACA, segons un conveni aprovat el febrer del 2009. De fet, aquell acord va permetre la represa d'unes obres aturades a final de gener del 2007 per una queixa veïnal. Però l'empresa ha estat pacient, no ha reclamat cap compensació a l'Ajuntament i ha mantingut la seua inversió. “Les denúncies dels veïns tampoc hi han ajudat”–va admetre Pascual,– però som una empresa de les Terres de l'Ebre i Tortosa ha estat una aposta estratègica”. En un principi, L'Onada treballava amb un pressupost de 3,6 milions, per iniciar l'activitat el febrer del 2007. Però el projecte s'ha retardat i ha hagut d'ampliar-se. De fet, fa un any l'empresa ja parlava d'una inversió de més de cinc milions, entre l'obra i l'equipament.


LA XIFRA
72.000 euros és el preu “polític” que L'Onada va pagar el 2005 pels terrenys de Sant Llàtzer, venuts en subhasta pública.

Un barri amb dos centres geriàtrics

L'Onada pretén que l'entorn del seu centre geriàtric de Tortosa siga una zona de passeig, integrada al barri. El complex tindrà 12 places de pisos tutelats, 30 places de centre sociosanitari, 70 places de residència i 30 places de centre de dia. Serà el segon complex geriàtric de Sant Llàtzer, amb la residència Sant Miquel Arcàngel que el bisbat ara està ampliant.

Publicat a El Punt

El detenen per haver intentat vendre joies falses en un comerç de Tortosa

La policia local de Tortosa va informar ahir que ha detingut un individu de 33 anys i de nacionalitat croata, acusat dels delictes d'estafa i falsificació de document públic. Els fets van passar quan el detingut pretenia vendre unes joies, que van resultar falses, en un establiment de compravenda d'or. El propietari va sospitar de l'autenticitat de les joies i va avisar una patrulla de la policia local. En el moment que els agents van voler identificar-lo, l'home els va mostrar un permís de conduir que també era fals. A més, el detingut no va poder explicar quin era l'origen de les joies, que segons el joier estaven molt ben falsificades. Els agents van saber després que l'home havia intentat una estafa semblant en un comerç de Tarragona.

Publicat a El Punt

Amposta estrena la nova llar residència per a disminuïts psíquics

L'associació Apasa, que integren familiars de persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca del Montsià, va inaugurar dimarts la seua llar residència a Amposta, que ha tingut un cost d'un milió d'euros. El finançament ha estat a càrrec de la Generalitat, del programa Tu Ajudes de Caixa Tarragona, i de la Diputació. En concret, la residència L'Ullal-Apasa està situada en una planta baixa dels números 25-33 del carrer Poble Nou, i té una capacitat de 12 places. A més, les instal·lacions estan adaptades per a totes les necessitats de suport. En aquest sentit, un dels punts forts del projecte ha estat l'emplaçament de la residència, ja que anar a viure en una comunitat de veïns significa normalitzar “una mica més” la vida social de les persones amb discapacitat intel·lectual. L'habitatge té dos menjadors o sala d'estar, una cuina de tipus office, quatre habitacions individuals i quatre habitacions dobles (sis de les quals, adaptades), dos banys, dues sales de bany adaptat i un bany adaptat per a suport generalitzat. També hi ha despatxos, un rebedor, servei de bugaderia, accés a les noves tecnologies i un vestidor per al personal.

Publicat a El Punt

El reglament de mitjans municipals de Roquetes no és vàlid, diu el PSC

El portaveu del PSC de Roquetes, Miquel Castelló, va reiterar ahir les seues crítiques a la política comunicativa del govern de Francesc Gas (ERC), queixes que han motivat la intervenció del síndic de greuges. Castelló va aportar diversos correus electrònics per demostrar les dificultats que ha tingut el PSC per publicar un article a la revista Roquetes. En concret, Castelló lamenta que li demanessen l'article abans del 21 de desembre, quan el reglament municipal de mitjans de comunicació estableix com a límit l'últim dia del mes. A més, Castelló recorda que el reglament, tot i que es va aprovar fa dos anys, no ha estat publicat en cap diari oficial, i per tant “no és efectiu”.

Publicat a El Punt

29 de desembre del 2010

Un govern dels millors, sense cap ebrenc


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha informat avui al Consell Executiu que compareixerà davant el Parlament per donar-hi compte de l'estructura i la composició del nou govern. Un govern "dels millors" en què no hi haurà cap conseller ni cap consellera del Camp de Tarragona ni de les Terres de l'Ebre. Segons Mas, el nou govern "traspassa les fronteres estrictes dels partits polítics", però res ha dit de les fronteres territorials. A més, en la seua primera reunió, l'Executiu ha aprovat els nomenaments dels secretaris generals, en què tampoc hi ha cap ebrenc. En aquest sentit, durant els últims mesos s'havia especulat que l'exdelegat de la Generalitat, diputat de CiU i alcalde de l'Ampolla, Francesc Sancho, podria esdevenir conseller de Salut d'un govern d'Artur Mas. Però el mateix Sancho ja va comentar, l'endemà del 28 de novembre, que el més ben situat per ocupar el càrrec no era altre que Boi Ruiz, qui finalment ha estat nomenat com a conseller de Salut. Finalment, segons ha avançat aquesta tarda l'Ebredigital, Sancho podria acabar ocupant una secretaria a Salut, la d'Estratègia i Coordinació, un càrrec que es considera com el número tres de l'organigrama d'aquest departament. De fet, el nou càrrec de Sancho seria complementari al de la nova secretària general de Salut, Roser Fernandez, que ha estat nomenada en la reunió del Consell Executiu d'avui. Si aquest nomenament s'arribés a produir, Sancho hauria de deixar l'alcaldia de l'Ampolla.

Foto: Generalitat de Catalunya

Restes electorals a la plaça de l'Estadi


Ja ha passat més d'un mes des de les eleccions catalanes del 28 de novembre. Aquesta setmana, Artur Mas ha pres possessió com a 129è president de la Generalitat, i també han jurat o han promès el seu càrrec els nous consellers i conselleres del govern català. A Tortosa, la propaganda electoral ha anat desapareixent dels carrers, de les cartelleres i, sobretot, dels fanals. Però hi ha excepcions. Aquí tenim uns cartells de la campanya electoral de CiU, que han sobreviscut en un fanal de la plaça Joaquim Bau, també dita plaça de l'Estadi. El fanal es troba just al costat del quiosc de premsa que haurà de ser desmuntat i traslladat quan, en poques setmanes, comencen les obres de l'aparcament subterrani vinculat al projecte de les noves piscines i de l'edifici administratiu de l'estadi municipal. Per tant, si no el despengen abans, aquest cartell supervivent amb la cara de la nova diputada al Parlament, Meritxell Roigé, també desapareixerà amb motiu d'unes obres que han de transformar la cara del barri de Ferreries. Unes obres que està impulsant la mateixa Roigé, com a tinent d'alcalde d'Urbanisme.

-[àudio] Meritxell Roigé afirma que les noves piscines i els pàrquings són els projectes més importants del mandat

Excrements davant de les noves escales de la catedral de Tortosa


La nova zona de vianants dels voltants de la catedral de Tortosa ha aparegut aquest matí embrutada amb algunes mostres d'excrements d'animals domèstics. Si aquesta demostració d'incivisme per part dels amos dels animals ja és greu en qualsevol punt de la ciutat, encara ho és més en els casos en què s'afecta la conservació i el manteniment del patrimoni històric i cultural. A més, en aquest cas concret del carrer Croera, es tracta d'una zona molt freqüentada pels turistes, els quals s'emporten una imatge molt negativa del nucli antic en particular, i de Tortosa en general. Per sort, als pocs minuts de fer aquesta fotografia, ha vingut una brigada del servei de neteja municipal i ha retirat els excrements. En aquest sentit, cal felicitar-los per la seua eficiència. Però no podem perdre de vista que els que haurien de netejar les deposicions dels animals són els seus amos, i que la millor neteja d'una ciutat és la dels que no embruten.

La nova via verda de Tortosa a l'Aldea ja recorre la vora del riu


La senyalització de l'itinerari, que arribarà fins a l'Aldea, és provisional ·

El Consell Comarcal del Baix Ebre ja ha començat la senyalització de la via verda que travessarà Tortosa a través de l'antic pont del tren, el passeig de les Bicicletes i el passeig de Ribera, en el marc del projecte global d'una via cicloturística entre Tortosa, l'Aldea i Deltebre. De fet, el regidor de Medi Ambient i Mobilitat, Valentí Marín, ha explicat que el carril bici de color blanc, que ja recorre el marge esquerre del riu, és una senyalització provisional. És a dir, no es farà el carril bici definitiu fins que s'acaben les obres que l'Estat ha de fer al pont del ferrocarril i a la façana fluvial, uns treballs que han de començar al gener, amb un pressupost de cinc milions d'euros. De la seua banda, el projecte promogut pel Consell Comarcal té un cost de gairebé 100.000 euros. Al seu primer tram, entre el pont del tren i el Club de Rem, el carril bici transcorrerà entre l'actual passeig de les Bicicletes i el riu, incrustat a la part alta del talús, i caldrà fer alguns canvis en el mobiliari urbà. En canvi, entre el Club de Rem i el pont del Mil·lenari, el carril bici serà independent de l'actual passeig de Ribera. Un cop sota del pont, el carril bici passarà pel nou pàrquing d'autocaravanes, i la via cicloturista transcorrerà pel camí del Mig, per la rotonda d'Anguera i per l'antic camí d'Amposta, fins a Campredó i l'Aldea.

Publicat a El Punt

Tortosa congela el preu del bus el 2011

L'Ajuntament de Tortosa ha decidit congelar pel 2011 el preu del transport públic urbà en les línies L-2 (hospital) i L-3 (Remolins i Sant Llàtzer), les dues que són competència municipal. Segons el regidor de Mobilitat, Valentí Marín, el bitllet senzill continuarà costant 1,25 euros (0,65 euros per a gent gran i estudiants). L'excepció és el preu de la targeta que permet fer 10 viatges, i que per un arrodoniment passa de 9,85 a 10 euros. En la línia interurbana L-1 (Tortosa, Roquetes i Jesús), el bitllet senzill ara val 1,40 euros.

Publicat a El Punt

28 de desembre del 2010

Eba Peransi, primer videoclip

La cantant tortosina Eba Peransi ha penjat avui al seu perfil de Facebook el videoclip del tema 'Eres alma', el primer single del seu disc Desde hoy, produït per Nacho Mañó (Presuntos Implicados). El videoclip ha estat dirigit per Ramon Balagué, de la productora Minifilms, i va ser enregistrat durant l'actuació i els assajos d'Eba al teatre auditori Felip Pedrell de Tortosa, durant la darrera edició del festival Ebresons 2010, el 21 d'octubre passat, tal com també podeu veure en la imatge de Quique Pedret.  L'objectiu d'Eba es arribar a les 2.000 visualitzacions del vídeo a YouTube abans del 2011, i aquesta tarda ja en porta més de 1.800...

L'Ajuntament de Tortosa, 'pocoyitzat'

El web de Pocoyó, la sèrie d'animació espanyola produïda per Zinkia, ofereix la possibilitat de crear avatars de personatges amb el disseny de Mundo Pocoyó, un entorn en línia en què pots fer-te una identitat virtual i gaudir de diversos jocs i aventures, tot formant part d'una xarxa social pròpia. En aquest sentit, el que hem fet aquí és aprofitar el seu sistema per crear personatges en línia, amb l'objectiu de "pocoyitzar" l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i els portaveus dels grups municipals a l'Ajuntament: Meritxell Roigé (CiU), Ricard Forés (ERC), Joan Sabaté (PSC), Jaume Forcadell (ICV) i Mike Monllau (PP). Podeu provar-ho vosaltres mateixos, clicant aquí, i mirar de crear un avatar de com seríeu en el món de Pocoyó...

Una ampliació urbanística “possibilita” l'arribada de Decathlon i Mercadona


La Generalitat dóna via lliure a l'extensió de la trama urbana consolidada en l'àmbit dels portals de Ciutat, per facilitar la implantació de grans comerços ·

La Generalitat ja ha donat per bona l'ampliació de la trama urbana consolidada (TUC) que l'Ajuntament de Tortosa li havia reclamat durant els últims mesos. Ferran Bel ha explicat que el consistori havia sol·licitat que es consideressin com a TUC els nous portals de Ciutat Nord i Centre, amb l'objectiu de“possibilitar” la implantació de grans superfícies comercials, com ara Decathlon. També el futur hipermercat de Mercadona, un projecte que no suposarà el tancament del seu actual supermercat de Ferreries. De fet, l'Ajuntament està enllestint la urbanització d'aquest sector entre l'autovia de l'Aldea (C-42) i el canal. Segons l'alcalde de Tortosa, l'Ajuntament podrà autoritzar-hi, pel seu compte, qualsevol establiment que no supere els 2.500 metres quadrats de superfície de venda.

A banda dels portals de Ciutat, Tortosa també ha aconseguit que es considere trama urbana consolidada el sector del raval de la Llet, que el govern va definir com a àrea residencial estratègica (ARE). La tramitació ha estat relativament llarga, ja que té el seu origen en un acord de ple del 18 de maig d'enguany, pel qual s'aprovava la proposta municipal de delimitació de trama urbana consolidada. La Direcció General de Comerç va emetre, un mes després, un informe favorable a la proposta, però amb una sèrie de consideracions. Tot seguit, el 30 de juliol, el consistori va retornar la proposta a la Generalitat, en un text que recollia en part les prescripcions de l'informe de Comerç. Finalment, el 29 de setembre, l'Ajuntament entrava als serveis territorials d'Urbanisme un escrit per apel·lar al decret llei 1/2009 del 22 de desembre, d'ordenació d'equipaments comercials. Segons aquest escrit, en el termini de dos mesos des de l'aprovació de la trama urbana, aquesta s'ha d'entendre en els termes de la proposta formulada pel mateix Ajuntament. Però, encara el 5 d'octubre, Comerç insistia a ratificar el seu informe del mes de juny. A primers de mes, Urbanisme ha resolt en favor del consistori per “silenci administratiu positiu”.

Publicat a El Punt

Decathlon ja té llicència d'obres per aixecar una nau a Tortosa

Fa poc més d'un any, Decathlon feia efectiva la seua opció de compra d'uns terrenys a Tortosa, en el pla parcial portal de Ciutat Centre. Un any abans, El Punt ja havia avançat que l'Ajuntament i l'empresa buscaven uns terrenys en aquest sector, i que les negociacions –els primers contactes es van produir durant l'etapa de Joan Sabaté a l'alcaldia– estaven força avançades. Ara per ara, la multinacional d'origen francès, dedicada a la venda de material i roba esportiva, ja té la llicència d'obres aprovada per l'Ajuntament. Un extrem que l'alcalde, Ferran Bel, no ha volgut confirmar. Però altres fonts municipals han assegurat que el consistori ja li ha concedit el permís per construir una nau. Ara, la previsió municipal és que Decathlon obrirà portes a Tortosa per la campanya de Nadal del 2011.

Publicat a El Punt

El PSC diu que l'operació de les piscines podria ser “irregular”

El portaveu del PSC de Tortosa, Joan Sabaté, ha afirmat que l'adjudicació de les obres de les noves piscines, del futur edifici administratiu i del pàrquing de la plaça Joaquim Bau és “presumptament irregular”. Segons Sabaté, els terrenys afectats de l'estadi municipal són esportius, “amb la mateixa qualificació que una zona verda, i no s'hi pot fer un edifici d'oficines sense modificar el planejament urbanístic”. De fet, Sabaté ha dit que la requalificació està encara en tràmit, ja que l'aprovació provisional va fer-se divendres passat. “Si algun dels arguments contraris prospera en el tràmit davant de la Generalitat fins a l'aprovació definitiva” –ha advertit–, “això podria barrar el pas a la modificació, i tècnicament l'adjudicatària podria demanar una indemnització a l'Ajuntament”. Així, Sabaté ha acusat el govern de Ferran Bel de tenir “pressa” per arribar a les eleccions del 2011 amb les obres en marxa. Tot això és el que Sabaté volia explicar quan divendres Bel li va prendre la paraula apagant el sistema de megafonia, cosa que va fer que els regidors del PSC abandonessin el ple sense arribar a votar l'operació. Per la seua banda, la regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, ha replicat que l'escenari descrit per Sabaté ja no es produirà, perquè s'ha esgotat el termini d'al·legacions. En concret, l'Ajuntament vol que l'edifici puga tenir altres usos, al marge dels esportius.

Àudios:
-[<] Joan Sabaté expilca per què el PSC marxa divendres del ple de Tortosa
-[<] La portaveu de CiU lamenta que els regidors del PSC hagen abandonat el ple
-[<] Jaume Forcadell explica l'abstenció d'ICV en l'adjudicació de les noves piscines
-[<] Meritxell Roigé afirma que les noves piscines i els pàrquings són els projectes més importants del mandat


  Publicat a El Punt

27 de desembre del 2010

[Tribuna] 'Política i emocions', per Antoni Sabaté


Ha arribat l'hora de l'alternança. Així ho ha decidit la ciutadania. Aquest és el fonament de la democràcia.

Durant les darreres setmanes, hem vingut explicant la inversió sense precedents que el DPTOP de la Generalitat de Catalunya ha aplicat a les Terres de l'Ebre, així com una exhaustiva planificació de cara el futur.

Carreteres, pont, ports, polígons industrials, llei de barris i millora del transport públic ha estat el nostre relat de la cohesió social, de l'equilibri territorial i de la construcció d'un país en xarxa.

Tanmateix, instruments de planificació com la normativa urbanística de construccions en sòl no urbanitzable, el Pla Territorial i el Pacte Nacional per a les Infraestructures, situen, sense cap dubte, a les Terres de l'Ebre en l'agenda de la modernització de Catalunya.

Hem volgut contribuir a resoldre el dèficit d'inversions que de forma crònica venia patint el nostre territori i a preparar-lo per afrontar els reptes de present i futur. Jo crec, sincerament, que en bona part ho hem aconseguit.

Amb tot, queda molt per fer, clar que sí, com també segur que no hem encertat en tot perquè sempre tot és millorable, certament.

En un to més personal, voldria expressar el sentiment d'haver viscut una etapa apassionant de construcció territorial, d'haver treballat per un territori que m'estimo, que crec fermament en les seves possibilitats de desenvolupament. D'haver compartit amb tantes persones i institucions, des de la pluralitat, aquesta passió per les Terres de l'Ebre.

Podria inventariar extensament les actuacions concretes que tenen a veure amb aquest escrit. En vull triar dues.

Una de ben senzilla, la nova expedició de transport públic entre la Serra d'Almos fins Móra la Nova (estació de ferrocarril) i Móra d'Ebre (hospital). En l'acte institucional a la sala d'actes de la pedania -aviat EMD-, hi havia gent gran que vessava llàgrimes, tot dient que mai havien tingut autobús públic i que ara ja no caldria molestar als seus fills o parents per anar a pujar el tren o anar a l'hospital.

Una altra de més envergadura. El pont que uneix Sant Jaume d'Enveja i Deltebre. En el moment inicial de trobar-se la gent de banda i banda del riu, enmig del pont, també sorgiren llàgrimes.

Sóc dels qui pensen que la política també és un compendi d'emocions i jo he tingut el privilegi d'haver-ne compartit moltes amb la gent de l'Ebre, el meu territori.



Antoni Sabaté Ibarz
és primer secretari del PSC de les Terres de l'Ebre i responssable de l'Acció Territorial del DPTOP a les Terres de l'Ebre

Xavier Pallarès, el més ben situat per ser el nou delegat a l'Ebre

L'alcalde d'Arnes té el perfil polític i institucional que busca CiU per ocupar el càrrec, i apareix en totes les travesses · Malràs sona com a candidat d'Unió ·

Es busca nou inquilí per al Palau Abària, al nucli antic de Tortosa. La victòria electoral de CiU i el canvi de govern ja han desfermat les especulacions sobre qui serà el substitut del republicà Lluís Salvadó com a delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. Així, la majoria de les travesses periodístiques i polítiques situen l'alcalde d'Arnes, diputat i president de CiU a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, com el més ben posicionat per ocupar el despatx del carrer Montcada.

Pallarès no ha amagat, aquests dies, que assumiria el càrrec amb il·lusió. Amb tot, es considera “un home de partit”, i assegura que al Parlament s'ha sentit molt còmode com a diputat. De fet, ara que ha estat reelegit, voldria impulsar les polítiques agrícoles que no va poder culminar a l'oposició. Amb un posat modest, precisa que seguirà treballant a la cuina del partit, si Artur Mas creu que la seua aportació és necessària per enfortir la federació nacionalista. Entre els seus mèrits hi ha el fet d'haver redreçat el rumb de CiU a les Terres de l'Ebre, després d'anys molt durs a causa de conflictes com ara el transvasament, la massificació eòlica, la tèrmica d'Enron i el macroabocador de Tivissa. “Sé que surto a les travesses, però no hi ha res confirmat”, diu Pallarès.

Dijous passat, el dia de la investidura, Mas ja va anunciar al mateix Pallarès que aquesta setmana haurien de parlar per “organitzar” les peces del trencaclosques de CiU al territori. Però aquest encàrrec del nou president de la Generalitat, de moment, no es pot interpretar com un nomenament com a delegat a l'Ebre.

L'altre aspirant que ha sonat com a possible delegat és l'alcalde de Prat de Comte, Joan Josep Malràs, exregidor tortosí i també president de l'Organisme Autònom de Desenvolupament Local (OADL) de la Diputació de Tarragona. El seu hipotètic nomenament s'interpretaria com un doble gest de Mas cap a Unió i també cap al poble més petit de les Terres de l'Ebre. A més, Malràs està ben relacionat, tant amb el president de la Diputació, Josep Poblet, com amb l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. En algunes travesses també apareixen els ampostins Manel Ferré i Pere Vidal.

LA FRASE
Xavier Pallarès: "Encara no hi ha res confirmat. Si el delegat ha de ser d'Unió, no hi haurà cap problema"


LA DATA
(03.01.12)
Artur Mas anunciarà dilluns que ve, en la primera reunió del nou govern, el nom dels nous delegats territorials.


Publicat a El Punt

CiU farà ple al carrer Montcada

Amb el seu retorn a la delegació de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, CiU farà ple als despatxos del carrer Montcada. En pocs metres de distància, a banda i banda del carrer, la federació ocuparà els llocs de decisió del Palau Abària –la cadira més important seria per a Xavier Pallarès– i també de l'oficina de la Diputació, a la Casa Climent, on hi ha el vicepresident per a les Terres de l'Ebre, el jesusenc Pere Panisello. A banda, en el mateix carrer Montcada, ja s'hi està construint el nou edifici que agruparà els serveis territorials de la Generalitat que hi ha a Tortosa. En aquest sentit, CiU té la intenció de rellevar els actuals directors i coordinadors territorials amb cares noves, és a dir, amb gent que no hagués ocupat càrrecs de responsabilitat durant l'última etapa de Jordi Pujol. Amb tot, fonts autoritzades de CiU apunten que podria haver-hi alguna excepció. Les mateixes fonts assenyalen que Pallarès té el perfil polític i institucional idoni per ocupar el càrrec. Així, és alcalde d'Arnes des del 1995 i va presidir el Consell Comarcal de la Terra Alta del 1999 al 2006, quan va ser elegit diputat. A més, és president de CiU a l'Ebre des del 2003.

Publicat a El Punt

Salvem Lo Canalet també espera Mas


La plataforma confia en un canvi de traçat de la variant de l'eix de l'Ebre.

La plataforma veïnal Salvem Lo Canalet s'ha reactivat amb motiu del canvi de govern a la Generalitat. Artur Mas es va reunir al març amb el col·lectiu a Barcelona, en una visita organitzada per l'alcalde Ferran Bel, i es va comprometre a respectar la voluntat de l'Ajuntament de Tortosa en la polèmica pel traçat de la variant de l'eix de l'Ebre. En aquest sentit, la circumval·lació impulsada pel tripartit afecta el nucli de Vinallop i la zona urbana del Canalet, i tant l'Ajuntament com l'EMD de Jesús i la plataforma reclamen un traçat alternatiu, a l'altura del canal Xerta-Sénia. De fet, ja després de l'estiu, quan van comprovar que totes les enquestes donaven la victòria a CiU, l'EMD i Salvem Lo Canalet van decidir no presentar conjuntament un recurs contenciós administratiu contra la decisió de la Generalitat de rebutjar les seues al·legacions al traçat. A més, la plataforma confia en una solució perquè el tema era el primer punt del programa de CiU per al Baix Ebre. “Ara potser tenim el 80% que hi haurà un altre traçat, mentre que abans teníem un 98% de les opcions en contra”, ha calculat un dels portaveus, Antoni Melero. A finals de juliol, el tripartit va encarregar la redacció del projecte, i Salvem Lo Canalet creu que el nou govern encara és a temps d'aturar la tramitació.

Publicat a El Punt

26 de desembre del 2010

Tortosa adjudica les piscines, els nous pàrquings i tota la zona blava a Quatuor

El govern de Ferran Bel activa les obres dels seus projectes més ambiciosos per encarar la recta final del mandat · ICV s'hi absté i el PSC marxa del ple ·

“Hem adjudicat el projecte més important del mandat, amb les noves piscines, l'edifici administratiu i l'aparcament a la plaça Joaquim Bau”, va remarcar la regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, en acabar el segon ple extraordinari de divendres. De fet, pocs minuts després d'aprovar l'últim pressupost del mandat, i el més auster, el govern de Ferran Bel tirava endavant el seu projecte més ambiciós recorrent a la col·laboració publicoprivada. A través d'una concessió per al pàrquing i d'un dret de superfície per al complex de les piscines i per al nou edifici administratiu, l'Ajuntament va adjudicar tot el paquet a l'empresa Quatuor, una constructora formada per cinc empreses catalanes: Rubau-Tarrés, Vicsan, Àrids Romà, Emcofa i Excover.

De fet, Quatuor havia estat, finalment, l'única empresa que s'havia presentat al concurs públic. La previsió del consistori és que les obres puguen començar a final de gener o a principi de febrer, amb un pressupost global d'uns 14,2 milions, que assumirà l'empresa. És per això que Bel insisteix que les piscines “s'autofinançaran”, ja que l'Ajuntament pagarà a la constructora un lloguer anual d'1,2 milions per l'ús de les instal·lacions. En aquest sentit, la durada de la concessió serà de 27 anys i sis mesos, dels quals dos anys i sis mesos correspondran al període de construcció del complex, i els 25 anys, al període d'explotació en arrendament al consistori. Quant a l'aparcament de la plaça Joaquim Bau, la concessió serà per un període de 40 anys, i l'Ajuntament percebrà un cànon anual de 42.050 euros. La primera fase de les obres, amb la nova piscina coberta de 50 metres i el nou edifici administratiu, té un termini d'execució de 20 mesos. Tot seguit, es farà la segona fase del complex d'aigües i s'acabarà el pàrquing: en total, uns 30 mesos d'obres que “transformaran el barri de Ferreries”, va dir Roigé.

A més, Quatuor també ha estat l'única empresa que ha aspirat a la construcció del nou pàrquing de la plaça Mossèn Sol –13 mesos d'obres i un pressupost de 4,4 milions– i a la gestió de la zona blava, que s'ampliarà amb 169 places més. La concessió és de 25 anys, amb un cànon de 302.000 euros.

Publicat a El Punt

Els socialistes acaben per no votar l'operació de les noves piscines

El moment en què Joan Sabaté s'aixeca i tot el grup del PSC surt del saló de plens.
Jaume Forcadell (ICV) va ser clar per explicar la seua abstenció: “Piscines sí, però així no”. Forcadell va dir que l'operació és “temerària”, i que al cap dels 25 anys l'Ajuntament haurà pagat més de 48 milions. Per la seua banda, el PSC també tenia previst abstenir-se, però finalment els regidors socialistes es van aixecar i van abandonar el ple. Joan Sabaté va protestar així per denunciar que Ferran Bel no li havia respectat el torn de paraula.

Publicat a El Punt

Tortosa aprova el pressupost més auster de tot el mandat

L'Ajuntament concentrarà les inversions del 2011 a acabar les obres pendents al nucli antic.

Amb els vots a favor del govern de CiU i ERC, més el regidor del PP –el PSC i ICV van votar-hi en contra–, el ple de Tortosa va aprovar aquest divendres el pressupost pel 2011, l'últim i el més auster del mandat. Els comptes del consistori pugen a 30,9 milions, cosa que suposa una baixada d'un 16,9% respecte del pressupost d'enguany. Però la davallada encara és més forta si el que es compara és el pressupost de tot el grup municipal, ja que es passa de 77 milions a 54,2 milions, fet que suposa una baixada d'un 30,14%. Amb tot, la xifra global no inclou els comptes de l'EMSP, a causa de la creació de l'empresa mixta d'Aigües de Tortosa.

La regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya, va afirmar que han aplicat una política d'austeritat màxima i de contenció de la despesa. Han tingut en compte la crisi, la falta de finançament dels ajuntaments, la reducció dràstica dels ingressos no tributaris, la norma estatal que els impedeix endeutar-se durant el 2011, i les condicions del pla de sanejament financer. Tant Villarroya com l'alcalde, Ferran Bel, van defensar la col·laboració publicoprivada per fer les piscines i els nous pàrquings. A més, la regidora va recordar que l'empresa urbanística Gumtsa “seguirà sent l'eina per fer obres, a través d'un pressupost afectat de més de 7 milions”. En aquest sentit, la Gumtsa tindrà la missió d'acabar els projectes pendents del pla integral del nucli antic (Pincat), com ara el centre obert Sant Francesc, la urbanització del barri del Castell, els carrers Replà i la plaça de Sant Joan, la rehabilitació de l'església de Sant Antoni, el carrer Canvis, i les obres de Santa Clara i del Garrofer.

Publicat a El Punt

24 de desembre del 2010

Joan Sabaté: “És un pressupost de terra cremada”

El PSC acusa Bel d'hipotecar Tortosa amb obres com les piscines ·

El portaveu del PSC i exalcalde de Tortosa, Joan Sabaté, va acusar ahir el govern de Ferran Bel (CiU i ERC) d'haver pretès aprovar un pressupost municipal per al 2011 basat “en ingressos sobredimensionats, que no s'ajusten a la realitat”, i en una despesa “infravalorada”. El pressupost del 2011 ha d'aprovar-se aquest divendres, en el marc d'un matí de plens extraordinaris en què també s'adjudicaran –a una mateixa empresa, Quatuor– les obres de les noves piscines, dels pàrquings de Ferreries i de la plaça de Mossèn Sol, i la gestió de la zona blava. “És un pressupost de retirada, de terra cremada, absolutament fictici i irreal”, va remarcar Sabaté. Segons va ironitzar el regidor socialista, “sembla que a CiU donen per fet que perdran les eleccions, i que qui guanyi el 2011 ja s'ho trobarà”. “Aquest pressupost farà impossible la gestió del municipi més enllà del juny vinent, fet que és una falta de responsabilitat política de l'actual alcalde”, va condemnar Sabaté.

El pressupost del 2011 a Tortosa serà de 30,9 milions d'euros, un 16,9% inferior al pressupost d'enguany. Però un dels trets característics reivindicats per Bel, dimecres passat, és que hi haurà una pujada del 3,2% en els ingressos pels impostos no tributaris i, en especial, un increment del 46% en impostos com l'ICIO, gràcies a obres com les piscines, els pàrquings o la rehabilitació del parador de turisme. Veient això, Sabaté va recordar que la crisi perjudica la construcció, i que l'Ajuntament no pot confiar que les obres del parador s'executaran totes durant el 2011. I sobre les obres de les piscines, el portaveu del PSC va recordar que en realitat suposen una “greu hipoteca” per a l'Ajuntament. “Només si es congela l'IPC durant els propers 25 anys acabarem pagant a la constructora 32 milions d'euros en lloguers; però al final, les piscines acabaran costant entre 40 i 50 milions d'euros”, va dir.

Paral·lelament, Sabaté va contradir l'alcalde i va denunciar que, durant el 2011, es reduiran les aportacions a Càritas (un 25%), a la Creu Roja (50%) i al Fons Català de Cooperació (25%). A més, el portaveu del PSC també va afirmar que l'empresa urbanística Gumtsa té un “fons de maniobra negatiu” de 7,5 milions, i que Aigües de Tortosa “només” invertirà 350.000 euros.

Publicat a El Punt

Mobilització a Tortosa per defensar el català a l'escola i al carrer

L'estocada al model d'immersió lingüística de Catalunya que suposen les tres sentències del Tribunal Suprem, tot instant la Generalitat a considerar el castellà llengua vehicular de l'ensenyament junt amb el català, han desfermat ràpides mobilitzacions de la societat civil. A Tortosa, la concentració va tenir lloc ahir a la plaça d'Espanya, convocada pel casal popular Panxampla. L'encarregat de llegir el manifest va ser l'estudiós de la llengua Joan Beltran, autor de diverses obres sobre el català de l'Ebre i del Maestrat. Un centenar de persones amb senyeres i estelades es van aplegar al voltant d'una pancarta en què es llegia el lema Contra les imposicions espanyolistes: defensem el català a les aules i al carrer. A més d'activistes del casal Panxampla i d'Òmnium Cultural, hi havia professors i directors d'escoles; escriptors com Emigdi Subirats i Jesús Tibau; el coordinador d'UP a l'Ebre, Joan Montesó; l'alcalde de Roquetes, Francesc Gas; el candidat d'ERC a l'alcaldia tortosina, Josep Felip Monclús, i el portaveu d'ICV a Tortosa, Jaume Forcadell. [Podeu veure més fotografies a Twitpic]


El tema al diari El Punt:
-Mobilitzacions al Camp i l'Ebre per defensar el català a l'escola i al carrer

El govern de Francesc Gas nega cap vet al grup del PSC de Roquetes


L'alcalde roquetenc, Francesc Gas (ERC), va negar ahir l'existència de cap vet al grup del PSC, en l'emissora municipal Antena Caro o bé a la revista Roquetes. Gas va afirmar que les acusacions “molt greus” del portaveu del PSC, Miquel Castelló, que han motivat la intervenció del síndic de greuges, són “mentides”. En aquest sentit, l'alcalde va rebutjar les declaracions en què Castelló afirmava que no convidaven els socialistes a Antena Caro o que fins i tot haurien “retallat” les seues fotografies a la revista Roquetes. “El síndic, per la reiteració de la queixa del PSC, ha reobert un expedient iniciat el 2008”, va aclarir Gas. “Però ja li hem contestat amb la informació que ens requeria”, va dir. Per la seua banda, el regidor d'Hisenda i Comunicació, Jordi Baucells, va detallar que ha estat el govern actual el que ha aprovat un reglament per garantir l'accés als mitjans municipals, i que el PSC ha declinat participar en l'últim número de la revista Roquetes “per falta de temps”. Gas i Baucells van afegir-hi que els socialistes no seuen junts durant els plens perquè caldria fer obres molt costoses al saló de sessions.

Publicat a El Punt

Foto: Antena Caro

Cistelles de ‘Cap xiquet sense joguina'

El Club de Leones de Tortosa va repartir ahir al migdia les tres cistelles nadalenques que dimecres va sortejar en combinació amb els números de la rifa de Nadal. Els tres comerços premiats han estat la cafeteria Los Banys, l'ortopèdia Solé i la botiga de roba Avril. L'entrega dels lots als afortunats va tenir lloc al passeig central del mercat municipal. El sorteig formava part de la campanya Cap xiquet sense joguina, que l'entitat organitza fa 25 anys. El vicepresident, Manuel Esteban, va assenyalar que en aquests anys han pogut repartir unes 4.000 joguines.

Publicat a El Punt

23 de desembre del 2010

Els “socis privats” invertiran uns 30 milions a Tortosa

L'Ajuntament calcula ingressar uns 900.000 euros pels impostos de les obres de les piscines i dels nous pàrquings ·

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va anunciar ahir que les empreses que faran les grans obres adjudicades per l'Ajuntament invertiran a la ciutat uns 30 milions d'euros. Així, Bel va remarcar que bona part d'aquesta quantitat s'executarà durant el 2011. Per tant, la inversió en obra pública no s'aturarà durant el pròxim exercici a Tortosa, tot i que el pressupost municipal serà el més baix del mandat, a causa de la crisi. “És el millor pressupost possible, però no el que hauríem volgut fer”, va dir l'alcalde. Segons Bel, els ha tocat gestionar l'Ajuntament durant “uns dels pitjors anys de crisi econòmica”, però no han volgut aturar les inversions. De fet, va defensar la col·laboració publicoprivada per tirar endavant obres com ara els pàrquings del Carrilet, la plaça de Mossèn Sol i la plaça de Joaquim Bau, així com la construcció del nou complex d'aigües.

A banda, l'alcalde va detallar que l'Ajuntament ha calculat que el 2011 ingressarà uns 900.000 euros en concepte d'impostos per aquestes obres. De fet, segons va explicar la regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya, el consistori ha pogut equilibrar els ingressos gràcies a una pujada significativa (3,2%) de la recaptació d'impostos tributaris com ara l'ICIO. Aquesta pujada, del 46%, serà gràcies a obres com ara les noves piscines, els pàrquings, la nova escola de Sant Llàtzer, la rehabilitació del parador de turisme o les actuacions als Portals de Ciutat. En canvi, cauran els impostos no tributaris, i Tortosa rebrà 1,5 milions menys de l'Estat i 800.000 euros menys de la Generalitat.

Pressupost i adjudicació d'obres

El ple de l'Ajuntament de Tortosa aprovarà demà, com ja vam avançar diumenge, un pressupost fortament marcat per la crisi, de 30,9 milions d'euros. El pressupost de l'Ajuntament baixa un 16,9% respecte dels comptes del 2010. En el mateix ple s'aprovarà l'adjudicació de les obres de les piscines, de l'edifici administratiu de Ferreries i del pàrquing a la unió empresarial Quatuor. La constructora també assumirà les obres del pàrquing de la plaça de Mossèn Sol i la gestió de la zona blava.

Publicat a El Punt

El Panxampla es disculpa amb Belén Fabra per la polèmica del monument

El casal afirma que havia obtingut el permís de l'actriu a través de Facebook ·

El Casal Popular Panxampla va emetre ahir un comunicat per expressar les “més sinceres disculpes” a Belén Fabra, després que l'actriu tortosina denunciés la setmana passada que no els havia donat permís per utilitzar el seu nom en la campanya per la retirada dels símbols franquistes a la ciutat. El col·lectiu, però, afirma que va contactar amb algú que usa la identitat de Belén Fabra a la xarxa social de Facebook, i que va ser a través d'un missatge privat que hauria aconseguit el seu consentiment, el 30 d'octubre. És a dir, quatre dies abans de fer-ho públic. “Només entenem el desmentiment de la senyora Fabra a partir d'una usurpació d'identitat”, ha precisat el casal Panxampla. El col·lectiu ha conclòs que el “malentès” amb Fabra és “una excepció”, i que una quarantena de personalitats de tot el país van demanar la retirada del monument franquista.

Publicat a El Punt

La plaça dels Farols, ara sense fanal


La plaça de Montserrat, també dita plaça dels Farols, ha quedat aquests dies sense el popular fanal. Les obres al carrer Montcada requereixen el pas d'un camió de grans dimensions, i l'Ajuntament ha hagut d'autoritzar el desmuntatge del fanal. Temporalment, hi han posat un focus provisional.

Publicat a El Punt

22 de desembre del 2010

La taca de petroli de davant del Delta té 19 quilòmetres quadrats

El Ministeri de Foment, a través de la Capitania Marítima de Tarragona, ha activat aquest migdia el Pla Nacional de Contingències per contaminació marina accidental, després de registrar-se un incident en la plataforma Casablanca de Repsol. La taca de cru té una extensió que s'estima en uns 19  quilòmetres quadrats (gairebé tan gran com el terme municipal d'Aldover), i es troba a unes 13 milles de terra, a la deriva i en paral·lel a la costa. De fet, les previsions apunten que a partir de demà, com a conseqüència del vent mestral que bufa a la zona, la taca podria derivar mar endins, el que afavorirà les tasques de recollida.

Per la seua banda, i després de rebre aquest matí l'avís de l'empresa Repsol, Salvament Marítim ha mobilitzat l'helicòpter "Helimer 213", l'embarcació "Guardamar Polímnia "i els vaixells" Clara Campoamor "i" Punta Mayor ". L'evolució de l'episodi ha propiciat que la Capitania Marítima de Tarragona activés, a les 12.30 hores, el Pla Nacional de Contingències per contaminació marina accidental. A les sis de ltarda s'han torbat a la zona del vessament el vaixell "Punta Mayor" i la "Guardamar Polímnia", realitzant tasques de dispersió mecànica de la taca, així com una presa de mostres. A banda, la petroliera Repsol ha mobilitzat a la zona els vaixells "Boluda Abrego", "Xarxa Panther" i un vaixell del Port de Tarragona que operarà demà, a més d'un altre remolcador que facilita la companyia. La previsió, segons el govern de l'Estat, és que les tasques de control i recollida es prolongaran al llarg de la tota la nit, i que es mantinguen fins divendres.

Foto: Govern de l'Estat

Vessament a la plataforma Casablanca


A les 12:30 hores d'aquest dimecres, el Capità Marítim de Tarragona ha activat el Pla Nacional de Contingències per Contaminació Marítima Accidental, a causa de un vessament de cru procedent de la plataforma Casablanca, situada a 30 milles (54 kilòmetres) davant de la costa de San Carles de la Ràpita. Segons fonts del govern de l'Estat, està previst que las tasques de contenció i neteja s’allarguen durant els dies d’avui i demà. L’empresa ha comunicat de forma immediata l’incident a Capitania Marítima, i col·labora activament en las tasques de neteja. En aquest moment diverses embarcacions treballen a la zona afectada. La Guardamar Polimnia, de Salvament Marítim, amb base a Tarragona, coordina les tasques. Les embarcacions de Salvament Marítim Clara Campoamor i Punta Mayor s'han dirigit a l’àrea afectada, i la seua arribada estava prevista sobre les 15:00 hores.

Foto: Repsol

[Document] Comunicat de la comissió per la retirada de símbols franquistes

Davant del comunicat emès la setmana passada per l’actriu tortosina Belén Fabra, en què denuncia la utilització no consentida del seu nom en motiu de la moció per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, des de la Comissió hem considerat oportú fer el següents aclariments:

- Per tal d’aconseguir l’adhesió de totes les personalitats i entitats que van donar suport a la moció, la Comissió per la retirada dels símbols franquistes, del Casal Popular Panxampla, va dur a terme converses de forma presencial, per telèfon, correu electrònic o a través de les xarxes socials.

- En el cas concret de la Sra. Fabra, el contacte es va fer a través del servei de missatgeria del Facebook i la Comissió va rebre el consentiment per utilitzar el seu nom en la campanya el dia 30 d’octubre.

- Entenem que, actualment, les xarxes socials estan a l’ordre del dia en molts sentits i que són una via de comunicació vàlida, de la mateixa manera que ho són altres mitjans com el telèfon o el correu electrònic.

- Només entenem el desmentiment de la Sra. Fabra a partir d’una usurpació d’identitat. Amb això, ens referim a la possibilitat que una persona que no és la Sra. Fabra hagi donat d’alta un usuari de Facebook amb les seves dades i s’hagi fet passar per ella a l’hora de donar el consentiment per utilitzar el seu nom en la campanya.

- En cas que així sigui, des de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes, volem expressar les nostres més sinceres disculpes.

Dit això, volem recordar que van ser una quarantena les personalitats i entitats -no només a nivell de Tortosa, sinó també de les Terres de l’Ebre i dels Països Catalans- que van donar suport a la campanya i, per tant, volem posar de manifest que el malentès en el cas de la Sra. Fabra es tracta només d’una excepció. En qualsevol cas, des de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes, s’ha treballat sempre amb la màxima serietat i rigorositat i així ho seguirem fent.

Tortosa, Terres de l’Ebre
22 de desembre de 2010


Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa
Casal Popular Panxampla
www.panxampla.org

Antoni Espanya repeteix com a candidat del PSC a l'alcaldia d'Amposta


El portaveu del PSC a Amposta i actual director territorial del DAR en funcions, Antoni Espanya, repetirà com a alcaldable dels socialistes a la capital del Montsià. Així ho va aprovar l'assemblea de l'agrupació local del PSC dissabte passat, i aquest dimarts es va presentar la decisió als mitjans de comunicació. Serà la primera vegada en 20 anys que el PSC ampostí presenta el mateix candidat per segona vegada consecutiva. De fet, Espanya reeditarà el tàndem amb la diputada Lluïsa Lizárraga, que tornarà a ocupar el segon lloc de la candidatura. Per completar la candidatura, els socialistes han pensat en una llista que puga combinar la joventut amb l'experiència, amb una mitjana d'edat d'entre 40 i 45 anys, per intentar arrabassar l'alcaldia a CiU, que molt possiblement repetirà amb Manel Ferré. Els eixos del programa electoral del PSC per a les municipals del 2011 seran el suport al comerç local, la cultura i el turisme; la millora de la mobilitat, i la construcció d'un centre cívic.

Durant la seua compareixença al nou auditori de Fira Amposta -finançat amb el fons estatal d'inversió local amb dos milions d'euros-, Espanya va destacar que els governs socialistes de la Generalitat i de l'Estat han invertit uns 100 milions en obres a la capital del Montsià. En canvi, va lamentar la "mediocritat" que ha impregnat l'acció de govern de CiU a Amposta. Així, va detallar situacions com la de l'escorxador, que ha deixat "un forat" d'1,7 milions d'euros en les arques municipals. També va recordar el cas dels multicinemes d'Amposta, que van estar en funcionament durant set anys sense llicència, fins al punt de provocar que l'empresa dels multicinemes de Roquetes ha interposat una demanda de tres milions d'euros a l'Ajuntament ampostí, com a responsable civil subsidiari. Espanya també va denunciar la manca de col·laboració de l'Ajuntament en la municipalització de les escoles de les societats musicals d'Amposta. Altres episodis negatius per al municipi, segons els socialistes, han estat l'excessiva pujada de l'IBI, que durant els darrerrs deu anys ha estat del 70%, i els favoritismes cap a determinats empresaris locals.

D'altra banda, cal recordar que en les pròximes eleccions municipals l'Ajuntament d'Amposta passarà a tenir una composició de 21 regidors. En aquest sentit, Espanya va assenyalar que l'objectiu dels socialistes ampostins és moure l'electorat històric perquè el nombre actual de quatre regidors no s'addiu amb el sentiment socialista que hi ha a la ciutat. En les darreres eleccions generals, el PSC va aconseguir 5.000 vots a Amposta.

Foto: PSC Terres de l'Ebre

El bisbe de Tortosa vol un govern “més sensible” amb la catedral

[Inclou àudios] Xavier Salinas reclama un conveni marc amb l'Ajuntament, la Generalitat i altres institucions per acabar totes les obres i mantenir l'exposició permanent, que té un dèficit anual de 38.000 euros ·

El bisbe de Tortosa, Xavier Salinas, va reclamar ahir la signatura d'un conveni marc amb l'Ajuntament, la Generalitat i altres institucions i administracions públiques. L'objectiu seria finançar les obres de la catedral i poder mantenir oberta l'exposició permanent, ja que ara té un dèficit anual de 38.000 euros. Amb el conveni, es resoldria el dèficit i la catedral podria continuar inclosa en la targeta turística Tortosa Card. Segons Salinas, la taxa municipal no té en compte el manteniment de l'exposició, i el bisbat deixa d'ingressar una part dels diners que rebria si gestionés directament les entrades.

A part, s'evitarien situacions com la de la reconstrucció de les escales de la catedral. Unes obres que encara no estan pagades del tot. Salinas va detallar que l'aportació del mecenes tortosí José Celma Prieto ha estat de 240.000 euros, i que la resta del pressupost (uns 210.000 euros) l'ha assumit el fons diocesà d'obres. “Ara tenim l'esperança d'aconseguir més recursos, amb la col·laboració de la Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta, per poder restituir la quantitat que ens ha faltat”, va dir.

En la mateixa línia, el bisbe va afirmar que espera “molta més sensibilitat” del nou govern català cap a la catedral de Tortosa. Salinas va agrair que el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, fes “el possible i l'impossible” per costejar l'obertura de l'exposició permanent amb un milió. Però després, “potser per falta de recursos”, el bisbat no ha vist “la mateixa sensibilitat” en inversions com les escales de la catedral i altres obres. En canvi, Salinas va destacar positivament la implicació de l'Ajuntament tortosí i de la Diputació de Tarragona en la rehabilitació de l'arxiu de la catedral, que té un pressupost de més d'un milió d'euros. De la mateixa manera, el bisbe va agrair les gestions realitzades a Madrid pel senador Joan Sabaté, per restaurar els contraforts i els pinacles amb 350.000 euros.

Àudios:
-[<] Xavier Salinas reclama un conveni marc amb l'Ajuntament i la Generalitat i confia que el nou govern català serà més sensible amb la catedral de Tortosa

L'activitat de Càritas ha pujat més d'un 18% i els donatius privats ja són un 84%

La demanda d'ajut a Càritas a la diòcesi de Tortosa s'ha incrementat entre un 18% i un 20% el 2010, segons va explicar ahir Xavier Salinas. A la diòcesi hi ha 31 equips de Càritas –n'hi ha dos de nous a Caseres i Sant Jaume d'Enveja–, que han atès l'increment de la demanda gràcies a un augment de les donacions (84%). A més de la casa d'acollida de Tortosa i dels menjadors socials de Tortosa i Amposta, ara se n'obrirà un altre a Benicarló.

Publicat a El Punt

El Nadal Jove es renova i ocuparà tot el pavelló firal de Remolins

El saló infantil i juvenil de Tortosa obre les portes al recinte de Remolins del 24 de desembre al 2 de gener · Es mantenen els preus ampliant les activitats ·

La divuitena edició del Nadal Jove, el saló infantil i juvenil de Tortosa, obrirà les portes divendres al pavelló firal de Remolins, on es podrà visitar fins al 2 de gener del 2011. Per segon any consecutiu, l'Ajuntament ha cedit l'organització i la gestió del saló a l'empresa J99 Produccions, amb un pressupost de 47.000 euros. Amb tot, més de 50 voluntaris i diversos patrocinadors col·laboraran amb el Nadal Jove. A més, tot i que s'ampliarà la superfície del parc a tot el pavelló firal amb noves atraccions, tallers i activitats, el consistori ha congelat els preus. L'entrada per als infants serà de tres euros, i d'un euro i mig per als adults. A banda, hi ha un abonament de 12 euros per tots els dies. El 2 de gener l'entrada serà gratuïta, tot coincidint amb la recollida de les cartes als Reis Mags.

El regidor de Festes, Jordi Folqué, va acompanyar una representant de J99 Produccions, Neus Pons, en la presentació del Nadal Jove. Pons va assenyalar que enguany s'han mantingut els tallers més sol·licitats pels usuaris i pels voluntaris del Nadal Jove, i que s'ha ampliat la zona de llar d'infants, que l'any passat va tenir molt d'èxit, amb una piscina de boles i més cavallets. Algunes novetats són l'inflable de Bob Esponja; el Circ de la Mandràgora (un taller de malabars i equilibrismes); un taller de grafits, el Pallamag Xeic, i una zona de fingerboard (patinatge amb els dits).

Publicat a El Punt

Pare Noel a Ferreries i festa de Cap d'Any al parc municipal de Tortosa

Uns pares noel motoritzats ja van visitar dissabte l'escola de La Mercè de Tortosa.

El Pare Noel es passejarà avui, demà i el 24 de desembre pels carrers de Ferreries, convidat per l'associació de veïns Ferreries-Sant Vicent, l'agrupació de comerciants del barri i l'Associació Cultural de Ferreries. Hi haurà un grup d'animació infantil i cercaviles, l'última de les quals serà divendres a la tarda. De fet, la tarda del 24 de desembre també hi haurà una xocolatada infantil al local de l'associació de veïns de Ferreries, que s'ha ofert a col·laborar amb el Pare Noel per recollir els regals per als xiquets. En aquest sentit, el lliurament dels regals serà a partir de les vuit del vespre.

D'altra banda, Tortosa tornarà a acomiadar l'any amb una festa al parc municipal, però amb més serveis i més aforament per evitar els problemes de l'any passat. Hi haurà una gran vela amb dos espais diferenciats, de 500 metres quadrats cadascun, amb estils musicals diferents. La festa està organitzada per l'Ajuntament i Acadèmic, que ja ven les entrades anticipades per 15 euros. A més, els usuaris disposaran de guarda-roba, calefacció, bar, seguretat i lavabos.

Publicat a El Punt

A les Terres de l'Ebre, parcs infantils, Pares Noel i pessebres

Amposta ha organitzat per divendres a la tarda l'arribada del Pare Noel, a partir de les 17.30 h, a la plaça de l'Ajuntament. A més, el Saló de Nadal es farà del 27 al 31 de desembre al pavelló de fires.

En el cas de Deltebre, tindrà lloc el 15è Parc Infantil Nadalenc. El parc es farà al centre cívic del 27 al 30 de desembre, i és organitzat pels centres oberts Delta-Xic i Sarabastall.

A l'EMD de Jesús, hi haurà un esplai de Nadal del 23 de desembre al 5 de gener, al Punt Jove. Divendres arribarà el Pare Noel i l'endemà, dia de Nadal, es farà la primera de les representacions del tradicional pessebre vivent, a l'edifici de les Teresianes (fins al 2 de gener).

A Móra d'Ebre, el parc infantil i juvenil arriba enguany a la 26a edició. El parc morenc durarà fins al 4 de gener i s'inaugurarà demà, a les 18.00 h, al pavelló d'esports.

Publicat a El Punt

21 de desembre del 2010

[Vídeo] Tortosa localitza una necròpoli andalusina a la plaça Cabrera



Les obres de reordenació de la plaça General Cabrera, al centre de Tortosa, han deixat al descobert fins a set enterraments de l'època andalusina. L'arqueòloga Cristina Cuenca explica en aquest vídeo que ja han exhumat sis dels esquelets, entre dijous passat i avui dimarts, que correspondrien a una antiga necròpoli islàmica. Els cossos que s'han trobat estaven en posició flexionada, tot seguint un ritual d'enterrament, però al seu voltant no s'han trobat més restes arqueològiques, ja que es tracta de tombes molt austeres. Aquesta és la segona necròpoli d'època andalusina documentada a Tortosa, després de la que hi ha situada just a l'entrada del castell de la Suda.

Ja són set els esquelets de l'època andalusina trobats al centre de Tortosa


[ACTUALITZACIÓ] Les obres d'urbanització de la plaça General Cabrera, al centre de Tortosa, han deixat al descobert fins a set enterraments de l'època andalusina. Els arqueòlegs del Departament de Cultura ja han exhumat sis dels esquelets, entre dijous passat i avui dimarts, que correspondrien a una antiga necròpoli islàmica. Segons Ràdio Tortosa, ja se'n tenia constància, ja que en aquesta zona del centre havien trobat fins a 14 enterraments en un dels solars ara ja construïts, en els anys noranta. A més, també n'havien trobat uns anys abans, durant les obres de construcció del pàrquing de la plaça Alfons XII. Segons l'arqueòleg Joan Martínez, les troballes confirmen l'existència d'una necròpoli urbana situada als afores de la Tortosa medieval, amb un tipus d'enterraments que podrien estar datats entre els segles X i XI. Un cementiri que després podria haver format part de l'església de Santa Maria del Temple, ubicada en el que ara és la cruïlla del carrer Teodor González i l'avinguda de la Generalitat.

Els cossos que s'han trobat estaven en posició flexionada, tot seguint un ritual d'enterrament, però al seu voltant no s'han trobat més restes arqueològiques, ja que es tracta de tombes molt austeres. Aquesta és la segona necròpoli d'època andalusina documentada a Tortosa, després de la que hi ha situada just a l'entrada del castell de la Suda. Tot i la troballa d'aquestes restes arqueològiques, l'Ajuntament de Tortosa ha volgut deixar clar que les obres a la plaça Ramon Cabrera i als carrers Travessia de la Parra i Sant Pere no patiran endarreriment sobre els terminis previstos.

Foto: Brian Cutts

L'acord de l'Ajuntament amb el Club de Tennis Tortosa, congelat

L'escola municipal de tennis haurà d'esperar. El Club de Tennis Tortosa ha decidit deixar en suspens, deu mesos després de la signatura del conveni, el seu acord amb l'Ajuntament. El conveni permetia la construcció d'una escola de tennis amb tres pistes, i va ser fruit de la negociació de l'alcalde, Ferran Bel, amb l'anterior president del Club de Tennis, Joan Josep Malràs. L'Ajuntament cedia al Club de Tennis uns terrenys municipals del parc Nivera, al costat de la rotonda de la Simpàtica, durant trenta anys. A canvi, l'entitat construïa les noves instal·lacions –tres pistes, els vestidors, un punt de control, magatzem i serveis– en el termini d'un any. Però la nova junta, encapçalada per Vicent Aznar, ha optat per reformar i ampliar les instal·lacions que tenen a la carretera de la Simpàtica. De fet, l'inici dels treballs és imminent, i només estan pendents d'un crèdit. Segons fonts de la nova junta, l'obra consistirà a reformar els vestidors i el gimnàs, i a construir dues pistes de tennis i tres de pàdel, ara que està creixent la pràctica d'aquest esport. La junta considera que seria un error dividir les instal·lacions en dues seus, i que és millor invertir en terrenys propis.

+Més informació:

El Col·legi d'Educadors Socials tindrà seu pròpia a les Terres de l'Ebre

El Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) ha acordat descentralitzar-se i crear una delegació pròpia per a les Terres de l'Ebre, segons es va informar en l'assemblea del 18 de desembre. Així, el 15 de gener hi haurà una assemblea informativa amb els col·legiats de l'Ebre en què s'aprovarà la creació de la nova delegació. Fins ara, els educadors socials de l'Ebre han compartit delegació amb els del Camp de Tarragona, amb seu a Reus, en una junta presidida per Jordi Joaquim. L'objectiu de les delegacions és acostar la vida col·legial als territoris i facilitar la participació. De fet, són una extensió del CEESC i depenen de la seua junta de govern.

Publicat a El Punt

20 de desembre del 2010

Mas torna a obrir la porta a la vegueria de les Terres de l'Ebre

El futur president de la Generalitat, Artur Mas, ha tornat a obrir la porta a la creació de la vegueria de les Terres de l'Ebre. Durant la campanya electoral i també després de les eleccions del 28 de novembre, CiU havia dit que posaria la llei de vegueries al calaix. Però avui encara no ha quedat clar què pensa fer Mas amb la llei de vegueries, aprovada pel tripartit al final de la legislatura. Segons ha dit Mas en el seu discurs al Parlament, amb motiu del debat d'investidura, "Catalunya ha de tenir una organització territorial pròpia, procurant superar l'actual divisió provincial del segle XIX", però "consensuada amb el territori i que no suposi un augment de costos i de nivells administratius per als ciutadans". Així, Mas ha afirmat que "a Catalunya no hi caben més nivells d'administració".

La llei de vegueries havia estat votada en contra per CiU, que va titllar-la de "nyap jurídic", tot advertint que "impossibilita la vegueria de l’Ebre i posa en perill la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre”. Per això, els diputats ebrencs Francesc Sancho i Xavier Pallarès havien anunciat que CiU la derogaria en la legislatura que ara comença. A més, després de les eleccions la decisió havia estat assumida amb naturalitat per la federació a les Terres de l'Ebre, ja que la llei de vegueries no concretava el sistema de finançament ni les competències que havia de tenir el nou organisme.

Foto: Parlament de Catalunya

+Més informació:
-Transcripció en brut del discurs d'Artur Mas

Artur Mas: 'Catalunya ha d'anar a buscar l'aigua on hi hagi excedents'

El futur president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet algunes referències a la política hidrològica i energètica durant el seu discurs d'avui al Parlament, en la primera sessió del debat d'investidura. "Necessitem més que mai un país en xarxa, totalment lligat, ben connectat pel que fa al transport de persones i mercaderies, a l'aigua, a l'energia i també respecte a les tecnologies de la comunicació", ha dit Mas. "És per això que també vull assumir el compromís de promoure totes aquelles infraestructures que el país necessita prioritzant aquelles que ofereixen un millor rendiment en termes de creixement econòmic", ha afegit el presidenciable de CiU abans de remarcar que la sosteniblitat no pot ser només "una etiqueta", sinó que ha d'impregnar "tota l'acció del Govern i, si fos possible, tota la societat". En aquest punt, Mas ha proposat "passar pàgina a la guerra de banderes i etiquetes", i fer de la sosteniblitat "un objectiu que combini amb encert i eficàcia la preservació del nostre medi natural creant un ecologisme del fer que permeti garantir el creixement econòmic que ens cal avui i el futur que volem per demà". En aquest sentit, quant a l'aigua i l'energia, Mas ha parlat de garantir la "connectivitat i l'accés a tot el territori de l'aigua i l'energia". Segons el futur president, "Catalunya no és una illa que pugui romandre al marge de les xarxes d'aigua i energia. L'aigua cal anar a buscar-la allà on hi ha excedents i sigui menys costós energèticament portar-la". És a dir, sense esmentar-los directament, Mas estava obrint la porta al transvasament del Roine i a la interconnexió de xarxes, i no ha fet cap referència a la nova cultura de l'aigua. Quant a l'energia, Mas ha dit que "cal anar cap a un model energètic més àgil, més net, més eficient i més respectuós amb el canvi climàtic". En aquest moment, el líder de CiU sí que ha parlat d'impulsar una política fiscal verda "que incentivi les empreses a invertir en aprofitament d'aigües, reciclatge de residus, estalvi i eficiència".


+Més informació:
-Artur Mas proposa un govern basat en 8 eixos (Avui)
-Mas defensa una “transició nacional” de Catalunya basada en el dret a decidir (Avui)
-Artur Mas presenta el seu programa de govern per ser investit 129è president de la Generalitat (Parlament.cat)
-Transcripció en brut del discurs d'Artur Mas (Parlament.cat)

Foto: Parlament de Catalunya

[Opinió] 'Solucions a la crisi de l'Ajuntament de Tortosa', per Eusebi Morcillo

Tinc la solució per solucionar la crisi econòmica de l’Ajuntament de Tortosa.

Sí, es fort, ja ho sé, no cal tenir molts d’estudis; només cal ser un ciutadà del carrer amb permís de conduir i cotxe (tot legal i solvent) per poder arribar a trobar la solució.

M’ha arribat una multa municipal per anar de 71 a 80 quilòmetres per hora per lo tros d’autovia de Jesús a Quatre Camins, quan en principi hi ha un senyal de prohibit anar a mes de 50 quilòmetres per hora. No res, dos punts i 300 euros de multa (si pagues ràpid, només 150 euros).

Des de que m’ha arribat la multa he tornat per lo mateix tram cap a Tortosa uns cinc cops en dos dies, no he passat de 50 quilòmetres per hora, i cada viatge m’han avançat mínim 10 o 12 cotxes (tenia temps de contar-los).

Pos, per regla de tres: 5x10=50 cotxes cada dos dies; 50x 150 euros= 7.500 euros, diners en multa cada dos dies; 7.500 eurosx15= 112.500 euros, diners en multes al mes.

Tot solucionat, podeu prendre nota.

Eusebi Morcillo
és pallasso i veí de l'EMD de Jesús

Lluís Salvadó, a la nova cúpula d'ERC

El delegat de la Generalitat en funcions i candidat d'ERC a l'Ebre en les eleccions del 28 de novembre, Lluís Salvadó, formarà part de la cúpula d'Esquerra que ha de conduir els republicans de cara a les eleccions municipals del 2011, i fins al congrés de l'octubre, en què Joan Puigcercós no optarà a la reeleció com a president del partit. Salvadó, que fins ara era el secretari de Política Territorial i Medi Ambient d'ERC, substitueix Enric Aloy com a nou vicesecretari de Coordinació Institucional, un càrrec que es considera com un dels més importants a Esquerra. Després de les eleccions del 28-N, Salvadó -número 2 dels republicans pel Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre- es va quedar fora del Parlament, ja que ERC només va obtenir un únic diputat a la demarcació. Però el president d'ERC a l'Ebre, Gervasi Aspa, ja havia anunciat que Salvadó havia de tenir un pes polític important en el futur. En aquest sentit, tot i els 5.426 vots que els republicans han perdut al territori, el seu percentatge de vots ha estat molt millor a l'Ebre (12,6%) que al Camp (7%) i en altres zones del país.

Foto: ERC

Disqus for Marfanta