31 de maig del 2011

Joan Sabaté (PSC): 'Deixo la primera línia de la política municipal'




Joan Sabaté ha anunciat aquest dimarts que no prendrà possessió de l'acta de regidor, tancant vint anys a l'Ajuntament de Tortosa. El candidat del PSC i exalcalde ha assegurat que pren la decisió per raons polítiques, amb tot el respecte a l'electorat i també assumint la derrota electoral a les municipals del 22 de maig.

Sabaté confirma que no prendrà possessió de l'acta de regidor


El PSC anuncia avui quina serà la composició del nou grup municipal ·

El candidat del PSC a Tortosa i actual portaveu municipal, Joan Sabaté, no prendrà possessió de l'acta de regidor l'11 de juny, amb motiu de la constitució del consistori. El PSC ha convocat una roda de premsa aquest migdia per detallar quina serà la constitució del grup municipal a l'Ajuntament, després de la reunió de l'executiva local que es va fer ahir al vespre, i que es va allargar durant més de tres hores. En aquest sentit, la principal incògnita a aïllar és si Sabaté serà l'únic regidor electe que no prendrà possessió del càrrec, però també s'espera confirmar si el número 4 de la llista, Eduard Ena, ocuparà el seu lloc a l'Ajuntament, o si també renunciarà a l'acta de regidor que ha obtingut, tal com s'havia especulat en cercles del PSC. De retruc, un altre misteri a desvetllar és si la número 2 del PSC, Núria Chertó, assumeix les taques de portaveu, o si ho farà el número 3, Antoni Sabaté. En el moment de tancar aquesta edició, només havia transcendit que l'exalcalde socialista renunciava a l'acta de regidor.

La setmana passada, l'endemà del 22-M, Sabaté ja va plantejar la seua renúncia. La candidatura del PSC havia perdut més de 2.050 vots i quatre dels seus set regidors, un cop de realitat que contrastava amb la victòria electoral de Ferran Bel, que va aconseguir per a CiU una majoria absoluta de dotze regidors. Així, el PSC de Tortosa va iniciar un procés intern de reflexió, tot analitzant amb calma la derrota a les municipals. En aquell moment, ningú va arribar a reclamar la renúncia immediata de Sabaté, però tampoc no se'l va pressionar perquè es quedés de portaveu municipal, tot i que el partit es va comprometre a acceptar la determinació del seu candidat, fos quina fos la decisió.

Publicat a El Punt
Imatge: Socialistes de l'Ebre

El trampolí de Tortosa


L'estructura elevada de la piscina municipal ja ha estat desmantellada per construir el nou complex d'aigües · La ciutat mateixa ha estat una molla per poder saltar més amunt ·

El trampolí que coronava la piscina municipal de Tortosa ja és història. Estava condemnat des que l'Ajuntament de Tortosa va decidir reformar les instal·lacions esportives de l'estadi i construir-hi el nou complex d'aigües, les obres del qual van començar l'abril passat. De fet, el gener del 2008, Ferran Bel ja va anunciar que Tortosa renunciaria al trampolí, i ningú va voler defensar-lo tot i que era tan únic i singular al territori com el velòdrom, que sí que alguns van aconseguir salvar. Feia anys que no s'utilitzava, i fins i tot hi havia gent que assegurava que el trampolí estava tot corcat (com el monument de la batalla de l'Ebre), i que qualsevol dia havia de caure tot sol dintre de la piscina. Uns altres deien que al trampolí de Tortosa no s'hi podien fer competicions de salt perquè estava construït de cara al sol, i els saltadors s'enlluernaven. No ho sé. Siga com siga, les últimes persones que he vist saltar des del trampolí eren joves que es colaven a l'estadi, les nits dels estius en què la piscina encara tenia aigua. A Youtube encara hi ha alguns dels vídeos que van penjar-hi. Per veure'ls només cal escriure “tortosa trampolí” en el cercador del portal de vídeos.



En realitat, i si em permeten la metàfora, Tortosa sempre ha estat un trampolí excel·lent. Al llarg de la història trobem casos més propers i més llunyans, en tots els àmbits: alcaldes que han arribat a diputats o senadors (Vicent Beguer, Marià Curto, Joan Sabaté...); polítics locals que han arribat a ministres (Marcel·lí Domingo) o a consellers (Rafael Vidiella); l'exdirector general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, o gent de la cultura de fama internacional, com ara el dramaturg Ricard Salvat. També tenim periodistes il·lustres, no es pensen, com la popular Karmele Marchante... Però potser els casos més coneguts es troben entre els jerarques de l'Església catòlica, com els bisbes Ricard Maria Carles i Lluís Martínez Sistach, que han arribat a ser cardenals i arquebisbes de Barcelona després d'haver governat la diòcesi tortosina.

En aquest sentit, el cas del religiós que millor va saber utilitzar el trampolí tortosí és el del papa Adrià VI. Nascut a Utrecht el 1459 i preceptor de Carles I, va aprofitar la seua influència a la cort reial per ser nomenat bisbe de Tortosa el 1516. De fet, tot i que la seua estada a la ciutat va ser molt breu –es diu que només va estar-hi físicament dos dies, de camí a Roma–, va conservar la titularitat de la seu tortosina gairebé fins a la seua mort. La realitat, però, és que Adrià VI, com moltes de les figures històriques que sovint ha exportat Tortosa –ara em ve al cap el general carlí Ramon Cabrera, per exemple–, va ser un personatge controvertit. Així, el papa del Renaixement tortosí estava vinculat amb la Santa Inquisició, va prohibir els llibres luterans, i va lluitar contra els comuneros castellans. De fet, diuen que en arribar a Roma, el 1522, va rebutjar la pompositat del Vaticà, i que volia enderrocar la Capella Sixtina, que Miquel Àngel havia acabat de decorar el 1512 per encàrrec del papa Juli II. En realitat, va ser un pontífex fracassat, i per la seua austeritat va quedar-se completament aïllat a Roma, vivint com un capellà retirat. En aquest sentit, els cardenals romans consideraven que Adrià VI era “un bàrbar”, i després de conèixer el papa arribat de Tortosa van trigar 450 anys a elegir un altre pontífex no italià. Va ser el polonès Joan Pau II.

Publicat a El Punt

CiU rebutja al Parlament mantenir les dates del nou hospital de Tortosa


La comissió de Salut del Parlament ha aprovat, amb el vot en contra de CiU, una proposta de resolució d'ERC que insta el govern a reconsiderar l'ajornament del nou hospital de Tortosa fins al 2013. De fet, la negativa de CiU arriba uns mesos després que l'Ajuntament aprovés per unanimitat una moció en la mateixa línia, consensuada per tots els grups polítics. Així, el regidor electe Josep Felip Monclús (ERC) ha acusat CiU d'anteposar els interessos del partit als de les Terres de l'Ebre. A banda, fonts dels treballadors de l'hospital han denunciat que algú va retirar, uns dies abans de les eleccions municipals, el cartell que informava de les obres fetes pel tripartit en el Verge de la Cinta.

Publicat a El Punt

Concert a benefici de la Lliga Contra el Càncer


L'associació Lo Terreno, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa, ha organitzat pel 5 de juny un concert benèfic en favor de la Lliga Contra el Càncer. El programa del concert, que es farà a l'auditori a les set del vespre, incorpora coneguts artistes de l'Ebre, com ara Sílvia Pujals i David Espinós, Crator, Èric Vinaixa i Eba. Les entrades es podran adquirir per 10 euros a la botiga de Benetton del carrer Sant Blai.


Publicat a El Punt
Imatge: Ajuntament de Tortosa

30 de maig del 2011

Forcadell (ICV): 'La caricatura de Puig amb el bat no podia ser més encertada'


El portaveu d'Iniciativa a Tortosa, Jaume Forcadell, ha assenyalat que "la caricatura de Felip Puig amb el bat de beisbol que fan a 'Polònia' no podia ser més encertada". La valoració de Forcadell -a partir de l'actuació del conseller d'Interior arran dels fets de divendres a la plaça de Catalunya de Barcelona- ha estat en un apunt en el seu perfil de Facebook. "En tenia ganes, l'home. Per unes hores BCN ha semblat Egipte o Líbia. Gent demanant democràcia i el govern repartint bastonades", ha conclòs Forcadell tot recordant les càrregues policials a l'acampada dels 'indignats' a Barcelona. En aquesta línia, el regidor tortosí d'ICV ha defensat l'actuació de l'exconseller Joan Saura al capdavant d'Interior. "El Saura també sortia al 'Polònia', però sense bat! Enviar els mossos a "netejar" a les 7 del matí, sense diàleg ni mediació, defineix un estil. I a mi em recorda al 'Polònia'!", ha assegurat Forcadell.




Imatge: TV3

Pancartes a l'institut J. Bau en contra de les retallades de la Generalitat


La façana principal de l'institut J. Bau de Tortosa té penjades, des de fa uns dies, diverses pancartes en contra de les polítiques de retallades de la Generalitat. Aquest matí de dilluns, a més d'alguna bandera del Barça celebrant la victòria a la Lliga de Campions, s'hi podia veure una pancarta en defensa de l'ensenyament públic, així com una altra reclamant "Qualitat" i una tercera amb el lema "No a les retallades". En aquest sentit, aquest dimecres, 1 de juny, els instituts públics tortosins tenen programada una marxa que arribarà fins al pont de l'Estat. "No ens podem quedar sense fer res quan l'educació pública catalana està patint el pitjor atac des de fa molts d'anys", han assenyalat fonts del professorat a través d'un comunicat. Amb tot, la mobilització més important està convocada per al 8 de juny, també dimecres, a partir de les 18.30 a la plaça de l'Ajuntament. Així, també han estat cridats a manifestar-se els professionals de la sanitat pública i la resta de ciutadans.

La nova imatge del carrer Sebina


El carrer Sebina, al centre de Tortosa, ha estrenat nova imatge, un cop enllestides les obres de reforma de la plaça Ramon Cabrera i dels carrers Sant Pere i Travessia de la Parra. Es tracta d'unes obres que han tingut un pressupost d'uns 215.000 euros, i que l'Ajuntament de Tortosa ha pogut finançar amb la subvenció d'un milió d'euros de l'extingit Ministeri de l'Habitatge. En aquest sentit, les obres en aquest sector també han suposat la millora d'alguns carrers adjacents, com el carrer Sebina, que comunica la plaça de Cabrera amb l'avinguda de la Generalitat. Així, no només s'han reformat les voreres i s'han renovat els semàfors, sinó que han millorat el ferm del carrer i s'ha repintat tota la senyalització horitzontal. Ara els conductors ja no tenen excuses per no situar els vehicles en el carril correcte, quan desemboquen a l'avinguda de la Generalitat i vulguen triar una direcció. També ha quedat prou clar que en aquest punt del carrer, just a la cruïlla de l'avinguda, hi ha un pas de vianants regulat amb un semàfor.

Les platges del Delta, en el dossier central del 'Descobrir Catalunya'

El número de juny de la revista de viatges Descobrir Catalunya està dedicat a la platges de la costa de l'Ebre, que enguany han aconseguit un total d'onze banderes blaves. De fet, es tracta del dossier central de la revista, i també de la fotografia de portada, just en el número que marca l'inici de l'estiu. En aquest sentit, ha costat deslligar els 100 quilòmetres de platges de l'Ebre del concepte i la marca turística Costa Daurada, però reportatges com aquest demostren que ja s'està aconseguint. Els textos han anat a càrrec del cantant Pep Sala, un enamorat de les Terres de l'Ebre que just acaba de rodar un documental sobre la seua gastronomia, i de Juan Carlos Borrego, Jordi Duran, Sònia Casas, Silvia Berbís i Oriol Gràcia. De fet, Sala, més enllà dels sabors de la cuina del Delta, hi ha trobat un litoral ple de paisatges extradordinaris, pobles càlids i molts amics. Per exemple, les imatges que completen el reportatge són del fotògraf local Mariano Cebolla, un dels que millor ha sabut retratar els paisatges i la vida al delta de l'Ebre.

29 de maig del 2011

Pastissos i galetes del Barça campió en una pastisseria de Tortosa


Una pastisseria del carrer Sant Blai de Tortosa ha volgut arriscar-se, i aquest dissabte al matí tenia l'aparador ple de pastissos i galetes que ja donaven el FC Barcelona com a campió de la final de la Champions League, tot i que el partit no es jugava fins a les 20.45 hores del mateix dissabte. Al cap d'un parell d'hores, vam poder comprovar que havien venut gairebé totes les existències. Finalment, els que van comprar els pastissos se'ls van poder menjar molt de gust, ja que el Barça no només va donar una lliçó de futbol a tot el món, sinó que va poder aixecar la seua quarta Copa d'Europa després de véncer el Manchester United per 3-1.

Furgó blindat ocupa la parada de l'autobús a Tortosa


El furgó blidat d'una empresa de seguretat ocupava aquest dissabte al matí aquesta parada d'autobús de l'avinguda de la Generalitat de Tortosa, just davant de la plaça del Carrilet, al barri del Temple. Aquesta situació irregular, de retruc, va provocar que l'autobús hagués d'ocupar completament el pas de vianants en aquest punt de l'avinguda, i per tant la gent no podia travessar el carrer amb normalitat. Al setembre del 2009, l'Ajuntament de Tortosa va anunciar que, d'acord amb l'empresa Hife, iniciaria una campanya per ser «més ràpids» a l'hora de retirar els vehicles que estiguessen obstruint les parades de l'autobús. Així, es miraria de combatre els «conductors incívics» que utilitzen les parades de bus per aparcar-hi el cotxe, tot posant en marxa «els mecanismes per retirar ràpidament els vehicles». Però, algú s'imagina la grua municipal retirant un furgó blindat?

Carrers tallats al trànsit a la zona de l'Eixample de Tortosa


L'Ajuntament de Tortosa va comunicar ahir que a partir de dilluns, 30 de maig, es tallarà el trànsit de vehicles al carrer Argentina, en el tram comprès entre els carrers Cervantes i Ricard Cirera, al sector de l'Eixample. Les restriccions duraran almenys dues setmanes i són amb motiu de les obres de connexió a la xarxa general de subministrament d'aigua de la nova canonada procedent dels pous d'emergència de Vinallop, en el marc del pla de restitució vinculat al projecte de descontaminació del pantà de Flix. En aquest sentit, la policia local ja va començar a senyalitzar aquest divendres els carrers de tot l'àmbit d'afectació, amb l'objectiu de reduir els problemes de mobilitat al centre i a l'Eixample. A banda, l'entrada i sortida al pàrquing de la plaça d'Alfons XII estaran garantides.

Publicat a El Punt

28 de maig del 2011

El 22-M fa sortir la xenofòbia a la superfíe de l'Ebre

L'alcalde de Tortosa adverteix que no tolerarà discursos demagògics sobre la immigració en el ple de l'Ajuntament ·

Plataforma per Catalunya (PxC) ha aconseguit fer-se un lloc en aquestes eleccions municipals a les Terres de l'Ebre. El partit xenòfob liderat per Josep Anglada, gairebé sense fer campanya, ha millorat el resultat de les eleccions catalanes del 28 de novembre i ha passat de zero a quatre regidors. Un a Tortosa, un altre a Amposta i dos més a Roquetes. A banda d'això, ha quedat a una desena de vots d'entrar també al Consell Comarcal del Baix Ebre i a uns quaranta vots d'entrar als ajuntaments de la Sénia i Santa Bàrbara.

Per tant, el creixement i la irrupció d'aquest partit, que basa el seu discurs en la xenofòbia, ha generat força preocupació entre les forces polítiques amb representació als tres ajuntaments on han aconseguit colar-se. L'alcalde de Tortosa i candidat de CiU a la reelecció, Ferran Bel, ha titllat PxC de “força d'extrema dreta radical i espanyolista”, tot i que ha advertit que els 790 vots que ha obtingut al municipi són de “votants molt transversals”, amb el que va definir com “una sensibilitat especial” al voltant del fenomen de la immigració.
Segons Bel, l'arribada de Jordi Casanova al consistori obligarà la resta de partits a estudiar a fons “com administrar la nova situació”. “En un ple municipal, la demagògia sobre la immigració pot quedar molt fàcilment en evidència”, va afirmar.

El candidat de CiU, que ha obtingut una majoria absoluta de 12 regidors, s'ha mostrat obert als pactes per formar un govern més ample, però n'ha exclòs expressament el PSC per les seues diferències personals amb Joan Sabaté, i també PxC per la seua ideologia racista. De fet, tant CiU com el PSC, ICV, ERC i el PP han lamentat o han expressat la seua preocupació per la irrupció de PxC al consistori tortosí.

Per la seua banda, el regidor electe Jordi Casanova –que també és vicesecretari de PxC a les Terres de l'Ebre– ha emès un comunicat per agrair la confiança rebuda per 2.200 ebrencs als sis municipis en què han fet llistes, tot i la “brutal censura” rebuda des dels mitjans. “A Tortosa ens hem situat a molt pocs vots de la cinquena força política, el PP”, ha assenyalat.


Llegeix la resta de l'article a El Punt

Imatge: PxC Terres de l'Ebre

Bel deixa els contactes per la setmana que ve


L'alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel, iniciarà la setmana que ve els contactes amb la resta de candidats, tot i que CiU haja obtingut la majoria absoluta. El president local del PP, Pau Fernández, ja ha dit a Ràdio Tortosa que estan oberts a formar amb CiU un govern més ampli.


Publicat a El Punt

L'Aldea celebra la coronació canònica de la Verge


L'Aldea celebra a partir de demà diumenge els actes de la coronació canònica de la imatge de la Mare de Déu de l'Aldea. Així, a partir de les dotze del migdia, el bisbe de Tortosa, Xavier Salinas, i l'arquebisbe de Saragossa, Manuel Ureña, concelebraran una missa a l'ermita de l'Aldea en què cantarà el cor de nens de Los Infanticos del Pilar. A partir del 3 de juny començarà la novena de la Mare de Déu de l'Aldea, i dissabte, 11 de juny, la imatge tornarà a l'ermita i s'imposarà el mocador als nous confrares. Al vespre, després de la inauguració de les obres a l'ermita, es farà un sopar. Finalment, el diumenge 12 de juny es farà l'acte solemne de la coronació canònica pontifícia de les imatges del nen Jesús i de la Mare de Déu, i hi haurà una processó, un concurs de paelles, bous i, després d'un sopar popular, també un bou embolat.

El Vaticà en va aprovar la coronació canònica fa uns mesos, després que els veïns de l'Aldea ho sol·licitessen amb una carta del bisbe, documentació històrica, fotografies, 38 adhesions i 1.476 firmes de particulars. Fins ara, l'única marededéu amb aquesta distinció a la diòcesi tortosina era la Verge de Vallibana, de Morella.


Publicat a El Punt

Un basar xinès de Tortosa fa liquidació al mig del carrer


La policia local de Tortosa va haver d'intervenir ahir al matí per evitar que un basar xinès que ha tancat les portes a l'avinguda de la Generalitat fes les últimes vendes de liquidació al mig de la vorera. El propietari els ha desallotjat per impagament del lloguer i el basar feia descomptes del 50% abans de marxar del local, els baixos de l'antiga casa Piñana (una de les joies del modernisme tortosí).

Publicat a El Punt

Possible pacte PSC-ERC al Pinell de Brai


El PSC-PM, amb quatre regidors, i ERC-AM, amb un regidor, ja han iniciat contactes per formalitzar un pacte al Pinell de Brai. El punt de partida de les negociacions és el rebuig al projecte de l'abocador. El pacte apartaria de l'alcaldia el candidat de CiU, que no ha rebutjat l'abocador.


Publicat a El Punt

[Vídeo] 'Indignats' a la plaça de l'Ajuntament #acampadatortosa



Unes 250 persones s'han concentrat aquest divendres a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa, en el marc de les protestes dels 'indignats' per una democràcia real. El moment més tens ha estat quan agents de la policia han tancat les portes de l'edifici consistorial. Tot plegat, ha provocat que els manifestants comencessen una forta xiulada i una cassolada que ha durat alguns minuts. Alguns dels 'indignats' han trucat a les portes de l'ajuntament, però ningú ha obert. Per això, alguns han optat per penjar cartells i pancartes a les portes tancades de la casa de la vila. Després, els crits de 'Puig dimissió!' i 'Puig a la presó!' han retronat en els porxos de la plaça. Els 'indignats' que s'han concentrat a la plaça d'Espanya han llegit un comunicat de solidaritat amb els companys de mobilització que han estat desallotjats aquest matí tant a Barcelona com a Lleida.

27 de maig del 2011

Crits de 'Puig dimissió!' a #acampadatortosa


Els crits de 'Puig dimissió!' i 'Puig a la presó!' han retronat aquest divendres al vespre en els porxos de la plaça de l'Ajuntament de Tortosa. Els 'indignats' que s'han concentrat a la plaça d'Espanya han llegit un comunicat de solidaritat amb els companys de mobilització que han estat desallotjats aquest matí tant a Barcelona com a Lleida, tot denunciant la "brutalitat policial" i fent una crida a la resistència dels acampats. En aquest sentit, han culpat directament el conseller d'Interior de la violència de les càrregues policials. Els crits de 'Puig dimissió!' han fet que alguns dels manifestants recordessin l'època del transvasament de l'Ebre, ara fa deu anys, quan Felip Puig era el conseller de Medi Ambient del govern de Jordi Pujol. De fet, entre els concentrats a Tortosa hi havia alguns membres destacats del moviment antitransvasament, com Manolo Tomàs, Ester Baiges, Josep Sabaté, o fins i tot el coordinador territorial de la Unió de Pagesos, Joan Montesó.

L'Ajuntament tanca les portes als 'indignats' #acampadatortosa


El moment més tens durant la concentració d'aquest divendres al vespre a la plaça de l'Ajuntament ha estat quan un parell d'agents de la policia local han tancat les portes de l'edifici consistorial. Els 'indignats', a més, havien demanat un punt de llum per poder connectar un sistema de megafonia portàtil, i no els ha estat concedit. Així ho ha denunciat, durant el seu torn de paraula, una de les persones concentrades, Ester Baiges. Tot plegat, ha provocat que els manifestants comencessen una forta xiulada i una cassolada que ha durat alguns minuts. Alguns dels 'indignats' han trucat a les portes de l'ajuntament, però ningú ha obert. Per això, alguns han optat per penjar cartells i pancartes a les portes tancades de la casa de la vila. Curiosament, entre la gent que hi havia concentrada a la plaça de l'Ajuntament també hi havia els regidors Jaume Forcadell (ICV) i Valentí Marín (ERC), així com el regidor electe Jordi Jordan, també d'ICV. De la mateixa manera, també hi havia el candidat d'EBIN a Tortosa, Rafael López, molt actiu durant aquestes protestes.

Pancarta solidària amb els 'indignats' de BCN i Lleida a #acampadatortosa


Un dels moments més significatius de la concentració dels 'indignats' a la plaça de l'Ajuntament, aquest divendres al vespre, ha estat quan els manifestants han penjat dues pancartes a la font central de la plaça d'Espanya. La primera de les pancartes reclamava 'Democràcia real ja!' i també cridava la gent a sortir al carrer. A la segona de les pancartes es llegia 'Solidaritat amb BCN i Lleida', en referència als 'indignats' de Barcelona i de Lleida que aquest matí han estat desallotjats violentament per les forces de seguretat.

La pluja fa tornar els 'indignats' a la plaça de l'Ajuntament #acampadatortosa


La pluja incipient que aquest divendres al vespre ha caigut sobre Tortosa ha obligat els 'indignats' a traslladar el lloc de la convocatòria des de la plaça d'Alfons XII fins als porxos de l'Ajuntament. De fet, la primera de les concentracions dels 'indignats', la setmana passada, es va fer a la plaça d'Espanya, però divendres passat la plaça estava ocupada per la festa de final de campanya de CiU, i això va obligar a canviar el lloc de la mobilització fins a la plaça d'Alfons XII. Ara, per tant, ha tornat al seu escenari original. Aquest vespre, la policia local ha xifrat el nombre de concentrats en unes 150 persones, però en els moments de més afluència de gent els concentrats a la plaça poden haver superat les 250 persones.

Guia per veure la final Barça-Manchester en pantalla gegant


Onada de pantalles gegants a les Terres de l'Ebre, per veure la final de la Lliga de Campions d'aquest dissabte entre el FC Barcelona i el Manchester United. A la capital del Baix Ebre, la Penya Barcelonista de Tortosa i el Club Deportiu Tortosa, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa i de TortosaSport, instal·laran una pantalla gegant a la pista nova de l'estadi municipal, és a dir, a la pista de futbol sala del costat de l'antiga Casa Sant Antoni. Hi haurà servei de barra i cadires des d'una hora abans de l'inici del partit, que començarà a les 20.45 hores. L'accés serà gratuït per a tothom i, a més, durant el partit se sortejarà una samarreta oficial del FC Barcelona signada per tots els jugadors blaugrana, així com entrades per veure el Barça al Camp Nou i altres obsequis.

També hi haurà pantalla gegant, com ja és habitual, a l'EMD de Jesús. En aquest cas, els blaugrana podran seguir el partit en directe des de la pantalla gegant que s'instal·larà a la Pèrgola de l'EMD de Jesús. Hi haurà servei de bar amb begudes i entrepans.

D'altra banda, a l'Hort de Cruells de Roquetes, la Penya Barcelonista Mont-Caro i l'Ajuntament de Roquetes també instal·laran una pantalla gegant. Els socis de l'entitat tindran un entrepà de baldana i un refresc, a més d'una zona reservada fins 30 minuts abans del partit. A banda, també hi haurà el sorteig d'una samarreta del Barça i d'un pastís amb els colors blaugrana, gentilesa de Distribucions Llopis.

A l'Aldea, la pantalla gegant s'instal·larà al pavelló poliesportiu, amb accés gratuït. També hi haurà una pantalla gegant al pavelló poliesportiu de Santa Bàrbara, i al pavelló de patinatge d'Amposta, amb venda d'entrepans i begudes, i accés gratuït. També a la capital del Montsià, la Sala Sotavento ha previst instal·lar una pantalla gegant amb un especial "Final Champions" des de les set del vespre, amb els millors vídeos del millor Barça de la història i la final de dissabte amb l'àudio del programa 'El Barça juga a Rac1'. Finalment, també a Amposta, la terrassa Oqio&Clubzigrama posarà una pantalla gegant, i en acabar el partit, si el Barça ha guanyat la Copa d'Europa, convidarà tots els clients a una copa de cava.

El pàrquing del Carrilet, durant l'estiu


La constructora Obredisa ja està enllestint la urbanització de la plaça del Carrilet, al barri del Temple, que completa les obres del pàrquing subterrani de 193 places. Segons va explicar ahir l'alcalde, Ferran Bel, l'aparcament podria entrar en funcionament aquest estiu. De fet, el repte és que puga estar a punt per a la Festa del Renaixement.

Publicat a El Punt

Les consultes no eviten el vot de càstig a Horta de Sant Joan i el Pinell de Brai


CiU dóna per perdudes les alcaldies dels dos pobles que han rebutjat en referèndums no vinculants el parc eòlic dels Pesells i un abocador ·

No tot són flors i violes per a CiU, després de les eleccions municipals del 22 de maig. A la federació de les Terres de l'Ebre estan analitzant els resultats electorals a Horta de Sant Joan i el Pinell de Brai, els dos pobles de la Terra Alta que durant el mandat actual s'han vist sacsejats per les polèmiques del parc eòlic dels Pesells i d'un abocador de residus sòlids urbans. De fet, a CiU tenen el convenciment que el fet que tots dos pobles hagin rebutjat aquests dos projectes en dues consultes ciutadanes –convocades pels mateixos ajuntaments– ha pogut influir d'una manera decisiva en els resultats del 22-M.

A Horta de Sant Joan, tot i que el convergent Àngel Ferràs ha guanyat les eleccions amb el 46% dels vots i quatre regidors, CiU podria perdre l'alcaldia. De fet, sospiten que el PP, amb tres regidors, i el PSC-PM, amb dos, ja estan cuinant el pacte. Així, CiU ha perdut 66 vots i dos regidors, però el més curiós és que el PP ha passat de 74 vots i cap regidor a ser la segona força al poble, amb 257 vots i tres regidors. En aquest sentit, el PP no només ha rebut part del vot de càstig cap a CiU, sinó que també ha concentrat el suport que fa quatre anys va rebre l'agrupació d'electors Alternativa per Horta (ApH), una formació que va capitalitzar la mobilització en contra el parc eòlic dels Pesells.

La consulta popular sobre el parc eòlic es va fer el març del 2008. De fet, amb la tragèdia per la mort dels cinc bombers en l'incendi d'Horta, l'oposició popular al parc dels Pesells ha marcat el mandat. El parc dels Pesells tindrà setze aerogeneradors de 3.000 quilowatts de potència cadascun, de 90 metres d'alçària i un rotor format per tres pales de fins a 100 metres de diàmetre. El completarà una unitat de 1.670 quilowatts de 80 metres d'altura i un rotor format per tres pales de 74 metres de diàmetre. Però el projecte no convenç el poble perquè consideren que posarà en perill l'economia local, basada en el turisme i l'agricultura de qualitat.Així, els veïns van rebutjar el projecte eòlic amb un 77,6% dels vots, però la Generalitat va advertir que la consulta, organitzada per l'Ajuntament, era un simple “sondeig d'opinió” que en realitat no s'ajustava al marc legal per convocar referèndums. De fet, al marge de l'oposició popular i de les accions de l'Ajuntament per aturar el projecte, el parc eòlic ha anat superant els diversos tràmits administratius. A més, Urbanisme va arribar a rebutjar que el consistori pretengués prohibir la instal·lació de parcs eòlics en tot el terme municipal, i finalment només ha obligat l'empresa a reubicar set molins més lluny del nucli d'Horta. Per tant, la sensació generalitzada ha estat que Ferràs podria haver fet més per aturar el projecte.

En el cas del Pinell de Brai, CiU ha perdut 101 vots i un regidor, i s'ha quedat amb quatre. En canvi, el PSC-PM, amb només dos vots més, ha aconseguit superar CiU com a primera força i empatar a quatre regidors. El regidor que ha perdut CiU ha anat a parar a ERC-AM, que ha aconseguit representació municipal passant de 39 a 120 vots. Així, a CiU saben que la renúncia de l'alcalde Pere Martí a encapçalar la candidatura, però sobretot l'oposició popular al projecte de l'abocador de residus sòlids urbans, ha influït decisivament en el resultat. A causa d'una moció de l'oposició, Martí es va veure obligat a convocar una consulta no vinculant sobre el projecte, que va tenir una participació del 67,8%. Finalment, el 17 d'octubre del 2010, 456 dels 680 veïns que van acudir a la crida van votar en contra del projecte. Una xifra que s'assembla molt als 445 que el 22-M van votar les candidatures del PSC-PM i ERC-AM.

Publicat a El Punt


Imatge: Plataforma de Veïns i Veïnes del Pinell de Brai

CiU i el PSC, legitimats, tornaran a pactar a Ascó


L'Agenda 21 d'Ascó proposava la celebració d'una consulta popular sobre la candidatura del municipi al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. De fet, l'alcalde d'Ascó, el convergent Rafael Vidal, va admetre que havien considerat fer una consulta ciutadana sobre l'MTC, i que aquest tema va ser important en el si de la comissió informativa de seguretat nuclear. Però, finalment, van desestimar la consulta “per falta de temps”, ja que no era possible fer un referèndum legal, el resultat del qual fos fiable i vinculant per a l'Ajuntament. De fet, ara l'actual govern d'Ascó, format per CiU i el PSC, se sent més legitimat que mai, i creu que les eleccions municipals de diumenge han estat, també, un plebiscit sobre l'MTC. Amb una participació superior al 83%, de les més altes registrades a les Terres de l'Ebre, Vidal afirma ara que els resultats avalen l'acció de govern, i que suposen el sí de la població al magatzem de residus.

A més, Vidal ja ha fet públic que vol reeditar el pacte de govern amb el regidor del PSC, Josep Martínez. En declaracions a Canal 21 Ebre, Vidal va explicar que ja ha mantingut les primeres converses amb els socialistes asconencs, i que el nou acord de govern es podria tancar aquesta mateixa setmana. En les eleccions municipals del 22 de maig, CiU va aconseguir quatre regidors i gairebé els mateixos vots que en els comicis del 2007. Un altre cop, per tant, ha tornat a empatar a quatre regidors amb els independents de l'exalcalde Antoni Casanova.

Publicat a El Punt

La Festa del Renaixement tindrà un nou escenari a les escales de la catedral



L'organització també disposarà del carrer Croera, del carrer del Vall i de la nova plaça elevada del barri del Castell, just al damunt de la plaça de l'Absis ·

Tortosa convertirà les noves escales de la catedral en un dels nous escenaris de la Festa del Renaixement, que enguany serà del 21 al 24 de juliol. De fet, l'alcalde tortosí, Ferran Bel; el regidor de Festes, Jordi Folqué, i el director de la Festa del Renaixement, Domingo Tomàs, van presentar ahir el cartell i la nova imatge oficial de la festa al carrer Croera, just al davant de les escales. Així, Bel va destacar que el nou entorn de la catedral, amb la zona de vianants del carrer Croera, les noves escales, i les dues places de l'absis –ja són a punt d'acabar les obres de la plaça elevada, al barri del Castell–, seran alguns dels espais del nucli històric que la Festa del Renaixement recuperarà per a la seua setzena edició.

“Tenim l'objectiu d'estendre la festa, tot aprofitant nous espais que fins ara no podíem ocupar”, va assenyalar Bel, en referència als carrers i places afectats per les obres de reforma del pla integral del nucli antic (Pincat). “També podrem utilitzar el carrer del Vall i la plaça dels Dolors”, va afegir-hi. Segons l'alcalde, enguany es farà “una aposta més decidida” per la nova ubicació dels mercats d'època, a l'entorn de la plaça dels Dolors i al carrer Major de Remolins. Amb tot, en aquesta edició no es podrà utilitzar encara la plaça de Sant Joan, les obres de reforma de la qual han començat fa unes setmanes, ni tampoc la plaça de Mossèn Sol, al barri del Rastre, on aviat s'ha de començar a fer un pàrquing subterrani.

Aposta per la qualitat, tot i els ajustos · El director de la Festa del Renaixement, Domingo Tomàs, podria substituir Jordi Folqué com a regidor de Festes, tot i que Ferran Bel va assegurar ahir que no té tancat el nou cartipàs. Tomàs va remarcar l'aposta per la qualitat que ha fet la Festa del Renaixement aquests quatre anys, tot i els ajustos pressupostaris, i va rebutjar les crítiques de poc rigor rebudes en campanya.

Publicat a El Punt


26 de maig del 2011

Economia ebrenca: costarà sortir del pou



La implantació d'un centre comercial de la multinacional Decathlon a Tortosa, tot i que es va anunciar durant la passada campanya electoral, ha estat una de les poques bones notícies dels últims mesos per a l'economia de les Terres de l'Ebre. Les perspectives no són gens bones, tot i que tothom coincideix a destacar els enormes potencials que té el nostre territori en els àmbits de la indústria agroliamentària i dels serveis, amb una atenció especial al sector del turisme. Aquest dimecres, la càtedra d’Economia Local i Regional del campus Terres de l’Ebre de la URV ha presentat les conclusions del primer informe d'economia local i regional del territori, que fa una radiografia de l'economia ebrenca en el període 2005-2009, i també de la situació econòmica del 2010.

Una de les grans conclusions de l’informe és que l’economia ebrenca combina una estructura primària i terciària. És a dir, l’agricultura i els serveis són els dos sectors amb major pes dins l’economia. El sector agrari representa prop de l’11% del PIB, xifra molt superior a l’1,5% català. A més a més, és el sector que des del 2005 i fins el 2009 ha experimentat un creixement més important, fins un 20,3% al conjunt de les Terres de l’Ebre. Pel que fa al sector serveis, amb un creixement del 13,2% en aquest període (dos punts per sobre que a Catalunya), representa més d’un 54% de l’economia ebrenca. Aquest tret és propi de les economies desenvolupades. Però l'informe també adverteix de la pèrdua de pes de la indústria, amb un 30% de davallada en el cas de la Ribera d'Ebre, i de la construcció, que ha estat especialment dur a la comarca del Montsià. De fet, durant el període 2005-2009, el creixement de les quatre comarques de l’Ebre ha estat sempre inferior a la mitjana catalana. Fins i tot el 2008, quan l'economia catalana encara va créixer lleument (un 0,8%), l'economia ebrenca ja havia començat a notar els efectes de la crisi, tot retrocedint un 1,2%.

De l’any 2010, l’informe presenta unes primeres dades. Una d’elles és la pèrdua d’ocupació per sectors. El que més va caure durant el 2010 va ser la construcció, seguit de la indústria i del sector primari. En canvi, el sector serveis, malgrat que va registrar una pèrdua d'ocupació, va ser molt més lleu que en els altres sectors productius, del 0,7%. I durant el 2010 també es va experimentar un retrocés del tancament de les empreses ocupadores. Al 2004, se’n van destruir un -4%, al 2009, un -7,1% i al 2010, un -2,9%.

Segons els autors de l'informe, la situació econòmica de les quatre comarques de l’Ebre es deu a la combinació de factors conjunturals (que passen per la situació econòmico-financera global) i d’altres estructurals. Els estructurals passen per un teixit empresarial reduït, amb poca presència internacional i unes comarques poc productives, a més de problemes d’emprenedoria o l’expulsió dels més joves per falta de perspectives laborals.

+El tema al diari El Punt

Informe d'economia local i regional de les Terres de l'Ebre 2010

Monclús confirma que ERC espera la trucada de Bel


El candidat republicà apunta que l'executiva local ha d'analitzar els resultats electorals i definir “com cal actuar” si CiU els ofereix la reedició del pacte ·

Tot i que CiU va aconseguir diumenge una espectacular majoria absoluta amb dotze regidors, Ferran Bel va afirmar dilluns que encara no havia descartat arribar a un pacte estable de govern amb alguna de les forces polítiques del nou consistori. Una afirmació que va provocar el malestar d'alguns militants de CiU, ja que consideren que Bel hauria de governar en solitari aprofitant la majoria absoluta. En canvi, les declaracions de l'alcalde sí que han obert una finestra a l'esperança a Esquerra, per la possibilitat de reeditar l'actual pacte de govern. Així, el candidat Josep Felip Monclús va assenyalar que l'executiva local d'ERC havia de reunir-se ahir a la nit per analitzar a fons els resultats electorals i definir “com cal actuar” si finalment es produeix el contacte i l'oferta de Bel.

De fet, la realitat, segons Monclús, és que tres dies després de les eleccions CiU i ERC encara no havien parlat de la reedició del pacte. En aquest sentit, també és cert que Bel va dir dilluns que no descartava ni Iniciativa ni el PP, i que d'entrada només rebutja l'acord amb el PSC i amb PxC. A més, tant durant la campanya com després de les eleccions, Bel ha criticat el to i l'enfocament de la campanya d'ERC. Segons l'alcalde, el nou candidat republicà apostava per fer un tripartit amb el PSC i ICV, ja que “ha renunciat completament a l'acció de govern feta pels regidors d'ERC, Ricard Forés i Valentí Marín”. A banda, a CiU tampoc ha agradat gens que ERC ataqués Bel pel fre de la Generalitat al nou hospital de Tortosa i a la vegueria de l'Ebre, o per les retallades en salut.

Publicat a El Punt

ERC i el PSC, més a prop a Deltebre

El candidat socialista de Deltebre és José Emilio Bertomeu.
Foto: Socialistes de l'Ebre.

L'alcalde i candidat d'ERC a Deltebre, Gervasi Aspa, va explicar ahir que ja ha iniciat la tanda de contactes amb la resta de candidats que han tingut representació. Així, ahir mateix havia de parlar amb el candidat del PP, Joan Bertomeu, i avui dijous també té previst parlar amb el candidat de CiU, Lluís Soler. Finalment, Aspa es reunirà dilluns amb el candidat del PSC, José Emilio Bertomeu [a la fotografia]. A Deltebre, ERC ha aconseguit set regidors; CiU en té cinc; el PSC, tres, i el PP, dos. Així, com que CiU pràcticament té descartat fer un pacte de tots contra Aspa i al PSC hi ha hagut membres de la candidatura que no acceptarien un acord amb CiU, el pacte que sembla més proper és el d'ERC amb els socialistes. Amb tot, Aspa tampoc no té del tot descartat intentar un govern en minoria.

D'altra banda, Aspa –que també és president d'Esquerra a l'Ebre– va assenyalar que encara no han començat a estudiar possibles pactes als consells comarcals.

Publicat a El Punt

ERC de l'Ebre ja té un regidor a Calaceit

Als 97 regidors que ERC ha aconseguit mantenir diumenge a les Terres de l'Ebre, cal afegir-hi també el regidor d'Entesa per Calaceit, Paulí Fontoba. De fet, l'Entesa per Calaceit està associada a la federació ebrenca d'ERC, i Fontoba –que ja havia estat regidor al municipi– milita a Esquerra, i és un conegut activista cultural en favor de la potenciació del català a la Franja de Ponent. En aquest sentit, actualment és el president de la Institució Cultural de la Franja de Ponent, principal òrgan de promoció de la cultura catalana a l'Aragó. Al llarg del mandat, Fontoba ha defensat actuacions a favor de la recepció de TV3 al Matarranya, l'oficialitat del català, i un estatus polític especial per a les comarques de la Franja, similar al que pot gaudir la Val d'Aran a Catalunya. En aquest sentit, la candidatura liderada per Fontoba és l'única que ERC ha presentat el 22-M a les comarques de la Franja. A més, Fontoba pot tenir la clau del govern municipal, ja que a Calaceit el PSOE i el PP ara es troben empatats a quatre regidors.

D'altra banda, el president ebrenc d'Esquerra, Gervasi Aspa, va destacar ahir que les Terres de l'Ebre són la regió del país en què ERC ha obtingut millors resultats. Els republicans no només s'han quedat a menys de 200 vots de superar el PSC com a segona força al territori, sinó que han estat els segons al Baix Ebre.

Publicat a El Punt


Imatge: El Triangle

El personal de l'hospital de Tortosa s'alia amb els professors



Els treballadors sanitaris i de l'educació pública estan preparant una concentració conjunta en contra de la tisorada. La protesta contra les retallades serà el 8 de juny (18.30h) a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa, per implicar el conjunt dels ciutadans. Així ho va explicar ahir la portaveu de la junta de personal de l'hospital Verge de la Cinta, Cinta Sarroca, durant la protesta que es va fer davant del centre, equipats amb paraigües per aguantar el xàfec. Els professors dels dos instituts públics es van tornar a concentrar i van anunciar una manifestació per a l'1 de juny, fins al pont de l'Estat.



Publicat a El Punt

Dia de les Esquadres al centre cívic de Ferreries


El nou centre cívic de Ferreries ha estat aquest dimecres l'escenari de la celebració del Dia de les Esquadres a Tortosa, amb motiu d'un acte presidit pel conseller d’Interior, Felip Puig. En els últims anys, aquesta celebració s'havia fet a l'auditori Felip Pedrell, però enguany s'ha optat pel nou equipament al marge dret del riu. Durant la seua visita, Puig ha anunciat que “en les properes setmanes hi haurà més de 1.000 efectius a tot el territori i això suposarà també una consolidació del creixement del nombre de mossos a Terres de l’Ebre”, i ha reiterat que la nova comissaria dels Mossos a l'Ametlla de Mar continua sent una prioritat per al govern. D'altra banda, el conseller ha assenyalat que el Dia de les Esquadres “és una festa per reconèixer, dignificar i projectar un missatge al cos de Mossos d’Esquadra”. “Els estimem, els necessitem i els felicitem per la feina que fan” ha insistit el conseller d'Interior. Així, Puig ha lliurat 68 felicitacions i 15 diplomes de les competicions esportives a la Regió Policial de les Terres de l’Ebre. El conseller també ha entregat dos guardons de reconeixement a les policies locals de l’Ametlla de Mar i Sant Carles de la Ràpita.

Per la seua banda, el cap de la Regió Policial de les Terres de l’Ebre, Francesc Xavier Monclús, ha explicat que “és hora de plantejar-se nous reptes per part d’un cos amb vocació de servei a la comunitat i amb voluntat de ser propers a la ciutadania”. En aquest sentit, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha destacat “la gran sintonia entre mossos i policia local”, i ha recordat que “són moments difícils per al país” i que és en aquests moments quan “la policia mostra la seua qualitat”.

+El tema al diari El Punt

Imatge: Generalitat de Catalunya

25 de maig del 2011

Apareixen pancartes del moviment #acampadatortosa


Els 'indignats' de Tortosa continuen actius després del 22-M, i no només a través de les xarxes socials o a través d'un nou bloc a internet. Així, als carrers de Tortosa han aparegut diverses pancartes i alguns cartells anunciant l'assemblea que tindrà lloc aquest divendres, 27 de maig, a la plaça d'Alfons XII, a partir de les 20.00 hores. Una d'aquestes pancartes es pot veure en aquesta paret del carrer Sant Blai, amb el lema "Surt al carrer! Tots els divendres a la pl. Alfonso". En aquesta mateixa paret hi ha un cartell més menut amb la frase "Molta corbata i molt poca vergonya!", un dels missatges que va fer fortuna ara fa 10 anys, amb motiu de la mobilització social en contra del transvasament de l'Ebre. D'altra banda, a l'antic pont del tren que travessa l'avinguda de la Generalitat també ha aparegut una altra pancarta amb la frase "Això no és crisi, se diu capitalisme".

El PSC debat si Sabaté ha d'agafar l'acta de regidor


La tranquil·litat marca les primeres reunions per analitzar la derrota a Tortosa, però apareixen les primeres veus que reclamen una renovació total i tres regidors sense vincles amb el passat ·

El PSC de Tortosa ha iniciat el procés intern de reflexió per aclarir el seu futur més immediat. En la reunió del comitè local de dilluns al vespre, el candidat Joan Sabaté ja va anunciar que s'ha plantejat no prendre possessió de l'acta de regidor l'11 de juny, amb motiu de la constitució del nou consistori. Diverses fonts consultades ahir van assegurar que la reunió havia estat tranquil·la, i que va servir per començar a analitzar amb calma la derrota electoral, que ha fet perdre al PSC més de 2.050 vots i quatre dels seus set regidors. De fet, ningú va arribar a reclamar la renúncia immediata de Sabaté, però tampoc se'l va pressionar perquè es quede de portaveu municipal. “Va haver-hi gent que li va demanar que continue, però crec que no li podem demanar que agafe l'acta de regidor”, va assenyalar un dels participants en la reunió. En aquest sentit, el partit s'ha compromès a acceptar la decisió final de Sabaté, siga quina siga.

Amb tot, altres veus del PSC tortosí ja comencen a reclamar que la renovació siga més profunda. Així, no només donen per fet que Sabaté presentarà la seua renúncia en l'executiva de la setmana que ve, sinó que consideren que també ho haurien de fer altres membres de la candidatura. L'objectiu seria que els tres regidors que formen el grup municipal del PSC “no tinguen cap vincle amb el passat”. De fet, si Sabaté no pren possessió de l'acta de regidor, els tres regidors serien Núria Chertó, Antoni Sabaté i Eduard Ena. Però només Chertó és una cara nova, i ja hi ha militants destacats que afirmen que el futur del PSC tortosí passa per aquesta diplomada en Turisme, de només 30 anys. De fet, coincideixen que cal començar a preparar-la ja com a possible candidata per al 2015.

A més, les mateixes veus indiquen que Antoni Sabaté, a més d'exalcalde de Flix, és el primer secretari del PSC a l'Ebre. Per tant, se'l veu com un dels responsables de la derrota socialista al territori. Per la seua banda, Ena va ser cap de gabinet de l'Ajuntament durant els governs de Sabaté, i també ha estat regidor en aquest mandat. Així, la renúncia de Sabaté i Ena farien entrar al consistori els números cinc i sis de la llista, Dolors Bel i Enric Roig. Però aquest últim ja va ser director de la Festa del Renaixement, i es pensa que la seua sortida accidentada com a director de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece) ha pogut perjudicar la imatge electoral del PSC. Per tant, si Roig també optés per renunciar, el tercer regidor socialista passaria a ser Eduard Rel, viceprimer secretari del PSC de Tortosa i expresident de l'associació de veïns de Ferreries-Sant Vicent.


Publicat a El Punt

[Tribuna] 'Ajut desinteressat a la reflexió', article de Ximo Barberà

 
No fa gaires setmanes, aquest mateix bloc tenia la deferència de publicar-me un altre article on criticava de manera oberta i frontal la renúncia, al cap de tres mesos, que Josep Poblet havia fet de la seva acta de diputat al Parlament després de que el seu partit, CiU, hagués guanyat les eleccions catalanes. Ho criticava per l'engany que, per a mi, representava als electors, als qui havia compromès la seva paraula.

Doncs bé, tot i que ara pugui semblar una contradicció, em permeto dir que Joan Sabaté, després dels resultats obtinguts a Tortosa la llista que ell encapçalava, hauria de dimitir. És més, no caldria ni que recollís l'acta de regidor. Jo mateix he defensat alguna vegada en comentaris a aquest bloc que tenia tot el dret i legitimitat de presentar-se de nou com a cap de llista, contràriament al que més d'algun company/a comentarista defensava. El fet d'haver perdut ja en les eleccions del 2007 no impossibilitava, ni de dret ni de fet, el poder tornar-ho a intentar. Més encara, el fet d'haver aguantat tot el mandat a la cadira de l'oposició després d'haver estat alcalde, ho trobava més digne d'elogi que de critica, sabent, a més, que les possibilitats de tornar a l'alcaldia no estaven -per dir-ho de manera generosa- gens clares.

Ara, però, un cop vistos els resultats, amb una davallada sense precedents recents, el que toca és cedir el pas a altres que encapçalen, com a mínim, el grup municipal. Es mirin pel dret o del revés, les dades són terribles. En les ultimes tres eleccions municipals, el percentatge de vots (que és sempre el que més m'interessa, un vot/una persona) ha estat del 33, 30 i 16% per al PSC. Sí que és cert que l'onada general no era gens propícia (només cal mirar Barcelona, Tarragona, la Rapita, la Sénia, Ulldecona...). De fet, a les autonòmiques de novembre passat, amb altres candidats, el percentatge a Tortosa ja es va situar al 18%. El cas és que, baixar de la mitjana del 30% dels darrers temps, al 16%, no és per buscar excuses ni justificacions. Per tant, ateses les circumstàncies, el més coherent des d'una lògica democràtica és plegar veles. Sense deixar de pensar, no obstant, que els resultats amb un altre candidat/a haguessin estat si fa o no fa.

He començat el comentari fen al·lusió al que vaig dir sobre la dimissió de Poblet, abans que algú m'ho pugui recordar. Crec que són dimissions totalment diferents. En el cas de Poblet, va dimitir per poder continuar de president de la Diputació i d'alcalde, cosa que ja pensava fer abans de presentar-se. Per tant, va enganyar l'electorat, a la vegada que s'aprofitava de la seua estirada mediàtica i els viatges/inauguracions de la Diputació.

No cal repetir que en el cas de Sabaté, la dimissió o renúncia vindria donada pel fet de l'evident falta de suport de l'electorat, davant del qual és presentava per a alcalde. Mentrestant, el meu suport i reconeixement personal, encara que serveixi de poc, el té.

El que no sé és si l'alcalde electe, el senyor Ferran Bel, en cas de confirmar-se la renúncia de Joan Sabaté, podria continuar dient que amb el PSC no pactarà per raons personals...

Ximo Barberà
és veí de l'EMD de Jesús

Bel haurà de refer el cartipàs de l'Ajuntament


L'alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel, ja ha començat a pensar com refarà el cartipàs municipal. L'Ajuntament tindrà dotze cares noves i cinc dels regidors debutants són, precisament, entre els dotze regidors de CiU. Els cinc nous són Domingo Tomàs, Joaquim del Pino, Esther Vidal, Alfredo Ferré i Beatriz Viñuela. La sortida de Joan Caballol, Jordi Folqué i Joan Sanahuja ha deixat vacants les àrees de Comerç, Cultura, Seguretat, Festes, i Serveis i Neteja. En aquest sentit, l'únic que ha transcendit és que Domingo, que és el director de la Festa del Renaixement, podria assumir Festes i Cultura, a més de Serveis. Però també cal tenir en compte que quedaran sense regidor les àrees de Promoció Econòmica, Turisme, Universitats i Medi Ambient, amb motiu de la marxa dels republicans Ricard Forés i Valentí Marín. “El nou cartipàs el tinc més o menys pensat, però hem d'acabar de parlar-ho, i veure si cal fer alguna remodelació en alguna àrea”, ha dit Bel.

Publicat a El Punt

Aubà obre la porta al pacte de govern amb CiU a Gandesa


L'alcalde de Gandesa, l'independent Miquel Aubà, ha obert la porta a un pacte de govern amb CiU. Així, tot i que Aubà va assegurar ahir que “tot està per veure” perquè encara no han començat a parlar del nou govern municipal ni amb CiU ni amb el PP, el candidat d'ApG-FIC va assenyalar que la campanya de CiU ha estat neta, i que no descarten arribar a un acord. A la capital de la Terra Alta, la llista més votada ha estat la dels independents, però Aubà ha empatat a cinc regidors amb CiU. De fet, per apartar Aubà de l'alcaldia que ocupa des del 1999 –quan va derrotar CiU per primera vegada–, el convergent Carles Luz necessitaria el vot de la nova regidora del PP, Ana María Siscart. De la mateixa manera, la federació també necessitaria el PP per revalidar el pacte de govern al Consell Comarcal de la Terra Alta. Amb tot, hi ha un factor que condiciona el pacte de Gandesa, i que faria més atractiu un acostament entre CiU i la FIC: el fet que Àngel Ferràs (CiU) ha perdut la majoria absoluta a Horta de Sant Joan, i que el PP podria acabar tancant un pacte amb el PSC-PM per aconseguir l'alcaldia. Aquest és un escenari que ja han previst a la federació de CiU a les Terres de l'Ebre. Però, com a contrapartida, Luz i Aubà podrien pactar a l'Ajuntament de Gandesa tot aïllant el PP, i alhora CiU i els independents també podrien arribar a un acord al Consell Comarcal.

Publicat a El Punt

24 de maig del 2011

Més de 13.900 pàgines vistes l'endemà del 22-M


La Marfanta ha assolit aquest dilluns, l'endemà de les eleccions municipals del 22-M, la seua punta màxima d'audiència. El bloc havia registrat la jornada electoral un total de 6.706 pàgines vistes, una xifra gens habitual en un diumenge. Però l'endemà dels comicis les gràfiques s'han disparat fins a les 13.957 pàgines vistes, el que demostra l'interès que han despertat les eleccions municipals a la xarxa. De fet, fins aquest moment el dia amb més audiència havia estat el 17 de maig, amb 8.662 pàgines vistes. En l'últim mes natural, La Marfanta ha registrat més de 176.000 visualitzacions de pàgina. Fins ara, més de 146.900 pertanyen exclusivament al que portem del mes de maig.

El CD Tortosa renova l'entrenador Carlos Blanch


La directiva del CD Tortosa ha comunicat aquesta tarda que ha decidit renovar Carlos Blanch com a entrenador del primer equip i director esportiu del club. La renovació de Blanch arriba quan encara falten dues jornades per al final de temporada, però just després que el club roig-i-blanc haja assolit la permanència, gràcies a la victòria per 2-0 d'aquest diumenge davant de l'Igualada. L'acord amb Blanch permetrà, segons el club, seguir treballant per la renovació de la resta del cos tècnic i de la plantilla de jugadors, amb l'objectiu de "posar les bases" del que ha de ser el nou projecte esportiu. Així, el CD Tortosa vol garantir una línia de continuïtat amb l'aposta per jugadors de les Terres de l'Ebre, tot donant les màximes oportunitats als que, per edat, deixaran l'equip juvenil. A més, també s'han marcat l'objectiu "prioritari" de renovar al màxim de jugador de l'actual plantilla.

Imatge: CD Tortosa

Martí Moragrega (PxC): 'Ens sap mal haver-nos carregat Alegret'



L'entrada de dos regidors a Plataforma per Catalunya (PxC) a l'Ajuntament de Roquetes ha estat una de les sorpreses electorals del 22-M a les Terres de l'Ebre. Ramon Martí Moragrega i Jesús Fernández Adell seran els nous regidors roquetencs de PxC, partit que també ha aconseguit representació als ajuntaments de Tortosa i d'Amposta, amb Jordi Casanova i Germán Ciscar respectivament. L'emissora local Antena Caro ha penjat aquest vídeo a YouTube, en què els representants de PxC a Roquetes valoren els resultats electorals. Martí Moragrega afirma que combatran la immigració il·legal, però un dels moments més curiosos del vídeo és quan demana disculpes a l'independent Javier Alegret, ja que finalment EBIN ha quedat fora del consistori. "Em sap mal que amb els vots nostres ens haguéssem carregat Javier Alegret, això és l'únic que em sap mal", assegura el candidat de PxC, antic col·laborador d'Alegret. "Des d'aquí li demano perdó; xiquet, ho sento molt, però jo no he pogut fer res, la gent del poble ha votat això", conclou Martí Moragrega.

Ferran Bel no descarta els pactes, tot i la majoria absoluta


L'alcalde de Tortosa afirma que CiU està oberta a fer un govern encara més ample, però que descarta d'entrada el PSC i PxC · Els socialistes només guanyen CiU en una mesa de Remolins ·

Majoria absoluta amb 12 regidors, més del 49% dels vots emesos i una victòria aclaparadora en tots els barris i pobles del municipi. Però, tot i així, Ferran Bel no descarta encara assolir un pacte estable de govern amb alguna de les forces polítiques del nou consistori. En aquest sentit, l'alcalde i candidat de CiU a la reelecció només rebutja d'entrada el PSC –per les diferències polítiques i personals amb el candidat i exalcalde Joan Sabaté– i també el partit xenòfob PxC, que ha aconseguit representació per primer cop a Tortosa. “Durant la setmana vinent parlaré amb tots els caps de llista, tot i que si hagués de valorar només els 15 dies de campanya no hauria de fer-ho amb ningú”, va sentenciar.

Amb aquestes declaracions, Bel volia deixar clar que encara no ha descartat la possibilitat de reeditar el pacte amb ERC, però que també sondejarà les possibilitats de formar un govern més ample amb Iniciativa o bé amb el PP. Però per damunt de tot, volia expressar el seu malestar amb la campanya de tots contra CiU que han fet la resta de candidats amb motiu del 22-M. En aquest sentit, a CiU ha sorprès l'enfocament de la campanya del nou candidat d'Esquerra, Josep Felip Monclús. “Ha renunciat completament a l'acció de govern feta pels regidors d'ERC, Ricard Forés i Valentí Marín”, va advertir Bel. L'alcalde ha pres nota d'unes declaracions, en un míting, en què Monclús identificava CiU com els hereus del franquisme, així com dels atacs d'ERC per les retallades en ensenyament i salut.

En qualsevol cas, Bel va valorar ahir que l'obra de govern durant els quatre anys ha tingut més importància que els 15 dies de campanya i que els ciutadans han fet prevaldre això per damunt de qualsevol altre tema. “Sense tot el que hem fet durant el mandat, el que hem fet durant la campanya no hauria servit de res”, va insistir. Amb tot, el candidat de CiU va destacar la “molt bona campanya” que han fet, tot remarcant que se sentia “molt orgullós dels continguts, dels tempos i dels temes que s'han tocat en cada moment”. Segons Bel, ”només ha calgut fer alguns retocs sobre marxa”, tot llegint de manera correcta el desenvolupament de la campanya. A més, CiU calcula que els 25 membres de la candidatura de Bel han visitat un total de 14.000 cases fent el porta a porta durant tota la campanya.

De fet, CiU ha obtingut 6.644 vots, 743 més que el 2007, i ha guanyat en els 18 col·legis electorals i en 44 de les 45 meses. El PSC només es va imposar a CiU en una mesa del col·legi electoral de Remolins, i només per onze vots de diferència. Amb aquest panorama, Bel va analitzar ahir els resultats amb els comitès locals de Convergència i d'Unió. En aquesta trobada també havien de participar els regidors electes i sortints, així com els alcaldes pedanis i els tres presidents de les entitats municipals descentralitzades (EMD) de Jesús, Campredó i Bítem.


A les EMD, Panisello, Cugat i Sanahuja · Pere Panisello tornarà a presidir l'EMD de Jesús, amb un 67,89% dels vots i set regidors. El PSC i el PP en tindran un. Josep Cugat també ha guanyat a Bítem amb el 57% i set regidors de CiU, per dos del PSC. A Campredó, Joan Sanahuja ha guanyat amb el 57% i cinc regidors, per dos del PSC i dos d'ERC. CiU també ha guanyat als Reguers (66,5%) i Vinallop (56,5%).

Publicat a El Punt

Sabaté (PSC) es planteja deixar l'Ajuntament de Tortosa


El candidat del PSC de Tortosa, Joan Sabaté, també medita deixar l'Ajuntament. De fet, ahir ja es va reunir amb el comitè local per analitzar la derrota electoral de diumenge. El PSC ha sofert una sagnia de més de 2.050 vots, tot passant de set a tres regidors. Amb tot, Sabaté ha preferit no prendre decisions en calent, i finalment no va presentar la seua renúncia. Fonts del PSC van explicar que el candidat preferia posar totes les dades al damunt de la taula, escoltar totes les opinions, i mesurar sense precipitació cadascun dels moviments, per no perjudicar el partit. En qualsevol cas, és qüestió de dies o de poques setmanes, que Sabaté puga deixar el consistori per facilitar la renovació del PSC.

De fet, la mateixa nit electoral ja va admetre la important derrota dels socialistes, al mateix temps que assumia les responsabilitats i el reconeixent que CiU havia aconseguit un resultat històric. “El PSC som un partit fort i de llarg recorregut, i hem viscut grans victòries; però ara hem tingut una derrota”, va afirmar Sabaté, abans d'advertir que “aquí no s'acaba el camí”. Així, va afirmar que obririen un procés de reflexió per enllestir el procés de renovació. “Continuarem treballant perquè hem rebut més de 2.000 vots de ciutadans i, a partir d'aquesta renovació, refarem l'alternativa des de l'oposició, perquè la democràcia és alternança”, va dir Sabaté, segons el qual cal “aprendre dels errors”.

Per l'alcaldable del PSC, “el conjunt de la societat tortosina té dret a esperar dels socialistes una bona tasca d'oposició”. “Prepararem l'alternativa i tornarem a concórrer a les eleccions del 2015, amb l'equip que siga”, va sentenciar. En principi, si Sabaté no arribés a prendre possessió de l'acta de regidor el proper 11 de juny, el grup socialista quedaria format per Núria Chertó, Antoni Sabaté i Eduard Ena, que és el número quatre de la llista del PSC a Tortosa.

Publicat a El Punt

Denuncien que l'escrutini a l'EMD de Campredó es fes a porta tancada


Un veí de Campredó, Vicent Cuartiella, va denunciar ahir a la junta electoral de Tortosa que el recompte de vots a l'entitat municipal descentralitzada (EMD) de Campredó es fes, diumenge al vespre, a porta tancada. Segons va recordar Cuartiella, l'escrutini és públic, però a Campredó va haver-hi gent que es va quedar fora del col·legi electoral, sense poder presenciar el primer recompte d'unes eleccions a la nova EMD. El president electe, Joan Sanahuja, va aclarir ahir que la decisió depenia dels presidents de mesa, i que les portes es van tancar per seguretat a partir de les 20.15 hores. “Però tothom que ja hi era es va poder quedar, no es va fer fora a ningú”, va remarcar.

Publicat a El Punt

23 de maig del 2011

Les regidores de CiU també ploren


Un dels moments més interessants de la nit electoral a la seu de CiU de Tortosa va ser veure, visiblement emocionada per la victòria, la regidora d'Urbanisme i diputada al Parlament, Meritxell Roigé. Coneguda pel seu caràcter fort, Roigé no amagava l'emoció ni les llàgrimes d'alegria quan Ferran Bel va comparèixer per primer cop cap a les 21.50 hores de la nit, per confirmar que les dades facilitades pels interventors de CiU els indicaven, encara oficiosament, que CiU havia aconseguit una majoria absoluta històrica a Tortosa, amb 12 regidors.

Disqus for Marfanta