19 de juny del 2013

El Mas de Barberans vol que el nou ens de polítiques ambientals del Baix Ebre i Montsià reconega la seua 'solidaritat' amb els residus



MAS DE BARBERANS (Montsià).- L’alcalde del Mas de Barberans, el socialista Josep Maria Lleixà, ha afirmat aquest dimecres que la seua població ha estat solidària amb la resta del Montsià a l’hora d’acollir el primer abocador comarcal, i que ara, amb l’ampliació del dipòsit de residus, també ho serà amb els ajuntaments de la comarca veïna del Baix Ebre que portaran la seua brossa fins al municipi. En aquest sentit, Lleixà ha fet una valoració positiva de la unió dels diversos consorcis ambientals i de residus del Montsià i del Baix Ebre, anunciada ara fa unes setmanes. Però amb motiu d’una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, l’alcalde del Mas de Barberans ha assenyalat que el nou ens de polítiques ambientals hauria de començar a funcionar, a partir del gener del 2014, lliure de càrregues, i també tenint en compte que aquesta petita població del Montsià, amb només 700 habitants, podrà arribar a rebre els residus sòlids urbans que generen més de 153.000 persones. Segons Lleixà, el nou organisme hauria de reconèixer la solidaritat que sempre ha tingut el poble del Mas de Barberans en el tema dels residus.

L’ampliació de l’abocador del Mas de Barberans permetrà que siga el dipòsit públic de referència del nou ens de polítiques ambientals del Baix Ebre i el Montsià, tot i que aquest organisme podrà funcionar com una central venda de residus. Durant el proper estiu, començaran a arribar els residus dels pobles del Baix Ebre que fins ara abocaven a Tivissa, a la Ribera d’Ebre. Però el president del Consorci de Residus del Baix Ebre, el socialista Moisès Fabra, ja va advertir que caldria resoldre la situació dels ajuntaments del Baix Ebre que deuen més de 3,5 milions d’euros al consorci del ReBé. De fet, en relació a aquest tema, l’alcalde del Mas de Barberans ha volgut insistir que tots els membres del nou ens de polítiques ambientals haurien d’entrar lliures de càrregues. De la mateixa manera, ha dit que amb la nova situació hi haurà més camions transitant per les carreteres del Mas de Barberans, i que això suposarà un augment del risc per als veïns, que el nou ens també hauria de tenir compte.

En aquest sentit, Lleixà ha explicat que actualment l’Ajuntament del Mas de Barberans rep un cànon únic anual pel fet de tenir l’abocador comarcal del Montsià, que s’incrementa anualment en funció de l’índex de preus al consum (IPC). Es tracta d’un cànon que el consistori ingressa amb liquidacions semestrals, al marge de les tones de residus que entren a l’abocador.

Lleixà reclama a l’ACA la depuradora del Mas de Barberans

L’alcalde del Mas de Barberans, Josep Maria Lleixà, també ha aprofitat el seu pas per l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre per explicar que la Generalitat té amb el seu consistori un deute reconegut de 180.000 euros. Segons Lleixà, aquesta morositat provoca que el Mas de Barberans no puga quedar lliure de deute financer, i que el municipi s’estiga limitant a fer obres de manteniment dels serveis, així com la reparació dels camins rurals afectats pels aiguats, i la millora de les escales de la població. D’altra banda, Lleixà ha reclamat a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) la construcció de la depuradora del Mas de Barberans, ja que ara la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre els ha triplicat la taxa perquè el poble està abocant les aigües residuals sense tractar-les. I això, tot i que fa anys que els veïns del Mas de Barberans estan pagant a l’ACA un cànon en concepte de depuració d’aigües.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta