25 de juliol del 2013

Agrofruit presenta preconcurs de creditors una setmana després d'acomiadar el gerent per possible manipulació dels comptes

TORTOSA (Baix Ebre).- L'empresa exportadora de cítrics Agrofruit, una de les més grans del sector a les Terres de l'Ebre i Catalunya, ha presentat preconcurs de creditors davant el jutjat Mercantil de Tarragona. Segons han confirmat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) diverses fonts coneixedores del cas, els responsables de la companyia van decidir la setmana passada acomiadar el gerent, Xavier Guarner, i van decidir encarregar una auditoria sobre l'estat de comptes real de l'empresa, davant la sospita que podrien haver estat manipulats des de fa anys. Tot i haver sofert seriosos problemes econòmics en el passat, més d'un miler de treballadors, socis i prestadors de serveis estan vinculats a l'empresa durant l'època de plena producció.

Tot i que, finalment, podria fer-ho públic en les properes hores, els propietaris d'Agrofruit s'han mostrat completament hermètics i no han volgut donar cap tipus d'informació sobre el cas. La situació es va precipitar a finals de la setmana passada amb la destitució fulminant de Guarner, al timó de l'empresa des de feia més de deu anys, per pèrdua de confiança. Poc després, aquest passat dilluns 22 de juliol, es va començar a tramitar l'expedient del preconcurs de creditors. Un preconcurs de creditors que s'ha començat a tramitar al jutjat Mercantil de Tarragona, segons han confirmat fonts jurídiques.

La raó formal, d'acord amb les diverses fonts consultades per l'ACN, rauria en la suposada manipulació dels comptes de l'empresa des de fa diversos exercicis. Així, tot i que les auditories efectuades no haurien presentat cap anotació ni detectat cap anomalia al respecte, els números no coincidirien amb la situació financera real de l'empresa, que hauria acumulat un forat de dimensions encara desconegudes durant els últims anys. L'auditoria encarregada ara haurà de determinar aquest extrem: un deute acumulat que algunes fonts xifren en uns 11 milions d'euros. Tampoc descarten possibles accions judicials contra la gestió de Guarner.

Ara com ara, però, el futur de l'empresa és una incògnita. Sobre el paper, els resultats dels estudis encarregats han de permetre els propietaris valorar, amb xifres concretes, la possible viabilitat futura de l'activitat i el seu possible redimensionament per continuar. Els problemes financers d'Agrofruit ja eren coneguts al territori des de fa força anys i, precisament, van provocar que la passada campanya iniciés l'activitat mesos més tard del que és habitual. Errors en la política comercial o pèrdua d'ajuts en el passat haurien contribuït a l'espiral de pèrdues. Les protestes de treballadors també han estat freqüents, en molts casos per impagaments de nòmines o vulneració de condicions laborals.

De fet, en una recent visita a les instal·lacions del polígon industrial Baix Ebre de Tortosa, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va confirmar que la Generalitat havia avalat l'empresa perquè aconseguís finançament -directe o a través de l'Institut Català de Finances- per a les seues iniciatives. "Tenim l'obligació d'ajudar-los i acompanyar-los perquè la seva viabilitat sigui possible", va declarar.

Caos al magatzem

Durant els últims dies, però, la incertesa i la confusió al voltant del cas és notòria. Fins al punt que, davant l'expansió de rumors sobre una possible fallida, el passat dimarts al matí un nombre important de socis i proveïdors d'Agrofruit haurien acudit en massa al magatzem de l'empresa per acaparar adobs i productes fitosanitaris. La direcció es va veure obligada a tancar les portes poca estona després. Des d'aquell moment, ningú despenja el telèfon de la seu de l'empresa.

Les dimensions econòmiques de la situació podrien resultar considerables a les Terres de l'Ebre. L'empresa, que durant les últimes campanyes ha mogut entre 40 i 50 milions de quilos de cítrics -dels quals n'exporta més d'un 90%, principalment al centre i al nord d'Europa, així com una petita part a països emergents-, ocupa directament entre 300 i 400 treballadors en plena producció -molts dels quals fixos indirectes-. També contracta colles de temporers que treballen els camps, transportistes associats i una important cartera de socis que els venen la seva fruita que produeixen. En total, fonts coneixedores del sector calculen que més de 1.000 persones hi poden estar vinculades, directa o indirectament, algunes de les quals acumulen deutes significatius.

Via ACN (Jordi Marsal i Roger Segura)

4 comentaris:

  1. La mare que els va .......... Salvar l'empresa, aplicar polítiques comercials correctes i encertades no, ara, preguntar -a les sol·licituds de feina- quin diari llegeix la gent, això sí. El que no sé és si el bo era llegir La Razón, La Vanguardia, o l'ARA . O potser veure Aljazeera ?

    ResponElimina
  2. Era una cosa q es veia a venir,destituir al gerent ara, ja es massa tard! feia anys q els treballadors no cobraven el dia que tocava, i aixo s'havia agreujat l'ultima temporada

    ResponElimina
  3. Secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aldea; Agrofruit; Gerents destituïts; forats; Generalitat de Catalunya supervisora i/o avaladora; auditors miops....Plou sobre banyat en un territori molt castigat per l'atur. Sector del moble (RIP); Lear (RIP); sector de la construcció (RIP); Cristalls Guardiola (RIP); Agrofruit (Cures paliatives); Sanitat i Educació públiques (UCI, amb respiració asssistida)...Passin i vegin. Benvinguts a l'esplendor del Renaixement, mengin i beguin mentre puggin, que la vida és breu i el llapis curt!

    ResponElimina
  4. A tornar a plantar vinyes i oliveres!
    Lo de la taronja estava cantat des de fa molts anys!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta