L'operació començarà a partir d'aquest dijous al matí a l'alçada d'Ascó. Serà un procediment més lent, ha reconegut el delegat, però alhora, ha assegurat, pot resultar més "efectiu" d'acord amb les previsions tècniques. "No és per un tema econòmic. Però si es fa amb barca, ens n'alegrarem tots perquè ens estalviarem molts diners. Els tècnics ja tenen la partida: no es deixa de fer amb helicòpter perquè no pot volar, sinó que es fa en barca perquè serà més efectiu el tractament", ha justificat. Segons ha afegit, el Govern pagarà aans de finals de mes els 98.000 euros pendents per als tractaments fruit del conveni entre el Departament de Salut i el Code, que preveia destinar més de 300.000 enguany.
Però les picades de la mosca negra han arribat enguany encara més lluny, en termes d'una major presència i intensitat en les poblacions ja tradicionalment afectades així com en d'altres on encara no havia aparegut, com és el cas de Vilalba dels Arcs. Així ho ha reconegut el mateix Pallarès, després d'haver rebut les trucades de queixa al respecte de diversos alcaldes del territori.
El delegat ha atribuït el fenomen a les condicions climatològiques "anòmales" d'aquesta temporada -amb pluges i tempestes a la tarda que generen condicions d'humitat ideals per a la mosca negra- i la impossibilitat de tractaments al riu pels alts cabals constants, al voltant dels 1.000 metres cúbics per segon durant moltes setmanes. "S'ha avançat. Abans teníem una major pressió entre l'1 i el 30 de juny. Ara ha augmentat i disminuirà en altres èpoques", ha precisat, tot assegurant que les atencions sanitàries, una dada relativament significativa després que la població s'hagi habituat amb el temps, han anat a la baixa.
Una situació sensiblement diferent a la de l'any passat, per contra, l'aplicació de tots els tractaments va permetre controlar relativament la situació durant l'estiu. Per contrarestar el fenomen, els tècnics del Code van optar enguany per focalitzar les actuacions en torrents i barrancs que desemboquen a l'Ebre, on s'ha concentrat també una part important de la reproducció. Dos d'aquests tractaments, per exemple, han tingut lloc al barranc de la Fontcalda, a Gandesa, o al municipi de Riba-roja.
Però la impossibilitat d'actuar en el focus principal que és el riu, malgrat els suposats beneficis que les riuades haurien tingut emportant-se els macròfits -els punts on cria l'insecte-, han permès la seua proliferació desbocada, amb valors que han arribat a les 700 larves per quilo de macròfit durant les últimes setmanes.
Via ACN
La gent comencem a dubtar que el riu sigui l'únic -o principal- focus on proliferen les mosques negres. Continuem sentint-nos abandonats pel fet de ser un territori secundari. Aquest és un tema del tot negatiu per al turisme.
ResponEliminaI si el cabal del riu ja fa algunes setmanes que ha tornat a ser el típic de l'estiu, com es que no s'ha actuat en urgència?.
Alons, una vegada estesa la mosca negra, han d'haver postes per molts llocs. Los aiguats ben bé poden haver fet de riu i jo penso que ja és una plaga establerta a totes les TE.
ResponEliminaLo riu encara no ha entrat en estiatge i continua portant cabals que l'any passat ni ensomiavem.
Tot això ho mana Endesa,ara mateix, que amolla aigua, i amollarà, per produir electricitat. Un cop més avui també hem sigut testimonis de les vileses a que aquesta central ens te acostumats. Recent escampat el BTT, puja el nivell, activant totes les turbines, per a que aquest producte quedi mes diluït i perdi efectivitat. Això si, que de beneficis no en perdi cap.