29 de març del 2013

Jóvens de les Terres l'Ebre convoquen un 'no vull pagar' als trens aquest dissabte

XERTA (Baix Ebre).- Més d'una cinquantena de joves han participat aquest dijous en la tercera edició de la bicicletada 'Teixint resistències i alternatives a cop de pedal'. Aquesta ha estat la primera acció reivindicativa d'una sèrie d'actes organitzats per més d'una desena d'entitats i plataformes de les Terres de l'Ebre que aprofiten els dies festius de la Setmana Santa per reunir-se, debatre i intercanviar plantejaments davant de les diferents agressions territorials i socials per les quals lluiten. De fet, aquest dijous al vespre han celebrat una manifestació silenciosa, i dissabte es durà a terme la campanya 'No vull pagar' al transport ferroviari. Les accions acaben diumenge amb el concert de cloenda.

Sota el lema 'Teixint resistències i alternatives a cop de pedal' l'entitat Jóvens de les Terres de l'Ebre celebra aquests dies un seguit d'activitats, on hi participen i col·laboren més d'una desena de plataformes i moviments socials i ecologistes del territori. Les activitats han començat amb la tercera edició d'una bicicletada per la Via Verda de la Terra Alta i del Baix Ebre que té per objectiu "donar a conèixer el patrimoni i el territori". Així ho ha destacat Rafel Sanmartín, membre d'Arran Terres de l'Ebre i de Jóvens de les Terres de l'Ebre, i organitzador de les activitats. La marxa ha arrencat al Pinell de Brai, a la Terra Alta, on la cinquantena de participants han llegit un manifest contra el macroabocador que s'ha projectat al municipi.

Com ha explicat Sanmartín, les tres jornades reivindicatives serveixen també a les plataformes "per construir sinèrgies" entre elles i fer diverses reivindicacions. Aquest divendres es farà una taula rodona sobre les lluites sociopolítiques de les Terres de l'Ebre on hi participen representants de totes les entitats col·laboradores. Una de les inquietuds mediambientals sobre les que es centrarà una conferència dissabte és el 'fracking'. Arran d'alguns projectes que podrien dur-se a terme a les comarques de la Terra Altra i la Ribera d'Ebre i també al nord de Castelló, es farà una xerrada explicativa a Ulldecona, al Montsià.

Més enllà de les agressions mediambientals, també hi ha hagut lloc per les reivindicacions socials amb una manifestació silenciosa contra els desnonaments, aquest dijous al vespre a Tortosa, organitzada amb la PAH, el 15M, el casal Panxampla i Arran. També es farà un 'No vull pagar' contra el "deficient" sistema ferroviari de les Terres de l'Ebre en suport a la nova plataforma Trens Dignes. Els joves pujaran dissabte al tren a l'Aldea, al Baix Ebre, en una acció simbòlica i reivindicativa, sense pagar el bitllet. La intenció d'aquesta acció és "demanar que es millorin les condicions del transport públic" al territori.

També s'han organitzat diversos concerts, entre ells, el que clourà el programa d'activitats dissabte a la nit a Ulldecona, amb el discjòquei Paco Pil com a convidat especial. S'espera que en el global d'activitats que s'ha programat hi participin més de 150 persones. L'objectiu de Jóvens és fer visibles els problemes i demanar més participació social. "Cal visualitzar aquests conflictes que s'intenten amagar i és bo que la gent s'expressi", ha dit Sanmartín. "A les Terres de l'Ebre hi ha certa por a dir les coses i al que diran, i els joves hem de ser un exemple perquè en un futur tinguem més capacitat de decisió i d'intervenció en les decisions que afecten al futur del territori", ha afegit.

Via ACN

Les famílies dels bombers morts a Horta recorren al Suprem l'absolució de Delta 0


HORTA DE SANT JOAN (Terra Alta).- L'advocat de part de les famílies dels cinc bombers morts en l'incendi d'Horta de Sant Joan, Pau Simarro, ha confirmat aquest dijous que recorrerà davant del Tribunal Suprem la decisió de l'Audiència de Tarragona d'arxivar la causa contra Carles Font, conegut com a Delta 0 durant les tasques d'extinció. Tot i que la interlocutòria de l'Audiència deia que no es podia interposar cap recurs ordinari, Simarro ha anunciat a la pròpia Audiència que presentarà un recurs de cassació davant del Suprem, i li sol·licita que remeti la causa a l'alt tribunal.

De fet, si l'Audiència tornés a ratificar que no es pot presentar recurs, Simarro presentaria un recurs de súplica davant del mateix Suprem, per indefensió. En cas que se li denegui també aquest recurs, podria arribar fins al Tribunal Constitucional, per presentar un recurs d'empara.

En el seu escrit de preparació del recurs de cassació, presentat a l'Audiència, Simarro recorda que l'any 2005 el Suprem va dictaminar, en el cas del president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, que en el cas de sobreseïment es pot presentar un recurs de cassació quan sigui sobreseïment lliure, quan la sentència del cas es pogués resoldre en cassació i quan hi hagi una imputació equivalent a processament. En el cas del Delta 0, es donarien els tres requisits.

En l'escrit, Simarro també diu que l'Audiència de Tarragona va sobreseure la causa contra Delta 0 sense tenir en compte tots els testimonis i els enregistraments de les comunicacions radiofòniques que evidenciarien que el cap del dispositiu dels Bombers va estar incomunicat durant diversos moments.

Via ACN

Els dos regidors del PP de la Ràpita i el 92% dels militants locals anuncien que marxen del partit

SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- Els dos regidors del PP a Sant Carles de la Ràpita, Pedro Hernández i Jesús Escudero, han anunciat aquest dijous al vespre, durant un ple ordinari a l'Ajuntament, que abandonen el partit pels "lamentables i escandalosos assumptes en què està implicat" el Partit Popular. "Els argumentaris que des de la direcció ens envien estan totalment allunyats de la realitat, centrats en reformes socioeconòmiqes i sense cap esment als assumptes pels quals realment està preguntant la societat", han afirmat els dos regidors per justificar el seu pas al grup de no adscrits. "És com si el cas Bárcenas no existís i gaudíssim d'un mercat laboral sanejat. Ara mateix ens han deixat sense arguments per defensar cap causa en nom del  Partit Popular", han remarcat.

Hernández, a la dreta de Sánchez-Camacho, en una imatge del 2009. / PP
Hernández ja havia avançat a alguns mitjans de comunicació que aquest dijous faria un anunci important durant el punt de precs i preguntes, sense voler concretar què és el que pensava fer saber a l'alcalde de la Ràpita, Joan Martín Masdéu, i als regidors del consistori. A més, el fins ara portaveu del PP a la Ràpita també ha informat, durant el ple, que el 92% de la militància local del partit també ha decidit donar-se de baixa pels mateixos motius. "Estem convençuts que les idees i valors per les quals vam ingressar en el Partit Popular estan presents en moltisimes persones d'aquest partit, però també pensem que el mínim que podríem fer, donats els moments d'especial dificultat que està travessant la ciutadania, és mostrar una conducta exemplar", han afegit.

"Ens vam presentar per treballar pel nostre poble i així ho hem fet i ho seguirem fent, però no ens hem vist recolzats pel que fins ara era nostre partit. Tot el contrari, paraules com 'ara no toca, no entréssiu  en aquestes discussions' o la callada per resposta ens han fet prendre aquesta decisió. El poble i la ciutadania està per davant de les sigles d’un partit i, si aquestes sigles no responen, el millor és prescindir d’elles", han afirmat després els regidors a través d'un comunicat de premsa.

D'altra banda, els temes importants per a la Ràpita que no han pogut rebut el suport del PP han estat el radar, la central de Telefónica, el Xiringuito de dins la badia o la Capitania Marítima, una qüestió que ha estat la que "ha fet vessar el got". "No ens han donat el suport que esperàvem; per tant, a partir d’ara tampoc nosaltres donarem suport al partit", han dit. "La nostra il·lusió és treballar pel nostre poble i, en aquest treball per millorar la convivència dels nostres conciutadans, el partit al que fins ara pertanyíem ens ha fallat. "Per coherència, nosaltres no podem seguir com a regidors del PP", han conclòs abans de garantir que seguiran treballant en favor de Sant Carles de la Ràpita.

Per la seua banda, el portaveu d'ERC a la Ràpita, Josep Caparrós, ha estat un dels primers en felicitar Hernández i Escudero per la seua decisió d'abandonar el PP. "Ara podem treballar millor per la Ràpita", ha assenyalat Caparrós a través de Twitter.





28 de març del 2013

El portaveu de les JERC rebutja que l’Ebre siga una ‘subvegueria’ de Tarragona

TERRES DE L'EBRE.- El portaveu de les JERC a les Terres de l’Ebre, Àlex de la Guia, ha aprofitat aquest dijous el seu per l'informatiu matinal de Canal 21 Ebre categòricament que el territori quede fora de la divisió de Catalunya en vegueries prevista pel govern de Convergència i Unió a través de la nova llei de governs locals. Una reforma legislativa que només convertirà les quatre diputacions actuals –Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona- en vegueries, amb un canvi de nom, però sense crear- de noves, tot i les previsions de l’Estatut del 2006. En aquest sentit, el portaveu de les JERC al territori no ha compartit les declaracions que el delegat Xavier Pallarès ha fet aquest dijous al setmanari La Veu de l’Ebre, tot assenyalant que les Terres de l’Ebre seran una subvegueria o bé una subseu de Tarragona. Una situació que fins i tot l’exdelegat i actual diputat d’Esquerra, Lluís Salvadó, ha assenyalat que pot entendre, tenint en compte la situació del país. Però, en canvi, De la Guia ha deixat clar que les Terres de l’Ebre necessiten la vegueria perquè són un territori diferent del Camp de Tarragona. A més, ha remarcat que l’assoliment de la vegueria passa per la independència de Catalunya.

Les JERC de l’Ebre critiquen l’actitud ‘inhumana’ d’Ercros amb Flix



FLIX / MÓRA D'EBRE.- El portaveu de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) a les Terres de l’Ebre, Àlex de la Guia, ha lamentat aquest dijous la resolució de l’expedient de regulació d’ocupació d’Ercros, que deixarà sense feina un total de 75 persones de la fàbrica de Flix. Durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, De la Guia ha afirmat que l’impacte sobre l’economia de la comarca serà molt negatiu; sobretot, per a la Ribera Nord. En la mateixa línia, el portaveu de les JERC al territori, que és de Móra d’Ebre i estudia química ambiental a Tarragona, ha rebutjat també el comportament de l’empresa durant la negociació amb els treballadors, i ha criticat la falta de compromís social i mediambiental de la companyia Ercros. Segons De la Guia, l’empresa ha tingut una actitud “inhumana” amb la població de Flix.

Com a estudiant a Tarragona i usuari dels trens regionals de Rodalies, el portaveu de les JERC a les Terres de l’Ebre, també ha aprofitat el seu pas per l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre per donar suport a la Plataforma Trens Dignes a les Terres de l’Ebre. De fet, De la Guia ha explicat que faran accions conjuntes, ja que els trens de les línies del territori són els més precaris i els més cars del país. A més, el portaveu de les JERC a l’Ebre ha recordat que en els darrers anys a la línia de Móra la Nova han eliminat un dels combois, i que els bitllets han de comprar-se a la cafeteria de l’estació.

Les JERC han tornat a organitzar-se amb una estructura regional a les Terres de l’Ebre, després de cinc anys sense tenir-hi presència. De la Guia va ser nomenat com a portaveu el passat 9 de març en un congrés constituent que va tenir lloc a l’Aldea. El portaveu de les JERC ha remarcat que era important recuperar una estructura pròpia al territori, tenint en compte que les Terres de l’Ebre són les comarques centrals dels Països Catalans, i també que són un territori contínuament amenaçat. De la Guia també ha volgut destacar l’auge de l’independentisme entre els jóvens de les Terres de l’Ebre, i ha afirmat que les JERC no volen rivalitzar amb altres formacions com les CUP o el col·lectiu Arran, sinó col·laborar i fer accions conjuntes en favor de la independència i les polítiques d’esquerres.

El PSC de Tortosa sosté que CiU vol 'marginar' l'Ebre ajornant la creació de la vegueria

TORTOSA (Baix Ebre).- L'assemblea del PSC de Tortosa ha aprovat aquest dimecres a la nit, per unanimitat, una resolució en defensa de la vegueria de les Terres de l'Ebre, i en què denuncia "la voluntat del govern de CiU de marginar de nou" el territori. La resolució dels socialistes és la reacció a les declaracions que el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joan Cañada, feia dilluns passat al diari El Punt Avui, tot anunciat que la Generalitat ha renunciat a crear, a causa de la crisi i en una primer fase, les vegueries de les Terres de l'Ebre, de l'Alt Pirineu i de la Catalunya Central. Així, la nova llei de governs locals només convertirà les quatre diputacions actuals -Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona- en vegueries, amb un canvi de nom; però no se'n crearan de noves tot i les previsions de l'Estatut de Catalunya del 2006. "El que no podem fer sota cap concepte avui és crear nous ens a més de les diputacions actuals", va afirmar Cañada. Segons ha afegit, caldria convèncer l'Estat i hi hauria conseqüències més enllà de canviar les línies divisòries, ja que caldria readaptar l'administració i modificar la llei electoral.

En aquest sentit, el PSC recorda que el Parlament de Catalunya va aprovar, "i és vigent", la Llei 30/2010 de 3 d’agost per dividir el país en vegueries. "Aquesta llei donava resposta a una necessitat històrica, llargament reivindicada al nostre país, com és la d’una ordenació i organització territorial de Catalunya que, superant la divisió territorial provincial, originària de 1833, i recuperant l’esperit de l’ordenació territorial de la Generalitat republicana de 1936, respongués a la realitat socioeconòmica i a la voluntat política dels territoris i dels ciutadans de Catalunya", afirmen des del PSC.

De fet, segons que ha assenyalat el PSC, aquesta llei donava compliment al mandat de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya del 2006. "El 2011, el nou Parlament, amb hegemonia del nacionalisme conservador (CiU), va aprovar una modificació, ajornant l’entrada en vigor dels nous ens territorials, de les Vegueries", hi afegeix la resolució del PSC.

"Els socialistes tortosins denunciem aquesta involució envers una voluntat política expressada pel poble de Catalunya i que recull una de les reivindicacions compartides transversalment durant la llarga nit de la dictadura franquista. Aquesta llei, en cas que s’aprovi en aquests termes, representaria una nova marginació de les Terres de l’Ebre, que no hem de permetre. Els socialistes tortosins anunciem la nostra clara i rotunda oposició a la voluntat política del govern de CiU, amb suport parlamentari d’ERC, i instem a la ciutadania tortosina i a les institucions a mostrar la més ferma oposició", conclou la resolució aprovada pel PSC de Tortosa.

Xeic! presenta el seu quart disc, 'Batecs', que es pot descarregar gratuïtament a internet



RASQUERA / LA PALMA D'EBRE.- El grup riberenc Xeic! està d'estrena. El proper 5 d'abril presentaran al centre cívic de Rasquera el seu quart treball discogràfic, titulat 'Batecs', amb motiu d'un concert al costat de Betagarri i DJ Mackueing. Un disc que es pot descarregar gratuïtament des d'aquest enllaç al web oficial del grup, i que també els farà actuar, de moment, a Vilanova de Bellpuig, Barcelona (25 d'abril), Blanes, Calafell i el Molar. El primer senzill de 'Batecs' és la cançó 'Somriures', amb un

Dos membres de ‘Xeic!’, el guitarrista Joan Farnós i el bateria Roman Borràs, han visitat el plató de Districte 21, el magazín que Canal 21 Ebre emet aquest dijous a la nit, per presentar aquest nou disc. Segons els membres de Xeic!, 'Batecs' és un un treball més madur, que segueix amb la línia de la reivindicació social a través de les seues lletres, però també de transmetre alegria i positivitat amb el seu ritme. La novetat principal d’aquest nou disc és que el grup ha canviat el cantant, amb la incorporació d'Aitor Cugat, de la Palma d’Ebre.

27 de març del 2013

Bel retreu al PSC que vulga canviar el contracte d'ampliació de la zona blava amb una moció política

TORTOSA (Baix Ebre).- L'alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel, ha retret aquest dimecres al grup municipal del PSC que vulga "canviar un contracte municipal" mitjançant "mocions polítiques" al ple. I és que, aquest dimarts, els socialistes van anunciar que portaran el tema al ple de l'Ajuntament, tot reclamant la resolució de l'acord amb l'empresa que gestiona la zona blava i que també havia de construir l'aparcament soterrat de la plaça Mossèn Sol, al barri del Rastre. Un pàrquing que ara per ara és inviable, segons ha reconegut el mateix govern municipal. "Que siguin valents i ho preguntin al ple", ha respost Bel, sense entrar en detalls sobre el fons del tema.

"Canviar un contracte municipal no es fa en base a mocions. Si s'ha de modificar, s'insta i l'Ajuntament fa el que ha de fer, amb un procediment administratiu. Però no una moció política", ha assenyalat Bel. En concret, el regidor socialista Enric Roig va qüestionar que el contracte signat havia possibilitat a l'empresa obtenir únicament els beneficis d'explotar la zona blava, però no la inversió de construir els aparcaments soterrats. "L'actuació dels vuit anys de govern del PSC en aparcaments és un que van comprar a Baratijas del Puente -una botiga de joguines-", ha etzibat Bel per tancar.

Imatge ACN

Els sindicats proposen a Ercros reduir els acomiadaments a Flix ampliant les prejubilacions


FLIX (Ribera d'Ebre).- El president del comitè d'empresa d'Ercros a la fàbrica de Flix, Francesc Xavier Garcia, ha explicat aquest dimecres que els sindicats estan negociant que una desena d'empleats no afectats per l'expedient de regulació -d'entre 58 i 61 anys- puguen avançar la seua jubilació, de manera que la vacant que ells deixarien seria ocupada per treballadors afectats per l'ERO. Amb aquesta acció, segons ha declarat Garcia, es reduiria l'impacte dels treballadors acomiadats a la planta de Flix.

Garcia ha detallat que des d'aquest dimecres a primera hora estan treballant a contra rellotge per ultimar les persones que acceptarien accedir a la jubilació anticipada. Segons ha dit en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), les llistes definitives amb les persones incloses dins de l'ERO han d'estar acabades el proper 2 d'abril.


Per la seua banda, el regidor de Promoció Econòmica i Protecció Civil, Francesc Barbero, ha afirmat que la població continua aquest dimecres "en estat de xoc", després que dilluns Ercros anunciés el nom de les persones acomiadades amb un llistat de paper enganxat a la porteria de la fàbrica. Segons Barbero, la sensació al consistori és d'"indignació absoluta per un fets que no deixen de sorprendre'ns".  "És realment esperpent i denota una clara falta de sensibilitat i tacte de cara els treballadors", ha conclòs el regidor, tot assenyalant que hi ha "casos dramàtics", ja que hi ha treballadors que portaven més de 30 anys treballant i ara s'han quedat sense feina"."Pensàvem que tenien una manera de fer elegant però un cop més ha quedat demostrat que no", ha sentenciat Barbero.

D'altra banda, aquest dimarts, a la sala de Ca Don Ventura, es va fer l'acte de lliurament dels lots a les persones que havien estat premiades en el sorteig solidari a benefici del compte de resistència contra l'ERO d'Ercros. Les afortunades havien estat Delfina Blasco, Dèlia Boné, Isabel González i Josefina Mateu. El lliurament a cadascuna d'elles el van efectuar representants de diversos comerços de Flix. A l'acte hi eren presents la regidora de Comerç, Noèlia Colomines, i el president de la Unió de Comerciants, Miquel Ferrús. Aquest sorteig s'havia organitzat per recollir fons per al compte de resistència destinat a les despeses generades pels actes en rebuig de l'ERO d'Ercros. Es va comptar amb a col·laboració de tots els comerços del poble, que van participar en la venda de les tires i també van aportar desinteressadament tots els productes que figuraven als lots. L'acte del sorteig es va fer el passat 21 de març a les dependències de Ràdio Flix i va ser emès en directe.

Imatge Ajuntament de Flix

'Ercros, sindicats i Flix en una llista', article d'Àlex de la Guia


A tota la Ribera d'Ebre, en especial a Flix, hem viscut unes setmanes molt mogudes, plenes ràbia i impotència, davant de l’ERO que Ercros ha dut a terme a la fàbrica de Flix.

En un principi van dir que afectaria el 80% de la plantilla, més endavant el reduïren al 50%. Igualment inacceptable. La gent de Flix i de tota la Ribera no vam parar de lluitar: els regidors, tancats a l’ajuntament, van fer vaga de fam, la gent vàrem donar sang... Tot i això, l’empresa no va baixar del burro.

L'assemblea de treballadors de Flix va rebutjar l’última oferta de l’ERO. Però els sindicats i els treballadors de les altres fabriques afectades per l'ERO, van mostra una falta de companyerisme i un egoisme immens, firmant la proposta d'ERO que deixava 61 treballadors de Flix a l’atur i 14 prejubilats. Mentre que a les altres fabriques no passaven dels 15 treballadors afectats. És indignant que un sindicat, que hauria de mirar sempre pels interessos de tots los treballadors, no escolti la veu de la fabrica més afectada.

Després de tot, Ercros no es va quedar satisfeta i va comunicar els noms dels treballadors acomiadats penjant una llista a la porta de la fabrica. Demostrant així la seva falta de respecte cap als treballadors, a les seves famílies, i al poble.

És inadmissible el que Ercors ha fet al poble, a la comarca i al riu. Ja que durant la seva llarga història al municipi ha anat tirant residus al riu perquè los hi sortia més econòmic que tractar els fangs tòxics. Ara tenim 700.000 tones de mercuri al riu i l’empresa segueix sense fer-se’n responsable, obligant a l’Estat a pagar la descontaminació amb fons europeus i estatals.

Així Ercros ha hipotecat un poble, Flix, i una comarca, la Ribera d’Ebre, per anys i anys. Han hipotecat el riu, posant en risc el subministrament d’aigua de tot el territori i l’ecosistema fluvial. Però, sobretot, han hipotecat el futur de la gent de Flix.

Tots sabem que des de les oficines centrals d’Ercros, la fàbrica de Flix ja ha estat sentenciada a mort. El que ells no saben és la importància que tenia la fàbrica en el teixit social i econòmic de la zona.

Què passarà amb tota aquella gent que vivia directament o indirectament de la fàbrica? Quan anys passaran fins que no hi torni haver una alternativa laboral de la mateixa mida? Com s’ho faran els pares del jóvens de Flix per assumir els costos dels seus estudis? I si no poden marxar a estudiar fora, què farem el jovent de Flix en un poble i una comarca sense futur laboral?

L’ERO no és només l’acomiadament de 61 persones, que per la fàbrica només són noms en una llista. L’ERO també suposarà l’acomiadament de la seva terra a tota una generació de jóvens que només volen viure i treballar allà on han nascut.



Àlex de la Guia Fernández
és portaveu JERC Terres de l'Ebre


Móra d'Ebre aprova la nova ordenança de civisme amb els vots a favor de CiU, ERC i PP, i l'abstenció del PSC

MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- El ple de l'Ajuntament de Móra d'Ebre va aprovar aquest dimarts la nova ordenança de civisme de la població, amb el vot afirmatiu dels grups de CiU, ERC i PP, i l'abstenció del PSC. Segons el consistori, l’esborrany d’aquesta ordenança es va fer arribar a totes les entitats i associacions del municipi, perquè la poguessin llegir i aportar-hi esmenes i noves idees. També es va voler fer partíceps d’aquesta nova ordenança de civisme els grups polítics municipals, amb la intenció d’arribar al màxim consens possible. De la mateixa manera, el text va estar exposat a la pàgina web municipal, amb la finalitat que qualsevol veí de la població fes les aportacions oportunes. La previsió del govern de Joan Piñol és que que durant aquesta primavera ja es puga començar a aplicar la nova ordenança de civisme de Móra d'Ebre, on es veuen reflectits problemes de convivència com ara la brutícia als carrers, els actes de vandalisme o els sorolls que afecten les relacions veïnals.
 
D'altra banda, el ple també va aprovar la liquidació del pressupost del 2012, amb un romanent de trsoreria positiu de gairebé 26.000 euros, així com el darrer padró d’habitants de Móra d’Ebre, que a data 31 de gener de 2013 consta de 5.652 habitants, dels quals 2.779 són homes i 2.873 són dones. En el darrer any, el padró de Móra d'Ebre ha registrat una lleugera disminució de població de 101 habitants.
 
Finalment, el ple de Móra d'Ebre també va aprovar diverses mocions: una en suport als treballadors de l’empresa Ercros de Flix afectats per l'ERO; la petició al govern de l'Estat perquè millore la carretera N-420 en el seu tram entre Móra d’Ebre i Falset; una declaració institucional sobre la situació de TV3 i Catalunya Ràdio a les Terres de l’Ebre, i una moció relativa al mercat setmanal de la població.

Imatge Ajuntament de Móra d'Ebre

‘West Side Story’ a la tortosina pel Dia Mundial del Teatre



TORTOSA (Baix Ebre).- L’Escola Municipal de Teatre de Tortosa i la Banda Municipal de Música han preparat per aquest dimecres, Dia Mundial del Teatre, una versió reduïda de ‘West Side Story’, el musical composat per Leonard Bernstein que va ser immortalitzat amb la pel·lícula de Robert Wise i Jerome Robbins. L’obra es podrà veure a partir de les vuit del vespre al teatre auditori Felip Pedrell, amb entrada gratuïta. De fet, és una oportunitat única per veure dalt de l’escenari més de 120 persones, amb alumnes de totes les edats de l’Escola Municipal de Teatre i també amb els músics de la banda municipal de Tortosa. La directora de l’escola de teatre, Marga Julià, ha explicat a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre que han plantejat aquest projecte com una gran celebració, i que han hagut d’adaptar el text i la música de l’obra. De la mateixa manera, el director de la banda, Juanjo Grau, ha anunciat que podran reaprofitar els arranjaments de la partitura de ‘West Side Story’ per al tradicional concert de primavera, previst per al proper 27 d’abril.

De fet, Grau ha explicat que han pogut aprofitar alguns arranjaments que ja hi havia fets per a música de banda. Per la seua part, Julià ha concretat que a l’hora de preparar el guió del muntatge, una versió reduïda de ‘West Side Story’, han volgut seleccionar els temes musicals i les escenes perquè el públic pogués tenir una visió completa de l’argument real d’aquesta obra tan coneguda, en part gràcies a l’èxit del cinema. De la mateixa manera, l’altre repte ha estat reescriure algunes escenes per poder incorporar els actors i les actrius més joves de l’escola de teatre, ja que al ‘West Side Story’ original no hi apareixen ni xiquets ni xiquetes.

En la mateixa entrevista al programa Primera Columna, Grau ha assenyalat que és la primera vegada que la Banda Municipal de Música de Tortosa s’embarca en un projecte escènic d’aquesta magnitud, tot i que abans ja havia col·laborat amb l’escola municipal de teatre en un muntatge de final de curs. En aquest sentit, el director de la banda ha remarcat que, vistos els resultats a l’assaig general i l’esforç que dóna preparar una obra com ‘West Side Story’, s’han plantejat la possibilitat de repetir el muntatge d’aquest vespre -o almenys una part- en d’altres ocasions.

El 85% dels abonats d'Aigües de Tortosa reduiran un 5% de mitjana el preu del consum d'aigua amb les noves tarifes

TORTOSA (Baix Ebre).- Aigües de Tortosa ha modificat les seues tarifes amb el doble objectiu de potenciar l'ús racional de l'aigua i també de reduir la factura a les famílies amb menys recursos. L'empresa mixta, participada majoritàriament per l'Ajuntament de Tortosa per gestionar els serveis d'abastament domicilari d'aigua potable i la xarxa de clavegueram, ha presentat aquest matí aquestes noves tarifes. Així, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i la tinent d'alcalde de l'àrea de Serveis a les Persones, Ana Algueró, han comparegut amb el representant de l'empresa Aigües de Tortosa, Honorio Royo.

Segons l'Ajuntament, amb el canvi tarifari se simplifiquen els blocs de consum per promoure un ús més racional de l'aigua, de manera que els usuaris amb un consum màxim de 30 m3/trimestre, que representa el 85 per cent dels clients, veuran reduït l'apartat de consum de la seua factura una mitjana del 5 per cent. El consum habitual per habitatge i trimestre és de 24 m3 de mitjana. Així, si fins ara el metre cúbic d'aigua consumida es cobrava a 17,5 cèntims per als usuaris de fins a 15 metres cúbics mensuals, ara es crea un primer tram amb un consum màxim de 10 m3/mes que permet rebaixar a 11 cèntims el metre cúbic consumit.

També s'introdueixen canvis en la quota de servei. Fins ara pagava igual qui vivia en un habitatge que qui residia en una casa amb piscina. Amb el nou canvi, s'introdueix un escalat per gravar a qui més consumeix. Qui tingui una canonada de subministrament de fins a 13 mm pagarà 6,8 euros/mes de quota de servei. Aquesta mateixa quota s'incrementarà de manera progressiva fins als 13,6 euros/mes en el cas de canonades de 25 mm.

Simultàniament a aquests canvis tarifaris, s'incorpora una bonificació del 75% als clients amb menors ingressos, que hauran de complir un seguit de requisits, entre els quals que la suma dels ingressos anuals de tots els integrants de la unitat de convivència sigui inferior a l'Indicador de Renda de Suficiència (IRSC), que l'habitatge sigui el domicili habitual del beneficiari i que tingui un comptador individualitzat, l'ús del qual sigui exclusiu per a ús domèstic. Per gaudir d'aquesta bonificació del 75%, el consum trimestral d'aigua no podrà superar els 15 m3 en el cas de famílies de 2 persones, de 24 m3 fins a 4 persones i de 30 m3 en casos de famílies de més de 4 persones. El període per sol·licitar la bonificació serà de l'1 d'octubre fins al 30 de novembre de l'exercici anterior al qual hagi de tenir efecte, tenint en compte que cada any s'ha de sol·licitar a l'Ajuntament, per tal de comprovar l'acompliment dels requisits del peticionari.

Amb aquest paquet de canvis tarifaris, i a mode d'exemple, un abonat domèstic amb canonada de 13 mm i amb un consum mensual no superior als 10 m3, li sortirà una factura a pagar de 11,64 euros, un 5,10% inferior al que paga actualment. Si, a més, aquest usuari està inclòs entre els beneficiats per la bonificació del 75% per a les rendes baixes, la factura es reduiria fins als 2,91 euros.

L'alcalde ha insistit en la filosofia d'aquestes noves mesures, destinades a fer que pagui menys qui consumeix per sota de la mitjana, i gravar més a qui tingui un consum superior. Quant a la bonificació social, Bel ha volgut incidir en què l'objectiu és que ningú hagi de renunciar al subministrament de l'aigua. En clavegueram, es redueix tant a les indústries que disposen del servei d'Aigües de Tortosa com a les que utilitzen fonts pròpies de subministrament.

Imatge Ajuntament de Tortosa

L'Estat porta Alcanar als tribunals per haver-se declarat 'territori català, lliure i sobirà'

ALCANAR (Montsià).- Un altre problema afegit per a l'Ajuntament d'Alcanar, amb govern d'ERC en minoria i el conflicte obert pel cas Turov, sobre els habitatges construïts irregularment a la urbanització Serramar. Aquest dimecres,
s'ha sabut que l'Estat espanyol vol portar als tribunals l'Ajuntament d'Alcanar per haver-se declarat ''territori català, lliure i sobirà''. Una moció conjunta d'ERC i CiU que es va aprovar el 6 de novembre del 2012 amb els vots a favor d'aquests dos grups municipals, i en contra del PSC i del PP.

A banda, la moció també demanava al Parlament de Catalunya que assumisca la plena sobirania de la nació catalana amb la constitució d'un estat català lliure, independent, democràtic i social. L'Estat ha presentat un recurs contenciós administratiu argumentant que la moció és ''nul·la de ple dret, perquè l'Ajuntament no té competència per dictar-la'' i considera que és contrària al principi de neutralitat.

La denúncia que ha rebut l'Ajuntament d'Alcanar està signada per la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, i no adjunta els punts de la moció de l'Ajuntament d'Alcanar sinó una síntesi dels punts de l'acord de l'Ajuntament de Celrà (Gironès) en què es declarava ''territori lliure i sobirà'' aprovat el 18 de setembre de 2012, perquè considera que és anàloga a la moció del consistori canareu. Aquesta no és la primera denúncia, ja que altres ajuntaments -com el de l'Aldea, també a les Terres de l'Ebre- també han estat denunciats per haver aprovat mocions en la mateixa línia.

Imatge ACN

26 de març del 2013

El PSC portarà al ple de Tortosa la suspensió de l'ampliació de la zona blava al Temple i Ferreries

TORTOSA (Baix Ebre).- El grup municipal del PSC de Tortosa ha exigit aquest dimarts a l’alcalde, el convergent Ferran Bel, que rectifique i que anul·le la darrera ampliació de la zona blava als barris de Ferreries i el Temple, després que s’haja certificat que el pàrquing soterrat de la plaça Mossèn Sol, al barri del Rastre, no es farà. En aquest sentit, els socialistes han recordat que la gestió de la zona blava es va atorgar a la mateixa empresa que havia de realitzar les obres del pàrquing del Rastre, amb una ampliació dels aparcaments amb parquímetres als barris del Temple i de Ferreries. "Fins ara l’empresa ha estat la màxima beneficiària d’un acord amb l’ampliació de 235 places, fins a arribar a 746  de zona blava; però aquest fet no s’ha traduït en la construcció de l’aparcament necessari en aquesta zona de la ciutat", han afirmat des del PSC.
Els socialistes també han volgut recordar que es tracta de la mateixa empresa que, a partir d'un altre concurs públic, es va adjudicar la construcció de les noves piscines i del pàrquing de la plaça Joaquín Bau. “Assistim a un més dels incompliments del govern de Bel, una de les seves promeses que desapareixen atrapades en el Triangle de les Bermudes”, ha denunciat el regidor socialista Enric Roig. Segons el PSC, aquesta situació ve a demostrar "els constants enganys del govern convergent de Tortosa i la manca de sensibilitat amb la ciutadania, que va veure com s’ampliava la zona blava mentre no es resolia ni l’aparcament del Rastre ni el de Ferreries, als quals anava vinculada tant l’ampliació de places com d’horaris". 

"L’ampliació de la zona blava ha estat un fracàs, com també la construcció de l’aparcament de la plaça del Carrilet, amb contradiccions clares entre totes dues actuacions que demostren la nul·la planificació de la mobilitat de la ciutat del govern de Bel”, ha insistit Roig. Per tant, els socialistes reclamen que l'Ajuntament elimine l'ampliació de la zona blava, que es resolga el contracte amb l’empresa i que s’apliquen les penalitzacions corresponents pels diferents incompliments.

També demanen que, abans de plantejar noves zones blaves s’efectue un veritable pla de mobilitat que contemple la realitat del municipi. A més, Roig ha anat més enllà, i també ha reclamat a Bel l’aplicació de lloguers populars en l’aparcament del Carrilet i preus assequibles per als veïns. Per tot plegat, el PSC recollirà aquestes propostes en una moció que portarà al ple, i que també inclourà una sol·licitud a Adif per l’obertura immediata de l’estacionament als terrenys de Rene, de forma que “permeti esponjar els problemes d’estacionament sense haver de recórrer a la zona blava".

Imatge PSC de Tortosa

Flix suspèn l'enlairament massiu de fanals, per respecte als treballadors afectats per l'ERO

FLIX (Ribera d'Ebre).- L'Ajuntament de Flix ha decidit suspendre l'enlairament de fanals que havia previst per aquest dimecres a la nit, amb el lema 'Enlairem la llum del poble'. L'acte pretenia ser una mostra de suport a les 75 persones afectades per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que divendres passat van aprovar l'empresa Ercros i els sindicats, tot i l'opinió contrària de l'assemblea de treballadors de la fàbrica de Flix, que és on s'han produït la majoria dels acomiadaments. L'enlairament de 500 fanals, previst a la plaça del Mercat, també tenia l'objectiu de ser un agraïment a la mobilització i al suport popular d'aquests dies de lluita contra l'ERO d'Ercros.

Però a Flix l'ambient s'ha enrarit arran dels darrers esdeveniments, ja que l'empresa va comunicar dilluns el nom dels acomiadats amb un llistat de paper enganxat a la porteria de La Fàbrica, cosa que ha indignat els veïns. Segons l'alcalde de Flix, Marc Mur, a causa de "les noves circumstàncies" i "per respecte als treballadors directament afectats per l'ER0 i les seves families", l'acte d'enlairament dels fanals ha quedat suspès. Així ho ha anunciat Mur a través d'un missatge a Twitter, aquest dimarts a la nit.


Aquest dimarts al matí, durant una tertúlia a Ràdio Flix, Mur ha anunciat que l'Ajuntament recuperarà la setmana que ve el contacte amb Ercros, i que també es reuniran amb la Generalitat per intentar atraure inversions a la població. En qualsevol cas, l'alcalde ha estat especialment dur amb les formes utilitzades per l'empresa per anunciar el nom de les persones afectades per l'ERO. "No hi ha explicació possible, el que es va fer ahir és una animalada, és indigne i és una vergonya", ha remarcat Mur.

Imatge Ajuntament de Flix

La USOC es desmarca de l'acord sindical amb Ercros i assegura que a Flix es podien salvar 10 llocs de treball més

FLIX (Ribera d'Ebre).- La Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC) ha volgut desvincular-se de l'acord entre l'empresa Ercros i els sindicats per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que ha deixat 75 persones sense feina a la fàbrica de Flix. Segons la USOC, la direcció de la companyia "no havia esgotat totes les possibilitats per minimitzar l'impacte de la pèrdua de llocs de treball al centre de Flix". En aquest sentit, aquest sindicat assegura que havia recollit el sentir de l'assemblea de treballadors de la planta de Flix que va celebrar-se el 21 de març, i que va rebutjar per majoria la darrera proposta de l'emprea. "A la negociació ja vem denunciar, i reiterar aquest divendres dia 22, que ens semblava insuficient el nombre de desafectats que proposava l'empresa de 61 companys i companyes de la planta de Flix. De fet, el nombre total de pèrdues de llocs de treball supera els 61, ja que hem d'incloure als 14 companys que estan afectats per una prejubilació", han afirmat des de la USOC.

Per tant, la USOC ha explicat que va traslladar a la taula negociadora una proposta en què entenien que podrien haver estat desafectats 10 llocs de treball més, però que l'empresa no va voler escoltar. Així, basant-se en el pressupost de despeses del personal al centre de Flix durant l'any 2012, que era d'uns 10.810.000 euros, es podria demanar que Ercros augmentés la plantilla en 15 treballadors més. "Això suposaria uns 750.000 euros addicionals; aquest cost es podria haver compensat amb una reducció salarial de tot el personal del 5%", afirmen des de la USOC. "Lamentablement, la companyia ha optat pel camí fàcil, sense valorar l’impacte econòmic i social terrible que suposa l’ERO a Flix i el conjunt de municipis de la Ribera d’Ebre", continuen. "Malgrat l’arrelament històric d’aquesta empresa al territori, la seva actuació no ha prioritzat les persones ni les famílies. Per aquesta raó, la Unió Sindical Obrera no vam donar suport a l’acord", conclouen abans de recordar que l'ERO sí que es va aprovar amb els vots a favor de CCOO i UGT, tot i l'opinió contrària del comitè d'empresa de Flix, on la USOC hi és present.

Imatge Ajuntament de Flix

L'alcalde de Móra la Nova reclama més diàleg en la gestió dels residus de l'Ebre i el Priorat



MÓRA LA NOVA (Ribera d'Ebre).- L’alcalde de Móra la Nova, el convergent Ferran Bladé, ha aprofitat el seu pas per l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre per repassar diverses qüestions de l’actualitat del territori i del seu municipi, com ara el debat sobre la millora dels serveis ferroviaris o l’aprovació del pressupost per al 2013. En aquest sentit, Bladé ha destacat que les principals actuacions per a l’actual exercici seran la millora del clavegueram, la reforma dels carrers Unió i Prim, a la part més antiga de Móra la Nova, i també la instal·lació d’un tanatori a l’antic escorxador, a més de les obres de renovació de la llar de jubilats.

D’altra banda, Bladé també ha volgut pronunciar-se sobre la possible fusió dels consorcis de residus de les Terres de l’Ebre i del Priorat. Una qüestió que hauria de servir per garantir el futur de la planta de triatge i transferència de residus que s’ha construït al polígon del Molló, i que ha estat un tema de polèmica entre la Ribera d’Ebre i els municipis del Baix Ebre que actualment estan abocant els seus residus a Tivissa. Segons Bladé, ara cal impulsar al diàleg perquè a la Ribera d’Ebre esperen que es puga arribar a un acord ampli, perquè tothom puga sortir beneficiat de la gestió correcta i ben feta d’un tema tan sensible com són els residus sòlids urbans.

La baixada del cabal del riu permet obrir aquest dijous la via navegable de l'Ebre


TERRES DE L'EBRE.- Les embarcacions fluvials i les piragües podran començar a navegar pel tram final de l'Ebre a partir d'aquest dijous, després que l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece) haja constatat que la reducció del cabal per sota dels 800 metres cúbics per segon permet l'activitat. La campanya, però, comença aquest 2013 amb un volum d'aigua al riu força més elevat del que és habitual, un fet que, addicionalment, ha permès netejar d'algues la llera i estalviar en bona mesura el manteniment de la via navegable. Durant aquest passat 2012, la desena d'empreses que dedicada a l'activitat va registrar un 2% més d'usuaris, arribant als 30.700, en 3.120 embarcacions i més d'11.000 piragües.

Com ja ve sent habitual durant els últims anys, aquest dijous està prevista l'obertura del pas d'embarcacions per la resclosa de l'assut de Xerta. Aquesta operació marca l'inici de la temporada de navegabilitat al riu Ebre que, enguany, ha quedat suspesa fins darrera hora per l'elevat cabal que registra el tram final del riu des de fa uns dos mesos, amb períodes durant els quals ha arribat a mitjanes històricament insòlites per l'època, amb1.000 metres cúbics per segon.

El descens durant els últims dies d'aquest cabal per sota dels 800 metres cúbics màxims per poder dur a terme l'activitat -aquest dimarts al migdia les estacions d'aforament de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) registraven 766 metres cúbics a Ascó i 733 a Tortosa-. "Estem satisfets per com baixa el riu. Si no es pogués començar, no seria cap cosa. Pel riu ha de baixar aigua i com més millor. Al no arribar als 800 metres cúbics per segon garantim la seguretat i podrem donar inici a aquesta campanya, molt esperada pels visitants de Setmana Santa", ha subratllat el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès.

D'acord amb les previsions del mateix organisme de conca, el cabal es podria mantenir en nivells inferiors als 800 metres cúbics per segon, almenys, fins el pròxim dissabte, segons ha confirmat Jordi Borràs, director de l'Idece, l'organisme que s'encarrega de gestionar la via navegable i l'activitat. "Navegar avui és espectacular: no hi ha ni una alga i les boies estan enfonsades per la quantitat d'aigua. Es pot navegar sense problema amb piragües i embarcacions amb motor", ha certificat. Tots els embarcadors, excepte el de Tortosa, estan operatius. També s'ha posat en marxa el servei per netejar de musclo zebra les embarcacions que entrin i surtin del riu.

Precisament, aquesta avinguda de gran magnitud i sostinguda en el temps ha tingut també la virtut d'estalviar a l'Idece les tasques de manteniment de la via navegable. D'una banda, l'elevat cabal elimina les dificultats de calat en alguns punts concrets. "Anem amb 2,5 metres d'aigua més del que és habitual", ha indicat Borràs. Un cop el cabal del riu decreixi, l'Idece ja ha anunciat que reubicarà les boies que marquen la via navegable.

L'elevat cabal neteja la llera d'algues

De l'altra, i no menys important, és que el corrent ha netejat d'aigües la llera. "Si el cabal aguanta no caldria fer res amb les algues, no se'n veu ni una. Quan baixi el cabal del riu no sabem què trobarem, perquè tants dies amb tant de cabal no s'havia vist. Potser totes no, però una part important de les algues han desaparegut. Com a mínim, no han crescut, perquè per la quantitat d'aigua i l'arrossegament de sediments, no ha arribat la llum del sol al fons i no han crescut", ha argumentat el responsable de l'Idece, qui ha assenyalat que, segons càlculs de la CHE, el nivell del riu s'hauria reduït en 30 centímetres arran la neteja d'algues del fons.

Borràs confia que, malgrat la difícil situació econòmica, l'activitat experimenti enguany un "creixement important", beneficiant l'activitat de la desena d'empreses de piragües i embarcacions que operen al tram català -enguany se n'han afegit dos més-. Durant el passat 2012, la campanya de navegació fluvial es va tancar amb un balanç "positiu". En total, es van registrar 30.703 usuaris, un 2% més que el 2011; així com el pas de 3.120 embarcacions -un creixement del 7%- i 11.041 piragües -un 6% més respecte l'any anterior-.

Segons ha apuntat, aquestes xifres haurien pogut millorar si el llagut 'Roiget', un dels de major capacitat, no hagués estat fora de servei durant l'estiu per problemes tècnics. "Hauríem pogut registrar un 10 o un 12% més, unes 3.000 o 4.000 persones més", ha valorat. Amb la seva posada en marxa, juntament amb les embarcacions d'Ascó i Benifallet, així com embarcacions petites i piragües, la navegabilitat pugui assolir uns registres superiors.

Via ACN (Jordi Marsal)
Imatge Generalitat de Catalunya

Tortosa transforma les antigues escoles del Grup El Temple en un casal d'entitats socials

TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha finalitzat les obres de rehabilitació de les antigues escoles del Grup El Temple, que es van iniciar amb una Casa d'Oficis i s'han acabat amb el treball de tècnics municipals de Manteniment i en base a recursos propis. L'equipament resultant tindrà una funció molt específica en l'àmbit sociosanitari, ja que serà la seu de la Federació d'Entitats Socials de les Terres de l'Ebre (FESTE), que actualment ja inclou quatre entitats del territori amb una massa social superior als 500 socis. A més, la federació confia a continuar creixent amb la incorporació de noves associacions. Aquest matí han presentat el nou equipament l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, la tinent d'alcalde de l'àrea de Serveis a les Persones, Ana Algueró, la regidora de barri, Esther Vidal, i el president de FESTE, Pere Cabanes.

El nou equipament compta amb una àrea de despatxos professionals, una zona d'administració, un gimnàs i una sala de teràpies d'estimulació cognitiva. Les entitats que actualment formen part de FESTE són l'Associació de Pàrkinson Terres de l'Ebre, l'Associació de Familiars amb Alzheimer de les TE (AFATE), l'Associació de Minusvàlids de les TE (AMITE) i l'Associació Transtorn Espectre Autista TE. Els malalts del Parkinson ja utilitzen actualment les instal·lacions del Grup el Temple, mentre la resta d'entitats es preveu que ho facen properament.

L'objectiu d'aquest nou equipament, ha explicat el president de FESTE, és esdevenir el centre de referència a les Terres de l'Ebre quant a entitats de càracter sociosanitari, on es puguen prestar diferents serveis als malalts i als seus familiars, des d'informació i assessorament, fins a teràpies específiques. A més de guanyar visibilitat de cara a la ciutadania, el nou casal "permetrà créixer cooperativament i tenir la possibilitat de captar més recursos, de manera que les entitats podran centrar-se en la tasca de sensibilització a la població i en la investigació", ha assenyalat Cabanes.

L'alcalde ha destacat la importància d'un equipament que s'ha rehabilitat sense recórrer a l'externalització, gràcies als recursos propis, entre els quals els materials aportats per l'Associació de Pàrkinson, el treball d'una Casa d'Oficis, plans d'ocupació i brigada municipal. El nou espai, ubicat a la plaça Mossèn Ovidi Tobias, compta amb aparcament reservat per a vehicles especials, així com l'equipament necessari per garantir l'accessibilitat a les persones amb mobilitat reduïda, i també un petit hort, que s'afegeix a l'oferta de teràpies per a determinats usuaris.

Imatge Ajuntament de Tortosa

Bladé: ‘La Ribera d’Ebre necessita noves indústries creadores d'ocupació i respectuoses amb el medi ambient'’



MÓRA LA NOVA (Ribera d'Ebre).- L’alcalde de Móra la Nova, Ferran Bladé, ha afirmat aquest dimarts que des de la resta de la Ribera d’Ebre s’ha viscut amb molta preocupació la negociació de l’expedient de regulació d’ocupació que finalment ha deixat sense feina un total de 75 persones de la fàbrica d’Ercros a Flix. Durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, Bladé ha recordat que la Ribera d’Ebre és una comarca petita, i que la situació actual de crisi econòmica fa que els acomiadaments d’Ercros siguen una notícia molt negativa per al conjunt de la comarca. En aquest sentit, l’alcalde de Móra la Nova ha manifestat la seua solidaritat amb els treballadors d’Ercros de la planta de Flix, i ha recordat que la Ribera Nord és una zona que ha projectat la seua economia en la indústria. De fet, ha assenyalat que una de les poblacions més afectades per l’ERO de Flix serà el poble veí de Riba-roja d’Ebre, amb desenes de treballadors acomiadats.

En la mateixa entrevista, Bladé ha assenyalat que tants els ajuntaments com el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre fa anys que estan impulsant una política per reindustrialitzar la comarca i diversificar les economies locals. En aquest sentit, l’alcalde de Móra la Nova va afirmar que, al marge del polígon del Molló, també s’ha creat més sòl industrial a Ascó i a Flix, i que les bases per al creixement econòmic ja estan posades. De fet, Bladé ha remarcat que a la Ribera d’Ebre tothom té clar que el futur de la comarca ha de passar, en bona part, per l’arribada de tot tipus d’indústries que creïn llocs de treball, i que siguen respectuoses amb el medi ambient.

De fet, tant Móra la Nova com Flix són les dues poblacions de la Ribera d’Ebre amb una tradició industrial més arrelada. En el cas de Móra la Nova, a partir de la indústria del ferrocarril, i en el cas de Flix, arran de la implantació de la societat electroquímica, fa més de 100 anys. En aquest sentit, si cap al 1960 la planta de Flix va arribar a tenir més de 1.500 treballadors, la indústria del ferrocarril també va arribar a acumular un miler de treballadors al voltant de l’estació i l’enclavament de Móra la Nova. La diferència, però, és que Móra la Nova va saber diversificar la seua economia i també la seua indústria, quan la línia de tren i l’estació va entrar en declivi a partir dels anys seixanta i setanta del segle passat.

Finalment, l’alcalde de Móra la Nova també s’ha referit a l’impuls al nou polígon que l’Ajuntament està impulsant en uns terrenys propers a l’estació de Renfe, i que complementen la creació de més sòl industrial que s’ha fet al polígon del Molló, un cop que el polígon Aubals havia arribat a la seua saturació.

Tortosa tanca un acord de promoció turística amb Port Aventura

 TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa i Port Aventura han signat un conveni de col·laboració que permetrà als més de 30.000 socis del parc gaudir d'un descompte del 50% en la targeta turística Tortosa Card. A canvi, el parc temàtic, que aquest any aspira a assolir els quatre milions de visitants, promocionarà els actius turístics de la nostra ciutat entre els socis de Club Port Aventura. La targeta Tortosa Card té un preu de 7 euros i permet entrar gratuïtament a l'exposició permanent de la Catedral, al Centre d'Interpretació del Renaixement, al Centre d'Interpretació de la Setmana Santa, als Jardins del Príncep, i al Museu de Tortosa. També inclou descomptes en restaurants i en altres serveis turístics.

25 de març del 2013

Ercros indigna Flix anunciant els acomiadats amb un paper penjat a la porteria de La Fàbrica

FLIX (Ribera d'Ebre).- Indignació a Flix perquè la companyia Ercros ha comunicat els noms dels afectats per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) penjant un full de paper amb un llistat a la porteria de La Fàbrica. Finalment, després de l'acord signat entre els sindicats i l'empresa divendres passat, l'ERO deixarà sense feina 75 treballadors de la planta electroquímica de Flix: 61 empleats actius i 14 prejubilats. En aquest sentit, l'expedient castiga especialment un poble que durant més d'un segle havia establert llaços laborals però també sentimentals i afectius amb Ercros, l'antiga Erkimia. Per això, la manera com els directius de l'empresa han donat a conèixer els noms dels acomiadats a Flix ha fet encara més mal als treballadors i als veïns d'aquesta població de la Ribera d'Ebre.

L'exalcalde de Flix i historiador, Pere Muñoz, una de les persones que més ha estudiat la història de l'electroquímica, ha afirmat en un tuit que els directius d'Ercros han perdut el nord. "No té nom la manera de comunicar els acomiadats. Ni els pitjors anys del caciquisme", ha remarcat Muñoz.


En la mateixa línia, també el regidor de Promoció Econòmica i Protecció Civil, Francesc Barbero, també ha rebutjat via Twitter la manera com Ercros ha comunicat el nom dels acomiadats de La Fàbrica.

D'altra banda, la propera acció convocada a Flix en contra de l’ERO d’Ercros, i potser l’última de la campanya Flix en lluita, serà una enlairada massiva de 500 fanals, que es farà dimecres 27 de març a partir de les deu de la nit a la plaça del Mercat. L’acte es dirà 'Enlairem la llum del poble' i vol ser una mostra de suport als acomiadats d’Ercros, així com un agraïment a la mobilització i al suport popular d’aquests dies.

Salvadó: 'El 2014 caldrà fer una proclamació d'independència al nou Parlament democràtic'


SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest dilluns que els republicans estan disposats a entrar en el govern de la Generalitat amb CiU si es fixa una data i una pregunta concreta per a la consulta sobre la independència de Catalunya. Divendres passat, en un acte al casal municipal El Maset de Sant Carles de la Ràpita, el secretari general adjunt d'ERC i diputat al Parlament, Lluís Salvadó, va oferir una xerrada per explicar quin és segons els republicans 'El camí cap a la independència'. Així, davant d'ujn centenar d'assistents, Salvadó va repassar els casos dels països nòrdics, Puerto Rico, el Quebec o els països de l'Est d'Europa, quant a la celebració de consultes i referèndums. De la mateixa manera, també va explicar el cas de la declaració unilateral de Kosovo. "Celebrar un referèndum o bé declarar unilateralment la independència d’un país forma part de la realitat política mundial i europea i, per tant, nosaltres també podem fer aquest pas", va remarcar Salvadó. Tot seguit, el diputat rapitenc va repassar diferents sondejos demoscòpics fets a Catalunya els darrers temps, on més del 50% dels enquestats estan a favor de la independència.

Salvadó va recordar que la legitimació democràtica del procés català té uns grans fonaments en la Declaració de Dobirania i el Dret a decidir del Poble de Catalunya, aprovada pel Parlament el 23 de febrer, i també en la futura Llei de Consultes Populars no referendàries i de la Llei Electoral de Catalunya, que ja s’estan redactant. Així, davant la més que possible negativa del govern del PP a negociar una consulta dins del marc de la legalitat espanyola i d’un recurs si aquesta es fa dins del marc legal català, Salvadó va apuntar la possibilitat de celebrar unes eleccions plebiscitàries. "L’objectiu per a l’any 2014 no és només fer una consulta o declarar la independència, sinó que és més ambiciós encara, perquè el que farem serà un nou Estat independent". Segons Salvadó, "caldrà fer una proclamació d’independència al nou Parlament democràtic, establert per aquesta finalitat, i aconseguir el reconeixement internacional d’altres estats".

De fet, Salvadó va fer una crida als assistents a sumar-se a la campanya de conscienciació que ERC engegarà en els propers mesos. Una campanya que, "a més de servir per engrandir els partidaris de la independència, servirà d’entrenament per la campanya més important de la nostra vida". Aquesta campanya, segons el diputat rapitenc, "serà un moment històric irrepetible, serà la campanya definitiva, durant la qual tothom ens haurem de deixar la pell perquè ens tocarà decidir la llibertat del nostre país i assolir la independència".

Imatge ERC Terres de l'Ebre

Amposta reclama els ajuts pendents als arrossaires, que Agricultura abonarà a l'abril

AMPOSTA (Montsià).- El ple de l'Ajuntament d'Amposta ha acordat, per unanimitat de tots els grups, reclamar a la Generalitat el pagament dels ajuts agroambientals al sector de l'arròs de la passada campanya i que els productors encara tenen pendent de cobrar. La moció presentada pel PSC ha rebut el suport dels grups de CiU, a l'equip de govern, així com d'ERC i PXC, també a l'oposició. Concretament, l'Ajuntament d'Amposta demana al Govern que face efectiva la seua part de cofinançament dels ajuts perquè els pagesos del delta de l'Ebre, que estan ja tenint despeses amb l'inici de la nova campanya, puguen percebre els 8 milions d'euros pendents. El Departament d'Agricultura assegura que el pagament es farà efectiu al llarg del pròxim mes d'abril.

La moció sobre els ajuts agroambientals de l'arròs ha estat una de les poques que ha rebut el vot favorable de tots els grups municipals representats al ple d'Amposta. En la seua exposició, el portaveu del PSC, Antoni Espanya, ha volgut traslladar el "neguit del sector" pel retard en el pagament que, habitualment, tenia lloc el mes de desembre però que, en aquesta ocasió, davant les restriccions pressupostàries i manca de liquiditat, s'ha anat ajornant.

"Som conscients de les dificultats econòmiques, però si s'avança del juny -el màxim legalment establert- al maig o abril serà benvingut", ha manifestat. Espanya, però, ha recordat que els pagesos es troben en aquests moments ja preparant la pròxima campanya, que podria començar amb la sembra dins d'un mes, amb les consegüents despeses de llavors i maquinària associades. Són prop de 400 euros per hectàrea, uns 8 milions en total per al sector d'arrossaires del Delta. 

Segons ha recordat, els ajuts estan cofinançats per la Unió Europea -en un 50%-, la Generalitat i el govern espanyol -que es reparteixen l'altra meitat-. No és, però, fins que aquestes dues últimes administracions autoritzen el pagament, que Brussel·les fa efectiva la seua part. Els socialistes volen portar el debat d'aquesta mateixa moció a tots els ajuntaments del delta de l'Ebre, perquè l'hi donin suport. Amposta ha estat el primer.

"Està tardant més del que és habitual. No han incomplert els terminis legals per pagar. Parlant amb el conseller ens ha dit que es farà, perquè de cada euro que no pagui el Departament d'Agricultura en depenen dos més, del Ministeri i de la Unió Europea. La voluntat del Govern és pagar sí o sí", ha indicat el responsable nacional del sector de l'arròs de la Unió de Pagesos i regidor d'ERC, Dani Forcadell. Segons ha apuntat, els pagesos tenen en aquests moments que fer front als costos que suposa fer les declaracions per rebre els ajuts agroambientals quan encara no han cobrat els de l'any passat.

Des del reconeixement del retard en el pagament, l'equip de govern de CiU, que ha acabat votant a favor, ha matisat que "disfuncions" de criteri entre el Ministeri d'Agricultura i el Departament haurien estat la causa. "Estan a punt i procuraran pagar-les a l'abril. Estem encara dins del termini -que acaba al juny-", ha assegurat el regidor d'Agricultura, Manel Ferré Aixendri. "Presentem mocions quan ja els esdeveniments s'han produït. No té sentit, perquè està garantit que es cobri. Però Amposta, ciutat agrícola per excel·lència i amb moltes famílies que en depenen, hem votat a favor", ha reblat l'alcalde, Manel Ferré.

Agafant el fil de l'argument de l'alcalde, el director dels serveis territorials del Departament d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Pere Vidal, que també ha presenciat el ple, ha reiterat el compromís de la Generalitat de fer efectiu al pagament durant l'abril i ha carregat contra Espanya per la presentació de la moció. "És una moció oportunista i està fora de lloc, més enllà que el pagament s'hagi de fer al més aviat possible perquè tots en tenen necessitat", ha criticat. Vidal ha argumentat que el passat dia 19, un dia abans que es registrés la moció, el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, qui va confirmar a preguntes dels del sector agrari que es pagarà durant l'abril.

Dependències gratuïtes per a Euses

Per contra, durant el ple ordinari d'aquest dilluns, l'equip de govern de CiU, amb l'abstenció d'ERC, ha rebutjat una moció socialista instant a l'Ajuntament a establir un lloguer a l'empresa Euses, que gestiona els estudis universitaris d'Educació Física a la ciutat, per l'ús de les instal·lacions del nou auditori. La recent decisió de mantenir en la seua actual ubicació l'Escola d'Art i Disseny, que inicialment s'havia de traslladar a aquestes dependències, ha tornat a obrir el debat sobre les condicions que té l'empresa gironina per prestar els estudis.

Espanya ha recordat que d'acord amb el nou plantejament de l'equip de govern de cedir a Euses aquest espai, caldria imposar aquest lloguer a "preu de mercat" per l'ús d'unes instal·lacions que ha pagat el municipi -uns 800.000 euros- i per les quals Euses només s'ha de fer càrrec del manteniment i les despeses. També ha reclamat, tot i assegurar que el PSC no vol "posar pals a les rodes" en el desenvolupament d'aquests estudis, una rebaixa en els elevats preus de les matrícules per als alumnes ampostins.

L'alcalde, Manel Ferré, ha rebutjat el plantejament amb l'argument de facilitar la continuïtat dels estudis. En aquesta línia ha destacat que el consistori podrà recuperar l'ús de l'edifici en el moment que consideri oportú i ha recordat que el frustrat projecte anterior d'estudis públics d'INEFC, compartit amb Cambrils (Baix Camp), hauria suposat invertir 8 milions d'euros en un edifici que hauria d'haver cedit a la Generalitat. 

"En l'addenda del conveni, en funció del número d'alumnes matriculats en els pròxims cursos, es podria plantejar un cànon per l'ús de les instal·lacions. Però en aquests moments, la nostra voluntat és facilitar que estudis universitaris privats d'educació física continuïn a Amposta i intentar donar les màximes facilitats perquè continuïn. Uns estudis que, a la vegada, donen resposta a una altra infraestuctura important com la residència del Centre de Tecnificació Esportiva", ha tancat.

D'altra banda, els vots de l'equip de govern convergent també han servit per rebutjar una proposta d'ERC que reclamava la introducció de mesures per garantir la participació ciutadana en la gestió municipal, establint que el destí de l'1,5% del pressupost siga decidit per la mateixa ciutadania. Ferré ha instat als republicans a garantir el seu suport als pròxims comptes a canvi d'aprovar la moció.

El govern municipal també ha donat compte de la paralització de les obres d'un oratori o local de culte musulmà al carrer Jacint Verdaguer. Després de rebre les queixes d'alguns veïns, la inspecció d'obres va constatar que s'estaven executant actuacions a l'interior d'un magatzem. El consistori ha requerit ara als promotors que presentin la corresponent llicència d'obres i, si s'escau, d'activitat, per poder continuar. "Vigilarem perquè es compleixi la normativa vigent pel que fa a llicències d'activitat", ha declarat Ferré, per tranquil·litzar els veïns.

Via ACN (Jordi Marsal) 

El consell d'alcaldes del Baix Ebre avala la creació d'un consorci únic de polítiques ambientals i gestió de residus

TORTOSA (Baix Ebre).- Nou pas per a la creació d'un consorci únic per a la gestió de residus i de polítiques ambientals a les Terres de l'Ebre. Ha estat durant la reunió del consell d'alcaldes que s'ha fet aquest dilluns al Consell Comarcal del Baix Ebre. De la mateixa manera, el president de l'ens comarcal, Lluís Soler, i els alcaldes i representants dels municipis han debatut sobre el pla estratègic de les Terres de l’Ebre, sobre la presentació de la campanya de la mosca negra i el mosquit, i també sobre diferents iniciatives de formació ocupacional i el disseny d’accions de mancomunació de serveis públics.

Quant a la planificació dels residus de la comarca, el consell d’alcaldes del Baix Ebre s’ha ratificat en la idea exposada en la reunió d’alcaldes del passat mes de desembre, amb la possible creació d’un nou consorci de politiques ambientals de les Terres de l’Ebre. Seria una mesura que ha de permetre assolir un doble objectiu: d’una banda, una eliminació de diferents figures de dret públic que, actualment, operen a les Terres de l’Ebre sobre una mateixa vessant ambiental. I, d’altra banda, una reducció de costos associats a aquestes funcions ambientals, per una gestió integrada de les mateixes.

En aquest sentit, Soler, ha destacat que “aquest nou consorci de polítiques ambientals hauria d’aglutinar, entre d’altres, els serveis de gestió de residus, el tractament de la mosca negra i el mosquit, la gestió d’espais públics, i l’assistència municipal en temàtiques de gestió territorial”. D’aquest forma, segons Soler, “el nou consorci ha de permetre eliminar diferents estructures administratives actuals i, com a mínim, els dos consorcis de residus de Baix Ebre i Montsià i també del CODE”. El CODE és el consorci de serveis agroambientals del Baix Ebre i del Montsià.

A més, aquest nou òrgan ambiental hauria d’estar obert a incorporar altres funcions que s’estan desenvolupament al territori i altres figures administratives existents. També hauria de fomentar la cohesió territorial amb la possible incorporació de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. D’aquesta forma, segons Soler, “aquesta proposta no és més que allò que a hores d’ara ens reclama la ciutadania: eliminar estructures administratives prescindibles; reduir els costos dels serveis públics mantenint la qualitat; i fomentar la cohesió i la identitat de les Terres de l’Ebre”.

En qualsevol cas, aquesta proposta feta pública el passat mes de desembre i acordada pel consell d’alcaldes del Baix Ebre, requereix d’un període de temps suficient i d’un consens amb les altres comarques, per tal d’implementar-la. Mentre no s’aplique la proposta, el consell d’alcaldes del Baix Ebre ha acordat dur a terme una estratègia de reducció de costos per oxigenar les finances dels ajuntaments de la comarca.

D'altra banda, el PSC ja va anunciar divendres que els alcaldes socialistes consideren positiva la proposta de fusió dels consorcis de residus del Baix Ebre i del Montsià i del CODE en una única estructura administrativa. Una proposta que la setmana passada també feia la federació d’Esquerra a les Terres de l’Ebre, i que s’assembla també a la línia de treball que està impulsant la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre d’acord amb els consells comarcals del Baix Ebre i del Monstsià. Així, els alcaldes del PSC consideren que aquesta proposta podria comportar un important estalvi de despeses i en conseqüència un abaratiment dels costos als ciutadans.

Imatge Consell Comarcal del Baix Ebre

El govern català aposta per reprendre el diàleg amb Ercros per preparar el futur de Flix



FLIX (Ribera d'Ebre).-  La directora dels serveis territorials d’Empresa i Ocupació a les Terres de l’Ebre, Mercè Miralles, ha lamentat aquest dilluns la decisió final del grup Ercros d’acomiadar 75 persones de la planta electroquímica de Flix. Durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, Miralles ha remarcat que hauria estat millor que la companyia hagués retirat el seu expedient de regulació d’ocupació, tal i com havien demanat tant la Generalitat com el Parlament de Catalunya. Miralles també ha volgut destacar la “conducta exemplar” de l’Ajuntament i de tota la població de Flix durant el procés de negociació. Amb tot, Miralles ha remarcat com a fet positiu que finalment Ercros ha rebaixat de 156 a 75 el nombre de persones afectades per l’ERO presentat per la companyia arreu de l’Estat espanyol. En aquest sentit, la directora dels serveis territorials d’Empresa i Ocupació també ha denunciat la falta de solidaritat dels treballadors de les altres empreses del grup químic, ja que els sindicats van tancar l’acord amb Ercros en contra de l’opinió majoritària de la plantilla de Flix, que ha estat la més afectada per l’ERO.

En la mateixa entrevista, Miralles també ha remarcat que, tenint en compte l’efecte sobre les empreses auxiliars, l’impacte de l’ERO d’Ercros serà molt negatiu per a Flix i per la resta de la Ribera d’Ebre, tot i que el nombre d’acomiadaments s’haja pogut reduir. Segons la directora territorial d’Empresa i Ocupació, el problema afegit és que Flix ha convertit la planta d’Ercros en un monocultiu industrial, fins al punt que La Fàbrica formava part de la identitat del poble.

D’altra banda, Miralles ha rebutjat l’actitud de l’empresa Ercros durant la negociació de l’ERO, ja que no va acceptar la intermediació de la Generalitat. Segons la directora territorial d’Empresa i Ocupació, Ercros sempre ha estat un mur per al govern català, tot i que ha reconegut que la companyia ha respectat pulcrament la legalitat vigent. En qualsevol cas, Miralles ha assenyalat que ara caldrà restablir el diàleg amb l’empresa, tenint en compte que la fàbrica de Flix seguirà funcionant, teòricament, fins al 2018.

En aquesta línia, Miralles ha remarcat que la Generalitat no té constància que Ercros haja bloquejat inversions d’altres empreses al polígon electroquímic de Flix, com s’ha denunciat durant la negociació de l’ERO. De fet, la directora territorial d’Empresa i Ocupació ha explicat que el conveni entre Ercros i una empresa alemanya per fer-hi una inversió de tipus energètic continua ben viu, pendent de veure com queden les primes de l’Estat a les energies renovables.

Quatre ferits en l'accident d'una furgoneta a l'AP-7 al seu pas per l'Ametlla de Mar

L'AMETLLA DE MAR (Baix Ebre).- Una persona ha quedat ferida greu i tres més de lleus en sortir de la via amb un cotxe aquest dilluns a l'AP-7 a l'Ametlla de Mar, segons han informat els Bombers de la Generalitat. L'accident s'ha produït cap a dos quarts de nou del matí al quilòmetre 297 on, per causes que es desconeixen, una furgoneta ha sortit de la via. Els ferits han estat traslladats a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. Fins al lloc dels fets s'hi ha desplaçat quatre dotacions dels Bombers de la Generalitat, diversos efectius dels Mossos d'Esquadra i un helicòpter i diverses ambulàncies del SEM.

Uns xiquets localitzen restes humanes quan jugaven a l'ermita de Flix

FLIX (Ribera d'Ebre).- Uns xiquets que jugaven amb una pala de platja van localitzar aquest diumenge l'esquelet d'una persona a la zona de l'ermita del Remei de Flix, on un grup de joves de la població estava celebrant una calçotada. Les despulles humanes van ser retirades per part dels Mossos d'Esquadra, segons han confirmat fonts de l'Ajuntament de Flix. En aquest sentit, les mateixes fonts han apuntat que podria tractar-se de l'esquelet d'un combatent de la Guerra Civil, ja que l'ermita del Remei va ser utilitzada com a hospital durant la Batalla de l'Ebre.

 Imatges El Agitador

La nova llei de governs locals només convertirà les quatre diputacions actuals en vegueries


TERRES DE L'EBRE.- El govern català ha renunciat a crear, a causa de la crisi i en una primer fase, les vegueries de les Terres de l'Ebre, de l'Alt Pirineu i de la Catalunya Central. Així, la nova llei de governs locals només convertirà les quatre diputacions actuals -Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona- en vegueries, amb un canvi de nom; però no se'n crearan de noves tot i les previsions de l'Estatut de Catalunya del 2006. Així ho avançat al diari El Punt Avui el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joan Cañada, tot explicant que amb la nova llei es vol desenvolupar les previsions de l'Estatut i, per tant, coordinar les administracions locals. Entre aquestes, hi ha figures que avui la legislació catalana no assumeix ni regula, com és el cas de les diputacions, originàriament creades per l'Estat espanyol. Per tant, el que farà Catalunya és integrar-les i substituir-les per una figura que sí que reconeix l'Estatut: les vegueries.

Però no n'hi haurà de noves, ja que caldrà esperar a un millor moment econòmic: "El que no podem fer sota cap concepte avui és crear nous ens a més de les diputacions actuals", ha afirmat Cañada. Segons ha afegit, caldria convèncer l'Estat i hi hauria conseqüències més enllà de canviar les línies divisòries, ja que caldria readaptar l'administració i modificar la llei electoral.

Imatge Generalitat de Catalunya

24 de març del 2013

Més de 2.000 vestes desfilen en la processó de Rams de Tortosa, la més multitudinària dels darrers anys



TORTOSA (Baix Ebre).- Són 200 anys d'història, però la Processó de la Passió de Tortosa d'enguany ha estat de les més multitudinàries que es recorda. Hi han participat més de 2.000 vestes, integrants de les onze confraries de la ciutat i de la desena de bandes de tambors que s'hi han sumat. La presidenta de l'Agrupació de Confraries de Tortosa, Cinta Fontanet, ha destacat que la Setmana Santa de Tortosa viu una etapa de creixement, marcada per la inauguració ara fa dos anys del centre d'interpretació on, durant tot l'any, es poden visitar i veure els passos. Com ja és tradicional, el grup dels Armats de Flix han estat els encarregats d'obrir la processó tortosina, una de les primeres i més destacades que es viu a la Setmana Santa a Catalunya.

La gran participació que ha tingut la Processó de la Passió de Tortosa d'aquest any és un dels aspectes més destacats en l'inici de la Setmana Santa a les Terres de l'Ebre. Amb més de 2.000 vestes, onze confraries i deu bandes de tambors, la processó, com ha destacat la presidenta de l'Agrupació de Confraries de Tortosa, Cinta Fontanet, ha estat de les més "multitudinàries" que es recorden. També una gran afluència de públic ha omplert els carrers per veure el seguici dels passos i l'escenificació que el conjunt de confraries fan de la passió i la mort de Jesús. Preveient aquesta gran resposta de la gent, una de les novetats ha estat la recuperació del recorregut pel carrer Montcada - en els darrers anys, tancat a causa de les obres al nucli antic-, que allarga la processó i possibilita la participació de més gent.

La processó de Tortosa té més de 200 anys d'història i és de les primeres i més destacades que se celebra durant la Setmana Santa catalana. A més, des que fa dos anys les confraries van inaugurar el Centre d'Interpretació de la Setmana Santa, la festivitat ha agafat força i està creixent. "Ara crec que estem en un moment de créixer, molta gent ha vingut a buscar els hàbits o a interessar-se sobre on podien llogar-los", ha destacat Fontanet.

Durant tots aquests dies, el Centre d'Interpretació de la Setmana Santa de Tortosa, ubicat a l'antiga església de Sant Antoni, estarà obert al públic. Aquest centre ha tingut una gran rellevància en el fet que aquesta tradició s'hagi avivat a la capital ebrenca. Fontanet ha destacat que durant aquests dies gairebé tots els actes de les confraries se celebraran en aquest equipament per potenciar-lo i que la gent l'ubiqui i el conegui.

Via ACN (Anna Ferràs)

Disqus for Marfanta