29 de novembre del 2013

L'Ajuntament de Tortosa podrà fer fora per morosos els llogaters d'una de les cases de la catedral


TORTOSA (Baix Ebre).- El Jutjat de primera instància número 3 de Tortosa ha resolt a favor de l’Ajuntament de Tortosa la demanda per impagament contra la família que tenia llogat un immoble situat als baixos del número 13 del carrer Croera, de propietat municipal. Al mateix temps, aquesta casa es troba dins del projecte urbanístic que hauria de culminar amb l’enderroc de l’illa de cases de la qual forma part, que separa la catedral de Tortosa i l’avinguda Felip Pedrell, i la urbanització d'una nova plaça.

De fet, l’Ajuntament està treballant en el pla especial de la Catedral continuant el procés que ha de conduir a la urbanització de tot aquell entorn i construint la nova plaça que ha de connectar la Catedral amb la façana fluvial. La tinent d’alcalde de Serveis al Territori, Meritxell Roigé, ha explicat que durant els darrers anys han arribat a acords amb els propietaris, que els han permès adquirir tots els immobles afectats, "excepte dos".

D'altra banda, en la roda de premsa prèvia al ple ordinari del mes de desembre, que es farà el proper dilluns, l'alcalde ha informat que es porta a aprovació la nova tarificació social per a les activitats esportives municipals, en virtut de la qual les persones aturades i els fills amb els dos pares a l'atur tindran una bonificació del 50 per cent. En el mateix ple es preveu aprovar la congelació de tarifes d'aigua i clavegueram, així com les del pàrquing de la plaça Alfons i les del servei de taxi.

Finalment, l'alcalde ha informat avui que la major part de desallotjats per l'esfondrament de cases al barri del Garrofer ja han tornat a les seues cases. Cinc persones ho van fer dimecres passat i dotze persones més ho faran avui. Només quedaran pendents dues persones d'edat avançada que podran retornar a casa seva durant la setmana vinent.

‘El desbloqueig del pla parcial Temple Sud és fum’, segons Roig



TORTOSA (Baix Ebre).- El regidor del PSC de Tortosa, Enric Roig, ha afirmat aquest divendres que l’acord per tirar endavant el pla parcial Temple Sud és “una cortina de fum” per tapar la mala gestió del govern municipal dels enderrocs del sector del Garrofer.

Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Roig ha remarcat que el pla Temple Sud no estava bloquejat, i que el conveni urbanístic es va tancar en dos dies i amb precipitació, després de l’ensorrament de les cases al barri de Santa Clara. De la mateixa manera, el regidor del PSC ha lamentat que, amb el nou acord, s’hagin rebaixat els paràmetres de protecció oficial i el nombre d’habitatges nous, mentre que s’ha volgut incrementar la zona comercial. De fet, Roig ha instat el govern municipal a “desbloquejar” també el desenvolupament del pla parcial Portal de Ciutat Sud, on l’Ajuntament de Tortosa no va assolir cap acord amb els propietaris.

Roig (PSC) sosté que Bel ha traspassat ‘una línia vermella’ amb l’oposició



TORTOSA (Baix Ebre).- El regidor i secretari d’organització del PSC de Tortosa, Enric Roig, ha afirmat aquest divendres que la decisió dels grups de l’oposició d’abandonar el ple durant el debat de pressupostos va ser totalment sobrevinguda. Roig ha afegit que l’escena no havia estat pactada prèviament, i ha remarcat que el ple d’aquest dijous al vespre havia entrat en una deriva en què l’alcalde, per rebatre les aportacions dels grups de l’oposició al pressupost del 2014, “menyspreava” les intervencions de cadascun dels portaveus. De fet, durant una entrevista a l’informatiu matinal Canal 21 Ebre, el regidor del PSC ha afirmat que Ferran Bel va traspassar “una línia vermella”. Segons Roig, és la primera vegada que l’oposició en bloc abandona el ple de l’Ajuntament de Tortosa i això demostra la “soledat de la majoria absoluta” de CiU.

En la mateixa entrevista, el regidor del PSC ha afirmat que Bel “ha perdut el nord”, i que Tortosa es mereix un alcalde millor. En qualsevol cas, Enric Roig encara no ha deixat clar si pensa presentar-se a les primàries del PSC de Tortosa per ser l’alcaldable a les eleccions municipal del 2015. Roig només ha precisat que les primàries seran durant el mes d’abril del 2014, i ha valorat amb ironia que Bel digués fa uns dies, també amb un to irònic, que ell era el seu candidat per ser el candidat del PSC a l’alcaldia.

28 de novembre del 2013

La Mancomunitat de Tortosa i Roquetes arranjarà el camí de Sant Francesc, que divideix els dos termes




TORTOSA (Baix Ebre).- La Mancomunitat Tortosa-Roquetes ha aprovat aquest dijous al migdia, en assemblea general, l'arranjament del camí de Sant Francesc, que comparteixen els dos municipis i que presenta un paviment amb un estat molt deficient. Les obres s'adjudicaran en els propers dies per un import de 39.980 euros, i es finançaran amb el romanent de tresoreria. Entre els punts de l'assemblea aprovats figura també el pressupost de 2014, que puja a 36.000 euros, i que es destinarà essencialment al manteniment de l'enllumenat de la carretera de Roquetes a Jesús i de la rotonda d'accés al pont del Mil·lenari, així com al pagament del crèdit de les obres realitzades de millora de la carretera del Port. Els ingressos dels comptes de la Mancomunitat per a 2014 provenen de l'aportació dels dos ajuntaments i del Fons de Cooperació Local de Catalunya.

Imatge Google Maps

L'oposició abandona el ple de pressupostos de Tortosa en protesta per les formes de l'alcalde

   


TORTOSA (Baix Ebre).- El ple extraordinari de l’Ajuntament de Tortosa per aprovar el pressupost municipal del 2014 ha acabat aquest dijous al vespre amb polèmica. Els grups de l’oposició han decidit marxar del saló de sessions, com a mesura de protesta per l’actitud de l’alcalde, Ferran Bel, durant el debat dels pressupostos. Per exemple, el portaveu d’Iniciativa-Entesa per Tortosa, Jordi Jordan, ha denunciat el “to de menyspreu” de Bel a totes les rèpliques, així com les “mentides” de l’alcalde i la falta d’autocrítica a l’acció del govern municipal. També la regidora d’Esquerra, Alícia Gamundi, ha acusat Bel d’haver-li faltat el respecte.

Finalment, els regidors d’Esquerra, Partit Popular, Iniciativa-Entesa per Tortosa, PSC i Plataforma per Catalunya han abandonat el ple abans de la votació del pressupost municipal per al 2014, que s'ha aprovat amb la majoria absoluta de Convergència i Unió. Segons ha explicat Jordan, la situació ha estat totalment sobrevinguda, és a dir, no havia estat pactada prèviament pels grups de l'oposició. En declaracions als mitjans, Bel ha afirmat que l’oposició havia marxat del ple per falta d’arguments. Però els diversos portaveus de l’oposició han coincidit en lamentar l’autoritarisme de l’alcalde. Siga com siga, els comptes han tirat endavant, amb un pressupost global de 30,92 milions d'euros.

L'increment dels ingressos de l'Impost de Béns Immobles (IBI), gràcies a l'avançament de la revisió cadastral, ha permès a l'Ajuntament de Tortosa quadrar un pressupost de 30,92 milions d'euros -un 1,34% més que l'anterior- per al pròxim 2014, tot mantenint el nivell de despesa i evitant "ajustos significatius". De fet, l'equip de govern de CiU preveu aconseguir també una amortització de deute rècord, de 5,23 milions d'euros, per tancar el mandat per sota del nivell de 2007. Les inversions previstes, majorment les pendents del Pla Integral del Nucli Antic, estaran condicionades al pagament del deute d'entre 6 i 7 milions de la Generalitat. També es destinaran 560.000 euros a millores de la via pública.

Imatge Canal 21 Ebre

En llibertat amb càrrecs la dona que havien detingut per la mort del seu marit en una finca del Perelló


TORTOSA (Baix Ebre).- El jutge que investiga el cas de la mort a trets d'un home de 65 anys aquest dimarts a una finca del Perelló ha decidit deixar en llibertat amb càrrecs a la dona detinguda per la seua presumpta relació amb el crim. La decisió s'ha pres després que la dona, parella de la víctima, de 61 anys i veïna de Deltebre, hagi declarat des de les onze del matí i fins a primera hora de la tarda en seu judicial. Tot seguit, el jutge ha acceptat la petició d'anar a la finca de la zona alta de la plana del Burgà, on va tenir lloc el succés, per dur a terme una reconstrucció dels fets. El cas es manté sota secret de sumari.

Els fets van tenir lloc aquest dimarts cap a les vuit del matí, quan diversos veïns van escoltar diversos trets d'escopeta provinents d'una finca d'oliveres abandonada a la zona alta de la plana del Burgà, al Perelló. La víctima era Tomàs Andreu, de 65 anys, natural d'Amposta però resident a Deltebre, i la seua dona, de 61 anys, va ser la que va avisar del succés amb una trucada al 112. Els serveis d'emergències no van poder fer res per salvar la vida de l'home.

Els Mossos d'Esquadra van portar la dona a la comissaria de Tortosa on després de prendre-li declaració durant tot el dimarts, a la nit va quedar detinguda per la seva presumpta relació en la mort a trets del seu marit. Tot i que durant tot el dimarts, la Policia va estar registrant la finca i, fins i tot, les cisternes que hi havia al lloc dels fets, encara no s'ha trobat l'arma del crim. El titular del jutjat número 2 de Tortosa ha decidit mantenir la investigació sota secret de sumari i no es descarta cap hipòtesi.

Via ACN

Crida d'última hora perquè falten voluntaris per al Gran Recapte d’Aliments a les Terres de l'Ebre i el Priorat



TORTOSA (Baix Ebre).- Els responsables del Gran Recapte d’Aliments a les Terres de l’Ebre i al Priorat han fet una crida d’última hora per aconseguir més voluntaris. El Gran Recapte d’Aliments començarà aquest divendres, 29 de novembre, a partir de les tres de la tarda, i es perllongarà el dissabte, 30 de novembre, durant tot el dia, a tots els supermercats del territori. Però els organitzadors necessiten més voluntaris per cobrir tots els torns de dues hores per persona, i han fet una crida a tothom que vulga cedir dues hores del seu temps per recollir aliments en algun dels supermercats adherits a la campanya. Així ho ha explicat en una entrevista a Canal 21 Ebre el coordinador dels voluntaris del Gran Recapte d’Aliments per a les Terres e l’Ebre i el Priorat, Herme Jaques. De fet, només per cobrir els torns als supermercats de Tortosa caldran uns 500 voluntaris. Per tant, els organitzadors han habilitat el telèfon 977 44 44 44, de Creu Roja Tortosa, per poder inscriure els voluntaris de darrera hora.

El gran objectiu és superar les 32 tones d’aliments de l’edició anterior i assolir els 40.000 quilos de menjar. El número de telèfon servirà els organitzadors del Gran Recapte d’Aliments per distribuir els nous voluntaris en aquells llocs que fan més falta. Jaques ha afirmat que necessiten voluntaris que tinguen disponibilitat i ganes per ajudar les persones de les Terres de l’Ebre i el Priorat que no tenen prou recursos per comprar aliments bàsics.

Finalment, el responsable dels voluntaris ha aprofitat per recordar que, a més dels aliments bàsics, també es necessiten productes d’alimentació infantil i d’higiene personal. I és que el perllongament de la crisi econòmica fa que cada vegada les necessitats de la població afectada siguen més diverses. En el cas de Tortosa, el Gran Recapte d’Aliments està organitzat per Càritas, Creu Roja, la Reial Arxiconfraria de la Cinta i l’Obra Social de “la Caixa”, a més del mateix Ajuntament de Tortosa.

L’energia de les Terres de l’Ebre serà ‘estratègica’ per a una hipotètica Catalunya independent



MÓRA LA NOVA (Ribera d'Ebre).- Les Terres de l’Ebre serien un territori amb una importància estratègica per a una hipotètica Catalunya independent, des del punt de vista de la producció energètica. Així ho ha remarcat aquest dijous el director de la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya (MADE), Joan Manuel Sabanza, durant una entrevista a Canal 21 Ebre. De fet, durant la tercera edició de la jornada Energia i Desenvolupament Local que aquesta setmana s’ha celebrat a Móra la Nova, alguns dels ponents van coincidir en afirmar que una Catalunya independent és viable des del punt de vista energètic, ja que seria autosuficient i fins tot tindria superàvit. Segons el director de la MADE, a les Terres de l’Ebre es genera el 70% de l’energia que es consumeix a Catalunya. I això passarà a tenir una importància estratègica per al conjunt del territori, que hauria de ser compensat per la seua aportació al desenvolupament econòmic del país.

Durant la mateixa entrevista, Sabanza ha afirmat que Catalunya no pot pretendre ser una illa des del punt de vista energètic. El director de la MADE ha afegit que Catalunya, a través de les interconnexions amb França i amb Espanya, també podria convertir-se en exportadora d’energia, ja que l’Estat espanyol necessitaria de la generació elèctrica catalana per poder atendre tota la seua demanda.

En aquesta sentit, Sabanza ha defensat també la necessitat de construir la línia de molt alta tensió entre Escatrón i la Secuita. Així, el director de la MADE ha afegit que els ajuntaments donaran suport a la línia si el projecte introdueix millores mediambientals i aprofita el corredor actual. Sabanza ha remarcat també que la Generalitat ha d’entendre que la línia és fonamental per desenvolupar projectes de la indústria energètica importants per al territori, com els nous parcs eòlics de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, o la futura central hidroelèctrica reversible de Riba-roja d’Ebre i la Fatarella.

La dona detinguda per la mort a trets del seu marit en una finca del Perelló passa a disposició judicial


EL PERELLÓ (Baix Ebre).- La dona de 61 anys detinguda pels Mossos d'Esquadra per la seua presumpta relació amb la mort a trets del seu marit ha passat aquest dijous a disposició judicial. Els Mossos d'Esquadra han portat la detinguda als Jutjats de Tortosa cap a les onze del matí, on presta declaració davant del titular del número 2, que s'ha fet càrrec del cas. En realitat, no es descarta cap hipòtesi, ni la possibilitat que es puguen produir noves detencions. Els fets van tenir lloc aquest dimarts cap a les vuit del matí, quan diversos veïns van escoltar diversos trets d'escopeta provinents d'una finca d'oliveres abandonada, a la zona alta de la plana del Burgà. Segons ha pogut saber Canal 21 Ebre, la dona és molt coneguda a Deltebre perquè regentava un negoci de tarot i vidència, i amb el seu marit havia regentat fa poc un bar a l'Aldea, però havien travessat problemes econòmics.

Els fets van tenir lloc aquest dimarts cap a les vuit del matí, quan diversos veïns van escoltar diversos trets d'escopeta provinents de la finca d'oliveres abandonada propietat de la víctima. La seua parella, que l'acompanyava, va trucar posteriorment al 112 demanant ajuda. Però els serveis d'emergències no va poder fer res per salvar la vida de l'home quan van arribar al lloc dels fets, prop del restaurant Mas d'en Curto, a la zona alta de la plana del Burgà. Experts de la unitat de subsòl del cos van registrar durant la tarda almenys dues cisternes de la finca buscant l'arma homicida, que finalment no va aparèixer.

El titular del jutjat número 2 de Tortosa estava esperant els resultats de l'informe forense sobre l'autòpsia, que va fer-se ahir dimecres al matí, per avançar en la investigació del cas, sota secret de sumari. Tot i la detenció de la parella de la víctima, fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya van aclarir que, de moment, encara es desconeix l'autoria dels fets i no es descarta cap hipòtesi, com que es tracti d'un cas fortuït.

Imatge ACN



27 de novembre del 2013

L'Escola de Teatre i Circ d'Amposta busca apropar-se a les famílies amb activitats



AMPOSTA (Montsià).- L'Escola de Teatre i Circ d'Amposta, EtcA, ha iniciat aquest 2013-2014 la seua activitat formativa amb dades molt satisfactòries, per la gran acollida que ha tingut la proposta formativa al conjunt del territori. Fruit d'aquesta bona acollida, l'EtcA imparteix formació regular a un total de nou grups i ja prepara noves activitats per donar a conèixer i apropar el món dels circ a les persones. Així, es posaran en marxa dues dinàmiques que despertin l'interès del públic afeccionat al teatre. La primera serà un curs d'introducció a l'acrobàcia de 4 hores de durada, el dia 8 de febrer, amb entrada gratuïta i places limitades que es realitzarà al Casal d'Amposta. L'altra serà el dia 12 d'abril, en el marc en la Celebració del Dia Mundial del Circ, i, amb la col·laboració de dos companyies professionals, com són la Cia. Passabarret i la Cia. Suc de Ruc, es realitzarà un taller de Circ en família.

En l'apartat de les aplicacions teatrals, aquest primer trimestre de l'any 2014, l'EtcA oferirà a la Filha, el dia 25 de gener, un taller d'Expressió Escènica per a músics, de 4 hores de durada. D'altra banda, el dia 26 de març se celebrarà per primer cop a Amposta el Dia Mundial del Teatre, a la Filha, amb una Master Class que anirà a càrrec del Berty Tobias, director de l'Escola Internacional Berty Tobias de Barcelona, i professor de l'Institut del Teatre de Barcelona des de fa més de trenta anys.

Via Canal 21 Ebre

La Fira de Nadal del Nucli Antic de Tortosa s'amplia al carrer Bisbe Aznar i proposa una escola de circ



TORTOSA (Baix Ebre).- Els carrers del nucli històric de Tortosa seran l'escenari de la tercera edició de la Fira de Nadal del Nucli Antic, que enguany se celebrarà del 6 al 8 de desembre. La fira nadalenca incorpora, com a principal novetat, l'ampliació del recorregut amb la inclusió del carrer Bisbe Aznar, que es convertirà en una nova via d'accés des del riu, especialment per al públic que acudeix des del barri de Ferreries. Així, aquest vial complementarà l'itinerari tradicional format pels carrers Ciutat i de la Rosa, juntament amb la plaça de l'Absis. Precisament, a la plaça de l'Absis tindrà lloc la principal novetat pel que fa a les activitats de la fira, amb la celebració, durant tot el diumenge 8, d'una "Escola de Circ". Segons el regidor de Comerç, Emili Lehmann, aquest complement participatiu de la Fira de Nadal del Nucli Antic és la que la converteix, en una proposta plenament familiar, més enllà del seu aspecte purament comercial.

Per la seua part, el president de l'Associació de Comerciants del Nucli Antic de Tortosa, Àngel Barceló, ha destacat que la Fira de Nadal s'ha convertit en una fira social i en un autèntic aparador on anar a passejar durant aquestes dates. En l'àmbit comercial, la Fira presenta un important increment en quant a parades d'elements estrictament nadalencs, com pessebres, ornaments o arbres. La sisena Fira de Nadal del Nucli Antic de Tortosa començarà la seua activitat el divendres 6 a les 10.00 hores, i serà inaugurada oficialment a les 17.00 hores, tot precedint a la tradicional encesa de l'enllumenat nadalenc de la ciutat, a les 18.00 hores a la plaça de la Cinta.

Via Canal 21 Ebre

ERC de les Terres de l'Ebre sosté que darrera de la denúncia contra el govern d'Alcanar hi ha CiU



ALCANAR (Montsià).- La Federació d'ERC a l'Ebre ha volgut sortir en defensa de l'alcalde d'Alcanar, el republicà Alfons Montserrat, després del requeriment judicial de documentació d'una quinzena de projectes urbanístics dels darrers anys. Els dirigents territorials d'Esquerra han expressat públicament el seu suport a Montserrat, i han lamentat la "judicialització de la política d'Alcanar per la qual ha optat CiU". En aquest sentit, el president de la Federació d'ERC a l'Ebre, Gervasi Aspa, ha reiterat que la denúncia només té una motivació política per "desgastar" Montserrat. De fet, segons han denunciat els republicans, el grup municipal de CiU està tornant a la política canareva "l'estil caciquil que durant molts anys hi ha hagut a molts municipis del territori". Aspa ha assegurat que, precisament Alfons Montserrat, s'ha "esforçat" per eradicar aquest tipus de pràctiques.

En aquesta línia, el president comarcal d'ERC al Montsià, Jesús Auré, ha remarcat que la denúncia es produeix sense que aquest particular hagi demanat cap tipus d'informe a l'Ajuntament d'Alcanar, per la qual cosa afirmen que el portaveu del grup municipal de CiU, Ivan Romeu, no pot dir que això només és una estratègia d'una persona que casualment és militant de CiU. Auré ha anat més enllà i ha demanat a CiU que reflexioni sobre si el perfil polític d'Ivan Romeu és el "més adequat" per acabar amb "les formes caciquils". Els republicans també han retret a CiU l'estil de fer política i han posat com a exemple l'actitud "irreprotxable" de l'alcalde Alfons Montserrat en el cas Turov, tot posant sempre per davant la institució de l'Ajuntament d'Alcanar.

Via Canal 21 Ebre

L’alcalde de l’Aldea insisteix a reclamar el desbloqueig dels estalvis dels afectats de la cooperativa




L'ALDEA (Baix Ebre).- L’alcalde de l’Aldea, el republicà Dani Andreu, ha afirmat aquest dimecres que la Generalitat podria fer molt més perquè els veïns de la població puguen recuperar els estalvis bloquejats per la fallida de la secció de crèdit de la cooperativa. Quan falten pocs dies per complir-se els dos anys de la fallida, Andreu ha recordat que encara hi ha entrampats més de 4,6 milions d’euros, i que han fracassat totes i cadascuna de les iniciatives parlamentàries per habilitar un fons de rescat per als afectats de l’Aldea, tant al Parlament com al Congrés dels Diputats. Però durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, l’alcalde de l’Aldea ha afirmat que, des de tots els àmbits, l’Ajuntament seguirà insistint perquè els impositors de la secció de crèdit puguen recuperar els diners. Mentrestant, segons Andreu, la cooperativa està funcionant i l’Ajuntament també està buscant els recursos necessaris perquè l’entitat siga viable.

En la mateixa entrevista, Andreu ha insistit que la Generalitat és una de les administracions que tenien responsabilitats a l’hora de tutelar el bon funcionament de la cooperativa de l’Aldea. L’alcalde ha afirmat que el govern català tenia una responsabilitat directa, i ha recordat que hi ha un procés judicial amb imputacions fermes. És el cas de l’exdirector general de Política Financera de la Generalitat, Ferran Sicart, i de dos inspectors.

Encara parlant d’aquest tema, l’alcalde de l’Aldea ha lamentat el greuge comparatiu entre els clients de Bankia i els afectats per la fallida de la secció de crèdit de la cooperativa. Andreu ha recordat que l’antiga Caja Madrid aixoplugava els diversos productes financers de la secció de crèdit, i que Bankia, que ha estat rescatada amb diners públics, hauria de responsabilitzar-se del retorn dels estalvis bloquejats.

Andreu rebutja les crítiques de CiU i confirma que l'Ajuntament de l'Aldea fàra millores a l'antiga N-340



L'ALDEA (Baix Ebre).- L’alcalde de l’Aldea, Dani Andreu, ha volgut replicar aquest dimecres les crítiques del portaveu de Convergència i Unió a la gestió que el govern municipal d’ERC i del PSC han fet de l’endemà de la posada en funcionament de la variant de la carretera N-340. Andreu també ha aprofitat el seu pas per l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre per respondre les declaracions de Xavier Royo, a qui ha acusat de provocar una polèmica de “curta volada” amb interessos partidistes i electorals. El passat 18 de novembre, també a Primera Columna, Royo va acusar el govern de l’Aldea de no haver fet res per preparar el futur del poble i de perjudicar el comerç local amb la festa que va tallar durant tot un dia l’avinguda Catalunya. En aquest sentit, Andreu ha explicat que en els darrers dies ha rebut algunes trucades de veïns indignats amb les paraules del portaveu de CiU. Segons l’alcalde, Royo “no pot donar lliçons a ningú”, després d’haver promès que els veïns afectats per la cooperativa de l’Aldea recuperarien els seus estalvis al juny del 2012.

D’altra banda, Andreu ha remarcat que l’Ajuntament de l’Aldea no podia iniciar l’expedient per desafectar l’N-340 fins que aquest via travessera deixés de tenir les funcions de carretera. L’alcalde ha afegit que ja han començat les gestions amb Foment, però que abans sol·licitaran els permisos necessaris per poder fer-hi diverses actuacions de millora. De fet, aquest era un altre tema que el portaveu de CiU havia criticat, ja que és el Ministeri qui hauria de costejar la reurbanització. Però Andreu ha afirmat que són unes obres imprescindibles per canviar la cara de l’avinguda Catalunya i convertir-la en una via més urbana, i que l’Aldea no pot esperar a què Foment tinga pressupost. Segons l’alcalde, les actuacions es consensuaran amb els comerciants de l’Aldea.

Finalment, l’alcalde de l’Aldea ha recordat que el grup de CiU no ha fet cap proposta oficial per preparar el futur del poble després de l’entrada en funcionament de la variant. En canvi, ha insistit que l’Ajuntament incrementarà els ajuts al comerç local i que, a més, ha impulsat un pla estratègic per al municipi de la mà de la URV.

Els Mossos detenen la parella de l'home mort al Perelló però no troben l'arma de l'homicidi


EL PERELLÓ (Baix Ebre).- Els Mossos d'Esquadra van detenir finalment, aquest dimarts, la parella de l'home mort a trets en una finca d'El Perelló. Segons fonts policials, la dona, de 61 anys, de nacionalitat espanyola i veïna de Deltebre, va quedar detinguda com a presumpta autora de l'homicidi de la víctima, que és un home de 65 anys i també de nacionalitat espanyola i veí de Deltebre. Els Mossos van mantenir fins al vespre un perímetre de seguretat a centenar de metres de la finca mentre unitats especialitzades de subsòl buscaven l'arma, sense èxit. La investigació continua oberta i sota secret d'actuacions. La detinguda passarà properament a disposició judicial al jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Tortosa.

Els fets es van produir aquest dimarts a primera hora d'aquest matí en una finca agrícola propietat de la víctima, tot i que no hi vivia. En arribar la policia, els agents hi van trobar la dona de l'home mort i posteriorment se la van endur a declarar a la comissaria dels Mossos de Tortosa. El cos es trobava en un camí a pocs metres de la casa de camp d'una finca d'oliveres abandonada. Ja al vespre, al terra encara eren visibles taques de sang de dimensions considerables així com l'impacte de diversos projectils. Segons els veïns, l'habitatge es trobava desocupat des de feia anys. Just al costat del magatzem, els Mossos van precintar el cotxe particular de la víctima, un monovolum de marca Volskwagen Touran de color blau fosc.

Via ACN

26 de novembre del 2013

Tortosa utilitza un vehicle amb megafonia per espantar els ocells que provocaven molèsties al passeig de l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa està utilitzant un sistema de megafonia per combatre els ocells que aquesta tardor s'havien instal·lat en els arbres del passeig de l'Ebre, entre el pont de l'Estat i la Rambla de Catalunya. Per fer-ho, l'àrea de Serveis ha enviat aquest dilluns al vespre un vehicle municipal amb uns altaveus que emeten sons d'altres aus, per espantar els ocells i animar-los a desplaçar-se fora del nucli urbà. Al gener d'enguany, l'Ajuntament ja havia recuperat els aparells electrònics per foragitar els estornells que s'havien concentrat al parc municipal, tot i que la situació no era tan greu com els anys 2004 i 2005.

En aquesta ocasió, els ocells havien adquirit l'hàbit de concentrar-se en aquesta zona del barri de Ferreries, i estaven provocant diversos problemes de sorolls i de falta de neteja. Així, tant la vorera del passeig de l'Ebre com la nova barana del riu estaven molt brutes per la caiguda dels excrements i plomes dels animals, que també embrutaven els vehicles estacionats al carrer. Abans de recuperar la megafonia, fa unes setmanes, l'Ajuntament també va incrementar la neteja de la zona.

Alerta de nevades per damunt dels 200 metres a les Terres de l'Ebre i temporal a la mar


GANDESA (Terra Alta).- El mes de novembre es podria tancar amb més nevades a les Terres de l'Ebre. Després de la important emblanquinada del passat 16 de novembre, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha emès un avís de situació meteorològica de risc per nevades a cotes baixes aquest dimecres a la tarda i vespre, tant per a les comarques de Girona i les Terres de l'Ebre. Segons l'SMC, la cota de neu voltarà els 200 metres, tot i que s'espera que les precipitacions siguin febles i disperses. Les comarques amb més risc de neu són l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, el Pla de l'Estany, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre i el Montsià. Paral·lelament, també hi haurà mala mar a tota la costa catalana, amb onades de més de 2,5 metres d'alçada (maregassa), fortes ratxes de vent de gregal i mar de fons del nord-est.

Caprabo i l'Ajuntament d'Amposta acorden promocionar els productes de les Terres de l'Ebre



AMPOSTA (Montsià).- Els supermercats Caprabo han iniciat una campanya per potenciar els productes agroalimentaris de les Terres de l'Ebre. L'objectiu d'aquesta iniciativa és donar a conèixer els productes locals de petits productors i també contribuir a enriquir l'economia local de les quatre comarques de l'Ebre. El responsable de productors locals de Caprabo, Fernando Tercero, ha explicat que l'empresa ha volgut adquirir un compromís amb els productors locals de les Terres de l'Ebre per donar a conèixer la riquesa i la qualitat dels productes propis. Tercero també ha insistit amb la necessitat de fer pedagogia amb els clients per potenciar els productes que han estat produïts prop de casa seua.

D'altra banda, la regidora de Comerç de l'Ajuntament d'Amposta, Rosita Pertegaz, ha agraït la iniciativa que permetrà donar a conèixer la varietat de productes de les Terres de l'Ebre. Pertegaz també ha destacat el suport del consistori, que donarà difusió a les campanyes del supermercat. La cadena de supermercats ha introduït 100 nous productes amb una vintena de productors locals i cooperatives agràries de les comarques del Montsià, Baix Ebre, Terra Alta i Ribera d'Ebre en els tres superfícies que té a les Terres de l'Ebre.

Via Canal 21 Ebre

Una Catalunya independent tindria excedents en la producció d'energia i un sistema amb superàvit



MÓRA LA NOVA (Ribera d'Ebre).- El pavelló de Móra la Nova ha estat l'escenari, aquest dimarts, de les terceres jornades Energia i Desenvolupament Local organitzades per la Mesa d'Alcaldes de l'Energia de Catalunya, la Made. Una de les principals conclusions de les jornades ha estat que, en una Catalunya independent, el subministrament elèctric no només estaria garantit sinó que, amb tota probabilitat, es generaria un excedent. En aquesta línia s'ha manifestat clarament el degà del Col·legi d'Enginyers de Catalunya, Joan Vallvé, qui també ha defensat la interconnexió entre estats.

En aquest sentit, el director general d'Energia de la Generalitat, Pere Palacín, ha explicat que l'any 2012 Catalunya va generar el 89% de l'electricitat que va necessitar, i té capacitat per generar-ne el 100% augmentant les hores d'activitat de les centrals de cicle combinat. El director general també ha enumerat que una Catalunya independent s'estalviaria els ajuts al carbó estatal, les despeses fruit de traslladar l'electricitat a territoris extrapeninsulars i limitar les primes a les energies renovables únicament a les ubicades en territori català. Segons Palacín, es passaria d'un sistema deficitari a un sistema amb superàvit, i per això es podria reduir el preu de l'energia entre un 10 i un 15%. En aquest sentit, i quant a la demanda dels alcaldes del territori per l'abaratiment de la tarifa elèctrica a la zona Made per afavorir la implantació d'empreses i industries al territori, Palacín ha reconegut les companyies elèctriques tradicionals "són reticents".

Per la seua part, el professor del departament d'Economia de la Universitat Rovira i Virgili, Miquel Àngel Bové, ha avançat que la càtedra sobre Energia i Desenvolupament Local serà una realitat abans que acabi l'any. El president de la Borsa de Barcelona, Joan Hortalà, ha clausurat les jornades i ha reclamat una reforma del sistema elèctric.

Via Canal 21 Ebre

CiU vol que l'alcalde d'Alcanar desmenteixi que ha motivat la denúncia sobre presumptes irregularitats

ALCANAR (Montsià).- El grup municipal de CiU a Alcanar exigeix a l'alcalde, Alfons Montserrat (ERC), que desmenteixi públicament que la federació estigui al darrere de la denúncia sobre presumptes irregularitats en una quinzena d'adjudicacions i serveis municipals, que investiga el jutjat número 4 d'Amposta. Una de les regidores de CiU, Tere Lange, ha insistit que la federació no hi té res a veure i ha defensat que la denúncia la va interposar "lliurement" un afiliat a CiU. Després de l'entrada de la policia judicial al consistori canareu per tal de requerir diversa documentació, el batlle va assegurar que el cas era una "maniobra política d'assetjament i de desprestigi personal", que amagava interessos partidistes de l'oposició.

Els regidors de CiU de l'Ajuntament d'Alcanar s'han desmarcat novament aquest dimarts de la denúncia d'un militant de la federació, i han demanat que es "respecti" la llibertat dels ciutadans a exercir els seus drets. "Cap dels tres regidors hem denunciat ningú ni hem animat a fer-ho i, qui ho ha fet, ho ha fet lliurement", ha insistit Lange.

La regidora ha criticat que l'alcalde apuntés directament a CiU de forma "tendenciosa", i proferint acusacions "infundades". A més, ha acusat el govern municipal d'opacitat informativa. "Hem demanat molta informació, i la que hem obtingut ha estat molt limitada i a través d'instàncies a l'alcalde", ha afegit.

"Nosaltres no utilitzem cap mètode brut ni pervers, sinó que confiem en la justícia", ha asseverat. La regidora s'ha mostrat "dolguda" per les acusacions i ha opinat que l'alcalde pretén "desviar l'atenció" de la intervenció policial. "L'Ajuntament ha estat intervingut i, si l'alcalde està tan tranquil i espera passar la prova del cotó, a nosaltres que ens deixi estar", ha reblat.

Via ACN
Imatge CiU Alcanar

Un tren urbà dinamitzarà la campanya comercial de Nadal a Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).- La Federació Comercial i de Serveis, que agrupa les diferents entitats de comerciants de la ciutat, així com els venedors del Mercat i els restauradors de Plat i Got, ha presentat aquest dimarts la campanya de Nadal i Reis, amb l'objectiu de dinamitzar el comerç de la ciutat durant aquests dies i afavorir les compres dels clients. Una de les accions consisteix en un trenet que circularà per la ciutat amb la idea de facilitar l'accés dels visitants a la zona comercial, i enllaçarà els aparcaments en superfície gratuïts de Tortosa amb el centre, tot aturant-se a les principals parades de bus.


Els comerciants també han acordat obrir els seus establiments els diumenges i festius 6, 8, 15 i 22 de desembre i el 5 de gener. A més, els divendres 20 de desembre i 3 de gener les botigues no tancaran al migdia. El tinent d'alcalde de Promoció, Emili Lehmann, i el president de la Federació, Arturo Altadill, han presentat els detalls de la campanya, acompanyats dels representants de les altres entitats de comerciants i restauració. Els usuaris del tren urbà hauran de pagar un euro per viatge, que podran bescanviar-lo per punts si són titulars de la targeta de fidelització del comerç Tortosa+. El trenet estarà operatiu entre el 20 i el 23 de desembre.

Per la seua banda, el president de la Federació ha explicat que aquesta campanya té un doble objectiu: d'una banda, reforçar el comerç durant el període nadalenc, i de l'altra, fidelitzar els clients amb accions comercials que s'aniran produint al llarg de l'any. De la seua banda, Lehmann ha afegit que les iniciatives de la Federació i de les associacions de comerç van en la mateixa línia que les accions que està duent a terme l'Ajuntament per dinamitzar el comerç local, i ha posat d'exemple els fruits que està donant la campanya per obrir comerços al nucli antic.

Imatge Ajuntament de Tortosa

Ricard Maria Carles es manté estable a l'hospital de Tortosa, on va ingressar amb 'crisis epilèptiques'


TORTOSA (Baix Ebre).- El cardenal Ricard Maria Carles es manté estable, conscient i orientat, després que divendres passat hagués d'ingressar al Servei de Neurologia de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta per crisis epilèptiques. Segons ha informat l'arquebisbat de Barcelona, el cardenal s'ha mantingut col·laborador i animat, i no presenta dèficits neurològics. A més, amb una medicació pautada, ha deixat de patir més crisis.

L'exbisbe de Tortosa pateix una lesió intracranial com a causant dels símptomes neurològiques. Tot i així, les característiques de la lesió i l'edat de Carles, de 87 anys, limiten les opcions terapèutiques curatives, la qual cosa es tradueix en un pronòstic greu. El cardenal, nascut a València l'any 1926, va ser arquebisbe de Barcelona entre els anys 1990 i 2004 i, anteriorment, havia estat bisbe de Tortosa, entre els anys 1969 i 1990. De fet, el cardenal va tornar a Tortosa on hi ha fixat la seua residència des de fa alguns anys.

Via ACN

Investiguen la mort per arma de foc d'un home de 65 anys a una finca del Perelló

EL PERELLÓ (Baix Ebre).- Els Mossos d'Esquadra investiguen la mort violenta d'un home de 65 anys aquest dimarts al matí en una zona rural situada entre els termes municipals del Perelló i Rasquera. Segons han explicat fonts policials, al voltant d'un quart de nou del matí els agents han rebut un avís informat que un home hauria rebut un tret en una zona rural ubicada entre els dos municipis i que es trobava greument ferit. En arribar al lloc dels fets, però, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) no ha pogut fer res per salvar-li la vida, a causa de la gravetat de les seves ferides.

La víctima és un home de 65 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Deltebre. L'Àrea d'Investigació Criminal de Terres de l'Ebre s'ha fet càrrec de la investigació i l'autoritat judicial ha decretat el secret de sumari. Els fets s'han produït a primera hora d'aquest matí en una finca agrícola propietat de la víctima, tot i que no hi vivia. En arribar la policia, els agents hi han trobat la dona de l'home mort i posteriorment se l'han endut a declarar a la comissaria dels Mossos de Tortosa.

Via ACN

Miró (UGT): ‘La Reserva de la Biosfera no sembla un bon negoci per a les Terres de l'Ebre’



TORTOSA (Baix Ebre).- El secretari general de la UGT a les Terres de l’Ebre, Wifredo Miró, ha afirmat aquest dimarts que la Reserva de la Biosfera no li sembla “una oportunitat de negoci” per al territori. Durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, Miró ha advertit que l’economia de les comarques de l’Ebre no pot fonamentar-se en el turisme rural i el sector agroalimentari. El dirigent sindical ha afegit que el turisme rural no creu prou ocupació, i s’ha mostrat pessimista sobre el desenvolupament d’un turisme massiu. A més, ha remarcat que el sector agroalimentari també té moltes dificultats, i que tant l’oli com els cítrics no presenten bones perspectives de futur. Per tot plegat, Miró ha alertat que la situació és molt complicada, i que l’ocupació encara es complicarà més si les Terres de l’Ebre han de renunciar a futures inversions industrials a causa de la Reserva de la Biosfera.

Miró (UGT) acusa Cemex d’haver aprofitat la reforma laboral per rebaixar les condicions de la plantilla d'Alcanar



ALCANAR (Montsià).- Aquesta setmana s’ha complert un any de l’acord entre Cemex i els sindicats per acomiadar 136 dels 166 treballadors que la multinacional tenia a la seua planta d’Alcanar. A finals d’octubre, Cemex va decidir reobrir dos forns de la cimentera d’Alcanar i recuperar la meitat de la plantilla, de manera temporal i per poder atendre diverses comandes. En aquest sentit, el secretari general de la UGT a les Terres de l’Ebre, Wifredo Miró, ha advertit aquest dimarts que l’actuació de Cemex posa de manifest algunes de les conseqüències de la reforma laboral que va aprovar el govern del Partit Popular. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Miró ha recordat que els efectes de la reforma laboral han estat “brutals”, ja que s’han destruït milers de llocs de treball i han baixat els salaris. Segons el dirigent sindical, Cemex va aprofitar la reforma laboral per abaratir els acomiadaments. Miró ha acusat la multinacional de recuperar part de la plantilla amb unes condicions laborals, salarials i socials que no tenen res a veure amb les que tenien els treballadors de Cemex abans de l’expedient de regulació d’ocupació.

Durant la mateixa entrevista, Miró també ha afirmat que calen polítiques actives d’ocupació per reduir l’atur, i ha carregat contra la reforma de les pensions que proposa el govern de l’Estat. Siga com siga, el dirigent ebrenc de la UGT ha apuntat que les diverses polítiques del PP serveixen per posar “negre sobre blanc” tot allò que s’ha aconseguit a Espanya amb els governs progressistes.

D’altra banda, Miró ha criticat els pressuposts “antisocials” de la Generalitat i del govern de l’Estat, ja que sobretot retallen en els serveis a les persones. En aquesta línia, el secretari general de la UGT a les Terres de l’Ebre ha afirmat que “no és veritat” que el 2014 siga l’últim any de “retallades”, ja que els serveis públics i els funcionaris de la Generalitat haurien de retornar al mateix nivell d’abans dels ajustos pressupostaris.

Els Pastorets d'Ulldecona afronten la crisi invertint en humor



ULLDECONA (Montsià).- Ulldecona encetarà el proper 8 de desembre la temporada de representacions d'Els Pastorets. Durant els diumenges de desembre, els dies 15, 22 i 29, continuaran les funcions al teatre municipal Orfeó Montsià, a les sis de la tarda. Un ritual nadalenc que per cinquè any consecutiu comptarà amb la direcció d'Ares Piqué. En Els Pastorets d'Ulldecona hi participen una cinquantena de nois i noies del municipi, que participen durant l'any a l'escola de teatre de l'entitat. Segons la directora, en aquesta nova edició hi ha nous actors i també estrenaran una nova escena inicial, a més d'una nova cançó pel Rovelló. Piqué ha explicat que els Pastorets no són aliens a la realitat del poble i també tenen crisi, per la qual cosa s'han hagut d'estrènyer el cinturó i invertir en humor.

Per la seua part, l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Balagué, ha destacat l'increment d'espectadors que ha experimentat l'obra en els darrers anys. Enguany es manté el preu de 5,50 euros per entrada. A més, si l'espectador presenta a la taquilla el flayer publicitari tindrà un estalvi d'un euro per cadascuna de les representacions. La venda de les entrades serà al mateix teatre, mitja hora abans de la funció.

Via Canal 21 Ebre

Recta final en les obres del nou tanatori municipal de Móra la Nova, que estarà operatiu a principis del 2014



MÓRA LA NOVA (Ribera d'Ebre).- El nou tanatori municipal de Móra la Nova obrirà portes i estarà plenament operatiu a principis del 2014. L'alcalde moranovenc, Ferran Blade, ha afirmat que aquest és un dels projectes més importants dels últims anys en aquesta població de la Ribera d’Ebre, ja que dóna resposta a una reivindicació històrica del municipi. Ubicat a les instal·lacions de l’antic escorxador de Móra la Nova, l’equipament compta amb dues sales de vetlla i donara servei a altres municipis de la comarca de la Ribera d'Ebre.

El nou tanatori està format per un edifici principal de 178 metres quadrats, un edifici annex i un pati tancat, amb una superfície total construïda d'uns 400 metres quadrats. L'equipament funerari comptarà amb un vestíbul-recepció, dues sales de vetlla, un garatge i dependències per al personal. Bladé ha destacat la importància de conservar un edifici patrimonial com el que ocuparà el nou tanatori. El pressupost total de l'obra i les instal·lacions ha estat de 272.400 euros, finançats en la seua totalitat per Funerària Mena, l'empresa que gestionarà i explotarà el tanatori mitjançant la concessió feta pel consistori.

Via Canal 21 Ebre

25 de novembre del 2013

La PDE torna a denunciar a Brussel·les que el nou pla de l'Ebre posa en joc el futur del Delta


BRUSSEL·LES.- La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) s'ha dirigit aquest dilluns a la Comissió Europea per denunciar els perills del Pla Hidrològic de l'Ebre que preveu aprovar el govern espanyol el mes de desembre. "Simplement els estem avisant que, en nom de la gestió de l'aigua implementada per Europa, el govern espanyol es carregarà el delta de l'Ebre", ha dit el portaveu de la plataforma, Manolo Tomàs. Juntament amb una vintena d'organitzacions ecologistes de tot l'Estat també han presentat el document 'Propostes per a la millora de la gestió de l'aigua a la UE', que suggereix aspectes que la Directiva Marc Actual "no té en compte; com per exemple el tema dels cabals o del fracking".

Diverses organitzacions i grups ecologistes han denunciat aquest dilluns a la Comissió Europea problemes mediambientals de l'estat espanyol. En una reunió amb el cap de la Unitat d'Aigua de la Direcció General de Medi Ambient de la CE, Peter Gammeltoft, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha plantejat la problemàtica del Delta de l'Ebre. Segons ha dit el seu portaveu, Manolo Tomàs, Brussel·les és un objectiu "preferent i prioritari" i la Comissió Europea és "sensible" a la problemàtica que planteja la PDE. "Simplement els estem avisant que el govern espanyol vulnerarà diverses directives europees i en nom de la gestió de l'aigua implementada per Europa es carregarà el Delta de l'Ebre", ha assegurat Tomàs.

El portaveu de la plataforma ha explicat que si el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre s'aprova, com té previst fer el govern espanyol a finals d'any, "no hi haurà ni aigua ni llim suficient per mantenir l'estabilitat" i ha recordat que, en el cas d'aprovar-se, la PDE convocarà la dotzena assemblea de la PDE. "Plantejarem objectius i propostes de mobilització i lluita jurídica i tècnica contra aquest pla perquè el que està en joc és el futur del Delta i la sensibilitat que està demostrant el govern del PP és nul·la, per tant, dialogarem però sense cap tipus de confiança", ha dit.

Ja és la sisena vegada des del setembre de l'any passat que representants de la Plataforma en Defensa de l'Ebre acudeixen a Brussel·les per trobar-hi suport. "Estem intentat que des de la CE es corregeixi el que el govern espanyol no és capaç de fer: gestionar els rius d'una manera que no es perjudiqui els ecosistemes i un en concret, el del Delta de l'Ebre", ha afirmat Tomàs. Amb tot, l'ebrenc admet que si bé la CE no pot actuar fins que no s'aprovi la llei "té un volum d'informació que hem anat avançant que ens ha dit que tindrà en compte i estudiarà per avaluar el pla hidrològic".

La PDE ha viatjat a Brussel·les aquest dilluns també per presentar, juntament amb altres organitzacions ecologistes de l'Estat, un document amb 60 propostes per enfortir la política europea d'aigües i dotar-la d'una major inclusivitat. Així, segons Tomàs, se suggereixen aspectes que la Directiva Marc Actual "no té en compte; com per exemple el tema dels cabals o del fracking".

Convidats per Ecologistes en Acció, entre la vintena d'organitzacions també hi han estat presents Aigua es Vida, Som lo que Sembrem o Grup de Defensa del Ter. Totes les organitzacions participants es dirigiran aquest dimarts al Parlament Europeu per presentar el mateix document.

Via ACN

'Castor: la bombolla sísmica', un llibre d'investigació periodística que busca microfinançament a la xarxa


ALCANAR (Montsià).- Edicions Saldonar i el Grup de Periodistes Ramon Barnils impulsen una campanya de micromecenatge per fer possible el llibre 'Castor: la bombolla sísmica', un volum que vol treure a la llum tot el que fins ara s'ha ocultat sobre aquest dipòsit de gas natural situat davant la costa de Castelló i de les Terres de l'Ebre. Des d'avui i durant els pròxims quaranta dies, tothom qui ho vulgui podrà fer una aportació per fer realitat aquest projecte de periodisme d'investigació que serà escrit pel periodista ebrenc Jordi Marsal, corresponsal de l'ACN a les Terres de l'Ebre. Els impulsors s'han marcat com a repte assolir 4.400 euros a través de la plataforma de microfinançament totSuma. Aquest dilluns a la nit ja s'havien assolit els primers 280 euros per al projecte editorial, gràcies a l'aportació de 15 'sumadors'.

Amb aquesta suma de diners s'espera cobrir les despeses necessàries per tirar endavant l'edició d'un llibre, que destaparà "el gran negoci gasista de l'oligarquia espanyola". El llibre analitzarà la gestació del projecte (en plena bombolla del totxo), les maniobres polítiques que van acabar motivant la ubicació del Castor a Vinaròs i l'oposicó ciutadana que de bon principi es va articular entorn de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia i l'Ajuntament d'Alcanar. La investigació pararà especial esment en l'entramat empresarial que s'oculta darrere de l'empresa promotora, i en especial del paper de Florentino Pérez, màxim valedor del projecte.

A les llibreries, el febrer del 2014

El Grup Barnils i Edicions Saldonar han optat per finançar el llibre a través de micromecenatge perquè consideren que el tema és de màxima actualitat i és urgent que el llibre estigui a les llibreries com més aviat millor. L'èxit del projecte de micromecenatge garantirà que l'autor pugui dedicar-s'hi intensament durant els
pròxims dos mesos, i que la impressió i distribució del llibre pugui realitzar-se en un curt període de temps, que no sobrepassarà el mes de febrer de 2014.

El projecte compta amb diverses complicitats com la del pianista i compositor Carles Santos, el grup autor del videoclip oficial de la Via Catalana cap a la Independència, Pepet i Marieta, i l'Ajuntament d'Alcanar. Els tres col·laboren amb les recompenses del projecte, al qual es pot invertir des de 5 a 200 euros.

'Castor: la bombolla sísmica' formarà part de la col·lecció Periodistes d'Edicions Saldonar, on membres del Grup Barnils publiquen llibres de periodisme d'investigació sobre temes que o bé no han pogut tractar en els mitjans on treballen o bé no han pogut explicar amb prou profunditat. La col·lecció es va donar a conèixer per Sant Jordi amb el llibre 'Et presento el jutge Garzón', de la periodista Sònia Bagudanch.

Via ACN

Amposta dissol la societat urbanística municipal GURSAM a causa de la crisi immobiliària


AMPOSTA (Montsià).- El ple de l'Ajuntament d'Amposta ha aprovat aquest dilluns al migdia la dissolució i liquidació de la societat anònima urbanística municipal GURSAM, arran la caiguda del mercat immobiliari dels últims anys i la possibilitat que el consistori hagués de fer front a pèrdues durant els pròxims mesos. La decisió suposa que serà el mateix consistori qui, a partir del pròxim gener, assumirà tant els 600.000 euros de passiu en crèdits bancaris contrets per la GURSAM en la compra d'edificis i terrenys, així com els més d'1,5 milions d'euros en actius dels quals disposa. La votació al ple ha comptat amb els vots favorables de l'equip de govern de CiU i els grups del PSC i PxC a l'oposició, així com l'abstenció d'ERC.


Destinada, sobre el paper, a la compra d'edificis i terrenys, especialment al nucli antic, per endegar projectes d'habitatge per fomentar la presència de joves a la zona, la GURSAM s'ha vist engolida també per la gran punxada de la bombolla immobiliària i l'estrangulament del crèdit per part de les entitats financeres. La societat es trobava pràcticament inactiva durant els dos últims anys i el seu personal -només una persona estava contractada directament i predominava l'assessorament extern- estava ja integrat a l'estructura de l'Ajuntament.

Davant la possibilitat que durant els pròxims mesos comencés a acumular pèrdues, el govern municipal ha sotmès al consell d'administració i al ple la necessitat de dissoldre i liquidar la societat durant els pròxims mesos. "Al cap del temps, tot el que ha afectat al negoci immobiliari ha afectat la GURSAM", ha reconegut l'alcalde, Manel Ferré. Malgrat tot, ha destacat que el consistori no només assumirà els préstecs i passiu financer, per valor d'uns 600.000 euros, sinó que amb la subrogació de drets i deures incorporarà actius per valor de més d'1,5 milions d'euros.

L'alcalde ha valorat la tasca efectuada per la societat durant els últims anys, amb projectes per crear promocions d'habitatge al carrer del Sol i als carrerons del nucli antic per mantenir els sectors joves de població i evitar que marxin de la zona. Però la crisi del totxo ha convertit aquests projectes en paper mullat. Segons ha apuntat l'alcalde, una bona part dels crèdits de la GURSAM corresponen també al préstec per als terrenys de la marina seca del club nàutic. El tancament, però, no suposa desestimar totalment la idea. "La situació immobiliària és la que és i això pot trigar bastants anys en revifar. "Si ho fa, podríem crear una nova societat anònima municipal", ha apuntat Ferré.

L'oposició ha assegurat entendre aquesta necessitat de dissoldre i liquidar, de la qual se n'encarregarà una comissió formada per cinc regidors, dos dels quals de l'equip de govern. Això, però, no ha evitat les crítiques del principal grup de l'oposició, ERC, que tot i abstenir-se, ha criticat l'ús que s'ha fet de la GURSAM. "L'Ajuntament no hauria hagut d'actuar com un agent de la propietat immobiliària, però exceptuant algunes actuacions positives, s'hauria pogut utilitzar per a moltes altres coses d'interès comú i social", ha assegurat el portaveu republicà, Adam Tomàs. En aquest sentit, ha preguntat per què, l'empresa no disposava de cap local propi en una de les seves promocions, per exemple.

Per la seva banda, el PSC ha votat a favor de la proposta, tot recordant que a principis d'any va demanar mantenir la societat mentre no tingués números rojos, a l'espera de possibles canvis en el mercat immobiliari. "És el més responsable abans d'entrar en pèrdues i que l'Ajuntament hagi de fer aportacions extraordinàries", ha assegurat el portaveu socialista, Antoni Espanya. També a favor de dissoldre s'ha mostrat el regidor de Plataforma per Catalunya, German Ciscar, amb l'argument que l'empresa només acumulava deutes i no tenia ingressos. "O dissolíem o anava a la via judicial", ha abundat, sense deixar de retreure a l'equip de govern manca de previsió.

Pagaments a 34 dies

D'altra banda, el ple ha servit a l'equip de govern per donar compte de l'estat actual de les finances municipals. Ferré s'ha felicitat perquè el consistori ha passat de pagar els seus proveïdors dels 108 dies del primer trimestre d'enguany, als 64 del segon i als 34 d'aquest últim tercer trimestre. La intenció de l'equip de govern és continuar rebaixant aquesta xifra, un fet que dependrà en bona mesura, ha reconegut l'alcalde, dels pagaments pendents d'administracions superiors.

En l'apartat de mocions, l'equip de govern ha rebutjat una proposta d'ERC que reclamava el suport municipal a la consulta per la independència amb una proposta clara, amb l'argument que el pronunciament interferiria amb la tasca del Govern en aquesta línia. CiU tampoc ha acceptat una moció republicana demanant un pla per donar comerç a la ciutat.

Via ACN (Jordi Marsal)

Els quatre consells comarcals gestionaran la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre


TORTOSA (Baix Ebre).- La Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre serà gestionada, finalment, a través d'un consorci públic que constituiran els quatre consells comarcals. Tot i que, aquest estiu, la Generalitat havia previst constituir una societat privada que gestionés aquesta Reserva, finalment, s'ha optat per aprofitar l'ens que estaven impulsant els consells comarcals de l'Ebre per coordinar i impulsar les polítiques ambientals del territori. L'objectiu és que el consorci estigui plenament operatiu a principis d'any, i que els emprenedors i empresaris ebrencs puguin utilitzar la nova marca que generarà la Reserva aquest 2014. Pel que fa al finançament, el Govern ja n'ha garantit els recursos.

El Govern ha optat, finalment, per fer servir el nou consorci de polítiques ambientals que estaven impulsant des dels consells comarcals per gestionar també la Reserva de la Biosfera. Actualment, s'està en fase d'elaboració dels estatuts del nou ens amb l'objectiu que estigui operatiu a principis d'any.

Aquest consorci, que també integrarà l'actual CODE, s'encarregarà, com ha explicat el codirector tècnic del CODE, Josep Aragonès, de gestionar, coordinar, i executar les competències ambientals dels municipis i de gestionar la Reserva. La Generalitat estarà representada per la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre que serà l'organisme de qui pivotarà aquesta governança. A més, s'aprofitarà el paper del consell promotor de la candidatura EbreBiosfera per transformar-lo en un consell consultiu, on hi seran les més de seixanta entitats que van impulsar la candidatura, així com la Cambra de Comerç de Tortosa i el Campus de l'Ebre de la URV.

Aquest funcionament més institucional es veurà reforçat per la creació de dos observatoris d'indicadors, un ambiental i l'altre socioeconòmic; així com de dos taules de coordinació dels sectors agroalimentari, per una banda, i turístic. També s'ha decidit constituir quatre comissions de treball consultives: economia, patrimoni cultural, patrimoni natural, i agricultura.

Sobre el finançament de la Reserva, tot i que no s'han concretat xifres, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha confirmat que hi ha partides garantides en els pressupostos del 2014. Així, hi ha recursos que s'assignaran directament del Departament d'Agricultura, i d'altra banda, també del Departament d'Empresa i Ocupació. En aquest sentit, en les properes setmanes se signarà un conveni entre el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i els quatre consells comarcals, a través de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece).

D'altra banda, un cop implementades algunes actuacions, des de la Reserva es confia poder atreure nous fons de finançament, ja siguin europeus o, sobretot, privats.

Segons ha explicat Aragonès, l'objectiu és que a principis d'any estigui en marxa el Consorci i la resta de organismes vinculats amb l'objectiu de determinar les actuacions que s'han de dur a terme a curt termini, un cop garantit el finançament. "No estem parlant de cinc anys vista sinó de què podem fer aquest any o l'any vinent", ha detallat.

Precisament, una de les actuacions més immediates serà la creació d'una marca pròpia de la Reserva. "Sabem que s'està creant molta expectativa i necessitat però ho hem de fer de forma meditada perquè una marca sense contingut no serveix de res. Cal que serveixi per donar valor afegit als nostres productes i serveis", ha manifestat Aragonès. L'objectiu és que els emprenedors ebrencs la puguin fer servir durant aquest 2014.

Alguns d'aquests nous detalls sobre la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre s'han donat a conèixer en el marc de les jornades 'Baix Ebre Avant' que s'han dut a terme al viver d'empres del Consell Comarcal del Baix Ebre, a Camarles. Una de les taules més destacades de les jornades ha estat la participació de diferents representants d'altres reserves de la biosfera de l'Estat, com és la de la Sierra de las Nieves, a Andalusia; la de La Palma, a les Illes Canàries; la de Menorca; o l'altra reserva catalana al Parc Natural del Montseny.

Les reserves que ja porten molts anys constituïdes han destacat la importància de tenir una marca de qualitat i caracterització del producte per tenir èxit; i també han advertit que aquest reconeixement és una "oportunitat" però no una figura de protecció.

Via ACN (Anna Mayor)
Imatge Consell Comarcal del Baix Ebre

Ricard Maria Carles, 'delicat' després de patir un ictus i ser ingressat d'urgència a Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).- El cardenal Ricard Maria Carles, arquebisbe emèrit de Barcelona i exbisbe de Tortosa, es troba ingressat a l'hospital Verge de la Cinta amb una simptomatologia neurològica, segons han informat des de l'Arquebisbat de Barcelona. Fonts de l'hospital han confirmat a l'Agència Catalana de Notícies que l'estat de salut de Ricard Maria Carles, de 87 anys d'edat, és "delicat", tot i que no han donat més detalls de la seva situació, remetent-se a la informació de l'arquebisbat. "El cardenal Ricard Maria Carles Gordó, arquebisbe emèrit de Barcelona, ha estat ingressat a l‘Hospital de la Mare de Déu de la Cinta, de Tortosa, amb simptomatologia neurològica. La comunitat de l’Arxidiòcesi de Barcelona s’uneix a la pregària pel seu restabliment", ha estat el breu comunicat de l'arquebisbat de Barcelona.

El cardenal, nascut a València l'any 1926, va ser arquebisbe de Barcelona entre els anys 1990 i 2004 i, anteriorment, havia estat bisbe de Tortosa, entre els anys 1969 i 1990. El cardenal va tornar a Tortosa, on hi ha fixat la seua residència des de fa alguns anys. La seua darrera aparició pública a la capital del Baix Ebre va ser el passat 13 de juliol, amb motiu de la presa de possessió del nou bisbe de Tortosa, Enrique Benavent.

Imatge ACN


ERC homenatja amb un acte a Tortosa els quatre alcaldes ebrencs afusellats pel franquisme


TORTOSA (Baix Ebre).- Unes 150 persones van omplir dissabte a la tarda una sala del Museu de Tortosa per homenatjar i recordar els alcaldes republicans de les Terres de l’Ebre executats pel franquisme. L’acte va comptar amb la presència del diputat Joan Tardà, i de familiars dels alcaldes Agustí Ventura, de l’Aldea; Daniel Mayor, de Xerta; Vicent Soro, de Gandesa; i Josep Rodríguez, de Tortosa. El portaveu d'ERC a Tortosa, Josep Felip Monclús va donar la benvinguda als assistents sota la projecció d’una imatge gegant dels alcaldes ebrencs afusellats i del president Companys, acompanyat d’una cita seua de l’any 1933: ‘Sigui el que sigui que ens porti l’esdevenidor, l’únic que tinc, que és la meva vida, jo estic disposat a sacrificar-la per Catalunya, per la república i per la llibertat’.


Per la seua banda, el president de la federació de l’Ebre d'ERC, Gervasi Aspa, va definir l’acte com a "necessari i just", i va destacar "la dignitat amb què van defensar els valors republicans de la igualtat, la justícia i la llibertat". Aspa va comparar l’oblit que han patit aquests alcaldes amb la permanència de simbologia franquista a places i carrers de les ciutats del país, i va insistir en la necessitat de no oblidar el que va succeir. "Tenim l’obligació de restituir la figura, el bon nom i el record d’aquests alcaldes, servidors públics, que no van fer mal a ningú i que, a ulls de la justícia, encara consten com a delinqüents per uns fets que no van cometre", va manifestar Aspa.

L’actual alcalde republicà de l’Aldea, Dani Andreu, va recordar Agustí Ventura; el regidor republicà de Calaceit, Paulí Fontoba, va glossar la figura de Vicent Soro; el professor i historiador xertolí, Antoni Cid, ho va fer sobre Daniel Mayor, i Josep Rodríguez, nét de l’alcalde tortosí amb el mateix nom i cognom que ell, va recordar el seu avi. Tots quatre alcaldes van tornar al seu poble acabada la Guerra convençuts que no serien detinguts, perquè es van creure la promesa del règim franquista que qui no tingués cap delicte de sang no havia de patir per res. Tots, però, van ser acusats de manera indiscriminada de participar en la crema d’esglésies o de l’assassinat d’homes de dretes. Tots quatre van negar aquestes acusacions, perquè no havien participat ni incitat cap acte de sang, sinó que havien ajudat gent d’ideologia diferent a salvar-se. Tots quatre van estar empresonats i executats a Tarragona, i tots, segons consta en el seu expedient, van patir la mateixa causa de mort: "hemorràgia interna". Els quatre van ser soterrats a la fossa comuna del cementiri de Tarragona.



Finalment, el diputat d’ERC, Joan Tardà, va fer entrega als néts dels alcaldes republicans afusellats d’un quadre amb les seues fotos i la del president Companys, també assassinat pel règim franquista. Tardà va explicar les accions que està portant a terme ERC i altres entitats davant la justícia argentina, com és el cas de la querella per crims contra la humanitat arran de l’afusellament del president Companys. El diputat es va mostrar "satisfet perquè la justícia argentina s’ha declarat competent per investigar i jutjar". Tardà va recordar que "totes les societats que han tingut la desgràcia de patir passats feixistes han fet els deures, han metabolitzat i reparat el passat, menys Espanya, que és un cas excepcional". En aquesta línia, el diputat ha recordat que encara no s’han anul·lat les sentències dels tribunals feixistes que van portar tants republicans davant els escamots d’execució i que encara taquen amb falses acusacions els seus noms i trajectòries. "Espanya, en comptes de reparar les víctimes i jutjar els culpables, el que ha fet és bastir un model d’impunitat’, conegut arreu del món com ‘el model espanyol d’impunitat", va concloure.

Imatges ERC Terres de l'Ebre

Iniciativa-Entesa per Tortosa adverteix de la ‘carta blanca’ per construir un barri nou al Temple Sud



TORTOSA (Baix Ebre).- El portaveu d’Iniciativa-Entesa per Tortosa, Jordi Jordan, ha acusat aquest dilluns el govern municipal de CiU d’abusar de la seua majoria absoluta, per no haver volgut pactar res del pressupost de l’Ajuntament per al 2014 amb els grups de l’oposició. Durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, Jordan ha recordat que Iniciativa havia proposat la reserva d’una partida per redactar el futur pla estratègic de Tortosa, “una de les promeses electorals de Ferran Bel de fa set anys”. Les altres propostes dels ecosocialistes passen per ajudar les famílies amb tots els seus membres a l’atur i sense cap tipus d’ingressos, i una línia de microcrèdits per a joves emprenedors. Finalment, Iniciativa també ha demanat un pla integral de millora de carrers i mobiliari urbà, un apartat per al qual el pressupost del 2014 destinarà una partida de poc més de milió d’euros. Segons Jordan, les millores en la via pública haurien de fer-se de manera ordenada i planificada.

D’altra banda, Jordan ha volgut valorar el conveni urbanístic entre l’Ajuntament de Tortosa i els propietaris del Pla Parcial Temple Sud. El portaveu d’Iniciativa ha justificat l’abstenció del seu grup perquè s’ha reduït el percentatge d’habitatges protegits i perquè finalment no es compensarà la construcció d’un nou barri amb la rehabilitació de cases al nucli històric. A més, Jordan també ha advertit que les noves superfícies comercials al costat de l’autovia de l’Aldea poden perjudicar el comerç local. Segons el portaveu d’Iniciativa, s’està donant “carta blanca” a les grans superfícies comercials mentre no es fa un pla per promocionar el comerç de proximitat a Tortosa.

Finalment, Jordan ha afirmat que el govern de Bel va informar els grups de l’oposició del desbloqueig del Pla Parcial Temple Sud només una hora abans d’explicar-ho als mitjans de comunicació. El portaveu d’Iniciativa també ha denunciat falta de transparència en temes com la situació del projecte del nou complex d’aigües a l’estadi municipal.

El PP de Tarragona dedica un seminari d'estudis europeus a la figura del tortosí Juan Manuel Fabra


TARRAGONA.- El PP de Tarragoan ha volgut dedicar un seminari d'estudis a la figura del tortosí Juan Manuel Fabra, que va morir l'abril del 2012. Fabra va ser un dels fundadors del PP a la província de Tarragona, i a més de regidor de l'Ajuntament de Tortosa i diputat també va ser escollit diputat al Parlament Europeu i president del Tribunal de Comptes. En aquest sentit, el nou Seminari d'Estudis Europeus Juan Manuel Fabra se celebrarà el proper dissabte, 30 de novembre, a Tarragona, dedicat a 'Europa i el procés separatista a Catalunya'.

El diputat del PP, Alejandro Fernández, ha presentat aquest dilluns al matí el Seminari d’Estudis Europeus Juan Manuel Fabra, que se celebrarà el proper dissabte 30 de novembre a Tarragona, i que vol servir per “homenatjar una de les figures més importants del PP europeu, i per posar damunt de la taula els debats europeus més rellevants dins del debat polític espanyol”. El coordinador del seminari ha volgut recordar la figura de Fabra, “que va fundar el Partit Popular de Tarragona, va ser diputat i eurodiputat, i va arribar a ser President del Tribunal de Comptes de la Unió Europea, pel que estem parlant d’una de les persones amb un dels màxims càrrecs a les institucions europees”.

En aquesta primera edició del seminari, que serà de caràcter anual, es debatrà “una qüestió d’absoluta actualitat, com és Europa i el procés separatista de Catalunya, i en el que participaran algunes de les persones més rellevants del Partit Popular i del Govern, que es van oferir des del primer moment per participar-hi”. L’acte comptarà amb una taula rodona on participaran el secretari de Relacions internacionals del Partit Popular, José Ramón García Hernández, i els eurodiputats Santiago Fisas i Salvador Garriga, una taula rodona que serà moderada per l’exportaveu adjunt a la Comissió d’Exteriors del Congrés, Francesc Ricomà. La cloenda del Seminari anirà a càrrec del coordinador Alejandro Fernández, i del Secretari d’Estat per la Unió Europea, Íñigo Méndez de Vigo. Prèviament, es farà un recordatori a la figura de Juan Manuel Fabra, que anirà a càrrec del Diputat al Parlament, Rafael Luna.

24 de novembre del 2013

La Ràpita presenta la seua candidatura per ser Capital Espanyola de la Gastronomia


SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- Les ciutats de Huesca, Valencia, Sant Carles de la Ràpita i Vitòria-Gasteiz han presentat Candidatura per a la seua elecció com a Capital Espanyola de la Gastronomia 2014, guardó que aquest any celebra en la seua tercera edició i que convoca la Federació Espanyola d’Hostaleria i la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme (FEPET). El termini de presentació de projectes va finalitzar a les dotze de la nit del dia 20 de novembre, i la proclamació de la ciutat seleccionada com a Capital Espanyola de la Gastronomia 2014 serà a Madrid, el proper 17 de desembre.

Sant Carles de la Rápita és membre de la plataforma de promoció gastronòmica “Saborea Espanya” que agrupa a 20 destinacions gastronòmiques que destaquen per la seua rica oferta. Vuit de les ciutats espanyoles que pertanyen a “Saborea  Espanya” van presentar les seves candidatures en les edicions de 2012 i 2013. Sant Carles de la Ràpita compta amb una rellevant tradició gastronòmica basada en la cuina marinera i l’excel·lència del producte del mar i del proper delta de l’Ebre. Són destacats, especialment, el llagostí i la galera que es comercialitzen en el seu port. Tota la riquesa del mar es fusiona amb els productes de la terra com l’arròs, la flor de sal artesanal, Vins DO de la Terra Alta i olis de les DO de les Terres de l’Ebre.

Imatge EN La Ràpita




Recreen a la Fatarella la 'immolació' dels soldats republicans en l'últim combat de la Batalla de l'Ebre


LA FATARELLA (Terra Alta).- El 15 de novembre de 1938 acabava la Batalla de l'Ebre amb un cru combat a la Fatarella. Aquest diumenge, l'associació de recuperació de la memòria històrica Lo Riu ha fet una recreació d'aquell combat i ha homenatjat els soldats de la 15ena brigada de la 35ena Divisió republicana que hi van deixar la vida i que van facilitar la retirada de l'exèrcit republicà per Flix. A l'acte hi ha participat el fill de Vicente Rojo, el Cap d'Estat Major de la República, que ha recordat la defensa que sempre va fer el seu pare de la professionalitat de l'exèrcit republicà, tot i la derrota. L'associació Lo Riu ha celebrat aquestes jornades en el marc del 75è aniversari de la Batalla de l'Ebre.



Aproximadament un miler de soldats republicans, segons estudis de la Universitat de Barcelona (UB), van morir entre la matinada del 14 de novembre i el 15 de novembre de 1938 a la línia de fortificacions de la Fatarella, a la Terra Alta, en el que va ser l'últim combat de la Batalla de l'Ebre. Els homes que van decidir quedar-se a defensar les posicions de Raïmats sabien que probablement no se'n sortirien. La seva resistència i el sacrifici de les seves vides va permetre aturar durant 48 hores l'ofensiva de l'exèrcit franquista perquè 25.000 soldats republicans poguessin creuar el riu Ebre a Flix i iniciar la retirada. Historiadors i experts han coincidit en apuntar que sense la immolació d'aquests soldats republicans a les fortificacions de la Fatarella, les víctimes de l'avançament franquista haurien estat incomptables.

Les fortificacions de la Fatarella no es van localitzar fins a l'any 2005 per membres de 'Lo Riu', Associació per l'Estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de l'Ebre. Des de llavors un equip d'investigació de la UB ha estat fent diverses excavacions arqueològiques i estudis que han servit per conèixer més detalls d'un combat de la Batalla de l'Ebre, el del front de la Fatarella, fins a llavors gairebé desconegut. La quantitat de restes de projectils i artilleria que s'hi ha trobat corroboren que aquell combat va ser un dels més cruents de tota la batalla. Altres troballes han servit per descriure el dia a dia d'aquells soldats. En una de les excavacions es va trobar en 'Charlie', nom amb què es va batejar les restes d'un d'aquells soldats republicans localitzades dins d'una trinxera.

Aquest diumenge un grup de recreació històrica ha fet una petita representació, al mateix lloc exacte, del que allí es va viure en els darrers dies de la Batalla de l'Ebre. Els soldats franquistes han lluitat fins aconseguir ocupar la primera línia de fortificacions per acabar amb un dur i gran assalt contra la segona línia on no hi ha sobreviscut gairebé cap soldat republicà.

Un exèrcit professional i disciplinat
Aquesta línia de búnquers i trinxeres de la Fatarella es va construir en plena Batalla de l'Ebre per l'exèrcit republicà, i en menys de dos mesos. Alguns experts han considerat que aquest va ser un exercici de previsió i estratègia militar mai vist en una guerra fins a llavors. Aquest fet, com molts altres aspectes del desplegament militar de la República, servirien per recolzar les reivindicacions que es va quedar sense poder dir en veu alta després de la Guerra Civil espanyola, Vicente Rojo, Cap d'Estat Major de la República. Així ho ha explicat un dels seus fills, José Andrés Rojo, que ha participat aquest diumenge en l'homenatge a la 15ena brigada de la 35ena divisió republicana pels quals s'ha instal·lat una impactant placa prop de les trinxeres.

"Va ser una cosa que sempre va tenir al cap i va ser una de les seves assignatures pendents perquè en tornar a Espanya mai va poder parlar ni fer res, el van qualificar com un mort civil", ha explicat el fill de Vicente Rojo. "Va ser també al final de la guerra quan més es va demostrar que la República va tenir un senyor exèrcit, que hi va haver molts militars lleials i molta gent amb un disciplina militar autèntica", ha defensar Rojo. "Sempre s'ha pensat que eren milicianots bruts disparant pel món i no va ser això. La República va saber organitzar un veritable exèrcit i hi va haver molt militar honest i fidel al seu jurament que va mantenir la unitat i la disciplina en un exèrcit ben organitzat que es va quedar, per raons polítiques internes i internacionals, abandonat", ha afegit.

José Andrés Rojo ha agraït a l'associació Lo Riu que treballin per reviure i mantenir la memòria de fets com els de la Batalla de l'Ebre i ha lamentat que hi hagi moltes generacions a l'estat espanyol que desconeixen completament què va ser i suposar realment la guerra d'Espanya. "Que no es deixi que s'oblidi perquè no torni a passar", ha dit.

Patrimoni bèl·lic
Aquestes jornades de celebració del 75è aniversari de la Batalla de l'Ebre de l'associació Lo Riu van començar aquest dissabte amb el primer Congrés de Recuperació del Patrimoni de la Guerra Civil Espanyola on diferents entitats que treballen per la recuperació de la memòria històrica a tot l'Estat van compartir les seves experiències. Com ha apuntat Alex Sambró, de l'associació Lo Riu, totes les entitats van reconèixer que la feina que duen a terme es fa sense cap ànim de lucre però seria necessari més recolzament de les administracions públiques.

A la Fatarella, la recreació històrica i els actes d'aquest cap de setmana es volen seguir mantenint els propers anys i consolidar-los dins dels programa d'activitats de la recuperació de la memòria històrica col·lectiva de la Batalla de l'Ebre.


Via ACN (Anna Ferràs)

El Consell del Baix Ebre i Creu Roja impulsen la teleassistència mòbil i la localització de persones



TORTOSA (Baix Ebre).- El Consell Comarcal del Baix Ebre i Creu Roja han signat aquest divendres dos convenis de col·laboració per impulsar el servei de teleassistència mòbil i el servei de localització de persones. Aquestes noves eines pretenen millorar les condicions de vida de les persones i famílies que les utilitzin. La teleassistència mòbil permetrà als usuaris contactar, les 24 hores del dia, amb el Centre de Coordinació de Creu Roja en cas d'emergència, encara que no estiguin al seu domicili. D'altra banda, el servei de localització va adreçat a les persones amb la malaltia d'Alzheimer o altres tipus de demències. Els usuaris del servei estaran localitzats permanentment per tal de detectar i prevenir situacions potencialment perilloses.

Via Canal 21 Ebre

Bel afirma que les obres de les cases ensorrades al sector del Garrofer complien el perímetre de seguretat


TORTOSA (Baix Ebre).- L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha assegurat que les obres d'enderroc de dues cases que van acabar esfondrant-se el passat dia 11 de novembre al sector del Garrofer del barri de Santa Clara tenien delimitat i senyalitzat el perímetre de seguretat, complint les prescripcions que determina el pla bàsic de seguretat per aquest tipus d'actuacions. L'incident va provocar ferides al cap en una dona i una altra va quedar bloquejada dins de casa seva, i va obligar a desallotjar catorze persones dels seus domicilis. Segons Bel, totes elles podrien tornar a casa la setmana vinent si, finalment, les condicions climàtiques permeten finalitzar les tasques d'enderroc total de les cases ensorrades.

El govern municipal espera disposar en breu de l'ampliació de l'atestat que ha sol·licitat a la policia local de Tortosa per tenir sobre la taula tots els informes relatius a l'esfondrament. Segons Bel, la delimitació del perímetre de seguretat era la correcta i, en aquest sentit, ha aclarit que ni l'empresa, ni el coordinador d'obres ni l'arquitecte van incomplir el pla. "Altra cosa és si era suficient", ha precisat. També ha explicat que el carrer Progrés, que delimitava amb els immobles, es trobava "protegit" i no va ser tancat fins que no es va detectar el perill d'ensorrament.

La voluntat del consistori, segons ha insistit l'alcalde, és avançar les obres per poder-les finalitzar la setmana vinent i permetre el retorn a casa dels desallotjats. Tot i això, no ha descartat que durant els pròxims dies s'arribi amb un acord amb els propietaris d'un altre immoble adjacent que no va resultar afectat però que seria "convenient" que fos també enderrocat.

Via ACN

22 de novembre del 2013

El pressupost de Tortosa per al 2014 destinarà 560.000 euros a millores en la via pública



TORTOSA (Baix Ebre).- L'increment dels ingressos de l'Impost de Béns Immobles (IBI), gràcies a l'avançament de la revisió cadastral, permetrà a l'Ajuntament de Tortosa quadrar un pressupost de 30,92 milions d'euros -un 1,34% més que l'anterior- per al pròxim 2014 mantenint el nivell de despesa i evitant "ajustos significatius". Més i tot, l'equip de govern de CiU preveu aconseguir també una amortització de deute rècord, de 5,23 milions d'euros, per tancar el mandat per sota del nivell de 2007. Les inversions previstes, majorment les pendents del Pla Integral del Nucli Antic, estaran condicionades al pagament del deute d'entre 6 i 7 milions de la Generalitat. També es destinaran 560.000 euros a millores de la via pública.

Concretament, els comptes presentats aquest divendres preveuen un increment dels ingressos corrents del 2,31% que, segons s'han esforçat a remarcar l'alcalde, Ferran Bel, i la tinent d'alcalde de Serveis Centrals, Matilde Villarroya, no provindran d'una major pressió fiscal de la ciutadania. Principalment, han indicat, es podrà recaptar més gràcies a una millora dels processos administratius a l'hora de "descobrir el frau" existent en impostos com l'IBI.

Això ha estat possible, segons ha reconegut Bel, gràcies a l'avançament del procés de regularització cadastral que ha endegat el govern espanyol, que a Tortosa registrava fins a 500 incidències. Durant aquest 2013, l'actualització ha permès obtenir uns ingressos d'1,5 milions d'euros de ciutadans que no pagaven. L'alcalde ja ha avançat que l'Ajuntament "perseverarà" en aquesta línia per poder mantenir el nivell de despesa sense noves retallades "destacables" i "mantenint la qualitat dels serveis públics".

Al mateix temps, tant Bel com Villarroya, a més, s'han vantat d'haver congelat la majoria d'impostos i haver reduït algunes taxes, com la d d'escombraries, en un 5%. La previsió per aquest 2014, és també que les subvencions finalistes siguin més elevades, així com ingressos de capital per a executar inversions. Segons han apuntat, les previsions "molt prudents i conservadores" sobre impostos indirectes -que cauen un -51,72%- com el d'obres, amb poc més de 100.000 euros, una pauta a la baixa que també se segueix en la previsió de transferències corrents, especialment les provinents de l'Estat.

A l'altre cantó, en l'àmbit de les despeses, la previsió d'amortitzar 5,23 milions d'euros de deute financer del consistori d'euros ha estat presentada com una de les grans fites. Una xifra "com no s'havia vist mai a Tortosa", segons Bel: "complint això i el del 2015 aconseguirem l'objectiu que ens havíem marcat de deixar l'Ajuntament, figuradament, perquè els ciutadans decidiran, amb menys endeutament del que vam trobar el 2007. Si es compleix, serem el primer alcalde i primera tinent d'alcalde que deixem el deute més baix del que vam trobar".

Addicionalment, Villarroya ha assenyalat que la despesa corrent es reduirà de forma mínima després de la renegociació de contractes de servei -amb -3,98%-. També es mantindrà la política d'amortitzar les places de la plantilla de treballadors municipals, reduint amb -1,39% aquest capítol. Malgrat això, la regidora insisteix que els serveis i programes "mantindran el mateix nivell d'eficiència". "Ja està tot racionalitzat i no cal fer tants ajustos", ha indicat. S'incrementen les aportacions a entitats assistencials i es mantenen les subvencions al teixit associatiu.

Inversions condicionades

Les obres urbanístiques i de manteniment de la via pública prenen tot el protagonisme en el capítol d'inversions que, entre la societat de gestió urbanística GUMTSA i el consistori, sumen per aquest 2014 uns 3,8 milions d'euros. L'equip de govern ha subratllat que es destinaran 560.000 euros a actuacions de manteniment i millora de la via pública, distribuïdes pels diferents barris i amb especial èmfasi en la pavimentació de carrers.

Però seran, novament, les obres encara pendents del Pla Integral del Nucli Antic de Tortosa (Pincat), les que conformen el gruix d'actuacions previstes, principalment per la GUMTSA. La més prioritària, segons l'alcalde, serà la urbanització dels carrers Montcada, Bonaire, Progrés i les places Montserrat i del Garrofer, que sumen uns 960.000 euros. També figura la rehabilitació de l'església de Sant Francesc -570.000-, la urbanització del carrer Sant Francesc -496.000- i obres i expropiacions del barri del castell -810.000-.

Malgrat aquesta previsió, i segons ha reconegut Bel, l'execució d'aquestes obres incloses en la Llei de Barris, no tindrà lloc fins que el consistori no comenci a cobrar els endarreriments pendents de la Generalitat, que s'ha "incrementat molt". En total, el Govern deu entre 6 i 7 milions d'euros al municipi, principalment pel Pincat. "Tenim finançament però no tresoreria", ha explicat. Aquesta mateixa premissa s'aplica a la resta d'inversions, incorporant-se només les que tenen "finançament garantit". Al marge de les ja esmentades, també es preveuen partides pel Pla de Foment Turístic i la rehabilitació dels assecadors de pauma de la pedania dels Reguers.

Per a Villarroya, el resultat d'aquests comptes -que en el cas del grup municipal s'eleven fins els 30,92 milions, un 21% més per la incorporació del pressupost de la societat Tortosa Salut, que gestiona la Clínica Terres de l'Ebre- és fruit de la "feina feta" amb anterioritat, amb l'aplicació de retallades durant els últims anys. Segons ha recordat, els comptes es veuen condicionats per les lleis superiors que obliguen a l'equilibri pressupostari, les restriccions de crèdit o el Pla d'Ajust Financer obert pel consistori, així com per la situació econòmica global. Malgrat això, confia, la regidora, aquesta previsió serà "la base per al creixement posterior".

Via ACN (Jordi Marsal)

Disqus for Marfanta