28 de maig del 2014

El govern del PP tomba la moció de CiU que reclamava el tancament i desmantellament del projecte Castor


MADRID.- El govern espanyol del PP continua resistint-se a acceptar el tancament definitiu i el desmantellament del projecte Castor, després que diversos informes oficials demostrin la relació entre les injeccions de gas i els terratrèmols. Els vots del PP a la comissió d'Agricultura i Medi Ambient del Congrés ha rebutjat la proposició no de llei de CiU en aquest sentit, amb les habituals apel·lacions a la "cautela" i la "prudència" fins que els informes dels experts internacionals acabin corroborant la relació. Tant CiU, com PSOE, l'Esquerra Plural i Compromís, que han donat votat a favor, han exigit el desmantellament segur de les instal·lacions i que es reconegui els municipis afectats.

La portaveu del PP a la Comissió, María Teresa de Lara, ha rebutjat els arguments que plantejava la iniciativa parlamentària repetint la mateixa consigna que el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, porta repetint durant els últims mesos sense major concreció. Tot i assegurar entendre la demanda, ha apuntat que no serà fins quan "s'acabin els treballs" que "es comptarà amb una base tècnica sòlida per prendre una solució definitiva, inclòs el desmantellament, prioritzant la seguretat de les persones". "Mentrestant, és oportú mantenir la cautela i la prudència. La paralització del magatzem es prolongarà tot el temps que sigui necessari", ha reblat De Lara.

Aquesta és una de les grans inquietuds que plana sobre els promotors del Castor en aquests moments: en el cas que no es posi en marxa, Escal UGS haurà de fer front al pagament de bona part dels 1.440 milions d'euros dels bons emesos amb el suport del Banc Europeu d'Inversions (BEI), que havia d'aconseguir a càrrec del finançament estatal. Precisament, De Lara també ha fet referència a la demanda que el BEI controli el desenvolupament administratiu i tècnic de l'obra, tot assegurant que no li correspon tutelar aquests projectes.

També ha apuntat que en el cas que es procedeixi a efectuar el desmantellament, l'empresa promotora, Escal UGS, ja havia presentat un pla per restituir l'entorn a les condicions anteriors. Segons ha tancat, s'han pres les "mesures oportunes per garantir la màxima transparència" amb la Generalitat i altres administracions, malgrat les múltiples denúncies per ocultació d'informació per part del govern espanyol.

El diputat de CiU que ha defensat la moció, Martí Barberà, ha recordat que una cosa és la voluntat de guanyar temps per resoldre el problema i, l'altra, l'opacitat exhibida pel govern espanyol. Barberà ha demanat, infructuosament, al govern del PP un compromís clar per a l'aturada definitiva del projecte així com el seu desmantellament. Ha reclamat al ministre d'Indústria que comparegui al Congrés per esclarir tots els interrogants i punts foscos sobre aquest procés. La moció ha incorporat l'aportació de l'Esquerra Plural perquè es depurin responsabilitats administratives i polítiques, evitant que sigui l'erari estatal o els consumidors de gas els que hagin d'assumir el costs del projecte -per sobre dels 1.700 milions d'euros actualment-.

El grup del PSOE també s'ha mostrat favorable al tancament i al desmantellament, tot demanant que es reconeguin com a part afectada tots els municipis a banda i banda del Sénia que han rebut les conseqüències dels terratrèmols. "Cal que els poders públics prenguin mesures per restablir la tranquil·litat dels ciutadans", ha assegurat el diputat socialista valencià, Joan Ruiz qui, amb cert to autocrític, ha admès que tant PP com PSOE "hem tingut tots temps per rectificar". Això no ha evitat un creuament de retrets amb la diputada del PP sobre la responsabilitat dels governs dels respectius signes en la tramitació del Castor. La proposta s'ha rebutjat amb els 21 vots del PP en contra, 20 a favor i 1 abstenció.

Via ACN

1 comentari:

  1. ...senoras-señores..., habiendo "las hermanitas de la caridad" que hay por medio (Don Florentino y compañia), y estando nosotros (los ciudadanos de por aqui) tan modositos, tendremos el filo de la espada acechando por encima de nuestras cabezas, el Castor nunca ha parado su actividad, los mandamases estan en Madrid y hasta alli los terremotos no les llegara, eso y lo mismo con el Ebro, quieren subir una paret de pantano medio kilometro mas hacia arriba, asi almacenaran el agua que valencianos, murcianos y almerienses necesitan, lo cual sera una estupenda mordida de capital para Don Florentino, pues sus empresas seran los constructores, pues el hombre necesita pelas para que su Real Madrid sea en mas ocasiones campeon, y por lo tanto ha de hacer buenos fichajes..., en fin, yo ya hace tiempo que dije ciertas cosas, que para unos señores "de conocimiento" cuento cosas de TBO, pero mas cosas se veran...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta