21 de maig de 2014

El Museu de Tortosa presenta la troballa d'un fòssil de rèptil marí del Juràssic a l'àrea dels PortsTORTOSA (Baix Ebre).- La troballa casual d'un fòssil per part d'un guarda del Parc Natural dels Ports ha resultat ser un crani cocodriliform marí, possiblement de l'espècie Ictiosaure o Talattosuchia, amb una antiguitat d'entre 175 i 183 milions d'anys, que el situa al període geològic del Juràssic i que, pendent que estudis ulteriors ho confirmin, estaríem parlant de la primera troballa d'aquestes característiques a Catalunya i la segona a l'Estat espanyol. La prudència s'imposa en les primeres valoracions d'una troballa com aquesta, i els experts d'entrada es limiten a reconèixer la seva "importància, tant a nivell científic com patrimonial".

En qualsevol cas, el fòssil s'ha inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya, i l'espai on s'ha trobat ha quedat registrat com a Jaciment Paleontològic del Port. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, el director dels serveis territorials de Cultura, Ferran Bladé, el regidor de Cultura, Joaquim del Pino, i l'arqueòleg dels serveis territorials, Joan Martínez, han presentat avui la troballa.

Els primers estudis consideren "necessària una intervenció paleontològica i de restauració, estudi i documentació de les restes òssies trobades així com de la rica fauna invertebrada associada", segons l'informe elaborat pel Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Efectivament, la troballa consisteix en un crani sencer, dos dents i altres restes òssies, junt a altres restes d'invertebrats. Les restes estan encastades en una roca calcària, que va identificar casualment un treballador del Parc Natural dels Ports fa aproximadament un any. Des de llavors, els experts han examinat la troballa i l'escenari on es va localitzar, que no es divulgarà per preservar la seva integritat i evitar espolis.

Imatge Ajuntament de Tortosa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta