19 de maig del 2014

El pont roig de Tortosa es transforma amb una instal·lació d'art efímer sobre les ombres de la memòria



 TORTOSA (Baix Ebre).- L'antic pont del ferrocarril, ara via verda, viurà en els propers dies una transformació per convertir-se en un escenari artístic de llums i ombres. Es tracta d'una intervenció efímera, que s'emmarca dins del projecte cultural europeu Changing Tracks, de l'arquitecte català Xevi Bayona. L'actuació sobre el pont s'anomena "Ombres de memòria", i consisteix en situar cintes de colors al llarg de tota l'estructura que jugaran amb les siluetes dels vianants i i ciclistes. En paraules de l'artista, es tracta d'onze quilòmetres de cintes de colors "capaces d’atrapar i intensificar, durant el dia, la llum del sol, i de nit la llum d’uns focus per mostrar siluetes, ara ja no del fum dels trens, del ritme dels vagons, del soroll i la velocitat, sinó del pas tranquil i pausat de les bicicletes i persones".

L'acció de Tortosa, que ha començat a instal·lar-se aquesta setmana i s'inaugurarà el proper divendres 30 de maig, serà simultània a altres actuacions a les ciutats de Girona i Olot, i a les que també es faran al Comtat de Mayo (Irlanda) i al Comtat de Northamptonshire (Regne Unit). Les accions han estat impulsades per la Comissió Europea i, al nostre país, per la xarxa d'activitats culturals Transversal. La intenció principal del Changing Tracks és involucrar nous públics per a l'art contemporani, mitjançant la col·locació de les obres d'art en espais d'exposició i d’exhibició no tradicionals, eliminant així les barreres a la participació i proporcionant oportunitats per atreure una àmplia gamma d'usuaris d'oci i recreatives.

Changing Tracks ha rebut finançament de l’Agència Executiva en l’àmbit de l'Educació, Audiovisual i Cultural de la Comissió Europea (EACEA), com a part del Programa Cultura de la UE 2007-2013, i el porten a terme el Consell del Comtat de Northamptonshire, el Consell del Comtat de Mayo i el Consorci Transversal, Xarxa d'Activitats Culturals, que comptarà amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per al desenvolupament del projecte al nostre país. Xevi Bayona ha començat la instal·lació aquest dilluns mateix amb l'objectiu de finalitzar-la la setmana entrant. En paral·lel a aquesta actuació, l'artista ha fet diversos tallers artístics amb escolars del municipi, en el marc de la seua estada a la nostra ciutat.


Imatge Ajuntament de Tortosa

1 comentari:

  1. Pos ben vingudes siguen les iniciatives artístiques!
    Voleu dir que no el convenceríem per "empaquetar" el monument del riu per a la Cinta?
    A lo Christo...
    Seria, si més no, un descans per a la vista.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta