15 de maig del 2014

Espadaler reclama un canvi d'actitud del govern de l'Estat amb Catalunya sobre el cas del Castor



TORTOSA (Baix Ebre).- El Govern i els ajuntaments de les Terres de l'Ebre tornaran a fer front comú per exigir el desmantellament de la plataforma Castor, després de conèixer-se alguns detalls dels informes geològics encarregats pel Ministeri d'Indústria que confirmen la relació entre les injeccions de gas i els sismes. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha confirmat la "indignació" que hi ha per part dels ajuntaments i de la Generalitat per la "deslleialtat" del Ministeri, que no ha aportat cap tipus d'informació sobre el magatzem de gas. Espadaler ha exigit un canvi d'actitud al Ministeri, a qui ha reclamat "transparència" sobre tots els estudis que s'han requerit sobre el Castor.

"Hem passat de la preocupació durant els episodis sísmics a la indignació per l'actitud deslleial del Ministeri d'Indústria". Així ha expressat el conseller Espadaler el malestar que hi ha cap al govern espanyol per part de la Generalitat i dels ajuntaments i consells comarcals de les Terres de l'Ebre, després de constatar que el Ministeri d'Indústria ha "ocultat" informació sobre la plataforma Castor.

Durant la reunió, convocada pel conseller d'Interior i que s'ha celebrat a la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre per valorar el contingut de l'informe de l'Instituto Geográfico Nacional (IGN), representants dels ajuntaments i el mateix Govern han reiterat la petició de demanar el tancament definitiu i desmantellament de la plataforma Castor. "Continuarem mantenint la unitat d'acció que vam tenir durant l'episodi per demanar allò que ja no és només voluntat dels ajuntaments, del Govern, un mandat del Parlament, sinó que també és un clam del conjunt de la ciutadania que reclama el tancament de la instal·lació", ha assegurat.

Espadaler ha exigit transparència al Ministeri i lamentant que es filtren nous estudis que estan en mans del govern espanyol i que no es faciliten a les parts afectades. "Si per tenir un estudi hem trigat cinc mesos, demanem correcció immediata d'aquesta laxitud i d'aquesta actitud deslleial cap als ajuntaments i cap al Govern", ha afegit el conseller. En aquest sentit, ha assegurat que la reiteració de petició d'informació sobre el Castor s'ha fet des de la Generalitat, també es farà per part dels ajuntaments, i a través dels partits polítics amb representació al Congrés, sense abandonar la via judicial oberta.

Sobre la denúncia que la Generalitat va presentar a la fiscalia de medi ambient de Tarragona i que es va traspassar a la fiscalia de Castelló, que és qui instrueix les diligències d'investigació, el conseller ha assegurat que no hi ha cap novetat. Amb tot, davant la possibilitat que la fiscalia de Castelló estudiï querellar-se per un possible delicte ambiental, el conseller ha avançat que, si es confirma, la Generalitat estudiarà "seriosament" personar-se en la causa.

"L'objectiu comú és el tancament definitiu d'aquesta activitat i l'informe que hem conegut posa negre sobre blanc allò que tothom intuïa que és la relació directa de l'activitat del Castor amb l'episodi dels sismes", ha assegurat Espadaler.

Per la seua part, l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, s'ha mostrat satisfet perquè es manté el front comú contra la instal·lació, i ha lamentat la "deslleialtat" del Ministeri cap als ajuntaments i el Govern. Montserrat ha assegurat que els informes han confirmat el que "el sentit comú ens deia" sobre la relació causa-efecte, i s'ha mostrat preocupat pel contingut d'aquests estudis. "Encara fa més por en la mesura que parla de falles no cartografiades", ha afegit.

A la reunió d'aquest dijous han assistit els alcaldes d'Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Ulldecona, Sant Jaume d'Enveja i Deltebre, i regidors d'Amposta, Tortosa. També el delegat del Govern a l'Ebre, Xavier Pallarès; el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich; el cap de la Unitat de Protecció Civil a la subdelegació del govern espanyol a Tarragona, José Maria Mangas; la directora dels serveis territorials d'Interior, Eva Ruiz; i representants de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i representants dels consells comarcals del Baix Ebre i del Montsià.

Peticions al Ministeri

El conseller d'Interior s'ha mostrat visiblement molest per la deslleialtat del Ministeri d'Indústria després de comprovar que l'informe de l'IGN que es fa públic el passat cap de setmana data del 17 de desembre. Espadaler ha recordat que, com a màxim responsable de l'estructura de protecció civil, es va adreçar per carta al ministre d'Indústria, José Manuel Soria, el 4 d'octubre, demanant que el Ministeri l'informés de les "causes, estudis fets, risc potencials i possibles solucions" i "d'aquells informes que s'hagin elaborat" en relació als moviments sísmics.

El ministre va respondre en data 26 de desembre que s'havien requerit informes a l'IGN i a l'Instituto Geológico Nacional i Minero de EspaÑa (IGME) i que "es troben en fase d'elaboració". Ara, segons ha transcendit, el ministeri disposava d'almenys l'informe de l'IGN des del 17 de desembre i, per tant, dies abans que el ministre Soria contestés la carta del conseller d'Interior.

El Departament, a més, va trametre dos escrits, l'1 i 4 d'octubre, demanant dades tècniques a l'empresa ESCAL UGS S.L., concessionària del magatzem Castor, que va contestar que aquestes qüestions estaven en possessió del Ministeri.

El 6 de març d'enguany, abans que es conegués l'existència de l'informe de l'IGN, el conseller va enviar una nova carta al ministre manifestant-li que tot que no havia tingut cap notícia de l'estat dels informes encomanats a l'IGN i a l'IGME assegurant que "l'absència d'informació preocupa i indigna els veïns" de la zona afectada pels moviments sísmics. Concloïa sol·licitant que es comuniqués al Departament d'Interior "els informes que hagin emès" ambdós instituts oficials i de "les previsions del Ministeri sobre el futur de l'activitat".

Dimarts d'aquesta setmana, el conseller Espadaler ha enviat una nova carta al ministre lamentant "no només la manca d'atenció i resposta a la ciutadania afectada, sinó també la manca de lleialtat institucional cap a la Generalitat, que ostenta les competències en matèria de Protecció Civil i que ha estat "sistemàticament ignorada en aquest greu episodi". El conseller Espadaler sol·licita al ministre que se li doni trasllat "amb la màxima urgència de tota la informació de que disposi al respecte" de l'episodi de sismicitat induïda.
Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta