26 de maig del 2014

La CHE instal·larà una barrera elèctrica a Amposta per frenar l'expansió del caragol maçana aigües amunt de l'Ebre


AMPOSTA (Montsià).- La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) instal·larà una barrera elèctrica a l'Ebre, a l'altura d'Amposta, per evitar que la plaga del caragol maçana remunti el riu i s'estengui més enllà del Delta. El dispositiu, que costarà uns 20.000 euros, tindrà una tensió de 12 volts per foragitar els gasteròpodes. L'organisme de conca efectua durant aquests dies prospeccions amb piragües i bussos a la llera de l'Ebre entre Xerta i Amposta. De moment, no s'ha localitzat cap exemplar en aquest tram. Malgrat això, el president de la CHE, Xavier de Pedro, ha anunciat també que prohibiran que les embarcacions que naveguen aigües avall de Flix puguin fer-ho també a altres zones de la conca i viceversa.

L'objectiu primordial amb el qual treballa l'organisme de conca, de forma coordinada amb la Generalitat, és evitar per tots els mitjans que el caragol maçana pugui remuntar el riu Ebre i sortir del Delta. Actualment, constaten, es troba present a la llera del riu a la zona de la desembocadura i aigües amunt, però encara no ha sobrepassat la zona d'Amposta. De fer-ho, resultaria especialment preocupant en el cas que arribés a l'assut de Xerta, d'on surten els dos canals de regadiu, fet que podria acabar escampant la seva presència per tot el tram final del riu Ebre.

"Hem d'aconseguir confinar el caragol allí on existeixi i eradicar-lo en aquesta zona", ha subratllat el president de la CHE, Xavier de Pedro, que ha visitat les prospeccions. La primera mesura, en aquesta línia, serà la instal·lació de la barrera elèctrica de 12 volts a la riba i part de la llera de l'Ebre -sense necessitat d'haver-la de creuar-, a la mateixa alçada d'Amposta. Es tracta d'una vella idea que ja barallava el Departament d'Agricultura. L'organisme de conca, que treballa en la concreció del projecte, considera que es tracta d'una mesura econòmicament assumible -uns 20.000 euros- i que resultarà efectiva en aquest sentit.

Límits a la navegació

No només això. De Pedro ha anunciat també que, tal i com van acabar aplicant en el cas del musclo zebra, l'organisme restringirà la navegació d'embarcacions al tram baix del riu Ebre, aigües avall de Flix, per evitar la propagació de la plaga a altres zones. Això suposarà que aquestes naus no puguin navegar en altres rius de la conca i, viceversa, les de fora no podran fer-ho en aquest tram. Per fer-ho, hauran d'acreditar la seva total desinfecció. "Ens ho han demanat també des de la Unió Europea", ha apuntat.

Les prospeccions entre Xerta i Amposta que s'efectuen durant aquestes últimes setmanes i que encara s'allargaran alguns dies més pretenen descartar la presència de caragol maçana amb una revisió d'aquest tram amb bussos i una piragua. De Pedro ha destacat aquest fet com una bona notícia, després que el passat mes de desembre n'apareguessin alguns exemplars en sèquies pròximes al riu a l'alçada de Tortosa. Una presència que podria estar relacionada amb la introducció intencionada que va denunciar el Departament d'Agricultura al marge dret del riu.

Tot i que bona part del tram que s'estudia forma part del domini públic marítim terrestre, competència de la Direcció General de Costes, la CHE s'encarrega dels treballs. Després dels reiterats requeriments de la Generalitat i del sector arrossaire perquè el govern espanyol s'impliqués activament en la lluita contra la plaga i la prevenció de la seva expansió des de la seva detecció l'any 2009, de Pedro ha precisat que l'organisme ha invertit 110.000 euros en aquest tipus de prospeccions, que serveixen també per estudiar si existeixen al tram mol·luscs exòtics invasors com el musclo zebra o la cloïssa asiàtica. Aquestes actuacions es podrien repetir en el futur. Segons de Pedro, més que un problema pressupostari, la qüestió és trobar una solució efectiva per eradicar la plaga.

Via ACN

1 comentari:

  1. Aquesta mena de "matamosques" funcionen també amb els del PAR?
    Ho dic per que les podrien posar a Riba-roja, de pas, així evitaríem los "sirulos" de la pitjor espècie, els que es beuen l'aigua per inundar deserts i deserts on planten lo ferratge per a les cabres i els rucs. Amb tot el respecte per als animals.
    Tranquils, en quatre dies els amants del coure ja hi hauran tret partit de l'invent del TBO. I així un altre pressupost per a la eternitat.
    Un record per a la Mia Farrow i els seus diamants.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta