23 de maig del 2014

La xiulada popular contra el projecte Castor aplega prop d'un centenar de persones a Vinaròs

VINARÒS (Baix Maestrat).- Tímida resposta ciutadana a Vinaròs per exigir el desmantellament del projecte Castor. Prop d'un centenar de persones han secundat aquest dijous al vespre la convocatòria d'una xiulada davant l'Ajuntament per exigir la paralització del magatzem de gas submarí sense que l'Estat espanyol hagi d'assumir cap indemnització a l'empresa promotora, Escal UGS, en mans majoritàriament del grup ACS. L'acció de protesta ha acabat al ple del mateix Ajuntament, amb la presència de manifestants i pancartes. Critiquen la posició de l'equip de govern vinarossenc del PP, a qui han retret que no s'hagi implicat en la reclamació d'informació que han fet els alcaldes dels municipis veïns.

La xiulada, convocada per l'Assemblea Ciutadana de Vinaròs i promoguda a través de les xarxes socials durant els últims dies, ha trobat finalment un ressò limitat, especialment, si es compara amb les massives concentracions viscudes a la població durant els dies immediatament posteriors als terratrèmols dels passats setembre i octubre o la cadena humana al front marítim. "Pel número de gent que ha assistit és una vergonya", ha lamentat el portaveu de l'Assemblea, Sebastià Montserrat. "Passar d'un tema polític que ens afectat a tots penso que no ho hem de fer", ha abundat, tot recordant que són diverses les poblacions afectades al Baix Maestrat i al Montsià.

Els manifestants han acudit amb pancartes i cartells per recordar la seva ferma oposició al projecte Castor, reclamant la necessitat de tancar-lo definitivament i desmantellar-lo, això sí, sense que la ciutadania hagi d'assumir el cost de la possible indemnització que la promotora té garantida arran la concessió aprovada pel govern espanyol el maig de 2008. Volen també que es depurin les responsabilitats pertinents per la seva posada en marxa i les seves conseqüències, sísmiques i econòmiques.

L'aparició dels informes de l'Institut Geogràfic Nacional i, parcialment, de l'Institut Geològic i Miner dels últims, relacionant directament les injeccions de gas al magatzem amb els terratrèmols, dies han esperonat la convocatòria. Especialment, també, després que els alcaldes de Vinaròs i Peníscola, del PP, s'hagin desmarcat de la reclamació de tota la informació sobre els projectes al govern espanyol efectuada per altres ajuntaments afectats del territori -tant a Catalunya com els País Valencià- amb el pretext que l'enrenou mediàtic al voltant de la qüestió podria afectar negativament el turisme.

"Com a poble hem d'estar-hi en contra. Volem que el tanquin. No el volem més aquí. Una altra cosa és també que no volem el deute", ha explicat Montserrat. Les últimes notícies sobre possibles reunions entre el president d'ACS, Florentino Pérez, i alts càrrecs del Ministeri d'Indústria per arribar un possible acord econòmic per retornar la concessió del Castor han planat també sobre la protesta popular.

La protesta, que s'ha allargat pràcticament durant més de mitja hora, amb diferents moments d'intensitat, s'ha acabat encadenant amb la celebració del ple municipal, al qual han assistit un grup de manifestants amb cartells. L'equip de govern del PP havia inclòs a l'ordre del dia una moció relativa al projecte Castor responsabilitzant els governs del PSOE d'haver-los autoritzat, seguint la dinàmica d'inculpacions mútues entre els dos partits que domina el debat polític sobre el projecte -gestat amb governs socialistes però també conservadors- durant les últimes setmanes.

"Sembla com si tots els partits s'aprofitin del poble. I el poble no el vol -el Castor-. No pot ser que mentre està el poble aquí baix -a la plaça davant la cada de la via-, ells estan dalt. Haurien d'estar aquí, amb nosaltres: el que haurien de fer és donar-nos suport per fer-lo tancar", ha sentenciat Montserrat, tot avisant que si, finalment, el govern espanyol cedeix a les pretensions econòmiques d'Escal UGS i ACS, la societat tornarà a sortir al carrer.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta