22 de maig del 2014

Quatre dels imputats per la fallida de la Cooperativa de l'Aldea recorren que l'Ajuntament siga part afectada


L'ALDEA (Baix Ebre).- Quatre dels imputats en la investigació oberta al jutjat de Tortosa per esclarir la fallida de la Cooperativa de l'Aldea han presentat un recurs de reforma contra la decisió de la jutgessa de reconèixer l'Ajuntament com a part afectada en el procés. L'expresident del Consell Rector, Fernando Falcó; l'extresorer, Joan Benito; l'exsecretari, Joan Gilabert; i l'exdirector de la secció de crèdit, Enric Sabaté, consideren que, més enllà del suport als veïns afectats, el consistori no es pot considerar perjudicat per la Cooperativa. D'altra banda, l'exgerent, Daniel Ferré, ha recorregut la mateixa interlocutòria però amb l'objectiu de responsabilitzar Sabaté dels tractes de la Cooperativa amb Bankia.

Les maniobres i recursos dels imputats continuen empantanant un procés que es presumeix llarg, feixuc i complex. Després que l'Ajuntament de l'Aldea, en el seu intent de denunciar Bankia per estafa, aconseguís el reconeixement de la jutgessa com a part afectada en el procés, els tres exresponsables del Consell Rector abans i en el moment de la fallida, així com l'exdirector de la secció de crèdit, que continua mantenint el lloc d'empleat, han mostrat la seva frontal oposició a la decisió, segons el recurs al qual ha tingut accés l'ACN.


Tot i lloar la "tasca solidària" de l'Ajuntament en suport als afectats pel bloqueig de comptes -el consistori esgrimia per obtenir el reconeixement que es va fer càrrec de finançar despeses bàsiques en diversos casos-, l'advocat que comparteixen tots quatre, el tortosí Javier Faura, argumenta que no se'l pot incloure com a "perjudicat directe" d'una investigació que podria tenir conseqüències penals. En aquest sentit, addueix que també es podria reconèixer igualment el paper de la Diputació de Tarragona, que va aportar 30.000 euros, o la resta d'administracions per una menor recaptació o els recursos destinats a la intervenció policial.

Considera, d'altra banda, que tampoc es podria considerar el consistori com a acusació popular, com a administració pública, per evitar "una inflació de parts acusadores que podrien provocar una situació de desequilibri amb la posició defensiva, comprometent el propi concepte de procés just i equitatiu", citant el Tribunal Constitucional. També qüestiona que es pugui assimilar la condició d'un ajuntament a la dels ciutadans que tindrien reconegut aquest dret.

Recurs de l'exgerent

La mateix interlocutòria també ha estat recorreguda per un altre dels imputats en la investigació, l'exgerent de la Cooperativa, Daniel Ferré. En aquest cas, però, els arguments i l'objectiu del recurs són completament diferents. Ferré intenta, amb aquesta maniobra, desvincular-se de la imputació del director de l'oficina de Bankia d'Amposta, Antonio Fornós, a qui la jutgessa considera "cooperador necessari" seu en l'intent d'ocultar les irregularitats comptables que van portar la secció de crèdit al bloqueig de comptes.

El paper de Bankia en la fallida de la Cooperativa de l'Aldea va començar a dibuixar-se fa temps en la instrucció judicial de les diligències prèvies i va agafar forma consistentment quan la jutgessa va anunciar la imputació de Fornós després que l'Ajuntament de l'Aldea denunciés l'entitat bancària per estafa -extrem que no va acabar prosperant-. En el seu recurs, Ferré intenta argumentar que no va intervenir en aquests tractes, sinó que la relació estava "exclusivament controlada pel director de la secció de crèdit, Enric Sabater", també imputat en el cas. Segons la jutgessa, el banc va actuar de forma "no adequada en l'exercici de la seva activitat", consentint l'ús del seu logotip per part de la secció de crèdit de la Cooperativa, perquè "la beneficiava". A més d'emprar la imatge de Bankia, hi tenia domiciliats els rebuts dels impositors. La secció de crèdit, fins i tot, disposava d'un dels seus caixers automàtics del banc.

L'exgerent només reconeix haver participat "indirectament" després que la junta li atorgués poders per executar els acords en la pignoració dels béns de l'entitat, amb la qual es van utilitzar els comptes dels socis com a garantia del retorn dels préstecs per a inversions. Tampoc reconeix haver participat en la compensació arbitrària de crèdits, que hauria permès a alguns socis retirar els diners tot i el bloqueig de comptes, així com el cobrament dels rebuts domiciliats, una matèria de "competència exclusiva" del director de la secció de crèdit.

"Daniel Ferré només utilitzava els poders en qüestions comercials però mai va intervenir en assumptes financers, de direcció, estratègics o comptables", argumenta el seu advocat, invocant la normativa per la qual es regeix l'entitat i limitant el seu paper a "executor" del consell rector. No és el primer cop que l'exgerent utilitza aquest argument per defensar-se. Ja ho va fer, sense gaire èxit, quan va convocar un acte informatiu per als socis, en el qual va derivar les responsabilitats cap a Sabaté. L'expresident, Fernado Falcó, també imputat, va explicar que la junta havia donat a Ferré poders per fer i desfer dins de l'entitat, pràcticament sense límits.

Investiguen firmes falses

D'altra banda, el mateix Ferré ha presentat al·legacions demanant la nul·litat de la prova pericial cal·ligràfica ordenada per la mateixa jutgessa amb la qual vol esclarir si va ser falsificada la firma del president de la Cooperativa, Fernando Falcó, en el contracte per autoritzar l'obertura de comptes corrents a La Caixa que permetessin el pagament de 1.000 euros als impositors que tenien els estalvis bloquejats. Segons el perit, l'exgerent hauria falsificat la firma del llavors president. Ferré sosté que se li atribueix erròniament la signatura que va fer una altra persona.

Davant l'existència de quatre firmes en el contracte, la jutgessa vol saber si corresponen, tal i com s'havia apuntat, a l'expresident, l'exgerent i l'exdirector de la secció de crèdit. L'entitat bancària va respondre per la seva banda al jutjat que també dos dels seues empleats havien signat els contractes i, davant de totes aquestes contradiccions, s'ha decidit ampliar la prova a un dels seus treballadors.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta