13 de juny del 2014

El Síndic de Greuges portarà al Consell d'Europa la falta d'informació sobre el Castor


TORTOSA (Baix Ebre).- El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha anunciat aquest divendres des de Tortosa que s'adreçarà al Consell d'Europa i al comissari europeu de Drets Humans perquè es posicioni sobre la manca d'informació sobre el Castor. Ribó, que aquest dijous es va reunir amb la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia i amb l'Ajuntament d'Alcanar, considera "inadmissible" que no hi hagi informació "transparent" sobre aquest projecte i que s'hagi d'aconseguir "a pedaços". El Síndic també ha anunciat que, a partir de la queixa que aquest dijous li va presentar la Plataforma, emprendrà actuacions per exigir responsabilitats sobre les autoritats que van aprovar el projecte. "El decret de concessió del Castor és un disbarat", ha afegit.

El Síndic ha explicat que la queixa "extensa" presentada aquest dijous per la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia sobre el projecte Castor ha fet que la institució decideixi obrir noves vies d'actuació, més enllà de les iniciades d'ofici a l'octubre del 2013 arran de l'episodi sísmic. La primera d'aquestes, i que es començarà a tramitar per la via d'urgència aquest mateix divendres, serà la de traslladar al Consell d'Europea i al comissari europeu de Drets Humans la manca d'informació que hi ha sobre el projecte. "Volem que es pronunciï i recordem que el seu fallo és d'obligat compliment per l'Estat perquè és la institució que ha de vetllar per l'accés al dret d'informació", ha afegit.

Una altra de les actuacions que emprendrà el Síndic anirà adreçada a exigir responsabilitats sobre les autoritats que van aprovar el projecte. "Estudiarem el malgovern en el decret de concessió i exigirem les responsabilitats administratives que pertoqui", ha assegurat. En aquest sentit, Ribó ha assegurat que s'adreçaran a la Generalitat perquè també "prengui cartes en l'assumpte", a la Defensora del Pueblo de l'Estat i a tots els grups parlamentaris a les Corts espanyoles. El Síndic ha explicat que si es pot demostrar una mala praxis administrativa "pot ser una prova per empènyer a obrir un causa judicial".

El Síndic també estudiarà com activar la via judicial per evitar que s'hagi d'indemnitzar la promotora del Castor amb recursos públics. "Hi ha alguns plets en procés ja i estudiarem com fer-ho, però sempre plana l'amenaça de la indemnització. A sant de què els contribuents hem de pagar 1.300 milions d'euros?" s'ha escandalitzat Ribó.

Per últim, Ribó ha assegurat que també s'adreçarà a la Defensora europea perquè doni i exigeixi explicacions de la "no atenció" que ha fet la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia a la Comissió Europea.

138 queixes i 105 consultes a les Terres de l'Ebre

Ribó ha fet aquestes declaracions durant una trobada amb els mitjans de comunicació coincidint amb una visita de dos dies a les Terres de l'Ebre. El Síndic ha explicat que durant l'any passat va rebre 138 queixes de l'Ebre, que representen un 1,6% del total de Catalunya, i 105 consultes. Del total de queixes, la localitat que ha fet més denúncies ha estat Alcanar (Montsià) amb 21 -tot i que cap referent al Castor-, seguida de Tortosa, amb 18; i Amposta i Sant Carles de la Ràpita (Montsià), amb 11 cadascuna.

Les polítiques territorials -medi ambient, urbanisme i habitatge- han estat l'àmbit que ha generat més queixes, amb 41, seguit de d'administració pública i tributs, amb 40; i el de polítiques socials -educació, infància, salut i serveis socials- amb 35.

De l'informe del Síndic també destaca que la Diputació de Tarragona, amb 31 queixes, és l'administració que més peticions d'intervenció ha generat, seguida dels ajuntaments d'Alcanar i Tortosa, amb 11 queixes cadascun. Pel que fa a la col·laboració amb el Síndic en la investigació de les queixes, l'Ajuntament de Tortosa ha registrat un temps de tramitació lleugerament millor al de la mitjana d'ajuntaments catalans. En concret, el consistori tortosí ha trigat un termini de 91 dies a respondre les peticions del Síndic, mentre que la mitjana d'ajuntaments és de 104 dies.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta