17 de juny del 2014

Jordi Jardí: 'Si el foc entra al barranc, arriba a Tivissa'


TIVISSA (Ribera d'Ebre).- L'incendi de Tivissa ja ha cremat 600 hectàrees de massa forestal. Malgrat haver passat una nit relativament tranquil·la, el foc continua descontrolat a mercè del vent, segons ha explicat el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès. Una vintena d'efectius aeris i 43 de terrestres treballen per intentar controlar aquest foc que crema des de diumenge a la tarda, com a conseqüència de la caiguda d'un llamp. El vent canviant es manté com la principal preocupació, junt amb la dificultat d'accedir a la zona del foc. La prioritat dels bombers és atacar el flanc est, en direcció a mar, per evitar que les flames entrin al barranc dels Fogassos, una zona on s'entendria ràpidament i s'obriria camí cap a poble de Tivissa.

Es tracta d'una zona amb un risc potencial d'expansió del foc. "Si per allí passés el foc parlaríem de moltes més hectàrees calcinades", ha afirmat Pallarès, aquest dimarts al matí. "Si entra al barranc, arriba a Tivissa", ha advertit l'alcalde del municipi, Jordi Jardí. Els mitjans aeris descarreguen en aquesta zona, on s'hi estan concentrant tots els esforços. També s'hi han incorporat un parell d'excavadores per obrir camins i fer tallafocs. "No podem dir si avui el podrem tenir controlat o no", ha afirmat Pallarès.

Els bombers seguiran treballant amb eines manuals, amb línies d'aigua en aquells punts on s'hi ha pogut arribar amb les mànegues, i amb el suport dels mitjans aeris. Es compta a més, amb la maquinària pesant, incorporada aquest matí. Després d'una nit de bones condicions climatològiques, el dia ha arrencat amb vent canviant, i es preveu que al migdia torni a entrar la marinada reforçada. "Ja sabem per altres experiències que el vent ens ha jugat males passades", ha dit Pallarès.

 Dels 41 desallotjats, 19 han passat la nit al càmping de Tivissa. A la vegada, s'han advertit els propietaris de diversos masos, de forma preventiva, que podrien ser desallotjats i que estiguin preparats, però de moment no ha estat necessari. Pel que fa a danys materials, els Bombers han pogut comprovar que el foc ha passat pel Mas de Biscorn, una gran masia del terme, que s'ha vist encerclada pel foc. S'han cremat les vores, però en el seu interior no hi havia ningú.

Entre 5 i 6 quilòmetres de llargada 

L'incendi ha pres una forma estreta i allargada. Abasta una superfície d'entre 5 i 6 quilòmetres de longitud. Les 600 hectàrees calcinades són bàsicament pi blanc i matoll, pertanyents a l'Espai d'Interès Natural (EIN) de les Muntanyes de Tivissa-Vandellòs. La Direcció General de Protecció Civil manté activada la fase d'alerta del pla especial d'emergències per incencis forestals de Catalunya (Infocat). Tant el Centre de Comandament de Bombers de la Generalitat com el Centre de Comandament Avançat de la DGPC estan emplaçats al parc de Bombers de l'Ametlla de Mar. El dispositiu d'extinció també compta amb efectius de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), dels Cos dels Mossos d'Esquadra, del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), del Cos d'Agents Rurals i de la Creu Roja, a més de la col·laboració dels mitjans cedits pel Ministeri de Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. D'altra banda, aquest dilluns al vespre un hidroavió de l'exèrcit va haver de realitzar una amaratge d'emergència al pantà de Riba-roja, després de fregar amb una línia elèctrica d'alta tensió, quan es disposava a carregar aigua.

Via ACN
Imatge Bombers de la Generalitat, a Twitter

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta