11 de juny del 2014

La cooperativa de l'Aldea tanca el 2013 amb pèrdues de 600.000 euros i acumula 2,1 milions en negatiu



L'ALDEA (Baix Ebre).- La Cooperativa Agrícola de l'Aldea (Baix Ebre) va registrar 602.000 euros de pèrdues al tancament de l'exercici de 2013. Aquest és el balanç que l'actual Consell Rector sotmetrà a l'aprovació de l'assemblea general convocada el pròxim divendres, 20 de juny, per aprovar els comptes de l'entitat, en concurs de creditors des de fa més de dos anys. Lluny de poder remuntar la delicada situació financera, els comptes, als quals ha tingut accés l'ACN, reflecteixen un saldo només lleugerament millor al de 2012, acumulant unes pèrdues de 2,19 milions en els últims anys. La presidenta de l'entitat, Montserrat Llosa, reconeix que la mala campanya hortícola d'enguany pot llastar encara més els comptes.

Els comptes de 2013 han estat auditats per la firma UHY Fay and Co, els tècnics de la qual no s'atreveixen a formular cap opinió sobre la viabilitat de l'entitat ateses les "incerteses" que se'n desprenen. Tot i haver formalitzat els càlculs sota els principis d'una entitat "que pretén continuar la seva activitat", recorden que el patrimoni nét negatiu de 1,81 milions d'euros al tancament de l'any passat és un dels principals indicadors de dubte sobre aquesta continuïtat.

També subratlla que durant l'exercici de 2013 i els dos anteriors la Generalitat no ha transferit cap subvenció, recursos que permetien finançar despeses i inversions. Per contra, recorden, cap encara la possibilitat que l'administració catalana acabi requerint a l'entitat que retorni part de les subvencions rebudes en el passat pel fer d'haver sobrevalorat les xifres de producció que van permetre aconseguir-les.

Els responsables del Consell Rector que van agafar el timó de l'entitat fa prop de dos anys es van proposar redreçar el rumb econòmic de l'entitat a l'empara del concurs de creditors. L'objectiu és poder retornar els prop de 4,5 milions d'euros dels socis impositors encara entrampats arran el bloqueig de comptes corrents de la secció de crèdit de l'entitat a finals de 2011. Però les xifres registrades fins aquest passat 20133 allunyen, cada vegada més, aquesta possibilitat.

L'auditoria del passat 2012 va revelar unes pèrdues acumulades, fins aquell moment, d'uns 1,52 milions d'euros -dels quals 663.000 corresponien a aquell mateix exercici-. A aquesta xifra se sumen els 602.000 euros de l'últim 2013. La millora relativa dins d'una xifra de pèrdues anual considerable es va operar per un increment de les vendes de 150.000 euros -fins els 1,84 milions- i una reducció de 135.000 euros -fins els 385.000- en despeses de personal, que es van acabar veient contrarestades principalment pel deteriorament i el resultat per alienació d'instruments financers -288.000 euros negatius-.

Més pèrdues al 2014

Segons l'informe de l'administrador concursal, la Cooperativa acumulava al 2012 un deute superior als 7 milions d'euros. Per sortir del sot financer, els seus responsables calculaven que havien de produir uns 7,5 milions de quilos de verdures i hortalisses anuals per assolir la viabilitat i planificar el retorn dels estalvis dels impositors. Però la gairebé simbòlica millora experimentada aquest 2013 podria acabar sent un miratge, davant les males expectatives previstes per aquest 2014. Així ho reconeix la presidenta de l'entitat, Montserrat Llosa. "L'any passat va ser molt bo, però enguany no ha fet fred", ha constatat.

La presidenta explica que la producció obtinguda durant els darrers mesos s'ha hagut de vendre, en molts casos, "a meitat de preu", especialment davant el fet que el fred tampoc ha arribat als països compradors, com França, Bèlgica, Holanda i Alemanya, que han pogut salvar parcialment les seves produccions. Això hauria provocat que molts distribuïdors hagin retardat l'enviament de contingents, ajudant a fer malbé el producte i pressionant a la baixa els preus. "Tot i que han vingut un 20% més de pagesos, si no es compleixen les expectatives i els contractes, no serveix", apunta.

En paral·lel als problemes de producció i comercialització, la direcció de la Cooperativa continua encara pendent de poder signar el conveni amb els creditors que estableixi les condicions financeres per poder tirar endavant. En aquest aspecte, Llosa es declara "desesperada" davant la manca de resposta del jutjat Mercantil de Tarragona, que té pendent de resoldre el recurs presentat fa prop de anys per l'exgerent, Daniel Ferré, contra l'informe de l'administrador concursal.

Canvi de nom i cessament d'auditors

Al marge de l'assemblea general ordinària que ha d'aprovar els comptes, el consell rector també ha convocat pel dia 20 al vespre una segona assemblea extraordinària que ha de certificar el canvi de nom de l'entitat, que passarà a denominar-se Agrícola Catalana de l'Aldea, SCCL després de la desaparició de la secció de crèdit. En la mateixa convocatòria, els socis també hauran d'aprovar formalment el cessament de l'anterior auditora, BDO, els responsables de la qual estan imputats en les diligències prèvies del jutjat número 1 de Tortosa que investiga la fallida de l'entitat, així com el nomenament dels nous auditors per als pròxims anys, un canvi que ja va tenir lloc, de fet, fa temps enrere.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta