12 de juny de 2014

La plataforma del Sénia denuncia a València 'l'amiguisme' al votant del projecte CastorVALÈNCIA.- La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha denunciat aquest dijous al migdia, a la Comissió de Ciències del Consell Valencià de Cultura, la "manca de transparència" i "l'amiguisme" al voltant de la tramitació i la posada en marxa del magatzem de gas submarí Castor, situat davant la costa de l'Ebre i del Baix Maestrat. En la trobada, els tres portaveus de l'entitat han aportat diversa documentació sobre les conseqüències sísmiques que ha provocat l'activitat, perquè l'organisme consultiu de la Generalitat Valenciana pugui elaborar el seu informe al respecte.

La Plataforma s'ha mostrat satisfeta per la receptivitat a les seues tesis, i ha constatat la preocupació del Consell. "Estan preocupats pel que suposa per als municipis afectats i com a òrgan consultiu han d'emetre un informe, properament, que estarà basats en documentació i els informes que s'ha anat emetent. Hem denunciat la manca de transparència de l'administració pública que teòricament ha de defensar els interessos dels ciutadans i l'amiguisme amb el qual ha actuat el govern estatal a favor dels interessos particulars en aquests set anys", ha apuntat la portaveu de la plataforma, Cristina Reverté. Aquesta preocupació, segons apunten, s'ha traduït en un gran interès per conèixer els impactes generats pel projecte Castor, el seu origen, implicacions ambientals i les actuacions de resposta social de la mateixa Plataforma. "És important que ho expliquem des del punt de vista ciutadà i la valoració és molt bona", ha remarcat Reverté, tot recordant que les administracions van menystenir la posició de l'entitat durant anys tot i que, finalment, el temps i els esdeveniments els han acabat donant la raó en molts dels seus advertiments.

En aquest sentit, han recordat els més de 500 terratrèmols provocats per les injeccions de gas "sense cap garantia de seguretat" i han aportat documentació diversa com els informes oficials de l'Institut Geogràfic Nacional, l'Institut Geològic i Miner, el de l'Observatori de l'Ebre de l'any 2005 -que ja avisava que l'activitat era "mundialment" coneguda per generar terratrèmols"- o sentències en contra del procediment administratiu.

Visita del BEI 

D'altra banda, la Plataforma espera la visita d'una delegació del Banc Europeu d'Inversions (BEI) a les Terres del Sénia durant les pròximes setmanes, com així va anunciar fa mesos l'organisme, per conèixer de primera mà les implicacions i conseqüències del projecte Castor. L'entitat va presentar una denúncia al BEI demanant que retiri el finançament del projecte, després d'autoritzar una operació de venda de bons per valor de 1.440 milions d'euros -500 dels quals, provinents de fons públics europeus- que va servir a la promotora Escal UGS -en mans majoritàriament d'ACS- per finançar la construcció. "La denúncia que vam presentar a Europa ja parlava de la falla d'Amposta i d'una altra que connectava amb el sistema de l'estructura marina que podria provocar terratrèmols. Ells estan en contacte amb la Comissió Europea i ara estem esperant concretar la visita, tard o aviat, però l'interès sí que l'han mostrat", ha subratllat Reverté.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta