16 de juny del 2014

L'incendi de Tivissa continua sense control i ja ha cremat unes 100 hectàrees, però pot arribar a les 600


TIVISSA (Ribera d'Ebre).- L'incendi que crema des d'aquest diumenge a la Serra de la Creu de Tivissa continua sense control i ja ha cremat unes 100 hectàrees de massa forestal. Els Bombers encara no tenen previsió de control del foc, ja que les característiques de la zona fan que el 99% de la superfície que crema sigui inaccessible als mitjans terrestres. "Estem davant d'un foc amb unes característiques gens habituals i amb la circumstància extraordinària que gairebé tot s'ha d'abordar des de l'aire", ha explicat el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, Ramon Parès, des del centre de comandament de l'incendi ubicat al parc de Bombers de l'Ametlla de Mar. El de Tivissa està sent el més complicat dels incendis forestals que s’han declarat aquest cap de setmana a les Terres de l’Ebre, després dels del parc eòlic del Perelló, que va cremar unes 15 hectàrees, i del foc a Ginestar, que va cremar unes 13 hectàrees i mitja.

Poc abans de les dues del migdia, al parc de Bombers de l'Ametlla de Mar on s'ha ubicat el centre de comandament, el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, Ramon Parès, ha presidit una reunió de coordinació amb els comandaments dels cossos que participen en les tasques d'extinció de l'incendi. Després de la reunió, Parès ha confirmat que el foc continua actiu en tots els seus fronts i que s'han cremat un centenar d'hectàrees, segons dades provisionals del Cos d'Agents Rurals (CAR). Parès ha destacat la complexitat del foc pel lloc on es va originar, possiblement per un llamp, i que en un 99% de la superfície és "inaccessible" als mitjans terrestres. Tot i que, de moment, les hectàrees cremades són un centenar, els Bombers han establert un perímetre per estabilitzar el foc a l'entorn de 600 hectàrees. "Intentarem controlar-lo i que no s'escapi d'aquesta xifra potencial", ha afegit Parès.

El director general també ha subratllat que no hi ha nuclis habitats pròxims al foc, que s'han desallotjat dinou persones de tretze masies de la zona, per prevenció, i que es primarà la seguretat de les persones i els Bombers. És per això que la nit passada van decidir retirar les dues unitats del GRAF que havien de fer tasques manuals a la zona de l'incendi. "Vam determinar que el risc era excessiu i la seva capacitat d'actuació era molt reduïda", ha detallat.



L'estratègia d'extinció 

El foc afecta la zona de la Mola de Bellerils, les Marrades, la Toa, i Vallplana, al terme municipal de Tivissa. Actualment, treballen trenta dotacions terrestres i setze mitjans aeris. El dispositiu aeri està format per vuit helicòpters i quatre avions de vigilància i atac. A més, el Ministeri d'Agricultura ha cedit dos avions amfibis i dos helicòpters dotats amb efectius de les BRIF. Els mitjans treballen intensament en les zones amb més potencial i amb unitats helitransportades amb suport de mitjans aeris. S'han establert dos punts d'emplaçament de vehicles amb línia d'aigua, al cap -zona de Frides- i a la cua -Mas de la Toa. Al cap, per on passa una pista forestal, s'han pogut emplaçar camions que han tirat línies d'aigua amb el suport de les descàrregues dels mitjans aeris. A la zona de la cua, el personal que ha estat helitransportat treballa amb eines manuals, amb el suport també de les descàrregues dels mitjans aeris.

L'operatiu també està format per efectius del Cos d'Agents Rurals (CAR), de les ADF, del cos dels Mossos d'Esquadra i del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) que ha desplaçat una ambulància amb caràcter preventiu. La Direcció General de Protecció Civil manté la prealerta del pla especial d'emergències per incendis forestals a Catalunya, INFOCAT. Tot i que l'incendi crema al terme de Tivissa, el centre de comandament està ubicat al parc de Bombers de l'Ametlla de Mar perquè el foc bufa cap al terme del Baix Ebre.

Una vintena de desallotjats 

Els dinou veïns que han estat desallotjats preventivament de tretze masies de la zona sud-oest de l'incendi, no han pogut tornar encara als seus domicilis. Una de les desallotjades és Margarite Olivier, que ha explicat que van marxar de la seua masia a la matinada. Tot i que el foc està lluny i les propietats no corren perill, Olivier ha assegurat que entén la prevenció pel desallotjament. "Hem agafat quatre coses i hem marxat a casa una amiga a l'Ametlla de Mar, però no sabem quan podrem tornar", ha afegit.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta