30 de juliol del 2014

'Referèndum legal?', article de Robert Albiol Roda

Des de fa uns mesos, els catalans i catalanes sabem que la Generalitat pretén realitzar un referèndum per a la secessió de Catalunya el dia 9 de Novembre, data per a la qual ja ha mobilitzat als mossos d’esquadra i ha destinat una partida específica per a l’organització de l’esmentada consulta als pressupostos del 2014.

Si una persona observa el full de ruta que la Generalitat està seguint en aquest sentit, podria arribar a la conclusió que la realització d’aquest referèndum es cenyeix a la normativa vigent i que en cap cas contradiria a la llei fonamental ni a l’Estatut; però és realment així?

El Consell Assessor per a la transició nacional va entregar a la Generalitat un document datat el 25 de Juliol del 2013 on s’establien cinc possibles vies per tal de realitzar el referèndum d’una forma “legal”.

La primera d’aquestes vies es basa en l’article 92 de la Constitució en el qual s’estableix la possibilitat de consultar als ciutadans sobre decisions d’especial transcendència. Cal destacar l’expressió “tots els ciutadans” que el legislador va fer servir en la redacció d’aquest article ja que ens indica que un referèndum en el qual es pregunta sobre la separació d’una part del territori nacional (és a dir, sobre un aspecte d’una importància transcendental per al conjunt dels ciutadans espanyols) no es podria realitzar únicament als ciutadans de Catalunya, sinó que s’hauria de realitzar a tots i cadascun dels ciutadans espanyols independentment del territori on habitin i a instància del Rei o del President del Govern prèvia aprovació del Congrés dels Diputats.

Un altre aspecte que cal destacar si fem referència a aquesta via és que, tenint en compte l’article 2 de la CE “la Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la Nació Espanyola”, el Congrés dels diputats no podria aprovar mai un referèndum en que es preguntés sobre la unitat territorial d’Espanya, ni que tingués la voluntat de fer-ho, ja que suposaria una col·lisió frontal amb l’esmentat article de la constitució.

La segona via propugnada pel CATN ens parla de la delegació de competències per part del govern central mitjançant l’article 150.2 de la Constitució Espanyola, la qual tampoc és factible degut al coneixement del govern central de la finalitat amb la qual la Generalitat utilitzaria aquestes competències, que suposaria una incompatibilitat amb l’article 2 de la CE en el mateix sentit que la via anteriorment propugnada.

Una tercera via que se’ns proposa faria referència a la llei catalana de consultes 4/2010 mitjançant la qual el govern de la Generalitat pretén desenvolupar l’article 122 de l’Estatut d’Autonomia.

Podríem copsar la inconstitucionalitat d’aquesta llei si fem referència al fonament jurídic seixanta-novè de la sentència del tribunal constitucional 31/2010 de 28 de Juny del 2010, en la que s’estableix que l’única interpretació d’acord amb la Constitució que es pot realitzar de l’article 122 de l’Estatut d’Autonomia és aquella que estipula que les comunitats autònomes podran realitzar consultes populars respecte a temes d’interès públic sempre i quan no envaeixin l’àmbit competencial reservat al govern de l’estat especificat en l’article 149 CE.

En aquest sentit, es realitza una distinció entre les consultes populars ( la convocatòria de les quals pot ser realitzada per la comunitat autònoma), i les matèries objecte de referèndums (que únicament poden ser convocats per l’estat).

D’acord amb aquesta interpretació, la llei de consultes 4/2010 estaria sobrepassant les competències estipulades a l’esmentat article de l’Estatut i envaint competències estatals i per tant, seria una llei contrària a la Constitució (actualment aquesta llei està recorreguda davant del Tribunal Constitucional).

Seguint el criteri utilitzat per interpretar la tercera via, és d’esperar que l’estat també recorri la quarta que consisteix en la pròpia convocatòria de la consulta emparada en la llei anteriorment mencionada.

Després d’haver analitzat les 4 vies propugnades pel CATN i observar que són incompatibles amb alguns articles de la Constitució (alguns dels quals inclosos en el títol preliminar i per tant, tenen una especial importància), l’única via legal que hauria de defensar algú que volgués realment celebrar una consulta d’acord amb les regles del joc establertes, és la reforma constitucional. Una reforma, que a instàncies de la Generalitat hauria de seguir els procediments llargs i complexos de l’article 168 ja que s’haurien de modificar alguns articles com el 2, inclosos en el títol preliminar, els quals requereixen d’aquest procediment especial per modificar-lo.

Aquest procediment requeriria un gran consens polític degut a les grans majories que necessita per tal de dur-la a terme i com a conseqüència, els actors polítics interessats haurien d’abandonar la pedagogia de crispació que actualment estan utilitzant i començar a fer política amb majúscules; és a dir, construir ponts entre Estat i comunitat autònoma mitjançant el pacte amb les principals formacions polítiques a nivell estatal com a principal eina, cedint en alguns aspectes per tal d’arribar a un acord beneficiós per a ambdues parts invocant l’esperit de la transició espanyola.

Per tant, l’única cosa que hi ha clara ara per ara és que el 9 de Novembre podrem realitzar moltes coses; però votar en un referèndum, no està inclòs entre aquestes.


Robert Albiol Roda 
és coordinador general de Societat Civil Catalana a les Terres de l'Ebre.

16 comentaris:

  1. Que proposes, doncs? Per donar resposta als milions de catalans i la imensa majoria de la societat civil i entitats politics i no-politics que volen expressar-se sobre el seu futur - que proposes (a banda de llegir la constitució)?

    ResponElimina
  2. Jo, lo de " milions de catalans ", ho hauria deixat en centenars de milers .
    I encara que la pregunta no m'he la facis a mi....precisament has dit una cosa, que si tot hagués començat per aquí, potser no seriem on som: " expressar-se sobre el seu futur " que és una mica diferent a " decidir " el futur. Això, en tot cas, vindria després i segons el resultat. Estar oberts a dialogar sobre la pregunta i la data, no actuar unilateralment i deixant molt clar que es tractaria d'una consulta no vinculant ( com darrerament s'accepta ) les coses potser haurien anat d'una altra manera .

    ResponElimina
  3. ...la otra manera o forma, ha sido hacerlos corruptos (cuanto mas mejor) y ahora chantajearles para que no lo hagan, al tiempo que han sembrado todo el territorio con grupusculos que inciten al catalano populacho, a dejarles de lado en su afan independentista, y asi hacer la fallida popular de insignificante a multituninaria... el resto ya lo haran ellos mismos desde Madrid...

    ResponElimina
  4. Doncs si, se pot dir es alt pero no mes clar. Crec que es un analisis molt realista i a mes està molt bé explicat. Sense ocellets al cap, tal com son les coses. Visca la espanyolíssima Catalunya!

    ResponElimina
  5. ...lo que si esta claro, clarisimo como el agua, es que Catalunya desde el 1714, fue "conquistada", un buen numero de ciudadanos "deportados", toda la vida espiritual cambiada por los clerigos afines al nuevo monarca amparado y abrigado por los lobos esteparios castellanos, desde entonces hasta ahora, han habido ciclos de querer ser otra vez los catalanes de antaño, actualmente estamos en el ultimo ciclo, la invasion del ejercito español, esta descartada por completo, los "sables" saben que si se mueven, que se preparen el saco petate, pues al tribunal internacional iran por crimenes contra la humanidad, pues ni combate habra, la gran mayoria de independentistas aborrecen las armas y todo lo relacionado con ellas, por lo tanto los lobos esteparios de Castilla, solo tienen un camino, el corrupcionismo de las elites dirigentes y posterior descubrimiento por los funcionarios que cumplen con su deber, cuyos jefes que a su vez son de la jauria de lobos esteparios de la ancha estepa que es Castilla, ya los mandan a investigar, pues como saben de antemano lo que encontraran, despues tienen a los complices (periodistas y locutores) que lanzan a gritos su clamor al cielo por la gran corrupcion que hay entre los que dicen "España nos roba", asi matan dos pajaros de un tiro, y para terminar de rematar su obrita, ponen grupusculos de señores encargados de hacer la propaganda del sucio trabajo emprendido contra los catalanes independentistas, esto es lo mas claro y lo mas alto sin tener pajaritos en la cabeza, pero a muy pocos catalanes-catalanes les convencereis...

    ResponElimina
  6. Clar i català Robert. Enhorabona!

    Albertito, el 1714 també hi havia castellans lluitant contra els borbons, recorda que fou una guerra de secessió en la que s’hi van implicar diferents faccions d’arreu d’Espanya. Els independentistes avorreixen les armes, per sort (al contrari que tu, sé que t’agraden molt).
    Quan parles de la “corrupció de les elits dirigents” no puc ocultar la meua incredulitat. El fanàtic convergent Albertito Magnum reconeix lo que alguns ja fa anys que sabíem (gràcies a llibres com “La Pasta Nostra”), que els màxims dirigents de Convergència i Unió porten ficant la mà al calaix des fa més de trenta anys. Però desprès me’n adono que no! Que tot això és cosa de la caverna mediàtica espanyola, que com deia la Pilar Rahola, el pobre Pujol sol és una víctima.

    Segons la revista Forbes, si la fortuna dels Pujol Ferrusola fos legal, serien la cinquena fortuna d’Espanya. Però qui ens roba és Espanya no? ;)

    ResponElimina
  7. ... Guti..., piensa que hay una flota de combate preparada, tan solo le falta poner las insignias catalanas, piensa que hay una flota de cazas (a reaccion) y helicopteros todo de combate, que tan solo hay que ponerles las insignias catalanas, ademas hay una infinidad de vehiculos terrestres preparados para entrar en tierras catalanas, y tambien hay creada una CIA catalana, y claro nene, tu querida España, solo nos coge los impuestos, y nos da lo que nos da en forma de sueldos, obras y cosas asi, pero todo lo que te he dicho cuesta pelas, pues los extranjeros no son hermanitas de la caridad precisamente..., por eso deduzco que la "familia"despues de haber demostrado su patriotismo hacia Catalunya, no me produce ningun estupor que se hayan enriquecido tan deprisa, mira te dire una cosita del tiempo de Alianza Popular(ya sabes Aves y Pavos), llevabas 5 millones de pelas a Suiza, y cuando pasaba un añito, aquellos 5 milloncitos se volvian 6 millones... ah! otra cosa, estudiar las armas, es una manera de comprender la trayectoria de la humanidad en el grado de adelantamiento humano hacia la modernidad, ya sabes los motores de vapor, el invento por parte de un sacerdote anglicano, de los celebres fulminantes (la madre de explosionar polvora), y otra cosa, yo no tengo carnet de CiU, ni nunca lo he tenido... pero soy //*// ¿comprendes?...

    ResponElimina
  8. Frena el carro (de combate si quieres). ¿Y quién irá a dejarse sudor y lágrimas en el campo de batalla? ¿Cogeremos a la generación más preparada de la historia de Cataluña y los enviaremos a jugar a soldaditos contra sus hermanos? Lo que está claro, es que tu no irás a partirte el alma en ningún helicóptero de combate.

    Me encanta tu visión del mundo: al embolsarse cantidades ingentes de dinero mientras su pueblo pasa miserias lo llamas patriotismo.

    Que montón de bobadas llegas a decir buen hombre.

    ResponElimina
  9. Gutijaume, jo també vaig caure.
    Durant uns minuts, fins que em van avisar, vaig posar un enllaç al Facebook amb un tuit de la Rahola que deia això de que Pujol era una víctima. Pos bé, sembla que era d'un perfil fals de la Rahola. Les coses com siguin. Altres vegades l'he criticat fort. Entre altres, quan ens dius bèsties als ebrencs pel tema correbous.

    ResponElimina
  10. Bon article si no fos pel detall que això només seria aplicable si els resultats haguessen de ser part d'una llei o decisió a aprovar per les Corts Espanyoles, llavors si que s'entra en contradicció...ho podriem dir en el cas de que ,per exemple , CiU tingués la presidencia del govern i a través del Congrés i Senat determines la convocatòria d'un referendum per aprovar la independencia d'una part del territori , però en aquest cas el referendum el pot convocar una Comunitat (o fins i tot un ajuntament) per assessorar-se via popular en un determinat assumpte, quedant en mans del convocant l'acceptar els resultats com a guia per legislar o fins i tot per aprovar una declaració sobre un determinat tema, llavors seguint aquest camí la consulta es perfectament legal. A més és moralment justa ja que és un dret popular reconegut per aquesta Constitucio que ultimament en agrada tant d'interpretar-la segons els nostres interessos. I per als temorics i nostalgics de la España una grande y libre...Consulta no és igual a independència sino només una eina per a aquesta es pugui plantejar com una possibilitat dins del marc legal (si tal cosa es possible, ara que tots sabem que quan convé la Constitucio es reforma de tapadillo sense consultar a ningú)

    ResponElimina
  11. No ens hem de fer trampes al solitari natros mateixos ...

    Jo també vaig estar partidari de la consulta ( mai referèndum ) del 9-N, sempre que es vulgués conèixer el que pensàvem els catalans ...

    Ara ja no sé si estic tant a favor de la consulta, perquè encara ningú m'ha informat amb rigurositat del que representaria realment pels catalans la nostra separació de l'estat espanyol ... No puc entendre de cap de les maneres que alguna entitat que defensa la consulta, però només orientada a la confrontació, ens digue als pensionistes que si vivim en una Catalunya independent ens pujaran les pensions ... On les pujaran ??? ... A Caro ??? ...

    Perquè no organitzen els de Societat Civil Catalana i els d'ANC debats seriosos per informar-nos d'una manera adequada quin cost real tindria pel conjunt dels catalans una independència d'Espanya ??? ... I dic seriosos perque amb el tema del dèficit fiscal, encara no ho veig clar ... L'únic que tinc clar és que ens obliguen a ser massa solidaris ... Però, fins quant ??? ...

    ResponElimina
  12. ...ahi! esta la cosa, no quieren ni que nos podamos consultar sobre ello, y pronto estaran los del norte, es decir el pastel ya esta tocado, ahora su ultima esperanza esta en que Escocia diga "NO"...

    ResponElimina
  13. Armando, aquest debat és inviable perquè la majoria de les coses que diu l’ANC són falses o bé són suposicions creades per reforçar el seus propis marcs mentals. Sols cal veure la manipulació que porten emprant de la història.
    EXEMPLE

    Tu creus que es pot debatre seriosament amb aquesta gent? Lo fotut és, que hi ha gent que s’ho creu. El nacionalisme és capaç de cegar la vista i eixugar els cervells. Sols queda una cosa, la Nació.

    ResponElimina
  14. És més, estic segur que Albertito corroborarà tot el que diu en aquest vídeo el secretari general de l’ANC: Victor Cucurrull. I penseu que no parlem d’un llunàtic qualsevol, aquest és el Secretari General de l’ANC!!

    Ximo m’ho vaig empassar i a part no em va estranyar. Al fi i al cap va ser Fèlix Millet (imagino que per ordre de Papá Pujol), qui va liquidar el deute del Partit Independentista del que la Rahola va formar part (150.000€ que van sortir del Palau)

    ResponElimina
  15. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  16. ...Guti..., pues ya implican a mas de "los Pujols", al Muy Honorable Mas, y al club de futbol Barça, es decir la "maquina" pepera + los del imperio hacia Dios, para desprestigiar a la gente que no os interesa, os va muy bien, por cierto en tele 5, hacen "hablen con ellas", y estan preguntando a la ex del nene mayor Pujol, y se le ha escapado la trampa que en el restaurant "LA CAMARGA"de Barcelona, tu jefa Alicia le puso, informacion de primera mano que le paso al Quefe (si pongo una Q en vez de J) para comenzar el "chou", por cierto chico, no solo vosotros sabeis hacer la guerra sucia, un ejemplo ya lo tienes, las toneladas de cocaina que estaban metidas en el velamen del buque escuela JUAN SEBASTIAN ELCANO, y me temo que la cosa no ha hecho mas que empezar, lo que te digo mucha, mucha guerra sucia, ah!, seguro que no tas enterado de lo que escribi hace dias, debias de estar de viaje (o tal vez fuistes a cierta boda pepeistica) dije algo de SOCIETAT D´ESTUDIS MILITARS, y tambien por MEDITERRANEO DIGITAL se hablo de la fuerza aerea catalana..., bueno ya veremos quien gana en ese partido "ajedreiztico" entre Catalunya independen o España nos protege y nos ampara...y otra cosita, les dices a los que te mandan endulzarme la existencia que ya queda poquito, para agradecerles sus desvelos, que como siempre sere muy, pero que muy discreto, pero que es efectivo, ala chatin, adeu...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta