8 d’octubre del 2014

El Parlament reclama a l'Estat que la ciutadania no haja d'assumir la indemnització pel tancament del Castor


BARCELONA.- La Comissió d'Empresa i Ocupació del Parlament ha aprovat aquest dimarts una proposició del grup parlamentari de CiU per reclamar al govern espanyol que els ciutadans no hagin d'assumir les compensacions econòmiques de la indemnització pel cessament d'activitat de la plataforma gasista Castor. La diputada de CiU, Anabel Marcos, ha denunciat que els ciutadans estan "indignats" per la indemnització de 1.350 milions que l'Estat donarà a Escal UGS i que assumiran els consumidors de gas en els seus rebuts durant 30 anys. Marcos també ha lamentat que "el territori està preocupat" perquè l'executiu central ha deixat Castor en "hibernació", en lloc de desmantellar la plataforma.

Durant la seua compareixença al Parlament, la diputada de CiU ha valorat en 3.000 milions d'euros el cost real que hauran de pagar els consumidors, ja que s'ha de sumar els 1.350 milions d'indemnització als interessos que generarà l'operació i als 110.000 euros que es van pagar inicialment per contracte a Escal UGS (participada per ACS). Marcos ha comparat aquesta xifra amb els 1.072 milions que rebrà Catalunya com a inversions als pressupostos de l'Estat de 2015. "La Generalitat impulsarà mesures jurídiques en defensa dels consumidors i per denunciar aquest acord polític que van signar l'Estat i la concessionària de Castor. L'empresa no tenia cap responsabilitat en el contracte que es va signar i en cas de negligència els costos els assumien els consumidors, a més dels perjudicis que han patit directament els veïns de les Terres de l'Ebre", ha defensat la diputada de CiU.

Per la seua banda, la diputada del PSC, Núria Ventura, ha mostrat el suport dels socialistes a la proposta, i ha recordat que la majoria del Parlament ja va aprovar en el seu moment una moció que reclamava al govern de l'Estat una aturada del projecte i el desmantellament de la plataforma, així com la depuració de responsabilitats tècniques i polítiques. La diputada ha reclamat que s'estudiï la manera d'evitar que el pagament de la indemnització recaigui sobre els consumidors.

El diputat d'Esquerra, Lluís Salvadó, ha lamentat que el reial decret del govern espanyol ha ignorat totes les peticions del Parlament sobre la gestió de la plataforma gasista Castor, i ha avançat que els republicans donen suport a la proposta de resolució. Salvadó ha criticat que el cost de la indemnització recaigui sobre els consumidors de gas. "És un escàndol. És el sistema capitalista del Bernabéu, on ACS treu benefici industrial sense posar ni un duro i a sobre rep una indemnització", ha sentenciat.

El diputat del PP, José Antonio Coto, ha carregat contra el diputat republicà i li ha recordat que a Catalunya també hi ha casos de corrupció. El diputat popular ha avançat que el seu grup votarà en contra de la proposta de resolució i ha demanat a la resta de grups parlamentaris que instin al diputat al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, que obri un debat al parlament espanyol sobre la qüestió del projecte Castor. Coto també ha demanat al Govern que no faci "pancatalanisme".

La diputada d'ICV-EUiA, Hortènsia Grau, ha criticat la proposta de resolució "d'oportunista". La diputada ecosocialista s'ha preguntat si el Govern "ha fet els deures" i ha reclamat a l'executiu central que es desmantelli la plataforma Castor i que la fi de la concessió no generi costos als ciutadans. "Aquesta proposta de resolució no aporta res nou a una moció ja aprovada pel Parlament", ha sentenciat Grau.

La diputada de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha criticat el projecte Castor per la "preocupació" que va generar entre els ciutadans i els terratrèmols que finalment va generar. Arrimades també ha considerat un "escàndol" la indemnització que els ciutadans hauran d'assumir per compensar l'empresa adjudicatària. La diputada de Ciutadans ha qüestionat el compliment per part del Govern de la primera moció del Parlament.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta