15 d’octubre del 2014

El Síndic de Greuges reclama un fons públic per pagar les compensacions als afectats pels sismes del Castor


ALCANAR (Montsià).- El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, ha demanat als partits polítics i al govern espanyol que promoguin la creació d'un fons públic que permeti indemnitzar els afectats pel projecte Castor, tant pels danys materials com morals causats. Ribó s'ha reunit aquest dimarts a la tarda a Alcanar amb representants de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, ajuntaments i veïns afectats per vehicular les seves reivindicacions després del decret del govern espanyol que preveu indemnitzar la concessionària del projecte Escal UGS amb 1.350 milions d'euros a càrrec dels consumidors de gas. "No hi ha dret que el decret no parli de l'angoixa i els danys materials pels terratrèmols", ha retret.

Segons ha indicat, aquest fons -el volum del qual no s'ha atrevit a precisar abans d'atendre les reclamacions concretes- s'articularia com a "supòsit especial" en casos similars en els quals tenen lloc episodis que han produït danys com els del Castor. L'objectiu seria prioritzar el pagament d'aquestes indemnitzacions a totes aquelles persones "que puguin demostrar que una activitat no natural els va afectar i ho puguin quantificar".

En aquesta mateixa línia, Ribó ha instat el Govern perquè assumeixi un "paper actiu" a l'hora d'assessorar i donar suport als afectats perquè cursin les reclamacions que considerin oportunes. Concretament, també ha posat sobre la taula la necessitat que es coordini amb el govern espanyol perquè dugui a terme els peritatges pertinents sense els tràmits previs. Segons ha recordat, la responsabilitat patrimonial per reclamar a les asseguradores en cas d'un fenomen no natural, com creu que s'ha demostrat, venç a l'any, que s'estaria a punt de complir. "Val la pena intentar la via de la responsabilitat patrimonial", ha insistit.

Aquesta és una de les esmenes que Ribó ha traslladat als diferents grups polítics al Congrés perquè la plantegin al govern espanyol, aquest dijous, amb motiu de la convalidació del decret llei del passat 3 d'octubre que va aprovar la indemnització per a la companyia controlada pel grup ACS de Florentino Pérez. En aquest sentit, ha advocat perquè el decret segueixi una tramitació com a projecte de llei que permeti el debat i la introducció d'esmenes després del blindatge econòmic atorgat al projecte.

Al costat de les indemnitzacions ha situat també la necessitat d'evitar "cap pagament" fins que Enagás hagi conclòs els seus informes sobre el Castor, que s'encarregui un estudi tècnic independent que determini abans de sis mesos si és viable la hibernació, i que el cost del desmantellament no reverteixi tampoc en els consumidors. Sense concretar cap xifra, el Síndic ha recordat que el cost de tot el procés obert per tancar el Castor i indemnitzar la concessionària podria ser "molt superior" al que preveu el decret -4.731 milions d'euros segons l'Organització de Consumidors i Usuaris, OCU-.

Tot plegat, considera, hauria de ser objecte d'anàlisi i estudi per part de la Unió Europea, davant possibles incompliments de la normativa ambiental i de la competència, atès que el projecte no incloïa estudis de risc sísmic que en cap moment va reclamar el govern espanyol. També ha insistit en la necessitat de promoure un recurs perquè el Tribunal Constitucional analitzi el decret, sigui a través de la Defensora del Poble, 50 diputats o senadors, el Govern o el Parlament.

Més queixes de la Plataforma

Aquest dimarts, la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha lliurat a Ribó més de cent queixes de rebuig al projecte i la necessitat d'exigir responsabilitats a les administracions que el van aprovar fent cas omís a les advertències dels científics sobre la necessitat d'avaluar els riscos sísmics. Aquestes queixes, s'afegeixen a les més de 500 que ja va rebre el passat mes de setembre. La Plataforma ha agraït la tasca i el suport del Síndic, tot recordant la importància d'exigir el desmantellament total de la planta per evitar possibles temptacions futures de reobrir-la.

El moviment social ha tornat a assenyalar la responsabilitat de la Unió Europea, amb el paper actiu del Banc Europeu d'Inversions facilitant el finançament del projecte i l manca de resposta a les seves denúncies. En aquest sentit, la portaveu Cristina Reverté ja ha anunciat que tornaran a denunciar que el projecte pot vulnerar la normativa de mercat intern, competència i posició dominant lesionant els drets dels consumidors.

Ribó ha tancat la jornada reunint-se amb els alcaldes d'Alcanar, Ulldecona i Sant Carles de la Ràpita per abordar les mesures a emprendre, així com amb els veïns afectats, que li han transmès les seves queixes. Des de la Plataforma, el portaveu Evelio Monfort ha fet autocrítica davant del fet que l'entitat, amb ànim de "generar tranquil·litat" quan es van produir els terratrèmols, es van "equivocar". "Els hauríem d'haver dit que ho exposessin", ha remarcat.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta