9 d’octubre del 2014

Els arrossaires del Delta rebutgen tornar a inundar amb aigua salada per lluitar contra el caragol maçana



DELTEBRE (Baix Ebre).- Els productors d'arròs del delta de l'Ebre no tornaran a inundar els camps amb aigua del mar per lluitar contra la plaga del caragol maçana. Més de 600 arrossaires convocats per l'associació de Productors del Delta de l'Ebre (Prodelta) van decidir aquest dimecres per la nit en assemblea, gairebé per unanimitat, rebutjar aquesta mesura després d'haver registrat aquesta campanya pèrdues de producció d'entre el 30 i el 40% de mitjana en molts dels camps salinitzats. L'entitat ha demanat una reunió amb el Departament d'Agricultura per transmetre-li la seva decisió. Demanaran que la lluita contra la plaga, que entenen ja com a impossible d'eradicar, es basi en mètodes alternatius que respectin el conreu.

"Tots sabem que salinitzar el delta de l'Ebre equival a un desastre ambiental i per al conreu", ha manifestat a l'ACN el president de Prodelta, Francesc Casanova, qui ha qualificat de "no rotund" i "clamor ple d'energia i indignació" el pronunciament de l'assemblea de pagesos, que va tenir lloc a les instal·lacions d'Arrossaires del Delta, a Deltebre (Baix Ebre). En aquest sentit, ha defensat el dret dels productors a manifestar-se al respecte i prendre aquesta decisió davant les crítiques que els titllen d'"irresponsables".

Els arrossaires addueixen que van acceptar la mesura "quan no coneixíem el comportament -del caragol- i semblava una solució". A finals de 2012, abans de la campanya passada, Agricultura va inundar uns pocs centenars d'hectàrees pròximes al mar, al marge esquerre, revelant-se, a priori, com una mesura efectiva per liquidar el caragol maçana -un gasteròpode que ataca la planta en les primeres fases de creixement- i sense que suposés pèrdues remarcables als camps. Però l'expansió d'aquest mètode a finals de l'any passat i principis d'aquest 2014, amb l'entrada d'aigua del mar en més de 3.400 hectàrees -combinada amb l'assecament de 7.700 hectàrees més- ha disparat totes les alarmes del sector.

Casanova precisa que l'efecte de l'aigua salada sobre el conreu ha generat en l'actual campanya unes pèrdues mitjanes entre el 30 i el 40% en molts camps. Això ha estat especialment visible en el moment que l'aigua del mar ha entrat en terrenys argilosos més a l'interior, que retenen més la sal, a diferència dels més sorrencs pròxims al mar. Molts productors apunten també que el retard a l'hora de bombejar l'aigua salada i l'escàs marge de temps per netejar-la dels camps hauria pogut influir-hi decisivament. "En general, hi ha hagut reducció", afegeix.

Per a Prodelta, aquesta és l'únic resultat palpable que necessiten els arrossaires per prendre la decisió en un espai on la lluita contra la salinitat del terreny ha estat una constant durant l'últim segle. A tot això, apunta Casanova, caldria sumar el fet que la inundació amb aigua marina durant un mínim de quinze dies -el temps que es considera necessari per matar tots els exemplars- no ha permès netejar totalment els camps d'arròs, alguns dels quals presenten encara alguns exemplars, atesa la seva presència i reproducció al riu, que s'ha convertit en el gran reservori de caragols.

Cap mètode "infal·lible"

"No existeix un mètode infal·lible que no perjudiqui el medi ambient, el conreu i permeti eliminar la plaga. Ho han vist a l'Àsia, a l'Amèrica del Sud i el Departament d'Agricultura tampoc la té", sosté el president de l'entitat. Amb aquests arguments, Prodelta ja ha sol·licitar una reunió amb els responsables de la Generalitat en la lluita contra la plaga per traslladar-los la decisió dels pagesos i demanar-los mesures alternatives. "Tots sabem que la sal és dolenta per al Delta. La idea de l'aigua del mar l'hem de descartar. Podem eradicar la plaga? Per les proves que hem fet durant dos anys hem vist que no. A part dels arrossars que havien d'estar nets n'hi continua havent. No l'arribarem a eradicar. I si salinitzem cada any haurem d'acabar marxant", ha sentenciat.

Els productors creuen que és possible mantenir la plaga a ratlla combinant altres tipus de mesures "efectives" i "més econòmiques", com els tractaments fitosanitaris -amb saponina, entre d'altres- o la combinació d'adobs com la cianamida càlcica, que ja es practica. "Exigirem al Departament continuar treballant en aquesta línia abans de salinitzar", assenyala Casanova, tot recordant que l'entrada continuada d'aigua salada a les infraestructures de reg les podria acabar danyant en deu anys.

Prodelta ha reclamat també la implicació directa de la Unió Europea i del govern espanyol en la lluita per aturar la plaga, especialment, actuant sobre la llera del riu Ebre, on s'acumula un nombre ingent d'exemplars i s'hi reprodueixen. "És un problema molt greu i el Delta pot ser la porta d'entrada d'Europa. Poden haver sabotatges. Pot passar a València, Andalusia o Extremadura. Seria catastròfic", ha tancat.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta