20 d’octubre del 2014

Èxit de la primera edició de la Farsa de Gandesa, la teatralització del casament reial de 1319


GANDESA (Terra Alta).- Gandesa ha celebrat aquest cap de setmana la recreació teatralitzada d'un dels episodis històrics més rellevants que hi han tingut lloc: el casament reial entre l'infant Jaume de Catalunya i Aragó i la princesa Leonor de Castella i Lleó, el 1319. L'enllaç havia d'unir els regnes d'Aragó i Catalunya amb el de Castella i Lleó, però un cop celebrada la cerimònia l'infant va fugir perquè tenia vocació religiosa. Així, ni el matrimoni ni la unió dels dos regnes es van consumar. Un episodi que es coneix com la Farsa de Gandesa. La recreació ha estat acompanyada per un mercat de productes agroalimentaris ebrencs a la plaça del Comerç i per diferents espectacles de carrer a càrrec de comediants i joglars.

Aquest diumenge han tingut lloc les representacions, a càrrec del grup teatral local La Farsa -dirigit en aquesta l'ocasió pel prestigiós escenògraf gandesà Antoni Belart-, en diferents escenaris històrics de la ciutat, com ara el palau del Castellà (cort castellana), Cal Baró (cort catalana) i l'església de l'Assumpció. Les representacions han implicat més d'un centenar d'actors amateurs del municipi i la comarca, que s'han preparat durant les darreres setmanes per participar en aquest muntatge. L'espectacle ha inclòs diversos elements d'escenografia per recrear l'època medieval -vestuari d'època, cavalleries, desfilades, música... - i ha implicat diferents entitats locals, com ara la Parròquia, el cor, la Societat Unió Gandesa o el jovent de la ciutat, entre d'altres.

Antoni Belart, a més, ha explicat que té la intenció de fer cada any un càsting per triar els protagonistes de la representació, de manera que cada any els joves fossin diferents. Segons han explicat fonts de l'organització, des de fa deu anys el grup teatral La Farsa de Gandesa estava intentant portar a terme aquesta representació, un fet que finalment s'ha vist materialitzat avui. Aquest projecte és de llarg abast, ja que La Farsa s'ha fixat l'objectiu de poder incorporar d'any en any nous elements fins a arribar a la representació de l'any 2019, quan tindrà lloc el 700 aniversari del casament reial, moment en què se celebrarà una recreació d'aquest casament amb la màxima esplendor possible.

Després de l'èxit aconseguit enguany, en què s'han exhaurit les entrades de les quatre representacions que s'han efectuat, des de l'organització ja es pensa poder tirar endavant l'edició de l'any que ve amb un seguit de retocs i d'innovacions. L'alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha destacat que la clau de l'èxit ha sigut la implicació de les entitats locals en l'organització d'aquesta activitat i també en la dedicació de tot el col·lectiu de La Farsa i del jovent local.

Via ACN
Imatge Terra Alta Premsa

1 comentari:

  1. Enhorabona !!! una gran festa que dóna a conèixer una part desconeguda per a molts de la història de Gandesa

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta