10 d’octubre del 2014

Imputen el segon inspector resident del Consell de Seguretat Nuclear per la fuita de partícules de la central d'Ascó del 2007


ASCÓ (Ribera d'Ebre).- La investigació de la fuita de partícules radioactives de la central nuclear d'Ascó de l'any 2007 avança cap a la recta final al jutjat de Gandesa, després de més de dos anys d'aturada. Segons ha pogut saber l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el jutge ha imputat el segon dels inspectors residents del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) a la planta quan es van produir els fets. En aquests moments, el nombre d'imputats s'eleva ja a cinc -entre els quals, l'exdirector de la central-. Durant les pròximes setmanes està previst que declarin davant altres inspectors del CSN i es practiquin diverses pericials sol·licitades per la defensa abans de tancar les diligències. Fiscalia es referma en obrir una causa penal pels fets.

Després del relleu al capdavant d'un jutjat sobrecarregat amb casos com el de l'incendi d'Horta de Sant Joan, la investigació per la fuita de partícules s'ha reactivat des de principis d'aquest 2014 amb la imputació d'un segon inspector resident del CSN, Manuel Oliva. El jutge li atribueix els mateixos suposats delictes ecològic genèric així com exposició a radiacions ionitzants per imprudència que a l'inspector resident principal, Antonio Garcia, imputat ja arran la primera denúncia de Fiscalia l'any 2011.

Tot i que, inicialment, el segon inspector no havia estat citat com a imputat, atesa la responsabilitat superior de Garcia, el ministeri públic va considerar oportú sol·licitar la seva compareixença perquè tots dos van exercir alternativament la tasca de supervisió a la central durant el període investigat -la fuita es va produir el novembre de 2007 però no es va comunicar fins l'abril de 2008-, cobrint-se mútuament els períodes de vacances. Els retreu que no haguessin advertit la fuita ni establert les mesures de protecció corresponents. Finalment, Oliva va declarar com a imputat als jutjats de Gandesa el passat 6 de juny.

Entre finals de març i principis d'abril de 2011, ja havien passat pel jutjat, a més del primer inspector resident, l'exdirector de la central, Rafael Gasca; l'excap de vigilància radiològica de la central, Francesc González, i el cap d'explotació, Jordi Sabartés. A tots tres se'ls imputen quatre presumptes delictes: exposició a radiacions ionitzants, delicte ecològic, contra la seguretat al treball i falsedat documental. A diferència dels dos inspectors, es van negar a declarar.

La desfilada judicial de testimonis ha continuat aquest mes de setembre amb la compareixença de l'exdirector tècnic de Protecció Radiològica del CSN, Juan Carlos Lentijo, així com diversos perits de la defensa. Durant les pròximes setmanes, la instrucció podria encarar ja la recta final amb la previsió que declarin també diversos inspectors del CSN externs a la central i es practiquin proves pericials sol·licitades pels advocats dels imputats. En el cas es troben personats com a acusació popular les organitzacions ecologistes Greenpeace i Ecologistes en Acció, a les quals s'ha afegit l'Associació d'Usuaris de Banca (Ausbanc), que inicialment havia iniciat el camí de la demanda civil.

Fiscalia subratlla la gravetat dels fets

A la llum de les proves i declaracions practicades fins aquests moments, el fiscal de Medi Ambient de Tarragona, Ignacio Monreal, referma la seva posició inicial i assegura que existeixen arguments més que suficients perquè les diligències acabin derivant en l'obertura d'una causa penal contra els imputats davant la gravetat dels fets. "La situació es manté per les mateixes raons que es va presentar la denúncia", ha assegurat a l'ACN. Monreal rebutja obertament les tesis dels perits que ha aportat la defensa, els quals han negat el risc que va suposar la fuita de partícules de novembre de 2007 i que la central no va donar a conèixer fins l'abril de l'any següent.

El ministeri públic considera que la fuita no va ser fruit d'errades mecàniques o tècniques, sinó per "negligències, imprudències i omissions". Operaris sense experiència per aquests tasques haurien buidat un bidó amb aigua i llots contaminats a les piscines on s'acumula el combustible esgotat. Esquitxos d'aquesta aigua s'haurien filtrat per una reixeta d'aspiració, passant al sistema de ventilació i propagant-se per l'exterior de la central sense que s'activés cap dels protocols de seguretat previstos.

Per subratllar la gravetat de l'episodi, Monreal recorda que, amb posterioritat a l'incident -quan ja es coneixia però no havia estat comunicat-, grups d'escolars van visitar la planta atòmica. Posteriorment, algunes de les partícules van acabar essent localitzades en un camió que entrava a una deixalleria de la Selva del Camp, a 60 quilòmetres de distància. "Un any i mig després de l'incident encara se'n trobaven", remarca.

En aquest sentit, el fiscal discrepa obertament del criteri del govern espanyol, en la línia de situar la sanció pels fets en el terreny administratiu i més enllà d'haver imposat als propietaris de la central nuclear d'Ascó -l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs II- una multa rècord a l'Estat espanyol: 15,4 milions d'euros. "No comparteixo la valoració. L'entitat del cas arriba a l'àrea penal. És molt més greu", abunda. La sanció va ser recorreguda i es troba en suspens davant la possible obertura d'un procediment judicial.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta