9 d’octubre del 2014

La CHE no pensa pujar els cabals ambientals del tram final de l'Ebre en la revisió del pla hidrològic del 2015


SARAGOSSA.- La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) no tocarà els cabals ambientals del tram final del riu en la revisió del pla hidrològic de la conca. Així es va saber ahir al vespre, només 24 hores després que la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) retragués al govern català que encara no hagi elaborat un informe tècnic que pot resultar clau perquè Brussel·les acabe forçant la revisió del pla hidrològic. El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va afirmar que amb aquesta inacció queda en entredit la credibilitat d'una moció aprovada pel Parlament al mes d'abril, i va instar la resta de partits que la van aprovar perquè ara la defensin i la facin complir.

La CHE aprovarà la "revisió" del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre sense entrar a discutir els cabals ambientals del tram final del riu. El Consell de l'Aigua de la Conca ha aprovat aquest dimarts l'Esquema de Temes Importants per poder aprovar-la abans de finals de 2015 i intentar complir els terminis fixats per la Unió Europea. La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que amb el Govern i entitats ecologistes hi ha votat en contra, ha qüestionat la qualitat del document perquè no aborda els "punts crítics del Pla", just abans que Brussel·les l'avaluï. "És un reajustament. No tenen cap intenció de revisar", ha advertit la portaveu de la PDE, Susanna Abella.

"La CHE diu que no hi haurà revisió, sinó reajustament. No fan un esforç per revisar els punts crítics del pla, que Brussel·les posarà sobre la taula a principis de novembre", apunta Abella. "Argumenten que ha costat molt fer el pla i arribar a un consens que nop existeix, com és en el cas del tram català del riu, o entre els col·lectius ecologistes i el seu gestor, que és la Generalitat. L'únic consens és amb les comunitats de regants", ha afegit. La PDE va presentar únicament una al·legació qüestionant la validesa i poca qualitat del document. Només disset organismes o entitats hi van al·legar, segons la portaveu, des d'aquesta mateixa visió.

Entre els deu temes que han definit els tècnics de l'organisme figura la contaminació -puntual i difusa-; les extraccions d'aigua i alteracions de la ribera; les espècies invasores; els abastaments de població; regadius i infraestructures; avingudes i sequeres; coneixement i ordenança. Finalment, tot i que inicialment no figuraven, s'ha inclòs hàbitat, espècies i zones humides, així com delta de l'Ebre i costa. En cap moment, però se cita la revisió dels cabals ambientals, tal i com havia apuntat el mateix president de la CHE, Xavier de Pedro, quan es va aprovar la llei que reduïa les aportacions de l'Ebre al tram final.

Per al moviment antitransvasment, l'aprovació de l'esquema ha estat un "engany de cara a la galeria". Condicionada per les presses -segons ja va denunciar la PDE, el govern espanyol va iniciar el tràmit de revisió quan encara no havia aprovat el Pla, que teòricament havia d'haver estat enllestit el 2010 per començar la revisió el 2013- , la revisió pretendria evitar, segons la PDE, que un nou incompliment dels terminis fixats per la Unió Europea a l'hora de presentar els plans de conca -i pel qual el govern espanyol ha estat sancionat- no acabi suposant la pèrdua de fons europeus estructurals o de la PAC. "Però no fan una planificació com la que demana Europa", precisa Abella.

L'Esquema de Temes Importants, un guió amb els principals aspectes que ha d'abordar la "revisió" del Pla Hidrològic, ha estat aprovat finalment per 55 vots a favor i onze en contra. No només la PDE i els ecologistes s'hi ha oposat: també ho ha fet la Generalitat i, crítiques amb els cabals ambientals per considerar-los excessius, les companyies elèctriques. En un comunicat, la CHE ha explicat que el vist-i-plau li serveix per continuar avançant en el procés perquè, amb aquest document elaborat abans de finals d'any, el Pla passi de nou pel Consell de Ministres abans de 2015 i complir el termini establert per la Unió Europea, d'acord amb la Directiva Marc de l'Aigua. "L'anterior pla s'havia aprovat amb quatre o cinc anys de retard i volem entrar en el cicle correcte", ha declarat de Pedro.

Mapa de risc d'inundacions

D'altra banda, i anteriorment al Consell de l'Aigua, el Comitè d'Autoritats Competents s'ha reunit per donar el vist-i-plau als mapes de perillositat i risc de la conca de l'Ebre amb l'objectiu de lluitar contra els fenòmens extrems i inundacions. Els mapes defineixen 46 àrees de risc potencial significatiu treballant sobre 3.260 quilòmetres quadrats de la conca. Els de perillositat inclouen làmines d'inundació i mapes de calat preveient tres escenaris: altra probabilitat d'inundació -període de retorn de 10 o menys anys-; probabilitat mitjana -entre 10 i 100 anys-; i baixa probabilitat -500 anys. Els de risc incorporen el nombre d'habitants que poden resultar afectats, l'activitat econòmica de la zona, les instal·lacions contaminants, les zones de captació, els espais recreatius o també es protegits.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta