31 d’octubre del 2014

L'alcalde d'Alcanar nega concertació en les adjudicacions i diu que l'Ajuntament va ser 'escrupolós'



AMPOSTA (Montsià).- L'alcalde d'Alcanar, el republicà Alfons Montserrat, ha negat davant la titular del jutjat número 4 d'Amposta qualsevol tipus de concertació amb constructors locals en l'adjudicació de projectes, obres i serveis municipals, tot ratificant que el consistori va ser "escrupolós" a l'hora de seguir el procediment legal. Després de tres hores de declaració com a imputat per suposats delictes contra l'administració pública -com prevaricació, alteració de preus en concurs públics, malversació de fons públic o falsedat documental-, Montserrat s'ha mostrat "satisfet" i "optimista" sobre la resolució de les diligències perquè la jutgessa no els atribueix cap possible fet delictiu concret.

Després que aquest dimecres a la tarda comparegués, també com a imputat, el regidor d'Urbanisme, Manel Martí, aquest dijous ha estat el torn de Montserrat. L'alcalde ha intentar aclarir i donar resposta, segons el seu relat, a totes les preguntes dins d'un interrogatori "molt exhaustiu" per part de la jutgessa i que ha abordat la pràctica totalitat dels 35 expedients, dels últims set anys d'ERC a l'equip de govern, que la Guàrdia Civil investiga arran una denúncia d'un militant de CiU el juliol de 2013.

En la mateixa línia de Martí, l'alcalde ha negat l'existència de "concertació de preus" amb constructors locals. La Guàrdia Civil els acusava d'haver creat una conxorxa amb els petits empresaris per adjudicar-los obres. "Podem respondre de l'actuació municipal però no per la de tercers. I l'actuació municipal és que hem fet les adjudicacions seguint el procediment establert i els informes preceptius -favorables-", ha assegurat, taxativament, per negar que el consistori preparés documentació o facilités informació privilegiada als paletes. "No hem tingut cap actitud irregular: l'Ajuntament, en aquest aspecte, ha estat escrupolós", ha resumit.

Entre alguns dels projectes que ha suscitat l'interès de la jutgessa, es trobava el de la piscina coberta municipal -una de les obres econòmicament més importants dels últims anys- i la possibilitat que la seva adjudicació s'hagués efectuat amb una baixa temerària del preu. "A l'informe de la Guàrdia Civil no quedava clar. Hi ha una acta, però, que ho explica: vam adjudicar amb els informes preceptius favorables d'intervenció i secretaria on s'explica clarament que no procedia aplicar una baixa temerària. Vam adjudicar-la en els sentits que apuntaven els informes", ha aclarit.

A la seva sortida dels jutjats d'Amposta, l'alcalde s'ha mostrat "content" per poder haver donat explicacions i, al mateix temps, "optimista" sobre el curs de la investigació, tot confiant que la seva declaració contribueixi a "acabar aviat el malson", una "espasa de Dàmocles desagradable". Malgrat això, ha insistit, com ja va fer el regidor d'Urbanisme, que la citació com a imputat, sense cap auto concret per part del jutjat, ha precisat, no els imputa a ell i a Martí cap possible fet delictiu o indici penal. En aquest sentit, interpreta que es tracta d'una imputació perquè puguin disposar de les garanties processals que aquesta condició preveu, com la possibilitat de declarar acompanyat d'advocat. "Ens han dit que hi ha indicis, però no cap fet objectiu imputable a nosaltres", ha apuntat.

De moment, els dos edils són, segons fonts judicials, els únics imputats en les diligències. Malgrat això, com en les declaracions d'aquest dimecres, també han estat presents els advocats d'una exfuncionària municipal o el de l'empresa Invall de Reus, entre d'altres. La defensa de Montserrat interpreta que les denúncies inicials de la Guàrdia Civil, que va arribar a citar com a "imputats" set treballadors municipals i van ser rectificades pel jutjat poques hores després citant-los com a testimonis, hauria permès als advocats incorporar-se al procés i assistir a l'interrogatori.

Als jutjats d'Amposta, també eren presents aquest dijous a la tarda diversos agents de la Guàrdia Civil que van dirigir la investigació i l'escorcoll de l'Ajuntament -així com dels domicilis dels constructors locals- el passat dia 16. Entre ells, el comandament que el consistori va intentar recusar per mantenir una relació sentimental amb una exsecretària municipal que va ratificar la denúncia inicial i amb la qual existia un conflicte laboral.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta