19 de novembre del 2014

Agricultura deixarà inundar amb aigua dolça les finques del Delta salinitzades per combatre el caragol poma



TORTOSA (Baix Ebre).- El director dels serveis territorials d’Agricultura, Pere Vidal, ha avançat aquest dimecres els detalls del nou pla d’actuació contra la plaga del caragol maçana al Delta. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Vidal ha concretat les mesures que properament començaran a explicar a totes les parts implicades, després de la reunió que van celebrar dijous passat. Així, el director d’Agricultura ha detallat que al marge esquerre del Delta s’assecaran les mateixes finques que l’any passat, i que les parcel·les que van ser salinitzades podran ser inundades amb aigua dolça fins al 31 de gener del 2015, quan s’acabarà l’aplicació de les mesures agroambientals. Però, tot i així, Vidal ha assenyalat que hi haurà alguna parcel·la de la zona central del Delta que també caldrà eixugar com a mesura preventiva, encara que ja van ser inundades amb aigua salada perquè estan afectades pel caragol poma.

De la mateixa manera, Vidal ha afegit que caldrà arribar a un acord amb les comunitats de regants per veure com es podrien salinitzar els desguassos, per evitar que facin de reservori per als caragols maçana. De fet, ha dit que s’està estudiant quin seria el moment òptim per prendre aquesta mesura. A més, el director d’Agricultura ha anunciat que al marge dret del Delta també s’assecaran alguns camps, per mirar de combatre els diversos focus de caragol que s’hi han pogut detectar.

En la mateixa entrevista, Vidal ha deixat clar que encara cal estudiar la possible utilització de gambes gegants i de carpes de riu per combatre la plaga. De fet, ha apostat per combinar diversos mètodes per lluitar contra el caragol poma. D’altra banda, el director d’Agricultura ha relativitzat l’afectació de la inundació dels camps d’aigua salada amb la disminució de la collita d’arròs. Així, ha recordat que la climatologia d’aquest estiu també ha estat un factor a tenir en compte, ja que al marge dret la collita ha baixat un 10%, mentre que al marge esquerre, on s’han salinitzat els camps, la davallada ha estat del 14%. De fet, Vidal ha dit que el proper any servirà per analitzar tots els factors.

En aquest sentit, el director d’Agricultura ha valorat com a “precipitada” la decisió dels arrossaires de no tornar a inundar els camps amb aigua salada. Però ha afirmat que entén el seu neguit, tenint en compte que tota la vida han lluitat contra la salinització de les terres del Delta. Així, Vidal ha insistit que durant l’any que ve s’analitzaran les conseqüències d’aquest mètode i què cal fer per millorar l’aplicació de l’aigua salada, l’únic procediment que fins ara dóna garanties de mortalitat del 100% dels caragols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta