7 de novembre del 2014

Agricultura estudia introduir una gamba gegant d'aigua dolça per combatre el caragol maçana


DELTEBRE (Baix Ebre).- El Departament d'Agricultura busca en la "lluita biològica" l'alternativa que li permeti eradicar el caragol maçana del Delta sense perjudicar el conreu de l'arròs. Així, ara es plantejar introduir al riu una espècie d'una gamba gegant d'aigua dolça que es menja els alevins de l'invasor. El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, ha explicat que la idea parteix d'un experiment realitzat a la Universitat Ben Gurion de l'estat d'Israel, arran una recerca amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques. Sala raona que, en el cas que la gamba devori les cries, "és qüestió de temps que es morin els ous". Les primeres proves al laboratori podrien començar al 2015.

Invertir el procés que s'ha dut a terme fins ara, en què es treballava per acabar amb la plaga a terra, i focalitzar els esforços en eradicar el caragol del riu. Aquest és l'objectiu que persegueix Agricultura amb la nova idea que ha posat damunt la taula, la introducció d'una espècie de gamba d'aigua dolça a l'Ebre perquè es mengi les cries del caragol maçana. Un procés que "científicament", ha dit Sala, "sembla que pot funcionar, però estem oberts a noves idees", ha reconegut. La rotunda negativa dels arrossaires del Delta a tornar els inundar els camps amb aigua marina -el mètode més efectiu conegut fins aquest moment-, després de les pèrdues de producció registrades aquesta campanya, ha forçat la Generalitat a accelerar la recerca d'alternatives en el terreny biològic.

De fet, existeix el perill que la introducció del depredador pugui derivar en una nova invasió. Davant d'això, Sala ha apuntat que el cicle de la gamba coincidiria amb el del caragol. D'aquesta manera es podria introduir al riu a la primavera, quan comença a actuar el caragol, creixeria durant l'estiu i la tardor, i a l'hivern, just quan el caragol s'amaga, la gamba moriria degut a les baixes temperatures de l'aigua. A més, ha detallat que només s'importarien gambes mascle, per tal d'evitar la seua reproducció. Amb tot plegat, "ens asseguraríem que no hi hauria una introducció d'una nova espècie aliena a l'ecosistema propi del riu Ebre", sosté.

La Generalitat ja ha demanat finançament a la Unió Europea i l'any que ve podrien començar les primeres proves al laboratori. Posteriorment, es traslladarien als camps d'arròs, per veure el comportament real de la gamba i, "si tot funcionés bé, aniríem al riu", ha especificat Sala. Un procés, ha puntualitzat, que es complementaria amb la salinització, una mesura molt eficient però de la qual "no se'n pot abusar", ha comentat.

Sala preveu que el Ministeri d'Agricultura donarà suport científic al projecte, aportant tècnics, que treballarien sota la direcció del CSIC, que donaria les pautes de l'operació. El punts de partida seran els estudis de la universitat israeliana de Ben Gurion, amb experts en la biologia d'aquesta gamba. L'organització ecologista SEO/BirdLife ajudaria en la divulgació.

Per exposar aquest nou mètode al sector, aquest mes de novembre, i un cop ha finalitzat ja la la collita d'arròs al Delta de l'Ebre, està prevista una reunió de valoració de la campanya amb tots els agents implicats. En aquesta línia, abans d'acabar el mes es concretarà el disseny del pla d'acció pel 2015, del qual encara manca acabar de tancar alguns serrells.

Via ACN

2 comentaris:

  1. ...tambien se tendra que mirar, que esta especie no lleve epidemia mortal hacia otras especies autoctonas de siempre, y que los taus de arrozal no las cazen como hacen con esos caracoles..., pero si es resultado de estudios en Israel, ya hay un 99,00% de exitos...

    ResponElimina
  2. Un altre element mes per la nova mariscada del Delta:
    http://humorcillet.blogspot.com.es/2014/11/comarcal-geographic-la-gamba-gegant-i.html

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta