10 de novembre del 2014

Demanen 37 anys de presó per als nou acusats de matar una dona en l'assalt al barri Castell d'Ulldecona


ULLDECONA (Montsià).- La fiscalia sol·licita una pena de 37 anys de presó per als nou individus acusats de matar una veïna del barri Castell d'Ulldecona de 71 anys, en un assalt a casa seva el juliol del 2011. Després de lligar i emmordassar el matrimoni, els lladres van fugir amb 400 euros i diverses joies valorades en 8.500 euros. Segons l'escrit d'acusació del fiscal a què ha tingut accés l'Agència Catalana de Notícies (ACN), cadascun dels nou assaltants està acusat dels delictes d'assassinat amb traïdoria, robatori amb violència i intimidació en casa habitada, dos delictes de detenció il·legal i una falta de lesions. A més, sol·licita una indemnització de 150.000 euros per a la família. El judici arrencarà el 16 de desembre a l'Audiència de Tarragona.

Segons el fiscal, els nou homes, que tenen entre 26 i 47 anys i són de nacionalitat romanesa, formaven un grup que es dedicava a cometre robatoris nocturns en domicilis que havien analitzat i identificat prèviament, amb l'objectiu d'endur-se'n els diners i els objectes de valor que poguessin trobar al seu interior. Un dels domicilis escollits per la banda va ser una casa ubicada al barri del Castell d'Ulldecona, allunyada del centre urbà, on vivia un matrimoni d'edat avançada.

Un cop determinades les condicions de l'habitatge que havien vigilat prèviament, els acusats van decidir assaltar la casa la matinada del 4 de juliol del 2011. Per tal d'aconseguir endur-se'n diners i altres objectes de valor, els nou homes van decidir lligar i emmordassar les víctimes, "i aplicar la violència que resultés necessària perquè els indiquessin tot allò de valor que hi hagués a la casa".

Segons recull l'escrit del ministeri fiscal, la nit del 3 al 4 de juliol els acusats es van trucar entre ells per reunir-se entres les dues i les tres de la matinada amb l'objectiu de traslladar-se a l'habitatge en dos vehicles. Sobre les quatre de la matinada, els acusats van forçar la porta d'entrada de la casa i van poder accedir al seu interior.

A aquella hora el matrimoni es trobava dormint a la seva habitació. Segons el fiscal, un o diversos assaltants, seguint el pla traçat i acceptat per tots ells, es van dirigir a l'home, li van tapar la boca amb la mà, el van treure del llit i el van llançar a terra. Allà, els individus el van lligar de peus amb un cable telefònic i de mans amb un altre cable a l'esquena.

En aquella posició, els lladres van propinar diversos cops de puny a l'home a la zona lumbar mentre li preguntaven, en diverses ocasions, on es trobava la caixa forta. Finalment, el van deixar emmordassat a terra. Posteriorment, un o més acusats es van abraonar sobre la dona, la van lligar de peus amb un cable de color negre i de mans amb un de color blanc.

Segons el fiscal, mentre lligaven la dona la van agafar del coll i li van tapar la boca amb molta força amb l'objectiu d'evitar que pogués cridar, realitzant "actuacions de gran violència amb la finalitat de causar-li la mort o sent plenament conscients que amb les mateixes li podrien produir la mort".

Com a conseqüència de les ferides rebudes, que li van produir diversos hematomes al cap, el tòrax i a les extremitats, la dona va acabar morint, essent la causa immediata de la mort "una anòxia còxica que va conduir a un fracàs càrdio-respiratori". Segons el fiscal, la causa fonamental de la mort és "l'asfíxia mecànica mixta per sufocació i compressió cervico-toràcica".

La fiscalia subratlla que la víctima es trobava dormint al seu domicili i ajaguda al llit de la seva habitació, i que la van lligar de peus i mans. Segons el fiscal, es tracta d'unes "circumstàncies buscades pels acusats per tal d'excloure la seva capacitat de defensa" per aconseguir perpetrar el robatori amb èxit. En aquest sentit, els acusats van regirar la casa, aconseguint un botí de 400 euros en efectiu, diverses joies d'or valorades en 8.500 euros i un talonari de xecs d'una entitat bancària.

Després de fugir i deixar les víctimes immobilitzades, al cap d'una estona i en no sentir sorolls al domicili, l'home es va poder deslligar les mans i es va poder dirigir a la cuina on, amb l'ajuda d'un ganivet, va poder tallar el cable que li havien lligat a les cames. Tot seguit, es va dirigir a l'habitació i, en veure que la seva esposa no es movia, va alertat els serveis d'emergència pels volts de tres quarts de cinc de la matinada.

Ràpidament, una patrulla dels Mossos d'Esquadra es va desplaçar al lloc dels fets i va intentar reanimar la víctima fins a l'arribada de l'ambulància del SEM. Els equips sanitaris també van intentar reanimar la dona, però sense èxit, i finalment en van confirmar la mort cap a dos quarts de sis de la matinada.

Una pena conjunta de 333 anys de presó

El fiscal considera que els assaltants són autors dels delictes d'assassinat amb traïdoria, robatori amb violència i intimidació, dos delictes de detenció il·legal i una falta de lesions, amb l'agreujant d'abús de superioritat. Per a cadascun dels acusats demana una pena de 37 anys de presó -20 per l'assassinat, sis per cadascun dels dos delictes de detenció il·legal i cinc pel robatori amb violència i intimidació-. A més, demana imposar-los 600 euros de multa per una falta de lesions.

El ministeri fiscal també sol·licita que se'ls prohibeixi residir a la demarcació de Tarragona durant un període de deu anys i que no puguin aproximar-se a la família de la víctima a un radi de menys d'un quilòmetre. En concepte de responsabilitat civil, el fiscal demana que els acusats indemnitzin els familiars amb 150.000 euros, de forma conjunta.

El judici arrencarà el 16 de desembre a la Secció Quarta de l'Audiència de Tarragona. Durant la vita oral, està previst que es practiqui l'interrogatori dels acusats, dels quals a dia d'avui quatre continuen en presó provisional i cinc ja han estat posats en llibertat. A més, durant el judici compareixeran diversos perits, com ara membres de diferents unitats del Cos de Mossos d'Esquadra i metges forenses.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta