13 de novembre del 2014

Descobreixen un poblat al jaciment ibèric de Coll del Moro i una fortificació de l'època romana


GANDESA (Terra Alta).- Arqueòlegs de la Universitat de Barcelona (UB) i de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, codirigits per Rafel Jornet, han descobert al jaciment del Coll del Moro, a Gandesa, restes d'un sector d'hàbitat amb nombrosos vestigis de fonaments de cases i carrers formant un urbanisme complex construït amb terrasses. Aquesta actuació confirma la importància d'aquest conjunt arqueològic, que està integrat per una necròpoli d'incineració -que comprèn tres àrees ben diferenciades i que s'emmarca entre finals del segles IX aC i els segles V-IV aC-, i un hàbitat que va des de l'època preibèrica fins al segle III dC. En aquesta campanya s'han descobert restes d'un fortí d'època romanorepublicana del segle II-I aC.

Segons els arqueòlegs, el fortí estava probablement lligat a la xarxa militar romana per a la conquesta de la vall de l'Ebre, que reaprofitava i remonumentalitzava l'antiga torre ibèrica del Coll del Moro. En els propers anys, la recerca posarà èmfasi en l'excavació del fortí romanorepublicà, els nous habitatges ibèrics i la delimitació de la fortificació pels costats est, sud i oest.

L'Ajuntament de Gandesa, la Universitat de Barcelona (UB) i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) tenen previst de signar un conveni de col·laboració per a continuar amb aquesta intervenció arqueològica en el marc del projecte quadriennal 'El primer mil·lenni aC als territoris del curs inferior de l'Ebre: la formació, desenvolupament i dissolució de la cultura ibèrica', i que està liderat per la UB.

La coordinació dels treballs es realitzarà conjuntament per les tres institucions i pel que fa al treball científic la coordinació es durà a terme per la Universitat de Barcelona i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, a través del personal investigador d'ambdues institucions. L'Ajuntament de Gandesa aportarà fins a 4.000 euros anuals durant els anys 2014, 2015, 2016 i 2017, en concepte d'aportació de maquinària, cessió d'espai de magatzem, treballs de la brigada municipal i pernoctació dels arqueòlegs.

Imatge Canal 21 Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta