8 de novembre del 2014

El 9-N arriba a les Terres de l'Ebre amb 55 locals, 175 meses i 865 voluntaris, i amb un únic municipi sense urnes


TORTOSA (Baix Ebre).- La Generalitat ja té a punt el dispositiu del 9-N a les Terres de l’Ebre. El procés participatiu d'aquest diumenge es farà amb 865 voluntaris, 175 meses i un total de 55 locals, que ja tenen les urnes i les paperetes sobre el futur polític de Catalunya. Finalment, Horta de Sant Joan serà l’únic municipi del territori que no tindrà urnes el 9-N, però la Generalitat va confirmar dijous que costejarà els autobusos entre Horta de Sant Joan i Gandesa. Igualment, el govern tampoc no ha atès les reclamacions de l’Ajuntament de Tortosa perquè el 9-N puguen haver-hi punts de participació a les entitats municipals descentralitzades (EMD) de Jesús, Campredó i Bítem, així com als pobles dels Reguers i Vinallop. Per això,  l'Ajuntament ha habilitat un servei d'autobús entre els pobles del municipi i la ciutat de Tortosa, per facilitar l'afluènica als punts de participació que hi haurà en els tres instituts,

Protesta a Horta de Sant Joan. Per la seua banda, el col·lectiu veïnal Orta Decideix ha decidit convocar una manifestació el proper 15 de novembre a Tortosa, amb el suport de l’Assemblea Nacional (ANC) i Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre. La protesta acabarà a la Delegació del Govern, on els veïns i veïnes que així ho vulguen podran votar, segurs que la seua papereta té validesa en el recompte final del procés participatiu del 9-N. I és que, del 10 de novembre i fins al 25 de novembre, la Delegació del Govern es convertirà en un nou punt de votació, al qual s’hi podran adreçar totes les persones que el 9-N no podran votar físicament en el punt de participació que els hi correspon. Així mateix, han explicat que aquest diumenge hi haurà a la plaça Catalunya una taula en què la gent de la població d’Horta de Sant Joan podrà signar la denúncia contra l’Estat espanyol, que l’ANC dirigirà posteriorment a les institucions europees i internacionals.

I és que el nou 9-N també arriba envoltat de polèmica perquè finalment la Generalitat no ha acceptat que el veïnat d’Horta de Sant Joan puga votar a les instal·lacions de l’Ecomuseu dels Ports. Al marge d’una primer conflicte en què CiU d’Horta de Sant Joan va acusar l’alcalde del PP de no voler cedir cap local municipal per realitzar la consulta, votar a l’Ecomuseu va ser la “solució pactada” entre José Antolí i la secció local de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). A tot això, CiU ja s’havia ofert a pagar els autobusos entre Horta de Sant Joan i Gandesa, ja que el govern va determinar que el punt de votació del veïnat seria l’institut de la capital de la Terra Alta, a 22 quilòmetres del poble. Finalment, però, serà la Generalitat qui pagarà els autobusos entre les dues poblacions.

El cas de Tortosa i els pobles del municipi. De la mateixa manera, el govern tampoc no ha atès les reclamacions de l’Ajuntament de Tortosa perquè el 9-N puguen haver-hi punts de participació a les entitats municipals descentralitzades (EMD) de Jesús, Campredó i Bítem, així com als pobles dels Reguers i Vinallop. En el cas de Tortosa, la Generalitat ha previst tres punts de votació als instituts Joaquim Bau, de l’Ebre i Cristòfol Despuig. Finalment, l'Ajuntament ha habilitat un servei d'autobús entre els pobles del municipi i la ciutat de Tortosa, per facilitar l'afluènica als punts de participació. Un altre consistori que habilitarà un autobús gratuït serà Flix, durant tota la jornada de diumenge. Així mateix, també a Alcanar havien sol·licitat punts de votació al nucli de les Cases i en altres emplaçaments del mateix nucli urbà, ja que l’Ajuntament considera que l’institut Sòl de Riu és una ubicació poc cèntrica per als mateixos veïns d’Alcanar.

Intervenció de la Fiscalia. Aquest dissabte, la notícia ha estat que la Fiscalia del Tribunal Superior de Catalunya (TSJC) ha instat al Director General dels Mossos d'Esquadra a identificar els responsables dels locals que han permès l'accés per organitzar el 9-N. També ha demanat, amb caràcter d'urgència, els locals on es desenvoluparà el procés participatiu. El ministeri públic també ha demanat a l'empresa de missatgeria Unipost saber qui li va encarregar distribuir informació personalitzada sobre el 9-N, i li ha demanat que li enviï el full d'encàrrec, contracte i els documents que tinguin que estiguin relacionats amb la distribució o la bustiada de la propaganda del procés participatiu.

Per la seua banda, el Govern ha replicat a la Fiscalia que l'únic responsable que ha autoritzat l'accés a locals públics és el mateix Govern de Catalunya, amb l'objectiu de "garantir l'exercici de drets fonamentals com és el dret a la llibertat d'expressió i de la llibertat ideològica". A través d'un comunicat, l'executiu català considera que no es pot demanar la identificació a voluntaris que "res tenen a veure en aquesta autorització", i assegura que podran desenvolupar la seua tasca "amb total normalitat". A més, el Govern recorda que ha demanat un aclariment al Tribunal Constitucional sobre l'abast de la suspensió, que encara no ha estat resposta.



Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta