14 de novembre del 2014

El ministre d'Indústria sosté que l'Estat no ha pagat la indemnització del Castor, sinó 'l'operador del sistema gasista'


MADRID.- El Ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha negat aquest divendres que el seu executiu hagi actuat amb cap mena "d'opacitat" respecte a la compensació de 1.350 milions d'euros que l'empresa Escal UGS, filial d'ACS, rebrà pel fiasco del projecte Castor. El ministre ha negat també que el seu executiu hagi actuat amb una celeritat especial a l'hora de fer efectiva la compensació -tres dies abans del termini establert. I ha assegurat que el seu executiu va rebaixar la compensació que establia el reial decret del 2008 pel que es va donar l'autorització administrativa al projecte.

Soria ha fet aquestes manifestacions a la roda de premsa posterior al consell de ministres, després que el govern espanyol va fer efectiva aquest dimarts la compensació de 1.350 milions d'euros a Escal UGS (participada en un 66% per ACS, presidida per Florentino Pérez), l'empresa concessionària del magatzem de gas Castor. Aquesta indemnització, tal com preveu el decret del govern espanyol del passat 4 d'octubre, es carregarà al rebut del gas de tots els consumidors durant 30 anys. El mateix decret encarrega el manteniment de les instal·lacions a Enagás Transporte. El cost total de l'operació pot superar els 4.700 milions d'euros, segons els càlculs de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

El ministre ha assegurat que "no ho ha hagut rapidesa per part del govern" espanyol perquè el seu executiu "no ha pagat absolutament res", sinó que ha estat l'operador del sistema gasista qui ha fet efectiva la compensació d'acord als termes del decret que va aprovar el seu govern.

"No hi ha hagut opacitat. Tots els requisits estan inclosos justament en aquesta norma", ha afirmat el ministre, que ha recordat que el decret anterior pel què s'autoritzava el projecte havia establert la possibilitat que l'operador renunciés al projecte amb una compensació.

Soria ha assegurat que el seu govern considerava lesiva aquesta compensació i per aquest motiu la va recórrer davant del Tribunal Suprem, però aquest "no ho va considerar això". Per aquest motiu, va optar per rebaixar la retribució establerta , que estava fixada en un 10,75%, fins al 8,75%.

El fet que el govern espanyol hagi efectuat el pagament tres dies abans que expirés la data límit que ell mateix es va fixar per fer l'abonament ha creat una forta controvèrsia. El govern de la Generalitat ja havia anunciat que estava treballant en l'elaboració d'un recurs d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional (TC), i diverses organitzacions socials, ecologistes i de consumidors han demanat als grups del Congrés i del Senat que utilitzin la via que els ofereix el Constitucional (la signatura de 50 diputats o senadors) per presentar recursos al TC.

Després de l'anunci el Síndic de Greuges, el Parlament de Catalunya i la Plataforma del Sénia han expressat públicament el seu malestar per una decisió que segons el Síndic és "escandalosa". El Parlament ja va instar aquest dijous el Govern a presentar el recurs d'inconstitucionalitat davant del TC, i la Plataforma del Sénia va anunciar que denunciarà la compensació pel Castor a Europa per infraccions de la Llei de competència.

Via ACN

2 comentaris:

  1. Para
    entender el sistema energético en España,

    incluidas
    subidas de la luz y el gas

    y
    políticos PPSOE en consejos de administración empresas energía,

    es
    recomendable ver el informativo "Apaga y Vámonos":

    https://www.youtube.com/watch?v=4IBkqrtN1Fs

    ResponElimina
  2. Aquest comentari és un bon exemple de com queda integrat un vídeo en un comentari, amb el nou sistema. També es poden adjuntar imatges. Gràcies per participar!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta