28 de novembre del 2014

'El superàvit que ningú no nota', article d'Antoni Espanya



Tot els anys, per aquestes dates, l’equip de govern de l’ajuntament d’Amposta ens acostuma a regalar un titular sobre el superàvit municipal. Aquest superàvit es genera degut a actuacions que tenien programades i que han deixat de fer. Enguany no ha estat una excepció i el nostre alcalde ens ha comunicat solemnement que la xifra que han rescatat del pressupost municipal del 2014 és la bonica quantitat de 353.000 euros.

La gent es preguntarà en què ens gastarem aquests diners i la resposta de l’alcalde és en pagar l’elevat deute municipal. Per tant, no ho notarem en res. Això sí, amb aquesta injecció de diners ens situarem per sota del 75 % d’endeutament, al voltant de 13 milions d’euros. No hi havia marge de maniobra, diu l’alcalde, la Llei d’estabilitat pressupostària imposada pel PP per la disbauxa en què vivien molts ajuntaments, entre ells el nostre durant uns anys, obliga a destinar els diners a rebaixar el dèficit municipal sí o sí. No ho critiquem, ho constatem.

La mala notícia és que si el pressupost del 2014 s’hagués fet de forma més acurada i, sobretot, pensant en la dramàtica situació que estan vivint moltes famílies, aquests diners haguessin pogut anar directament a programes socials, foments de Plans d’ocupació, més ajuts a les ONG que atenen els i les 1.200 ampostins/nes que no arriben a final de mes o ajudar més les nostres entitats. Aquesta és l’alternativa que han seguit molt altres ajuntaments de signe progressista del nostre voltant que, tot i no disposar de tants recursos, han anteposat les polítiques socials a altres actuacions.

Amb 353.000 euros (gairebé 60 milions de les antigues pessetes) es poden incrementar de forma important les beques dels universitaris ampostins, es podria avançar molt en l’objectiu que compartim amb les AMPES dels centres educatius de fer els llibres més assequibles a les famílies, es podrien fer plans d’ocupació de 6 mesos per centenars d’aturats, es podrien incrementar els ajuts a Càritas, Creu Roja i Siloé per atendre tanta i tanta gent que no pot fer front a les necessitats bàsiques del dia a dia (aigua, la llum...) o es podrien apujar els ajuts a la majoria d’entitats d’Amposta que han vist disminuïda la seva activitat per la baixada de socis i de pressupost.

Aviat tindran l’oportunitat d’esmenar aquesta mala planificació del 2014, amb la proposta d’aprovació del pressupost municipal per al 2015, concretament el dia 22 de desembre. Animem l’equip de Govern, que disposa de majoria absoluta des de fa 28 anys, que pensi en tots aquests col•lectius que tant necessiten de qualsevol ajut en aquests temps tan difícils.

Antoni Espanya Forcadell 
és portaveu del PSC d'Amposta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta