9 de novembre del 2014

Forcadell: 'Volem que sigui una jornada de mobilització massiva i que tothom vagi a fer cua'


BARCELONA.- La presidenta de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), la xertolina Carme Forcadell, s'ha mostrat convençuda que aquest diumenge els ciutadans podran votar però ha admès que "no es pot garantir al 100%", perquè "malauradament" no tot depèn de Catalunya. En una entrevista a l'Agpencia Catalana de Notícies (ACN), Forcadell ha carregat contra l'actitud de l'Estat que, segons ha augurat, "utilitzarà tots els recursos en contra de la consulta i la llibertat d'expressió". En aquest context, ha recordat les "amenaces" dels últims dies al Govern, voluntaris i directors d'instituts i ha subratllat que el simple fet d'obrir els locals i que tots els ciutadans puguin votar serà un "èxit"."És un repte titànic. Tenim un Estat en contra", ha afegit.

"És impossible garantir-ho al 100%. Ara nosaltres hem de deixar clar que com a Govern i com a societat civil i ajuntaments hem fet tot el possible i més perquè els ciutadans es puguin expressar. I si en algun lloc no es pot votar no serà perquè no ho haurem fet tot, sinó perquè l'Estat ens ho haurà impedit", indica Forcadell. Hi hagi o no urnes, l'ANC manté la crida que feia algunes setmanes per al proper diumenge: "és molt important que a les 9 del matí anem als nostres col·legis electorals a fer cua amb la papereta a la mà perquè el món vegi la nostra voluntat".

"L'èxit" de la jornada no es comptabilitzarà pel nombre de persones que hagin participat al final del dia. Segons Forcadell, es podrà comprovar a primera hora del matí. "L'èxit serà que tothom pugui votar i que obrim els col·legis", ha destacat per després afegir que el 9-N és un "repte titànic" perquè l'Estat hi està en contra.  En cas que finalment es pugui votar, Forcadell apunta que les condicions per a fer-ho no seran "normals". En primer lloc perquè "l'Estat farà tot el possible fins a última hora perquè no es voti", però també perquè "els punts de votació no són els habituals, no hi ha cens i no s'han enviat cartes per explicar a la gent on ha de votar". En aquest sentit ha recordat que, per exemple, a Granollers (Vallès Oriental) "només hi haurà 3 punts de votació quan en unes eleccions al Parlament n'hi ha 30".

"Volem que sigui una jornada de mobilització massiva i que tothom vagi a fer cua", explica la presidenta de l'Assemblea, que analitzarà el resultat del 9-N diumenge al vespre des del Born Centre Cultural, juntament amb la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals.

L'ANC no posarà urnes al carrer

Després de la darrera reunió del Pacte Nacional per al Dret a Decidir ha quedat clar que el Govern empararà el procés participatiu del 9-N, tot i que deixarà en mans dels voluntaris la seva execució final, és a dir, el control de les urnes i del desenvolupament de la jornada i el recompte posterior. Les dades seran posteriorment lliurades a l'executiu que serà qui en farà la comunicació pública. Una situació que satisfà a l'ANC, un cop es va fer evident que la consulta plantejada inicialment, la que havia de generar un mandat democràtic, no seria possible.

En tot cas, Forcadell deixa clar que l'ANC no col·locarà cap urna. "Les urnes són una cosa molt seriosa. Han d'estar custodiades. S'ha de fer amb legalitat i logística, amb presidents de mesa i vocals. El vot és una cosa molt seriosa", remarca. I, si arribés un requeriment judicial que impedís que les urnes estiguessin dins els col·legis electorals, la presidenta de l'Assemblea també subratlla que no posaran cap urna al carrer. "No es poden treure al carrer perquè en el moment en el qual fas això estàs desvirtuant el sentit de la votació i de la democràcia", afirma.

Segons ella, aquesta seria la consulta que s'acceptaria des de l'Estat: una en la què el Govern no hi tingués res a veure i en la què la societat civil posés les urnes al carrer. Per això opina que en els darrers dies el govern espanyol ha estat tan insistent perquè el president de la Generalitat cedís l'organització del 9-N a les entitats. "Volen poder dir que li han prohibit al Govern que faci la consulta i que el Govern els ha obeït. Més que pressionar el que volen és salvar-se ells mateixos", opina.

Descarta que la policia acabi retirant urnes

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va recordar ara fa uns dies que els Mossos han d'atendre tots els requeriments judicials tot i que no s'imaginava un escenari en el que els jutges obliguessin a retirar les urnes del procés participatiu. Forcadell tampoc s'imagina aquest escenari, però en cas que es donés descarta absolutament escenaris violents. "Tots mantindrem la calma i no caurem en provocacions", assenyala. La presidenta de l'ANC està convençuda que el 9-N "no hi haurà ni crispació ni confrontació ni conflicte".

"Els ciutadans no han de tenir cap por"

La "por" és una de les armes que ha fet servir l'Estat les darreres setmanes, segons Forcadell. "Al segle XXI no es pot amenaçar i fer por als ciutadans. Estem en democràcia i a la UE. No podem permetre que ens coartin la llibertat d'expressió i que ens amenacin", exclama. En la seva opinió, l'Estat recorre a aquesta estratègia perquè "no té cap altre recurs". "És molt trist", lamenta.

Els voluntaris -que s'ocuparan de l'execució del 9-N- i els directors d'institut no han de tenir "cap por", segons la presidenta de l'ANC, perquè "tenen el Govern i la ciutadania de Catalunya al seu costat". Forcadell remarca, per exemple, que en el cas dels directors d'institut ells només són responsables per delegació i, per tant, la darrera responsabilitat recau en la Generalitat. "Que no pateixin", assegura.

El 9-N servirà de pressió per a unes plebiscitàries

Tot i que no en parlarà obertament fins dilluns, Forcadell insisteix en la necessitat de convocar eleccions anticipades per a generar el mandat democràtic favorable a la independència de Catalunya. La presidenta de l'ANC manté l'opinió que aquestes eleccions haurien de tenir caràcter plebiscitari i s'haurien de celebrar abans del mes de març, ja que, de no fer-ho, l'acumulació de processos electorals durant el 2015 (municipals i generals) obligaria a fer-les, com a mínim, el 2016.

El 9-N no generarà un mandat democràtic, però Forcadell està convençuda que serà una manera de "pressionar" perquè les eleccions es convoquin de manera immediata. Un gran nombre de gent participat i manifestant-se durant la jornada servirà, segons ella, perquè els polítics prenguin consciència que cal convocar aquests comicis com abans millor. "A la primavera hem de tenir el Parlament constituït, perquè si no ens en anem a l'any que ve i crec que això la societat catalana no ho vol. Seria molt perjudicial per al país", destaca.

En opinió de Forcadell, les eleccions aportarien el mandat democràtic necessari per negociar la independència amb l'Estat -en cas que els partidaris de l'Estat independent aconseguissin la majoria. "La independència arribarà per la via de la negociació amb l'Estat i amb la UE. Però el que s'ha de negociar és precisament la sortida de l'estat espanyol", aclareix. Una negociació que requerirà refer els ponts de diàleg amb el govern espanyol, fet pel qual Forcadell no s'oposa a què Artur Mas enviï una carta al president espanyol, Mariano Rajoy, l'endemà del procés participatiu.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta