12 de novembre del 2014

L'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta treballa per reduir les hospitalitzacions al centre


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta treballa per disminuir l'estada mitjana dels malalts al centre, tot millorant la qualitat del mateix i optimitzant la gestió dels recursos. Aquesta és la premissa per la qual treballa la direcció de l'hospital, que aposta per anar incrementant les alternatives a l'hospitalització dels pacients. D'una banda, s'han incrementat les operacions de cirurgia major ambulatòria que no requereixen de l'ingrés ni previ ni posterior del pacient i, de l'altra, també s'ha potenciat l'atenció del malalt a l'hospital de dia, així com les derivacions de determinades patologies als centres sociosanitaris. "El llit no és el més important", ha manifestat el director del Verge de la Cinta, Salvador Pallejà.

La reducció de l'estada mitjana del pacient a l'Hospital, l'augment d'intervencions de cirurgia sense ingrés, l'increment de productivitat, i un menor cost d'aprovisionament, són alguns dels indicadors qualitatius assistencials aconseguits pel Verge de la Cinta i que l'han dut aquest 2014 a ser reconegut com un dels centres premiats amb el reconeixement Top 20. Dels 163 hospitals participants, l'hospital Verge de la Cinta ha quedat segon en gestió global dels 29 avaluats en el seu grup com a hospital general mitjà.

El reconeixement arriba després d'uns anys de canvis en l'assistència al pacient. Com ha explicat el director del centre, Salvador Pallejà, "la gran millora feta és entendre que el llit no és el més important". "Apostem per l'hospitalització a domicili, per incrementar la cirurgia major ambulatòria, l'hospital de dia, i només fem servir els llits per aquelles patologies necessàries", ha afegit. En aquest sentit, el doctor Grau, adjunt a gerència, ha recordat que s'ha canviat la metodologia en l'atenció al malalt. "Abans una pneumònia requeria un ingrés de deu dies a un hospital i ara, en un pacient jove, es pot tractar a casa", ha afegit.

Quant a l'indicador d'hospitalitzacions evitables per cada 100.000 habitants, l'hospital de Tortosa ha passat de les 678 el 2010 i les 637 al 2011 a les 588 d'aquest 2014. Aquesta davallada en les hospitalitzacions, en canvi, no ha suposat una reducció en l'activitat quirúrgica del centre,que es manté en els nivells del 2010 i superior a les del 2011, 2012 i 2013. Per aquest 2014, es faran 1.883 operacions programades (200 més que l'any passat), unes 1.165 urgents (una vuitantena més), i unes 1.766 de cirurgia major ambulatòria (més de 300 més que l'any anterior).

Un altre dels serveis que s'ha buscat com alternativa a l'hospitalització és l'atenció a l'hospital de dia. Aquest 2014 es faran 12.905 sessions a 3.091 pacients, xifres que confirmen que un 30% dels malalts són atesos en aquesta àrea del centre. Altres dels indicadors de l'Hospital que valora el reconeixement del Top 20 és el fet que el centre tingui el 15% menys de mortalitat que la mitjana dels 29 hospitals avaluats, un 7% menys de complicacions que la mitjana, i un 14% menys de llits ocupats. A més, aconsegueixen un 40% més de productivitat amb menys cost per unitat productiva.

El balanç de l'activitat de l'Hospital en els darrers anys ha servit també perquè la direcció rebutgés, un cop més, les crítiques rebudes pels sindicats sobre el col·lapse del servei d'urgències del centre. Pallejà ha assegurat que no hi ha hagut col·lapse "en cap moment", i que només tres dies durant tot l'estiu hi ha hagut algun pacient que ha passat la nit al servei d'urgències. "Els llits els obrim i els tanquem en funció de les necessitats. Cada llit que està obert però no està ocupat ens costa diners", ha assegurat.
Via ACN

1 comentari:

  1. És vergonyós com genteta com aquesta tracten la sanitat pública com si estar hospitalitzat fos un hotel, en un procès de privatitzacio gens encoberta, privatització en la qual es reparteixen els diners i carrecs els amiguets de CiU. Exemples? llegiu les cartes dels lectors a la vanguardia d'ahir on un senyor es queixa de la pèssima qualitat del menjar que es dona als malalts, o les declaracions del delegat de sanitat a les nostres terres, Albert Gomez culpant als malalts del col.lapse d'urgències, o pregunteu a l'ANC per què va retirar el document de la seva sectorial de sanitat que obria les portes a un copagament i a una privatitzacio dels serveis sanitaris. Sabieu que tot el servei de Radiologia del Verge de la Cinta està en mans d'una empresa privada gestionada (oh, casualitat) per l'anterior gerent de l'hospital (aquest senyor curiosament proper a l'òrbita del PP i a l'Opus Dei)...i el més trist d'això és que CiU ho està fent tot amb el silenci còmplice i la col.laboració directa de ERC en molts d'aquests casos...crec que són coses que s'haurien de tenir en compte per si no volem repetir els mateixos errors en un hipotètic estat independent.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta