18 de novembre del 2014

Tortosa inclou l'enderroc de les cases de la catedral i altres obres al nucli antic en les inversions del 2015



TORTOSA (Baix Ebre).- La reforma de la plaça Mossèn Sol, al barri del Rastre, l'actuació a la façana fluvial de la catedral, l'allargament del passeig de ronda al parc del Castell i la finalització de l'avinguda Canigó seran les principals inversions de l'Ajuntament de Tortosa durant el 2015. Així ho han detallat l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i la regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya, aquest dimarts al matí, amb motiu de la presentació del projecte de pressupost per al proper exercici, l'últim del mandat. A banda, també hi ha una partida d'un milió d'euros en inversions que el govern municipal no ha volgut concretar. L'any 2015, el pressupost de Tortosa superarà els 31,1 milions d'euros, un 0,66% més que l'anterior.

En l'apartat d'inversions, les previstes al pressupost corresponen a millores a la via pública (210.000 euros), equipaments informàtics (20.000 euros), elevador del cementiri (17.000 euros), adquisició de nous aparells de cardioprotecció (14.000 euros), arranjament del Portal del Romeu (10.000 euros) i un nou vehicle per a la Policia Local. A banda, hi haurà més inversions finançades amb romanents i noves subvencions, entre les quals l'alcalde ha avançat la plaça Mossèn Sol (529.750 euros), l'enderrocament de les cases de la catedral i l'actuació a la façana fluvial (490.000 euros), al Parc del Castell (350.000 euros), la finalització de l'avinguda Canigó, (112.405), noves subvencions de rehabilitació (70.000 euros), i la millora dels vestidors de l' estadi Josep Otero (50.000 euros). A més, també hi ha una partida d'un milió d'euros que l'alcalde no ha volgut revelar, a l'espera de concretar-ho més endavant.

Segons Bel, el nou pressupost s'ha elaborat, un any més, amb uns condicionants força coneguts: la normativa i els instruments de planificació imposats pel Govern de l'Estat i la sectorització dels diversos ens que conformen el grup municipal, que passen a ser ara considerats administració pública. Pel que fa als ingressos, l'alcalde i la regidora han recordat la reducció de la pressió fiscal, així com la millora dels processos administratius, de recaptació i gestió tributària. 

El pressupost consolidat, que inclou societats i organismes autònoms, serà de 62.386.083 euros, un 1,90% superior al de 2014. Bel ha aprofitat la presentació dels nous comptes per fer una valoració general del mandat que acaba l'any vinent. "Hem endreçat i ordenat les finances municipals en el context econòmic més complicat en molts anys, i ho hem fet transformant la ciutat i patint la falta de pagament dels compromisos d'administracions superiors, especialment la Generalitat", ha assenyalat. L'alcalde ha volgut recordar que el mandat acabarà amb un nivell d'endeutament inferior al que ell mateix es va trobar l'any 2007, quan va assumir l'alcaldia.

De manera resumida, Villarroya ha incidit en què el pressupost de 2015, que es portarà a aprovació en un Ple extraordinari el proper dilluns 24 de novembre, és d'estabilitat, conseqüència d'anys d'elaborar i gestionar pressupostos destinats a redirigir i racionalitzar els comptes municipals. Són uns pressupostos, ha afegit, que reflecteixen l'esforç per continuar prestant els serveis de manera més eficaç i més eficient. La bona gestió duta a terme ha permès reduir, encara més, la pressió fiscal sobre la ciutadania, com en el cas de l'IBI i el rebut de la brossa. La responsable d'Hisenda ha recordat que "els pilars sobre els que se sustenta aquest pressupost són la millora de la gestió de la recaptació i la racionalització de la despesa", i s'ha mostrat convençuda que aquests comptes "permeten fixar les bases del futur creixement de la ciutat amb garanties".

Pel que fa a les despeses, han posat èmfasi en la promoció de la ciutat i la dinamització turística. L'alcalde ha recordat que l'Ajuntament manté l'aportació en turisme malgrat la finalització del Pla de Foment. En el capítol de personal, Bel ha dit que continua la política de contenció, tot i recordar que aquest mandat acabarà amb la consolidació de la relació valorada de llocs de treball i amb la creació de dues noves places d'interins per a la Policia Local. També ha destacat l'increment de l'eficiència amb la prestació dels serveis com l'enllumenat, transport públic i jardineria, així com un nou i important esforç en el manteniment i millora de la via pública. S'incrementen les partides destinades a ajudar als col·lectius més desafavorits, de manera que les ajudes al menjador social i les d'urgència a les famílies més necessitades creixen per sobre del 40%.

Pel que fa a les aportacions al teixit associatiu es registra un augment, després d'alguns anys de congelació i reducció. La despesa financera es redueix un 33,5 per cent, a causa del menor endeutament i de la negociació de les condicions amb les entitats financeres. Aquest any vinent es destinaran 5,5 milions d'euros a una nova amortització de deute, que permetrà situar l'endeutament a nivells inferiors de fa 8 anys. Finalment, l'alcalde ha volgut destacar que les transferències corrents a les EMD s'han incrementat un 38,35 per cent en els últims 4 anys, aplicant el conveni subscrit el 2011, fet que "demostra que aquest equip de govern ha fet una aposta clara per la descentralització des del primer dia."

Imatge Ajuntament de Tortosa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta